Växterna reagerar på (o)ljud i grönsakslandet

Larver är ett fördärv för kålväxter och deras stackars odlare. Den senaste forskningen visar att växter kan mobilisera extra försvar i form av giftiga kemiska substanser när en larv befinner sig i närheten. Och det är ljudet av larvens mumsande som skrämmer dem att producera giftet!

Kålfjärilen, Pieris rapae, är ökänd för att kunna äta upp hela skördar med kål när den befinner sig i sitt larvstadie. Inte bara gnager de larverna sönder bladen, de missfärgar också grönsakerna med sin avföring.

Pieris rapae, inte så populär i trädgårdslandet (James Lindsey at Ecology of Commanster  [CC-BY-SA-2.5 ])

Många av oss som uppskattar ekologiskt, egenodlad kål som livsmedel, har kämpat mot larver som trasar sönder grönsakerna. Vi har lärt oss den hårda vägen att täcka över våra kålodlingar med fiberduk om de ska ha en chans att klara sig från angreppen.

Nu visar ny forskning att växter själva kan “höra” en mumsande larv närma sig och då börja bygga upp sitt eget kemiska försvar mot den annalkande fienden. Glukosinolat är en kemisk substans som är giftig. Den förekommer extra mycket hos de växter som “lyssnat” till en ätande kålfjärilslarv, visar studien.

Glukosinolat, växtens giftiga försvar

Vill du själv se och lyssna till larven? Gå till www.youtube.com och sök efter ett videoklipp som heter Pieris Silhouette publicerat den 24 juni 2014 av mubondlsc. Forskarna som har gjort studien har lagt ut en video på youtube där vi får se hur en kålfjärilslarv målmedvetet tuggar i sig ett blad. Ljudet är inspelat med laservibrometri och låter som att någon skär en bit kraftig kartong i småbitar.

Ljudet från larvens käkar får luften omkring att vibrera och det är dessa vibrationer som blir en signal till växten att sätta igång att producera gift.

Forskarna har fångat larvens smaskande med laservibrometri

Förespråkare för odling utan bekämpningsmedel söker ständigt efter nya, naturliga sätt att skydda grödor från skadedjur.

Vi frågar oss- kan ljud i växthuset vara ett framtida sätt att få grönsakerna att skydda sig själva mot angrepp? 

Den egna, ekologiska kålen är godast i höstens soppa (GNU Free Documentation License 1.2)

Men kanske ska vi ändå inte hoppas alltför mycket när det gäller kålfjärilens larv. Kålfjärilen väljer nämligen ut just växter som naturligt har en hög dos av giftet glukosinolat och lägger sina ägg där. Varför? Jo, när larverna kläcks och mumsar i sig av bladen så får de i sig den giftiga substansen och blir själva lite giftiga. Det gör i sin tur att fåglarna inte blir lika förtjusta i att äta upp dem. På så sätt ökar de sin chans att överleva och bli till vackra vuxna fjärilar!

Pieris rapae, som vuxen en riktig prydnad för trädgården (By Alvesgaspar (Own work) [CC-BY-SA-3.0])