Published using Google Docs
Verslagen en Word 2003: Inhoudsopgave
Updated automatically every 5 minutes

Verslagen en Word 2003: Inhoudsopgave

Door: Jasper Vries, 1 juni 2012

Inhoud beschikbaar onder de Creative Commons Naamsvermelding-Gelijk delen 3.0 Licentie.

 

Een beetje verslag heeft al snel een inhoudsopgave nodig, maar wist je dat het maken van een inhoudsopgave een fluitje van een cent is in Microsoft Word 2003? Met de correcte voorbereiding heb je in 10 seconden een inhoudsopgave in je document.

Voorbereiding

Om een automatische inhoudsopgave in te kunnen voegen is het van belang dat je voor alle koppen en tussenkoppen in je verslag gebruik hebt gemaakt van opmaakprofielen. Bij het samenstelen van de inhoudsopgave maakt Word namelijk gebruik van deze opmaakprofielen en voegt voor iedere kop een vermelding in de inhoudsopgave in.

 

Zorg er dus eerst voor dat voor alle koppen in het document gebruik is gemaakt van een opmaakprofiel. Het is handig om hiervoor van de standaard opmaakprofielen Kop 1, Kop 2, etc. gebruik te maken. Deze opmaakprofielen gebruikt Word automatisch in de inhoudsopgave, dus verdere instellingen zijn dan niet nodig. Eventueel kun je lettertype en andere stijlkenmerken van de opmaakprofielen naar wens aanpassen.

Inhoudsopgave invoegen

Onderstaand stappenplan laat zien hoe een inhoudsopgave ingevoegd kan worden indien in een document gebruik is gemaakt van opmaakprofielen voor de kopteksten.

1

Kies Invoegen > Verwijzing > Index en inhoudsopgave....

 

2

Klik op de tab Inhoudsopgave.

 

Achter Aantal niveaus kan worden ingesteld tot hoeveel sub-niveau's moeten worden meegenomen in de inhoudsopgave. Stel bijvoorbeeld deze waarde op 4 in om Kop 1 tot en met Kop 4 in de inhoudsopgave op te nemen.

 

In het algemeen is 3 niveau's voldoende, slechts in uitzonderlijke gevallen kan voor meer niveau's gekozen worden.

3

Klik op OK om de inhoudsopgave op de plek van de cursor in te voegen.

[geen afbeelding]

4

Ongewenste vermeldingen in de inhoudsopgave (zoals alle hoofdstukken die vóór de inhoudsopgave staan en de vermelding van de inhoudsopgave zelf) kunnen nu verwijderd worden door betreffende regel te selecteren en met een druk op Del te verwijderen.

 

Inhoudsopgave bijwerken

Het kan en zal voorkomen dat de hoofdstukindeling in een document veranderd. Misschien zijn er hoofdstukken bij gekomen, misschien is de benaming van een hoofdstuk veranderd of misschien is de lengte van hoofdstukken veranderd waardoor de pagina-nummering van de inhoudsopgave niet meer klopt.

 

In al deze gevallen moet de inhoudsopgave bijgewerkt worden. Als je weet waar je moet zoeken kan dit snel en eenvoudig gebeuren zonder dat iedere keer een nieuwe inhoudsopgave ingevoegd hoeft te worden.

 

1

Klik met de rechtermuisknop op de inhoudsopgave en kies Veld bijwerken.

2

Een nieuw dialoogvenster verschijnt met twee keuzeopties.

 

Kies Alleen paginanummers bijwerken indien de paginanummering gewijzigd is. Alle wijzigingen aan de inhoudsopgave (verwijderde hoofdstukken) blijven behouden.

 

Kies In zijn geheel bijwerken om de bestaande inhoudsopgave volledig te vervangen door een nieuwe. Hoofdstukken die uit de inhoudsopgave verwijderd zijn worden nu ook opnieuw ingevoegd en hoofdstuktitels worden bijgewerkt.