iNapló.hu | mindenNapiNapló / 1962 / augusztus / napok:

01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |


1962. augusztus

Összeállította: Szilágyi Veronika (2016)

Dél-Afrikában letartóztatták Nelson Mandelát, az Afrikai Nemzeti Kongresszus fegyveres szárnyának vezetőjét. Az indonéziai felkelést leverték, és a vezetőjét, Sekarmadji Maridjan Kartosuwirjo-t elkapták, akit egy hónap múlva kivégeztek. A Szovjetunió végrehajtotta a második legnagyobb nukleáris fegyver tesztet, egy 40 megatonnás hidrogénbombát robbantottak fel. Jamaica függetlenné vált. Ahmed Ben Bella vezetésével megalakult az algériai kormány. Elizabeth „Ma” Duncan volt az utolsó nő, akit kivégeztek az Egyesült Államokban. Varsóban megkezdődött a Demokratikus Ifjúsági Világszövetség (DIVSZ) VI. közgyűlése, a magyar küldöttséget Pullai Árpád, a KISZ KB első titkára vezette. Dél-Afrikában először vált legálissá a sör, bor és likőr árusítása az afrikaiaknak és ázsiaiaknak, addig ugyanis csak a fehér emberek élhettek ezzel a privilégiummal. Algéria az Arab Liga tagjává vált. Sikertelen merényletet követtek el a francia miniszterelnök, Charles De Gaulle és felesége ellen. Kubai menekültek egy csoportja lövöldözött egy havannai hotelre egy motorcsónakból. Szovjet–kubai szerződést írtak alá az azonnali fegyverszállításokról. Trinidad és Tobago elnyerte függetlenségét Nagy-Britanniától. A Herbert Hoover Elnöki Könyvtárat nyilvánossá tették, a megnyitón Hoover is részt vett, aki pont a 88. születésnapját ünnepelte.
        A
Berlini fal felemelésének első évfordulóján három perces csöndet rendeltek el Nyugat-Berlinben. Azonban a tömeg köveket kezdett el dobálni a határon át a kelet-berlini rendőrségre. Vízágyút és könnygázgránátot is bevetettek a tömeg ellen, majd egy óra múlva az összecsapás véget ért, senkit nem ért súlyosabb sérülés. Kelet-Berlinben lelőtték a várost lezáró falon keresztül menekülni próbáló Peter Fechtert, aki a „Fal” első halálos áldozata volt.
        A Szovjetunióban
Andrijan Nyikolajev űrhajóssal a fedélzetén felbocsátották a Vosztok–3 űrhajót, amely 95 óra alatt 64-szer kerülte meg a Földet, majd másnap a Vosztok–4 űrhajót lőtték fel, amelynek fedélzetén Pavel Popovics 71 óra alatt 48 fordulatot tett a Föld körül. A NASA két hét múlva küldte fel a Vénuszra a Mariner-2 űrszondát, mely méréseket közvetített a Földre.
        Egy 14 éves hím indiai elefánton kísérletet végeztek el Oklahoma városában: 270 mg hallucinogén LSD-t fecskendeztek belé, hogy szimulálják az elefántok jellegzetes állapotát, mikor megvadulnak, azonban az elefánt 5 perc múlva összeesett, és két órán belül elpusztult. A Stanfordi Egyetem elektronikai laborjában a világon először továbbítottak mikrohullámú jeleket lézer segítségével. New Yorkban egy kísérletet hajtottak végre, miszerint egy műhold segítségével egész világra kiterjedő újságot hoznának létre.
        
John F. Kennedy megszakította a kapcsolatot Frank Sinatra énekessel, miután az ügyvéd testvére, Robert F. Kennedy tudomására hozta Sinatra kapcsolatait a szervezett bűnözéssel. A Beatles dobosát, Pete Best-et Ringo Starr-ra cserélték le. John Lennon titokban összeházasodott Cynthia Powell-lel Liverpoolban.
        Budapesten megkezdődött a (szovjet befolyás alatt működő) Nemzetközi Újságíró Szervezet V. kongresszusa, amelyen 60 országból mintegy 200 újságíró vett részt. Budapest központtal felállították a Nemzetközi Újságíró Továbbképző Központot. A magyarországi protestáns egyházak békenagygyűlést tartottak a fővárosban. Ülést tartott az
MSZMP Politikai Bizottság; a testület, más kérdések mellett, Mindszenty József bíboros helyzetéről tárgyalt. Közzétették az 1021/1962. sz. kormányhatározatot Országos Pedagógiai Intézet létesítéséről. Az MSZMP Központi Bizottság kétnapos ülést tartott, a résztvevők elfogadták a kongresszusi irányelveket, a Szervezeti Szabályzat módosítására vonatkozó előterjesztést, határozatot hoztak a „személyi kultusz éveiben a munkásmozgalmi emberek ellen indított törvénysértő perek” lezárásáról. Kizárták a pártból Rákosi Mátyást, Gerő Ernőt, a Magyar Dolgozók Pártja (MDP) Központi Vezetőség (KV) volt első titkárát, Kovács Istvánt, az MDP KV volt titkárát, Alapi Gyula ügyészt, Olti Vilmos bírót, továbbá 14 volt ÁVH-s tisztet. Rehabilitáltak számos egykori szociáldemokrata vezetőt, akik azonban a közéletbe továbbra sem térhettek vissza. Budapesten megkezdte működését a Ferenc távbeszélőközpont. Átadták a forgalomnak Debrecen új vasútállomását. A Belügyminisztérium főosztályainak elnevezését főcsoportfőnökségekre változtatták, a II. (Politikai Nyomozó) Főosztály elnevezése III. (Állambiztonsági) Főcsoportfőnökség lett.
        Megszületett
Felipe Calderón, aki Mexikó miniszterelnöke 2006 óta; Sjón (Sigurjón Birgir Sigurðsson) izlandi író, költő, dalszövegíró, és David Fincher amerikai filmrendező, producer és videoklip-készítő.
        Los Angelesben (USA, Kalifornia állam) meghalt
Marilyn Monroe amerikai színésznő, illetve Svájcban Hermann Hesse német író, költő.
        
Graham Hill megnyerte az 1962-es Formula–1 német nagydíjat.
        Bemutatták
Rényi Tamás Legenda a vonaton, és Várkonyi Zoltán Az utolsó vacsora című filmjét. Amerikában a legnézettebb film a Galahad-kölyök volt. Az amerikai zenés toplistát vezette a Roses Are Red (My Love) Bobby Vintontól, egy héttel később a Breaking Up Is Hard to Do Neil Sedaka-tól, majd a hónap végén a The Loco-Motion Little Eva-tól volt népszerű.

Havilapszemle

Kortárs

6. évf. 8. szám / 1962

Szilágyi Veronika gyűjtése (2016)

Zelk Zoltán: A köszörűs; Így látom őt; Sírfelirat; Kimondhatatlan (versek)

Darvas József: Részeg eső (regény 7. folytatás)

Csanády János: A távolságok (vers)

Rónay György: Haydn gyászmiséje (vers)

Galambos Lajos: Hollandi mártás (kisregény)

Garai Gábor: Örökség; Nők (versek)

Vas István: Nehéz szerelem (A líra regénye VI.)

Jánosy István: Rajzollak...(vers)

Bede Anna: Háromszögletű ég; Szigorú tavaszban (versek)

Szabó Magda: Leleplezés (színmű)

Baranyi Ferenc: Egyszer majd minden összeköt... (vers)

1205

NAPLÓ

Szeberényi Lehel: Az életbiztosítás

Kassák Lajos: Az én földem; Sötétben (versek)

FÓRUM

Márkus István: A mélytenger és áramlásai

Németh László: Hogy kell vígjátékot írni?

IRODALOM ÉS MŰVÉSZET

Major Tamás: Modern művészet, mai színház

TÜKÖR

Moldova György: A nagy Zemon mester

Berkesi András: Gondolatok a mai fiatalokról

Kónya Lajos: Egy pofon és ami mögötte van

JEGYZETEK

Molnár Géza: Vonzások és taszítások

Gondos Ernő: Obsitos panasza

Hermann István: Színházi szemle

SZEMLE

Köpeczi Béla: Amire érdemes felfigyelni

Tóth Dezső: Galambos Lajos: Isten őszi csillaga

Varga József: Pogány József: Kultúra - álkultúra

Hegedűs Géza: Hollós Korvin Lajos: Óbudai búcsú

Gyurkó László: Leonov Tolvajáról [Leonyid Leonov: A tolvaj]

DISPUTA

B. Nagy László: Zavar a képzavar körül, avagy: repülhet-e az ártány?

Vajda György Mihály: Levél a szerkesztőhöz egy bírálat tárgyában

Beck Judit: rajz

Ferenczy Béni: rajzok

Perhács László: rajz

Szinte Gábor: rajz

Napi események

augusztus 1. - Az indonéziai felkelést leverték, és a vezetőjét, Sekarmadji Maridjan Kartosuwirjo-t elkapták, akit egy hónap múlva kivégeztek.

augusztus 3. - Egy 14 éves hím indiai elefánton kísérletet végeztek el Oklahoma városában: 270 mg hallucinogén LSD-t fecskendeztek belé, hogy szimulálják az elefántok jellegzetes állapotát, mikor megvadulnak. Azonban az elefánt 5 perc múlva összeesett, és két órán belül elpusztult. John F. Kennedy megszakította a kapcsolatot Frank Sinatra énekessel, miután az ügyvéd testvére, Robert F. Kennedy tudomására hozta Sinatra kapcsolatait a szervezett bűnözéssel.

augusztus 5. - Dél-Afrikában letartóztatták Nelson Mandelát, az Afrikai Nemzeti Kongresszus fegyveres szárnya vezetőjét. Los Angelesben (USA, Kalifornia állam) meghalt Marilyn Monroe amerikai színésznő. Graham Hill megnyerte az 1962-es Formula–1 német nagydíjat. A Szovjetunió végrehajtotta a második legnagyobb nukleáris fegyver tesztet, egy 40 megatonnás hidrogénbombát robbantottak fel.

augusztus 6. - Budapesten megkezdődött a (szovjet befolyás alatt működő) Nemzetközi Újságíró Szervezet V. kongresszusa, amelyen 60 országból mintegy 200 újságíró vett részt. Budapest központtal felállították a Nemzetközi Újságíró Továbbképző Központot. Jamaica függetlenné vált.

augusztus 7. - Ahmed ben Bella vezetésével megalakult az algériai kormány.

augusztus 8. - A magyarországi protestáns egyházak békenagygyűlést tartottak Budapesten. Elizabeth „Ma” Duncan volt az utolsó nő, akit kivégeztek az Egyesült Államokban.

augusztus 9. - Meghalt Hermann Hesse német író, költő.

augusztus 10. - Varsóban megkezdődött a DIVSZ VI. közgyűlése. A magyar küldöttséget Pullai Árpád, a KISZ KB első titkára vezette. A Herbert Hoover Elnöki Könyvtárat nyilvánossá tették, a megnyitón Hoover is részt vett, aki pont a 88. születésnapját ünnepelte.

augusztus 11. - Ülést tartott az MSZMP PB. A testület, más kérdések mellett, Mindszenty József bíboros helyzetéről tárgyalt. A Szovjetunióban Andrijan Nyikolajev űrhajóssal a fedélzetén felbocsátották a Vosztok–3 űrhajót, amely 95 óra alatt 64-szer kerülte meg a Földet.

augusztus 12. - Közzétették az 1021/1962. sz. kormányhatározatot Országos Pedagógiai Intézet létesítéséről. A Szovjetunióban felbocsátották a Vosztok–4 űrhajót, amelynek fedélzetén Pavel Popovics 71 óra alatt 48 fordulatot tett a Föld körül.

augusztus 13. - A Berlini fal felemelésének első évfordulóján három perces csöndet rendeltek el Nyugat-Berlinben. Azonban a tömeg köveket kezdett el dobálni a határon át a kelet-berlini rendőrségre. Vízágyút és könnygázgránátot is bevetettek a tömeg ellen. Egy óra múlva az összecsapás véget ért, senkit nem ért súlyosabb sérülés.

augusztus 14. - Megkezdődött az MSZMP KB kibővített ülése.

augusztus 15. - Dél-Afrikában először vált legálissá a sör, bor és likőr árusítása az afrikaiaknak és ázsiaiaknak, addig ugyanis csak a fehér emberek élhettek ezzel a privilégiummal.

augusztus 16. - Befejeződött az MSZMP KB kétnapos ülése. A résztvevők elfogadták a kongresszusi irányelveket, a Szervezeti Szabályzat módosítására vonatkozó előterjesztést. Határozatot hoztak a „személyi kultusz éveiben a munkásmozgalmi emberek ellen indított törvénysértő perek” lezárásáról. Kizárták a pártból Rákosi Mátyást, Gerő Ernőt, az MDP KV volt első titkárát, Kovács Istvánt, az MDP KV volt titkárát, Alapi Gyula ügyészt, Olti Vilmos bírót, továbbá 14 volt ÁVH-s tisztet. Rehabilitáltak számos egykori szociáldemokrata vezetőt, akik azonban a közéletbe továbbra sem térhettek vissza. Bemutatták Rényi Tamás Legenda a vonaton c. filmjét. A Beatles dobosát, Pete Best-et Ringo Starr-ra cserélték le. Algéria az Arab Liga tagjává vált.

augusztus 17. - Kelet-Berlinben lelőtték a várost lezáró falon keresztül menekülni próbáló Peter Fechtert. Ő volt a „Fal” első halálos áldozata.

augusztus 18. - Budapesten megkezdte működését a Ferenc távbeszélőközpont. New Yorkban egy kísérletet hajtottak végre, miszerint egy műhold segítségével egész világra kiterjedő újságot hoznának létre. Megszületett Felipe Calderón, aki Mexikó miniszterelnöke 2006 óta.

augusztus 20. - Átadták a forgalomnak Debrecen új vasútállomását. A Stanfordi Egyetem elektronikai laborjában a világon először továbbítottak mikrohullámú jeleket lézer segítségével.

augusztus 22. - Sikertelen merényletet követtek el a francia miniszterelnök, Charles De Gaulle és felesége ellen.

augusztus 23. - A Belügyminisztérium főosztályainak elnevezését főcsoportfőnökségekre változtatták. A II. (Politikai Nyomozó) Főosztály elnevezése III. (Állambiztonsági) Főcsoportfőnökség lett. John Lennon titokban összeházasodott Cynthia Powell-lel Liverpoolban.

augusztus 24. - Kubai menekültek egy csoportja lövöldözött egy havannai hotelre egy motorcsónakból.

augusztus 27. - Szovjet–kubai szerződést írtak alá az azonnali fegyverszállításokról. A NASA felküldte a Vénuszra a Mariner-2 űrszondát, mely méréseket közvetített a Földre. Megszületett Sjón (Sigurjón Birgir Sigurðsson) izlandi író, költő, dalszövegíró.

augusztus 28. - Megszületett David Fincher amerikai filmrendező, producer és videoklip-készítő.

augusztus 30. - Bemutatták Várkonyi Zoltán Az utolsó vacsora c. filmjét.

augusztus 31. - Trinidad és Tobago elnyerte függetlenségét Nagy-Britanniától.


Napra pontos gyűjtések

01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |


01 |vissza a lap tetejére

02 |vissza a lap tetejére


03 |vissza a lap tetejére

Péntek

Kronológia:

Egy 14 éves hím indiai elefánton kísérletet végeztek el Oklahoma városában: 270 mg hallucinogén LSD-t fecskendeztek belé, hogy szimulálják az elefántok jellegzetes állapotát, mikor megvadulnak. Azonban az elefánt 5 perc múlva összeesett, és két órán belül elpusztult.

John F. Kennedy megszakította a kapcsolatot Frank Sinatra énekessel, miután az ügyvéd testvére, Robert F. Kennedy tudomására hozta Sinatra kapcsolatait a szervezett bűnözéssel.

Kivonat a napisajtó híreiből (Forrás: Népszava)

A magyar Partizán Szövetség vendégeként I. V. Tyuljenev hadseregtábornok vezetésével hazánkban tartózkodó szovjet veterán-küldöttség a Honvédelmi Minisztériumba látogatott. A román és a magyar tudományos ismeretterjesztő társulat közötti cserekapcsolatok révén itt tartózkodott a Román Tudományos és Kulturális Ismeretterjesztő Társaság 27 tagú delegációja. Dobi István, az Elnöki Tanács elnöke és Káldi Katalin, a KISZ Központi Bizottságának titkára meglátogatták a balatonkiliti Pesti Barnabás nevét viselő útépítő tábort, és megtekintették a 68-as útszakasz építését. Ülést tartott Budapesten a Nemzetközi Újságíró Szervezet elnöksége. Dumitru Ignea, Nedelcu Serban és Dumitru Radu Popescu román íróvendégek csütörtökön és pénteken ellátogattak Debrecenbe, a Hortobágyhoz, majd Miskolcra utaztak. A Szaktanács elnökségének meghívására a Francia Általános Munkásszövetség (CGT) tizenhárom tagú küldöttsége és öttagú belga szakszervezeti funkcionáriusokból álló küldöttség érkezett Magyarországra. A tizenhéthatalmi leszerelési értekezlet 65. plenáris ülésén folytatta a vitát a leszerelés első szakaszában megvalósítandó intézkedésekről, elsősorban az atomfegyverhordozók megsemmisítésének kérdéséről.

Ben Bella, az algériai ideiglenes kormány miniszterelnökhelyettese, Ferhat Abbasz volt miniszterelnök és Ahmed Francis volt pénzügyminiszter megérkezett Algír repülőterére. A vezetők között létrejött megegyezés után Ben Khedda miniszterelnök sajtóértekezletet tartott: a Politikai Bizottság feladatairól is beszélt. Souvanna Phouma laoszi miniszterelnök, aki Genfben részt vett a Laosz semlegességével foglalkozó tizennégyhatalmi értekezleten, majd látogatást tett az Egyesült Államokban és Japánban – visszatért Vientiánba. Az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsának pénteki ülésén határozatot hoztak, amely szerint össze kell hívni a kereskedelmi és gazdaságfejlesztési problémákkal foglalkozó ENSZ-világkonferenciát. Megkezdte munkáját a Perui Kommunista Párt IV. kongresszusa. Podgornij, az SZKP KB (Központi Bizottság) elnökségének tagja, Ukrajna Kommunista Pártja Központi Bizottságának első titkára és Vlagyimir Scserbickij, az USZSZK Minisztertanácsának elnöke, pénteken fogadta Walter Ulbrichtot, az NSZEP KB első titkárát, az NDK Államtanácsának elnökét és Willi Stophot, az NDK Minisztertanácsának első elnökhelyettesét. A magyar Világifjúsági Találkozó delegációjának vezetői a finn Kekkonen elnökkel és Karjalainen miniszterelnökkel találkoztak, és a pécsi balett a helsinki állami operaházban fellépett.

A magyar atlétika részére a szeptember elején Belgrádban sorra kerülő atlétikai Európa-bajnokságra való felkészülés utolsó főbb állomását jelentette a pénteken délután megkezdődött háromnapos bajnoki versenysorozat. A Hamburgban, a nemzetközi teniszbajnokság pénteki versenynapján elsőnek a női negyeddöntőket bonyolították le, a magyar Körmöczi vereséget szenvedett az angol Haydontól.

A dunaártéri erdőgazdaság más területeiről állatokkal szaporítja a mohács-szigeti és a hajósi területen lévő állományt, pénteken ezer kisfácánt engedtek szét.

A nyár harmadik hőhulláma ezen a napon tetőzött, a levegő páratartalma igen magas volt.

                Könyvajánló jelent meg Nádass József: Vallomás alkonyatkor, Jobbágy Károly: Hó és nap, Kertész Ákos: Hétköznapok szerelme és Hegedűs Géza: Párhuzamos életrajzok című művekhez.

A Bartók Színpadon Fedezzük fel Pestet! címmel adtak elő, a Fővárosi Nagycirkuszban Cirkuszrevü volt, a Károlyi-kertben a Magyar Állami Hangversenyzenekar játszott és a Körszínházban a II. Richárd került színpadra.

                A Kossuth Rádió adása 18.45-kor: A mikrofon előtt: a Nemzetközi Újságíró Szervezet vezetői, a Petőfi Rádió adása 20.35-kor: Gellért Endre írása.

                Bratislavai TV-ben 17.30-kor a Tigrisnyomok című szovjet film volt látható.

Szilágyi Veronika gyűjtése (2016)


04 |vissza a lap tetejére


05 |vissza a lap tetejére

Meghal Marilyn Monroe


06 |vissza a lap tetejére

07 |vissza a lap tetejére

08 |vissza a lap tetejére

09 |vissza a lap tetejére

10 |vissza a lap tetejére

11 |vissza a lap tetejére

12 |vissza a lap tetejére

13 |vissza a lap tetejére

14 |vissza a lap tetejére

15 |vissza a lap tetejére

16 |vissza a lap tetejére

17 |vissza a lap tetejére

18 |vissza a lap tetejére

19 |vissza a lap tetejére

20 |vissza a lap tetejére

21 |vissza a lap tetejére

22 |vissza a lap tetejére

23 |vissza a lap tetejére

24 |vissza a lap tetejére

25 |vissza a lap tetejére

26 |vissza a lap tetejére

27 |vissza a lap tetejére

28 |vissza a lap tetejére

29 |vissza a lap tetejére

30 |vissza a lap tetejére

31 |vissza a lap tetejére


iNapló.hu | mindenNapiNapló | vissza a lap tetejére |kronológiai források