Del 1: Mac:en allmänt

1. Logga in på datorn.

2. Systeminställningar

Klicka på kugghjulet som visar systeminställningarna. Det allra första som är bra att ställa in är styrplattan så att touchfunktionen fungerar. Klicka på styrplatta. Klicka sedan i alla rutor så att de blir förbockade. Det finns tre sidor att klicka i; “peka och klicka”, “rulla och zooma” samt “fler gester”. Det sparas automatiskt. Här kan du se hur styrplattan kan användas med hjälp av olika gester med fingrarna.

Skärmavbild 2014-08-29 kl. 09.53.13.png

3. Dockan

Mac datorn har en docka där de vanligaste programmen ligger. Vi tittar på vilka program som ligger där och berätta kort vad de används till. Du “blir av” med program genom att dra dem upp på skrivbordet tills man ser ett moln. Du hittar dem igen genom att nypa på styrplattan. Du stänger program genom kortkommando: kringla + vänsterpil + Q. Du stänger en sida: kringla + W.

cmd.jpeg

4. Alla program styrs från menyraden längst upp på skärmen till vänster. Har du tex startat iTunes så kommer det att stå iTunes vid sidan av äpplet. Har du fler program uppe så kontrollera vad som står vid sidan av äpplet, du kan nämligen ha ett program i ett fönster framför dig, och ett öppnat som ligger i dockan, men det är det som ligger i dockan som är aktivt i menyraden. Du måste då klicka på det öppna fönstret för att det programmet ska bli aktivt i menyraden.

5. Det finns en fast menyrad längst upp på skärmen till höger. Här finns information som tex säkerhetskopiering, bluetooth, wifi uppkoppling, ljud, batteristatus, dag och tid, vilket konto som används(=ditt namn). Förstoringsglaset är en sökfunktion som söker vad som helst på datorn; program, dokument etc.

Apple har några filmer och instruktioner som du kan titta på om du är klar


Del 2: Google Apps

(Ladda ner Webbläsaren Chrome)

När du är uppkopplad på nätverket så ska du ladda ner en annan internetläsare: Chrome. Sök på namnet och ladda ner. Installera genom att dra bilden till mappen. Hjälp varandra. Gör den till standardläsare. (kommer upp en fråga om det vid nedladdningen). Om du missar detta vid nedladdningen, öppna Chrome, klicka på Chrome i menyraden och sedan på inställningar, där kan du ändra standardwebbläsare. Chrome.jpeg

Skärmavbild 2014-08-27 kl. 13.55.06.png

2. Google Apps alla funktioner

 

Starta Chrome och logga in på ditt Google konto. Börja med att gå in i Gmail. Följande huvudprodukter finns på ditt Google konto: E-post(Gmail), Drive, Kalender och Sites. Du byter produkt genom att klicka i menyraden längst upp i fönstret.

3. Sites

Klicka på Sites och sök efter Lärarsite. Välj: Skärmavbild 2014-08-27 kl. 14.00.12.png

Vi tittar tillsammans på hur lärarna använder Sites

4. Gör Lärarsite till din Startsida 

Skärmavbild 2014-08-27 kl. 14.24.52.pngSkärmavbild 2014-08-27 kl. 14.24.52.png

         “https://sites.google.com/a/edu.danderyd.se/friberga/

Skärmavbild 2014-08-27 kl. 14.28.00.pngSkärmavbild 2014-08-27 kl. 14.29.28.png

5. Gör bokmärken  Skärmavbild 2014-08-29 kl. 11.03.35.png

Gå in på Schoolsoft, Drive, Sites och allt annat som du använder i skolan. Klicka på stjärnan för att lägga till dem i bokmärken. Om du lämnar namnfältet tomt så dyker bokmärket upp som en ikon i bokmärkesfältet.

 

6. Google Drive

Gå in på Drive. Här kan man skapa dokument, kalkylark, presentationer och mer som man kan jobba tillsammans med. Vi tittar lite tillsammans.

7. Skapa mappar för dina ämnen

skapa mapp.pngnamnge.JPG

8. Dela en mapp

dela mapp.pngDela.JPG

9. Skapa en delad dokument och samarbeta

skapa doc.png

10. Kan du hitta dokumenten som har delats med dig?

Skärmavbild 2014-08-29 kl. 08.39.46.png

Klicka på Inkommande. Här ser du vilka dokument har delats med dig.

Nu kan ni testa att skriva någonting tillsammans. Ni kan också lämna kommentarer och chatta.

OBS: vem som helst kan kolla ändringshistoriken - dit kommer du antingen genom att klicka överst på Alla ändringar sparas i Drive eller genom Arkiv, så skriv inget dumt!