Számlázás

1. Bevezető

        A program lehetővé teszi több külön számozással számlákat kiállítani, miközben minden számozáshoz beállítható a pénzneme, de az egyes számlákon kézileg ezt módosíthatjuk. (Például F2015/01 .. 02 ..stb. számlák HUF pénzneműek, az E2015/01 … 02 … stb számlák EUR pénzneműek, de alakíthat ki külön számsorokat kisker / nagyker számlák vagy más kirtérium alapján is.) Sorszámozások kialakítására kérje meg könyvelőjét.

        Számlázás előtt célszerű az ismétlődő tételek adatait, leírását, árakat felvinni a raktári nyilvántartásba, hogy ne kelljen minden alkalommal újra beírni a számlába, elég legyen a raktári listából kiválasztani. (Bővebben a Raktári kártyák és árlisták beállítása számlázáshoz c. leírásban)

2. Számla kiállítása

a)  menüben kiválasztjuk a Számlák / Kiadott számlák menüpontot. A lista fejlécében a Másolat gombtól jobbra kiválasztjuk a számozást, amelyikbe számlát szeretnénk kiállítani,

b) az “Új tétel” gombbal megnyitunk egy új számlát (előzőleg kiállított számlát a “Javitás” gombbal nyithatunk meg, és módosíthatunk)

c) elkezdjük kitölteni a partner adatait, a “Név, cégnév” mezőben. Ha a partner már szerepel a címlistában, a program felkínálja a hasonló neveket - ha kiválasztjuk, a partner adatai betöltődnek a számlába. Hasonlóan betölthetjük a partner adatait a “Címjegyzékből” gomb segítségével. Ha a partner nincs a cémjegyzékben, kitölthetjük adatait a számlába, a számla mentésekor a program felkínálja a cím mentését a cémjegyzékbe.

        Fontos, hogy először a partner adatait töltsük ki, mert ha a partnerhez a címlistában kedvezményes árlistát rendeltünk hozzá, a beírt raktári tételek esetében a program ezt figyelembe tudja venni, és a megfelelő árak kerülnek a számlába.

d) a partner címe alatt kitölthetjük (nem kötelező) a Megrendelés dátumát,  számát (amit a megrendelő adott), és a mi általunk adott megrendelő-számot.

e) A könyvelés módját a könyvelőnk állítja be a programban - ez a rész a partnernek nem látható, tehát a könyvelő módosíthat rajta később is, miután a számlát már kinyomtuk és elküldtük, mégis célszerű eleve helyesen beállítani a “...” gombbal (várható ezek magyar fordítása a programban):

Faktúra vydaná - predaj majetku        = vagyontárgyak eladása

Faktúra vydaná - predaj služieb        = nyújtott szolgáltatás (SK-ban)

Faktúra vydaná - predaj tovaru        = áru eladása (SK-ban)

Faktúra vydaná - predaj výrobkov        = saját gyártmányok eladása (SK-ban)

Faktúra vydaná - služby EU                = szolgáltatások EU területén (SK-n kívül)

Faktúra vydaná - tovar do EU platiteľovi bez DPH = áru EU-ba, nettó áron,

EU-s adószámos cégnek

Faktúra vydaná - tovar tretie štáty        = áru eladása EU-n kívüli országba

Faktúra vydaná - zálohová                = előlegszámla

f) a számla sorszáma automatikus

g) “Tárgy” mezőben a számlázás tárgy röviden: tovar = áru, služby = szolgáltatás  . Bővebben a számla tételeiben kerül meghatározásra.

h) dátumokat ellenőrizzük, szükség esetén módosítsuk

 

i) ha a számlát más pénznemben szeretnénk kiállítani, mint az megynitáskor megjelent, a pénznemet módosíthatjuk. Tegyük meg ezt még mielőtt a számlába írjuk az első raktári tételt, mert az eladási árat a program a számla pénzneme alapján tölti be.

j) Újabb tételeket a számlába az “Új raktári tétel” vagy az “Új tétel” gombbal vihetünk. Míg az utóbbi esetében kézzel kell kitöltenünk a tétel kódját, leírását és az árat is, raktári tétel esetében elég a “Megrendelőszám” mezőbe beírni a raktári kódot, EAN kódot vagy egyéb, raktári kártyán megadott kódot, amely alapján a program kikeresi a tétel leírását és eladási árát, és betölti a sorba. Ezután elég megadnunk a mennyiséget, majd a “Változások mentése” gombbal beírhatjuk számlába. A tétel ablaka nyitva marad, hogy további tételeket rakhassunk a számlába. Ha nem, akkor ezt a kis ablakocskát zárjuk be (de ne a számláét).

(A könyvelés módját elég a számlán megadni, nem kell minden egyes tételben kitölteni.)

k)

l) Bármelyik tételen javíthatunk, vagy törölhetjük a számlából.

m) a számlán szereplő összegek automatikusan kiszámítódnak az egyes tételek összegeként.

n) a számla alsó részében, a “Vissza mentés nélkül” gomb mellett található mezőbe plusz szöveget írhatunk, ami a számlána végösszeg után jelenik meg. A “...” gombbal tudunk választani az előre elmentett szövegek közül.

o) Ne feledjük a számlát elmenteni.

p) Nyomtatás: a számlák listája felső részében található nyomtató-jelre kattintva tudunk nyomtatni a számlából, itt beállítható hogy melyik nyelvi verziót szeretnénk nyomtatni.

q) ha a számlán valami nem megfelelő, nyissuk ki újra a Javítás gombbal, és módosítsunk rajta. A számlázó felhasználó három napig tud a kiállított számlán módosítani, utána kérje könyvelőjét a módosításra. Erre a megszorításra azért van szükség, nehogy egy lezárt hónapban változás történjen a könyvelő tudta nélkül, így esetleg helytelenné váljon a már leadott adóbevallás.