Onko lakimiehestä liikemieheksi?

Lienee yleinen käsitys, että asianajajalle soitetaan vasta silloin kun kura on osunut propelliin? Ja että asianajajan tilaaminen tulee kalliiksi, mutta ilman tulisi vielä kalliimmaksi.

Lakimiehen käytöllä riitojen ratkaisuun haetaan riskien ja kustannusten hallintaa eli kalliimman vaihtoehtoiskustannuksen välttämistä. Asetelma on siis lähtökohtaisesti negatiivinen. Pääsääntöisesti näiden toimenpiteiden laskutusperuste on käytetyn ajan tuntiveloitus. Asiakkaan kannalta määräävää on työn lopputulos, käytettyjen tuntien minimoiminen eli lakitoimiston osaaminen ja tehokkuus sekä tietysti tuntihinta.

Lakitoimiston käytölle on toisaalta olemassa myös positiivisia tarpeita, jolloin voidaan puhua liikekumppanuudesta: yritysjärjestelyt, sopimukset, tavaramerkit, patentit jne. Näiden hankkeiden myötä synnytetään yhtiöön lisäarvoa. Maineikkaimmat asianajotoimistot tekevät suurimmat tuottonsa juuri näillä isosti liiketoimintaan vaikuttavilla hankkeilla.

Mutta miten yhteistyössä mennään vielä edellä mainittua syvemmälle? Voiko lakitoimisto tuottaa lisäarvoa asiakkaansa liiketoimintaan? Tämä "kolmannen tason" yhteistyö kasvattaisi onnistuessaan asiakkaan liiketoiminnan arvoa sekä tuottaisi puhdasta lisämyyntiä. Siis voiko lakimiehestä tulla bisnesmies ja millä edellytyksillä tämä olisi uskottavaa, mahdollista ja mitä siihen pääseminen vaatii?

Asiakkaan liiketoimintaan lisäarvon luominen juridiikan keinoin edellyttää tietysti lujaa perustaa eli tinkimätöntä lakiosaamista. Mutta sen lisäksi tarvitaan riittävän syvällistä asiakkaan bisneksen tuntemista ja taitoa nähdä muutosten suomat mahdollisuudet. Tarvitaan myös kykyä nähdä siniselle merelle; kykyä yhdistellä luovasti mahdollisuuksia, visioita ja liikemalleja sekä kykyä luoda kontakteja eli yhdistellä oikeita ihmisiä saman asian äärelle.

Perinteisestä asianajotoiminnasta, missä toteutetaan toimeksiantoja, polku kolmannen tason yhteistyötasolle on pitkä ja kivinen. Se edellyttää muutosta ihmisissä: poisoppimista vanhoista tavoista, näkökulman muutosta, muutosta prosesseissa, myyntihenkisyyttä, kiinnostusta ja osaamisen lisäämistä asiakkaan bisneksestä sekä asiakkaan asiakkaasta, muutosta yrityskulttuurissa ja tavoissa toimia sekä lakitoimiston organisoitumista tähän suuntaan.

Lexialla on tässä ajattelussa rohkea etunoja. Olen päässyt näkemään sisältä käsin heidän visionsa sekä aistimaan sen jännittyneen ja innostuneen ilmapiirin mikä siellä vallitsee. Heillä on ollut viisautta nähdä muutoksen tuoma mahdollisuus ja rohkeutta valita tämä polku strategiansa ytimeksi. Seuraavaksi tarvitaan lujaa uskoa ja kestävyyttä kulkea tämä polku perille asiakkaiden kanssa. Edellä mainitsemani onnistumisen edellytykset eivät ole pikkujuttuja hanskattaviksi. Lexialla on edessään se pitkä ja kivinen tie, mutta samalla kaikki menestystarinan ainekset. On jännittävää nähdä kuinka tässä lähivuosina käy - minä olen innolla mukana auttamassa ja vauhdittamassa etenemistä tällä tiellä.

Timo Jalo

lisää caseja: www.jalomarketing.fi

ps. Jos kuitenkin tarvitset hyvää lakimiestä: älä soita minulle, soita Lexiaan.