iNapló.hu | mindenNapiNapló / 1964 / július / napok:

01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |


1964. július

Összeállította: Spirk Hajnalka (2017)

 

1964 júliusában számos jelentős és érdekes politikai, kulturális és tudományos esemény történt. Július 2-a történelmi jelentőségű nap volt az Amerikai Egyesült Államok történetében, ugyanis ezen a napon írta alá Lyndon Johnson elnök a polgárjogi törvényt (Civil Rights Act), amely az első nagy lépést jelentette az afro-amerikaiak egyenjogúsága felé. Eközben megkezdődtek a lakossági tüntetések és petíciók, - melyekhez a SANE is csatlakozott - az Egyesült Államok vietnámi háborúban való részvétele ellen. A kívánt hatás azonban elmaradt, hiszen július 31-e a Tonkini-incidens kezdete, amely az amerikai háború hivatalos kezdetének is tekinthető. Július 28-án hivatalosan is visszavonult a brit politika és a II. világháború egyik meghatározó alakja, Sir Winston Churchill. A keleti blokkban július 15-én L. I. Brezsnyev helyett A. I. Mikojan-t választotta elnöknek a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának Elnöksége. 5 nappal később a magyar állampolgárok már utazhattak Lengyelországba a személyi igazolvány mellé kiállított betétlappal.

Július 15-én precedenst teremtett a Costa kontra E.N.E.L. ügy, ekkor alakította kis az Európai Unió Bírósága az elsőbbség elvét az EGK tagállamaira vonatkozóan, azt hogy az európai jog elsőbbséget élvez a nemzeti jogok felett.

A tudományos felfedezések és kísérletek ebben a hónapban az űrkutatásra és a hadiiparra fókuszáltak. Míg Kína állatokon tesztelte a T-7-es rakétáit, addig Amerika egy pilóta nélküli sikló járművön (ASSET) tesztelte az űrrepülés jövőbeli technikáját. Végül július 28-án az amerikaiak felbocsátották a Ranger 7 amerikai tudományos űrszondát, mely az első olyan küldetés volt, melynek sikerült nagy felbontású, közeli fotókat készítenie és közvetítenie a Földre a Hold felszínéről. A haditechnika területén is jelentős sikereket ért el az Egyesült Államok. Július 24-én Lyndon B. Johnson bejelentette a Lockheed SR-71 Blackbird kémrepülőgép létezését, amely pályafutása során a világ leggyorsabb és legmagasabban repülő gépe volt.

Az orvostudományban is napvilágott látott egy jelentős felfedezés. Július 18-án Judith Graham Pool beszámolt egy új eljárásról a krioprecipitátumról, mely egy vérből készített kivonat, ez mérföldkőnek számított a vérzékenység hatékony kezelésében.

Kulturális területen két nagyobb eseményről lehet beszámolni. Július 11-én megtartották a máig sikeres Gyulai Várszínház első előadását Victor Hugo Hernani című romantikus drámáját. Nagy-Britanniában pedig július 6-án volt a The Beatles együttesről szóló Egy nehéz nap éjszakája című film premierje.

Havilapszemle

 

Kortárs

8. évf. 7. sz. / 1964

 

Garai Gábor Otthon a világban; Költöző; Leltár (versek)

Illés Béla Néhány szó az első világháborúról (elbeszélés)

Szerb György Nem őrzi semmi (vers)              

Tornai József Randevúk szertartásai (vers)

Mezei András Tördelt arcok a tűzben (vers)

Zimre Péter A haraggyűjtő (elbeszélés)            

Bella István Kültelki gesztenyefák (vers)

Nagy László Dalok - Én fekszem itt; Én és a fájdalom; Egyedül; Cinóber fényben; Álomi beszéd; Ábránd; Ki viszi át a Szerelmet (versek)

Forbáth Imre Nezval

Diószegi András Zenei pillanat 

Hajdú Győző Ady és Arghezi               

Hájek, Jiří Vázlat Vancuráról (E. Fehér Pál fordítása)            

Baranyi Ferenc Mindkettő emberül (vers)

Kuczka Péter Eső Ravennában (vers)            

Oláh János Hószín tavasz; Alkonyatkor (versek)

Vas István Nehéz szerelem (A líra regénye)

Vidor Miklós Megint a nyár (vers)    

Illyés Gyula A dal irányában; Lemez-zene közben; Emberi éj (versek)

 

MŰHELY                                               

Urbán Ernő Urbán Ernő: Az 1001. kilométer

                                                               

FÓRUM                                                 

Mihályi Gábor Szocialista új hullám a mai magyar prózában

Somlyó György A költészet évadai                 

                                                   

NAPLÓ                                                  

Csák Gyula A jövő század reménye                 

Kolozsvári Grandpierre Emil Párbeszéd népszerűtlen tárgyról (VI.)

                                       

TÜKÖR                                                  

Moldova György Straznyiczky, a magyar apa

Gáll István Érthetetlen... (Csapda 5.)              

Jávor Ottó Elválás   

                                       

JEGYZETEK                                         

Sükösd Mihály A kísérletező ember

Vekerdi László Tudomány és történelem     

Almási Miklós Moldova: világosan és sötéten

Horgas Béla Hideg napok   

                                                   

SZEMLE                                                

B. Nagy László Déry Tibor: G. A. úr X-ben 

Vészi Endre  József Attila igazi arcáért 

Kiss Ferenc Maróti Lajos: Pantomim              

Szerdahelyi István Az irodalom óriásai-kabátzsebben           

Hary Márta Gyárfás Endre: Partközelben

                                       

SZEMLE-FILM                                                  

B. Nagy László Fellini - félúton            

                            

SZEMLE - MŰVÉSZET                                                

Németh Lajos Gruber Béla emlékkiállítása

                                                   

SZEMLE - NÉPMŰVELÉS                                          

Lázár István Tevék és tűfokok

                                                               

DISPUTA                                               

Szabó György A magyar dráma drámája '64

                                                       

KRÓNIKA                                              

Kulifay Gyula Két találkozás 

Baráth Lajos Császár Klára (1924-1964) 

Becsky Andor Vigasztalja a gyöngy, amiket kiizzad

Bozóky Mária rajz

Gaál Domokos rajzok

Montarier, Hubert rajz

Napi események
július 2. - Lyndon Johnson amerikai elnök aláírta a polgárjogi törvényt, amely megtiltja a faji/etnikai, nemzeti alapú, nemek és vallás szerinti diszkriminációt.

július 3. – Az amerikaiak első tüntetésére került sor a Fehér Ház előtt az Egyesült Államok Vietnámi háborúba való részvétele ellen. Budapesten elkészült a kispesti használtcikk-piac.

július 6. – A Dél-kelet Afrikában található Malawi elnyerte függetlenségét Nagy-Britanniától. Nagy-Britanniában bemutatták a The Beatles együttesről szóló Egy nehéz nap éjszakája című filmet.

július 7. – A Francia Alpokban a Mont Blanc hegyen 14 hegymászót elsodort egy lavina, köztük Charles Bozon világbajnok slalom síelőt.

július 9. – Egy történész, Francis Russell, bejelentette, hogy 250 darab szerelmes levelet talált, melyeket Warren G. Harding írt. Ez volt az első szilárd bizonyítéka annak, hogy az Amerikai Egyesült Államok 29. elnökének hivatalba lépése előtt házasságon kívüli viszonya volt.

július 10. – 5000 egyetemi és főiskolai professzor aláírásával egy háborúellenes petíciót nyújtott be a SANE (National Committee for a Sane Nuclear Policy: Bizottság a Józan Nukleáris Politikáért) az Egyesült Államok Külügyminisztériumához, melyben kérik a hivatal közbenjárását Johnson elnöknél, hogy az USA ne növelje tovább befolyását a Vietnámi háborúban, továbbá nemzetközi szintű megállapodást sürgetnek Észak- és Dél Vietnám semlegessé nyilvánításához.

július 11. – Megtartották a Gyulai Várjátékok (későbbi Várszínház) első előadását, Victor Hugo Hernani című romantikus darabját mutatták be. Budapesten megszületett Tardos Gábor, aki a matematika tudományterületének több ágában ért el jelentős áttörést.

július 15. - A Szu LT Elnöksége A. Mikojan addigi miniszterelnök-helyettest választja elnökké L. I. Brezsnyev helyett Az Európai Unió Bírósága a Costa kontra Enel ügyben kialakította az elsőbbség elvét, azaz, hogy az európai jog elsőbbséget élvez a nemzeti jogok felett. Csehszlovákia, Magyarország és Lengyelország megállapodásával létrejött az Intermetal szervezet, mely a Kelet Európai kommunista nemzetek vas és acél gyártásának minőségi és mennyiségi kérdéseit koordinálja. Az év végére a Szovjetunió, Bulgária és Kelet-Németország és a csatlakozni kíván ehhez a megállapodáshoz. Helyére emelik a II. világháborúban felrobbantott és most újjáépülő budapesti Erzsébet híd utolsó pályaelemét.

július 18. – Megjelent Judith Graham Pool tanulmánya a Nature-ben, melyben beszámol a krioprecipitátum felfedezéséről, mely egy vérből készített kivonat, amely alkalmas a vérzékenység hatékony kezelésére.

július 19. – Kína elindította az első orvosbiológiai rakétáját. 4 fehér patkányt, 4 fehér egeret, illetve 12 db gyümölcslegyeket tartalmazó fiolát helyeztek el egy T-7-es rakéta orrában, melyet 70 km-es magasságba bocsátottak fel, és filmre rögzítették az állatok reakcióját.

július 20. – Ettől a naptól a magyar állampolgárok a személyi igazolvány mellé kiállított betétlappal utazhatnak Lengyelországba.

július 22. – Az Amerikai Egyesület Államok Légiereje végrehajtotta az első sikeres kísérletét a pilóta nélküli siklóval (ASSET), mely a jövőbeni űrhajósok Földre való visszatérsének módját tanulmányozza. A nyílvessző alakú jármű külső felülete elérte a 2200 0C –ot, a sebessége pedig a 19.000 kilometer/órát, miközben 70 kilométeres magasságból ereszkedett az óceánba.

július 24. -  Lyndon B. Johnson a nyilvánosság előtt is bejelentette a Lockheed SR-71 Blackbird kémrepülőgép létezését. A Blackbird volt a világ leggyorsabb, legmagasabban repülő, ember vezette repülőgépe, állítólag még a hangsebesség háromszorosánál is gyorsabban repült.

július 27. – Megrendezték az első képregény találkozót (comic con) New Yorkban, hogy ismert művészeket mutassanak be. A rendezvényen 50 érdeklődő vett részt.

július 28. - Sir Winston Churchill 89 évesen 64 éves tagság után visszavonul az Egyesült Királyság Képviselőházából (Alsóház). Ezen a napon bocsátották fel a Ranger 7 amerikai tudományos űrszondát, mely az első olyan küldetés volt, melynek sikerült nagy felbontású, közeli fotókat készítenie és közvetítenie a Földre a Hold felszínéről.

július 31. - A Tonkini incidens kezdete. Írországban a Rolling Stones koncertjét 12 perc után lefújták a zavargások miatt.


Napra pontos gyűjtések

01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |


01 |vissza a lap tetejére

02 |vissza a lap tetejére

03 |vissza a lap tetejére

04 |vissza a lap tetejére

05 |vissza a lap tetejére

06 |vissza a lap tetejére

07 |vissza a lap tetejére

08 |vissza a lap tetejére

09 |vissza a lap tetejére

10 |vissza a lap tetejére

11 |vissza a lap tetejére

12 |vissza a lap tetejére

13 |vissza a lap tetejére

14 |vissza a lap tetejére

15 |vissza a lap tetejére

16 |vissza a lap tetejére


17 |vissza a lap tetejére

Péntek

Nap hírek (összeállította a korabeli sajtóból: Nagy Roland, 2014.)

A képzőművészeti és iparművészeti főiskolán egy kormányhatározat után egységesen 4 évre csökken a képzési idő.Átadták a Balaton egyik legnagyobb vendéglátó- kombinátját.  Nyolcezer új kórházi ágy alig öt év alatt, elkészült a kalocsai és a nyíregyházi TBC kórház.Maurice Thorez utolsó útja, százezrek kísérték végső nyughelyére a francia munkásmozgalom nagy alakját. Emlékére gyászülést tartottak Moszkvában. San Franciscóban éjjel 11 óra után Barry Goldwatertválasztotta elnökjelöltjének a köztársasági párt. Kezdetét veszi Kairóban, 34 független Afrikai ország részvételével, az afrikai csúcsértekezlet.

Nemere Zoltán az új párbajtőröző bajnok. Új szovjet ejtőernyős világrekord, NyinaOlenics 1500 méteres kombinált ejtőernyős ugrásban 20 másodperc késletetéssel állította fel a rekordot. Vasárnap ismét kettős labdarúgó mérkőzést láthatunk a Népstadionban.


18 |vissza a lap tetejére

19 |vissza a lap tetejére

20 |vissza a lap tetejére

21 |vissza a lap tetejére

22 |vissza a lap tetejére

23 |vissza a lap tetejére

24 |vissza a lap tetejére

25 |vissza a lap tetejére


26 |vissza a lap tetejére

vasárnap

Hírek a napi sajtóból - kivonat (Forrás: Népszabadság)

A Központi Statisztikai Hivatal jelentése a népgazdaság 1964. évi első félévi fejlődéséről

Az ipar két százalékkal túlteljesítette tervét

A közlekedési vállalatok huszonhat százalékkal több árut szállítottak

Nyolc százalékkal magasabb a kiskereskedelem forgalma, mint a múlt év első hat hónapjában

Közlemény a magyar-szovjet gazdasági és műszaki tudomnyos együttműködési kormányközi bizottság második ülésszakáról

Szepetmber 16-23: Világifjúsűgi fórum Moszkvában

Ünnepi gyűlés Moszkvában a flotta napján

A szovjet haditengerészeti flotta hagyományos ünnepe alkalmából Moszkvában a Szakszervezetek Házának oszlopcsarnokában ünnepi gyűlésen vettek részt a szovjet főváros társadalmának, a szovjet hadseregnek és a haditengerészeti flottának képviselői.

Eredményesen teljesítik a szovjet népgazdasági tervet

Szovjet tudósok látogatása az Egyesült Államokban

A Szovjetunió és az Egyesült Államok között megkötött tudoményos együttműködési egyezménynek megfelelően szovjet szakemberek utaztak az egyesült államokba, ahol megvitatták a tengervíz sótalanításának problémáit.

A Nemzetközi Munkásmozgalom hírei

Az Izraeli Kommunista Párt Központi Bizottságának határozatai

Az indiai kommunisták országos akciója a monopolisták és a spekulánsok ellen

Az osztrák belügyminiszter egyes turisták csempésztevékenységéről

Ostromállapot Rochesterben

Utcai csata a négerek és a rendőrség között

Johnson találkozott Goldwaterrel

Nyolc százalékos ipari termelésnövekedés Lengyelországban

A Görög KP az ország politikai helyzetéről

U Thant Burmába érkezett

Magyar államférfiak üdvözlő távirata a Kubai Köztársaság elnökéhez és miniszterelnökéhez a kubai nemzeti forradalom napja alkalmából

Párizsi tudósítónk jelentése: Teljes egység a munkáselbocsátások ellen

Francia "defekt" az autógyárak versenyében

Franciaország két nagy autógyára a Citroen és a Peugeot bejelentette, hogy egymillió frank alaptőkével közös fiókvállalatot létesít.

Öt év alatt megduplázódott a magyar-angol kereskedelmi forgalom

Fél év alatt 710 hazai és 322 külföldi találmány

Ságvári Endre és az ifjúság A kommunista vértanú halálának 20. évfordulójára

Fock Jenő ausztriai látogatása

Fock Jenő a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának elnökhelyettese, Bruno Pittermann alkancellár és más osztrák személyiségek, valamint Baczoni Jenő külkereskedelmi miniszterhelyettes kiséretében szombaton ellátogatott a linzi Egyesült Osztrák Vasés Acélművek Dachsteinen lévő üdülőjébe.

Dobi István üdvözlő távirata Libériai Köztársaság elnökéhez

Fehér Lajos kétnapos látogatása Pest megyében

Fehér Lajos, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Minisztertanács elnökhelyettese kétnapos látogatást tett Pest megyében.

Félidő az ifjúsági építőtáborokban

Az utolsó napok

Öt hete vágták az első rendet. A mai nappal kezdődik a hatodik hét. Hosszú, nagyon hosszú az idei aratás.

Fellázítás vagy békés egymás mellett élés?

Megkezdték az iskolai tanszerek és felszerelések árusítását

Magyar hajók, úszódaruk átadása külföldön

A Népszabadság interjúja Gál Lászlóval, a SZOT titkárával, és dr. Csendes Károllyal, a legfőbb ügyész helyettesével

50 éve tört ki az első világháború

Több, mint kritikai kiadás

Ady Endre publicisztikai műveiről

Kállai Gyula látogatása Szegeden

Az ünnepi hetek alkalmából szombat délután Szegedre látogatott Kállai Gyula, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Minisztertanács elnökhelyettese

Szegedi beszélgetések Szinetár Miklóssal, a Johanna a máglyán rendezőjével

Eck Imrével, A fából faragott királyfi koreográfusával

Galgóczi Erzsébet: Aknamező

Különös és megdöbbentő bűnügyet tárgyal 1959 novemberében az X megyei bíróság: egy parasztasszony gyilkossági kisérletét.

Francóért...?

Spanyolországi jegyzetek

Kapica, a nagy szovjet tudós cikke a Pravdában

A szovjet és a kínai nép barátságának nagy harcosa

Az örvendetesen fellendült idegenforgalom problémáiról

Bíztató kezdet zökkenőkkel

Három robbantás

Algéria: Majdnem kétszáz halott

Dél-Afrika: Bombamerénylet Johannesburgban

Egyesült Államok: Sugárfertőzés egy amerikai kutatóintézetben

Német optikai cégek és az OFOTÉRT fotópályázata

Előkészítő tanfolyam az Agrártudományi Egyetem mezőgazdasági gépészmérnöki karán

Görbe Tükör: Hatalom

Húszezer budapesti lakás távfűtési gondjai

Hatvanhat jégveréses nap tavasz óta

Nyolcvanöt millió forintnyi jégkárt állapítottak meg eddig

Az én kánikulám

A 139. Anna-bál Balatonfüreden

163420 forintot fizet a négytalálatos lottó

Rádiótelefon a mozdonyon, ipari televízió a pályaudvarokon

Tovább korszerűsítik a vasút biztonsági berendezéseit

Harc a fertőzések ellen

Otthon: Táborozáshoz praktikus

Vendégek kánikulában

Mikor lesz végre jó csecsemőing?

A kávéfőzés szabályairól

A kávéfőzők bosszúság és balesetmentes kezeléséről

A mi világunk: Állatpusztító babonák

Elhunyt dr. Pál Elza, a munkásmozgalom régi harcosa

Kivégezték a kungyalmi gyilkost

Csempész-, üzérkedő társaságot ítéltek el

Sport

Labdarúgás

Tartalékos csapatok, gól nélküli döntetlen

Vasas Újpesi Dózsa 0:0

Kerékpár

Hatpontos győzelem

Magyarország NDK 12:6

Óránknént 200 kilométeres sebesség...

Körrepülő modellek világbajnoksága Budaörsön


27 |vissza a lap tetejére

Az USA hadierő létszáma 21000-re nő Vietnamban


28 |vissza a lap tetejére

kedd

Hírek a napi sajtóból - kivonat (Forrás: Népszabadság)

Évközi számvetés

A szovjet kormány javasolja: augusztusban üljön össze a Laoszról tárgyaló tizennégyhatalmi értekezlet

Ügyünk jól áll, távlataink nagyszerűek

Castro beszéde a forradalom évfordulóján

Ötszáz négert tartóztettek le Rochesterben

Aggasztó "megnyugtatás"

Pomidou francia miniszterelnök, aki a tervbe vett francia atomfegyver-kísérletekkel kapcsolatban Tahiti szgetére érkezett, vasárnap beszédet mondott a francia-polinéziai területi nemzetgyűlésen

Londoni tudósítónk jelenti: Butler terhes poggyásszal utaztt Moszkvába

India kilép a nemzetközösségből?

Salinger Kennedy dallasi útjáról

Pierre Salinger a Fehér Ház volt sajtófőnöke világ körüli utat tesz

Goldwater nem látogat Nyugat-Németországba

A bolgár ipari termelés 12,9 százalékkal nőtt fél év alatt

Az új nukleárisrakéta-flotta a Szovjetunió javára változtatta meg az erőviszonyokat a tengeren

Csombe bevetette csendőreit a partizánok ellen

Kelet-kongói partizáncsapatok a bombatámadásokról és az amerikai beavatkozásokról

Francia-román tárgyalások kezdődtek Párizsban

Francia lapjelentések szerint a tárgyalások során a két ország gazdasági, kulturális kapcsolatainak kiszélesítéséről és a politikai kapcsolatok áttekintéséről lesz szó.

Makariosz Athénba érkezett

Makariosz ciprusi elnök hétfőn kétnapos látogatásra Athénba érkezett, hogy politikai megbeszéléseket folytasson a görög kormány tagjaival.

Befejezte magyarországi látogatását a Japán Szocialista Párt küldöttsége

Jó kapcsolatokat akarunk Japán és a szocialista országok között

Beszélgetés Wada Hiroo japán szocialista vezetővel

Aláírták a magyar-mali kulturális munkatervet

Koszorúzási ünnepségek Ságvári Endre halálának 20. évfordulóján

Elutazott hazánkból az angol kereskedelmi államminiszter

Túlteljesítette első félévi exporttervét a vegyipar

Kanadában élő magyarok Budapesten

A házak hamarabb megújulnak

Fock Jenő látogatásai Ausztriában

A bécsi magyar követ fogadása

Fogadás a kubai nemzeti ünnep alkalmából

Drágább is, fárasztóbb is

Miért sok a túlóra a székesfehérvári Villamossági Televízió és Rádiógyárban?

50 éve tört ki az első világháború

Az egészséges élelmiszerért

Tizenegyezer vizsgálat: Mire ügyeljünk a tejtermékeknél, fagylaltoknál, desszertnél? A "keleti csemege" megbukott

Hatala József tavaly augusztus 28-án az ÉM Kőfaragóés Épületszobrászipari Vállalat dunaalmási kőfaragótelepének egyik szélezőgépén dolgozott. Egyszer csak dörrenést hallott. Abban a pillanatban arcán és bal szemén irtózatos fájdalmat érzett. Összeesett. Elsősegély, mentő, kórház, műtétek...

Súlyos közlekedési tömegkatasztrófák világszerte

Sok halálos áldozata van a hőségnek külföldön

Kellemetlen hír a vakációzó francia diákoknak...

A bíróság lefoglalta harmincezer Párizs környéki érettségizett vizsgadolgozatát

Közeledik az új tanév...

Augusztus közepéig befejeződik a tankönyvnyomás nagy része

Huszonnégyezer egyetemistának és főiskolásnak biztosítanak helyet a kollégiumokban, diákotthonokban

Befejeződtek a gyulai várjátékok

Fáy András halálának 100. évfordulóján...

Könyvekről röviden:

Salamon Pál: A tábornok leánya

Hegedűs Géza: Az életművész hagyatéka

Madách emlékmúzeum Alsósztregován

A Városmajori Szabadtéri Színpad évadjának "félideje"

Tudomány és technika:

Tengervízből édesvíz

Kevesebb a málna, a meggy, a sárgabarack

Félgőzzel dolgozik a Budapesti Konzervgyár

A KÖJÁL tájékoztatása a krémesmérgezésről

Javult a betegek állapota

Tizenkétszínű a nyári divat

Elhunyt Rakovszky József elvtárs

Rövid szenvedés után 69 éves korában elhúnyt Rakovszky József, a munkásmozgalom régi harcosa, aki 1911 óta vett részt a munkásmozgalomban.

Halálos fürdőzés a fővárosi Palatinus strandon

Sport

Atlétika

Versenyek a legmagasabb színvonalon

Az Egyesült Államok nyerte az összesített mérkőzést (186:157) és a férfiak párharcát (138:98), a Szovjetunió a nők viadalát (59:48)

Labdarúgás

Visszanyerte a négypontos előnyt a ferencváros

Hétközben újabb MNK-forduló tíz NB I-es csapattal

Nagy küzdelem várható...

Budaörsön gyakorolnak a modellező-világbajnokság résztvevői


29 |vissza a lap tetejére

30 |vissza a lap tetejére


31 |vissza a lap tetejére

péntek

Összeállította: Daru György (2012., forrás: Népszabadság; Wikipédia)

Nemzetközi események:

A nukleáris fegyverek betiltásáért való küzdelmek zajlanak szerte világban. Egy a tokiói atom- és hidrogénfegyver ellenes értekezletet szakadárok akartak megakadályozni de meghiúsították tervüket.

A „ciprusi kérdést” az ENSZ elé viszik a háborús helyzet megelőzése érdekében.

Amerikai légi támadások zajlanak Laoszban.

Világűr:

A Ranger program 7-es űrszondája a mai napon csapódott a Holdba.

A szovjetek fellőték a Kozmosz 36-ot.

Sport:

A női evezős csapat Amszerdamban képviselik országunkat az EB-n.

A kerékpárosaink a 4. helyen a jugoszláviai körversenyen.

Budapest:

Felmerül a kérdés, felépülnek-e szeptemberre az iskolák. Terepszemlét tartanak a felügyelőbizottságok az építkezéseken.

Ipar:

Műanyag felhasználását vezetik be a bútoriparba. A könnyű és olcsó termékek előállítása érdekében.

A Kossuth rádió műsorán ment éppen:

A Petőfi rádió néhány műsora:

Napi tévéműsor:        

Színházi és egyéb előadások:


iNapló.hu | mindenNapiNapló | vissza a lap tetejére |kronológiai források