v 1.0

        Η κίνηση «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΙΟ» ιδρύθηκε από απλούς πολίτες, με σκοπό τη διεκδίκηση της εμπιστοσύνης των δημοτών στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου και την ανάληψη διαχείρισης του Δήμου Χίου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

        Συνδετικός κρίκος των μελών της είναι η έντονη ανησυχία για τον τόπο, εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης της χώρας και με πολιτικές ηγεσίες που αποδεικνύονται ανεπαρκείς. Η κίνηση είναι ανοιχτή σε όλους, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης, συμμετοχής σε κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες ή άλλες οργανώσεις, με μια και μόνη προϋπόθεση: ότι σκέπτονται και δρουν ανεξάρτητα και έχουν ως μόνο κριτήριο το όφελος της Χίου και του δημότη.

        Η αγωνία μας είναι ιδιαίτερη, όσον αφορά το μέλλον των νέων ανθρώπων στο νησί μας. Παρατηρούμε τις θέσεις εργασίας να μειώνονται, εξαιτίας της κρίσης, και ένα εξαιρετικά εξειδικευμένο δυναμικό νέων ανθρώπων να εγκαταλείπει το νησί ή ακόμα και τη χώρα. Η Χίος γερνά και σταδιακά θα ερημώνει, αν δεν γίνει κάτι αμέσως. Πρωταρχικός μας, λοιπόν, στόχος είναι η εμφύσηση σε ολόκληρο το νησί ενός αναπτυξιακού οράματος επιστημονικά τεκμηριωμένου, βασισμένου στα στοιχεία που διαθέτει ο τόπος, αλλά και με τις τοπικές κοινωνίες σύμφωνες και συμμέτοχες.

        Θέλουμε, λοιπόν, ένα Δήμο που να υπερβεί εαυτόν στις σημερινές συνθήκες, να είναι οραματιστής, καθοδηγητής, υποστηρικτής και σύμμαχος των απλών ανθρώπων που πασχίζουν να δημιουργήσουν, να επιβιώσουν και να παράγουν. Θέλουμε ένα Δήμο αξιοκρατικό, αποτελεσματικό, με υψηλό επίπεδο υπηρεσιών, που σέβεται τον πολίτη, διευκολύνοντας την καθημερινή του ζωή, μεριμνώντας για τις ανάγκες του, αναβαθμίζοντας το περιβάλλον στο οποίο ζει.

        Ταυτόχρονα, είναι υποχρέωση του Δήμου να σταθεί δίπλα σε όλους αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και να τους προσφέρει, στο βαθμό που είναι δυνατόν, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την αξιοπρέπειά τους. Ο Δήμος έχει την υποχρέωση να ενισχύσει τις δομές που παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες, να διαθέσει όσο το δυνατόν περισσότερους οικονομικούς πόρους για αυτόν το σκοπό και να ενθαρρύνει τον εθελοντισμό.

        Τέλος, μας ενδιαφέρει η ισόρροπη ανάπτυξη της πόλης και της υπαίθρου της Χίου. Θα θέλαμε η Χίος να είναι νησί στο οποίο να υπάρχουν ευκαιρίες εργασίας σε όλους τους τομείς, οι κάτοικοι να απολαμβάνουν ένα ευχάριστο αστικό περιβάλλον, μια πλούσια φύση και σύγχρονες, λειτουργικές υπηρεσίες. Θα θέλαμε η Χίος να κρατήσει τη μικρή κλίμακα, το μεσογειακό τρόπο ζωής και τα χωριά να μην είναι οι δορυφόροι της πόλης αλλά τα μέρη όπου μπορεί να ζήσει κανείς μια πλήρη ζωή.


Η πρότασή μας για τη Χίο διαρθρώνεται σε 5 άξονες:

  1. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
  2. ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
  3. ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
  4. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
  5. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ


1. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Ξεκινάμε, λοιπόν, από αυτό: Ο Δήμος μπορεί, ακόμα και αν δεν είναι σαφώς στις αρμοδιότητες του, να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για το νησί μας. Στόχος μας είναι η υπέρβαση της λογικής της απλής διεκπεραίωσης: ο νέος Δήμος θα έχει ως στόχο την εμφύσηση αναπτυξιακού οράματος σε ολόκληρο το νησί, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ανάσχεση της φυγής νέων ανθρώπων από το νησί και της γήρανσης του πληθυσμού.

ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Όταν λέμε ανάπτυξη δεν εννοούμε φαραωνικού τύπου (εκτός κλίμακας) έργα. Η Ανάπτυξη ορίζεται από τις δυνατότητες που έχει ένας τόπος να εντοπίσει τις δραστηριότητες που ταιριάζουν στα δικά του χαρακτηριστικά, δηλαδή στους φυσικούς πόρους του, στην παράδοση και στην σημερινή ζωή των κατοίκων του, δραστηριότητες που δεν θα αποβλέπουν μόνο στην βραχυπρόθεσμη επιβίωση, αλλά σίγουρα θα αποβλέπουν σε ένα διαφορετικό μέλλον, από αυτό που η σημερινή πραγματικότητα προδιαγράφει.

Η ανάπτυξη της οικονομίας του νησιού θα πρέπει να είναι ισόρροπη σε όλους τους τομείς ώστε να δοθούν διέξοδοι προς διάφορες κατευθύνσεις, ίσες ευκαιρίες και να αποφευχθούν μονόπλευρες πρακτικές. Ο ρόλος του Δήμου στην ανάπτυξη της οικονομίας έχει τόσο επιτελικό χαρακτήρα όσο και λειτουργικό. Ο στρατηγικός σχεδιασμός και οι υποδομές εξυπηρετούν αυτή την ανάπτυξη  και θέτουν τα όρια και τις δυνατότητες. Η παρουσία τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Χίο είναι κεφαλαιώδους σημασίας και πρέπει να αξιοποιηθεί για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη της οικονομίας.

Η  μυροβόλος Χίος είναι προικισμένη με πλήθος ξεχωριστών φυτών, που παράγουν μοναδικά προϊόντα. Δεν είναι μόνο η μαστίχα! Είναι το μανταρίνι και τα άλλα εσπεριδοειδή, οι κουρμάδες ελιές, τα αρωματικά φυτά, τα τριαντάφυλλα και άλλα. Να συμπεριλάβουμε στα μοναδικά είδη και το Χιώτικο πρόβατο, που σήμερα αναπαράγεται σε άλλες περιοχές της χώρας, αφού κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για την αξιοποίηση του στο νησί!

Η πρωτογενής παραγωγή, που φθίνει σταδιακά τις περασμένες δεκαετίες φτάνοντας πλέον σε κατάσταση απαξίωσης, σήμερα έχει μεγάλο δυναμικό ανάπτυξης, εφόσον αυτή γίνει σχεδιασμένα και κάτω από επιστημονική καθοδήγηση αξιοποίησης των σύγχρονων πρακτικών γεωργίας και κτηνοτροφίας, προσαρμοσμένων στις ανάγκες και τις δυνατότητες του τόπου μας. Σημειώνεται ότι όλες οι μορφές του πρωτογενούς τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, υδατοκαλλιέργεια, εξόρυξη μαρμάρων και πέτρας) μπορούν να αναπτυχθούν. Ενδεικτικά αναφέρονται δυνατότητες ανάπτυξης σε αρκετούς τομείς, όπως στην καλλιέργεια του μαστιχοφόρου σχίνου, στον εκσυγχρονισμό της καλλιέργειας εσπεριδοειδών, στην αξιοποίηση της ελιάς κουρμάδας, στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, στην ελεγχόμενη ανάπτυξη νέων μοντέρνων καλλιεργειών, στη δημιουργία νέων συνεταιρισμών και την ενίσχυση των υφιστάμενων (Ένωση Μαστιχοπαραγωγών, Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός), στη διαχείριση των δασών με στόχο την προστασία τους και την παραγωγή δασικών προϊόντων, στην αξιοποίηση μέσω της μεταποίησης των αλιευτικών προϊόντων, στην αξιοποίηση τοπικών μαρμάρων και πέτρας κ.λ.π. Η ανάπτυξη των τοπικών ποικιλιών, η αξιοποίηση της εμπειρικής γνώσης του κάθε τόπου, η επαγγελματική διερεύνηση της διεθνούς αγοράς είναι κάποιες από τις κατευθύνσεις προς τις οποίες θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες. Ο ρόλος του  Δήμου σχετίζεται κυρίως με την ενθάρρυνση, την ανάδειξη καλών πρακτικών, τη συστηματική και σχεδιασμένη πληροφόρηση στα μέτρα και τη δυνατότητα των τελικών αποδεκτών και στη δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος για την ανάπτυξη.

Δημιουργία «brand name»

Τα τοπικά προϊόντα της Χίου διαθέτουν ένα πολύ καλό όνομα, εξαιτίας της υψηλής ποιοτικής αξίας που διαθέτουν και της προσκόλλησης τους σε παραδοσιακούς τρόπους παραγωγής. Δυστυχώς, η φήμη των τοπικών προϊόντων δεν έχει απλωθεί και πολύ πέρα από τα στενά όρια του νησιού, με εξαίρεση ορισμένα από αυτά, όπως τη μαστίχα και τα προϊόντα της.

Στόχος του Δήμου θα πρέπει να είναι η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, δίνοντας αξία στο «made in Chios». Για το σκοπό αυτό, μπορούν να γίνουν αρκετές ενέργειες. Ενδεικτικά αναφέρονται:

                Για τη δεύτερη κατηγορία, των επιχειρήσεων που παράγουν προϊόντα για άμεση χρήση στο νησί, εστιάζοντας κυρίως στον τομέα παραγωγής οικοδομικών υλικών,  η επιβίωση και πάλι μπορεί να προκύψει σαν αποτέλεσμα δικτυώσεων και εξωστρέφειας, εφόσον η τοπική αγορά δεν φαίνεται ότι θα ανακάμψει σε σύντομο χρονικό διάστημα για να απορροφήσει την παραγωγική ικανότητα τους.

 

Οι ενέργειες τουριστικής προβολής της Χίου αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για την επίτευξη των στόχων της αναπτυξιακής πολιτικής του Δήμου. Για να φτάσουμε, όμως, στην τουριστική προβολή, απαιτείται από πριν να έχουμε καθορίσει από κοινού με τους επαγγελματίες του κλάδου το τουριστικό προϊόν, εμπλουτίζοντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό, ώστε να δίνουμε στους δυνητικούς επισκέπτες πολλές ευκαιρίες και επιλογές. Η τουριστική προβολή πρέπει να είναι στοχευμένη, τόσο σε συγκεκριμένες τουριστικές αγορές, όσο και όσον αφορά τις μεθόδους και τα μέσα προβολής.

Επίσης, οι ενέργειες τουριστικής προβολής πρέπει να απευθύνονται σε πολλές τουριστικές αγορές, ώστε το μίγμα των τουριστών που προσελκύεται να είναι ανομοιογενές, γιατί μόνο έτσι στηρίζεται με ασφάλεια η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της Χίου. Μονομερής στροφή σε συγκεκριμένες αγορές (π.χ. Τουρκία) ενέχει εξαρτήσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε κατάρρευση όλου του επιχειρηματικού οικοδομήματος που ασχολείται με τον τουρισμό, εξαιτίας αιφνίδιων εσωτερικών ή εξωτερικών αλλαγών της χώρας – στόχου.

Για το σκοπό αυτό, η παρουσία και ενεργοποίηση ειδικών του τουρισμού κρίνεται επιβεβλημένη. Ο Δήμος θα εξασφαλίσει συμβουλευτικές υπηρεσίες για την τουριστική προβολή υψηλού επιπέδου, από συνεργάτες που θα επιλεγούν αξιοκρατικά, ώστε να επιτύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού (πολιτιστικός και θρησκευτικός τουρισμός, αγροτουρισμός και οικοτουρισμός, θαλάσσιος και καταδυτικός τουρισμός), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υποστηριχτεί και ο υποτυπώδης σήμερα μαζικός τουρισμός, στο βαθμό που αναπτύσσεται σε ορισμένες παραλιακές περιοχές των νοτιοανατολικών ακτών του νησιού (Καρφάς, Κώμη).

Πλεονεκτήματα του εναλλακτικού τουρισμού:

Επίσης, δεν θα πρέπει να αγνοηθεί ο τουρισμός πόλης, που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια, κυρίως από Τούρκους τουρίστες. Αντίθετα, θα πρέπει να ενισχυθεί και υποστηριχτεί, όπως περιγράφεται στη συνέχεια, δεδομένου ότι έτσι ενισχύονται και οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις του κέντρου της πόλης, αμβλύνοντας κάπως τις δυσάρεστες συνέπειες που υφίστανται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Η στήριξη του τουρισμού από πλευράς του Δήμου θα επιτευχθεί καταρχήν μέσω των έργων στον τομέα του πολιτισμού, του φυσικού περιβάλλοντος και των αναπλάσεων και των υποδομών που θα γίνουν κατόπιν του συνολικού στρατηγικού χωροταξικού σχεδιασμού και όχι αποσπασματικά και με τυχαία (?) ιεράρχηση, όπως γίνεται συνήθως στη χώρα μας.

Παράλληλα, ο τουρισμός θα στηριχθεί με στρατηγικές δράσεις. Η Πρωτοβουλία για τη Χίο πιστεύει ότι θα πρέπει να μπει ένα τέλος στα μεγάλα λόγια για τον τουρισμό και να περάσουμε άμεσα σε έργα. Προτείνουμε:


2. ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΔΟΜΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Η βελτιστοποίηση των δομών του Δήμου θα πρέπει να είναι σταδιακή, αξιοποιώντας και αξιολογώντας τη μέχρι σήμερα εμπειρία. Ασφαλώς, μια τέτοια προσπάθεια έχει νόημα μόνο με τη συνεργασία των εργαζομένων και των στελεχών του Δήμου. Μεγάλης σημασίας είναι επίσης η συμβολή σε αυτή την προσπάθεια ανθρώπων που έχουν υπηρετήσει στο Δήμο από θέσεις αιρετών.

Δεσμευόμαστε ότι δεν θα βασιστούμε στις ελαστικές μορφές απασχόλησης και  δεν θα αναπτύξουμε πελατειακές σχέσεις, αλλά θα πορευτούμε με βάση τον σωστό προγραμματισμό και την αξιοκρατία για την κάλυψη των αναγκών του Δήμου.

Η αξιοποίηση των Ελληνικών και Ευρωπαϊκών πρακτικών μπορεί να βοηθήσει γρήγορα στη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται στους Δημότες. Οι αδελφοποιήσεις που έχει ήδη ο Δήμος της Χίου μπορούν να γίνουν μια καλή αρχή για την ουσιαστική ανταλλαγή εμπειριών και τεχνικής βοήθειας.

Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή αναπτυξιακής πολιτικής από το Δήμο μπορεί σε κάποιο βαθμό να γίνει από τις Υπηρεσίες του, αλλά αυτή η πρακτική δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική λόγω των γραφειοκρατικών εμποδίων που ανακύπτουν και μειώνουν την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών.

Για το λόγο αυτό, κρίνεται σκόπιμο να ιδρυθεί Αναπτυξιακή εταιρεία του Δήμου, προερχόμενη κατά προτίμηση από συγχώνευση υφισταμένων δημοτικών εταιρειών. Η συμμετοχή τοπικών φορέων στη Διοίκηση της εταιρείας (ή/και στη μετοχική σύνθεση της) μπορεί να αυξήσει την εμβέλεια της στην τοπική κοινωνία και οικονομία και την αποτελεσματικότητα της στην επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της.

Η στελέχωση της θα γίνεται με αυστηρά αξιοκρατικά κριτήρια, εξασφαλίζοντας έτσι και τη μέγιστη αποτελεσματικότητα της εταιρείας, προς όφελος της τοπικής οικονομίας και της ανάπτυξης.

Κρίνεται σκόπιμο να γίνει μια σύντομη αναφορά στις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.) που καθιερώθηκαν το 2011, εξαιτίας της ιδιαίτερης σημασίας που τους αποδίδουμε, αλλά και της αρνητικής επικαιρότητας στην οποία περιήλθαν εξαιτίας άστοχων ενεργειών της σημερινής Δημοτικής Αρχής.

Οι Κοιν.Σ.Επ. είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την απασχόληση πολλών ανέργων συμπολιτών μας. Τουλάχιστον 5 από αυτούς μπορούν να ιδρύσουν μια τέτοια επιχείρηση που θα παρέχει κοινωνικές υπηρεσίες ή θα παράγει προϊόντα κ.λ.π. Το θεσμικό πλαίσιο που τις διέπει είναι εξαιρετικά ευνοϊκό, συμπεριλαμβανομένων φορολογικών και ασφαλιστικών απαλλαγών και της δυνατότητάς τους να επιχορηγούνται (κατά προτεραιότητα) από Κοινοτικά ή Εθνικά προγράμματα.

Στα πλαίσια αυτής της εύνοιας του θεσμικού πλαισίου, προβλέπεται και η δυνατότητα προγραμματικών συμβάσεων από φορείς του Δημόσιου τομέα ή από Ο.Τ.Α. με τις Κοιν.Σ.Επ. Αυτό, βέβαια, έχει την έννοια ότι οι Δήμοι και άλλα Δημόσια πρόσωπα μπορούν να τους αναθέτουν εργασίες, που εννοείται ότι πρέπει να έχουν χαρακτήρα περιστασιακής ή μη πλήρους απασχόλησης, ώστε να στηρίζουν τη βιωσιμότητα τους. Από το σημείο αυτό μέχρι να χρησιμοποιηθούν σαν «Δούρειος Ίππος» για την εφαρμογή αναξιοκρατικών προσλήψεων στο Δήμο και στα Νομικά πρόσωπα του Δήμου, όπως κάνει σήμερα η Δημοτική Αρχή, υπάρχει απόσταση και απαιτεί αρκετή φαντασία, που σε αυτό τον τομέα δυστυχώς υπάρχει!

Όχι μόνο είμαστε υπέρ της ίδρυσης Κοιν.Σ.Επ., αλλά θεωρούμε υποχρέωσή μας να ενθαρρύνουμε την ίδρυσή τους, ιδιαίτερα σήμερα που η ανεργία πλήττει ευρύτατα στρώματα της κοινωνίας μας. Ο Δήμος θα τις στηρίξει έμπρακτα, αναθέτοντάς τους μέσω προγραμματικών συμβάσεων έργο, εφόσον έχει χαρακτήρα περιστασιακής ή μη πλήρους απασχόλησης και δεν μπορεί να καλυφθεί από το μόνιμο προσωπικό του. Κυρίως, όμως, θεωρούμε ότι οι Κοιν.Σ.Επ. πρέπει να στραφούν στην πραγματική οικονομία, έχοντας πλήθος ευκαιριών που μπορούν να εκμεταλλευτούν και προς αυτή την κατεύθυνση θα τις ενθαρρύνουμε!

Ο εθελοντισμός είναι σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο στη Χίο. Πολλοί συμπολίτες μας προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους μέσω των Προσκόπων, των Οδηγών, Εθελοντικών Ομάδων για την προστασία του περιβάλλοντος ή κοινωνικής προσφοράς, πολιτιστικών και αθλητικών σωματείων.

Στόχος του Δήμου θα είναι η ενεργοποίηση της κοινωνίας στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Η ενθάρρυνση του εθελοντισμού, η ηθική και υλική υποστήριξη των πολιτιστικών και αθλητικών σωματείων μας, η στενή συνεργασία με τοπικούς φορείς πολιτισμού και γνώσης, η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η δικτύωση του Δήμου με άλλες περιοχές είναι μέσα στους στόχους και στις προτεραιότητες μας.

Για να πραγματοποιηθούν οι στόχοι, χρειάζονται οικονομικοί πόροι, που πρέπει να εξασφαλιστούν. Υπάρχουν οι εθνικοί πόροι, που διατίθενται στο Δήμο για τη λειτουργία του ή για επενδύσεις, που όμως έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Έτσι, το ΕΣΠΑ ήταν η κύρια πηγή χρηματοδότησης έργων τα τελευταία χρόνια. Για το λόγο αυτό, απαιτείται η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, δεδομένου ότι δεν είναι απεριόριστοι. Παρόλα αυτά, μπορούν να αυξηθούν ή να μειωθούν, ανάλογα με τον προγραμματισμό που κάνει η κάθε Δημοτική Αρχή.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση πόρων από το ΕΣΠΑ (περιφερειακά και τομεακά προγράμματα) είναι η εκπόνηση μελετών και η ωρίμανση έργων. Έτσι, η κατανομή των λιγοστών πόρων της ΣΑΤΑ είναι εξαιρετικά σημαντική, γιατί με τη σωστή αξιοποίηση τους, μπορούν να ωριμάσουν έργα, που στη συνέχεια μπορούν να εξασφαλίσουν πολλαπλάσια χρηματοδότηση για την υλοποίηση τους από τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την ωρίμανση.

Εκτός, όμως, από το ΕΣΠΑ, υπάρχει δυνατότητα πρόσθετης χρηματοδότησης απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω Κοινοτικών προγραμμάτων που στοχεύουν στην ενέργεια, στις μεταφορές, στην εμβάθυνση της δημοκρατίας, στις ανταλλαγές νέων, στον πολιτισμό, στην έρευνα και ανάπτυξη, στην ανάπτυξη διασυνοριακών συνεργασιών κ.λ.π. Για να επιτευχθεί αυτό, στα πλαίσια οργάνωσης του νέου Δήμου, θα συσταθεί Γραφείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Προγραμμάτων, που θα έχει σαν στόχο την ανάπτυξη συνεργασιών απευθείας με τις Βρυξέλλες (υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας εκεί που κατέχουν σημαντικές θέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή), την ανάπτυξη ιδεών και προτάσεων που μπορούν να τύχουν χρηματοδότησης και την υλοποίηση προγραμμάτων που θα ενταχθούν.

3. ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Ο στρατηγικός σχεδιασμός βρίσκεται στο επίκεντρο της προσπάθειάς μας. Σε όλες τις κλίμακες και σε όλους τους τομείς δεν μπορούμε πλέον να βασιζόμαστε στη συνήθεια και στην πρακτική του παρελθόντος. Πρέπει να αξιολογούμε την εμπειρία, να αναλύουμε τα δεδομένα, να θέτουμε στόχους ανά στρατηγικό άξονα και να σχεδιάζουμε έγκαιρα, αποτελεσματικά και μακροπρόθεσμα τις κινήσεις μας. Ο χωροταξικός σχεδιασμός με αειφορικά χαρακτηριστικά βρίσκεται στην καρδιά του τριπτύχου που συνιστούν η οικονομική ανάπτυξη, οι υποδομές και η ποιότητα ζωής των κατοίκων. Αποτελεί άμεση προτεραιότητα η ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού και η εκπόνηση των υποκείμενων σταδίων πολεοδομικού σχεδιασμού, όπου αυτά χρειάζονται. Η ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού αποτελεί προϋπόθεση για την ασφαλή και γρήγορη εκτέλεση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, σε θέσεις τέτοιες όπου οι χρήσεις δεν θα αλληλοσυγκρούονται.

Ως χωροταξικός σχεδιασμός νοείται η εκπόνηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου ανά περιοχή και ανά τομέα, βασισμένο στους ιδιαίτερους πόρους που διαθέτει η κάθε ενότητα και το κάθε χωριό, στις ιδιαιτερότητες που προκύπτουν από τη γεωγραφική του θέση, στα προϊόντα που παράγει και στο ανθρώπινο δυναμικό που είναι διαθέσιμο. Συχνά, η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού σε ολόκληρο το νησί οδηγεί στην καθυστέρηση υλοποίησης έργων και επενδύσεων, ενώ ταυτόχρονα σηματοδοτεί συγκρούσεις μέσα στις τοπικές κοινωνίες.

Στόχος μας είναι να ξεκαθαρίσει το τοπίο χωροταξικά παντού, σε ολόκληρο το νησί, και να γίνουν ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες για συγκεκριμένες περιοχές ώστε να τεθούν σε καθεστώς προστασίας, όπου απαιτείται, ώστε ο καθένας (δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας) να ξέρει τι μπορεί να κάνει και που να το κάνει, χωρίς να προκαλεί επιπτώσεις στο περιβάλλον μας.

Αυτή τη στιγμή, εκπονούνται 6 χωροταξικά σχέδια (το ΓΠΣ του τέως Δήμου Χίου και 5 ΣΧΟΑΠ για ισάριθμες Δημοτικές ενότητες), ενώ καμιά χωροταξική μελέτη δεν εκπονείται για τις Δημοτικές ενότητες Ομηρούπολης και Ιωνίας. Άμεση, λοιπόν, ενέργεια της νέας Δημοτικής Αρχής θα είναι η ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού με την ενσωμάτωση και των περιοχών Ομηρούπολης και Ιωνίας και η προσαρμογή των υποβληθέντων μελετών για τις άλλες περιοχές, ώστε να προκύψει ένα ενιαίο χωροταξικό σχέδιο για ολόκληρο το νησί, που θα εγκριθεί αφού συζητηθεί διεξοδικά και ουσιαστικά με όλους τους κατοίκους, ώστε να αποτελέσει τη βάση για την οποιαδήποτε ανάπτυξη δραστηριοτήτων σε ολόκληρη τη Χίο.

4. ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Στον τομέα των υποδομών είναι απαραίτητη η συνέχιση των αναπτυξιακών έργων που έχουν ήδη ξεκινήσει και η αξιοποίησή τους. Τα έργα, οι υποδομές, οι δράσεις, οι χρηματοδοτήσεις, οφείλουν να είναι αποτέλεσμα μιας ιεράρχησης προτεραιοτήτων με βάση ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και ένα συγκεκριμένο στόχο, σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό που έχει προηγηθεί, και όχι τυχαίων παραμέτρων ή αυθαίρετων και αποσπασματικών επιλογών.

Η Χίος έχει γεμίσει με ημιτελή ή αδρανή έργα. Μάλιστα, σχεδόν στο σύνολο τους, αυτά τα έργα είναι πληρωμένα με Εθνικούς πόρους ή από τα τακτικά έσοδα και όχι από το ΕΣΠΑ (όπως πιθανώς εσφαλμένα θεωρείται), καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί την ολοκλήρωση των έργων και την έναρξη της λειτουργικής χρήσης τους, για να απελευθερώσει τους πόρους που προορίζονται για αυτά.

Το σημαντικότερο είναι να εντοπιστούν οι αιτίες που οδηγούν σε αυτά τα έργα – κουφάρια, ώστε να αποφεύγονται στο μέλλον. Ποιες μπορεί να είναι αυτές;

α) Ελλιπής εκτίμηση και αξιολόγηση της σκοπιμότητας του έργου. Πολλά έργα μένουν ημιτελή, γιατί οι αρμόδιοι αντιλαμβάνονται ότι «δεν αξίζουν τον κόπο» κατά τη διάρκεια υλοποίησης τους.

β) Ελλιπείς μελέτες. Στην πορεία υλοποίησης των έργων ανακύπτουν προβλήματα, που δεν είχαν εκτιμηθεί στη φάση του σχεδιασμού, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

γ) Έλλειψη χρηματοδότησης, δηλαδή ξεκινά κάποιο έργο, χωρίς να έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του μέχρι την ολοκλήρωση.

δ) Ανεπαρκής σχεδιασμός της διαχείρισης και συντήρησης του, μετά την  ολοκλήρωση. Πολλές φορές, αυτά που έπονται της ολοκλήρωσης είναι πιο δύσκολα και κοστοβόρα, από την ίδια την κατασκευή.

Έτσι, αυτό που προέχει είναι να γίνεται σωστός σχεδιασμός των έργων, ώστε να μην καταλήγουμε σε τέτοια έργα, σπαταλώντας πολύτιμους οικονομικούς πόρους, στο μέλλον.

Τώρα, όσον αφορά τα υπάρχοντα ημιτελή ή «παροπλισμένα» έργα, θα επανεξεταστούν πλήρως και ολοκληρωμένα, δηλαδή όσον αφορά τη σκοπιμότητα, διαχείριση, συντήρηση, κόστος λειτουργίας, ειδικά χαρακτηριστικά κ.λ.π. και θα προταθεί μια τεκμηριωμένη λύση για το καθένα. Επιπλέον, θα εξεταστούν οι όποιες ευθύνες και θα αποδοθούν, γιατί κανένας μας δεν έχει το δικαίωμα να σπαταλά δημόσιο χρήμα άσκοπα.

Σε περίπτωση, που από την εξέταση τους, δεν προκύψει θετικό αποτέλεσμα, θα στραφούμε σε ενέργειες αποκατάστασης του τοπίου και τον περιορισμό των όποιων περιβαλλοντικών επιπτώσεων προκλήθηκαν κατά την υλοποίηση τους.

Ταυτόχρονα, το λιμάνι των Μεστών μπορεί να εξυπηρετήσει στην υποδοχή εμπορικών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων, πιθανόν με μικρά έργα αναβάθμισης των υποδομών του, στα οποία θα συμπεριλαμβάνονται η κατασκευή Λιμεναρχείου και Τελωνείου στις χερσαίες εγκαταστάσεις του. Ταυτόχρονα, επιδίωξη του Δήμου θα είναι και η καθιέρωση ακτοπλοϊκής σύνδεσης των Μεστών με το Λαύριο, ώστε να μειωθεί σημαντικά ο χρόνος και το κόστος μετακίνησης και η Χίος να γίνει ελκυστικός τουριστικός προορισμός για τους κατοίκους του κέντρου, ακόμα και για τριήμερα ή Σαββατοκύριακα, όπως είναι πολλές άλλες περιοχές και νησιά της χώρας.

Η αξιοποίηση της μαρίνας της Χίου, μετά από ταλαιπωρία 15 ετών, θα ενισχύσει σημαντικά την τουριστική κίνηση και θα συμβάλει στην τόνωση της τοπικής αγοράς και των μικρών επιχειρήσεων εμπορίου και εστίασης της πόλης της Χίου. Ο Δήμος Χίου θα παρακολουθεί από κοντά τις διαδικασίες ανάθεσης της μαρίνας Χίου σε πλειοδότη, θα συμμετέχει στον καθορισμό των όρων της μίσθωσης και θα ενδιαφέρεται για τις ενέργειες υλοποίησης και λειτουργίας του έργου, καθώς θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για την τοπική ανάπτυξη. Οι τουριστικές υποδομές για την υποδοχή σκαφών αναψυχής ενισχύονται και με το έργο αναβάθμισης των λιμενικών υποδομών της Λαγκάδας (έργο που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ έστω και μα καθυστέρηση λόγω ελλιπούς μελέτης), ενώ η επιπλέον αξιοποίηση της θαλάσσιας περιοχής της Λαγκάδας με τη μετατροπή του κόλπου σε τουριστικό αγκυροβόλιο, όπως και των Λιμνιών στη Δυτική Χίο είναι μέσα στον προγραμματισμό μας.

Για τη Χίο υπάρχουν περιθώρια αποτελεσματικής επίλυσης του ζητήματος της επάρκειας και της ποιότητας νερού. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ένα νέο, επιστημονικά τεκμηριωμένο και ενιαίο σύστημα διαχείρισης των υδάτινων πόρων του νησιού, που θα προβλέπει συγκεκριμένες χρονικές φάσεις, βάσει του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Τα ημιτελή ή «παροπλισμένα» έργα, πρέπει να επανεξεταστούν πλήρως, όσον αφορά στη σκοπιμότητα, διαχείριση, συντήρηση, ποσότητα νερού, κόστος λειτουργίας.  Ταυτόχρονα, απαιτείται μια πλήρης και εμπεριστατωμένη χαρτογράφηση των πηγών, δεξαμενών αποθήκευσης, δικτύων μεταφοράς και διανομής για ολόκληρο το νησί. Παράλληλα, με ελέγχους θα πρέπει να προστατεύονται οι λεκάνες απορροής ρεμάτων – λιμνοδεξαμενών και ποταμών  από σκουπίδια, μπάζα, λύματα ή ρυπογόνες δραστηριότητες.

Όσον αφορά την ενότητα της Κεντρικής Χίου που έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα, εξαιτίας της συγκέντρωσης πληθυσμού και της υψηλής κατανάλωσης, δεχόμαστε ότι η λεκάνη του Κορακάρη μπορεί να την τροφοδοτεί με νερό, τη θερινή περίοδο, εφόσον γίνεται μια ορθολογισμένη άντληση από αυτήν, σε επίπεδο πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, ώστε να διατηρείται η ποιότητα του νερού και σταδιακά να αποκατασταθεί η αλμυρότητα της. Συμπληρωματικά, οι μονάδες αφαλάτωσης μπορούν να συμπληρώνουν το απαιτούμενο νερό. Το πρόβλημα της Κεντρικής Χίου θα επιλυθεί οριστικά όταν ολοκληρωθεί το φράγμα «Κόρης Γεφύρι» και εγκριθεί η χρησιμοποίηση του νερού για ύδρευση από του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά αυτό δεν προβλέπεται να συμβεί τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Στη Νότια Χίο, πρέπει επιτέλους να ολοκληρωθούν τα δίκτυα διανομής από το Φράγμα Κατράρη, ώστε το συγκεκριμένο έργο, για το οποίο ξοδεύτηκαν εκατομμύρια να αποδειχτεί ωφέλιμο για τους κατοίκους.

Εκτός της αναζήτησης, όμως, νέων πηγών νερού (που είναι μάλλον απίθανο να εντοπιστούν ιδιαίτερα στην Κεντρική Χίο), εξίσου σημαντική και ρεαλιστική λύση είναι η εξοικονόμηση νερού με περιορισμό των διαρροών. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην κατάσταση των δικτύων ύδρευσης. Πολλά από αυτά είναι παλιά, υπάρχουν αμιαντοσωλήνες, ενώ και τα υπόλοιπα βρίσκονται σε κακή κατάσταση και έχουν διαρροές. Προτεραιότητα θα δοθεί στην αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης, ιδιαίτερα εκείνων που είναι από αμιαντοσωλήνες.

Επιπλέον, ο περιορισμός των διαρροών μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση νέων τεχνολογιών και σύγχρονων μέσων και μεθόδων.

Έτσι, για την ελαχιστοποίηση των διαρροών, προβλέπεται η εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης του υδρευτικού δικτύου, τουλάχιστον στην κεντρική αστική περιοχή του Δήμου. Επίσης, προβλέπεται η παραχώρηση των υδρομέτρων στο Δήμο και η αντικατάσταση τους με ψηφιακά, ώστε η καταμέτρηση να γίνεται εύκολα και γρήγορα και να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις για την κατανάλωση που οφείλονται σε ανθρώπινα λάθη.

Επίσης προβλέπονται:

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με ένα νοικοκύρεμα της ΔΕΥΑΝΧ, θα εξασφαλίσουν για τους Δημότες ποιοτικό και φτηνό νερό, ολόκληρο το χρόνο.

. 

Τα προβλήματα που παρουσιάζονται στον τομέα της αποχέτευσης είναι:

α) Η ανεπάρκεια των εγκαταστάσεων της μονάδας βιολογικής επεξεργασίας στο

Κοντάρι, ιδιαίτερα μετά την σύνδεση όλων των Δημοτικών ενοτήτων της Κεντρικής

Χίου με το αποχετευτικό δίκτυο.

β) Η χρήση κοινών δικτύων για τα λύματα και τα όμβρια, σε αρκετούς οικισμούς.

γ) Η αστοχία των μονάδων βιολογικών καθαρισμών, που εγκαταστάθηκαν στα

χωριά, να εξυπηρετήσουν το σκοπό τους.

δ) Η ανεπάρκεια των αποχετευτικών δικτύων και ιδιαίτερα σε ευαίσθητες

οικολογικά περιοχές, όπως ο Κάμπος.

Επειδή η σωστή επεξεργασία των λυμάτων πριν την εκροή τους στον οποιοδήποτε αποδέκτη είναι ένδειξη πολιτισμού για μια περιοχή, αλλά και έχει σχέση με την ασφάλεια και την υγεία των κατοίκων, όλα τα παραπάνω προβλήματα θα γίνει προσπάθεια να επιλυθούν, βάσει μελετών που θα στοχεύουν στην οριστική επίλυση τους ανά περιοχή.

Έτσι, με την ίδρυση χώρου μεταφόρτωσης και διαλογής απορριμμάτων επιτυγχάνεται τεράστια εξοικονόμηση χρόνου και καυσίμων για τα απορριμματοφόρα, ενώ ταυτόχρονα θα επιτευχθεί ανακύκλωση που θα αποφέρει έσοδα και επιπλέον θα παρατείνει το χρόνο ζωής του ΧΥΤΑ.

Ο σχεδιασμός του τομέα καθαριότητας, με την πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού για τη σωστή λειτουργία του και την προμήθεια ιδιωτικών υπηρεσιών, σε όσα χωριά απαιτείται, θα δώσει τη δυνατότητα στο Δήμο ίσης μεταχείρισης των κατοίκων των οικισμών, που σήμερα δέχονται υποβαθμισμένες υπηρεσίες.

Αξιοσημείωτο είναι ότι κάθε χρόνο συλλέγονται περίπου 120 τόνοι κλαδιών και χόρτων από την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου. Στους στόχους μας είναι η αξιοποίηση αυτών των απορριμμάτων, με θρυμματοποίηση, ώστε να χρησιμοποιούνται σαν καύσιμη ύλη σε σχολικά ή Δημοτικά κτίρια.


5. ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

Ιδιαίτερα, επισημαίνονται τα παρακάτω, όσον αφορά την κοινωνική πολιτική:

Ο Δήμος, με τα Νομικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις του, υλοποιεί προγράμματα κοινωνικής μέριμνας σε ολόκληρη τη Χίο, λειτουργώντας δομές όπως:

- Βοήθεια στο σπίτι

- Λειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών

- Λειτουργία Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης (Κ.Δ.Α.Π.)

- Λειτουργία Κέντρου ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.)

- Λειτουργία Κ.Α.Π.Η.

- Κοινωνικό Ιατρείο

- Κοινωνικό Παντοπωλείο

Μέρος της χρηματοδότησης των παραπάνω δομών προέρχεται από το Ε.Σ.Π.Α., ενώ το υπόλοιπο καταβάλλεται από πόρους του Δήμου.

Οι δομές αυτές πρέπει να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, με κάθε τρόπο, ώστε οι συμπολίτες μας που έχουν πραγματική ανάγκη να συνεχίσουν να απολαμβάνουν των υπηρεσιών τους. Ο Δήμος Χίου, στα πλαίσια συμμετοχής του στην Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. θα συμμετέχει σε ενέργειες διεκδίκησης αυτών των οικονομικών πόρων από την πολιτεία, γιατί θεωρούμε ότι οι συγκεκριμένες δομές προσφέρουν σημαντικό έργο στους συνδημότες μας. Στόχος, επίσης, είναι η δημιουργία επιπλέον δομών σε απομακρυσμένες περιοχές, ώστε και οι κάτοικοι της περιφέρειας του νησιού να απολαμβάνουν των κοινωνικών υπηρεσιών που προσφέρονται στους κατοίκους του κέντρου.

Το προσωπικό των δομών πρέπει να μονιμοποιηθεί, ώστε να σταματήσει αυτή η ομηρεία των συνεχιζόμενων συμβάσεων ορισμένου χρόνου, που έχει υπερβεί τη δεκαετία. Είναι σαφές ότι οι εργαζόμενοι στις δομές εξυπηρετούν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες.

Θα προκύψει ανασχεδιασμός των δομών και των υπηρεσιών που παρέχουν, εξετάζοντας με προσοχή τις ανάγκες των κοινωνικών ομάδων και όλων των περιοχών του Δήμου, ώστε να προκύψει η μέγιστη ικανοποίηση αυτών των αναγκών.

 σε ολόκληρη τη Χίο και όπου δεν μπορεί το Κρατικό Σύστημα Υγείας να το υλοποιήσει, ο Δήμος δεσμεύεται ότι θα την παρέχει με την κατάλληλη χρήση των κοινωνικών δομών του (μέσω του Βοήθεια στο σπίτι ή με ίδρυση Κοινωνικών Ιατρείων σε απομακρυσμένες περιοχές, εφόσον δεν μπορούν να καλυφθούν από το Βοήθεια στο σπίτι).

Ο Δήμος Χίου πρέπει να είναι συμπαραστάτης όλων των τοπικών φορέων που σχεδιάζουν την ίδρυση και λειτουργία επιπλέον δομών εξειδικευμένης κοινωνικής φροντίδας για τα μέλη τους ή για ανήμπορους συμπολίτες μας.

Η συμπαράσταση αυτή μπορεί να εκφραστεί με την παροχή τεχνικής υποστήριξης, ώστε να ωριμάσουν τα έργα που θέλουν να εντάξουν στο Ε.Σ.Π.Α., την ανάληψη της ευθύνης υλοποίησης των έργων με τη βοήθεια των τεχνικών και οικονομικών υπηρεσιών του και την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών ή χώρων στις πρώτες φάσεις λειτουργίας των δομών που θα δημιουργηθούν.

Εφόσον ο Δήμος έχει την ευθύνη για τη διαχείριση των κοινωνικών επιδομάτων που παρέχονται σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, θα συνεχίσει να το κάνει, εξασφαλίζοντας:

- Έλεγχο και εφαρμογή αξιοκρατικών κριτηρίων για την επιλογή των ωφελούμενων σε κάθε περίπτωση,

- Την αξιοπρέπεια των ωφελούμενων. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι άνθρωποι αυτοί δικαιούνται τα επιδόματα, δεν τους χαρίζονται από κανένα.

Ευτυχώς για το νησί μας, στις δύσκολες σήμερα οικονομικά συγκυρίες, έχει εμφανιστεί ένας εθελοντισμός από φορείς και συμπολίτες μας, που ξεπερνά κάθε προσδοκία. Έτσι, έχει εξασφαλιστεί σε μεγάλο βαθμό, η ανακούφιση συμπολιτών μας που δέχονται τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Ο Δήμος πρέπει να συμμετέχει ενεργά σε όλες τις εθελοντικές ενέργειες που έχουν στόχο την υποστήριξη συνανθρώπων μας, ώστε να εξασφαλίζεται το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση ανταποδοτικών τελών, θα εφαρμοστεί η μέγιστη επιτρεπόμενη από τη νομοθεσία ελάφρυνση για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

Για να εξασφαλιστεί ο ολοκληρωμένος χαρακτήρας των έργων που θα υλοποιούνται στους οικισμούς, είναι απαραίτητο να προηγηθεί μελέτη ανάπλασης του κάθε οικισμού, με προτεραιότητα στους παραδοσιακούς οικισμούς, αλλά και σε τμήματα μη παραδοσιακών οικισμών ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης της Χίου, με στόχο την επέκταση του δικτύου πεζόδρομων και την πλήρη απομάκρυνση των οχημάτων από αυτό, τον καθορισμό προδιαγραφών για τον φωτισμό και τις πινακίδες και την αποκατάσταση των εξωτερικών όψεων με σκοπό να αναδειχθούν τα υψηλής ιστορικής αξίας κτίρια που υπάρχουν και τόσο οι κάτοικοι, όσο και οι επισκέπτες να μπορούν να το επισκεφτούν, να περπατήσουν και να θαυμάσουν τον πλούτο της ιστορικής κληρονομιάς που φιλοξενείται σε αυτό.

Εφαρμογές των νέων τεχνολογιών θα χρησιμοποιηθούν για να κάνουν εφικτή την περιήγηση των επισκεπτών στα αξιοθέατα του κέντρου, ώστε ο καθένας με τη χρήση του κινητού τηλεφώνου του να λαμβάνει όλες εκείνες τις πληροφορίες που απαιτείται κατά την περιήγησή του. Παρόμοιες τεχνολογίες μπορούν να εφαρμοστούν και σε σημαντικά μνημεία του νησιού και στους παραδοσιακούς οικισμούς που τυγχάνουν υψηλής επισκεψιμότητας.

Επίσης, στις μελέτες ανάπλασης, κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί άλλη μια μελέτη ανάπλασης και διαχείρισης της ιαματικής πηγής Αγιασμάτων, ώστε να γίνουν στοχευμένα έργα στην περιοχή με σκοπό την ανάπτυξη του θερμαλικού τουρισμού στη Βόρεια Χίο.

Ο πολιτισμός αρχίζει από τα σχολεία. Η εκπαίδευση μπορεί να παρέμβει πολύ αποτελεσματικά, με σκοπό να δοθεί η δυνατότητα στα παιδιά να γνωρίσουν την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία του τόπου τους και να τα ενθαρρύνει να ασχοληθούν με τα γράμματα και τις τέχνες. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω εκδρομών, επισκέψεων, εκδηλώσεων, σχολικών εργασιών κ.λ.π. και ο Δήμος πρέπει να συνεργαστεί με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για να το επιτύχει.

Η έννοια του πολιτισμού έχει δύο σκέλη, εκείνο της πολιτιστικής κληρονομιάς και εκείνο της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας. Η ανάπτυξη και των δύο τομέων κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη, αν θέλουμε η λέξη πολιτισμός να αποτελεί στοιχείο προβολής της Χίου και εξασφάλισης της οικονομικής ευημερίας των κατοίκων της.

Στην πολιτιστική κληρονομιά μας περιλαμβάνεται πλήθος μνημείων και αρχαιολογικών τόπων, που την ευθύνη της διαχείρισης τους έχουν οι εφορείες αρχαιοτήτων. Ο μνημειακός και αρχιτεκτονικός πλούτος του νησιού είναι τεράστιος. Η Νέα Μονή, χαρακτηρισμένη από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, τα υπόλοιπα αρχαία και μεσαιωνικά μνημεία, ναοί και οχυρώσεις, αλλά και οι μοναδικοί μεσαιωνικοί και νεώτεροι οικισμοί, καθιστούν την Χίο έναν τόπο μοναδικό στην Ελλάδα. Έργα προστασίας και ανάδειξης επιμέρους μνημείων αλλά και οικισμών είναι απολύτως επιβεβλημένα. Ο Δήμος μπορεί να συνδράμει τις αρμόδιες υπηρεσίες στο έργο τους, που αφορά την προστασία και συντήρηση, την αξιοποίηση, ανάδειξη και επισκεψιμότητα των μνημείων. Ενδεικτικές δράσεις είναι:

-         Η ανάληψη ρόλου μεσολαβητή μεταξύ των Εφορειών του Υπουργείου Πολιτισμού και των κατοίκων, ώστε να αναπτυχθεί μεταξύ τους κλίμα συνεργασίας με στόχο τη διατήρηση των μνημείων, αλλά και τη διασφάλιση μιας καλής ποιότητας ζωής για τους ανθρώπους.

-         Η υποστήριξη της λειτουργίας των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων, ώστε αυτά να είναι επισκέψιμα στους κατοίκους και στους επισκέπτες του νησιού.

-         Η εκπόνηση μελετών και η υλοποίηση έργων ανάδειξης και συντήρησης των μνημείων της Χίου: 

Το ίδιο σημαντικό αποτέλεσμα μπορεί να προκύψει με την υλοποίηση έργων περιβάλλοντος που αφορούν σε ολοκληρωμένη διαχείριση περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους (π.χ. Κλειδούς) ή ενδιαφέρουσας βιοποικιλότητας ή την αποκατάσταση και συντήρηση περιπατητικών διαδρομών σε ολόκληρο το νησί.  

Η αποκατάσταση του Φρουρίου της Χίου είναι κατανοητό ότι πρόκειται για τεράστιο έργο, με ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις σε οικονομικούς πόρους, που δεν μπορούν να εξευρεθούν μέσα στα χρονικά περιθώρια μιας Δημοτικής θητείας ή ακόμα και μιας προγραμματικής περιόδου. Παρόλα αυτά, για να μεγιστοποιηθεί το αποτέλεσμα, πρέπει να γίνει ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού. Στα πλαίσια αυτού του σχεδιασμού θα καθοριστούν επιμέρους φάσεις με χρονολογική σειρά, που θα περιλαμβάνουν συγκεκριμένα υποέργα, τα οποία θα υλοποιούνται με την εξεύρεση των απαιτούμενων πόρων, αλλά με στόχο η κάθε φάση να αποτελεί μια ολοκληρωμένη ομάδα στοχευμένων ενεργειών.

Το Λωβοκομείο Χίου, στήριγμα ανθρώπων που τους σημάδεψε σκληρή μοίρα, ανέδειξε πολύ νωρίς τα ευγενή αισθήματα για την ανάγκη περίθαλψης κατατρεγμένων απ’ την κοινωνία ασθενών. Το κάποτε λαμπρό δείγμα ευποιίας των Χιωτών που μέτρησε σχεδόν 400 χρόνια προσφοράς, έχει εγκαταλειφθεί και ρημάζει σήμερα, όχι μόνο από την αδιαφορία αλλά κι απ’ τις αρνητικές αναμνήσεις και την αυτονόητη αλγεινή εντύπωση που προκαλούσαν. Ευτυχώς για τον πολιτισμό μας η θεαματική βελτίωση των συνθηκών ζωής αλλά και η πρόοδος της επιστήμης, περιόρισαν τα θύματα της λέπρας κι επεφύλαξαν καλύτερους όρους διαβίωσης στους μέχρι προ λίγων δεκαετιών απόβλητους. Η σύγχρονη χιακή κοινωνία, ως ελάχιστη αναγνώριση στους ευεργέτες της, οφείλει πριν καταρρεύσει εντελώς το κτιριακό συγκρότημα να το συντηρήσει και να το αναδείξει, δίδοντας του άλλο ρόλο - αποστολή, αφού δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι για τους οποίους ιδρύθηκε.

Ο Ανάβατος αποτελεί ένα ιστορικό μνημείο, από τα πλέον αξιόλογα στον Ελλαδικό χώρο, που εξαιτίας κακών χειρισμών του παρελθόντος, όχι μόνο δεν αποκαταστάθηκε, αλλά έχει τεθεί σε κίνδυνο το ίδιο το μνημείο. Ο Δήμος Χίου θα καλέσει το Υπουργείο Πολιτισμού σε ανοιχτό διάλογο, ώστε να εξευρεθεί λύση στα υπάρχοντα προβλήματα και το έργο να συνεχιστεί στα πλαίσια της νέας προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020.

Ο Κάμπος είναι ένας ακόμα ιστορικός διατηρητέος οικισμός, που δεν απαιτεί υψηλά κονδύλια χρηματοδότησης, τουλάχιστον για τις κοινόχρηστες υποδομές του. Παρόλα αυτά, απαιτείται να υπάρξει μια λειτουργική και αποτελεσματική διαχείριση και ανάδειξη του οικισμού με μικρά έργα σήμανσης, βελτίωσης του οδικού δικτύου που διαθέτει, δημιουργία ποδηλατοδρόμων και επιδεικτικών έργων από το δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, με σκοπό να γίνει επισκέψιμος (υπογειοποίηση δικτύων, μονοδρομήσεις, δημιουργία δρόμων ήπιας κυκλοφορίας εντός οικισμού είναι παρεμβάσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να «περπατήσει» μαζί με την ιστορία του Κάμπου. )

Ένα άλλο μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς αφορά τη λαογραφία, τις παραδόσεις και τα έθιμα του λαού μας. Αυτά έχουν συγκεντρωθεί με προσωπικές προσπάθειες πολλών συμπολιτών μας και διατηρούνται σε λαογραφικά και άλλα μουσεία ή σε ιδιωτικές συλλογές σε ολόκληρο το νησί. Τεράστιους θησαυρούς διαθέτουν η Βιβλιοθήκη Χίου «Αδαμάντιος Κοραής» και η Πινακοθήκη.

Ο Δήμος Χίου μπορεί να ενισχύσει όλους αυτούς τους φορείς στο έργο της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ανάδειξης της, ώστε αυτή να γίνεται προσβάσιμη στις νέες γενιές. Με βάση μια ιεράρχηση, μπορεί να υποστηρίξει τους φορείς να εντάξουν έργα στο ΕΣΠΑ, που θα αφορούν τη διατήρηση ή την ψηφιοποίηση των θησαυρών που διατίθενται.

Επιπλέον, στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του Δήμου θα παρέχονται πληροφορίες για όλα τα μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και εκδηλώσεις, όπως για τον τρόπο μετάβασης, τις ώρες λειτουργίας, τιμή εισιτηρίου κ.λ.π.

Το δεύτερο σκέλος του πολιτισμού αφορά τη σύγχρονη πολιτιστική και πνευματική δημιουργία, στην οποία περιλαμβάνονται η λογοτεχνία, η ποίηση, οι εικαστικές τέχνες, το θέατρο, η μουσική, η φωτογραφία, η αρχιτεκτονική κ.λ.π.

Στη Χίο δραστηριοποιούνται πολλοί πνευματικοί και πολιτιστικοί Σύλλογοι, που παράγουν πολιτιστικό έργο, ανάλογα με τις δυνατότητες του καθενός. Στόχος του Δήμου είναι να υποστηρίξει τους τοπικούς Συλλόγους και να τους ενθαρρύνει να συνεργάζονται, στο πλαίσιο της κοινής διοργάνωσης τοπικών εκδηλώσεων – φεστιβάλ. Για παράδειγμα, με επίκεντρο τα Μαστιχοχώρια, μπορεί να γίνει φεστιβάλ μαστίχας, με επίκεντρο τα ναυτικά χωριά να γίνει φεστιβάλ εκδηλώσεων για τη θάλασσα, με επίκεντρο τα σημεία που έζησε ο Όμηρος, εκδηλώσεις προς τιμήν του επικού ποιητή, σε συνδυασμό με την επίσκεψη διεθνών οργανώσεων, που μελετούν τον Όμηρο. Τα τοπικά φεστιβάλ μπορούν να κορυφώνονται στη γιορτή του αγροτουρισμού, που θα πρέπει να συνεχιστεί με μια μικρή αναθεώρηση όσον αφορά το περιεχόμενο της, στρεφόμενη κυρίως στην ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας μας, όπου εντάσσονται και τα πραγματικά αγροτουριστικά προϊόντα της Χίου.

Παρόμοια φεστιβάλ, πιθανόν με διαφορετικό θεματικό περιεχόμενο, μπορούν να γίνονται ολόκληρο το χρόνο. Στόχος του Δήμου και του πολιτιστικού οργανισμού του θα είναι η επέκταση των εκδηλώσεων τόσο χρονικά, όσο και χωρικά, ώστε όλοι οι κάτοικοι να απολαμβάνουν τα αγαθά του πολιτισμού και οι επισκέπτες να μπορούν να γεύονται τον πολιτισμό μας, οποιαδήποτε εποχή και αν βρεθούν στη Χίο.

Σημαντική είναι επίσης η συμβολή του Δήμου στη διατήρηση και συνέχιση των τοπικών εθίμων, όπως ο ρουκετοπόλεμος, τα καραβάκια της Πρωτοχρονιάς, τα έθιμα των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας και άλλα. Με την κατάλληλη προβολή τους, μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης επισκεπτών στο νησί και να ενισχυθεί ο τουρισμός, ιδιαίτερα σε περιόδους που είναι εκτός υψηλής ζήτησης.

Η Χίος διαθέτει σαν κύρια πολιτιστική υποδομή το Ομήρεια Πνευματικό Κέντρο. Πρόκειται για ένα καμάρι του νησιού, δωρεά ιδιωτών, που ο Δήμος έχει αναλάβει τη συντήρηση και τη λειτουργία του. Εδώ και πολλά χρόνια έχει διαπιστωθεί ότι απαιτείται μια γενναία επισκευή και συντήρηση του Κέντρου, που πρέπει επιτέλους να υλοποιηθεί, ώστε να συνεχίσει να φιλοξενεί το μεγαλύτερο μέρος του πολιτισμού του νησιού μας.

Η δημιουργία ενός μικρότερου πνευματικού – πολιτιστικού κέντρου με την αξιοποίηση του Δημοτικού ακινήτου της Απλωταριάς, έργο που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και υλοποιείται τώρα, θα ανακουφίσει σημαντικά το Ομήρειο.

Η διαθεσιμότητα μιας ακόμα αίθουσας θεωρείται επιβεβλημένη και η ύπαρξη μιας πολύ καλής αίθουσας σε κοντινή απόσταση από το κέντρο της πόλης, στην ΠΕΚΕΒ, πρέπει να στρέψει τα βλέμματα του Δήμου προς αυτή την κατεύθυνση.

Η αξιοποίηση και ανάδειξη του REX, με τη συμμετοχή ιδιωτών, αποτελεί ένα ακόμα στόχο, που πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα υλοποίησης του, στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε.

Ο πολιτισμός αποτελεί το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό γνώρισμα του νησιού μας. Η ανάδειξη του, με κάθε πρόσφορο τρόπο και μέσο, πρέπει να είναι στις προτεραιότητες της Δημοτικής αρχής.

Ιδιαίτερα σήμερα, μετά την τεράστια καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος της Χίου από την πυρκαγιά του 2012, η ανάγκη για προστασία του φυσικού περιβάλλοντος που απέμεινε αλώβητο και η προσπάθεια για την όσο το δυνατό ταχύτερη και πληρέστερη αποκατάσταση και αναγέννηση των πληγέντων περιοχών, γίνεται πιο επιτακτική.

Η προστασία των δασών θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει σε 3 επίπεδα.

Το πρώτο από αυτά συνίσταται από τις ενέργειες πρόληψης - αναγέννησης. Θεωρούμε απαραίτητο για την πρόληψη παρόμοιων καταστροφών, να ξεκαθαρίσει το τοπίο μέσα από ένα ευρύτερο χωροταξικό σχεδιασμό, όπου θα καθοριστούν με ακρίβεια οι χρήσεις γης σε ολόκληρο το νησί. Πρέπει να χωροθετηθούν με τρόπο αδιαμφισβήτητο οι δασικές εκτάσεις, περιοχές προστασίας του φυσικού τοπίου, περιοχές προστασίας της αγροτικής παραγωγής κ.λ.π. Στο πλαίσιο του χωροταξικού σχεδιασμού θα πρέπει να προβλεφθούν και να οριοθετηθούν συγκεκριμένοι χώροι που θα λειτουργούν σαν βοσκότοποι (για τη βόσκηση των κοπαδιών) ή σαν μελισσοκομικά πάρκα (φύτευση με μελισσοκομικά φυτά, κατάλληλα για την εγκατάσταση κυψελών ολόκληρο το χρόνο). Έτσι, οι ανθρώπινες δραστηριότητες δεν θα αλληλοσυγκρούονται και ο καθένας θα έχει το χώρο του να δράσει και να αναπτυχθεί, αφήνοντας τα δάση να αναπτύσσονται και εκείνα χωρίς πρόβλημα. Σημαντικό θα είναι επίσης να συνταχθούν και εγκριθούν δασικοί χάρτες της Χίου και η εκπόνηση ενός δασικού κτηματολογίου, ώστε να σταματήσουν οι όποιες αντιπαραθέσεις ή διεκδικήσεις ιδιωτικών ή δημόσιων φορέων για τις δασικές εκτάσεις. Η σύνταξη ενός χάρτη βλάστησης του νησιού θα βοηθήσει σημαντικά στο σχεδιασμό και τη χωροθέτηση των παραπάνω ενεργειών.

Εσφαλμένα, μέχρι τώρα, έχει εφαρμοστεί μια πολιτική πρόληψης που βασίζεται στην απομάκρυνση των ανθρώπων από τα δάση. Εμείς θέλουμε τα δάση με ανθρώπους. Πιστεύουμε ότι τα δάση είναι χώρος αναψυχής, ανήκουν στους κατοίκους, πρέπει να είναι επισκέψιμα, πρέπει οι άνθρωποι να τα γνωρίζουν, να μπορούν να τα χαίρονται και να τα αγαπούν για να τα προστατεύουν. Η αποκατάσταση των παλιών μονοπατιών, η ανάδειξη και η προβολή τους και η ανάθεση της διαχείρισης τους σε τοπικούς συλλόγους με την ταυτόχρονη πιστοποίηση δικτύων περιπατητικών διαδρομών από τον αρμόδιο Ευρωπαϊκό Οργανισμό μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό πόλο έλξης εξειδικευμένου τουρισμού στο νησί.

Στο πλαίσιο των ενεργειών πρόληψης εντάσσεται η διαχείριση και ο καθαρισμός των δασών. Είναι γνωστό ότι η σημερινή κατάσταση των δασών, με υψηλή πυκνότητα, κλαδιά που φτάνουν μέχρι το έδαφος και μια παχιά βιομάζα από υπολείμματα να καλύπτει το έδαφος δεν ευθύνεται για την πρόκληση πυρκαγιών, αλλά για την αδυναμία κατάσβεσης τους από τις δυνάμεις πυρόσβεσης. Θα μπορούσαν να εκπονηθούν ειδικές μελέτες από δασολόγους για τη διαχείριση δασικών εκτάσεων, τουλάχιστον στα σημεία που γειτνιάζουν με οδούς (και ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι υψηλότερος) και να παραχωρηθούν αυτές οι εκτάσεις σε ιδιώτες ή σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές επιχειρήσεις να τις διαχειρίζονται με αντάλλαγμα τα δασικά προϊόντα, που μπορούν να προκύψουν.

Επίσης, στο πλαίσιο των ενεργειών πρόληψης εντάσσονται και αναδασώσεις στις πληγείσες περιοχές, μετά από προσεκτικό σχεδιασμό και υπό την εποπτεία των αρμόδιων δασικών υπηρεσιών.

Η κατασκευή αντιπυρικών ζωνών πρέπει να γίνει βάσει ενός συνολικού σχεδιασμού για ολόκληρο το νησί, από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες.

Το δεύτερο επίπεδο αφορά την επιτήρηση κατά τη διάρκεια της επικίνδυνης περιόδου. Είναι ευτύχημα για τη Χίο που υπάρχουν πολλές εθελοντικές ομάδες, που ασχολούνται με την προστασία των δασών. Ο Δήμος μπορεί να συμβάλλει σημαντικά με την ενίσχυση των εθελοντικών ομάδων, όπως περιγράφεται παρακάτω, αλλά και με διάθεση έκτακτου προσωπικού που θα προσλαμβάνεται κατά τη θερινή περίοδο, για να ενισχύσει τις βάρδιες στα σημεία επιτήρησης. Επίσης, με την ετοιμότητα των υπηρεσιών του, οχημάτων και εξοπλισμού για την όσο το δυνατό έγκαιρη επέμβαση σε περίπτωση που κάποια πυρκαγιά εκδηλωθεί.

Το τρίτο επίπεδο αφορά την κατάσβεση πυρκαγιών, όπου ο Δήμος συνεργάζεται με τις αρμόδιες Υπηρεσίες, διαθέτοντας προσωπικό, εξοπλισμό, οχήματα κ.λ.π. ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα.

Εκτός, όμως, των παραπάνω, ο Δήμος μπορεί να ενισχύσει το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων (ένστολων και εθελοντών) και με άλλους τρόπους:

-         Η ευαισθητοποίηση του κοινού και ιδιαίτερα των μικρών παιδιών είναι ένας τομέας, όπου ο Δήμος μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο είτε μόνος του, είτε σε συνεργασία με άλλους φορείς (π.χ. Διευθύνσεις εκπαίδευσης) στοχεύοντας στην οικοδόμηση συνείδησης προστασίας του δάσους και διάθεσης για εθελοντική προσφορά.

-         Η μεταφορά τεχνογνωσίας από άλλες περιοχές για τη διαχείριση των δασών μπορεί να επιτευχθεί, είτε με πρόσκληση ειδικών επιστημόνων, είτε με την παρουσίαση καλών πρακτικών.

-         Η συμμετοχή του Δήμου σε ρυθμίσεις που στοχεύουν στην προστασία των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος είναι εξίσου σημαντική (π.χ. ρύθμιση κυνηγετικής περιόδου ή περιοχών απαγόρευσης κυνηγιού, ρυθμίσεις που αφορούν την κτηνοτροφία κ.λ.π.).

Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης του κοινού, στηρίζουμε το υλοποιούμενο σχέδιο εθελοντικών ομάδων για την ίδρυση ενός Περιαστικού Περιβαλλοντικού Πάρκου, που θα ξεκινά από τα πρώην δημοτικά σφαγεία στον  Κοφινά και θα εκτείνεται στην περιοχή του Λωβοκομείου και ακόμα παραπέρα, φτάνοντας μέχρι τον Τρυπατέ και την πηγή της Κλειδούς. Ο Δήμος θα συμβάλλει με όλες του τις Υπηρεσίες στην υλοποίηση ενός έργου ζωής για ολόκληρη τη Χίο, βλέποντας ότι θα προσφέρει σημαντικά στους ίδιους τους κατοίκους της, αλλά και λειτουργώντας σαν πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες στο νησί.  Εντός του πάρκου θα ενταχθεί και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Δήμου Χίου στην Κλειδού, ενώ προβλέπεται να αναπτυχθούν μονάδες συλλογής και επεξεργασίας σπόρων γηγενών φυτών, ειδικά φυτώρια και δημοτικός λαχανόκηπος, για όσους από τους δημότες επιθυμούν να καλλιεργήσουν τα δικά τους λαχανικά (βάσει αυστηρών κοινωνικών κριτηρίων).

Όσον αφορά στις Υπηρεσίες του Δήμου που θα υποστηρίξουν την πολιτική προστασίας των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος, σχεδιάζουμε την μετεξέλιξη της Υπηρεσίας Πρασίνου με την πρόσληψη και δασολόγων, ώστε να ενισχυθεί το στελεχιακό δυναμικό της.

Θεωρούμε ότι η ανάπτυξη και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μπορεί να προέλθει από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που εξακολουθούν να αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας. Ακόμα και αν αλλάξουν δραματικά τα πράγματα, τα επόμενα χρόνια, στη χώρα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα εξακολουθήσουν να έχουν καθοριστικό ρόλο σε νησιωτικές περιοχές, όπως της Χίου. Παρόλα αυτά, οι απαιτήσεις γνώσεων που πρέπει να έχει ένας επιχειρηματίας υφιστάμενος ή νέος, προκειμένου να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της επιχείρησης του μέσα στα πλαίσια μιας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και ενός διεθνούς ανταγωνισμού, είναι υψηλές και αυξάνονται διαρκώς. Η απόσταση των νησιωτικών περιοχών από το κέντρο δρα αρνητικά για όσους από τους επιχειρηματίες θα ήθελαν να αυξήσουν τις γνώσεις τους, με την παρακολούθηση σεμιναρίων χαμηλού κόστους, δεδομένου ότι το κόστος αυξάνεται σημαντικά λόγω των εξόδων ταξιδιών και διαμονής.

Έτσι, ο Δήμος Χίου, μπορεί να επιδιώξει:

Παρόλα αυτά, μπορεί να παίξει και σημαντικότερο ρόλο. Στόχος του Δήμου είναι η διατήρηση των σημερινών σχολείων και για το λόγο αυτό πρέπει να παρακολουθεί τις κινήσεις του πληθυσμού (γεννήσεις, μετακινήσεις κ.λ.π.), ώστε να διαβλέπει το μέλλον των σχολείων και να επεμβαίνει με διορθωτικές κινήσεις.

Μερικές από τις προτάσεις μας:

Ο ρόλος του Δήμου είναι να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία και ιδιαίτερα τα νέα παιδιά να ασχολούνται με τον αθλητισμό, με την έννοια της δραστηριότητας που δημιουργεί σωματική ευεξία και πνευματική ισορροπία. Οι δυνατότητες που έχει είναι αρκετές στον τομέα της ενημέρωσης, της προβολής των πλεονεκτημάτων του αθλητισμού, στην ενθάρρυνση πολιτών και παραγόντων να ασχολούνται με τα διάφορα αθλήματα. Μπορεί να διοργανώνει ημερίδες, βραβεύσεις αθλητών με εξαιρετικές επιδόσεις, τουρνουά αθλημάτων που θα προσελκύει τα νέα παιδιά και άλλες εκδηλώσεις. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, εντάσσεται και το άνοιγμα των αθλητικών εγκαταστάσεων των σχολείων, ώστε αυτά να είναι διαθέσιμα για τα παιδιά και εκτός σχολικού ωραρίου.

Ο Δήμος πρέπει να βρίσκεται δίπλα στα σωματεία που ασχολούνται με διάφορα αθλήματα, τόσο ηθικά, όσο και υλικά, ακολουθώντας ένα αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης για την κατανομή των επιχορηγήσεων που λαμβάνουν. Κυρίως πρέπει να ενθαρρύνει τα σωματεία εκείνα που λειτουργούν ακαδημίες με νέα παιδιά.

Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του, ο Δήμος μπορεί να προάγει το μαζικό αθλητισμό, ωθώντας ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας να αθλούνται συστηματικά.