Programată inițial în data de 14 martie și amânată o săptămână datorită condițiilor meteo, prima etapă a Gentelemen’s Race 2015, competiție amicală organizată de clubul sportiv Aliencycling Zalău, s-a desfășurat în weekendul care tocmai a trecut pe o vreme perfectă pentru pedalat. La linia de start situată la baza Meseșului s-au aliniat aproximativ 50 de cicliști de toate felurile, cu toată gama de biciclete, de la cursiere la MTB-uri sau city bike-uri. Concurenții împărțiți în 3 categorii, hobby, avansați si elite au fost obligați să poarte casca de protecție și să respecte regulile de circulație. Ca reguli suplimentare, a fost interzis mersul la plasa unui autoturism dar a fost permis mersul în pluton, la plasa altor concurenți. Startul s-a dat la ora 11:00 pentru categoria hobby, 11:10 pentru avansați si 11:20 pentru elite.

        2015-03-21 10.52.36.jpg

La categoria hobby, cea mai numeroasă, s-au înscris aproximativ 20 de concurenți. Categoria i-a avut ca favoriți pe Marian Bogdan si Riza Rares, primul un fost concurent de la elite care este în convalescență după o operație de menisc iar al doilea revenit după o inactivitate de câteva luni. Aceștia doi au si câștigat primele două locuri dar pentru că au recunoscut la final că s-au subestimat iar categoria hobby este prea ușoară, chiar și după o operație de menisc sau o inactivitate de câteva luni, cei doi au venit cu propunerea să renunte la clasarea lor și să treacă la avansați pentru următoarele etape, pentru a da țansa cicliștilor începători la clasări pe podium la categoria hobby.  Așadar nu vom mai vorbi despre ei ci doar despre ceilalți concurenți cu adevarat începători. Primul care s-a remarcat la această categorie a fost Imbre Sergiu din Zalau, care a câștigat în final categoria și care a scos un timp foarte bun, demn de categoria avansați. Pe locurile doi respectiv trei s-au clasat Lucian Cosmin din Mirsid si Imbre Cosmin din Zalau, ambii realizând timpi foarte buni în condițiile în care la hobby nu s-a pus problema de pluton sau mers la plasa, fiecare concurent a mers pe cont propriu. Au mai scos timpi buni Muresan Călin, cu un loc 4 meritat, Derjan Cristian si Dan Terhesiu, locurile 5-6 dar și Marius Crisan din Satu Mare cu un foarte bun loc 7.

        La această categorie îi mai putem remarca pe toți cei care au terminat concursul, cei 52 de km nefiind ușori pentru un ciclist incepător.

        10431551_926983337334535_2380861461127724363_n.jpg

Trecem la categoria avansați unde lucrurile încep să devină mai interesante. Cu aproximativ 15 concurenți la start, categoria avansați a propus mai multi favoriți: cei doi care anul trecut au pedalat la categoria elite, Fatol Ciprian si Nicu Rus, sau cei care s-au remarcat la categoria hobby anul trecut și au promovat la avansați, Bogdan Baras, Cristian Nechita si Berar Septimiu.

        S-a dat startul și la avansați, s-a pornit năpraznic în cățărare spre vârful Meseșului, primii ajunși în vârf fiind cei cu veleități de cățărători, adică Sotropa Aurelian, surpriza acestei categorii, urmat de Nicu Rus, Berar Septimiu și Ilieș Sorin. După coborârea Meseșului, în porțiunea de plat dintre Românași si Jibou, la conducerea cursei era Sotropa Aurelian, pornit într-o cursă solitară, o evadare extraordinară de unul singur de la începutul cursei, și un pluton de 4, format din Nicu Rus, Septi Berar, Cristi Nechita si Cipriotu, pornit in urmărirea clujeanului. Lucrurile s-au schimbat după Jibou, cand au fost ajunși de plutoanele de la elite. Aici câștigatori au fost cei doi care au reusit să meargă până la final în ritmul sufocant al plutonului celor de la elite, adică Sotropa Aurelian pe locul 1 si Fatol Ciprian pe locul 2. Locurile 3 și 4 au fost la mare luptă între Septi Berar și Cristi Nechita, cei doi rămânând fără pluton în ultimii 10 km, lupta fiind cu atât mai interesantă. Câștigator a fost Berar Septimiu care și-a adjudecat locul 3. Nu putem să nu îl remarcăm și pe Nicu Rus care a făcut o cursă extraordinară, clasându-se pe locul 5 și arătându-le celor mai tineri cum se pedaleaza. Ai tot respectul nostru Nicu.

        11046219_1417910375188691_474107684704195328_n.jpg

        La categoria Elite lucrurile au fost și mai interesante, cu mulți cuncurenți experimentați și o listă lungă de posibili favoriți. Cei 18 “eliti” au pornit cu 20 de minute după hobby si 10 minute după avansați, într-un ritm amețitor și viteze medii demne de marile tururi de ciclism. Profitând de o ușoară relaxare a plutonului la coborârea Meseșului, s-a format un grup de evadați, format din 5 cicliști hotărâți să facă o cursă perfectă. După numai câteva minute, grupul ramâne cu 4 membrii, Iepure Paul Filip, una din tinerele speranțe ale ciclismului Sălăjean, face pană după ce ia în plin o serie de 3 gropi la viteza de peste 60 de km/h. Ne bucurăm că a fost doar o pană și urmările nu au fost mai grave. După alți 5 km grupul de evadați mai pierde un membru, pe Dan Bărbînță, cel mai valoros ciclist din Sălaj, care îsi scapă bidonul, și neavând mașină de asistență să ii dea altul, este nevoit să se întoarcă după el, sosirea fiind departe, la 40 de km.

        Așadar cu strategia dată peste cap, cei 3 cicliști din grupul evadaților, adică Marius Țîrle, organizatorul acestei competiții și promotorul cliclismului Sălăjean, Radu Sarca din Cluj Napoca și Roland Schmidt din Marghita încercă imposibilul, să duca evadarea în trei până la sosirea aflată la 40 de km, aceștia reusind chiar să mărească distanța față de plutonul urmăritor până în Jibou, la 18 km de sosire. Problemele încep pe ultima parte a traseului, între Jibou și sosire, când un vant puternic din față mai dă încă odată peste cap strategia evadaților. Fiind nevoiți să muncească mult mai mult împărțind trena în 3 față de cei 11 din plotonul urmăritor, evadații sunt ajunși în Mirsid, la doar 5 km de sorisea aflată în cățărare. În acest moment, după o cursă grea în evadare, Roland Schmidt, în loc să se odihneasca la plasa plutonului, mai face încă o evadare, de data asta pe cont propriu și câștigă cursa într-un mod extraordinar.

        Surpriza avea să vină în continuare, când Adrian Feher, etalonul ciclismului Zălăuan, cel care își împarte timpul între 3 joburi, antreprenor, tată și ciclist full time, face un atac fulgerător chiar înainte de cățărare și își adjudecă locul 2 la distanță destul de mare față de restul concurenților.

        Și ca să nu ne oprim aici, locul 3 este câștigat la sprint de către Straistaru Eugen, care la doar 15 ani este speranța ciclismului Sălăjean, un nume de care sigur veți mai auzi în viitor.

        Aici mai trebuie să îi remarcăm pe Marius Țîrle și Radu Sarca care au depus un efort extraordinar și au reusit să ducă evadarea până cu 5 km înainte de final.

        Pe restul cicliștilor de la elite nu mai are rost să-I nominalizăm, au făcut o cursă frumoasă, plutonul terminând cei 52 de km cu viteza medie de 35,5 km/h.

        Îi mulțumim lui Marius Țîrle pentru această etapă extraordinară, în care ne-am simțit ca în marile tururi cicliste ale lumii.

11083870_1417916948521367_7269656355382620076_n.jpg