iNapló.hu | mindenNapiNapló / 1950 / szeptember / napok:

01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |


1950. szeptember

Összeállította: Nagy Lili  (2019.)

A komáromi diákok immár magyar gimnáziumba járhatnak Szlovákiában, közben itthon létrejött a Római Katolikus Központi Hittudományi Akadémia. Az egyház számára nehézségeket hozott ez a hónap, hiszen feloszlatták a szerzetesrendeket a bencés, a ferences és a piarista rendek kivételével, valamint az iskolanővérek is folytathatták munkájukat. Eközben a Budapesti Tudományegyetem felvette az Eötvös Loránd Tudományegyetem nevet, és a szervezetén belül létrejött a marxizmus-leninizmus tanszék.

Szeptemberben jelentős infrastrukturális fejlesztések fejeződtek be, vagy épp kezdődtek az országban. Átadták a Magyar-Szovjet Olaj Rt. szőnyi finomítóját és kísérleti laboratóriumát, valamint megtörténtek az első kapavágások a budapesti földalatti vasút építkezésén. A metrót az ekkor alakult Földalatti Vasút Vállalat beruházásának keretében a Szent István téren kezdték építeni.

Magyarország politikai életében jelentős dolgok történtek. Letartóztatták Szücs Ernő áv. ezredest, Péter Gábor első helyettesét, Berkesi András áv. őrnagyot, valamint további 40 embert. A bírósági tárgyalások nyomán 2 embert ítéltek halálra. Eközben a Katonai Főtörvényszék másodfokon háborús bűntettek és államrend elleni bűncselekmények vádjával elítélte a „jobboldali szociáldemokraták” vezetőit, sokukat, például Kálmán Józsefet, Bittmann Istvánt vagy Pozsgai Gyulát életfogytiglani fegyházbüntetésre ítéltek.

Az MDP PB határozatot hozott a kulákkérdésről, valamint átalakították a társadalombiztosítás rendszerét: az Országos Társadalombiztosító Intézet (OTI) átalakult Szakszervezetek Társadalombiztosítási Központjává (SZTK), amely a SZOT irányítása alatt állt. Megtartották a tervkölcsön első sorsolását, valamint 750 millió forint értékben országos békekölcsönt hirdetnek.

1950 szeptemberében a környékbeli országokban is jelentős események zajlottak. Romániában létrehozták az ország új közigazgatási beosztását: a megyék helyén szovjet mintára, 28 tartományt alakítanak ki. Az intézkedés nagyban sújtotta az erdélyi magyarságot. Közben a Szovjetunió Legfelsőbb Bíróságának Katonai Kollégiuma ítéletet hirdetett a „leningrádi ügyben”, 6 embert halálra ítéltek.

A Vasfüggöny másik oldalán az ENSZ Közgyűlés Különleges Politikai Főbizottságában, kubai javaslatra, napirendre tűzik a kérdést, amely szerint Magyarországon, Bulgáriában és Romániában megsértik az emberi jogokat és az alapvető szabadságjogokat. Közben Denverben megkezdi tevékenységét a Crusade for Freedom nevű szervezet, melynek célja többek között a Szabad Európa Rádió hálózattá fejlesztése, hogy a szocialista országokban élőknek a lehető legszélesebb körben elmondhassák az igazságot.

Párizsban aláírták az Európai Fizetési Unió létrehozására vonatkozó megállapodást. Közben a három nyugati nagyhatalom New Yorkban megállapodik, hogy a Német Szövetségi Köztársaságot tekintik a legitim német kormánynak, és elvben jóváhagyják a német részvételt a felállítandó európai haderőben. Közben kommunista zavargások törtek ki Berlinben.

Zajlik a koreai háború, melynek egyik sarokköve volt Truman elnök határozata, mely szerint az Amerikai Hadsereg átlépve a 38. szélességi kört, offenzívába kezd az észak-koreai kommunista erőkkel szemben. Az első hadművelet szeptember idusán Douglas MacArthur tábornok vezetésével Incson kikötővárosából indult. Az offenzíva eredményeként az amerikaiak a Koreai-félsziget nagy részét elfoglalták, és elérték a kínai határt.

Argentínában a kormány mindenfajta művészi értéktől függetlenül megtiltotta a szovjet filmek behozatalát, mivel kommunista propagandát terjesztenek, és idillikus képet festenek a szovjet valóságról. Az USA-ban a fellebbviteli bíróság megtagadta a filmcenzúra-hatóságtól a tv-filmek megítélésének jogát, mivel a televízió az USA-ban nyilvános szabályozás alá tartozik, a cenzúrahatóság bemutatási tilalmai nem érvényesek. Ebben a hónapban született az Egyesült Államokban a híres Bill Murray színész, komikus, és ekkor mutatták be a Tom és Jerry című rajzfilmsorozat legendás, „A karmester” című epizódját.

Ekkor rendezték meg az első Formula-1-es világbajnokságot, melyet Giuseppe Farina nyert meg az olasz nagydíjon elért győzelmével. Nem sokkal ezután elhunyt Raymond Sommer Formula -1-es pilóta, a Le Mans-i 24 órás autóverseny kétszeres győztese.

Kronológiai adatsor (ajánlott források: On-line források)

szeptember 1. A szlovákiai Komáromban megnyílik az első magyar gimnázium. A Katolikus Püspöki Kar e napi hatállyal felállítja a Római Katolikus Központi Hittudományi Akadémiát.

szeptember 2. Átadják a Magyar–Szovjet Olaj Rt. szőnyi finomítóját és kísérleti laboratóriumát.

szeptember 3. Az olasz nagydíjon elért győzelmével az olasz Giuseppe Farina nyeri az első Formula–1-es világbajnokságot.

szeptember 4. Dwight Eisenhower amerikai tábornok Denverben mondott beszédével megkezdi tevékenységét a „Keresztes hadjárat a szabadságért” (Crusade for Freedom) elnevezésű szervezet, amelynek célja, hogy, többek között a Szabad Európa Rádió hálózattá fejlesztése révén, elmondja az igazságot a vasfüggöny mögött élő népeknek.

szeptember 5. Az USA-ban a fellebbviteli bíróság megtagadja a filmcenzúra-hatóságtól a tv-filmek megítélésének jogát, mivel a televízió az USA-ban nyilvános szabályozás alá tartozik, a cenzúrahatóság bemutatási tilalmai nem érvényesek.

szeptember 6. Az MDP PB határozatot hoz a „kulákkérdésről”.

szeptember 7. A kommunista kormányzat feloszlatja a szerzetesrendeket Magyarországon, négy kivétellel (bencés, ferences, piarista, iskolanővérek). Skóciában egy szénbánya összeomlásban meghalt 13 bányász.

szeptember 8. Romániában létrehozzák az ország új közigazgatási beosztását: a megyék helyén, szovjet mintára, 28 tartományt alakítanak ki. Erdély 22 megyéjéből 11 tartomány alakul.

szeptember 9. Épül a földalatti vasút. Az 1950-ben alakult Földalatti Vasút Vállalat beruházásában a Szent István téri szállító akna süllyesztésével megkezdődött a budapesti metró építése.

szeptember 10. Elhunyt Raymond Sommer, francia autóversenyző, Formula–1-es pilóta, a Le Mans-i 24 órás autóverseny kétszeres győztese (*1906).

szeptember 11. Truman elnök aláírt egy ajánlást, mely szerint az Amerikai Hadsereg a korábbi irányelvet megváltoztatva, átlépi a két Korea közötti határvonalnak számító 38. szélességi kört, és megpróbálja egyesíteni a két országrészt.

szeptember 12. Az argentin kormány mindenfajta művészi értéktől függetlenül megtiltja szovjet filmek behozatalát, mivel kommunista propagandát terjesztenek, és idillikus képet festenek a szovjet valóságról. Kommunista zavargások törnek ki Berlinben.

szeptember 13. A Budapesti Katonai Törvényszék első fokon ítéletet hirdet a „szociáldemokrata jobboldal” és a „hatos bizottság” ügyében.

szeptember 14. Átszervezik a társadalombiztosítás szervezetét: az Országos Társadalombiztosító Intézet (OTI) átalakul Szakszervezetek Társadalombiztosítási Központjává (SZTK), amely a SZOT irányítása alatt áll. Megtartják a tervkölcsön első sorsolását.

szeptember 15. A Douglas MacArthur amerikai tábornok vezetése alatt ENSZ-erők szállnak egjelenik az NT határozata a budapesti földalatti vasút (metró) építésének megkezdéséről. „Budapesten földalatti gyorsvasút-hálózatot kell építeni. A földalatti hálózat két átlós (kelet–nyugati és észak–déli), és ezeket összefogó körgyűrűs vonalakból álljon.” Az 1950: 35. tvr. szerint a Budapesti Tudományegyetem új elnevezése „Budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem”. Az engedélyezett nyolc katolikus gimnázium megkezdi a tanévet.

szeptember 16. A koreai háborúban a 8. amerikai hadsereg megindítja hadműveletét a naktongi kerületben. Ezen a napon mutatták be az Egyesült Államokban a „Tom and Jerry in the Hollywood Bowl” című Tom és Jerry epizódot (magyarul: A karmester).

szeptember 19. Párizsban aláírják az Európai Fizetési Unió létrehozására vonatkozó megállapodást. A három nyugati nagyhatalom külügyminiszterei konferenciát tartanak New Yorkban. Kijelentik, hogy a szövetségi köztársaságot tekintik az egyetlen legitim német kormánynak, és elvben jóváhagyják a német részvételt a felállítandó európai haderőben. Louis Johnson amerikai védelmi miniszter lemond.

szeptember 20. Megszületett Csapó Gábor magyar vízilabdázó, olimpiai bajnok. A Katonai Főtörvényszék másodfokon háborús bűntettek és államrend elleni cselekmények vádjával elítéli a „jobboldali szociáldemokraták” vezetőit. Kálmán Józsefet, Bittmann Istvánt, Györki Imrét, Révész Andrást, Valentiny Ágostont, Zentai Vilmost, Kertész Miklóst, Tolnai Józsefet, Szeder Ferencet, Pozsgai Gyulát és Büchler Józsefet életfogytiglani, Gáspár Árpádot, Kőmüves Józsefet, Marosvölgyi Lajost, Szakasits Antalt, Szűcs Andrást és Takács Józsefet 15 évi, Király Gézát, Spitászky (Szpitalsky) Károlyt és Takács Ferencet 12 évi, Sima Paulát 10 évi fegyházra ítélik. A koreai háborúban az amerikaiak átlépik a Han folyót.

szeptember 21. Megszületett Bill Murray, amerikai színész, komikus. George C. Marshall lesz az új amerikai védelmi miniszter.

szeptember 22. Az ENSZ Közgyűlés Különleges Politikai Főbizottságában, kubai javaslatra, napirendre tűzik a kérdést, amely szerint Magyarországon, Bulgáriában és Romániában megsértik az emberi jogokat és az alapvető szabadságjogokat.

szeptember 23. Letartóztatják Szücs Ernő áv. ezredest, az ÁVH I. Főosztálya vezetőjét, Péter Gábor első helyettesét. Az üggyel összefüggésben összesen 40 főt letartóztatnak, 14 bírósági tárgyalást tartanak, 2 embert kivégeznek.

szeptember 24. Bemutatják Keleti Márton Dalolva szép az élet c. filmjét.

szeptember 26. Az ELTE-n marxizmus–leninizmus tanszék létesül. Indonézia felvételre kerül az ENSZ-be.

szeptember 27. A koreai háború során az amerikaiak bevonulnak Szöulba. Truman elnök engedélyezi a haditevékenységet a 38. szélességi körtől északra is.

szeptember 28. Kormányfelhívás jelenik meg, amely a 750 millió Ft értékben kibocsátott első békekölcsön jegyzésére szólítja fel a lakosságot. 1956-ig minden év őszén nagyszabású kampány folyik a jegyzés túlteljesítése érdekében.

szeptember 29. Letartóztatják Berkesi András áv. őrnagyot, az ÁVH II/2. osztályának (Belső Karhatalom, Rendőrség, Határőrség) vezetőjét. Az ENSZ zászlaja alatt harcoló amerikai csapatok visszafoglalják Szöult. A folytatódó hadműveletek során az amerikaiak megszállják Észak-Korea jelentős részét, és elérik a kínai határt.

szeptember 30. A Szovjetunió Legfelsőbb Bíróságának Katonai Kollégiuma ítéletet hirdet a „leningrádi ügyben”, 6 embert halálra ítélnek, az ítéleteket azonnal végrehajtják.partra a Koreai-félsziget nyugati partvidékén fekvő Incson kikötővárosban. Megkezdődik a szövetséges csapatok ellentámadása a koreai háborúban. A Minisztertanács rendelkezik a földalatti gyorsvasút építéséről.


Napra pontos gyűjtések

01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |


01 |vissza a lap tetejére

péntek

Kivonat a napi sajtó híreiből (forrás: Szabad Nép)

A DISZ fiataljai is kiveszik részüket a mezőgazdasági termelőcsoportok fejlesztésében. Babocsán az újonnan alakuló termelőszövetkezetbe a DISZ titkára lépett be elsőként. A fiatalok fogékonyabbak a haladó eszmék iránt, és szép feladat számukra szüleik meggyőzése is. Minden hibát ki kell javítani, hogy a falusi DISZ-szervezetek a termelőcsoportok fejlesztéséért, saját jobb jövőjükért minél eredményesebb harcot vívhassanak.

Vízierőmű építésébe kezdenek a Volgán Sztálingrádnál. A munka 1956-ban fejeződik be, az új erőmű egymillió-hétszázezer kilowatt teljesítményű lesz. A megtermelt energiát meghatározott arányban osztják el Moszkva és a környékbeli területek között. Az erőmű építéséhez kapcsolódóan csatornákat, öntözőrendszereket fognak építeni, valamint homokkötő erdőt is fognak telepíteni.

Szeptemberben rendezik az ötéves tervkölcsön első nyereményhúzását. A sorsoláson körülbelül harmincmillió forint a tét, melyet a vállalatoknak és a közületeknek azonnal ki kell fizetniük.

Akkor folyik jól az agitációs munka, ha a párttitkár maga irányítja. A békének sok az ellensége, ezért az agitátoroknak nagy harca van. Az agitátorok még sokat hibáznak, de egyre jobb a kapcsolat a pártonkívüliekkel, és így egyre többen kérik felvételüket a tagjelöltek soraiba.

A Párt járási/kerületi bizottságainak az a feladata, hogy a pártmunka színvonalának emelése érdekében javítsák az alapszervezetek titkárainak oktatását és nevelését, elméleti színvonaluk fejlesztését. Ukrajna goloprisztáni kerületében szemináriumokat szerveznek, ahol a titkárok oktatását teszik konkrétabbá.

Amerikai repülőgépek behatoltak a Kínai Népköztársaság területére és több embert megöltek. Az USA imperialistáinak provokálása miatt Csu En Laj elvtárs tiltakozott az ENSZ-nél. Augusztus 29-én négy amerikai vadászgép Korea felől közeledve felderítés közben kínai polgári hajókra lőttek több kínai halászt megölve.

A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság néphadserege valamennyi fronton visszaszorítják az ellentámadó ellenséget és támadó harcokat vívnak.

A világsajtó hírt adott a magyar állam és a püspöki kar között létrejött megállapodásról. A csütörtök esti Paris Presse például „A magyar püspökök kötelezik magukat a népi köztársaság alkotmányának támogatására” címmel ismerteti első oldalán az eseményt.

Nem csak Hitler és a náci-fasizmus, hanem az amerikai, az angol és a francia imperialisták is felelősek a második világháborúért.

A Finn Kommunista Párt fennállásának 32. évfordulóját ünnepli. Herta Kuusinen elvtársnő kijelentette, hogy legfontosabb feladatuk győzni a béremelésért folytatott harcban, és megakadályozni, hogy a szociáldemokraták ismét elárulják a munkásosztályt.

Megkezdődött a Szabad Német Szakszervezeti Szövetség III. kongresszusa, ahol Warnek elvtárs leszögezte: a német szervezett munkásság a béke és a népek közötti barátság táborához tartozik, amelyet a Szovjetunió vezet.

Szeptember 10-én lesz a Nemzetközi Szövetkezeti Nap. Ennek kapcsán a SZÖVOSZ felhívja a földművesszövetkezeteket, hogy mozgósítsák erre az ünnepre az egész község dolgozó parasztságát.

Országszerte 2-án és 3-án rendezik a tanévnyitó ünnepségeket, melyekre lelkesen készülnek az ország pedagógusai és az ifjúság.

A Szabad Nép néhány héttel ezelőtt megjelent bírálatai nyomán a Könnyűipari Gépgyár és a Hofherr-gyár is javított a bírálatokban megjelent hibákon, és növekedett a termelékenységük.

Az egyetemek szeptember első felében a pótfelvételiken a dolgozók gyermekeinek biztosítják a lehetőséget a jelentkezésre. Közben az egyetemek tananyaguk, szervezeti felépítésük megváltoztatásával egyre közelebb kerülnek a szocialista egyetem kialakításához.

20 éve, 1930 szeptemberében történt a nagy gazdasági világválság, amelynek jelentős hatásai voltak Magyarországon is.

Öt ország legjobbjainak küzdelme kezdődik a szeptemberi úszóbajnokságon. A magyarok mellett lengyel, csehszlovák, román és NDK-s úszók küzdenek meg egymással. Az első napon az ünnepélyes megnyitó után mellúszás, gyorsúszás, pillangó, gyorsváltó és végül egy vízilabda mérkőzés kerül megrendezésre.

A hőmérséklet kissé emelkedni fog, a változó felhőzet mellett néhány helyen záporeső, zivatar alakulhat ki.

Összeállította: Nagy Lili, 2019.


02 |vissza a lap tetejére

Szombat

Kronológia

Átadják a Magyar–Szovjet Olaj Rt. szőnyi finomítóját és kísérleti laboratóriumát. A Billboard heti toplistás dala a "Goodnight, Irene" volt a Gordon Jenkins és a The Weaverstől. Megszületett Rosanna DeSoto, mexikói-amerikai színésznő.

Sajtószemle (Forrás: Szabad Nép )

Külföld

A sztálingrádi vízerőmű építésének főmérnöke állítása szerint a sztálingrádi lesz a világ második legnagyobb vízerőműve. Továbbra is folyik a harc Vietnám és a francia-angol erők között. Két évre emelte Attlee, angol miniszterelnök a katonai szolgálatot Angliában.

Belföld

Tovább növeli a vezetés a kenyér- és takarmánygabona begyűjtését a felvilágosító munka javításával. Idén ősszel több ezer tanuló kezdi meg a tanulmányait a nehézipari szakmák gyakorlat és elmélet terén egyaránt. Bejelentették csatlakozásukat a fonói traktoristák versenyfelhívásához a kiskőrösi gépállomás munkásai.

Kultúra

Ezen a héten vasárnap kerül leleplezésre Hámán Katalin, a munkásmozgalom vasutas-mártírjának emlékműve. Székely Éva több mint egy másodperccel megjavította országos rekordját a magyar úszóbajnokságon. Az új és demokratikusabb társadalom témájában megnyílt az Első Képzőművészeti Kiállítás.

Program

Kossuth-rádió: 5:20 Lapszemle, 12:00 Hírek, 16:00 Az Úttörők Rádiószínházának műsora, 19:00 Hangos/ Újság- sport

Érdekesség

A hőmérséklet az előző napokhoz hasonlóan továbbra is várhatóan 30 fok körüli. Az Offset Nyomda dolgozói elkészítették az Ötéves Tervkölcsön nyereménysorsolását hidertő plakátot.

Összeállította: Korim Dorina Nikolett, 2018.


03 |vissza a lap tetejére

04 |vissza a lap tetejére

05 |vissza a lap tetejére

06 |vissza a lap tetejére

07 |vissza a lap tetejére

08 |vissza a lap tetejére

09 |vissza a lap tetejére

10 |vissza a lap tetejére

11 |vissza a lap tetejére

12 |vissza a lap tetejére

13 |vissza a lap tetejére

14 |vissza a lap tetejére

15 |vissza a lap tetejére

16 |vissza a lap tetejére

17 |vissza a lap tetejére

18 |vissza a lap tetejére

19 |vissza a lap tetejére

20 |vissza a lap tetejére

21 |vissza a lap tetejére

22 |vissza a lap tetejére

23 |vissza a lap tetejére

24 |vissza a lap tetejére

25 |vissza a lap tetejére

26 |vissza a lap tetejére

27 |vissza a lap tetejére

28 |vissza a lap tetejére

29 |vissza a lap tetejére

30 |vissza a lap tetejére

31 |vissza a lap tetejére


iNapló.hu | mindenNapiNapló | vissza a lap tetejére |kronológiai források