Home

Bezienswaardigheden                                                  

 

Ambiorix small                 Ambiorixstandbeeld

 

Ambiorix was de koning van de Eburonen, die in 54-53 v.C. in de omgeving van Atuatuca, de legioenen van Julius Caesaronder leiding van Cotta, de grootste nederlaag toediende, die zij bij de verovering van Gallië hebben gekend. In 1866 werd er voor Ambiorix een standbeeld opgericht, dat gemaakt werd door de beeldhouwer Jules Bertin.

 

Stadhuis 2 small                   Stadhuis

 

Tot voor de "Grote Brand" van 1677 lag het oude stadhuis op de hoek van de Markt en de St-Truiderstraat. In het begin van de 18de eeuw besloot men het huidige stadhuis te bouwen op de plaats van de verwoeste lakenhal. Dit werd gebouwd tussen 1737 en 1750 naar de tekeningen van de Luikse architect Pascal Barbier.Het gebouw in classicistische stijl is een mooi voorbeeld van de 18de eeuwse Maaslandse bouwtrant. Luikse meubelen , schilderijen en stukwerk in Lodewijk XV-stijl bepalen het interieur(niet toegankelijk voor bezoekers) .

 

Monument gesneuvelden small                 Monument der gesneuvelden

 

Het monument der gesneuvelden werd op 28 augustus 1926 onthuld in tegenwoordigheid van Z.M. Koning Albert I. Dit monument herinnnert aan de Tongerse gesneuvelden van beide wereldoorlogen. Het monument is vervaardigd in arduin en heeft vier waterspuwers in de vorm van leeuwenkoppen. De oorspronkelijke fonteinbak was vervaardigd in mozaïek.

Basiliek small                  Onze-lieve-vrouwebasiliek

 

Stad en wijde omgeving worden gedomineerd door de gotische toren van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek. Ontegensprekelijk één van de mooiste religieuze bouwwerken die ons land rijk is. Meer dan 300 jaar waren nodig om dit prachtig monument te voltooien. Het interieur is uitermate rijk aan kunstschatten. Bekendst is ongetwijfeld het uit notenhout gesneden beeld van Onze-Lieve Vrouw van Tongeren – Oorzaak Onzer Blijdschap, dat dateert van omstreeks 1479. De Romaanse kloostergang uit de 12de eeuw mag beschouwd worden als een zeldzame getuige van Romaanse bouwkunst in België.

Home