v.8:


v. 7: Denna vecka har vi dels samarbetat med matte/teknik och arbetat oss igenom några kapitel i Edqu som handlade om säkerhet på nätet, vem som äger vad på nätet, källkritik samt vanliga ord och symboler som används på nätet, dels lyssnat på hisnande berättelser av skickliga berättare från Fabula storytelling. Två personer besökte klassrummet tre gånger och berättade de mest besynnerliga skrönor och folksagor! Dagen efter började vi förbereda oss och träna på vårt eget berättande. Alla elever har blivit tilldelade en berättelse och en partner. Sedan har vi börjat träna på att berätta…


v.6: Eleverna har sökt efter information, sammanställt och skrivit faktatexter om ett australiskt djur, några elever valde att skriva självständigt, andra valde att skriva i par. Nästa vecka måste alla skriva på egen hand, om vattnets omlopp i samhället i ett samarbete med NO arbetet. Eleverna fick ge varandra tips och goda råd på texterna och bearbeta dem. På fredagen tog vi igen några muntliga redovisningar, repeterade de/dem, tränade på att skriva texter med rätt skiljetecken samt repeterade NO- begrepp.


v.5: Denna vecka har vi skrivit en “fantasifaktatext” tillsammans. Struktur och språk är riktigt, men innehållet är fantasi! Samtliga (närvarande) elever (flunsan) har bidragit med ett fakta och en mening i texten! Det blev en cornivarg och en kokobri…(se nedan!)

Vi har tränat på att skilja på de och dem, samt träna t på att använda skiljetecken på rätt sätt!

Nästa vecka skall vi skriva om riktiga djur...


v. 4: Då har det “riktiga” skolåret börjat och vi förbereder ett samarbete med NO och Isabell, då eleverna kommer att skriva och redovisa om vattnets väg i samhället. På svenskan har vi satt igång med att träna på att skriva faktatexter. Vi har läst några stycken, analyserat dem (plockat isär för att se vad en faktatext består av), byggt upp en text med hjälp av lösa meningar som vi delat in under rätt underrubrik och i rätt ordning. Nästa steg blir att skriva en faktatext tillsammans i helklass, för att sedan skriva en två och två. Efter det tror jag att de är redo att skriva om lite vatten!

De har även tränat på att redovisa muntligt, eftersom det också är något de kommer att göra i NOn. Vi har tränat på att ha med en inledning och en avslutning. Eleverna har helt impromptu redovisat muntligt för varandra och gett varandra feedback. Vad otroligt duktiga de är, både på att redovisa muntligt och på att peppa varandra!


v. 2,3: Gott nytt år! Oregelbundet schema pga antagningsprover och IUP-samtal. Vi har läst högt  ur boken Pojken som levde med strutsar. Vi har under berättelsens gång lärt oss känna igen liknelser, gestaltningar och parallellhandling! Vi har också börjat göra studiekort för fysikämnet, för att lära oss studietekniker och bli bättre på begreppsförmågan.


V. 50: Inte så spännande, eleverna har fått självskatta sig inom förmågorna läsa, skriva och tala. Sedan har de jämfört sin självskattning med min utvärdering och bestämt sig för vilken förmåga de vill utveckla nästa termin och hur de skall göra det.


v. 49: Vi har tittat på varandras filmer och testat att göra pysslet. Var instruktionerna bra? Ja, vi fick massor med fina dekorationer att ha i klassrummet! Torsdag och fredag tillbringade vi med att lära oss om Alfred Nobel och hans priser, som ju delas ut på söndag. Vi lyxade till det lite med finkläder, fika och lunchfint!


v. 48: Denna vecka har eleverna gjort instruktionsfilmer som vi har lagt upp på Youtube! Vi har skapat en klasskanal för varje klass. Många av eleverna har gjort sin film på engelska, för att få fler tittare! De har skapat musik i appen Garageband. Besök gärna kanalerna och titta på filmerna. Gilla och följ! Gör juldekorationer!

4Ma kanal: 4Ma SMK

Här är en film på eleverna när de filmar sina filmer!

https://youtu.be/c8QNeRT11QE

4Mb kanal: 4Mb SMK

Här är en film på eleverna när de filmar sina filmer!

https://youtu.be/2yZjd2FFxCk


v. 47: I veckan har vi finslipat förmågan att skriva instruktioner. Eleverna har sett på hur jag har försökt göra girlanger utifrån deras första instruktioner. Efter det fick de skriva om sina instruktioner två och två och förbättra dem och göra dem så tydliga som möjligt. Vi hade en lektion då eleverna fick förbereda sig på att skriva den instruktion de skulle skriva som prov. Då fick de byta instruktioner med klasskamraterna för att se om de var tydliga nog. Till slut skrev varje elev sin instruktion, som vi kommer att göra filmer av nästa vecka!

Så här såg “girlangerna” ut som jag gjorde utifrån elevernas första instruktioner:

De har sedan dess blivit mycket bättre på att skriva tydliga instruktioner!


v. 46: Vi har tittat på filmer om barn i Moldavien, Ukraina, Rumänien och Georgien och jämfört deras liv med våra egna, samt pratat om vad det innebär. Vi har tränat på att känna empati genom att stanna upp och tänka efter. Vi har slagit in paket och skrivit julhälsningar på engelska, rumänska och ryska! På tal om jul, så har vi börjat på ett skrivprojekt som skall mynna ut i att skriva instruktioner och göra instruktionsfilmer om hur man gör en (valfri) juldekoration! Vi har skrivit en testinstruktion på hur man gör en girlang!


v. 45: Vad spännande att få reda på vad eleverna läste under lovet! Denna vecka har vi ägnat åt att se på teater i Stockholm (Ensamma krigare) med uppföljande samtal om empati och mobbning. Eleverna har fått ett “empatiuppdrag” att utföra hemma! Vi fortsatte på samma tema, empati, och började planera för att delta i Aktion Julklappen. Vi hann även med att ta en läsförståelse diagnos!

Skärmavbild 2017-11-07 kl. 08.51.39.png

Skärmavbild 2017-11-08 kl. 14.13.48.png


v. 44: HÖSTLOV = LÄSLOV!  Jag har visat eleverna denna hemsida och uppmuntrat dem att läsa allt möjligt och maila mig om det! baant_s@edu.sollentuna.se

Skärmavbild 2017-10-27 kl. 14.56.41.png


v. 43 Denna vecka har vi börjat rita scener ur Pojken som levde med strutsar. Vi har även avhandlat FN-dagen och #metoo.  Vi började med att titta på Lilla Aktuellt, som tog upp ämnet. Detta följdes av mycket intressanta diskussioner i båda klasserna. Pinsamt, så klart för många, när vi pratade om vad sexuella övergrepp är, men viktigt att prata om. En del elever berättade att sånt här kan man inte prata med sina föräldrar om, och det tycker jag är synd. Bra att vi kan prata om det i skolan, men ta gärna upp hemma också.

Skärmavbild 2017-10-27 kl. 14.44.50.png

Skärmavbild 2017-10-27 kl. 14.45.04.png


v. 42 Mycket har hänt i boken sedan sist och eleverna har fått resonera om innehållet. 4Ma har kommit några kapitel längre, men 4Mb kommer snart ifatt! Eleverna har fått koppla något av det som händer Hadara, huvudpersonen, till sina egna erfarenheter och resonera om detta. T. ex. om att ha “blandade känslor om något, och om att kunna “styra” sina drömmar! Vi har också kopplat den väldigt mörka Stockholmsmorgonen till sandstormarna i Saharaöknen, där Hadara bor.


v. 41 Denna vecka hade vi bara två lektioner, dels för att torsdagen försvann till studiedagen och dels för att jag lånade lite svensktid för att jobba med engelskan! Men de lektioner vi hade läste vi ur Pojken som levde med strutsar. Hadara har nu gått från att vara ett oönskat barn till att bli favoritbarnet!

Kapitel 5 handlar om att Hogg ändrar sin dåliga åsikt om Hadara till en bättre.

Först hittade Makoo Hadara liggandes under en gam som flög runt. Makoo tog honom till ett vattenhål där han drack vatten.

Sedan lärde Makoo Hadara att prata med sina tankar medans Hogg hittade ett bo till att para sig och lägga ägg i..

Till sist räddade Hadara Makoo och Hoggs ägg från olika rovdjur och då börjar Hogg acceptera Hadara.

Elev i 4Ma

hadara.jpg


v. 40 Vi har läst ytterligare ett kapitel ur Pojken som levde med strutsar, skrivit en återberättande text om Studiebesöket på Konserthuset samt tränat läsförståelse i stationer. Vi avslutade veckan genom att återkoppla på en stavningsdiagnos och ett läsförståelsetest. Jag har utmanat eleverna och de har antagit den, att nästa gång kör vi en åk 6 text. De är så fantastiskt skickliga läsare!

IMG_5806.JPG


v. 39 Vi har sammanfattat kapitel ur Pojken som levde med strutsar. Vad svårt det är att sålla bort detaljer och bara välja ut det viktigaste, huvudbudskapet! Men eleverna blev bättre och bättre för varje sammanfattning vi gjorde. Vi gjorde några tillsammans, sedan fick de jobba i par! Vi började också stationsarbetet, men vi blev så engagerade i det vi gjorde att vi totalt glömde bort att fotografera! Vid utvärdering fick jag som enda sak att göra bättre till nästa gång att de skulle få längre tid vid varje station! Skall fota nästa vecka!

IMG_5763 2.JPG

IMG_5764.JPG


v. 38: Denna vecka gav eleverna återkoppling på varandras texter, och bearbetade sedan sina egna texter utefter kamratens (och mina) kommentarer. Det här behöver vi träna vidare på! Vi inledde också ett längre läsförståelseprojekt som tränar strategin “att läsa mellan raderna”, eller inferera. På lång sikt kommer vi att arbeta i stationer med detta. Stationerna är uppbyggda så att en station är enskilt arbete, en station är grupparbete och en station är lärarledd. Skall bli spännande! Några exempel från veckans lektion:

IMG_5716.PNG

IMG_5717.PNG

FullSizeRender 2.jpg

FullSizeRender 3.jpg


v. 37: Höjdpunkten på veckan var naturligtvis fadderdagen, som hölls i tisdags. Den har eleverna fått berätta om, i skrift, som en avslutande uppgift. Nja, kanske inte helt avslutande, nästa vecka skall vi kamratbedöma och bearbeta dem en sista gång!

Fadderdagen på Torparängen

Den 12 september gick alla fyror, femmor och sexor till Torparängen för att lära känna sina faddrar, fadderfaddrar och fadderbarn. Min fadder heter Livia och min fadderfadder heter Hanna.

Först gick vi klassvis till Torparängen från Sollentuna Musikklasser. Där träffade Fredrik, idrottsläraren som hade en genomgång av dagen. Sedan fick vi reda på våra grupper och faddrar osv. Det fanns tretton grupper och tretton stationer. När Fredrik ringde i klockan skulle vi byta station.

Den första leken min grupp lekte var när man skulle fylla en hink med vatten genom att skicka vidare vattnet till person till person så snabbt som möjligt. Mina favorit stationer var “dödens väg” och “bajsbollen”. Under tiden vi lekte och bytte stationer skulle alla grupper hitta på en lagrammsa som man i slutet av dagen fick visa upp för alla andra om man ville.

Cirka kl. elva åt vi lunch i gräset. Jag hade pastasallad och vatten med mig. Därefter lekte vi några fler lekar. T.ex var en station en frågesport om bajs. Visste du att världens längsta bajskorv var åtta meter lång.

Till sist lekte vi en lek tillsammans med alla grupper som hette “Ponny” och det var jätteroligt. Efter det sa vi hejdå till varandra och gick hem från Torparängen och då var skoldagen slut.

Jag tycker att det var väldigt roligt att få träffa andra från skolan och leka lekar i solen. Fadderdagen var otroligt rolig.

Fadderdagen på Torparängen

Tisdagen den 12 September gick våran klass till Torparängen för att göra aktiviteter med våra faddrar. Syftet för dagen var att vi skulle lära känna våra faddrar.

När vi kom fram så träffade jag mina faddrar som heter Amanda och Ellen. Innan jag kom dit så visste inte jag vem som var Amandas fadder.

Efter ett tag gjorde vi göra olika stationer, vi var i grupp sex. Vi gjorde sex stationer innan lunchen precis som vår grupp nummer, och sex efter. Den roligaste aktiviteten innan lunchen var spotta groda med Kajsa. Kajsa är en speciallärare.

Sedan var det matsäck, jag hade med mig pasta med kyckling. Jag åt med Kajsa, Flora, Hanna och deras faddrar. Jag åt inte med min fadder för att hon åt med sina kompisar och jag med mina kompisar.

Efter det så hade vi sex stationer till och då var mina favoriter bajsboll, bajsfrågesport och dödensväg. På dödensväg så skulle Ellen gå först och sedan jag och efter det så Amanda och 4:orna fick inte dö.

Därefter så körde vi ponnydansen, alla fyror, femor och sexor var med. Det blev kul. Jag blev inte sist men inte först heller.

Till slut var vi klara med allt och det var dags att gå tillbaka till skolan. Det hade varit en fantastisk rolig dag med faddrarna.


v. 36: Nu har vi skrivit återberättande texter om utflykten till Naturskolan. Eleverna har skrivit i par, i ett och samma dokument. Vad duktiga de är, vassa skribenter! De har använt tydlig struktur och tydligt och varierat språk! Två exempel:

NATURSKOLAN

I torsdags gick våran klass till Naturskolan, på Bögsgård med Barbro, Isabell och Kajsa. Vi skulle lära oss mer om djur som lever i bäckar och sjöar och deras anpassningar.

När vi kom dit så hade vi en samling med Gunnar där han beskrev vad vi skulle göra medan vi åt frukt.

Efter det så skulle vi ha en samarbetsövning där man skulle håva vatteninsekter.  Våran klass fick massor av vattendjur som till exempel  Kräftor och Dykare.

Sedan tog vi en promenad på ungefär tio minuter till ett annat ställe där vi åt lunch. Det låg nära en sjö. Vi åt lunch och sen hade vi en genomgång om vad vi skulle göra.

Därefter håvade vi igen men i en sjö. Där fanns massor av andra arter som inte fanns i bäcken.

När vi hade håvat klart så klassificerade vi djuren och ritade av ett av vattendjuren med akvarellfärger.

Till sist så gick vi två komma fem kilometer tillbaka till klassrummet. I klassrummet så räknade vi ut att vi hade gått totalt en halv mil. Det var en väldigt rolig och intressant dag på naturskolan.

 Naturdagen

I torsdag var hela 4Mb på naturskolan. Vi gick dit på morgonen från skolan. Det tog ungefär en timme att gå dit. När vi kom fram träffade vi Gunnar han pratade om vad vi skulle göra på dagen medans åt vi frukt. Han berätta att vi skulle lära oss mer om anpassningen i vattnet.

Efter det så håvade vi små vattendjur i en bäck. Då fick vi många vatteninsekter. Bland annat sånt som mini kräftor, dykare,iglar, klodyvel och sländlarver. Vi hade grupper så vi behövde samarbeta.

Sen så promenerade vi till ett annat ställe som vi skulle äta lunch på. Alla var väldigt hungriga, så det var skönt att äta.

Efter lunchen så håvade vi lite till i en sjö. Där fick vi märlor snäckor, skräddare och mycket annat. Det var väldigt roligt att håva. Vi hade 3 korta håvar och 1 lång. Sedan var det några som hittat en mask den var nästan 14 cm lång.

Efter ett tag så skulle vi sortera djuren som vi hade hittat vid sjön och bäcken. Vi skulle kolla noga på djur och gissa vad man tror att dom gör. Vi skulle också beskriva dom.

 När vi hade klassificerat djuren skulle vi välja ett djur som vi skulle rita av med akvarellfärg.

Det näst sista var att vi fick lära oss hur olika vattendjur har anpassat sig till sin livsmiljö i vattnet.  Till sist sa Gunnar adjö och vi fick gå hem. Det var en lärorik dag och jätte rolig.


v. 35: I veckan har eleverna fått presentera sina sommarminnen! Nästan alla ställde sig upp och gjorde det inför hela klassen, vad modiga de är! De svarade på kompisarnas frågor, och förklarade och förtydligade. Det här bådar gott för framtiden!

        Vi började även att förbereda oss för att skriva återberättande texter nästa vecka, om dagen på Naturskolan. Vi har pratat om kronologisk ordning och sambandsord, och mycket mycket mera! Skall bli spännande att läsa deras texter!

IMG_5491.JPG

IMG_5492.JPG

IMG_5489.JPG

IMG_5494.JPG