ELS ORDINADORS PORTÀTILS I

ELS LLIBRES DIGITALS

Carla Melo Perea

Laia Panadès Fàbregues

Maria Torralbo López

ÍNDEX

1. Introducció

2. Els ordinadors portatils

        2.1 Història dels ordinadors portàtils

2.1 Els avantatges i inconvenients dels portatils

3.Els llibres digitals

4. Conclusió


1.INTRODUCCIÓ

La comunitat educativa està afrontant des de fa ja diversos anys el repte de incorporar les noves tecnologies en la seva pràctica diària. El treball realitzat fins el moment ha sigut intens des de totes les àrees del sector educatiu: tant investigadors com pràctics han posat de la seva part per no deixar l’alumne sense plaça el tramvia tecnològic.

Des de l’àmbit de la investigació molts han estat els estudis que han demostrat que els ordinadors són bons a l’escola, no només pel que fa a progrés acadèmic de l’alumne sinó també pel que fa a la motivació de l’alumne per aprendre i l’atmosfera de classe.

Una de les causes apuntada per alguns investigadors,és el fet que els ordinadors a l’escola són ordinadors fixes i normalment en aules especifiques per ells, amb lo qual impedeix fer-los servir amb flexibilitat quan es necessita.

L’ordinador no pot ser fet servir com una eina natural de aprenentatge ja que no s’adapta a les diferents dinàmiques i situacions de aprenentatge que la classe pugui demanar.

Una de les solucions del problema plantejat,que podria solucionar la referida falta de dinamisme que comporta l’ús del PC fix, és l’ús a l’escola d’ordinadors portàtils: si cada estudiant i professor poguessin comptar amb el seu propi ordinador portàtil podríem realment parlar d’integració de les noves tecnologies en el context educatiu.

També actualment s’utilitza bastant el llibre digital, que és la versió electrònica o digital d’un llibre en format paper.Tot i això pot existir un llibre electrònic sense versió impresa i per tant és més precís entendre que és una publicació digital basada en imatges i text i que és produïda, publicada i llegible en ordinadors o altres aparells digitals.

Qualsevol ordinador amb el programari adequat pot servir per llegir llibres electrònics i  també s’èstà promocionant la seva lectura en smarthphones i tablets com l’IPad.

A finals de la primera dècada del segle XXI, però, van començar a aparèixer dispositius la funció exclusiva dels quals era servir de  llibre digital. Aquests dispositius  es caracteritzen per un disseny que permet emular la versalitat del llibre de paper tradicional. Així es va buscar: mobilitat i autonomia,pantalles amb unes dimensions suficients per a mostrar documents tradicionals i alt nivell de contrast.

2. ORDINADORS PORTÀTILS

Avui en dia l’ordinador portàtil és un dels equips de treball més utilitzats per als treballadors, la feina dels quals implica desplaçar-se. Aquest dispositu permet compaginar les obligacions professionals i laborals amb les familiars i personals i proporciona una autonomia que permet gestionar la càrrega de treball, donant accés a missatges i alertes gràcies a la connexió a internet.

El món laboral requereix que els treballadors i treballadores puguin donar respostes més ràpides en la seva tasca, aspecte que només es pot assolir amb les noves tecnologies.

2. 1 HISTÒRIA DELS ORDINADORS PORTÀTILS

                                           

2.2 ELS AVANTATGES I INCONVENIENTS DELS ORDINADORS PORTÀTILS

AVANTATGES

INCONVENIENTS

Mobilitat

Poc espai d’emmagatzematge i per tant, utilització de dispositius d’emmatzematge exters.

Teclat, pantalla i ratolí incorporats eliminat la necessitat d’utilitzar cables i  millorant d’aquesta manera la comoditat.

Poca duració de la bateria

Pes lleuger i mida petita

Alt cost de les reparacions

Varietat de dissenys

Presenten menors prestacions que un ordinador de sobretaula al mateix preu que aquest

                

        

        

3.ELS LLIBRES DIGITALS     

Un llibre electrònic o llibre digital és la versió electrònica o digital d'un llibre en format paper. La seva pantalla està preparada per la lectura i no produeix reflexos ni cansa la vista. Utilitza una tecnologia anomenada paper electrònic i tinta electrònica, la qual es com llegir un llibre de paper. Qualsevol ordinador amb el programari adequat pot sevir per llegir llibres electrònics. Per altra banda també s'està promocionant la seva lectura en smartphones i tablets com l'Ipad.

Els llibres digitals ens permeten que en un aparell electrònic poguem tenir més d’un llibre de tal manera que si viatgem no es necessari portar-se cinc o sis llibres, sinó que a la tablet els podem tenir tots. Tot i això els llibres digitals no acaben d’integrar-se del tot en la nostra societat, molts ciutadans prefereixen el llibre tradicional en comptes del digital.

El negoci del llibre digital es basa en vendre a un preu més baix que el llibre tradicional. Els llibres digitals no afavoreixen als autors dels llibres ja que molts dels ciutadans en comptes de comprar el llibre opten per  les còpies o descàrregues il·legals.  D'altra banda, l’IVA també és un obstacle per al llibre electrònic. L’última pujada de l’IVA a Espanya no va afectar al llibre en paper, que es manté al 4%, però sí al llibre digital, que va passar del 18% al 21%.

4.CONCLUSIÓ

En aquest temps, els ordinadors han estat adaptats a gairebé cada aspecte de la vida moderna, des de controlar motors d’automòbils a comprar als supermercats. Cada vegada màquines més ràpides i noves, són creades.

En el futur,els suports digitals poden substituir el paper com a mitjà privilegiat d’edició.

Les noves tecnologies de la informació i la comunicació han originat grans canvis en la nostra societat actual, que necessàriament afecten la nostra manera d’entendre la identitat.

        

La tecnologia ha revolucionat el món. Si bé és cert que ens ha facilitat en molts aspectes el nostre “dia a dia” proporcionant-nos una vida més pràctica i funcional, també ha contribuït a l’aparició d’una societat “adicta” a les noves tecnologies. L’aparició dels portàtils ha accentuat, en certa manera, aquest fenomen portant la societat i les relacions interpersonals dins d’una petita bossa de viatge.

Si bé es cert que ha posat al nostre abast informació i coneixements infinits,  la manera d’interactuar entre les persones s’ha vist modificada. Ja no necessitem d’un contacte directe per relacionar-nos, en tenim prou amb un emoticó al nostre telèfon mòbil o fer una ullada a les xarxes socials.

Una altre de les aportacions de les noves tecnologies al nostre dia a dia són els llibres digitals, que ens permeten tenir a mà qualsevol llibre que volguem llegir i en poc espai una gran bibliografia. Però com sempre tot està condicionat pel bon o mal us que fem dels nostres invents. Malauradament la pirateria amenaça no només la industria del llibre sinó també la d’altres sectors, com la música i el cinema. Tot això ens porta a la conclusió que no són les noves tecnologies en si mateixes les causants del canvi social, sinó que, com sempre, és l’home.

La societat de la informació, i en conseqüència la societat en general, avança i canvia molt ràpid. Els joves i els més petits són els que assimilen aquests canvis més ràpidament fins a fer-los propis. Esdevenen part de la seva normalitat. Els adults, en canvi, tenen més dificultats fins al punt de no entendre el que per a les noves generacions és quelcom normal. És aquí on s’obre una bretxa, una bretxa entre els que estan familiaritzats amb les noves tecnologies i els que no ho estan, entre els que les utilitzen com quelcom més en el quotidià i els que els hi tenen por. Parlem de bretxa entre pares i fills, entre joves i adults…