Published using Google Docs
Sorundanet-kommundelning-frågor-och-svar
Updated automatically every 5 minutes

Frågor och svar om kommundelning

Varför egen kommun?

Vi har kommuner för att vi skall kunna påverka vår näromgivning. I annat fall hade man bara staten som bestämmer allt. I avfolkningskommuner tvingas man ibland att slå ihop kommuner för att klara ekonomin. I motsats till detta så är det inte ovanligt att man delar kommuner för att öka medborgarnas inflytande och engagemang. I vår omgivning finns det kommuner som på grund av detta behov, brutit sig loss. Exempel på sådana är Knivsta, Trosa, Gnesta, Nykvarn, Vaxholm och Salem. Knivsta bildades så sent som 2002.

Vad skulle vi vilja bestämma själva?

Som egen kommun kan vi själva bestämma över vår framtid för ex:

Är det några speciella frågor som Ösmo-Sorunda kan driva?

Följande frågor bedöms vara av stort intresse för Ösmo-Sorunda:

Samarbete skapar solidaritet

Ösmo-Sorunda gränsar till både Botkyrka och Haninge kommuner. Dessa kommuner är mycket expansiva och är naturliga samarbetspartners liksom Nynäshamns stad. Det finns gamla band till Södertälje, Grödinge, Tumba och Tullinge.


Kommer ni verkligen att tillåta Norviks tusentals lastbilar på väg 225?

För det första, låt oss slå fast att vi har föreslagit en utredning av kommundelning. Många frågor hoppas vi blir besvarade i utredningen. Vi vill dock försöka besvara frågan så gott vi kan utifrån vad vi vet idag.

Vi uppfattar frågan som om en eventuell framtida kommun som består av t.ex. Sorunda och Ösmo verkligen kommer att tillåta Norviks tusentals lastbilar på väg 225?

Väg 225 är en statlig väg och en kommun har liten eller ingen möjlighet att påverka trafikmängden. Det en kommun kan göra är att samverka med Trafikverket för att öka trafiksäkerheten. En sådan samverkan kan leda till rondeller i Ösmo (utfarten Maria Barkmans väg), Porthus (T-korsningen med Lisövägen) och i Spångbro (T-korsningen Kyrkgatan). Vi tror också på samverkan med Trafikverket när det gäller gång- och cykelvägar längs väg 225. Allt detta för att sänka hastigheten på väg 225 och för att höja trafiksäkerheten för de oskyddade trafikanterna. Nynäshamns kommun har framgångsrikt samverkat med Trafikverket när det gäller rondeller i tätorten Nynäshamn. Att man struntat i möjligheten till samverkan när det gäller väg 225 visar tydligt på att inget händer utan samverkan.

När det gäller Norviks hamn så måste vi tyvärr göra en del besvikna; vi tror inte att Norviks hamn kommer att byggas ut i den omfattning som planeras. Vi tror inte att det finns något marknadsbehov av Norvik de närmaste 20 åren. Vår bedömning är att Norviksprojektet är 30 år försent och minst 20 år för tidigt. Nu finns det inte möjlighet att redogöra för detaljerna i vår bedömning men den överenstämmer i huvudsak med det som redovisas i artikeln som Du finner om Du följer länken:  http://intelligentlogistik.se/archives/1227

Fler frågor kommer att läggas upp vartefter de kommer till vår kännedom.

Maila oss gärna Dina funderingar!