Megkérdeztük a pomáziakat...2

i-love-Pomáz2.jpg

Folytatjuk a Pomázi Cseresznye kérdőívére adott válaszok bemutatását, a második kérdéssel:

Elérhetők-e helyben a hétköznapi életben szükséges szolgáltatások (iparosok, mesterek, szórakozás, bevásárlás, stb.)?” továbbá le is lehetett írni, hogy milyen, helyben szükséges szolgáltatások (iparosok, mesterek, szórakozás, bevásárlás, stb.) hiányoznak különösen.

Cégér.jpg

Döntetlen közeli az eredmény, 43-44% az igenek és a nemek aránya, a többiek nem tudják, vagy nem válaszoltak.

Talán nem meglepő, de mindenképpen megemlítendő, hogy ez az arányosság a szöveges indoklásban már közel sem azonos. A nemmel válaszolók száma sokszorosa az igeneknek, és kevés a teljesen, vagy nagyjából elégedettek száma.

Utóbbiak ilyen válaszokat adtak:

Jónéhányan adtak is-is választ (részben igen, de…), és előkerült a sokéves tapasztalatból leszűrt konzekvencia is:

Az elérhető, vagy inkább -legalább is a nemmel válaszolók szerint-  elérhetetlen szolgáltatások közül sokan a szórakozási és/vagy sportolási lehetőségeket hiányolják: nincs mozi, teázó-kávézó, játszóház, gyorsétterem, szerény a kulturális kínálat, gyenge a Művház programja, viszont sok a kocsma. Kevés a sportolásra alkalmas helyszín (azok is fizetősek), nincs uszoda, strand, grund, kerékpárút, korcsolyapálya.

Megfelelő az élelmiszer ellátás, de azon túl szinte mindent máshol kell beszerezni, írják többen, hiányolva a könyvesboltot, az újságost, cipőboltot, ruhaüzletet, hentest, kisállatkereskedést, tisztítót, hangszerboltot. Nincsenek termelői boltok, és hiányzik egy valódi piac, kevés az elérhető iparos, mesterember.

Az igények felsorolása mellett értékes javaslatok is érkeztek: Mesterek Háza, alacsony bérleti díjjal üzemelő Szolgáltatóház helyi iparosoknak és kezdő vállalkozóknak, Ipartelepen létesítendő Kereskedőház nagyobb üzletekkel.

A válaszokat olvasva önkéntelenül apró(?) miértek tolakodnak elő: miért, hogy ennyi minden, amúgy normális szükséglet hiányzik Pomázon? Miért kell a termelőknek a földről árusítani a “piacon”?, Miért nem karolja fel a város ezt a kezdeményezést? Miért nem focizhatnak, kosarazhatnak a pomázi fiatalok például a Szelistyén? Miért nincs Pomázon városi korcsolyapálya ebben a hosszú, kemény télben?

Összegezve: a válaszokból megállapítható, hogy -legalább is a lakosság fele szerint- kevés, nagyon kevés az elérhető szolgáltatás, úgy a szórakozás, sportolás, kultúra terén, mint az alapvető szolgáltatásokat, üzleti kínálatot illetően.

Nem hiszem, hogy ezeket a jogos igényeket a fentiekben idézett módon ( “máshol elérem”, vagy “30 év elteltével megtanultuk, hogyan oldjuk meg problémáinkat”) kellene fogadnunk. Azt sem hiszem, hogy ez csak pénzkérdés. Akarat, ambíció, és vállalkozó szellemű városatyák is kellenének. Na, és persze mindenekelőtt meg kellene kérdezni a pomáziakat, mint ahogy mi is tettük.