Prulček / Program November 2014

fb-profile.prenovljen-november_simbolicni-orkester.png

3.11. pon / Akustika: Duo Ponte

5.11. sre / Jazz Jam: Klemens Marktl

6.11. čet / Krivi spoji: Toxine

7.11. pet / Prulčkov odpeti petek: Soul Jazz in jaz

9.11. ned / BUUM – Bazar Uporabnih UMetnosti (10.00)

9.11. ned / Koncert: Eric St-Laurent Trio

10.11. pon / Akustika: Nebojša Pop-Tasić in Jelena Ždrala

12.11. sre / Jazz jam: Jani Moder band – Brain Blender

13.11. čet / Krivi Spoji: Burkina Faso – 4 Tolkala

14.11. pet / Prulčkov Odpeti Petek: Alkimia

15.11. sob / Brencl Banda

16.11. ned / BUUM (10.00)

16.11. ned / Razstava: Janez Štros (20.00)

16.11. ned / Koncert: Baročna glasba - Evemirei

17.11. pon / Akustika: Pihalni kvintet Opus 5

19.11. sre / Jazz Jamm: Philipp Kienberger Quartet - "A lot of empty space"

20.11. čet / Krivi Spoji: Lado Jakša

21.11. pet / Prulčkov Odpeti Petek: Brencl Banda

23.11. ned / BUUM.

23.11. ned / Predstavitev in predavanje Silva metode – uravnaj svoje misli (21.00)

24.11. pon / Akustika: Trio Kranjc

26.11. sre / Jazz Jam: Jaka Kopač Band

27.11. čet / Krivi Spoji: Ladies singers night

28.11. pet / Prulčkov Odpeti Petek: Dirty Sanchez

30.11. ned / BUUM- Bazar Uporabne UMetnosti (10.00)

30.11. ned/ Otvoritev razstave: Borut Grce - Brut

30.11. ned / Koncert: Campo Krizi (21.00)

November je čas, ko se hladen vetrič s priokusom zimske vlage prav na poseben način pretaka in meša z jesenskim šelestenjem listov in lovljenjem skrajnih žarkov poletnega sonca. Ko se vse to dogajanje prelije v mešane občutke s pridihom nesigurnosti in trepeta pred hladno, temno zimo, si je nujno potrebno zagotoviti, najti ali preprosto ustvariti novo varno cono, v kateri se lahko vedno znova pogreješ in razvedriš.

V ta namen smo v Prulček baru za mesec november ustvarili prav poseben program, ki vas bo ob večerih grel od znotraj navzven. Vabljeni na domače (Jani Moder band) in tuje (Klemens Marktl, Eric St-Laurent Trio, Philipp Kienberger Quartet) jazz večere,  krive spoje, ki bodo predstavljali sveže bende (Toxine, Campo Krizi), čar ženskega petja(Ladys Singers Night), afriška tolkala (Burkina Faso) in multimedijsko prepletanje s preigravanjem saksofona (Lado Jakša). Akustični večeri bodo še bolj cenjeni v duhu glasbene senzibilnosti in subtilnosti pretoka energij med odrom in poslušalci (Duo Ponte, baročni večer z Evemirei, Pihalni kvintet Opus 5 in pa Duet Nebojša Pop-Tasić in Jelena Ždrala). Prulčkove petke pa bodo razigrali in v ples spravili domači razgrajači (Soul jazz in jaz, Brencl Banda, Dirty Sanchez) in novo predstavljeni super band Alkimia).

Večeri z novo podobo se bodo odvijali ob nedeljah, po Bazarju Uporabnih UMetnosti in ustvarjalnih delavnicah (BUUM), ko bomo z Anamarijo Stibilj Šajn predstavili nekaj priznanih slovenskih umetnikov in otvorili razstavo njihovih del (Janez Štros in Borut Grce - Brut). Prava posebnost pa bo tudi Predstavitev in predavanje Silva metode, s katero si lahko sam pomagaš uravnavati svoje misli.

3.11. pon / Akustika: Duo Ponte

10498012_844657952220851_8516837665206407468_o.jpg

Alja Petric (vocal)

Damjan Stanišić (kitara)

Duo Ponte je stik glasbenikov, ki skozi lastne interpretacije poskušata preseči razdalje med kulturami evropskega juga od vzhoda do zahoda in dlje, vse do Novega sveta.

V zvočnih ambientih Dua Ponte harmonično sobivajo svetovi, ki bi se sicer razkropili; glasbena izročila se v njuni izpovedi zlivajo v novo zgodbo iz preteklosti. Glasba je najtrdnejši most med minljivim in večnim, med zemljo in nebom; Duo ponte je graditelj tega mostu, konstruktor mavrice tradicij, ki povezuje preteklost in prihodnost. Je široka cesta v nedoumljivo za vse, ki se znajo prepustiti glasbi.


Kdor zna poslušati, bo uslišan! - Duo Ponte.

5.11. sre / Jazz Jam: Klemens Marktl

jazzwerkstatt_jgellner_dsc_2654.jpg

Klemens Marktl je izjemen avstrijski bobnar in skladatelj. Med študijem pianina v svojih mlajših letih, je odkril svojo strast do bobnov, ki jih je v naslednjih letih študiral v Avstriji, Hagu, New Yorku in Amsterdamu. S svojim inovativnim in unikatnim pristopom si je profesionalno zasidral v mednarodni jazz sceni in tako sodeloval že s številnimi svetovnimi glasbeniki.

6.11. čet / Krivi spoji: Toxine

1459711_10152561126959215_9174414120202046796_n.jpg

Jaša Hedžet Jajo: bass guitar
Samo Turk: guitar, guitar synth and vocals
Tomi Toth: vocals and noises
Gregor Brajkovič: drums and vocals
Tomi Valant: wave enchanting

Predstavitev prvenca Ever Wordless, izdan lani pri založbi Subkulturni azil/Akord records. Toxine ni strup. Je predvsem koncept, ki želi opozoriti na to, da je toksičnosti, ki preveva družbo, razstrupitev implicitna.

Modus operandi Toxine je ukoreninjen v neprestanem razgibanem ustvarjalnem toku izključno avtorske glasbe, družbenega komentarja in želje po širjenju kanala, skozi katerega komunicira in se izraža.

Viden in slišen rezultat glasbenega sobivanja članov Toxine je gost, večplasten zvok, kjer se bratijo funk, progresivni rock, drum n`bass, jazz, house, pop in mestoma ščepci metalskih ritmov.

Toxine igra na polno: dopušča si melanholijo in cepetavo razigranost, zvrsti meša polnokrvno, glasbo pa poganja med občinstvo pulzirajoče in brezkompromisno.
Poživljajoč strup, ki poslušalčevim ušesom še kako dobro dene.

7.11. pet / Prulčkov odpeti petek: Soul Jazz in jaz

Skupina Soul jazz in jaz v sestavi štirih glasbenikov se je zbrala in iz legendarnih napevov naredila nekaj posebnega, malce drugačnega. Lotili so se slovenskih zimzelenih, soul uspešnic, jazz standardov, kot tudi disko legend in jih oblekli v latino, swing, funky aranžmaje. Njihova posebnost je izrazita interpretacija in podvrženost improvizaciji ter ustvarjanju na samem odru.

Anja Hrastovšek – vokal

Nejc Škofic - klaviature

Aljoša Struga - bas kitara

Žiga Kožar - bobni

9.11. ned / BUUM – Bazar Uporabnih UMetnosti (10.00)  

Bazar uporabnih umetnosti, kjer se prodajajo domači in kvalitetni izdelki po sprejemljivih cenah, odpira svoja vrata v Prulčku vsako nedeljo ob 10ih dopoldne. V času predpriprav na veliko noč čarovnic, pa bomo skupaj izdelovali strašno izvirne maske in kostume.

9.11. ned / Koncert: Eric St-Laurent Trio  

Eric_St-Laurent_Trio_-for-sk-website-2.png

The Eric St-Laurent Trio is a fresh and exciting group that play the compositions of guitarist Eric St-Laurent and create new interpretations every night through the magic of improvisation.Afro-Cuban rhythms combined with Jazz and Blues elements are the heart of the trio's music. Lyrical melodies, infectious grooves, plenty of interaction and a good dose of humour round off the picture.With the unique and highly virtuosic rhythm section of Jordan O'Connor (bass) and Michel DeQuevedo (percussion), this band creates joy, excitement - and a few other emotions that simply haven't been named yet.

Eric is a French-Canadian artist who has toured internationally both as leader of his own trio and as a side-man for numerous projects. Working primarily in the jazz genre, Eric is the winner of the SOCAN award for Best Original Composition at the Montreal Jazz Festival and the Best Band award at the Vienne Jazz Festival in France.

10.11. pon / Akustika: Nebojša Pop-Tasić in Jelena Ždrala

Jaz_gorenjski_glas.JPEG

Nebojša Pop-Tasić ( kitara in glas) bo, skupaj z Jeleno Ždrale (violina, glas), predstavil avtorske pesmi s svojega prvega (Karlo Jederman) in drugega CD-ja (Papež 'ma vas rad!).  

12.11. sre / Jazz jam: Jani Moder band – Brain Blender

2013-04-01-rš-intervju-jani-moder-13560.jpg

Jani Moder: električna kitara, akustična kitara

Marko Črnčec: rhodes, klavir

Robert Jukič: akustična bas kitara

Klemens Marktl: bobni, tolkala

Jani Moder is widely considered to be one of the foremost Slovenian jazz musicians. Having first completed his jazz and classical guitar studies at the Carinthian State Conservatorium (2002), he graduated summa cum laude from the Berklee College of Music. With contributions to over 40 albums, Moder’s “hands-on learning” is also highly commendable. Following his debut album, Momentum, its sequel Sky High Low Down (with a highly prominent Hammond organ), Moder has now released his third album, Abacus, which “blends and blenders diverse musical contexts into a unique whole”. Moder overwhelms with mellow but also harsh sound and variegated arrangements ranging from intimistic abstractions to all but groovy dance rhythms.

13.11. čet / Krivi Spoji: Burkina Faso – 4 Tolkala

maxresdefault.jpg

Issiaka Sanou, tolkalec/bobnar iz Burkine Faso.

Glasbeno znanje iz zakladnice afriških ritmov pridobiva že od malih nog. Bil je član zasedb Dioulasso Ba Percussion in Djeliya, s slednjo se je poleg mnogih koncertov v Burkini Faso leta 2000 predstavil na mednarodnem festivalu v Nemčiji ter na nacionalnem tednu kulture v Burkini Faso. Sodeloval je tudi s priznanimi mojstri tradicionalnih afriških ritmov (Adama Dramé, Zoumana Dembélé, Harouna Dembélé idr.). Leta 2008 se je preselil v Slovenijo. Od takrat aktivno nastopa s plesno-glasbeno skupino Laafi in sodeluje s kulturnim društvom Baobab.

Ali Traore se je rodil v Bobo-Dioulassu, Burkina Faso, ki je center tradicionalne glasbe v Burkini Faso. Odraščal je v etnični skupini, ki se imenuje Malinke. Ko je začel igrati djembe, je bil star 10 let.Igral je s skupino Dioulasso Ba Percussion z Adama Dramen in Djelia itd.

Blaž Korez se je prvič resneje srečal s glasbo v Nižji glasbeni šoli, kjer je nekaj časa obiskoval ure klarineta, kasneje ga je pot pripeljala do Nina Mureškiča, pri katerem je začel spoznavati zahodno afriško glasbo. Na Kubi je spoznaval afro-kubansko glasbo pri Edvardo Lavoy in Ramon Marguez Dominguez. Izobraževal se je na različnih seminarjih. Sodeluje z različnimi skupinami: Big band Radlje, Big band Ptuj, LAFI, Groovland band…

Uroš Čokl, je svojo glasbeno pot začel na začetku leta 2001, ko se je prvič srečal z djembe bobnom in se kmalu tudi pridružil novonastali skupini Bobnars united, katere glasba je temeljila na afriškem ritmu v kombinaciji z ostalimi ritmi sveta. Po uspešnem obdobju koncertov širom Slovenije ga je pot raziskovanja peljala dalje in leta 2005 se je priključil afro-tolkalski skupini Kebendo.

Vedno bolj navdušen nad afriško glasbo se konec leta 2006 in 2007 dvakrat odpravi v Afriko, natančneje Burkino faso, od koder tudi izvira njegov prvi učitelj, griot in djembe mojster, Seydou Dao. Njegove delavnice v italijanski Gorici je od leta 2006 redno obiskoval vse do leta 2012. V okviru tečajev je s Seydoujem in plesno skupino Damba iz Monfalcona občasno nastopal na različnih afro performansih v sosednji Italiji.

V tem času je tudi organiziral bobnarske delavnice v Ljubljani in Zagrebu. Svoje znanje in poznavanje afriške kulture pa  je, med drugim, nadgrajeval tudi na številnih festivalih in delavnicah v Italiji in Zagrebu, kjer se je srečal in učil iz zakladnice velikih svetovnih djembe mojstrov, kot so: Famoudou Konate, Mamady Keita, Adama Drame, Harouna Dembele, Sega Sidibe, Sidiki Camara, Thomas Guei, Sourakhata in Lancei Dioubate, Baba Sissoko, Bruno Genero in mnogi drugi. Z željo po znanju in razumevanju afriške glasbe pa se je, poleg djembe in doundoun bobnov, učil tudi osnov drugih afriških inštrumentov (talking drum, balafon ter kamalengoni).  

Leta 2008 je, kot mentor, ustanovil glasbeno skupino Diarabikan, h kateri se je kasneje priključil tudi afriški glasbenik Issiaka Sanou, s katerim je kasneje tudi eno leto sodeloval kot spremljava za plesne delavnice v KUD Baobab. Svoje znanje pa Uroš še sedaj izpopolnjuje, saj redno obiskuje tudi bobnarske delavnice v KUD Baobab, ki jih vodi Issiaka Sanou.

14.11. pet / Prulčkov Odpeti Petek: Alkimia

10683566_747913481911505_3567068196580886267_o.jpg

vocals: Breda Bozic

guitar: Tilen Stepisnik

bass guitar: Janez Moder

drums: Robert Rebolj

Sveža skupina z avtorsko glasbo, ki je trenutno izbrana za eno izmed 14 skupin, ki se predstavlja na kompilaciji Val 202 Imamo novo glasbo.

Besedila so 50-50 angleščina, slovenščina; muzika je lahkoten šansonski jazz-pop-swing, vsega po malem.

https://www.youtube.com/watch?v=us1j9EQtGv8

15.11. sob / Brencl Banda

Avtorska glasba zasedbe Brencl bande je nastala pod vplivom navdušenja nad ljudskim izročilom iz različnih koncev sveta, predvsem pa s seboj nosi močan slovanski duh in deluje, kot da je del njenega izročila, kot da bi nastala na podlagi notnih zapisov ljudskih viž s podstrešja. Brencl banda je nastala v Bistrici ob Sotli, ki ima bogato glasbeno tradicijo.

Brencl banda so:

Klemen Bračko: violina

Rok Šinkovec: harmonika in vokal

Matija Krivec: kontrabas in vokal

Andrej Boštjančič: kitara in vokal

Čeprav uporabljajo povsem običajne glasbene inštrumente in vokale, so oblikovali povsem originalen zvok. Njihova slovanska krila jih nosijo po svetu glasbe različnih narodov, ki skozi svoje ritme in melodije pojejo v en skupen glas o sreči, žalosti in brezčasju.

16.11. ned / BUUM (10.00)

Bazar uporabnih umetnosti, kjer se prodajajo domači in kvalitetni izdelki po sprejemljivih cenah, odpira svoja vrata v Prulčku vsako nedeljo ob 10ih dopoldne.

16.11. ned / Razstava: Janez Štros (20.00)

janez.stros.JPG

Po uspešni predstavitvi svojih del na Dunaju, v Londonu, Bruslju in Tivatu se Janez Štros predstavlja v Prulčku.

Janez Štros se v svetu likovne umetnosti počuti zelo svobodnega. Pri slikanju si ne postavlja nikakršnih motivnih ciljev. Roka sledi notranjemu klicu, slikarski zapisi pa privrejo iz njega samega, brez zadržkov in cenzure. Prizori nastajajo spontano ter predstavljajo podzavestno sproščanje avtorjevih notranjih vzgibov, njegovih osebnih čutenj, stanj, spominov in spoznanj. S tem uresničuje pristop, ki se je uveljavil z Bretonovim manifestom in teorijo o podzavesti.

Slikovni organizmi so grajeni večplastno. Nanosi barve se nizajo drug ob drugem, se prekrivajo, sintetizirajo in razblinjajo. Tako nastajajo posebne slikarske zlitine. Barve so avtorjeve neločljive spremljevalke. Njim zaupa svoja intimna notranja razpoloženja. Barva ima namreč, tako kot zvok v glasbi, najbolj neposreden dostop do duše, je ugotavljal že Vasilij Kandinsky.

V slikarskih svetovih Janeza Štrosa se na nivoju prividnega vendarle porajajo oblike, ki asociirajo na konkretno stvarnost. Odkriti pa jih mora vsak gledalec sam.

Anamarija Stibilj Šajn

16.11. ned / Koncert: Baročna glasba - Evemirei

baroc.jpg

Eva Jurgec - oboa, klj. flavte                                                

Mirela Rihtar - violončelo

Mirela Rihtar in Eva Jurgec sta akademski glasbenici in pedagoginji, ki raziskujeta glasbene podobe različnih zgodovinskih obdobij evropskeglasbene zgodovine. Skozi priredbe za neobičajno zasedbo  poustvarjatavzdušje glasbenih stilov, za katera so značilne raznolike izvajalske praksein zanimive zvočne slike.

17.11. pon / Akustika: Pihalni kvintet Opus 5

v878.jpg

Sarah Fleten - flvata,

Eva Vrtačnik - oboa,

Matic Kuder - klarinet,

Miha Mitev - fagot,

Erik Košak - horn

Pihalni kvintet mlade in sveže zasedbe, bo izvajal dela Gerga Onslowa, Paula Hindemitha - Kleine Kammermusik, Antonina Dvoraka, Primoža Ramovša in Astor Piazzollia.

19.11. sre / Jazz Jamm: Philipp Kienberger Quartet - "A lot of empty space"

Alexander Kranabetter - Trumpet

Simon Raab - Piano

Hubert Bründelmayer - Drums

Philipp Kienberger – Bass

20.11. čet / Krivi Spoji: Lado Jakša

Delo_Foto-20140424234934-85972300.jpeg

Projekt "NAVDIH SAKSOFONA" je sočasno koncertno izvajanje avtorske glasbe Lada Jakša ob projecirani "likovni partituri", sodobno oblikovani fotomultiviziji, ki nudi dvojno estetsko doživetje inventivne jazzovske in ambientalne glasbe ter umetniške fotografije. Ob zavezujoči dramaturgiji sporočila, ki teče "skozi" fotografsko likovno pripoved /s projeciranimi odlomki besedil o zanimivi živjenski poti A. Saxa zveni avtorska glasba, ki izrazno izzivalno sledi in nadgrajuje oba medija.

Fotografija Lada Jakše se odstira na magičnem robu ostrine in neostrine, bližine in globine, zamika in zdrsa, nenavadnih pogledov in perspektiv, "fotogeničnih in nefotogeničnih" vsebin, od črnobele, preko monohromne do barvne slike. V smislu naslova "NAVDIH SAKSOFONA" skuša Lado Jakša s fotografsko sliko izraziti tudi fluid, ki ga pihalec saksofonist "izžareva" med svojim muziciranjem ter seva v prostor okoli njega, ta fluid pa skozi celoten dogodek odzvanja v spektru od umirjenih sozvenov do muzikalnih dinamičnih vrtincev v zvočnih dialogih avtorske saksofonske glasbe.

Lado Jakša, avtor in izvajalec glasbe, fotografije in multivizije /saksofoni, klarinet, flavte, klaviature, kalimbe/

 

21.11. pet / Prulčkov Odpeti Petek: Brencl Banda

Avtorska glasba zasedbe Brencl bande je nastala pod vplivom navdušenja nad ljudskim izročilom iz različnih koncev sveta, predvsem pa s seboj nosi močan slovanski duh in deluje, kot da je del njenega izročila, kot da bi nastala na podlagi notnih zapisov ljudskih viž s podstrešja. Brencl banda je nastala v Bistrici ob Sotli, ki ima bogato glasbeno tradicijo.

Brencl banda so:

Klemen Bračko: violina

Rok Šinkovec: harmonika in vokal

Matija Krivec: kontrabas in vokal

Andrej Boštjančič: kitara in vokal

Čeprav uporabljajo povsem običajne glasbene inštrumente in vokale, so oblikovali povsem originalen zvok. Njihova slovanska krila jih nosijo po svetu glasbe različnih narodov, ki skozi svoje ritme in melodije pojejo v en skupen glas o sreči, žalosti in brezčasju.

23.11. ned / BUUM.

23.11. ned / Predstavitev in predavanje Silva metode – uravnaj svoje misli (21.00)

sls_procover-l.jpg

SILVA METODA 22 let raziskav; 50 let v 110 državah

Silva metoda je dinamična meditacija, ki pomeni biti sproščen v dejavnosti.

Za njo ne rabite mirnega okolja, ampak le kanček pozornosti.

Z metodo lahko sprostite telesni stres in odpravljati težave na misleni ravni.

Odstranite glavobol in migreno, izpustite strahove, odstranite nespečnost

utrdite zdravje, lahko preoblikujete zastarele in škodljive, čustvene, mislene in vedenjske vzorce.

Tehnike Silva metode pripomorejo odpraviti težave doma, v službi, družbi pri komunikaciji in drugod.

Izumil jo je Jose Silva (1914-1999), z namenom pomoči njegovim otrokom pri odraščanju, učenju in razmišljanju. Danes je prisotna v 131-ih državah po svetu, kjer se jo koristi v različnih šolah za uspešnejše učenje, razvoj kreativnosti, izboljšanje socialnih odnosov, ter na zdravstvenih nivojih kot je zdravljenje od odvisnosti, karcinoma in psihičnih obolenj.

24.11. pon / Akustika: Trio Kranjc

10606074_10152258346416507_4419415374194461251_n.jpg

        

TRIO KRANJC je naslednik DUA KRANJC, ki sta ga osnovala brata Rok in Marko Kranjc. V glasbenih začetkih je bila kombinacija violine in harmonike v breme, saj za tak inštrumentalni sestav skoraj ni napisanih skladb. S kilometrino, stalnim raziskovanjem harmonskih zakonitosti, pa se je težava spremenila v prednost. Poleg solistične violine in spremljevalnega akordičnega inštrumenta je manjkala le še basovska podlaga. Tako se je rodil TRIO KRANJC, ki od leta 2002 naprej intenzivno nastopa in širi svoj glasbeni repertoar na področju inštrumentalne in vokalne glasbe. Najprej so se uveljavili kot zasedba, ki lahko poleg zabave (na primer poroke, kjer so se tudi najprej uveljevili) uprizori pravcati koncert. Danes pa so vse bolj znani, da navdušijo poslušalce na najrazličnejših dogodkih, kot so: poročna slavja, obletnice, poslovni dogodki (kongresi, simpoziji, odtvorive poslovnih objektov, poslovne zabave). Ansambel pogosteje igra tudi za mednarodno publiko (preverite spisek referenc). Izziv jim je zadovoljiti največje glasbene sladokusce.

         

TRIO KRANJC se predstavlja z izredno širokim spektrom glasbe. Repertoar inštrumentalne bogatijo unikatne priredbe najbolj znanih klasičnih skladb, melodije z elementi etno in folk glasbe z vsega sveta in priredbe sodobnejših uspešnic. Že samo repertoar inštrumentalne glasbe, kamor prištevamo tudi evergreene, pričara celih 10 ur čistega užitka, pa naj gre za glasbo na poroki ali pa za poslovne dogodke. Danes je Trio Kranjc trdno zasidran kot morda najbolj zaželen bend za poroko in ostale vrste dogodkov kot so obletnice, protokolarne prireditve ipd.

26.11. sre / Jazz Jam: Jaka Kopač Band

jaka.jpg

Jaka Kopač began playing alto saxophone when he was 14. Already at the age of 16, he began taking saxophone lessons in Zagreb, Croatia, under Saša Nestorović (e.g. Zagreb Saxophone Quartet). At 18, Jaka began studying playing the saxophone with Karheinz Miklin at the University of Music and Dramatic Arts Graz-Austria. Jaka’s talent was quickly noticed at Graz and, as a result, one of his teachers, trumpetist Stjepko Gut, took him to New York to listen to local jams and to get to know American musicians. This was the starting point for several visits to New York, where Jaka received private lessons e.g. from Bradford Leali, Vincent Herring, Miguel Zenon, Jaleel Shaw and John Percell.

At the age of 22, Jaka attended an international applicant audition in Paris for the Berklee College of Music in which he was granted a  scholarship worth 40 000€ for four years. As the expenses would still have been too high for Jaka to be able to study at Berklee, he had to abandon his dream of studying in the United States. After this, Jaka heard several musicians around Europe recommending the Sibelius Academy in Finland and in particular its high-standing jazz department. Jaka first came to the Sibelius Academy as an exchange student in winter 2006. Then, the following autumn, he began studying at the master’s program at the jazz department. He will take his Master of Music degree in spring 2009.

During his career, Jaka has played at various assemblies and big bands e.g. at the European Youth Jazz Orchestra, the European Movement Jazz Orchestra, the New York University Big Band, the RTV Big Band Slovenia, HMG Big Band (Zagreb-Graz), The Fool Cool Jazz Orchestra (Slovenia), the Graz Big Band, Sibis Big Band (Helsinki), the Igor Lunder Group (Zagreb Saxophone Quartet) and Outi Tarkiainen Nonet . He has worked together in joint projects for example with the following musicians: Jonathan Blake, Jimmy Owens, Dack Hammond, Dusko Gykovic, Bosko Petrovic, George Garzone, Lennie Pickett and Primož Grašič. Jaka has also performed at important European jazz clubs, like at the UMO Jazz club and Storyville (Helsinki), Jazz House (Copenhagen) Porgy & Bess and Birdland (Vienna).  In addition to this, Jaka has given concerts as a member of various assemblies in countries such as China, Portugal, France, Germany, Austria, Slovenia, Croatia, Serbia, Finland, Denmark and Sweden.

27.11. čet / Krivi Spoji: Ladies singers night

Večer ko skromne a izjemne ženske vokalistke stopijo v ospredje, za njimi pa stoji instrumentalni trio, ki jih podpira skozi celotno zgodbo njihovega izražanja. Po nekaj vajah in ustvarjalnih srečanjih le-te napolnijo prostor s samozavestno in ustvarjalno žensko energijo, ki kar kliče in spodbuja k povezovanju in srčnem izražanju.

28.11. pet / Prulčkov Odpeti Petek: Dirty Sanchez

Urška-Centa-iz-CoraViento-Jaka-Birsa-in-Aleksander-Kuzmić-iz-Dirty-Sanchez-splet.jpg

Aleksander Kuzmić (voc&guit),

Damir Vintar(bass),

Uroš Jezdić (acc),

Aleš Zorec (dr),

Jaka Birsa (sax)

Guests:
Toby Khun (čelo)
Petra Onderufova (violina)
Žiga Šercer (bobni, perkašns)

Glasba sveta ki meša različne gipsy stile z modern glasbo, kot so jazz in funk…

30.11. ned / BUUM- Bazar Uporabne UMetnosti (10.00)

Bazar uporabnih umetnosti, kjer se prodajajo domači in kvalitetni izdelki po sprejemljivih cenah, odpira svoja vrata v Prulčku vsako nedeljo ob 10ih dopoldne. V času predpriprav na veliko noč čarovnic, pa bomo skupaj izdelovali strašno izvirne maske in kostume.

30.11. ned/ Otvoritev razstave: Borut Grce - Brut

goldfish_bowl_2_PB124992_2012.jpg

Borut Grce – Brut je najprej odličen fotograf, za katerega je fotografski posnetek dokument časa, prostora, ljudi, dogajanja, trenutka v svoji večplastni, kompleksni dimenziji. Vselej pa mu je tudi način izražanja, razkrivanja osebnega odnosa do vizualne stvarnosti, ki prinaša na eni strani sporočilo, po drugi pa likovno prepričljivost.

A avtor gre še naprej. V računalniku namreč vidi možnost simulacije svojih »svetlobnih zapisov«, svojega ustvarjalnega duha, svojih izvirnih idej in prenos vsega tega v novo vizualno nazorno stanje. Računalnik mu je pomočnik, ki mu omogoča prevajanje motivne snovi v večplastno, realno podobo, svojstveno in likovno zanimivo.

Dela Boruta Grceta – Bruta so prave vizualne senzacije, ki razkrivajo, da avtor odlično obvlada tehniko in tehnologijo, a da so vendarle vse njegove stvaritve ustvarjene na likovni način, da jih na poti njihovega novega medijskega oživljanja spremlja izostreno likovno razmišljanje avtorja samega. Njegov pristop je namreč vedno izrazito slikarski, saj je mojster barve in prostora, svetlob, linij in oblik, struktur, tekstur in kompozicij. V njegovih nakopičenih teksturah podob, v njihovih prepletih, prekrivanjih in domiselno insciniranih prizorih se reflektira njegovo umetniško zrenje, začutimo podobo kot medij, ki živi svobodo ideje, postavljene na trdne likovne temelje.

Izrazit slikarski občutek ga spremlja in zaznamuje njegovo delovanje na področju fotografije, foto-grafike in na področju ustvarjanja digitalnih kolažev. Prav slednje od njega še posebej zahteva premišljenost in domišljenost ter estetsko dovršeno likovnost. Sestavljanje fotografskih kolažev mora biti vpeto v okvire likovne sintakse, vsebovati mora precizno kontrolo detajlov, raziskovanje odnosov in celotne podobe, skrb za kompozicijo, barvne in tonske vrednosti, prostorske iluzije, ostrine, konstrukcije pogledov in kompozicije nasploh. Kolažni »konglomerat« mora še vedno slediti zastavljeni avtorjevi ideji ter ohraniti reprezentativno jasnost.

Borut Grce – Brut dokazuje, da je celotna njegova ustvarjalnost sinteza izostrenih pogledov in občutkov, podrejenih raziskovanju enigmatičnega likovnega sveta. Vsi njegovi prijemi so namreč likovno osmišljeni, njegove predstave pa domujejo daleč nad sorodnimi prizadevanji posameznikov, daleč nad rezultati, ki izvirajo zgolj iz tehnično-tehnoloških zmožnosti sodobnega digitalno opremljenega sveta.

Anamarija Stibilj Šajn

umetnostna zgodovinarka in samostojna likovna kritičarka

30.11. ned / Koncert: Campo Krizi (21.00)

6.jpg

Vokal: Eva Brajkovič

Kitara: Tomaž Gregorc

Bas in cajon: Matjaž Karlovčec

Bobni: Gregor Brajkovič

Campo Krizi smo glasbena zasedba, ki je nastala na pogorišču gledališke predstave imenovane "Če utišate pevca/pevko". Koncept skupine temelji na pesmih upora v najširšem smislu in iz vseh koncev sveta. Ime skupine nosi večplastni pomen, tako kot glasba, ki jo izvajamo. V osnovi gre za svojevrstne priredbe pesmi upora od Južne Amerike do Rusije, za pesmi/besedila, ki so pustila močan pečat v svojem zgodovinsko-političnem prostoru in so obenem relevantne tudi za današnji čas.

Z avtorskimi aranžmaji priredb želimo prvotni naboj pesmi prenesti v današnji družbeno-politični kontekst in prikazati problematiko aktualnih neenakosti, razdruževanj ter prekarizacij življenja na različnih področjih. Z njimi želimo tudi obuditi, predstaviti in v spomin ponovno zabeležiti duh mnogih, ki so se v preteklosti borili za svobodo in enakopravnost, vendar njihove pesmi počasi drsijo v pozabo.

Mnogo besedil je bodisi prevedenih v slovenščino ali smo jih ohranili v izvornem jeziku (italijanščina, španščina, angleščina). Pred kratkim smo posneli dvanajst pesmi, ki jih bomo v kratkem zabeležili na nosilec zvoka. Naš prvenec je torej v zaključni fazi.