logo fundació.jpg

COMISSIÓ D’EXPERTS DEL CONCURS PÚBLIC INTERNACIONAL PER A LA DIRECCIÓ DE LA FUNDACIÓ ANTONI TÀPIES

XAVIER ANTICH

Doctor en Filosofia, professor de Teoria de l’Art a la Universitat de Girona i director del Màster en comunicació i crítica d’art. Va ser director del Programa d’Estudis Independents del Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA). Des de 2011, és el president del Patronat de la Fundació Antoni Tàpies.

MANUEL BORJA-VILLEL

Historiador de l’art i doctor en Filosofia, va ser director de la Fundació Antoni Tàpies (1990-1998), director del MACBA (1998-2008) i, des de 2008, és el director del Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (MNCARS). És membre del Comitè Internacional per a Museus i Col·leccions d’Art Modern (CIMAM), del qual en va ser president. Forma part del Patronat de la Fundació Antoni Tàpies.

JOSEP MARIA CARRETÉ NADAL

Va ser director-gerent de l’Institut de Patrimoni Cultural i Natural de Gavà (1991-1996), director del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (1997-1999), director del Museu d’Arqueologia de Catalunya (1999-2000), director de l’àrea de Serveis Personals i de l’Institut de Patrimoni de l’Ajuntament de Gavà (2003-2006), Director general de Patrimoni Cultural (2006-2009), director de la Fundació Pau Casals (2010-2011). Des de 2012, és el gerent del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). És el representant de la Generalitat de Catalunya en la Comissió.

CATHERINE DAVID

Ha estat conservadora en el Musée National d’Art Moderne del Centre Georges Pompidou (1982-1990) i en la Galerie Nationale Jeu de Paume (1990-1994) de París, així com directora artística de la Documenta X de Kassel (1997). Des de 2014, és directora adjunta del Musée National d’Art Moderne en el Centre Georges Pompidou de París. Va dirigir a la Fundació Antoni Tàpies el projecte Representacions àrabs contemporànies (1998-2007).

LLUCIÀ HOMS

Galerista durant quinze anys, i gestor cultural. Va ser codirector del Festival Loop, director de La Fàbrica Barcelona, Comissionat de cultura del Pla estratègic Barcelona 2020 de l’Ajuntament de Barcelona, vicepresident de la Unió de Galeristes d’Art de l’Estat espanyol i vocal de la Federació Europea de Galeries d’art. Actualment és el director de Promoció de Sectors Culturals a l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona (ICUB), i el director de La Virreina Centre de la Imatge. És el representant de l’Ajuntament de Barcelona en la Comissió.

PERE PORTABELLA

És cineasta. Com a productor, va impulsar films de Carlos Saura, Marco Ferreri i Luis Buñuel, i, com a realitzador, ha signat vuit llarg-metratges. Les seves pel·lícules formen part del fons artístic del MACBA, i els seus treballs s’han exposat en el Centre Pompidou de París i en el Museum of Modern Art (MoMA) de Nova York, entre altres museus d’art contemporani. Va participar com a artista convidat a la Documenta XI de Kassel (2002). És doctor honoris causa per la Universitat Autònoma de Barcelona.

TONI TÀPIES

Director d’Edicions T i de la Galeria Toni Tàpies, membre de la International Fine Print Dealers Association (IFPDA), de l’Associació de Galeries Independents de Catalunya (GIC) i de la Unión de Asociaciones de Galerías de Arte de España. Forma part del Patronat de la Fundació Antoni Tàpies.