iNapló.hu | mindenNapiNapló / 1956 / január / napok:

01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |


1956. január

Napra pontos események sora:

Forrás: 1956 hónapról hónapra. = A Múlt-kor negyedévente megjelenő, tematikus online folyóirata. 4. évfolyam (2006.) 3. szám.

Január 1. Erdészeti melléktermékek hasznosítása: Az erdőkben megtermő melléktermékek begyűjtése, felvásárlása, feldolgozása, belföldi és exportpiac igényeinek kielégítése alapfeladatokra létrejött az Erdei Termék Vállalat.

Leépítik az államvédelmet: Nagyarányú létszámcsökkentést hajtanak végre az ÁVH-nál, ami komoly elégedetlenséget kelt a szervezetben.

Szudán független demokratikus köztársasággá alakul: Szudánban az északi muzulmán párt veszi át a hatalmat, a déliek autonómia törekvései nyomán azonban hamarosan polgárháború robban ki. Január 19-én csatlakozik az Arab Ligához.

Bartók az Operaházban: Négy év után a fővárosi Operaház először játszik Bartók művet: Január elsején előadták Bartók Béla A csodálatos mandarinját.

Kútszerelő nyerte a Békekölcsön díját: A Harmadik Békekölcsön ötödik sorsolásán Baluch Zoltán, az Ásványolaj-Tartályszerelő és Karbantartó Vállalat olajkútszerelője nyerte a 100 000 forintos főnyereményt.

Megalakult az Országos Atomenergia Bizottság: Az OAB Straub F. Brúnó akadémikus által vezetett Izotópalkalmazási Szakbizottsága (IASz) hamarosan izotóptanfolyamokat szervezett az orvosok és a természettudományos képzettségű szakemberek részére.

Január 2. Megkezdi működését az MTA Irodalomtörténeti Intézete: Megalakulásakor munkáját a Tudományos Tanács irányította, amelynek elnökévé Sőtér Istvánt, titkárává Klaniczay Tibort nevezték ki, aki egyidejűleg az igazgatóhelyettesi tisztséget is betöltötte.

Megszervezik a német békehadsereget: A Bundeswehr első alakulatai megkezdik szolgálatuk teljesítését az NSZK-ban.

Január 3. Autóbusz-szerencsétlenség a Margithídon: A budapesti rendőrség hivatalos közlése szerint szerda reggel 6 órakor egy 39-es jelzésű utasnélküli autóbusz, amely a Népstadion melletti garázsból indult el és nagy sebességgel a budai végállomás felé haladt, a sziget bejárójánál a Margithíd korlátját áttörve a Dunába zuhant. A szerencsétlenségnek két halálos áldozata van: Veres Gábor gépkocsivezető és Szerda József kalauz- írja a Szabad Nép.

Nincsenek partizánok Magyarországon: Az amerikai hadsereg katonai elhárító osztálya (G-2) megrendelésére a washingtoni Georgetown University részletes kutatási jelentést állított össze Magyarország: ellenállási tevékenység és potenciál címmel. A disszidensekkel készített hírszerző interjúk valamint a CIA és a Katonai Hírszerzés ide vonatkozó egyes dokumentumai (ügynöki jelentések) alapján készült jelentés végkövetkeztetése: `Nincs bizonyíték arra, hogy számottevő ideig fennmaradt volna bármely fegyveres partizán csoport Magyarországon, és lehetséges, hogy a jelentésekben említettek közül némelyik akár teljes egészében bűnözőkből és dezertőrökből állt. Jelenleg semmilyen partizán tevékenységnek sincs nyoma Magyarországon.` ... `Magyarországon nincs hagyománya vagy története az aktív ellenállásnak, és minden jel arra utal, hogy ez a hagyomány nem szakadt meg.`

Január 6. Számítógépet rendel az Egyesült Államok nukleáris kutatólaborja: Az Új-Mexikó állambeli Los Alamos Nemzeti Laboratórium ajánlattételi felhívást tesz közzé egy gyors számítógépre. Három írásos ajánlatból áprilisra az IBM kerül ki győztesen. Az IBM 704-es második generációs üzleti számítógépe 1954 óta már egy kezdetleges operációs rendszerrel is rendelkezik, amelyet Gene Amdahl fejlesztett ki elsőként.

Megalakult a Magyar Kutyatenyésztők Országos Egyesülete (MKOE). Az 1960-as évek elején átváltoztatta a nevét Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete-re (MEOE).

Kelta és dák kultúrára utaló csaknem kétezer éves sír találtak Rákospalotán a Textilfesték- és Vegyitermék Vállalat telephelyén. A pesti oldalon ez az első ilyen származású lelet - tudósít a Szabad Nép.

Január 7. Az Európai Szén és Acél Közösség (Montánunió) főhatósága megerősítette a harmadik országból származó acéltermékek szabadkereskedelmének elvét a Közösségen belül.

Január 9. Tudományos Egyesületet létesíthetnek az egyetemisták: Az oktatásügyi miniszter utasítására az egyetemeken és a főiskolákon karonként, illetőleg főiskolánként a hallgatók tudományos egyesületet létesíthetnek. Az egyesület felügyeletét az egyetem, a főiskola felett felügyeletet gyakorló minisztérium, az egyetem rektora útján gyakorolja. Az egyesület célja, hogy alátámassza az egyetemi oktató-nevelő munkát, a tantervben előírt foglalkozásokon túlmenően segítse a hallgatók minél jobb szakmai és politikai fejlődését- írja a Szabad Nép.

Január 10. Elvis Presley elkészíti a Heartbreak Hotel felvételét: Két nappal 21 születésnapja után Elvis Presley elkészítette első felvételét az RCA stúdióban. Ez az első szám Elvis több millió példányban elkelt 45 felvételéből. A január végi megjelenés után 300 ezer példány fogyott el három hét alatt.

Január 12. A 20. század legnagyobb magyarországi földrengése pusztít Pest megyében: Háromnegyed hétkor pusztító erejű földrengés rázta meg Dunaharasztit és környékét. Többszáz épület megsérült és vált romossá Dunaharasztiban, valamint Taksonyban és Szigetszentmiklóson. Budapest területéről 667 kárbejelentés érkezett. Az összkár mértéke - mai árakon - 100-200 milliárd forintot tehetett ki.

Január 14. Megjelenik Little Richard Tutti Frutti című száma.

Január 15. `Valaki egy csokor friss mandulavirágot helyezett a lorettói oltárra. Templom előtt rügyezik a vadgesztenye. Ritka, tavaszi jó idő járja.` - olvasható a Tihanyi Kalendáriumban (Historia Domus Tihanyiensis) Dr. Vass Sándor Alberik OSB bejegyzései között.

Január 18. Az NDK saját hadsereget állít fel: A Nemzeti Néphadsereg és a Nemzetvédelmi Minisztérium létrehozásáról szóló törtvény alapján a laktanyákban elhelyezett népi rendőrség alakulataiból, valamint a tengerészeti és légierőkből megszervezik a Nemzeti Néphadsereget.

Földművelődésügyi miniszter a Budapesti Központi Börtönben: Kovács Béla 1941-től a Magyar Parasztszövetség főtitkára. 1944-1947 között belügyminisztériumi államtitkár és földművelődésügyi miniszter volt. 1946. február 23-án lemondott a földművelődésügyi miniszteri posztról, hogy főtitkárként minden erejét a Kisgazdapártnak szentelhesse. 1946. március 13-tól aKis Újság főszerkesztője. 1947. február 25-én a szovjet hatóságok letartóztatták, és bírósági tárgyalás nélkül húsz év kényszermunkára ítélték. 1948-ban hosszabb ideig Neukirchenben volt. 1952-ben a Magnyitogorszk melletti Verdij Uralszk börtönben. 1953 őszén gyenge szívrohamot kapott. 1954-ben a vlagyimiri börtönbe került. 1955-től a mordovai politikai gyűjtőtáborban raboskodott. Kovács Bélát a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnöksége 1955. szeptember 7-i határozata alapján november 8-án átadták a magyar kormánynak.

Szabadságát azonban nem nyerte vissza, az ÁVH november 22-én a Jászberényhez közeli börtönbe szállította; innen 1956. január 18-án a BM Budapesti Központi Börtönébe vitték. Végül Dobi István és mások közbenjárására 1956. április 2-án érkezett vissza a családjához.

Január 19. Az ENSZ biztonsági tanácsa egyhangúlag ítéli el Izraelt a Szíria elleni támadás miatt.

Aron az Euratomról: Raymond Aron (1905-1983) szociológus, történész a Le Figaro-ban megjelent cikke vázolja, hogy milyen nehézségek az európai nukleáris együttműködésnek (ARON, Raymond, `Euratom`, Le Figaro. 19.01.1956): Németország a párizsi békében lemondott az atomfegyverek gyártásának jogáról, viszont Franciaország négyszer többet költ atomkutatásra, mint az összes többi európai ország. A plutónium, amelyet a francia reaktorokban állítanak elő a legnagyobb mennyiségben, az atombombának is alapanyaga. Az atomenergia békés és katonai célú használatának szétválasztása voltaképpen lehetetlen.

Január 20. Helikopteren képzik a magyar légierőt: Megkezdik a Magyar Légierő személyzetének helikopteres átképzését. Az első Mi-4 típusú helikopter 1955 augusztusában érkezett Magyarországra, elsőként Kaszás Imre őrnagy repült ki egyedül.

Január 22. Meghalt Korda Sándor. A filmrendező, filmvállalkozó 141 filmnek volt a producere, illetve rendezője.

Január 23. Bulganyin barátkozna: Szovjetunió Minisztertanácsának elnöke Eisenhowernek írott levelében barátsági és megnemtámadási szerződés megkötését javasolja országaik között. A Szabad Nép 1956. január 2-ai számában közölt Bulganyin interjú szerint `az 1956-os esztendő a nemzetközi feszültség további enyhülésének és a béke szilárdulásának éve lesz`.

Január 25. Hruscsov nyilatkozata szerint Eisenhower őszintén békét akar.

Mao beszédet mond a mezőgazdaság fejlesztéséről a Kínai Népköztársaság Legfelső Államtanácsán.Január közepén a KKP egyik ülésén azt a döntést hozta, hogy másként fog viszonyulni az értelmiséghez, a tudósokhoz és muvészekhez. A miniszterelnök Csou En-laj megállapította, hogy egyfajta szakadék keletkezett az értelmiség és a párt között, ami részben a pártfunkcionáriusok hibája, és megígérte nekik, hogy jobb bánásmódban fognak részesülni.

Január 26. Nagy-Britanniában betiltják a heroint.

Az olasz Cortina d'Ampezzo-ban megrendezett téli olimpián az alpesi számokban az osztrák sícsillag Toni Sailer jeleskedik.

Finn csapatok visszafoglalják a porkkala-i haditámaszpontot: Porkkala katonai bázis visszakerül Finnországhoz a Szovjetuniótól.

Az NDK csatlakozik a Varsói Szerződéshez.

Január 28. Elvis Presley első országos televíziós szereplése: A CBS csatorna Dorsey Bros Stage Show című műsorában Elvis Presley előadja az `I Got A Woman` és a `Shake, Rattle, and Roll / Flip, Flop, and Fly` című számokat.

Eisenhower visszautasítja a Bulganyin szovjet elnök által ajánlott barátsági egyezményt.

Január 29. Zürichben bemutatják Friedrich Dürrenmatt Öreg hölgyek látogatása című darabját.

Január 30. Martin Luther King házára bombát dobnak: dinamit robbant Martin Luther King házának hátsó udvarán. A polgárjogi aktivista 1955-ben az autóbuszokon érvényben levő, a feketéket sújtó ülőhely-elkülönítés ellen emelte fel szavát, s buszbojkottot szervezett Montgomeryben.

Január 31. Az új brazil főváros létrehozását kezdeményező Juscelino Kubitschek lesz Brazília elnöke.

Meghalt A. A. Milne, a Micimackó szerzője.

Megszületett Johnny Rotten, a Sex Pistols énekese.


Napra pontos gyűjtések

01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |


01 |vissza a lap tetejére

02 |vissza a lap tetejére

03 |vissza a lap tetejére

04 |vissza a lap tetejére


05 |vissza a lap tetejére

csütörtök

Hírek a napi sajtóból - kivonat /Forrás: Szabad nép

Oroszország az újévi üzenetében 1956-t hidegháború évének jósolja. Londoni hivatalnokok beismerték, hogy 190 angol tankra tett szert Egyiptom. Valentin típusú II. világháborús tankokat felújítottak és belga ügynökök közvetítésével adták el Egyiptomnak.

A kommunista Magyarország legnépszerűbb társasjátéka az „út a békébe” volt. Vörös, zöld és fekete városok között kellett Picasso galambjával eljutni a „béke” célmezőbe. 26 millió francia állampolgár készül a választásokra.

1956 január 1-jén megnyílt a közvetlen vasúti összeköttetés a Szovjetunió, a Mongol Népköztársaság és a Kínai Népköztársaság között.

A 80 esztendős Wilhem Pieck-et köszöntötték az NDK és a Nyugat Németország haladó erői.

A Közel-Keleti fegyverszállítások miatt politikai botrány alakult ki Angliában.

A burzsuá országok aggodalommal figyelik a Francia Kommunista Párt választási győzelmét.

Szerdán a magyar nép sok helyen röpgyűléseket tartott a Francia Kommunista Párt választási győzelmének köszöntésére.

Lezajlott az első vezetőségválasztó gyűlés az Orion Rádiógyárban. K

övesi Béla a posta vezérigazgatója a tavaly lezajlott telefonhálózat fejlesztés terveit ismertette.

Üvegházi termesztés folyik Keszthelyen a Dél-nyugat Dunántúli Mezőgazdasági Kísérleti Intézet üvegházaiban. Hajtatásos zöldségtermeléssel foglalkoznak a kutatók és szakemberek. A tapasztalatok alapján a termelőszövetkezetek is nekivághatnak az üvegházi termesztésnek.

Az Elnöki Tanács amnesztia rendeletével élve hazatért Eperjesi Ferenc a Független Kisgazdapárt Baranya megyei szervezetének volt vezetője. Célja, hogy bekapcsolódjon az ország építő munkájába és beszámoljon a nyugaton élő honfitársaknak a virágzó szabad hazáról.

85 magyar turista: vájár, munkás, orvos, gyárigazgató, tanár, indult 2 hétre a Szovjetunióba .Az uticélok között szerepelt Kijev, Leningrád, Moszkva.

Autóbusz szerencsétlenség történt a Margit hídon. A 39-es busz a hídról a Dunába zuhant, a busz vezetője és a kalauz meghalt.

A Népművelés című folyóirat januártól új formában jelenik meg. Sok képanyag lesz, versek, egyfelvonásosok, műsortanácsadók kulturális eseményekről filmről színházról és könyvajánlók.

Rádió

Kossuth:

15.10 Varga Juliska asszony lesz elbeszélés,

15.40 Bach művek,

23.23 Lassan leszáll az éj -verses, zenés összeállítás

Petőfi:

16.10 Bögöly: Rádiójáték,

17.10 Mikrofonnal: Az Országos Növényfajta Kísérleti Intézetben

17.25 Beethoven kamaraművei XIV.,

18.20 Magyar irodalom története XIV. rész:Küzdelem a valóságért a XVII. században,

19.20 Lányok asszonyok,

21.00 Külföldi lapszemle.

Nagy Ildikó gyűjtése (2010.)


06 |vissza a lap tetejére

07 |vissza a lap tetejére

08 |vissza a lap tetejére

09 |vissza a lap tetejére

10 |vissza a lap tetejére

11 |vissza a lap tetejére

12 |vissza a lap tetejére

13 |vissza a lap tetejére

14 |vissza a lap tetejére

15 |vissza a lap tetejére

16 |vissza a lap tetejére

17 |vissza a lap tetejére

18 |vissza a lap tetejére

19 |vissza a lap tetejére

20 |vissza a lap tetejére

21 |vissza a lap tetejére

22 |vissza a lap tetejére

23 |vissza a lap tetejére

24 |vissza a lap tetejére

25 |vissza a lap tetejére

26 |vissza a lap tetejére

27 |vissza a lap tetejére

28 |vissza a lap tetejére

29 |vissza a lap tetejére

30 |vissza a lap tetejére

31 |vissza a lap tetejére


iNapló.hu | mindenNapiNapló | vissza a lap tetejére |kronológiai források