1o edificis romanes

Puerta de brandenburgo

La Porta de Brandenburg (en alemany Brandenburger Tor) és una de les antigues portes d'accés a Berlín i un dels principals símbols de la ciutat. Està situada entre la Pariser Platz i la plaça del 18 de Març, a poca distància del Reichstag. Va ser encarregada pel rei Frederic Guillem II DE Prússia com a símbol de pau i construïda per Carl Gotthard Langhans entre 1788 i 1791.

Puerta de alcalà

La Porta d'Alcalá és un dels monuments més significatius de Madrid. Va ser manat construir pel rei Carles III i és obra de l'arquitecte Francesco Sabatini. Es troba a la plaza de la Independencia, a la cruïlla dels carrers d'Alcalá, Alfonso XII, Serrano i Salustiano Olózaga i al costat de la "Puerta de España", entrada principal als jardins del Retiro.

Puerta del sol

Obra de l'arquitecte francès Jaime Marquet, construïda entre el 1766 i el 1768. Aquest edifici va ser posteriorment la seu del Ministeri de la Governació (Interior) i de la Direcció General de Seguretat de l'estat espanyol durant la dictadura franquista, i actualment allotja la Presidència de la Comunitat de Madrid.

Arc de triomf Barcelona

Obra de l'arquitecte francès Jaime Marquet, construïda entre el 1766 i el 1768. Aquest edifici va ser posteriorment la seu del Ministeri de la Governació (Interior) i de la Direcció General de Seguretat de l'estat espanyol durant la dictadura franquista, i actualment allotja la Presidència de la Comunitat de Madrid.

Arc de triomf de Paris

Napoleó va ordenar la construcció de l'arc el 1806: el seu projecte inicial era de fer-ne el punt de sortida d'una avinguda triomfal travessant sobretot el Louvre i la plaça de la Bastilla.

L'arquitecte Chalgrin, encarregat del projecte, es va inspirar en l'Antiguitat. Els fonaments van exigir dos anys de taller.

Teatre wielki

El Gran Teatre de Varsòvia ( en polonès Teatr Wielki ) és un complex teatral arquitectònic seu de l'Òpera Nacional Polonesa ( companyia fundada el 1776 ) situat a la Plaça del Teatre ( Plac Teatralny ) de la capital polonesa .
Va ser inaugurat el 24 de febrer de 1833 amb El barber de Sevilla de Rossini .
Durant la Batalla de Varsòvia.

Pràcticament destruït en la Batalla de Varsòvia el 1939 durant la Segona Guerra Mundial va reobrir les seves portes reconstruït el 19 novembre 1965

Panteó de Paris

El Panteó de París és un monument d'estil neoclàssic, ubicat a la muntanya Santa Genoveva, al 5è districte de París, al cor del barri llatí. Fou edificat al segle XVIII, sota la direcció de l'arquitecte Soufflot, com a església per les relíquies de Santa Genoveva. Actualment, aquest monument té per vocació honorar personatges lligats a la història de França: un recorregut pel seu interior permet veure la construcció lenta i contrastada de la nació francesa.

Cisternone

Edifici neoclàssic de dos nivells amb planta rectangular construida amb pedra de Parrana com cisterna per a les aigues provenents de la font de Cologne. El porticó de vuit columnes dóricas estan dominades per elements decoratius de un tipu lacunari.

Villa capra

Villa Capra ( coneguda també com a Vila la Rotonda , Vila Almerico - Capra o Vila Capra - Valmarana ) és un palau campestre de planta central dissenyat per Andrea Palladio i construït a partir de l'any 1566 als afores de la ciutat de Vicenza a Itàlia.

El lloc escollit va ser el cim arrodonit d'un petit turó just fora dels murs de Vicenza . En aquella època, la fascinació pels valors arcaics començava a incitar a molts nobles benestants a barrejar-se amb l'alegria de la vida simple.