BÀI LUYỆN TẬP SỐ 04 Group Ôn thi tiếng Anh THPT – Gia sư tiếng Anh Ngoại thương Practical English www.pie.edu.vn Soạn bởi Mai Trịnh.

I. Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the rest in the position of the main stress in each of the following questions.

Question 1: A. biologist B. endangerment C. priority D. vulnerable Question 2: A. domestic B. depression C. disappear D. efficient

Choose the letter A, B, C or D to indicate the word whose underlined part is pronounced differently from that of the rest in each of the following questions.

Question 3: A. book B. moon C. food D. choose Question 4: A. insect B. percent C. wetland D. extinct

II. Mark the letter A, B, C or D on your sheet to indicate the word(s) SIMILAR in meaning to the underlined words in each of the following sentences. Question 5: We had to list the chronology of events in World War II on our test. A. catastrophe C. disaster

B. time sequence D. differences Question 6: People are more susceptible to heart attacks in the first few hours after waking. A. affected by B. aware of C. prone to D. accustomed to Question 7: Important features of dehydrated foods are their lightness in weight and their compactness. A. organic B. dried C. frozen D. healthy

III. Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions. Question 8: That international organization is going to be in a temporary way in the country. A. permanent B. guess C. complicated D. soak Question 9: Their classmates are writing letters of acceptance. A. agreement B. admission C. refusal D. confirmation

1


IV. Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to show the underlined part that needs correction in each of the following questions.

Question 10: By (A) itself, technology can be (B) either good nor (C) bad, depends (D) on how

people use it. Question 11: I’d like him going (A) to a university (B), but I can’t (C) make him go (D). Question 12: Only a few (A) of the films show (B) at the theatre are (C) suitable for children (D). Question 13: He is the fifth (A) student in (B) my class winning (C) the scholarship to study (D) in

Europe. Question 14: Not only (A) the athlete but also (B) his wife are (C) going to the (D) party tonight.

V. Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.

Question 15: A number of rare animals are _____ danger of being extinct. A. in B. at C. on D. with Question 16: He had no ____ of selling the clock – it had belonged to his grandfather. A. happiness B. interest C. meaning D. intention Question 17: The taxi _____ us to the airport broke down twice on the way. A. took B. which taken C. taking D. that takes Question 18: I hadn’t realized he was English _____ he spoke. A. in case B. only after C. when D. until Question 19: Hobbies really keep me _____ and I’m glad I can do them. A. occupy B. occupied C. occupying D. occupation Question 20: I don’t think he can get a job. He is ____ hard-working _____ honest. A. both – and B. not only – but also C. neither - nor D. either - or Question 21: She _____ be the boss, but that is no excuse for shouting like that. A. may B. must C. need D. should Question 22: John left without a word. If only he ____ something. A. said B. had said C. was saying D. says Question 23: We will go for a walk _____ it’s foggy – I hate walking in the fog. A. though B. unless C. if D. in case Question 24: As it was raining, Paul didn’t _____ like walking home. A. fancy B. feel C. wish D. want Question 25: She ____ drive to the station every day but then she suddenly decided to walk instead. A. was used to B. had used to C. was using to D. used to Question 26: The doctor gave the patient _____ examination to discover the cause of his collapse.

2


A. a thorough B. a universal C. an exact D. a whole Question 27: She _____ him of wanting to marry her for her money. A. cursed B. accused C. blamed D. put aside Question 28: _____ the wet weather, the football match went ahead. A. Although B. Owing to C. However D. In spite of Question 29: “Don’t fail to send your parents my regard.” “_____” A. It’s my pleasure. B. Thanks, I will. C. You’re welcome. D. Good idea, thanks. Question 30: “Are you going to tidy your room?” “_____” A. I’m afraid so. B. I don’t know how. C. I suppose so. D. No, thanks. Question 31: Tom: “Was John at the party when you arrived?” Peter: “No, he _____ home.” A. went B. was going C. has gone D. had gone Question 32: There’s _____ to be frightened of the dog; he is quite harmless. A. no need B. no use C. no fear D. any reason

VI. Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks.

AN ORANGE A DAY KEEPS THE DOCTOR AWAY Most people today know how important it is to have a (33) _____ diet. If for some reason this is not possible we have available to us a wide (34) _____ of dietary supplements including vitamins and minerals. One of the earliest researchers to recognize the role of dietary deficiencies (35) _____ in disease was the Scottish surgeon, James Lind. Lind analyzed the diets of thousands of British sailors who had taken long sea voyages and discovered that they ate (36) _____ or no fresh fruit such as lemons or oranges. He (37) _____ to the conclusion that a lack of these fruits led to the disease (38) _____ as “scurvy”. Scurvy has occurred (39) _____ human history during times of warfare and famine when people could not get fresh foods like fruit, vegetables and meat. However, when Europeans began to make long voyages of exploration in the fifteenth and sixteenth centuries the problem (40) _____ more acute. By the eighteenth century, more sailors were dying of scurvy on British ships than as a result of warfare. Lind proved his theory by (41) _____ the crew of one ship with a supply of fresh lemon juice and comparing the health of the sailors at the end of a long voyage with a second crew that had had only conventional meals. Many of this second group of sailors developed scurvy while the crew who had had (42) _____ to the lemon juice were healthy. Question 33: A. equal B. even C. careful D. balanced Question 34: A. range B. collection C. set D. series Question 35: A. do B. make C. play D. affect Question 36: A. little B. few C. scare D. less

3


Question 37: A. reached B. came C. arrived D. got Question 38: A. called B. named C. known D. well-known Question 39: A. along B. over C. in D. throughout Question 40: A. turned B. turned out C. came D. became Question 41: A. providing B. giving C. delivering D. bringing Question 42: A. access B. right C. permission D. admission

VII. Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the best answer to each of the following questions.

Tsunami is a Japanese word which means harbour wave and is used as the scientific term for seismic sea wave generated by an undersea earthquake or possibly an undersea landslide or volcanic eruption. When the ocean floor is titled or offset during an earthquake, a set of waves is created similar to the concentric waves generated by an object dropped into the water. Most tsunami is originate along the Ring of Fire, a zone of volcanoes and seismic activity, 32,500 km long that encircles the Pacific Ocean. Since 1819, about 40 tsunamis have struck the Hawaiian Islands.

A tsunami can have wavelengths, or widths, of 100 to 200 km, and may travel hundreds of kilometres across the deep ocean, reaching speeds of about 725 to 800 kilometres an hour. Upon entering shallow coastal waters, the wave, which may have been only about half a metre high out at sea, suddenly grows rapidly. When the wave reaches the shore, it may be 15m high or more. Tsunamis have tremendous energy because of the great volume of water affected. They are capable of obliterating coastal settlements.

Tsunamis should not be confused with storm surges, which are domes of water that rise underneath hurricanes or cyclones and cause extensive coastal flooding when the storms reach land. Storm surges are particularly devastating if they occur at high tide. A cyclone and accompanying storm surge killed an estimated 500,000 people in Bangladesh in 1970. The tsunami which struck south and southeast Asia in late 2004 killed over 200 thousand people.

Question 43: Scientifically, tsunami is the term for _____.

A. a seismic sea wave C. undersea landslide

B. undersea earthquake D. volcanic eruption Question 44: What does the word “concentric” mean?

A. Wavy. C. Having a common centre.

B. Having many centres. D. A ring. Question 45: Which of the following may be a reason for a tsunami?

A. An inactive volcano. C. An undersea earthquake.

B. A landslide on the seashore. D. A storm.

4


Question 46: What will happen when an object dropped into the water? A. Volcanic eruption may be a consequence. B. Some concentric waves will be generated. C. There will be seismic activity. D. Earthquake may happen. Question 47: What is the zone of volcanoes and seismic activity in the world called?

A. The concentric wave. C. The Pacific Ocean.

B. The tsunami. D. The Ring of Fire. Question 48: What is the greatest speed of tsunamis travelling across the deep ocean?

A. 200 kilometres an hour. C. 800 kilometres an hour.

B. 200 metres. D. 15 metres. Question 49: How high is the wave of the tsunami when it reaches the shore?

A. They have tremendous energy due to the great volumne of water affected. C. They are a metre high or more. B. They travel hundreds of kilometres. D. They can strike the shore fifteen metres high. Question 50: How are tsunami capable of obliterating coastal settlements?

A. They have tremendous energy due to the great volume of water affected. B. They are a metre high or more. C. They travel hundreds of kilometres. D. They can strike the shore fifteen metres high. Question 51: What killed an estimated 500,000 people in Bangladesh?

A. A tsunami. B. A cyclone and accompanying storm surge. C. A high tide. D. Flooding. Question 52: Which of the following is NOT true?

A. Tsunamis only occur in Asia. B. A cyclone along with storm surge happened in Asia in 1970. C. Storm surges are domes of water rising underneath hurricanes or cyclones. D. Storm surges cause extensive coastal flooding.

VIII. Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions.

Question 53: He survived the operation thanks to the skillful surgeon.

A. He survived the operation because he was a skillful surgeon. B. There was no skillful surgeon, so he died.

5


C. He wouldn’t have survived the operation without the skillful surgeon. D. Though the surgeon was skillful, he couldn’t survive the operation. Question 54: We’ve run out of tea.

A. We didn’t have any tea. B. We have to run out to buy some tea. C. There’s not much more tea left. D. There’s no tea left. Question 55: The film didn’t come up to my expectation.

A. I expected the film to end more abruptly. B. I expected the film to be more boring. C. The film was as good as I expected. D. The film fell short of my expectation. Question 56: “You should have finished the report by now,” John told his secretary.

A. John reproached his secretary for not having finished the report. B. John said that his secretary had not finished the report. C. John reminded his secretary of finishing the report on time. D. John scolded his secretary for not having finished the report.

Question 57:

The basketball team knew they lost the match. They soon started to blame each other. A. Not only did the basketball team lose the match but they blamed each other as

well. B. Hardly had the basketball team known they lost the match when they started to

blame each other. C. As soon as they blamed each other, the basketball team knew they lost the match. D. No sooner had the basketball team started to blame each other than they knew they

lost the match.

Question 58: Very few students understand the lecture. The subject of the lecture is very

confusing. A. The subject of the lecture, which very few students understand, it’s very

confusing. B. Very few students understand the lecture which subject is very confusing. C. The subject of the lecture, which is very confusing, very few students understand. D. Very few students understand the lecture, the subject of which is very confusing. Question 59: She heard the news about her friend’s death. She broke down.

A. She broke down while she was hearing the news about her friend’s death. B. Having broken down, she heard the news about her friend’s death.

6


C. She broke down the moment she heard the news about her friend’s death. D. She broke down the moment when she heard the news about her friend’s death. Question 60: We bought two bicycles. Neither of them worked well.

A. We bought two bicycles which neither of them worked well. B. We bought two bicycles neither of which worked well. C. We bought two bicycles, of which neither worked well. D. We bought two bicycles, neither of which worked well.

---000---

7


ĐÁP ÁN

1 D 2 C 3 A 4 D 5 B 6 C 7 B 8 A 9 C 10 C 11 A 12 B 13 C 14 C 15 A 16 D 17 C 18 D 19 B 20 C 21 A 22 B 23 B 24 B 25 D 26 A 27 B 28 D 29 B 30 C 31 D 32 A 33 D 34 A 35 C 36 A 37 B 38 C 39 D 40 D 41 A 42 A 43 A 44 C 45 C 46 B 47 D 48 C 49 D 50 A 51 B 52 A 53 C 54 D 55 D 56 A 57 B 58 D 59 C 60 D

8