El Modernisme a Catalunya es va expandir fàcilment ja que el país estava obert als corrents procedents d'Europa, per tal d'afermar les seves diferències amb Espanya i reforçar els seu nacionalisme polític.

 

Arquitectes com Gaudí, Domènech i Montaner, Puig i Cadafalch i altres, varen prendre el liderat d'aquest moviment.

Domènech i Montaner (1849-1923) va ser essencial per  definir el "Modernisme arquitectònic" a Catalunya.

El Modernisme representa a tot el món i en especial a Catalunya la llibertat per la creació de noves formes anteriorment no acceptades, traient l'art de l'encarcarament acadèmic.

El Modernisme català reflecteix en la seva arquitectura la riquesa ornamental, i manifesta un interès per mantenir i renovar les tècniques tradicionals de construcció i decoració, utilitzant materials antics com el totxo i nous (en aquella època) com el ferro i també noves tècniques ceràmiques.

El Modernisme va tenir una enorme acceptació social a Catalunya com a part de la "Renaixença".

Arquitectes més importants del modernisme català:

Antoni Gaudí

Obres: Palau Episcopal d'Astorga, Casa Vicens, Finca Güell, Sagrada Família, Palau Güell, Col·legi de les Teresianes, Casa Calvet, Porta i tanca de la finca Miralles, Parc Güell, Casa Batlló, Casa Milà, Escoles de la Sagrada Família, El Capricho, Jardins Artigas, Xalet del Catllaràs, Casa Botines, Cooperativa Obrera Mataronesa, Rosari Monumental de Montserrat, Cripta de la Colònia Güell, Celler Güell del Garraf.

Lluís Domènech i Montaner

Obres: Casa Fuster, Casa Lamadrid, Casa Lleó i Morera, Casa Thomas, Museu de Zoologia, Editorial Montaner i Simón, Hospital de Sant Pau, Palau de la Música Catalana, Palau Ramon Montaner, Ateneu Obrer , Castell de Santa Florentina, Casa Roure (Ca la Bianga), Restaurant la Misericòrdia, Ateneu Obrer , Castell de Santa Florentina, Casa Roure (Ca la Bianga), Restaurant la Misericòrdia, Casa Gasull, Casa Navàs, Casa Rull , Institut Pere Mata .

Josep Puig i Cadafalch

Obres: Casa Macaya, Casa Martí (Els 4 gats), Casa Muley-Afid, Casa Muntades, Casa de les Punxes, Casa Sastre Marquès, Casa Serra, Fàbrica Casaramona , Palau Baró de Quadras , Torre Pastor de Cruïlles, Casa Garí, Casa Puig i Cadafalch, Creu de terme, Ermita Verge de Gràcia, Panteó Costa (Cementiri), Ajuntament , Casa Coll i Regàs, Casa Parera , Casa Sisternas , El Rengle , La Beneficència.