Published using Google Docs
Niet-herkende USB-apparaten repareren...
Updated automatically every 5 minutes

Niet-herkende USB-apparaten repareren via Windows Apparaatbeheer

Door: Jasper Vries, 28 augustus 2012

Inhoud beschikbaar onder de Creative Commons Naamsvermelding-Gelijk delen 3.0 Licentie.

 

 

Zo nu en dan komt het wel eens voor dat Windows een USB-stick of een externe harde schijf niet meer kan vinden, terwijl je er verder niets geks mee hebt gedaan. Soms helpt het om de computer even opnieuw op te starten, maar vaak lijkt het erop alsof het USB-apparaat overleden is.

 

In veel gevallen is echter alleen de driver in Windows in de soep gelopen en is er met het USB-apparaat verder niets aan de hand. Dit is eenvoudig te controleren door het USB-apparaat op een andere computer aan te sluiten. In deze workshop wordt uitgelegd hoe je het USB-apparaat toch weer aan de praat kunt krijgen.

 

Deze workshop is geschreven voor Windows Vista, maar de werkwijze is ook toepasbaar op Windows XP, 7 of 8.1, hoewel menu's soms op een iets andere locatie gezocht moeten worden.

Apparaatbeheer

Apparaatbeheer is een onderdeel binnen Windows dat een overzicht geeft van alle apparaten die op de computer zijn en hun drivers. Wat apparaatbeheer niet laat zien is dat Windows alle drivers bewaart van apparaten die ooit op de computer aangesloten zijn geweest. Windows doet dit om er voor te zorgen dat apparaten sneller klaar zijn voor gebruik als ze weer opnieuw aangesloten worden. In geval van USB-apparaten (en in het bijzonder USB-opslagapparaten) kan het aantal bewaarde drivers snel hoog oplopen met een steeds groter wordende kans dat ze zich ooit in de weg gaan zitten.

 

Via een omweg is het toch mogelijk om al deze niet-gebruikte drivers in Apparaatbeheer zichtbaar te krijgen. Vervolgens zijn deze niet-gebruikte drivers te verwijderen. De volgende keer dat je je USB-apparaat aansluit wordt deze opnieuw herkend en wordt een verse set drivers geïnstalleerd. Omdat al deze oude drivers nu zijn opgeruimd is de kans dat de driver van je USB-apparaat in de soep loopt een stuk kleiner en in de meeste gevallen doet 'ie het gewoon weer!

Voorbereiding

Om er voor te zorgen dat apparaatbeheer ook niet-gebruikte drivers weergeeft moet eerst een instelling gemaakt worden ergens diep in de catacomben van Windows. Maak je daarover geen zorgen, als je de stappen precies opvolgt kan het niet misgaan. Deze instelling hoef je maar éénmalig te maken, waarna Windows deze zal onthouden.

Stappenplan

1

Klik met de rechtermuisknop op Computer in het Menu Start of op het Bureaublad en kies Eigenschappen.

2

Dit opent het venster Systeem. Klik in dit venster aan de linkerkant op Geavanceerde Systeeminstellingen. Klik, indien nodig, vervolgens op Doorgaan in het venster Gebruikersaccountbeheer.

3

Het venster Systeemeigenschappen wordt geopend. Klik alhier op de tab Geavanceerd en vervolgens onderaan op de knop Omgevingsvariabelen.

4

Het dialoogvenster Omgevingsvariabelen verschijnt. Klik hier op de bovenste van de twee knoppen Nieuw....

5

Een nieuw dialoogvenster Nieuwe gebruikersvariabele verschijnt met twee invoervelden. Typ in de bovenste van de twee invoervelden devmgr_show_nonpresent_devices en in de onderste de waarde 1.

6

Klik driemaal op OK om de wijzigingen te bevestigen.

[geen afbeelding]

 

Nu zal Apparaatbeheer niets meer geheim houden. Tijd om de drivers opschonen.

Apparaatbeheer

Zoals eerder vermeld bevat het Apparaatbeheer een overzicht van alle drivers die in Windows geïnstalleerd. Om het niet-herkende USB-apparaat weer aan de praat te krijgen is het nu zaak om alle overbodige drivers te verwijderen.

Stappenplan

1

Zorg er allereerst voor dat het onwillige USB-opslagapparaat niet op de computer is aangesloten.

[geen afbeelding]

2

Klik met de rechtermuisknop op Computer in het Menu Start of op het Bureaublad en kies Eigenschappen.

3

Dit opent het venster Systeem. Klik in dit venster aan de linkerkant op Apparaatbeheer. Klik, indien nodig, vervolgens op Doorgaan in het venster Gebruikersaccountbeheer.

4

Het venster Apparaatbeheer wordt geopend. Er wordt een lijst met categorieën computeronderdelen weergegeven. Voor het weer aan de gang krijgen van een niet werkend USB-opslagapparaat zijn de categorieën Schijfstations en Universal Serial Bus-controllers van belang.

5

Klik nu op het +-teken voor Universal Serial Bus-controllers om deze categorie uit te vouwen. Alle nu in gebruik zijnde drivers worden weergegeven. Via het menu Beeld > Verborgen apparaten weergeven kunnen de niet-gebruikte drivers worden onthuld. Van deze niet-gebruikte drivers is het icoontje lichter gekleurd. 

6

Nu is het zaak om alle items met een licht gekleurd icoontje luisterend naar USB-apparaat voor massaopslag weg te gooien. Dit kan eenvoudig door het item aan te klikken en vervolgens op de Delete toets op het toetsenbord te drukken (een rechtsklik op het betreffende item en een klik op Installatie ongedaan maken heeft hetzelfde resultaat).

 

Als het een U3 USB-stick is die niet meer wil werken, verwijder dan ook alle lichtgrijs aangegeven items met de naam Samengesteld USB-apparaat.

7

Vouw nu de categorie Schijfstations uit. Verwijder nu de lichtgrijs weergegeven items die wat betreft naam overeenkomst vertonen met het niet-werkende USB-station. Het kan geen kwaad om alle lichtgrijs weergegeven items te verwijderen indien de naamgeving onduidelijk is of het merk van het USB-station onbekend is.

8

Sluit apparaatbeheer en herstart de computer. Met een klein beetje mazzel werkt je USB-opslagapparaat weer!

[geen afbeelding]

Opmerking: Mocht je USB-opslagapparaat nu nog steeds niet werken, dan is er nog een kleine kans als je de Apparaatbeheer-procedure herhaalt, maar nu ook alle lichtgrijs weergegeven items in de categorie Opslagvolumes en in geval van een U3-stick ook alle lichtgrijs weergegeven items in de categorie Dvd-/cd-rom-stations weg te gooien. Dan de computer nogmaals herstarten en het USB-opslagapparaat nogmaals aansluiten en zien wat dat doet.