La Gioconda

La Gioconda o Mona Lisa és una obra pictòrica realitzada per Leonardo Da Vinci entre els anys 1503 i 1519. Es considera el retrat més preciat i famós de la història i el quadre més conegut de la pintura occidental. El quadre és propietat del govern francès i actualment està exposat al Museu del Louvre de París.

El quadre és un retrat de mig cos en què apareix una dona asseguda en una butaca, recolzant els braços sobre els braços del seient. La galeria on està la dama dóna a un paisatge inspirat en les vistes què Leonardo va poder gaudir als Alps durant el seu viatge a Milà, un paisatge d’atmosfera humida i aquosa que envolta la dama. S’ha intentat localitzar la zona, que podria ser un racó de l’Arno o alguna part del llac de Como, però no hi ha cap conclusió definitiva. Al cap, la dama hi porta una mantellina, signe de castedat i un atribut freqüent en els retrats d'esposes. La seva actitud transmet serenitat i dóna entendre que domina els seus sentiments.

La Gioconda o Mona Lisa és una obra pictòrica de 77 x 53 centímetres pintada a l’oli sobre una taula de fusta d’àlber, recoberta per varies capes de lliscat. Leonardo va dibuixar un esbós del quadre i després va aplicar-hi l'oli essencial. Aquesta tècnica es coneix amb el nom de sfumato, i consisteix a prescindir dels resseguiments nets i precisos del Quattrocento per embolcallar-ho tot en una espècie de boira imprecisa que “esfuma” els perfils, crea la impressió d'estar totalment immersos dins l'atmosfera i fa que sembli que la figura té tres dimensions.

La composició de l’espai dins  l’obra està formada per dos plans: la Gioconda, que forma una composició triangular i el paisatge de fons que envolta la dama. Els elements del paisatge es confonen entre si, per que les línies del contorn estan poc marcades, (tècnica de sfumato). L’ocre va ser el color utilitzat per les ombres més fosques i alballal i groc sulfurós per als colors més carns. La il·luminació de l’obra està enfocada al centre de la pintura, amb una llum diürna. Leonardo Da Vinci utilitzava les ombres per donar volum a la dona.

L’obra es va pintar per una funció únicament artística, ja que és un retrat encarregat per Francesco Bartolomeo Giocondo de la seva dona. La Gioconda o també anomenada Mona Lisa no representa cap símbol i és una obra figurativa.

La Gioconda és una de les obres que més ha marcat en la història de l’art, per les múltiples referències literàries que s’hi han fet, per les diverses interpretacions sobre la protagonista i per l’escandalós robatori del 21 d’agost de 1911. Gràcies a la seva fama, actualment s’ha convertit en un símbol i una icona cultural. També s’han fet moltes reproduccions i s’ha utilitzat en publicitat.

ogu8.jpg