P E R S B E R I C H T

GroenLinks wint GOUDEN STEKKER 2017 voor beste beleid elektrische auto,

Jan Vos PVDA wint zilveren stekker als beste debater

                Kwart Nederlanders wil elektrische auto kopen,

53% wil vervuilende auto na 2025 verbieden

In een compleet uitpuilende zaal debatteerde ‘elektrisch’ Nederland op woensdag 22 februari met politici van VVD, CDA, PVDA, D66, GroenLinks en SP over de maatregelen die het kabinet voor de komende 4 jaar moet nemen om elektrisch rijden te stimuleren.

Groen Links won de GOUDEN STEKKER voor het beste sustainability mobiliteitsprogramma met 50% van de stemmen. Jan Vos, PVDA, kreeg de ZILVEREN STEKKER voor de beste performance als debater met 49% van de stemmen.


Laadpalen als ‘wilde konijnen’

Wat opviel was dat ALLE politici tussen 2025 en 2035 het einde zien van de vervuilende auto en een belangrijke rol voor EV zien.

Barbara Visser, (VVD) ziet het meeste in strenge Europese standaarden en gaat er verder vanuit dat de markt het zelf doet, Suzanne Kröger (GroenLinks) wil EV autobezit bevorderen voor particuliere consumenten en de infrastructuur van laadpalen grootschalig stimuleren. Ad Meijer (SP) wil vooral dat elektrisch rijden betaalbaar is voor de gewone man. Matthijs Sienot (D66) wil zich graag ‘flexibel’ inspannen (maar zich niet vastleggen) om een ‘elektrische’ toekomst dichterbij te brengen. Hij hoopt dat laadpalen zich als ‘wilde konijnen’ over het land vermenigvuldigen en trekt daar 300 miljoen voor uit. Wytske de Pater (CDA)
wil het oude, de oldtimers, behouden en het nieuwe, EV, krachtig stimuleren.

Een grote politieke kloof tussen politici en bevolking over stimuleren van EV voor consumenten. 

39% van de Nederland bevolking ziet de aanschafprijs als belangrijkste obstakel.  Engeland, België, Duitsland, Frankrijk, Noorwegen en Amerika zijn via subsidies de EV aanschaf voor consumenten aan het stimuleren. Het formule-E team beval ook een beperkte aflopende subsidiëring tot 2020 aan de regering aan.  

 

Kwart Nederlanders wil elektrische auto kopen, 53% wil vervuilende auto na 2025 verbieden

Inmiddels weet 23% van de Nederlanders zeker dat hij een elektrische auto zal kopen als in Nederland hetzelfde beleid wordt gevoerd als in België, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Noorwegen en de VS. Daar wordt de aanschaf van volledig elektrische auto's gesubsidieerd. Eind 2015 was dat percentage nog maar 10%. Het enthousiasme voor de elektrische auto is daarmee meer dan verdubbeld in anderhalf jaar. Ook het percentage dat de aankoop overweegt is verhoogd naar 43%. Verder wil 66% (was 50%) dat de overheid via belasting- en subsidiemaatregelen de aanschaf van elektrische auto's bevordert.

Bij de politici gingen in het debat alleen de PvdA en GroenLinks in het standpunt van de meerderheid van Nederland mee. CDA, VVD, SP en D66 waren absoluut tegen een subsidiering van de elektrische auto voor de consument.

 

Daarnaast vindt 53% van de Nederlanders dat de overheid de ‘plofauto’ (benzine/diesel) in 2025 of daarna moet verbieden Dat staatals aanbeveling ook in de door het parlement geaccepteerde motie Vos).  

Deze cijfers blijken uit een representatieve steekproef van Maurice de Hond onder de Nederlandse bevolking die in opdracht van de Vereniging Elektrische Rijders (VER) is gehouden.

Alle cijfers van het onderzoek van Maurice de Hond kunnen HIER gevonden worden de presentatie met alle stellingen en resultaten kunt u hier vinden

Beste reactie: Indien u meer foto’s zoekt dan hebben we professionele versies. stuur even een mailtje aan eric@beers.nl  of ellen@hiepractief.nl inhoudelijk kunt u bellen/facetimen met vincent@everts.net  0647180864

fotobijschrift: Uit handen van gespreksleider Vincent Evers ontvangt Suzanne Kröger (GroenLinks) de GOUDEN STEKKER 2017.

VVD, D66, CDA en SP waren tegen het subsidiëren van elektrische auto’s voor consumenten. PvdA en Groen Links waren voor.