amplia

La fira de Sant Tomàs


Els carrers

Les parades de la fira omplen el Passeig de Dintre i el Carrer Ample. (mapa) Al passeig de Dintre, paral·lel al Passeig de Mar, però interior, també s'hi fa el mercat diari de fruita i verdura. El carrer Ample, que arriba fins al Passeig de Mar, és el carrer principal del casc antic del poble.

Fixeu-vos en...

 

Al Passeig de Dintre: La Font de la Mina Cristal·lina, construïda el 1860 i encara en ús.

La Casa del Poble, al núm. 18, amb les seves columnes estriades i els capitells a la porta i al balcó, també a la façana que dóna al Passeig de Mar. Construïda al 1925, fou un important centre cultural, recreatiu i polític durant la República.

Un edifici cantoner, Can Tordera, al núm. 26, amb les obertures de la façana decorades amb motius en pedra i una espectacular tribuna angular coberta d'una cúpula.

 

La Casa de la Vila, seu de l'Ajuntament, edifici construït el s. XVII amb escuts a la façana. La façana original estava al darrera, a la Plaça dels dies Feiners.

 

Al Carrer Ample: Font Gòtica, monumental font de planta octogonal ricament decorada, construïda cap al 1.438. A la part inferior hi ha l'abeurador i els brolladors d'aigua. Al seu interior hi ha la cisterna. A la meitat superior hi ha l’escut dels Cabrera i el del gremi de paraires (treballadors de la llana) de la vila, patrocinadors de la font. La coberta presenta una cornisa amb motllures i gàrgoles amb forma d’animals i de figures humanes. A cada vèrtex s’aixeca un pinacle i entre cada dos hi ha unes cresteries amb decoracions vegetals. L’agulla té forma de piràmide octogonal i està coronada per la figura d’un angelet. (vídeo)

Al costat hi trobem avui el Teatre de Blanes.

Can Balliu, al núm. 13, edifici de quatre plantes que forma part del conjunt d’antigues cases senyorials del carrer Ample, amb porta, escut i finestrals del segle XVII, les tres primeres plantes.

Les Voltes, al núm. 20, amb dues arcades de mig punt que constitueixen les restes de la porxada que tenia originàriament el carrer Ample al segle XV. En una d'elles s'hi troben les imatges dels Sants Bonós i Maximià (copatrons de la vila) de l'any 1.953.

Ca l'Orench, al núm. 34, edifici cantoner de dues plantes, del 1926. Conserva l’ostentosa porta principal, amb decoracions i relleus inspirats a l’estil barroc, les finestres amb motllures decorades i una galeria porxada d’arcades de mig punt.

La fira

 

La Fira de sant Tomàs es fa quatre dies abans de Nadal, el 21 de desembre de cada any, durant tot el dia al Passeig de Dintre i al Carrer Ample.

A la fira hi podem trobar unes 120 parades, majoritàriament de productes artesanals relacionats amb l'alimentació, però també objectes de regal, joguines i ornaments nadalencs. També trobareu obertes totes les botigues del centre.

Entre els productes alimentaris hi podem trobar torrons, llaminadures, embotits, formatges, coques i pastissos, mel, castanyes, bolets, vins i caves,.... Entre els objectes de regal hi trobem, joies, perfums, roba d'hivern, ... A les parades de joguines hi trobem petits regals que cagarà el tió i fanals per anar a esperar els reis. Entre els ornaments nadalencs hi trobem el vesc, plantes de Nadal, tions i figures per al pessebre.

També hi trobem mitja dotzena de parades d'entitats de caràcter humanitari que recullen diners i aliments per a famílies necessitades i associacions de diferents malalties que expliquen la seva tasca; i també els escoltes i grups d'estudiants d'escoles i instituts que recapten diners per als seus viatges de fi de curs.

Els firaires vénen principalment de les comarques de Girona i Barcelona, i alguns de més lluny. Els compradors vénen sobretot de Blanes i cap al tard, dels pobles del voltant. Quan la fira cau en un dia festiu hi trobem també força visitants de cap de setmana.

De les tradicionals fires nadalenques de sant Tomàs encara se'n conserven algunes, en pobles com Sopeira (Alta Ribagorça) i Casarilh (Vall d'Aran). A Barcelona també se'n feia una a la Gran Via. Abans a la fira de sant Tomàs, els blanencs anaven a comprar el gall, el capó i el gall dindi, que més tard matarien a casa seva per menjar-se'l el dia de Nadal. També s'hi venien llaminadures i petits regals per a fer cagar el tió.

La fira de sant Tomàs es coneix popularment com a “Fira de les Pilotes”, degut a una antiga tradició pròpia dels nens del poble, que consistia a llençar al cos d'un altre nen una pilota de la mida d'un ou, folrada de cuiro, amb draps en el seu interior, i amb una goma elàstica lligada a la mà que permetia recuperar-la.

 


Imatges: Josep Blanch i Poch

Fonts d'informació: Ajuntament de Blanes

 

Josep Blanch i Poch, octubre 2008