iNapló.hu | mindenNapiNapló / 1967 / április / napok:

01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |


1967. április

Összeállította: Henézi Katalin – 2013.

A hónap elején gitáros énekkel kísért misét mutatnak be Abonyban.

Martin Luther King amerikai polgárjogi aktivista hevesen bírálja az amerikai részvételt a vietnami konfliktusban; azt javasolja, hogy a háborúellenes és a polgárjogi mozgalmak egyesítsék erejüket. Ezt követően New Yorkban 100 000, San Franciscóban 50 000 ember tüntet a háború ellen.

Ülést tart az MSZMP PB. A testület a kongresszusi állásfoglalás nyomán ismét megtárgyalja a népesedési helyzet alakulását.  Megtörtént az intézkedés a korszerű, szájon keresztül szedhető fogamzásgátló szer termelésére és forgalomba hozatalának előkészítésére: Infecundin nevű gyógyszer. Egyhetes látogatásra Magyarországra érkezik Torsten Nilsson, Svédország külügyminisztere. Bemutatják Zolnay Pál Hogy szaladnak a fák...c. Filmjét.

Washingtonban első alkalommal tanácskozik az Atomtervező Csoport. A Kulturális Kapcsolatok Intézetében, Budapesten Illés Árpád kiállítást tartanak.

Sandie Shaw ''Puppet On A String'' (Egyesült Királyság) című dala nyeri meg az Eurovíziós dalversenyt.

Az első Boeing 737-es megteszi első útját a levegőben. Megtartják a 39. Oscar Gálát – legjobb film: Egy ember az örökkévalóságnak, rendező: Fred Zinnemann, férfi főszereplő: Paul Scofield, női főszereplő: Elizabeth Taylor, külföldi film: Egy férfi és egy nő (Franciaország).

A Fővárosi Bíróság első fokon ítéletet hirdet a volt zuglói nyilas pártszolgálatosok ügyében. Ülést tart az MSZMP KB. A Szovjetunió Andrej Grecsko marsallt nevezi ki honvédelmi miniszterré.

Összeül az új Országgyűlés. Vass Istvánné helyére Kállai Gyulát választják a Ház elnökévé. Dobi István távozik az Elnöki Tanács éléről; az Elnöki Tanács új elnökévé Losonczi Pál addigi földművelésügyi minisztert választják. Az Országgyűlés ülésén megalakul az új kormány. A Magyar Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány elnöke Fock Jenő.

New Yorkban 100.000, San Fransiscóban 20.000 ember tüntet a vietnámi háború ellen. A Szovjetunió és Irán között megállapodás jön létre hosszú távú olajszállításokról.

 Czinege Lajos vezérezredes, honvédelmi miniszter háromnapos baráti látogatásra a Szovjetunióba utazik. Samuel Mikunisz, az Izraeli Kommunista Párt főtitkára ötnapos látogatásra Magyarországra érkezik.

Ülést tart az MSZMP KB. Aczél Györgyöt a KB titkárává választják, s e minőségében megbízzák a kulturális élet általános ellenőrzésével. 91 éves korában meghal Konrad Adenauer német politikus, az NSZK első kancellárja.

 Budapesten megkezdődik a termelőszövetkezetek I. országos kongresszusa. Bemutatják Keleti Márton Változó felhőzet c. filmjét.

A Surveyor 3 űrszonda landol a Holdon.  Megalakul a Magyar Pedagógiai Társaság.

Görögországban Georgiosz Papadopulosz ezredes vezetésével államcsínnyel katonai diktatúrát vezetnek be.

A Szovjetunióban felbocsátják a Szojuz–1 űrhajót, fedélzetén Vlagyimir Komarovval. A Szojuz–1 visszatérő egységének ejtőernyője nem nyílik ki, a földhöz csapódó kabinban Vlagyimir Komarov életét veszti. Az űrversenyben kapkodva előkészített repülés áldozata vélhetően tudatában volt annak, hogy nem térhet vissza élve.

Karlovy Varyban (Csehszlovákia) megkezdődik 24 európai kommunista és munkáspárt képviselőinek tanácskozása az európai biztonságról.

Meghal Széchenyi Zsigmond, író, vadász, Afrika-utazó.

Napra pontos események:

Április 2. Gitáros énekkel kísért (beat)misét mutatnak be Abonyban.

Megszületik Ajay Deygan, indiai színész.

Az ENSZ delegációi megérkeznek Adenbe, hogy kiharcolják a függetlenségét.

Április 4. Martin Luther King amerikai polgárjogi aktivista hevesen bírálja az amerikai részvételt a vietnami konfliktusban; azt javasolja, hogy a háborúellenes és a polgárjogi mozgalmak egyesítsék erejüket. Ezt követően New Yorkban 100 000, San Franciscóban 50 000 ember tüntet a háború ellen.

Április 6. Ülést tart az MSZMP PB. A testület a kongresszusi állásfoglalás nyomán ismét megtárgyalja a népesedési helyzet alakulását, amelyhez az előterjesztést a KB TKKO készítette. „…a nők egészségének védelme, a terhesség-megszakítás nem kívánt gyakorlatának csökkentése érdekében (…) megtörtént az intézkedés a korszerű, szájon keresztül szedhető fogamzásgátló szer termelésére és forgalomba hozatalának előkészítésére. Az Infecundin néven szereplő gyógyszer a szükséges mennyiségben rendelkezésre áll, és forgalomba hozatala április 15-én megtörténhet.”

Egyhetes látogatásra Magyarországra érkezik Torsten Nilsson, Svédország külügyminisztere.

Bemutatják Zolnay Pál Hogy szaladnak a fák...c. Filmjét.

Georges Pompidou elkezdi megformálni az új francia kormányt.

Április 6 – 7. Washingtonban első alkalommal tanácskozik az Atomtervező Csoport.

Április 7 – 23. Kulturális Kapcsolatok Intézete, Budapest, Illés Árpád kiállítása.

Április 8. Sandie Shaw ''Puppet On A String'' (Egyesült Királyság) című dala nyeri meg az Eurovíziós dalversenyt.

Április 9. Az első Boeing 737-es megteszi első útját a levegőben.

Április 10. Megtartják a 39. Oscar Gálát – legjobb film: Egy ember az örökkévalóságnak, rendező: Fred Zinnemann, férfi főszereplő: Paul Scofield, női főszereplő: Elizabeth Taylor, külföldi film: Egy férfi és egy nő (Franciaország)

Április 11. A Fővárosi Bíróság első fokon ítéletet hirdet a volt zuglói nyilas pártszolgálatosok ügyében.

Április 12. Ülést tart az MSZMP KB. A Szovjetunió Andrej Grecsko marsallt nevezi ki honvédelmi miniszterré.

Magyar Írószövetség Székháza, Budapest, "3tia testis. Kezdet" - Altorjay Gábor és Szentjóby Tamás happeningje.

Los Angelesben megnyit az Ahmanson Theatre.

Április 13. A konzervatívok nyerik a brit válsztásokat.

Április 14. Összeül az új Országgyűlés. Vass Istvánné helyére Kállai Gyulát választják a Ház elnökévé. Dobi István távozik az Elnöki Tanács éléről; az Elnöki Tanács új elnökévé Losonczi Pál addigi földművelésügyi minisztert választják.

Az Országgyűlés ülésén megalakul az új kormány. A Magyar Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány elnöke Fock Jenő; helyettesei: Apró Antal, Fehér Lajos, Ajtai Miklós, Tímár Mátyás. Belkereskedelem Szurdi István; belügy Benkei András; egészségügy Szabó Zoltán; építésügy és városfejlesztés Trautmann Rezső; honvédelem Czinege Lajos; igazságügy Korom Mihály; kohó- és gépipar Horgos Gyula; könnyűipar Nagy Józsefné; közlekedés- és postaügy Csanádi György; külkereskedelem Bíró József; külügy Péter János; mezőgazdaság és élelmezésügy Dimény Imre; munkaügy Veres József; művelődésügy Ilku Pál; nehézipar Lévárdi Ferenc; pénzügy Vályi Péter; az OTh elnöke Párdi Imre; az OMFB elnöke Kiss Árpád.

Április 15. New Yorkban 100.000, San Fransiscóban 20.000 ember tüntet a vietnámi háború ellen.

Megszületik Dara Torres, amerikai úszónő.

Április 16. A Szovjetunió és Irán között megállapodás jön létre hosszú távú olajszállításokról.

Április 17. Czinege Lajos vezérezredes, honvédelmi miniszter háromnapos baráti látogatásra a Szovjetunióba utazik.

Samuel Mikunisz, az Izraeli Kommunista Párt főtitkára ötnapos látogatásra Magyarországra érkezik.

Április 18. Ülést tart az MSZMP KB. Aczél Györgyöt a KB titkárává választják, s e minőségében megbízzák a kulturális élet általános ellenőrzésével.

A Fővárosi Bíróság több hónapos tárgyalás után ítéletet hirdet a zuglói volt nyilas pártszolgálatosok ügyében.

A jugoszláv alkotmány második módosítása.

Április 19. 91 éves korában meghal Konrad Adenauer német politikus, az NSZK első kancellárja.

Április 20. Budapesten megkezdődik a termelőszövetkezetek I. országos kongresszusa.

Bemutatják Keleti Márton Változó felhőzet c. filmjét.

A Surveyor 3 űrszonda landol a Holdon.

A Globe Air Bristol Britannia turbólégcsavaros repülőgépe lezuhan Cipruson, 126 ember halálát okozva.

Április 21. Megalakul a Magyar Pedagógiai Társaság.

Görögországban Georgiosz Papadopulosz ezredes vezetésével államcsínnyel katonai diktatúrát vezetnek be.

Április 23. A Szovjetunióban felbocsátják a Szojuz–1 űrhajót, fedélzetén Vlagyimir Komarovval.

Április 24. Karlovy Varyban (Csehszlovákia) megkezdődik 24 európai kommunista és munkáspárt képviselőinek tanácskozása az európai biztonságról.

Meghal Széchenyi Zsigmond, író, vadász, Afrika-utazó.

A Szojuz–1 űrhajó energiaellátási zavarai miatt a repülést lerövidítik. (A háromszemélyes Szojuz–2 indítását törlik, a tervezett összekapcsolódás elmarad.) A Szojuz–1 visszatérő egységének ejtőernyője nem nyílik ki, a földhöz csapódó kabinban Vlagyimir Komarov életét veszti.

Április 25. Pierre Harmel, Belgium külügyminisztere ötnapos látogatásra Magyarországra érkezik.

Április 26. Befejeződik Adnan Pacsacsi iraki külügyminiszter magyarországi látogatása.

Április 27. Bemutatják Kósa Ferenc Tízezer nap c. filmjét.

Április 28. A sajtó híradása szerint „hormonális hatáson alapuló fogamzásgátló tabletta kerül forgalomba. Akik a szert alkalmazni kívánják, a rendelőintézetek szakorvosaihoz fordulhatnak, s tőlük kapnak megfelelő tájékoztatást a felhasználás módjáról.” (Az Infecundin nevű gyógyszer kizárólag nőgyógyászati szakrendelésen írhatták fel, azt körzeti orvos vagy magánorvos receptjére a gyógyszertárak nem szolgáltathatták ki.)

Az USA-ban letartóztatják Muhammad Ali ökölvívó-világbajnokot, mert vallási meggyőződésére hivatkozva megtagadja a bevonulást. New York állam sportbizottsága visszavonja hivatásos ökölvívói engedélyét, és megfosztja nehézsúlyú bajnoki címétől. (Alit végül öt év börtönbüntetésre ítélik. Három évvel később az ítéletet a Legfelsőbb Bíróság megsemmisíti.)

Április 29. Megszületik Ábrahám Attila, olimpiai bajnok, kajakozó, sportvezető.

Április 29 – május 21. Ernst Múzeum, Budapest, "Stúdió '67" c. kiállítás, az avantgárd művészek zömét kizsűrizték, csak néhányan maradtak: Jovánovics György, Karátson Gábor, Lakner László, Maurer Dóra. Altorjai Sándor hatalmas képét kizsűrizik, de mérete miatt nem szállítják el, így egy paraván mögött látható marad.

Április 30. Moszkvában befejezik annak az 537 m magas tv-toronynak az építését, amely ez idő szerint a világ legmagasabb építménye.

Toplistás dalok (US): The Turtles: ''Happy Together'', Nancy & Frank Sinatra: ''Something Stupid''

Források: Terrorháza, Beszélő, Artpool, Köztes Európa Kronológia 1756-1997, A vietnámi háború 1959-1975, Wikipedia


Napra pontos gyűjtések

01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |


01 |vissza a lap tetejére

02 |vissza a lap tetejére

03 |vissza a lap tetejére

04 |vissza a lap tetejére

05 |vissza a lap tetejére

06 |vissza a lap tetejére

07 |vissza a lap tetejére

08 |vissza a lap tetejére

09 |vissza a lap tetejére

10 |vissza a lap tetejére

11 |vissza a lap tetejére

12 |vissza a lap tetejére

13 |vissza a lap tetejére

14 |vissza a lap tetejére

15 |vissza a lap tetejére

16 |vissza a lap tetejére

17 |vissza a lap tetejére

18 |vissza a lap tetejére

19 |vissza a lap tetejére

20 |vissza a lap tetejére

21 |vissza a lap tetejére

22 |vissza a lap tetejére

23 |vissza a lap tetejére


24 |vissza a lap tetejére

Kronológia

A Szojuz–1 űrhajó energiaellátási zavarai miatt a repülést lerövidítik. (A háromszemélyes Szojuz–2 indítását törlik, a tervezett összekapcsolódás elmarad.) A Szojuz–1 visszatérő egységének ejtőernyője nem nyílik ki, a földhöz csapódó kabinban Vlagyimir Komarov életét veszti. Bővebben: Tudta, hogy meghal, mégis beszállt az átkozott Szojuzba. Nagy Attila Károly - index.hu - 2017.04.24.

Sajtószemle

Forrás: Népszabadság, 1967.04.25. keddi szám

Forrás: Népszava, 95. évfolyam 96. szám, 1967.04.25. keddi szám

A két vezető nemzetközi hír: Vlagyimir Komarov Szojuz 1. űrpilótája visszatérés közben életét vesztette. Megkezdődött az európai kommunista és munkáspártok tanácskozása Cseszlovákiában, Karlovy Varyban 24 európai kommunista küldöttség részvételével,  a magyar küldöttséget Kádár János vezeti.

További nemzetközi hírek: Az új görög rezsim katonai statáriális bíróságot állított fel, folytatódnak a letartóztatások. Jhonson amerikai elnök politikai megbeszélést folytatott Kiesinger kancellárral. Levélváltás Jean-Paul Sarte és de Gaulle elnök között az USA vietnámi háborús bűnökkel kapcsolatos nemzetközi bíróság ülésével kapcsolatban. Befejeződtek a jugoszláv választások. Ázsiában katonai műveletek zajlanak: Továbbra is folytatódnak VDK (Vietnami Demokratikus Köztársaság) ellen amerikai támadás Da Nang mellett, harmadik napja tart a csata. Kínai diplomatákat utasítanak ki Indonéziából, Jakartában, a pontos ok nem ismert. A koreai demilitarizált övezetben továbbra is súlyos a helyzet.

Magyar külügyi hírek: Budapestre érkezett az iraki külügyminiszter. Átadta megbízólevelét a Ghanai Köztársaság új nagykövete. Kisházi Ödön fogadta a moldavai küldöttséget.

Magyar belföldi események: Szakszervezetek XX. - XXI. kongresszusa közötti időszak szakszervezeti irányvonalak ismertetése. Sopron 65 millió forintért autóalkatrész gyárat épít.

Tudomány és oktatás: Bevezetik az egységes írásbelit matematikából és fizikából a műszaki, természettudományi egyetemek és műszaki-ipari jellegű felsőfokú technikumokban.

Művészet: Beharangozásra kerülnek a Balaton melletti tavaszi művészeti események: többek között Antal Imre zongoraestje, tihanyban orgonakoncert, balatonfüredi színházi estek. Színes diapozitívre kerül a Szépművészeti Múzeum és a Nemzeti Galéria száztíz híres képe. Salamon Pál: Méz a kés hegyén c. dármájának bemutatója Szegeden. Nemzetközi fodrászverseny befejeződöt.

Elhunyt: Bp-en meghal Széchenyi Zsigmond, a Nemzeti Múzeumot meglapító Széchényi Ferenc gr. ükunokája, vadász, vadászati író.

Berg Krisztián, 2017.


25 |vissza a lap tetejére

26 |vissza a lap tetejére

27 |vissza a lap tetejére

28 |vissza a lap tetejére

29 |vissza a lap tetejére

30 |vissza a lap tetejére

31 |vissza a lap tetejére


iNapló.hu | mindenNapiNapló | vissza a lap tetejére |kronológiai források