Raktári kártyák és árlisták beállítása  számlázáshoz

1. Bevezető

Ebben a részben a raktári lehetőségekből csak a számlázáshoz szükséges lehetőségeket írjuk le. Az árucikkekre és szolgáltatásokra érdemes raktári kártyát nyitni, mert itt megadhatjuk a nevét, egységárát, kódszámát, vonalkódját. Ezután számlázáskor már nem kell újra beírni az elnevezéseket:

2. Raktári kártya beírása

a) A menüből kiválasztjuk: Raktárak / Raktári kártyák

b) “Új tétel” gombbal nyitunk egy új ablakot (ha már meglévő kártya adatait szeretnénk módosítani, akkor a Javítás gombbal tudjuk megnyitni a tételt, emelyen a zöld sor áll)

c) “Árukód” mezőbe beírjuk az áru kódját, pl. sorszámát, amit mi adtunk. A program automatikusan felkínál egy sorszámot, de mást is beírhatunk. A kód tartalmazhat betűket is. Lesz lehetőség további kódok és vonalkódok megadására is a továbbiakban.

d) “Név” mezőbe beírjuk az áru / szolgáltatás elnevezését, úgy ahogy a számlán is szeretnénk ha megjelenne. A “Rövidített elnevezés” és “Raktári csoport” mezőket nem szükséges kitölteni.

e) “Fajta” mezőben beállítjuk, hogy áru vagy szolgáltatás ez a tétel. Szolgáltatások esetében a program nem írja le raktárról az eladott darabszámot.

f) Az “árak és mennyiségek” füllel jelölt lapon az “Eladási ár” mezőbe írjuk be az eladási árat EUR-ban, valamint állítsuk be, hogy ez az ár áfa nélkül vagy áfával értendő. Tölsük ki az ÁFA százalékot is, akkor is ha cégünk nem áfás, mert később még áfássá válhat, akkor majd ne kelljen utólag javítgatni. Amíg a cégünk nem áfás, a program a számlázáskor nem számol áfát.

g) “Ár csoport” mezőbe megadhatunk egy számot, ami szerint azonos csoportba tartozónak tekintjük a tételeket. Később be tudjuk állítani, hogy egy bizonyos partnerünk, vagy azok csoportja, milyen kedvezményt kapjon az egyes ár-csoportokból. Pl. alap-élelmiszereknél beállítjuk ár-csoportot 1-es számúra, luxus élelmiszereket 2-es számúra. Ezután Az egyik partner kaphat az 1-es árcsoportú termékekből 10% kedvezményt, a 2-es árcsoportúakból 15% kedvezményt, míg egy másik partnernél hasonlóan, de más-más százalékos kedvezmény állítható be.

h) A “kódok, szállítók, egyéb” füllel jelölt lapon az “EAN kód” mezőben megadhatjuk a tétel EAN kódját, és a “További kódok” mezőbe további kódokat is írhatunk, mindegyiket külön sorba. Ezután például számlázáskor ha egy raktári tételt akarunk a számlába rakni, elég az árukódját, EAN kódját, vagy bármelyik további kódját beírni, és a program annak alapján kikeresi és betölti a tétel adatait, leírását és az árat.

i) Az “egyéb árak” füllel jelölt lapon tudjuk beállítani az egyéb árakat. Itt minden kialakított árlistában különböző árat adhatunk meg. Újabb árjegyzéket a Raktárak / Árjegyzékek listája menüpontban tudunk kialakítani.

A programban több különböző árlistát használhatunk, más-más pénznemekben is. Mikor számlázunk és raktári tételt rakunk a számlába, a program a számla pénzneme szerinti árjegyzékből veszi az eladási árat. Ha a partnerhez a címlistában valamelyik árjegyzéket hozzárendeljük (vagy a cím-csoporthoz), akkor számára az részesül előnyben. Így például kialakíthatunk egy nagykeres árjegyzéket, majd bizonyos ügyfeleknél a címlistában beállítjuk árjegyzéknek: ezután ezek a Nagykeres árjegyzékben szereplő árakat kapják, ha az adott árucikkre van ár ebben az árjegyzékben.

        Árak esetében akkor is ha a cég nem áfás, az árra válasszuk az ÁFA-val lehetőséget, ha később áfás számlázás esetén ez lesz az áfás ár.