FC Tarzan ry

Football Club Tarzan on Kuopion toiseksi vanhin aktiivista yhtäjaksoista sarjatoimintaa harrastava jalkapalloseura. Urbaanin legendan mukaan seuran taru alkoi aikanaan ravintola Tarzanin kantajengin palavasta poltteesta kuningas jalkapalloa kohtaan. Yhteisistä peli-illoista edettiin puulaakin kautta nykyiselle sarjatasolle vitoseen. Lajin sisäpiireissä kiertävän tarinan mukaan Palloliiton Itä-Suomen piiri on myöntänyt Tarzanille ikuisen mandaatin vitoseen.

Vuonna 1975 toimintansa aloittanut seura juhli kesällä 2015 jo 40-vuotista taivaltaan – ja komeasti Suomen Palloliiton puheenjohtajan läsnäollessa. Muutaman vuoden päässä siintelevää 50-vuotisjuhlaa ollaan jo sovittelemassa Palloliiton nykyisen puheenjohtajan kalenteriin.

Jalkapallo on Tarzanien alkuperäinen ja ikuinen yhdistävä tekijä. Aktiivisen ja ajan henkeä dynaamisesti hengittävän seuran kavalkadiin kuuluu kuitenkin paljon muutakin. Golf on laajentanut vuosi vuodelta reviiriään ja noussut seuran sisäisessä hierarkiassa harrastajamäärillä mitattuna jopa ykköslajiksi. Lajit linkittyvät kuitenkin toisiinsa saman ydinjoukon kautta - olkoonkin, että molemmilla on myös pelkästään omaan lajiin keskittyvä jäsenistönsä.

Vuosien varrella on kokoonnuttu yhteen erilaisten lajien ja tapahtumien merkeissä aina pilkki- ja laskettelukisoista lähtien. Sählyn ja futsalin lisäksi tennis ja nyttemmin padel ovat tulleet voimakkaasti mukaan viime vuosina. Vuosittaiset biljardimestaruuskisat kuuluvat myös traditioon. Matkailun avartava vaikutus on oivallettu iät ja ajat. Huhujen mukaan muutamat kulttuurijaoston jäsenet ovat tutustuneet musiikkikeskuksen toimintaan. Tanhut ja sauvakävelyt on jätetty toistaiseksi rauhaan. Tarzanismi on elämää suurempaa taidetta - tai taidetta suurempaa elämää; aivan kuulijasta riippuen. Ideologian joko oivaltaa, tai sitten ei.

 

Tarzanissa jokainen vuosi on juhlavuosi. Neljänkympin rajapyykkiä juhlistettiin, koska joukko niin toivoi. Viidenkympin juhlien valmistelu käynnistyy luontevasti pikkuhiljaa. Unelmilla on siivet, mutta koska jokainen Tarzan elää jo omaa unelmaansa, ei kuuta kurkoteta taivaalta: ylemmille sarjatasasoille seura ei pyri, ylevämpiin aatteisiin kylläkin. Seuran toimintaan kuuluvat olennaisena osana myös harjoitusrupeamien, pelien ja kilpailujen jälkeen kokoontuvat ja jäsenistön keskuudessa suuren suosion saavuttaneet opinto- ja keskustelupiirit. Jäsenistössä on useitten eri ammattikuntien edustus, joten keskustelujen kiihkeys ja syvällisyys on taattu. Pitkälle on tultu - ja pitkälle tullaan vielä menemään. Kehitys kehittyy ja legenda jatkaa kulkuaan.