ECLIPSI DE SOL A MONTCADA I REIXAC

El divendres, dia 20 de març, hi haurà un eclipsi de Sol que, a Montcada durarà entre les 09:11h fins a les 11:27h. La màxima ocultació es produirà a les 10:17h.

A l’INS Montserrat Miró i Vilà ens hem proposat muntar un “centre d’observació” amb telescopi i prismàtic i recollir dades amb diferents tipus de sensors (temperatura, lluminositat, pressió, humitat) amb l’objectiu de relacionar les variacions de les magnituds recollides amb el percentatge de Sol visible durant tota l’evolució de l’eclipsi.

Col·locarem el o els telescopis, el prismàtic i els sis sensors en el pati posterior amb taules de valors i fulls per agafar dades. Aproximadament de 9 h a 11 h, els alumnes de 1r d’ESO, 4t d’ESO, 1r Batx i 2n Batx, passaran, rebran una petita explicació del que estem fent, escriuran els valors del moment i veuran i dibuixaran la part oculta de Sol sobre un cercle prèviament dibuixat amb la grandària aparent del Sol.

De les 11h fins a les 11h 27min els alumnes voluntaris de 2n d’ESO i 3r d’ESO també podran assistir al centre d’observació.

Aquestes dades s’utilitzaran en un treball de recerca de batxillerat que es presentarà el proper curs.

 

 

 Foto que il·lustra la mateixa experiència que es va realitzar a l’INS durant l’eclipsi de el 3 d’octubre de 2005.

 

 

 

Moment previst de màxima ocultació a Montcada i Reixac a les 10 h 17 min el dia 20 de març de 2015

____________________________________

PARTICIPACIÓ EN EL PROJECTE ERATÓSTENS 2013

En el mes de setembre de 2013, una part de l’alumnat de 4t d’ESO (grups 4t I i 4t II) ha participat en el projecte Eratòstens que pretén mesurar el radi de la Terra amb la participació de l’alumnat de molts instituts situats en llocs molt allunyats.

En concret, l’alumnat havia de mesurar la longitud de l’ombra que tenien diferents pals posats en posició vertical, una mica abans i una mica després del migdia.

Més a baix es pot veure el diploma que hem rebut per la nostra participació.

Observeu que el radi calculat entre tots els centres ha estat 6350 km ± 20 km; és a dir, el radi de la Terra està entre 6320 km i 6370 km.

Com que la Terra no és perfectament una esfera, el radi oscil·la entre els 6357 km (radi polar) i  6378 km (radi equatorial).

Observeu que l’ interval calculat està pràcticament dins del rang de radis reals de la Terra.