
Federal USDOT Question and Answers (Currently Unavailable). 
 
UDOT Specific Question and Answers 
For questions not answered below, contact Ken Talbot, UDOT Director for Materials and Pavements, 
KenTalbot@utah.gov. 

 
General/Specifications 
#1A. Question:  What are the current de minimis levels that are excluded from the 
BABA requirements. 
Answer (updated 10-2-2023): 
DOT finds that it is in the public interest to issue a waiver of BABA’s domestic 
preferences for manufactured products and construction materials used in projects 
funded under DOT-administered financial assistance programs for manufactured 
products and construction materials under a single financial assistance award for which: 
 

●​ No more than $1,000,000 or 5% of Total Applicable Costs* for the project, 
whichever is less. 

●​ The total amount of Federal financial assistance applied to the project, through 
awards or subawards, is below $500,000**. 

●​ Applies to all projects obligated after 8/16/2023, will be included in special 
provision 01458S by October 10/23/2023*** 
 
*Total Applicable Project Cost – The cost of materials used in the project that are subject to a domestic preference 
requirement.  It includes the cost of materials that are within the scope of an existing waiver, the cost of any manufactured 
products, the cost of Construction Materials and cost of Iron and Steel Products. 
**For small awards, it does not apply to Iron and Steel, and manufactured goods. 
*** Does not apply to products covered by product specific waivers (electric vehicle chargers, mass-produced non-ADA 
accessible vans and minivans). 

.  
#1B. Question: The 01455S (Material Quality Assurance - Department Special 
Provision). I just wanted to ask if this special is only required on federal projects or if we 
need to include it on state projects. Since the updated special pertains to Buy America I 
was thinking that it wouldn't be applicable to state projects but I just wanted to check for 
clarification. 
Answer: This special does not need to be included in contracts on state funded 
projects.  But if it were, that would be ok as article 1.11 A specifically says only 
Federal-aid projects are subject to the BA requirements. 
Update Answer (10-2-2023): The Buy America requirements will be moving out of 
01455S and put into a new special provision 01458S called Buy America.  Same above 
response applies.  
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#2. Question: Where is the Certification Form found for certification of Construction 
Materials 
Answer: The form can be found here, which is referenced in Section 01455S, Material 
Quality Assurance, Article 1.5, paragraph D. 
Update Answer (10-2-2023): The Buy America requirements will be moving out of 
01455S and put into a new special provision 01458S called Buy America. The form can 
be found here, which is referenced in Section 01458S, Buy America, Article 1.5, 
paragraph C.  
 
#3. Question: What does FHWA currently require regarding BABA defined as 
Manufactured Products and Construction Materials? 
Answer: Due to an existing waiver, FHWA does not currently apply the Buy America 
requirements to manufactured products except for predominantly steel and iron 
manufactured products and predominantly steel and iron components of manufactured 
products. FHWA also applies the BABA domestic preference requirements to 
construction materials. 
 
#4. Question: Does the minimal use provision of greater of 0.1% of contract value or 
$2,500 applies only to Iron or Steel items or if it also applies to Construction Material? 
Answer (10-2-2023): This minimal use provision only applies to iron and steel.  For 
other materials and products see General/Specifications #1A regarding other De 
Minimis levels above. 
 
#5. Question: How are small quantity items such as landscape repairs after a sidewalk 
or ped ramp construction where the contractor will most likely grab the few things he 
needs to make the repair from the local hardware store? 
Answer (10-2-2023):  

●​ See General/Specifications #1A regarding other De Minimis levels above. 
●​ If categorized as Manufactured Item, it would not not need to meet Buy America 

requirements due to a current FHWA waiver.   
●​ For Steel and Iron products, the De Minimis may be used, i.e. the greater of 0.1% 

of contract value or $2,500, but required documentation would be needed 
detailing it.   

 
#6. Question: Regarding 23 U.S.C. 313(h). If a project had any federal funds in any 
phase must it include Buy America provisions in your state funded Construction and 
Utility contracts? 
Answer: Yes.  Section 1518 of MAP-21 amended the Buy America statute at 23 U.S.C. 
313 to require the application of Buy America to all contracts eligible for assistance 
under title 23 within the scope of a finding, determination, or decision under the National 
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Environmental Policy Act (NEPA), regardless of funding source, if at least one contract 
within the scope of the same NEPA document is funded with Federal funding provided 
under Title 23.     
 
 
Utilities 
#1. Question: For FAHP funded projects, do Buy America requirements apply to utility 
work accomplished using no FAHP funds? 
Answer: Yes. Per section 1518 of MAP-21, if the project, as defined by NEPA, has at 
least one FAHP funded construction contract authorized after October 1, 2012 or at 
least one FAHP funded Preliminary Engineering contract authorized after January 1, 
2013, all federally eligible utility work must meet Buy America requirements regardless 
of funding source. However, if state law or a legal contract between the utility and the 
state does not allow for reimbursement, see question number 2. 
 
#2. Question: For FAHP funded projects, do Build America Buy America requirements 
apply to utility work where State law or a legal contract between the utility and the state 
does not allow the State DOT to reimburse the utility for relocation costs? 
Answer: No. When State law or a legal contract between the utility and the state 
prohibits State DOTs from reimbursing utilities, the utility work is not eligible for federal 
reimbursement (23 USC 123(a)). Federally ineligible work is not subject to Build 
America Buy America requirements. 
 
Questions on Timing 
#1. When does the new Build America Buy America Act requirement begin? 
Answer: For any federal funds “obligated” after Saturday, May 14, 2022.  A waiver was 
issued by the USDOT extending this further out specifically for Construction Materials to 
November 10, 2022.  Also current waiver is in place also for Manufactured Items, but is 
under review. 
 
#2. A project that has funds obligated after May 14, 2022, but has contracts 
issued prior to this date (Or November 10, 2022 for Construction Materials)? 
Answer: Any contract issued that has funding obligated prior to those dates, that work 
is exempt from the new Build America Buy America requirements. 
  
#3.  If a Utility Agreement for a particular project was executed prior to Build 
America Buy America Act requirements going into effect and if the Federal Funds 
were obligated at that time, would that particular utility relocation be exempt from 
the Build America Buy America Act certification requirements? 
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 Answer: Yes.  The Build America Buy America Act for Construction Materials would 
not apply. 
 
Questions On Products (alphabetized).  Need to meet, Yes or 
No. 
 
Cured in place pipe (Concrete) 
#1 Question: What about cured in place pipes? 
Answer: No.  The IIJA excludes cement and cementitious materials, and aggregates. 
 
Electric Vehicle Charging Stations 
#1 Question: Required to meet Buy America requirements? 
Answer: No & Yes.  
No - All EV chargers manufactured prior to 7/1/2024 (with final assembly in the United 
States), and who’s installation has begun prior to 10/1/2024, do not need to meet the 
Build America Buy America Requirements.  All EV chargers that are manufactured on or 
after July 1, 2024, whose final assembly occurs in the United States, and for which the 
cost of components manufactured in the United States is at least 55 percent of the cost 
of all components. 
 
Yes - EV charger housing components that are predominantly steel and iron.  
Predominantly being determined by the cost of the components, where the cost of the 
steel and Iron components is more than 50 percent.   
 
Yes - Also, all EV chargers that are manufactured on or after July 1, 2024, whose final 
assembly occurs in the United States, and for which the cost of components 
manufactured in the United States is at less than 55 percent of the cost of all 
components. 
 
#2. FHWA Q&As for Build America, Buy America (BABA) Implementation Plan to 
Enhance Buy America for Electric Vehicle (EV) Chargers 
 
Traffic Striping Beads 
#1 Question: What about Traffic Striping Beads? 
Answer: No.  The IIJA finds that “construction materials” includes an article, material, or 
supply that is or consists primarily of…glass (including optic glass).  Items that consist 
of two or more of the listed Construction Materials, or a material that is not listed, that 
have been combined together through a manufacturing process, should be treated as 
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manufactured products.  A waiver exists for manufactured products, and they are 
therefore currently not subject to Buy America requirements.  In addition to soda-lime 
glass, manufacturers include heavy metals arsenic, antimony, and lead to refine and 
improve the properties of the glass bead. Lead in the form of PbO is added to increase 
the durability of the glass to withstand harsh road conditions.  Arsenic and antimony are 
used as fining agents that facilitate the removal of gas bubbles from the molten mixture.  
In addition, both arsenic and antimony are used as decolorizers. 
 
Fiber Optic Cable 
#1 Question:  What category does a "jacketed" polymer or optical glass fiber optic 
cable fall into for Buy America?  Is it a Construction Material or a Manufactured Item? 
Answer (10-2-2023:  Construction Material and needs to meet Buy America 
Requirements.  All manufacturing processes, from the initial ribboning (if applicable), 
through buffering, fiber stranding and jacketing, occurred in the United States. All 
manufacturing processes also include the standards for glass and optical fiber, but not 
for non-ferrous metals, plastic and polymer-based products, or any others. 
 
Green Bikes and Docking Stations 
#1 Question:  Do BCycle green bikes and docking stations fall under the Buy America 
Waiver for Manufactured Products? 
Answer:  Yes.  The products, both the bikes and the docking stations are manufactured 
from non-ferrous metals, plastic and polymer-based products, and other materials that 
have been combined through a manufacturing process.  This would make them fall 
under the category of a Manufactured Item, and as such are currently under a waiver 
from Buy America requirements.  FHWA Utah Office concurred on 8/24/2023, “We have 
reviewed the subject documentation and agreed the subject items to meet the 
requirements of Buy America”.  
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Plastic Delineator Posts & Base 
#1 Question: The base for these are pounded into the ground and the flexible plastic 
top is then attached.  Do you think the base, which is steel, be required to meet the Buy 
America requirements. 
Answer: Yes.  Both items will need to meet Buy America and should not be treated as 
manufactured items. 

 
Polymers 
#1 Question: What about Polymers and polymer overlays? 
Answer: Yes and No.  Yes, the IIJA finds that “construction materials” includes an 
article, material, or supply that is or consists primarily of…polymer-based products.  No. 
If the product is used in a polymer overlay, as there is a specific exemption for 
aggregate binding agents 
 
Epoxies & Thermoplastic Paints (11-14-2023) 
#1 Question: What about epoxies & thermoplastic paints? 
Answer: No. The IIJA finds that “construction materials” includes an article, material, or 
supply that consists of only one of the listed items for Construction Materials.  Polymer 
describes the material at a macromolecular level whereas resin describes the material 
in bulk form.  Epoxy is a specific type of two-part resin.  Thermoplastics are considered 
resins that are materials that soften to a liquid in high heat, and then harden again when 
cooled.  Products that through a manufactured process combine other materials 
besides the polymer into the product, would be considered a manufactured item. 
 
Retroreflective Sheeting (10-5-2023) 
#1 Question:  Does retroreflective sheeting count as a manufactured item under the 
current Buy America waiver? 
Answer: Yes.  Retroreflective sheeting manufacturing comprises of the steps of placing 
a light-transmittable protective film on glass beads in a support sheet which consists of 
a binder layer and a reinforcing layer, and which is provided with retroreflective glass 
beads embedded in the binder layer, and thermoforming parts of the support sheet 
under heating and pressure so as to partially bond the binder layer of the support sheet 
to the protective film, which is characterized in that the reinforcing layer of the support 
sheet consists of a crosslinkable resin having shearing stress S in the range of 6×106 
-1.2×107 dyne/cm2 before the thermoforming. 
Items that consist of two or more of the listed Construction Materials, or a material that 
is not listed, that have been combined together through a manufacturing process, 
should be treated as manufactured products. 
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Traffic Signs (10-30-2023) 
#1 Question: Do signs fall under build america or would they be considered 
manufactured as they include the aluminum backing and the reflective sheeting? 
Answer: A manufactured item.  By definition, items that consist of two or more of the 
listed Construction Materials, or a material that is not listed, that have been combined 
together through a manufacturing process, should be treated as manufactured products. 
 
 
Traffic Striping Tape 
#1 Question: What about traffic striping tape? 
Answer: No.  Right now, it would fall under a manufactured item which is currently 
under waiver, being it is made from two or more components or materials and combined 
to make the product. 
 
Waterproofing Membrane - Bridge Decks 
#1 Question: Is waterproofing membrane for bridges one of the items that needs to 
meet BABA? 
Answer: No.  If it was composed of any these materials:  
Plastic and polymer-based products (including polyvinyl chloride, composite building 
materials, and polymers used in fiber optic cables) glass (including optic glass) 
Then it would be a Construction Material and would need to meet BABA.   
But it's combined with a sticky modified asphalt.  Being combined with a material that is 
"exempt" from BABA in the manufacturing process makes it a Manufactured Product 
which is exempt from BABA under a current FHWA waiver. 
 
Wood Products 
#1 Question: Lumber is on the list of items that came out for the BA standards, does 
this include wooden poles? or just cut lumber? 
Answer: Yes, it would include wooden poles.  Lumber, by definition, includes any timber 
that is cut and prepared/processed for transport and sale. 
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