iNapló.hu | mindenNapiNapló / 1960 / október / napok:

01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |


1960. október

(Összeállította: Komora Katalin)

        Októberben is helytálló az 1960-as évre jellemző „Afrika éve” elnevezés, Nigéria ugyanis 1-jén elnyerte függetlenségét, 7-én pedig az ENSZ 99. tagja lett. Továbbá Zanzibárban szultán váltás történt Khalifa bin Harub halála miatt, aki 1911 óta uralkodott. Fia, Abdullah bin Khalifa követtő őt a trónon.

        A külföld, főként az amerikai állampolgárok figyelme az USA elnökválasztására irányult. Richard M. Nixon és John F. Kennedy több vitájára is sor került a hónapban.

        A hidegháborús feszültség végig követi a hetek eseményeit. Az ENSZ-ben Hruscsov beszéde, Dél-Tirol kérdése, az USA teljes kereskedelmi embargója Kuba ellen hozzájárultak a békehadtest létrehozásának javaslatához, melyről elsőként az elnökjelölt Kennedy beszélt. A hidegháború végét Henry Cabot Lodge 1985-re jósolta.

        Jelentős űrkutatásokat, kísérleteket végeztek az amerikaiak és az oroszok egyaránt. Elindították az első szovjet Molniya rakétát, az első Mars szondát. Az amerikaiak pedig három egeret lőttek föl 700 méteres magasságba egy rakétában. Így ők lettek az első élőlények, akik túlélték az űrutazást.

        A sikerek mellett (űrkutatás, sikeres veseátültetést, elektronikus karóra) a nagyobb szerep a negatívumoké lett (bejelentették, hogy az éves Nobel-díj is elmarad).

        Számos baleset, merénylet, természeti csapás is végig kísérte a hónapot. 4-én lezuhant az Eastern Air Lines 375-ös járata, közvetlenül a bostoni felszállás után madarakkal ütközött, így a motorok leálltak. 134-en vesztették életüket. 12-én bomba robbant a New York-i Times Square metróállomás közelében, ahol 33-an sérültek meg. Aznap meggyilkolták Inejiro Asanumát, a Japán Szocialista Párt elnökét. 16-án Algériában a heves harcok alatt 277 muzulmán felkelő és 40 francia katona vesztette életét. Rá egy napra több mint 3000-en lettek egy cunami áldozatai Kelet-Pakisztánban (mai Banglades) és 35-en vesztették életüket Ecuadorban egy Quito közeli buszbalesetben. 22-én az Alcoa Corsair utasszállító hajó és a Lorenzo Marcello teherhajó Buras közelében összeütközött. 9 ember meghalt, 25 megsebesült. 24-én 100 megfigyelő halálát okozta a Nedelin katasztrófa, ahol az Űrközpont mellett felrobbant egy R-16-os ballisztikus rakéta. 29-én Japánban 17 bányászt ölt meg egy robbanás a shiranukai szénbányában.

        Jelentősebb sport esemény a 29-i Cassius Clay (a későbbi Muhammad Ali) - Tunney Hunsaker mérkőzés, Loisville-en tartották és Cassius Clay itt nyerte meg az első profi bokszmeccsét.

        Októberben a filmes jegyeladási listát főként a Spartacus, majd a A hét mesterlövész vezette az Egyesült Államokban. Slágerek terén pedig a My Heart Has a Mind of Its Own, a Mr. Custer, a Save the Last Dance for Me és az I Want to Be Wanted voltak a hónap kedvencei.

        Ebben a hónapban született két híres színész is: 10-én Antonio Banderas, spanyol színész és 18-án Jean-Claude Van Damme, belga színész. Valamint 30-án megszületett a híres argentín labdarúgó, Maradona.

        Magyar viszonylatokat nézve az MSZMP PB a külföldre utazás feltételeinek könnyítéséről döntött. Eszerint minden magyar állampolgár kaphatott útlevelet, akinek a kiutazása nem sértette a Magyar Népköztársaság politikai és gazdasági érdekeit.

        11-én az ENSZ Közgyűlés elfogadta a magyar kérdés napirendre tűzését, ami ellen Péter János, a külügyminiszter első helyettese felszólalásában tiltakozást jelentett be

        Október 19-22. között tartották a szabad magyar egyetemisták V. kongresszusát Brüsszelben.

        Egy évvel az 56-os események után pedig a New York-i, ohiói, nebraskai, marylandi, michigani, oregoni és texasi kormányzók a magyar szabadságharcosok napjának deklarálták október 23-át. Továbbá Zürichben fáklyás felvonulást rendeztek és Rio de Janeiróban is emlékművet állítottak a magyar forradalomnak.

        Sajtót és médiát tekintve 3-ától háromszorosára bővült a csehszlovák rádió magyar adásának műsorideje: a korábbi 8 és fél óra helyett hetente 25 órát sugároztak. Az adás foghatóvá vált valamennyi magyarlakta régióban. 5-én megindult a New Hungarian Quarterly című angol nyelvű magyar folyóirat, melyet Boldizsár Iván szerkesztett.

        A film és színház élmény új alkotásokkal gyarapodott: Bemutatták Makk Károly Fűre lépni szabad és Ranódy László Légy jó mindhalálig c. filmjét, a Madách Színház pedig műsorára tűzte Arthur Miller Pillantás a hídról c. drámáját.

Havi kronológia gyűjtés

1960. október 1. - Nigéria elnyerte függetlenségét a Brit Nemzetközösségen belül.

1960. október 2. - Szívrohamban elhunyt Claro M. Recto filippínói államfő, 70 évet élt.

1960. október 3. - Elhunyt 58 évesen Tímár József színművész. - Kádár János beszédet mondott az ENSZ Közgyűlésén. Szólt a békéről és a gyarmati rendszer kérdéséről; állást foglalt Kína ENSZ-tagsága mellett. Az 1956-os forradalmat „a nemzetközi reakció erői által külföldről szervezett ellenforradalmi puccsnak” nevezte. - E naptól háromszorosára bővült a csehszlovák rádió magyar adásának műsorideje: a korábbi 8 és fél óra helyett hetente 25 órát sugároztak. Az adás foghatóvá vált valamennyi magyarlakta régióban.

1960. október 4. - Lezuhant az Eastern Air Lines 375-ös járata, közvetlenül a bostoni felszállás után madarakkal ütközött, így a motorok leálltak. 134-en vesztették életüket.

1960. október 5. - Megindult a New Hungarian Quarterly című angol nyelvű magyar folyóirat; szerkesztő Boldizsár Iván.

1960. október 6. - Megszületett Yves Leterme, flamand miniszterelnök. - Bemutatták Makk Károly Fűre lépni szabad c. filmjét.

1960. október 7. - Washingtonban lezajlott a két amerikai elnök jelölt Richard M. Nixon és John F. Kennedy második vitája. - 99. tagként az ENSZ-hez csatlakozott a függetlenségét elnyert Nigéria is.

1960. október 8. - Megszületett a molekuláris orvostudomány amerikai professzora, Craig Mello.

1960. október 9. - 81 évesen meghalt Zanzibár szultánja, Khalifa bin Harub, 1911 óta uralkodott. Fia, Abdullah bin Khalifa lett a következő szultán. - Meghalt Howard Glenn, a New York Titans profi futball játékosa.

1960. október 10. - Megszületett Antonio Banderas, spanyol színész. - Elindították az első szovjet Molniya rakétát, az első Mars szondát.

1960. október 11. - Az ENSZ Közgyűlés elfogadta a magyar kérdés napirendre tűzését (december 1.). Péter János, a külügyminiszter első helyettese felszólalásában tiltakozást jelentett be

1960. október 12. - Bomba robbant a New York-i Times Square metróállomás közelében. 33-an sérültek meg. - Meggyilkolták Inejiro Asanumát, a Japán Szocialista Párt elnökét.

1960. október 13. - Nyikita Hruscsov szovjet miniszterelnök beszédet mond az ENSZ közgyűlésén. - Osztott képernyőn zajlott a 3. Kennedy-Nixon vita, mivel előbbi New Yorkban, utóbbi Los Angelesben tartózkodott. - Az amerikaiak három egeret lőttek föl 700 méteres magasságba egy rakétában. Így ők lettek az első élőlények, akik túlélték az űrutazást.

1960. október 14. - Az elnökjelölt Kennedy rövid beszédet tartott a Michigani Egyetemen, melyben először javasolta a békehadtest létrehozását.

1960. október 15. - Meghalt Ya'akov Moshe Toledano izraeli politikus rabbi.

1960. október 16. - Elhunyt Valdemar Langlet svéd író, újságíró, nyelvész. - Algériában 277 muzulmán és 40 francia vesztette életét a hétvégi harcokban.

1960. október 17. - Több mint 3000-en lettek egy cunami áldozatai Kelet-Pakisztánban (mai Banglades). - 35-en vesztették életüket Ecuadorban egy Quito közeli buszbalesetben.

1960. október 18. - Megszületett Jean-Claude Van Damme, belga színész.

1960. október 19. - Megkezdték a szabad magyar egyetemisták V. kongresszusát Brüsszelben, a rendezvény négy napos volt. - Az USA teljes kereskedelmi embargót rendelt el Kuba ellen.

1960. október 20. - Az arany ára drasztikusan emelkedni kezdett a londoni piacon.

1960. október 21. - Vízre bocsátották az Egyesült Királyság első HMS Dreadnough atomtengeralattjáróját Barrow-in-Furnessnél. - Útnak indult az első Harrier Jump Jet katonai repülőgép. - 76 évesen elhunyt Ma Hongbin, kínai muzulmán hadúr.

1960. október 22. - Az utasszállító Alcoa Corsair hajó és a Lorenzo Marcello teherhajó Buras közelében összeütközött. 9 ember meghalt, 25 megsebesült. - Henry Cabot Lodge azt jósolta a hidegháború 1985-ig fog tartani.

1960. október 23. - A New York-i, ohiói, nebraskai, marylandi, michigani, oregoni és texasi kormányzók a magyar szabadságharcosok napjának deklarálták ezt a napot. - Zürichben fáklyás felvonulást rendeztek a magyar forradalom emlékére. - Rio de Janeiróban emlékművet állítottak a magyar forradalomnak.

1960. október 24. - 100 megfigyelő halálát okozta a Nedelin katasztrófa, ahol az Űrközpont mellett felrobbant egy R-16-os ballisztikus rakéta. - Megszületett Ian Baker-Finch, ausztrál golfozó, Jaime Garzón, kolumbiai újságíró, Wolfgang Güllich, német sziklamászó és B.D. Wong, amerikai színész.

1960. október 25. - A Bulova Watch Company bemutatta az első teljesen elektronikus karóráját, az Accutron 214-et.

1960. október 26. - Három katona és három civil együttesen, puccsal átvették a hatalmat José María Lemustól, El Salvador elnökétől.

1960. október 27. - Bemutatták Ranódy László Légy jó mindhalálig c. filmjét.

1960. október 28. - A Madách Színház bemutatta Arthur Miller Pillantás a hídról c. drámáját. - Oslóban, a Nobel-bizottság bejelentette, hogy nem lesz Nobel-díjas az évben.

1960. október 29. - 17 bányászt ölt meg Japánban egy robbanás a shiranukai szénbányában. - Loisville-en debütált Cassius Clay (a későbbi Muhammad Ali) ökölvívó, aki Tunney Hunsaker ellen nyerte meg az első profi bokszmeccsét.

1960. október 30. - Megszületett Diego Armando Maradona, argentin labdarúgó. - Dr. Michael Woodruff elvégzi az első sikeres veseátültetést az Egyesült Királyságban.

1960. október 31. - A Bácsalmás és Csikéria közötti vasútvonalat véglegesen bezárták. - Az ENSZ Közgyűlésének egyhangú határozata Dél-Tirolról, amelyben tárgyalásos rendezésre hívta fel a feleket. - Meghalt 66 évesen H.L. Davis amerikai regényíró.

Havilap szemle

(forrás: Kortárs)

Kortárs - Irodalmi és kritikai folyóirat IV. évf. 10. sz. 1960. október

Tartalom:

Lengyel József: Levél Sanghájból

Mátyás Ferenc: Versek

Rákos Sándor: A didergő, borzas csillag (vers)

Csák Gyula: A bálvány (elbeszélés)

Weöres Sándor: Versek

Tornai József: Versek

Soós Zoltán: Akác (vers)

Alaksza Ambrus: Szöcske énekelt (vers)

Németh László: Orosz fordításaimból

Vészi Endre: Versek

Sipos Gyula: Versek

Barsi Dénes: Várják a királyt (elbeszélés)

Maróti Lajos: Versek

Tatay Sándor: Kelj fel és járj!

Berda József: Elrévedő sorok

Bakó József: Kánikula (vers)

Nemes György: Három lépésre (elbeszélés)

Somoskői Lajos: A Dunához (vers)

Káldi János: Kép a gyermekkori utcáról (vers)

Bittó Lajos: Muzsika, álom... (vers)

Vihar Béla: Este felé (vers)

Tolnai Gábor: Találkozások Nerudával

Hidas Antal: Fénysebességgel (versek)

Magyar valóság:

Kónya Lajos: Vendégségben egy fiatal termelőszövetkezeti faluban

Mila Zadrazilova: Megvalósult álmok küszöbén

Szocialista örökségünk:

Pándi Pál: Zsigmond Ede

Napló:

Földeák János: Kis Ferencről és költészetről

Török Endre: Jegyzet néhány novellistánkról

Jegyzetek:

Lengyel Balázs: Egy lappangó regény

Salyámosi Miklós: Ragadd meg a tollat, szaktárs!

Maróti Andor: Milyen barát a Könyvbarát?

Szemle:

Kis Tamás: A Tiszatáji Irodalmi Kiskönyvtár

E. Fehér Pál: Költészet és publicisztika

Szalay Károly: Oravecz Paula: Faforgácsok

Bajai Ferenc: Darázs Endre: Valaki, villámfénynél

Győre Imre: Gábor Andor: Berlini levelek

Krónika:

Harmann István: A világkatarzis drámatükre

Rajzok:

Bod László

Gadányi Jenő

Kühvel Szabó József


Napra pontos gyűjtések

01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |


01 |vissza a lap tetejére

02 |vissza a lap tetejére

03 |vissza a lap tetejére

04 |vissza a lap tetejére

05 |vissza a lap tetejére

06 |vissza a lap tetejére

07 |vissza a lap tetejére

08 |vissza a lap tetejére

09 |vissza a lap tetejére

10 |vissza a lap tetejére

11 |vissza a lap tetejére

12 |vissza a lap tetejére

13 |vissza a lap tetejére

14 |vissza a lap tetejére

15 |vissza a lap tetejére

16 |vissza a lap tetejére

17 |vissza a lap tetejére

18 |vissza a lap tetejére

19 |vissza a lap tetejére

20 |vissza a lap tetejére


21 |vissza a lap tetejére

péntek

(Összeállította: Komora Katalin)

Napi kronológia gyűjtés

        Ezen a napon bocsátották vízre az Egyesült Királyság első HMS Dreadnought atomtengeralattjáróját Barrow-in-Furnessnél. A hajót a Trafalgar napján II. Erzsébet kirányő keresztelte meg, az eseményre 11000 fős tömeg gyűlt össze a kikötőben.

        Útnak indult az első Harrier Jump Jet katonai repülőgép is.

        76 évesen elhunyt Ma Hongbin, kínai muzulmán hadúr, aki Gansu és Ningxia tartományoknak volt rövid ideig az elnöke.

        Harmadik napja zajlott a szabad magyar egyetemisták V. kongresszusa Brüsszelben, amire a négy napon kb. hatezer résztvevő látogatott el.

Napilap szemle

(forrás: Népszabadság)

        A sajtó nagy figyelmet fordított az ENSZ gyűlésekre, így a pénteki lap vezércikke is ez lett. A kormány határozata a magyar küldöttség munkájáról és Hruscsov elvtárs beszéde a moszkvai dolgozók nagygyűlésén mind érintette az időszerű nemzetközi kérdéseket: küzdelem a békéért, teljes leszerelés, az agresszorok visszautasítása, Kína ENSZ jogai, stb.

        USA hazarendelte a kubai nagykövetét. Kubát pedig nem félemlítette meg az USA gazdasági megtorlása. Részvét mellett tüntetésekkel temették el a meggyilkolt japán Asanumát. Kongóban tart a luluák és a balubák közti konfliktus. Amerikai film készül a Magyar Állami Népi Együttes műsoráról. Milánóban nemzetközi dokumentumfilm vásárt tartottak.

        A hazai miniszter tanács ülésén Hajdú-Bihar megye termelése és az Országos Tanulmányi Hivatal ötleteinek, újításainak megvitatása volt még a főnapirendi-pont. Példás szigorral büntette a bíróság a huligánokat. A METRIMPEX műszereit már 60 országba exportálják. Fontos a TSZ-ek termékeny együttműködése és az őszi feladatok kiosztása. Gyorsabb ütemben gépesítik a bányákat. Kukorica befőttek készülnek Angliának.

        Több mint 90 ezer magyar tévé előfizetőt és 2 millió rádió előfizetőt számláltak. Ezen a napon Túrkevén sorsolták a lottót. Megkezdődött az első Borsodi Vegyész Napok. Az idő 15-18 fokra hűlt. Sportolás téren pedig a röplabda csapat elutazott Rio de Janeiróba a világbajnokságra, a Birmingham-Újpest focimeccs 3:2-re végződött.

        A másnapi, szombati számban továbbra is kérdés, hogy merre tart az ENSZ, írnak a hidegháborús helyzetről, a kínai-magyar kapcsolatokról, a szovjet ellenes provokációról. Nyugaton nagy az aranyvásárlási hajsza. Továbbra is cikkeznek a kongói helyzetről. A koreai munkás párt választ írt az MSZMP üdvözlőlevelére. Csőgyár készül Kínának, a Magyar-Kínai Műszaki Tudományos Bizottság 6. ülése befejeződött.

        Az otthon rovatban nőknek és lányoknak ajánlottak munkaruhákat és szabásmintájukat, cikkeztek a fűtésről, tüzelésről, kályhákról is. Az állandó könyv, tévéműsor és reklámok mellett a Vidám Parkról is írtak, melynek nyáron 2601000 látogatója volt nyáron, október végétől pedig kezdetét vette a gépek felújítása. A 21-ei lottó számok: 1, 3, 35, 42, 72. A 23-i moziműsor Tanár úr kérem és A papírsárkány.

        A röpiseknél kiderült, hogy a csehekkel és az argentinokkal kerültek a magyarok egy csapatban. A Sportcsarnokban a Tízek Bajnoksága asztalitenisz mérkőzéseket tartották. A magyar női atléták hazatértek Nápolyból. Délután pedig 14.30-tól Vasas-Ferencváros rangadó volt.

        


22 |vissza a lap tetejére

23 |vissza a lap tetejére

24 |vissza a lap tetejére

25 |vissza a lap tetejére

26 |vissza a lap tetejére

27 |vissza a lap tetejére

28 |vissza a lap tetejére

29 |vissza a lap tetejére

30 |vissza a lap tetejére

31 |vissza a lap tetejére


iNapló.hu | mindenNapiNapló | vissza a lap tetejére |kronológiai források