iNapló.hu | mindenNapiNapló / 1965 / május / napok:

01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |


1965. május

Összeállította: Mészárosné Mócsai Dóra (2017)

Politikai téren a hónap a II. világháború szovjet győzelmének jubileuma kiemelt szerepet töltött be: 9-én Kádár János a II. világháborúban aratott szovjet győzelem 20. évfordulója alkalmából nyilatkozatot adott a moszkvai Pravdának, majd 24-én Kádár János, Apró Antal és Biszku Béla baráti látogatásra a Szovjetunióba utazott, ahonnan 5 nappal később érkeztek haza, a látogatás alkalmával mindhármukat kitüntették a nagy honvédő háborúban aratott győzelem 20. évfordulójára alapított emlékéremmel. Az egyéb belpolitikai események között említendő, hogy a hónap első napján a Minisztertanács határozata jóváhagyta a Dunakanyar regionális rendezési tervét, ugyanekkor megszűnt a jugoszláv határon a határsáv. Két nappal később meghalt Szakasits Árpád egykori szociáldemokrata politikus, aki Magyarország köztársasági elnöke volt 1948-tól, majd - az államforma váltást követően - az Elnöki Tanács elnöke, egészen 1950-ig. 21-én a Fővárosi Bíróság az egykori Regnum Marianum Egyesület papjainak ügyében „a népköztársaság megdöntésére irányuló összeesküvés szervezésével” vádolt Emődi Lászlót 5 évi, Keglevich Istvánt 5 évi, Rózsavölgyi Lászlót 3 és fél, Thiry Istvánt 3, Hagyó Józsefet 4, Werner Alajost és Somogyi Sándort 2 és fél évi börtönbüntetésre ítélte.

A hónap közéleti eseményei az alkotóműveszet jegyében teltek: 5-én Budapesten a Fiatal Művészek Klubjában megnyílt Kassák Lajos képzőművészeti kiállítása, öt nappal később pedig Magyarországra érkezett Mihail Solohov szovjet író. A hónap végén, huszonhetedikén a Batsányi János Irodalmi Kör a névadó költő halálának 120. évfordulója alkalmából nagyszabású emlékestet rendezett Kassán, többek között Illyés Gyula, Keresztury Dezső, Fábry Zoltán és Forbáth Imre részvételével. Az ünnepség utáni vacsorán Illyés Gyula bírálóan nyilatkozott a szlovákiai magyarság második világháború utáni kitelepítéséről és Ladislav Novomeský korabeli tevékenységéről, amiért a Szlovák Írók Szövetsége később kampányt indított ellene, s lemondta az őszre tervezett csehszlovákiai meghívását. 29-én megkezdődött az ünnepi könyvhét, amin 64 magyar szerző munkájaként 73 könyv jelent meg. 19-én a katolikus püspöki kar egységes rendelkezést adott ki a polgári házasságról.

Nemzetközi téren történelmi jelentőségűként értékelhető, hogy 13-án az NSZK és Izrael felvette a diplomáciai kapcsolatokat. A hónap legelején Tajvan és Kína között katonai konfliktus alakult ki tengeri hadihajóik között. 3-án Lyndon Johnson amerikai elnök, utalva a Dominikában kirobbant zavargásokra, kijelentette: az USA minden eszközzel megakadályozza, hogy a nyugati féltekén „új Kuba jöjjön létre”. 8-án a Szovjetunióban megalapították a „Hős Város” kitüntetést, amelyet első ízben Moszkva, Breszt, Volgográd, Szevasztopol, Odessza, Leningrád és Kijev kapott meg. Ugyanazon a napon az NDK nemzeti néphadserege és a szovjet hadsereg közös díszszemlét tartott Kelet-Berlinben. A hidegháború jegyében Kína felrobbantotta második atombombáját a hónap tizennegyedik napján. E napig az USA 337, a Szovjetunió 127, Nagy-Britannia 5, Franciaország 1 nukleáris robbantást hajtott végre. Az USA-ban a vietnámi háború miatt indult háborúellenes előadássorozat legnagyobb állomása a californiai Berkeley egyetem volt 21-én, amin mintegy harmincezren vettek részt.

A sport világában, a hónap elsején Angliában a Liverpool csapata 2-1-re legyőzte a Leeds United csapatát az FA kupa döntőjében, 27-én pedig az Internazionale nyerte meg az EK sorozatot, miután 1-0 arányban kerekedett felül a Benfica ellen a milánói San Siro stadionban. 22-én rendezték meg az első amerikai gördeszka bajnokságot. Három nappal később Lewistonban Muhammad Ali (először használva felvett nevét) az első menetben kiütötte Sonny Listont a világbajnoki visszavágón az azóta legendássá vált “fantomütéssel”. A hónap utolsó napján Jim Clark autóversenyző megnyerte az Indianapolis 500 futamot, aki később ugyanebben az évben a Forma-1 világbajnoka is lett.

Tragikus események sem kímélték a hónapot, 6-án az USA Minnesota államának legnépesebb várostömörülésében, Minneapolis és Saint Paul közös régiójában, 13-an meghaltak és 683-an megsebesültek, amikor tornádó csapott le a térségre, 29-én pedig 274-en haltak meg bányaszerencsétlenségben Dhanbadban.

A hónap egyik zenei sikere a The Beatles együttes “Ticket to Ride” című dala. Kilencedikén 12 év kihagyás után visszatért a színpadra Vladimir Horowitz zongorista, emlékezetes koncertet adva a new yorki Carnegie Hall-ban.

Alföld

16. évf. 5. sz. / 1965

        
Rózsa Endre Híres mezőkön : Aratóének a harmincas évekből : (vers)
Rózsa Endre Éveim (vers)
Rózsa Endre Gyermekkori tél (vers)
Rózsa Endre Nélküled ősszel (vers)
Rózsa Endre Édesanyám (vers)
Ágh István 55 napja (vers)
Fülöp János Angyalföldi krónika (dokumentumregény, I. rész)

Mátyás Ferenc Te Deum (vers)
Guba Béla Korrekt emberek (elbeszélés)
Léopold Sédar Senghor Fekete asszony (vers), Néger maszk (vers), Pablo Picassonak (vers), In memoriam (vers) [Tóth Éva fordításai], [Senghor, Léopold Sédar versei]
Weöres Sándor Bulgan-kanyar (Mongol népdal, vers)
Weöres Sándor Impromtu, Kiss Tamásnak  (vers) [Kiss Tamás]

VALÓSÁGUNK

Borsos János Az Alföld öntözése - az agrárszakember szemével
Molnár László Társadalomszemlélet és irodalmi szociográfia ESZMECSERE : VITA A NÉPMŰVELÉSRŐL
Kérész Gyula Ami a tömegközlekedési eszközöket illeti...

TANULMÁNY
Baranyi Imre A Csillag című folyóirat irodalompolitikája (II. rész)

KÉT ÉVTIZED
Gergely Sándor Emlékek húsz év távlatából
Bartha Gábor Húszévesek

MŰHELY
Rákos Sándor Akkád fordításkönyveim lapszéleire

KÖNYVEK KÖZT

Simon Zoltán Illyés Gyula: Ingyen lakoma
Julow Viktor, Kiss Tamás Égi tűz
Lőkös István Miodrag Bulatovič: Égre száll a vörös kakas [Bulatovič, Miodrag regényéről]
Borbély Sándor Cseres Tibor: Búcsú nélkül
Kovács László,Törő Imre, Csaba György, Ács Tamás A biológia és orvostudomány egyes filozófiai problémái

HÓNAPRÓL HÓNAPRA
Balogh István Kiss Lajos halálára (1881-1965) [Kiss Lajos]
Bata Imre Folyóiratok olvasása közben
Veress József Filmkrónika

Napra pontos eseménysor

május 1. - A Minisztertanács határozata jóváhagyta a Dunakanyar regionális rendezési tervét, ugyanezen a napon megszűnt a magyar-jugoszláv határon a határsáv. Tajvan és Kína között katonai konfliktus alakult ki tengeri hadihajóik között. Angliában a Liverpool csapata 2-1-re legyőzte a Leeds United csapatát és megnyerte az Football Association Challenge Kupát.
május 3. - Meghalt Szakasits Árpád egykori szociáldemokrata politikus, aki Magyarország köztársasági elnöke volt 1948-tól, majd - az államforma váltást követően - az Elnöki Tanács elnöke, egészen 1950-ig. A Dominikában kirobbant zavargásokra utalva, Lyndon Johnson amerikai elnök kijelentette, az Amerikai Egyesült Államok minden eszközzel megakadályozza, hogy a nyugati féltekén „új Kuba jöjjön létre”.
május 5. - Kassák Lajos képzőművészeti kiállítása nyílt meg a budapesti Fiatal Művészek Klubjában.
május 6. - Az amerikai Minnesota állam legnépesebb várostömörülésében, Minneapolis és Saint Paul közös régiójában, 13-an meghaltak és 683-an megsebesültek, amikor tornádó csapott le a térségre.

május 8. - a Szovjetunióban megalapították a „Hős Város” kitüntetést, a kitüntetést elsőként Moszkva, Breszt, Volgográd, Szevasztopol, Odessza, Leningrád és Kijev kapta meg. A Német Demokratikus Köztársaság nemzeti néphadserege és a szovjet hadsereg közös díszszemlét tartott Kelet-Berlinben.
május 9. - A II. világháborúban aratott szovjet győzelem 20. évfordulója alkalmából Kádár János nyilatkozatot adott a moszkvai Pravda napilapnak.
május 10. - Mihail Solohov szovjet író Magyarországra érkezett.
május 13. - A Német Szövetségi Köztársaság és Izrael felvette egymással a diplomáciai kapcsolatokat.
május 14. - A hidegháború jegyében Kína felrobbantotta második atombombáját. Eddig a napig bezárólag az Amerikai Egyesült Államok 337, a Szovjetunió 127, Nagy-Britannia 5, Franciaország 1 nukleáris robbantást hajtott végre.
május 19. - Kihirdették a katolikus püspöki kar egységes rendelkezését a polgári házasságról.
május 21. - A Fővárosi Bíróság döntést hozott az egykori Regnum Marianum Egyesület papjainak ügyében, akiket az ügyészség „a népköztársaság megdöntésére irányuló összeesküvés szervezésével” vádolt meg, a bíróság a döntés értelmében Emődi Lászlót 5 évi, Keglevich Istvánt 5 évi, Rózsavölgyi Lászlót 3 és fél, Thiry Istvánt 3, Hagyó Józsefet 4, Werner Alajost és Somogyi Sándort 2 és fél évi börtönbüntetésre ítélte. Az Amerikai Egyesült Államokban a vietnámi háború miatt indult háborúellenes előadássorozat részeként a californiai Berkeley egyetemen mintegy harmincezren vettek részt az eseményen..
május 22. - Megrendezték az első amerikai gördeszka bajnokságot.


május 24. - Kádár János, Apró Antal és Biszku Béla baráti látogatásra a Szovjetunióba utazott.
május 25. - Az amerikai Lewiston városban Muhammad Ali az első menetben kiütötte Sonny Listont a világbajnoki visszavágón az azóta legendássá vált “fantomütéssel”.

május 27. - Kassa adott helyszínt a Batsányi János Irodalmi Kör a névadó költő halálának 120. évfordulója alkalmából nagyszabású emlékestnek, ahol többek között részt vett Illyés Gyula, Keresztury Dezső, Fábry Zoltán és Forbáth Imre is. Az ünnepség utáni vacsorán Illyés Gyula bírálóan nyilatkozott a szlovákiai magyarság második világháború utáni kitelepítéséről és Ladislav Novomeský korabeli tevékenységéről, amiért a Szlovák Írók Szövetsége később kampányt indított ellene, s lemondta az őszre tervezett csehszlovákiai meghívását. Az Internazionale nyerte meg az Európa Kupa sorozatot, miután 1-0 arányban kerekedett felül a Benfica ellen a milánói San Siro stadionban.
május 29. - Kádár Jánost, Apró Antalt és Biszku Bélát a május 24-én kezdett Szovjetunióbeli baráti látogatásuk alkalmával kitüntették a nagy honvédő háborúban aratott győzelem 20. évfordulójára alapított emlékéremmel. Megkezdődött az ünnepi könyvhét, amin 64 magyar szerző munkájaként 73 könyv jelent meg. 274-en haltak meg bányaszerencsétlenségben az indiai Dhanbadban.
május 31. - Az amerikai Jim Clark autóversenyző megnyerte az Indianapolis 500 futamot, aki később ugyanebben az évben a Forma-1 világbajnoka is lett.


Napra pontos gyűjtések

01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |


01 |vissza a lap tetejére

02 |vissza a lap tetejére

03 |vissza a lap tetejére

04 |vissza a lap tetejére

05 |vissza a lap tetejére

06 |vissza a lap tetejére


07 |vissza a lap tetejére

péntek

Hírek a napi sajtóból - kivonat (Forrás: Népszabadság )

Az állhatatos, tevékeny ifjúságért

A KISZ a VI. Kongresszusa után is lankadatlanul tevékenykedik. Megvalósította a „radarmozgalmat”, mellyel a munka még hatékonyabbá tételét akarja megvalósítani. A Ki Mit tud? Vetélkedővel a fiatalokat akarják felélénkíteni.

Az amerikaiak támadása felborította a tűzszünetet San Domingóban

erről másnap szavaz a Bizottsági Tanács. Washingtoni tudósító jelenti, hogy Érvényesült az Egyesült Államok Nyomása az AÁSZ-ban , szentesítették az amerikai katonaság dominikai jelenlétét. A világközvélemény felháborodottan ítéli el a Dominika elleni amerikai intervenciót: Tiltakozó gyűlések Moszkvában, egész Latin-Amerika tüntet. A New York Times így ír az eseményekről: Az Egyesült Államok a nemzetközi csendőr szerepét kezdi átvenni.

További külföldi hírek:

Újabb „átcsoportosítás” Saigonban

Az ENSZ -közgyűlés elnöke Washington vietnami politikájának változását követeli. Az amerikai szerepvállalás miatt az alelnök a barátok elvesztése miatt „kesereg”.

Koszigin Berlinben

Megérkezett az NDK felszabadulásának ünnepségeire a szovjet, a lengyel és a mongol küldöttség.

Prágába érkezett a szovjet párt- és kormányküldöttség.

Ma tartják a rhodesiai fajüldözők a „választásokat”, közös ellenakcióra készülnek az afrikai országok.

A szovjet űrhajós házaspár ( Tyereskova és Nyikolajev ) Franciaországba látogat.

Magyar párt- és kormányküldöttség utazott Berlinbe.

Hazaérkezett az MSZMP küldöttsége Olaszországból.

Fehér Lajos látogatást tett az AGROTERV (FM Mezőgazdasági Tervező Vállalat)-nél.

Fogadás a Kínai Nagykövetségen, a magyar–-kínai barátsági és együttműködési szerződés aláírásának 6. évfordulója alkalmából.

Budapestre érkezett a Demokratikus Németország Nemzeti Frontjának küldöttsége.

Fogadás az Izraeli Követségen, az Izrael Állam Függetlensége kikiáltásának 17. évfordulója alkalmából.

Új kísérlet kezdődött a Növényolajipari és Mosószergyártó Országos Vállalatnál , melynek lényege egyfajta prémiumrendszer kialakítása.

Második műszak a Pécsi Sörgyárban , a női dolgozók segítésére helyi élelmiszerbolt, fodrászat, bölcsőde, ingyenesen használható mosógépek.

Félmilliós gyógyszer- és orvosi műszer szállítmány a vietnami népnek, a csomagot a Magyar Szolidaritási Bizottság állította össze, és repülőn szállították el a rászorulóknak.

Új gépek, új szövetek az Újpesti Gyapjúszövőgyárban .

A „ Lehel ” és a vevők védelme. Jó gépek, rossz kezelési utasítások. A Kereskedelmi Minőségellenőrzési Intézet vizsgálatot tartott több száz forgalomban levő, illetve forgalomba még nem került iparcikkel kapcsolatban.

20 éve szabad Csehszlovákia, ezzel kapcsolatban 2 fiatallal riport, hírek a prágai metróépítésről és hír az egyik legnagyobb lakóház építéséről.

Árad a Duna Jugoszláviában, a Magyar Vöröskereszt egészségügyi felszereléseket küld.

Spanyol utasszállító tragédiája, magyar áldozat nincs.

Kultúra

Lyka Károly halála, a tegnapi napon temették el Lyka Károlyt, a kétszeres Kossuth-díjas művészettörténet doktorát, életének 96. évében érte a halál.

Irodalmi Vándorgyűlés kezdődik Szombathelyen, mely három napos, és a Magyar Irodalomtörténeti Társaság , valamint a TIT – nyelvi szakosztály szervezi. A Dante -emlékülés nyitja meg.

Kiállítások a lengyel könyvekről, A könyv útja Lengyelországban c. kiállítás nyílik szombaton a FSZEK -ben, a budapesti Lengyel Kultúra Intézete és a könyvtár rendezésében.

Népi Iparművészet Csehszlovákiában, ezzel a címmel nyílik kiállítás május 8-án az Ernst Múzeumban.

Horváth Ferenc előadói estje az Irodalmi Színpadon , ismétlés május 14. és 22.

Megnyílik Tallós Ilona festőművész kiállítása a Csók István Galériában.

Magyar magfizikus utazott az Egyesült Államokba, Dr. Berényi Dénes kandidátus, az MTA Debreceni Atommagkutató Intézetének Magspektoszkópiai Osztály vezetője.

Létay Vera írása Molnár Ferenc Olympiájáról a Madáchban.

Három magyar filmsiker: Húsz óra A kőszívű ember fiai I-II. A tizedes meg a többiek

Sporthírek

A magyar labdarúgó-válogatott hazaérkezett Wembley-ből;

Szombaton kezdődik a 62. vízilabda bajnokság; Benfica - Győri ETO 4:0;

Megkezdődik a válogató a sakk Európa-bajnokságra;

júliusban vívás világbajnokság kezdődik.

Rádió és Televízió Újság. X. évfolyam, 1965.V.3-9.

A borítón: 20 év múltán… (1945. máj. 1-jén hangzott el a felszabadult Magyar Rádió első műsora)

TV-műsor

8.05-8.45: Iskola TV

9.00-9.30: Iskola TV

9.40: Műsorismertetés

9.41: Tizenkét dühös ember – magyarul beszélő amerikai film (ism.) (14 éven felülieknek)

11.10: Telesport (ism.)

11.25: A jövő hét műsora

11.35: A II. Miskolci Rövidfilm fesztiválfilmjeiből: Számadás. Rendezte: Szijj Miklós

Rádió-műsor

Kossuth

20.20-20.59: Pódium c. műsor, melyben Moszkva, Varsó, Berlin, Prága, Budapest élő kapcsolásban.

moszkvai adás: Prokofjev és Sosztakovics erre az alkalomra komponál tművei

varsói adás: Chopin Asz-Dúr Polonéz, és jazz

berlini adás: Tánczene, énekes szólisták

prágai műsor: Népi muzsika

budapesti műsor: közvetítés a Mátyás Pincéből, majd Kodály művek

Petőfi

19.05: Közvetítés Moszkvából, a Moszkvai Állami Filharmónia Zenekarának Hangversenye Vezényel: Kirill Kondrasin

Hegedűn közreműködik: Leonid Kogan

Műsor: Casella: Paganiniana, Sosztakovics: I. Szimfónia, Beethoven: G-Dúr Románc, Beethoven: Hegedűverseny

Pesti Műsor

Katona József Színház - Bemutató! Az ifjúság édes madara. (csak felnőtteknek)

Írta: Tennessee Williams

Fordította: Örkény István

Rendezte: Márton Endre

Főbb szerepekben: Sinkovits Imre, Mezei Mária, Básti Lajos.      


08 |vissza a lap tetejére

09 |vissza a lap tetejére

10 |vissza a lap tetejére

11 |vissza a lap tetejére

12 |vissza a lap tetejére

13 |vissza a lap tetejére

14 |vissza a lap tetejére

15 |vissza a lap tetejére

16 |vissza a lap tetejére

17 |vissza a lap tetejére

18 |vissza a lap tetejére

19 |vissza a lap tetejére

20 |vissza a lap tetejére

21 |vissza a lap tetejére

22 |vissza a lap tetejére

23 |vissza a lap tetejére

24 |vissza a lap tetejére

25 |vissza a lap tetejére

26 |vissza a lap tetejére

27 |vissza a lap tetejére

28 |vissza a lap tetejére

29 |vissza a lap tetejére

30 |vissza a lap tetejére

31 |vissza a lap tetejére


iNapló.hu | mindenNapiNapló | vissza a lap tetejére |kronológiai források