Published using Google Docs
Informatie over de werking van het vernieuwde forum
Updated automatically every 5 minutes

logo.pngWeerwoord.be - Informatie over de werking van het vernieuwde forum

Informatie over de werking van het vernieuwde forum

Welkom bij deze uitleg voor het vernieuwde Weerwoord!

In deze uitleg gaan we het forum stap voor stap langs en bespreken we in het kort de verschillende onderdelen (wat er veranderd of nieuw is) en indien nodig lichten we het gebruik nader toe.
In eerste instantie bespreken we voornamelijk de desktop-weergave (dwz de weergave zoals deze er normaalgesproken op een computer of laptop uitziet).
NB: Indien je op een smartphone of tablet Weerwoord bezoekt krijg je een iets andere weergave die bedoeld is om de ervaring op mobiele apparaten gemakkelijker en gebruiksvriendelijker te maken.

Naast deze uitleg voor het vernieuwde Weerwoord is er ook nog een FAQ beschikbaar met algemene informatie en richtlijnen aangaande het forum.

Voordat we verder gaan volgt hier alvast een verklaring van enkele termen en begrippen:

Inhoudsopgave

Informatie over de werking van het vernieuwde forum

Inhoudsopgave

Een eerste blik op het vernieuwde forum

De berichtenindex (indien je niet ingelogd bent)

‘Dit heb je misschien gemist op’

Sticky draden

Een dag uit het verleden raadplegen (‘het kalendertje’)

Een bericht lezen

Knopje om een bericht te delen (‘share-button’)

Knopje om de url van het bericht te kopiëren (‘copy url’)

Registreren

Inloggen

Je wachtwoord resetten

Wanneer je ingelogd bent

De header

Weergave aantal ongelezen berichten per subforum

De berichtenindex (indien je ingelogd bent)

Verberg bericht (‘prullenbakje’)

Gepinde draden

Sticky draden

Bericht lezen & opties:

Favoriet

Abonneer

Rapporteer

Nomineer

Waardevol!

Een nieuw bericht maken of antwoorden op een bericht

TinyMCE

UBB-code

Berichten opmaken met HMTL

Emoji’s

Een link (URL) invoegen in je bericht

Snelle manier

Langzame manier (uitgebreider)

Extra velden

Een eerder ingevoegde link aanpassen

Foto’s uploaden en invoegen

Afbeeldingen uploaden

Afbeelding invoegen in een bericht

Media (video ed) insluiten in je bericht

Media invoegen met een url

Media invoegen met insluit-code

Quotes (tekst citeren)

Eigen berichten bewerken of verwijderen

Notificaties

Je profiel raadplegen of aanpassen

UBB-codes in je onderschrift gebruiken

Je privé-berichten

Een PB naar een andere gebruiker versturen (zonder op een oude PB te antwoorden)

Je favoriete berichten

De foto feed

Het forum doorzoeken

Zoeken naar berichten van een bepaald lid

Het ledenoverzicht

Je foruminstellingen

Weerwoord gebruiken op mobiele apparaten (smartphones of tablets)

De smartphone-weergave als je niet ingelogd bent

De smartphone-weergave als je ingelogd bent

De tablet-weergave

Weergave op mobiele apparaten aanpassen

Venster indelen in 2 panelen

Draden tonen op mobiele apparaten

Enkele veelvoorkomende ‘problemen’

"Help, ik kan niet inloggen met mijn account!"

“Dat wachtwoord resetten is me allemaal teveel gedoe, ik maak wel een nieuw account aan”

"Ik mis het rechterscherm en de links naar ensembles"

"Ik mis de preview functie van het oude forum bij het opstellen van een bericht"

“Als ik een animated GIF upload werkt ie niet als het bericht gepubliceerd is”

“Ik wil graag een video delen op het forum, kan ik die hier uploaden?”

Een eerste blik op het vernieuwde forum

Laten we bij het begin beginnen: het beeld als je (nog) niet ingelogd bent. Je kunt dan het forum lezen, maar van veel andere functionaliteit kun je geen gebruik maken (daarvoor dien je in te loggen met een geactiveerd account).

Als je Weerwoord op je computer opent zie je de vertrouwde weergave in 2 vlakken weer terug: links de berichtenindex en rechts het ‘welkomstscherm’ met de meerdaagse van het KNMI en de nuttige links (naar diverse ensembles, radar, actuele waarnemingen, etc)

Het navigeren naar de meeste forumonderdelen gebeurt via de header:

Zoals je ziet zijn naast het lezen van berichten de foto feed en de zoekfunctie ook beschikbaar als je niet ingelogd bent.

De berichtenindex (indien je niet ingelogd bent)

Wat je al kent van het oude forum zijn natuurlijk de titel van het bericht en verder gebruikersnaam en datum + tijdstip waarop het bericht is gepost. Ook tonen we weer het aantal keer dat een bericht bekeken is en het icoontje dat aangeeft dat een bericht een afbeelding (of meerdere afbeeldingen) bevat. Nieuw is dat bij elke draad het aantal reacties wordt getoond (misschien al wel bekend van de mobiele versie van het oude forum, en in ieder geval handig indien je het forum bekijkt op een smartphone of tablet) en -indien aanwezig- het aantal ‘waardevol-markeringen’ (via het ster-icoontje; hierover later meer). Ook wordt het eerste bericht in een draad dikker gedrukt aangegeven dan de reacties. Indien een bericht alleen een titel bevat en geen verdere inhoud, wordt dit aangegeven door het eye-slash-icon.gificoontje en bovendien is de titel in de berichtenindex dan grijsgekleurd in plaats van zwart. Het edit-icon.gificoontje betekent dat een bericht na publicatie op het forum is aangepast. Er wordt in de berichtenindex nu ook aangegeven welk bericht je in de draad geopend hebt, dmv een oranje omkadering met een licht oranje-achtig gekleurde invulling.

Verder kun je draden inklappen (door op ‘verberg draad’ te klikken, ook bekend van het oude forum) en je kunt een stukje van het eerste bericht van een draad bekijken met de preview-optie (dit is bijvoorbeeld handig bij gebruik op smartphone of tablet).

Een nieuw item is de dagscheiding in de berichtenlijst (alleen op het forumonderdeel ‘Algemeen’), zo is er een visueel onderscheid tussen de draden die laat op de avond zijn gepost en draden die vroeg in de ochtend van de volgende dag zijn gepost.

‘Dit heb je misschien gemist op’

Iedere ochtend wordt er automatisch (door de Weerwoord-bot) een klein overzicht gepost van enkele interessante draden of berichten. De selectie van deze draden of berichten wordt gedaan op basis van het aantal waardevol-markeringen dat een bericht ontvangen heeft en op basis van het aantal reacties in een draad.


Naast dit overzicht op het forum worden er automatisch ook enkele interessante berichten uitgelicht op het Twitteraccount van Weerwoord (
@weerwoordbe). De selectie van berichten die hier uitgelicht worden is op basis van het aantal waardevol-markeringen dat een bericht ontvangen heeft.

Sticky draden

In het forum is er nu ook de beschikking over zogenoemde ‘sticky draden’. Sticky draden zijn te herkennen aan de donkerrode kleur van de titel en de donkerrode lijn vóór de draad. Zolang een draad als sticky draad is ingesteld blijft deze bovenaan de forumindex staan, bóven alle andere draden. Sticky draden zijn bedoeld om belangrijke, interessante of nuttige informatie tav het forum te vermelden of of algeheel nuttige mededelingen te doen. Een sticky draad staat standaard uitgeklapt, maar kan ook ingeklapt worden (zoals in het voorbeeld).

Een dag uit het verleden raadplegen (‘het kalendertje’)

kalender-guest.gif

Om een dag uit het archief te raadplegen klik je op het kalender-icoontje. Zodra je het icoontje aangeklikt hebt klapt er een kalender open en kun je in de kalender een dag selecteren uit het recente verleden (voor dagen uit voorgaande maanden en jaren kun je terugbladeren in de kalender).

Een bericht lezen

Dit is de basis-weergave van een bericht, met de titel van het bericht, de auteur, de datum en het tijdstip, de inhoud van het bericht en het onderschrift van de gebruiker. Ook zijn er knopjes beschikbaar om snel naar de onderkant of naar de bovenkant van een bericht te scrollen (de grijze knopjes aan de rechterkant, in het voorbeeld hierboven is alleen de knop om naar onderen te scrollen aanwezig). Grote afbeeldingen worden verkleind weergegeven indien ze niet in het venster passen, maar je kunt ze op groter formaat laten weergeven door op de afbeelding te klikken.

Als je niet ingelogd bent zijn de meeste extra opties niet beschikbaar. Indien je op de oranje ‘antwoorden’-knop klikt dan word je automatisch naar het loginscherm gebracht. Je moet namelijk wel ingelogd zijn wil je een bericht kunnen versturen.

Knopje om een bericht te delen (‘share-button’)

Onderaan het bericht vind je een witte knop met een share-icoontje, dit is de share-button en hiermee kun je een bericht snel delen via e-mail, Whatsapp, Twitter, Facebook of Google+.

Knopje om de url van het bericht te kopiëren (‘copy url’)

Als je op het kopieericoontje (copy-icon2.gif) klikt wordt de url van de post in het geheugen van je apparaat gekopieerd, zodat jij het gemakkelijk elders (in een forumbericht, op sociale media, in een e-mail, etc) kunt plakken.

Registreren

Indien je nog geen gebruikersaccount hebt bij Weerwoord moet je je eerst registreren als je mee wilt doen op het forum. Het formulier invullen spreekt voor zich. Je bent verplicht om alle velden in te vullen, indien je een veld níet invult krijg je een melding daarover en wordt de registratie niet doorgezet.

Belangrijk: zorg dat je gebruikersnaam aan de norm van het forum voldoet (dit staat ook vermeld op het registratieformulier), anders wordt het nieuwe account niet geactiveerd.

Meer informatie over de voorwaarden die wij stellen aan het actief zijn (of activeren) van een gebruikersaccount vind je in de FAQ: Basisvoorwaarden voor actieve deelname aan Weerwoord.

Inloggen

Inloggen gebeurt zoals je gewend bent met je gebruikersnaam en je wachtwoord. Het vakje ‘Laat me ingelogd blijven’ kun je aanvinken als je niet na verloop van tijd automatisch uitgelogd wilt worden. Tip: doe dit alleen op computers/apparaten waar jij zelf de controle over hebt, anders kunnen anderen jouw account misbruiken als je ergens per ongeluk ingelogd bent gebleven.

Je wachtwoord resetten

Als je niet kunt inloggen, bijvoorbeeld wanneer je je wachtwoord bent vergeten (of je wachtwoord veranderd is bij het updaten van het forum): je kunt je wachtwoord laten resetten vanaf het loginscherm. Er staat een link daarvoor in in het eerste tekstblok op de loginpagina (NB: niet getoond in bovenstaand screenshot). Je moet dan natuurlijk wel je gebruikersnaam nog weten en die correct invullen. Als je je wachtwoord reset ontvang je een automatisch gegenereerde mail (afzender noreply@weerwoord.be), met daarin verdere instructies. Indien je de mail niet direct binnen gekregen hebt: controleer of de mail niet door een spamfilter geblokkeerd is of in een spamfolder terecht is gekomen (zet mods@weerwoord.be en noreply@weerwoord.be liefst ook bij je veilige afzenders of whitelist). Heb je (na een poosje gewacht te hebben en je spamfolders/spamfilter te hebben gecontroleerd) nog niks binnen gekregen, neem dan contact op met ons (via mods@weerwoord.be). Waarschijnlijk heb je dan nog een oud en in onbruik geraakt e-mailadres in je profiel staan. Dat kunnen wij voor je aanpassen zodat je opnieuw een wachtwoord reset kunt aanvragen.

Wanneer je ingelogd bent

De header

De header is iets veranderd als je ingelogd bent, er zijn nieuwe dingen bijgekomen, waaronder toegang tot het Offtopic-forum (‘OT’). Je hebt nu ook de beschikking over je PB’s, je favorieten en je kunt de instellingen en je profiel raadplegen of aanpassen en je kunt natuurlijk ook uitloggen. Indien je notificaties ontvangen hebt zie je ook het belletje terug in de header. NB: bij je eerste bezoek is het belletje niet zichtbaar, raadpleeg je instellingen om notificaties in te schakelen.

Weergave aantal ongelezen berichten per subforum

Indien je ongelezen berichten in de subfora hebt dan wordt per subforum het aantal ongelezen berichten in de header aangegeven.

Ook ongelezen notificaties worden aangegeven (mét aantal), zoals in onderstaand voorbeeld te zien is. Als je ongelezen PB’s hebt zie je dat (inclusief het aantal) ook terug in de header bij het onderdeel PB.

De berichtenindex (indien je ingelogd bent)

Bovenaan de berichtenindex vind je nu zowel een knop om een nieuwe draad aan te maken als een knop om alle berichten als gelezen te markeren. Ongelezen berichten worden voorafgegaan door een rood vierkantje, gelezen berichten worden voorafgegaan door een open vierkantje. Indien in een draad nieuwe reacties zijn gekomen wordt dit door een rood vierkantje met wit plus-teken aangegeven. Deze weergave is vooral handig als je het forum op je smartphone of tablet bezoekt of als je ingeklapte draden hebt.

Wat nieuw is ten opzichte van het oude forum is de mogelijkheid tot het pinnen van draden en het verbergen van draden (via het prullenbakje). Ook kun je vlaggetjes laten tonen die aangeven in welk land de gebruiker woont (je land kan je als gebruiker zelf vastleggen in je profiel). Standaard worden de vlaggetjes niet getoond, je kunt het tonen van vlaggetjes inschakelen in je instellingen.

Verberg bericht (‘prullenbakje’)

Je kunt berichten verbergen uit de forumlijst. Via het prullenbak-icoontje kun je ze raadplegen en terugzetten indien je dat wil.

prullenbakje.gif

Gepinde draden

Interessante draden kun je pinnen, zodat ze bovenaan blijven staan in jouw forumweergave. Gepinde draden worden standaard uitgeklapt getoond, maar je kunt ze ook inklappen (zoals in het eerdere voorbeeld zichtbaar is). Als er in een gepinde draad gereageerd is wordt de pin rood (zo zie je ook bij een ingeklapte gepinde draad dat er nieuwe reacties zijn).

Sticky draden

Als je ingelogd bent is er een extra icoontje bij de sticky draden zichtbaar. Indien alle berichten in de sticky als gelezen gemarkeerd zijn is het icoontje wit van binnen, bij ongelezen berichten is het hele icoontje rood gekleurd. Het is trouwens mogelijk om op of in een sticky draad te reageren als je ingelogd bent, maar doe dit svp alleen als het nodig is. Sticky draden zijn in veel gevallen niet bedoeld als ‘normale’ discussie draden, maar meer als plek om belangrijke, interessante of nuttige informatie tav het forum te vermelden of algeheel nuttige mededelingen te doen. Bovendien kan het storend werken als lange sticky draden de andere discussies ver naar beneden dringen.

Bericht lezen & opties:

Als je ingelogd bent zijn er een aantal opties bijgekomen indien je een bericht geopend hebt. Zoals je ziet kun je net zoals in het oude forum berichten aan je favorieten toevoegen, je abonneren op een draad, berichten rapporteren als ongepast en berichten nomineren voor de algemene forumwiki. Verder kun je vanuit een bericht het profiel van de gebruiker raadplegen en kun je een PB of e-mail verzenden. Naast deze vertrouwde items is er bovendien een nieuwe optie bijgekomen: ‘waardevol’.

Favoriet

Hiermee voeg je dit bericht toe aan je ‘favoriete berichten’. Indien je gebruik maakt van categorieën om je favoriete berichten in te delen wordt een nieuwe favoriet ongecategoriseerd toegevoegd, je moet dan dus zelf nog in je favorieten de categorie selecteren (via een dropdown menu, zie verder de passage over favoriete berichten).

Abonneer

Hiermee abonneer je je op een bericht/draad. Als je op een draad geabonneerd bent ontvang je notificaties indien er nieuwe reacties in die draad worden geplaatst.

Rapporteer

Hiermee kun je het bericht als ongepast rapporteren als je vindt dat het bericht qua inhoud of qua taalgebruik niet past op het forum. Bij het rapporteren geef je een reden aan waarom je het bericht niet gepast vindt. Zie voor meer informatie de passage over rapporteren in de FAQ.

Nomineer

Hiermee nomineer je een bericht voor de (toekomstige) forumwiki. Interessante en andere bijzondere berichten (bijvoorbeeld berichten met een uitgebreide uitleg, of met fraaie verhalen of foto’s) kun je nomineren voor de algemene ‘forumwiki’ (deze is actueel nog niet beschikbaar, maar wordt in een latere update aan het forum toegevoegd). Indien je een bericht nomineert wordt er een email naar het forumbeheer gestuurd dat het bericht genomineerd is. Wanneer de forumwiki gerealiseerd is en in werking is gesteld dan zal forumbeheer voor iedere binnengekomen nominatie besluiten of het genomineerde bericht daadwerkelijk toegevoegd wordt aan de forumwiki.


* Als je nu al een bericht tegenkomt dat je vanwege bijzondere inhoud iets vindt om aan de toekomstige forumwiki toe te voegen: voel je vrij om het bericht te nomineren. Alle binnengekomen nominaties worden in ieder geval bewaard om later te verwerken.

NB: als je een bericht nomineert zien de auteur en de andere forumleden daar niks van, er komt alleen een mail binnen bij het beheer. Het nomineren van een bericht kun je dus níet gebruiken om je waardering te tonen op het forum/aan de auteur.

* Mocht je je waardering willen uitdrukken op het forum dan kun je dat doen door gebruik te maken van de ‘waardevol’-knop (bij het eerste bericht van een draad) of door een reactie te schrijven op het bericht.

Waardevol!

Hiermee kun je een bericht waarderen. Het waarderen van een bericht is een nieuwe toevoeging aan het forum, hiermee kun je een mede-lid bedanken voor een waardevolle of interessante draad op het forum. Je kunt hierbij denken aan een fraaie fotoserie, een uitgebreide weerbeschouwing of een andere informatieve, inzichtelijke of behulpzame bijdrage. Het is de bedoeling dat vooral draden waar tijd en/of moeite in gestoken is bedankt worden; het waarderen van een bericht niet bedoeld om alleen maar aan te geven dat je het met een post eens bent.

NB: je kunt alleen het eerste bericht van een draad (het ‘startbericht’ of de ‘startpost’) waarderen, reacties in een draad zijn uitgesloten van het waarderen.

Een nieuw bericht maken of antwoorden op een bericht

TinyMCE

We hebben een hele nieuwe berichteneditor (TinyMCE, voor mensen die met WordPress werken komt dit wellicht al bekend voor), waarmee de mogelijkheden om een bericht op te maken flink zijn uitgebreid. Bovenaan het veld waar je je bericht invoert zie je een balk met een heleboel knoppen, met de volgende functionaliteit: tekst vet maken, tekst schuingedrukt maken, tekst onderstrepen, tekst doorstrepen, tekst superscript maken, tekst subscript maken, tekst een citaat maken, een lijst (met opsommingstekens) maken, de tekstkleur aanpassen, de tekengrootte (lettergrootte) aanpassen, een link invoegen, een afbeelding invoegen, een video (of andere media) invoegen, smileys (emoji’s) invoegen en een tabel invoegen. En als laatste in de rij is er nog een knop toegevoegd waarmee je het invoerveld omzetten naar een beeldvullend scherm (en ook weer terug kunt zetten), dit kan van pas komen als je berichten met veel tekst of brede foto’s aan het opstellen bent.

Je kunt de functionaliteit om tekst op te maken op twee manieren gebruiken: als je op een knop drukt zal alle tekst die je vervolgens intikt de opmaak krijgen (bijvoorbeeld schuingedrukt) die bij de ingedrukte knop hoort. Als je klaar bent met het stukje tekst dat je die opmaak wilt geven dan druk je weer op de knop en de rest van de tekst krijgt vervolgens niet meer die opmaak. Je kunt trouwens meerdere opmaak-opties tegelijkertijd gebruiken (bijvoorbeeld vet en schuingedrukt of rood gekleurd en onderstreept).

Als je al een stuk tekst ingetikt (of van elders gecopypaste) hebt en je wilt daarin nog wat aanpassen qua opmaak, dan kun je de tekst (bijvoorbeeld een zin of een woord) die je aan wilt passen selecteren en op de knop die je wilt gebruiken drukken. Je ziet in de editor meteen terug wat je gedaan hebt, oftewel what you see is what you get. :)

Hieronder zie je een voorbeeld van alle mogelijke opmaak die je met behulp van de editor kunt maken:

opmaak-resultaten.gif

opmaak2.png

UBB-code

Mocht je het werken met TinyMCE toch niet zo prettig vinden dan kun je nog steeds wel extra opmaak aan je berichten toevoegen. De UBB-codes van het oude forum zijn namelijk ook nog steeds beschikbaar om tekst op te maken. Zie hieronder voor een overzicht van de UBB-codes en de resulterende opmaak.

ubb-tags01.gif

Hier volgt dan het resultaat:

forum-ubbcodes02.gif

ubb-tags02.gif

NB: indien je de [url]-tags gebruikt wordt de link in het uiteindelijke bericht niet in een nieuw venster geopend. Wil je dat een lezer jouw ingevoegde link wel direct in een nieuw venster geopend krijgt dan kun je beter de nieuwe optie om een link in je bericht in te voegen gebruiken.

Berichten opmaken met HMTL

Het opmaken van berichten met HTML-tags wordt niet meer ondersteund.

Je kunt wel opgemaakte tekst van elders op het internet kopiëren en plakken, deze opmaak wordt wel overgenomen.

Emoji’s

We hebben de set van wel 6(!) smileys vervangen door een veel uitgebreidere set emoji’s (van EmojiOne). Deze set ondersteunt ook de emoji die je op je telefoon gebruikt, emoji vanaf je telefoon worden bij het verzenden van je bericht omgezet naar de corresponderende emoji uit de emoji-set die we op het forum gebruiken. Een aantal van de emoji op het forum hebben we ook snel toegankelijk gemaakt in de berichten-editor.

Een link (URL) invoegen in je bericht

Je kunt op 2 manieren een link invoegen in je bericht, op een snelle (simpele) manier en op een langzamere manier (met wat meer mogelijkheden om je link aan te passen).

Snelle manier

Het forum heeft een ‘quick link’ functionaliteit: als je een URL in je bericht tikt of plakt en daarna op de spatiebalk of op enter drukt wordt de URL automatisch omgezet in een link (als de software je URL ook herkent als een URL). Dit is handig als je even snel een link in je bericht wilt toevoegen zonder al te veel poespas.

Langzame manier (uitgebreider)

Om een link in je bericht in te voegen op de langzame manier gebruik je de optie 'Hyperlink invoegen/bewerken' in de berichteneditor, dit doe je door op het link-icoontje te klikken. Vervolgens opent een venstertje (zie afbeelding hieronder) waarin je een aantal dingen aan kunt geven.

Bij ‘Url’ voeg je de url van de link in, bij ‘Linktekst’ kun je een beschrijving van de link geven. Standaard wordt bij de ‘Linktekst’ overigens de url overgenomen, maar je kunt zelf hier de tekst wijzigen als je wilt, zie de onderstaande voorbeelden.

Ben je klaar met de link bewerken dan druk je op ‘Oké’ om de link in je bericht in te voegen.

Extra velden

De tekst die je bij ‘Titel’ invoert zal in je uiteindelijke bericht te lezen zijn als je de muisaanwijzer boven de link houdt.

Met de optie 'Doel' kun je aangeven of de link in een nieuw tabblad geopend moet worden ('Nieuw Venster') of dat de link in hetzelfde venster of tabblad waarin je het bericht geopend hebt geopend moet worden (‘Geen’). ‘Nieuw Venster’ is hierbij de standaard-instelling.

Een eerder ingevoegde link aanpassen

Als je een al eerder ingevoegde link in je bericht aan wilt passen dan kan dat op de volgende wijze: ga met de cursor in de link staan en klik op het link-knopje in de editor-balk bovenaan. Vervolgens opent het venster welke hierboven besproken is opnieuw en kun je hetgeen aanpassen wat je wilt. Wil je alleen de omschrijving van de link aanpassen dan kan dat ook door gewoon de blauwe link-tekst in je bericht aan te passen.

Foto’s uploaden en invoegen

De uploadlimiet is verhoogd(!), naar 8MB. Het is nu dan ook mogelijk om foto’s direct vanaf je mobiel of tablet te uploaden, zonder ‘gedoe’ als zelf moeten resizen ed. Je kunt overigens ook grote animated gifs uploaden, handig om bijvoorbeeld een radarloopje met het forum te delen.

Afbeeldingen uploaden

upload.png

Het uploadformulier vind je nu standaard onder de berichteneditor. Om een afbeelding te uploaden druk je op het opladen-knopje. Vervolgens kun je de afbeelding(en) selecteren op je computer, tablet of smartphone. Nadat je de afbeelding(en) geselecteerd hebt worden ze geüpload (let op: in het geval van grotere afbeeldingen kan het zo zijn dat je eventjes moet wachten voordat de afbeelding in zijn geheel geüpload is). Je ziet nu ook een preview van je uploads zodat je terug kunt zien welke afbeeldingen je al geüpload hebt, en wanneer je per ongeluk een verkeerd plaatje hebt geüpload dan kun je deze ook weer weghalen (met het prullenbakje). Wanneer je op de knop ‘plaats bericht’ drukt worden de uploads automatisch in je bericht geplaatst, je hoeft dus niet meer te kopiëren en te plakken als je meerdere uploads hebt. Met ‘Kopieer URL’ kan je de url van een geüploade afbeelding kopiëren en in je bericht plakken of invoegen, deze optie is handig om te gebruiken als je bijvoorbeeld commentaar of beschrijvingen tussen de afbeeldingen wilt schrijven, of als je zelf de afbeeldingen in een bepaalde volgorde aan je bericht toe wilt voegen (bijvoorbeeld bij een fotoserie).

Afbeelding invoegen in een bericht

Om handmatig een afbeelding in te voegen in je bericht kun je gebruik maken van de knop ‘Afbeelding invoegen/bewerken’. Als je op die knop hebt gedrukt, dan zie je het hier onderstaande venstertje verschijnen.

img-invoegen01.gif

Het enige wat je nu hoeft te doen is de url van de afbeelding te plakken in het vakje achter ‘bron’. Eventueel kun je nog wat invoeren bij de omschrijving (dat zie je dan in je bericht als je je muisaanwijzer op het plaatje zet). Met de afmetingen kun je evt de weergave van het plaatje wijzigen, maar het is prima als je daar niks mee doet (dan wordt het plaatje automatisch op de oorspronkelijke grootte ingevoegd). Als alles naar je zin is ingevuld dan druk je op ‘Oké’ om de afbeelding in je bericht in te voegen. Vervolgens zie je de afbeelding in je bericht staan (je kunt nu dus ook controleren of het de juiste afbeelding is) en kun je verder met je bericht.

Een andere manier om een afbeelding in je bericht in te voegen is de [img]-tag gebruiken (dit doe je als volgt: [img]url van de afbeelding[/img]). Je kunt dan echter niet meteen zien of het plaatje klopt omdat dit nu op een andere manier verwerkt wordt.

Media (video ed) insluiten in je bericht

Media (video ed) in je bericht invoegen doe je via het video-icoontje. Vervolgens heb je 2 opties: je kunt een url invoegen (dit werkt oa met Youtube en Vimeo) of je kunt een stukje insluit-code (oftewel ‘embed-code’) gebruiken (gecopypaste van de bronsite) in het Insluiten tabblad (dit werkt oa met Soundcloud, Mixcloud, Facebook).

Media invoegen met een url

yt-url01.gif

In principe is het voldoende om alleen de url in te voeren als je die optie gebruikt. Dan ben je al klaar om de video in te voegen en dat doe je door op ‘Oké’ te drukken. Vervolgens wordt de video in je bericht geplaatst en kun je zelf nog tekst (of afbeeldingen of een andere video) onder of boven de video toevoegen.

yt-url02.gif

Media invoegen met insluit-code

De insluit-code (‘embed-code) haal je op van de website waarop de media staat en plak je in het veld in het Insluiten-tabblad.

media-mc01.gif

Het resultaat nadat je op ‘Oké’ hebt gedrukt, is als volgt:

En ook hier kun je weer verder tekst, afbeeldingen, media, enzovoort aan je bericht toevoegen.

Quotes (tekst citeren)

Tekst quoten kan op verschillende manieren. Als je een heel bericht wilt quoten in een antwoord druk je op het pijltje aan de rechterkant van de antwoordenknop). Vervolgens kom je in de berichteneditor terecht en kun je in je bericht nog de quote nog verder bewerken, bijvoorbeeld door de quote in stukjes op te splitsen indien je op bepaalde onderdelen een aparte reactie wilt tikken.

antw-quote.gif

Als je slechts een klein stukje tekst wilt citeren dan kun je gebruik maken van de ‘quote selectie’-optie: selecteer de tekst die je wilt citeren en er verschijnt een oranje vakje met de tekst ‘Quote selectie’. Als je daarop klikt kom je in de berichteneditor terecht met daarin het geselecteerde stukje tekst weergegeven als een quote.

Verder kun je een willekeurig stukje tekst (van een andere website, bijvoorbeeld Estofex) quoten door ofwel het quote-icoontje in de berichten editor te gebruiken ofwel door ‘ouderwets’ het stukje tekst tussen [quote]-tags te zetten.

Eigen berichten bewerken of verwijderen

Om je eigen bericht te bewerken druk je op de oranje knop met het potlood-icoontje, vervolgens kom je in de berichten-editor terecht en kun je je bericht aanpassen (bijvoorbeeld om spelfouten of typefouten te verbeteren ;)).

Je eigen bericht verwijderen (bijvoorbeeld als je per ongeluk een dubbelpost hebt gemaakt) kan alleen als er nog niemand op gereageerd heeft en voor een beperkte tijd na het versturen van het bericht. Klik op de rode verwijder-knop om je bericht te verwijderen.

Notificaties

Een nieuwe toevoeging is dat je notificaties op het forum kunt laten tonen. Je kunt notificaties inschakelen voor antwoorden op je berichten, voor ontvangen privé-berichten, en voor berichten in draden waarop je geabonneerd bent. Je kunt de notificaties trouwens ook nog ‘ouderwets’ via e-mail binnen laten komen. Als je de notificaties in wilt schakelen kan dat via je instellingen.

Als je nieuwe notificaties hebt dan is het bel-icoontje donkerrood gekleurd en wordt het aantal ongelezen notificaties bij het bel-icoontje getoond. Zodra je op het bel-icoontje klikt wordt deze weer grijs en ondertussen worden je notificaties getoond. Nieuwe notificaties zijn rood gekleurd, oude notificaties grijs.

Je profiel raadplegen of aanpassen

De gebruikersprofielen hebben ook een update ondergaan. Nieuw zijn de invulvelden voor accounts van Skype, Facebook, LinkedIn en Instagram. MSN en ICQ zijn niet meer van deze tijd (wie gebruikt dat überhaupt nog? ;)) en zijn daarom verdwenen uit het profiel. Verder kun je nu aangeven in welk land je woont of verblijft (handig om verwarring tussen bijvoorbeeld Hasselt in Nederland en België te voorkomen of om aan te geven dat je ‘in het buitenland’ woont) en je kunt een profielfoto of avatar uploaden als je dat wilt. Je kunt verder ook nog je lokatie invullen (als je je coordinaten niet weet kun je deze ook automatisch laten invullen met de optie ‘gebruik huidige locatie’) en je hoogte boven zeeniveau van je lokatie/woonplaats aangeven, handig bij bijv sneeuwwaarnemingen van mensen in de heuvelachtige gebieden in de Benelux. Opmerking: ivm je privacy wordt de locatie op slechts 2 decimalen afgerond opgeslagen in je profiel.

Nieuw is ook dat je nu zelf je e-mailadres kunt aanpassen indien je van e-mailadres bent gewisseld. Ook kun je je wachtwoord resetten (dit kan trouwens ook vanaf het loginscherm). Verplicht in te vullen velden staan met een rode ster (*) aangegeven (als je deze niet ingevuld hebt wordt je inzending niet geaccepteerd).

Het gebruikersprofiel wordt als volgt op het forum weergegeven:

Naast de bekende items zoals naam, woonplaats, social media, website, etc. worden ook de laatste berichten van de gebruiker getoond (maximaal 10 berichten), evenals enkele statistieken van de activiteit van de gebruiker op het forum.

In dit voorbeeld zijn achternaam en geboortedatum wel zichtbaar, maar je kunt er dus voor kiezen om die niet te tonen op het forum.

UBB-codes in je onderschrift gebruiken

Het is mogelijk om enkele UBB-codes te gebruiken in je onderschrift. Het gaat hierbij om de [url] voor links naar een andere webpagina (zo kun je bijvoorbeeld je eigen site in je onderschrift te linken, zie het voorbeeld hieronder) en de [email] om een e-mail-koppeling te maken. Ook de oude smiley-codes ( :) ;) :D :( :b :s ) kun je in je onderschrift gebruiken.

Let op: in je profiel worden UBB-code en de oude smiley-codes alleen ondersteund in je onderschrift.

Voorbeeld van hoe je een website-link in je onderschrift zet:

signatuur-url-website-2.png

Voorbeeld van het resultaat in het onderschrift:

signatuur-url-vb.png

Je privé-berichten

Het overzicht van je privé-berichten ziet er als volgt uit:

PB-unread.gif

Zoals je ziet kun je nu ook zoeken in je privé-berichten. Ongelezen privé-berichten worden aangegeven middels een rood (en gesloten) envelopje.

Als je een PB aanklikt wordt het bericht geopend en kun je het lezen (en beantwoorden of verwijderen mocht je dat nodig vinden).

PB-opened.gif

Een PB naar een andere gebruiker versturen (zonder op een oude PB te antwoorden)

Het versturen van een PB naar een andere gebruiker zonder dat je antwoordt op een PB van die gebruiker kan op twee manieren: via een bericht van de gebruiker of via het opzoeken van de gebruiker in de ledenlijst. Als je via een bericht van de gebruiker een PB wilt verzenden klik je in een bericht van de gebruiker op ‘Contacteer’, dan verschijnt er een menuutje met als één van de opties ‘Privé-bericht’:

Als je daar op klikt komt er een venstertje tevoorschijn waarin je een PB kunt schrijven en versturen.

send-pb01a.gif


Als je via de ledenlijst een gebruiker een PB wilt sturen zoek je eerst de gebruiker op (waarbij je de voornaam of de woonplaats als zoekterm in kunt vullen in het zoekveld bij de ledenlijst). Bij de gebruikers in de ledenlijst staan een aantal opties, waaronder ‘Privé-bericht’, klik je op die knop dan verschijnt er een venstertje waarin je een PB kunt schrijven en versturen.
send-pb02.gif

Je favoriete berichten

De favoriete berichten hebben een hele andere weergave gekregen. Standaard worden ál jouw favorieten getoond (gesorteerd van oudste bericht naar nieuwste bericht), als je categorieën gebruikt dan kun je een categorie kiezen door op de corresponderende knop te klikken.

Let op: met het prullenbakje verwijder je een categorie (en de daarin opgeslagen favorieten). Wil je een filter ongedaan maken moet je op ‘Alles’ klikken.

De foto feed

In de fotofeed kun je alle recent geposte foto’s en afbeeldingen terugvinden. Je kunt hier ook kiezen voor een weergave met donkere (achtergrond)kleuren, klik hiervoor op de knop ‘Donkere modus’.

fotofeed.gif

Via het ‘Overzicht interessante dagen’ kun je kiezen uit een aantal interessante dagen qua weerfoto’s.

fotofeed02.gif

Het forum doorzoeken

Nieuw is dat je nu ook kunt zoeken op gebruikersnaam (de overige mogelijkheden en parameters bij het zoeken waren ook al te gebruiken in het oude forum). Standaard zoek je in de berichten van het afgelopen jaar, maar je kunt gewoon een andere tijdsperiode aangeven als je verder in het forumverleden terug wilt kijken.

search01.gif

De zoekresultaten vind je direct onder het invoerveld terug. Mocht je niet tevreden zijn met de zoekresultaten dan kun je de ingevoerde zoekparameters aanpassen en zodra je de nieuwe opdracht verstuurd hebt vind je de nieuwe resultaten op dezelfde plek terug.

search02.gif

Zoeken naar berichten van een bepaald lid

Indien je wilt zoeken naar de berichten van een bepaald lid vul je de naam van dat lid in in het zoekveld ‘gebruikersnaam’. Standaard wordt in de berichten van het afgelopen jaar gezocht, indien je oudere berichten wilt opzoeken kun je een andere tijdsperiode invullen in de daartoe bestemde vakjes.

Het ledenoverzicht

Het ledenoverzicht zoals je het gewend was van het oude forum heeft ook een nieuw jasje gekregen. Zoals je ziet kun je vanuit het overzicht de profielen raadplegen (deze zijn trouwens ook beschikbaar in het ledenoverzicht als je niet ingelogd bent), en kun hier je ook direct een PB of e-mail verzenden naar een mede-lid.

leden-loggedin.gif

Je foruminstellingen

Om de weergave van het forum enigszins te personaliseren kun je zelf enkele instellingen aanpassen. De sortering van berichten ken je nog van de foruminstellingen bij het oude forum, maar de overige instellingen zijn nieuw. Je kunt ook instellen of en via welke kanalen je notificaties van nieuwe privéberichten of antwoorden op jouw berichten wilt krijgen.

Weerwoord gebruiken op mobiele apparaten (smartphones of tablets)

Als je weerwoord opent op een mobiel apparaat ziet de weergave er iets anders uit. Om het gebruik op kleinere schermen (met name die van smartphones) gemakkelijker te houden is hier de klassieke 2 panelen indeling verdwenen in de standaardweergave. In plaats daarvan krijg je alleen de berichtenindex te zien. Ook zijn de koppelingen voor navigatie beknopt weergegeven (om ruimte te besparen), deze ‘beknopte weergave’ is meestal in de vorm van knoppen met een icoontje.

De functionaliteit is verder in grote lijnen hetzelfde als in de desktop-weergave, daarom worden hieronder alleen de visuele afwijkingen besproken en wordt voor inhoudelijke toelichting van de functionaliteit verwezen naar de beschrijvingen bij de desktopversie.

Er zijn naast de weergave voor op computers (desktop-weergave) 2 verschillende mobiele weergaven: eentje bedoeld voor op smartphone (‘smartphone-weergave’) en eentje bedoeld voor op tablets (‘tablet-weergave’). Welke weergave je krijgt hangt af van hoe breed het venster is waarin Weerwoord getoond wordt: is dit breder dan 1200 px dan krijg je de desktop-weergave, is dit tussen de 768 en 1200 px dan krijg je de tablet-weergave en als dit smaller is van 768 px dan krijg je de smartphone-weergave.

* Indien je op je tablet (of smartphone) toch liever gebruik wilt maken van de desktop-weergave met 2 panelen, dan kun je deze zelf weer inschakelen.

De smartphone-weergave als je niet ingelogd bent

In de header zie je in de smartphone-weergave alleen maar icoontjes, de eerste 3 icoontjes zijn bedoeld om te navigeren tussen de 3 forumonderdelen: respectievelijk Algemeen (het algemene forum) en Verdieping (het verdiepings forum). Het laatste icoontje (aan de rechterkant) opent een menu met nog een aantal extra opties.

Bovenaan de berichtenindex staan een kalendericoontje (voor het dagarchief), een knop om in te loggen en de knop om de 2 panelen indeling in of uit te schakelen. Vervolgens zie je van iedere draad alleen een link naar het eerste bericht staan, met daarbij een preview van de inhoud van het eerste bericht.

Als je op het menu-icoontje (met de 3 strepen) rechtsboven in de header drukt klapt de header verder open en zijn er koppelingen naar de zoekpagina, de fotofeed, de nuttige links (oa ensembles), de registratiepagina en de loginpagina beschikbaar.

Als je een bericht geopend hebt zie je het bericht met de hele draad onderaan het bericht, zo kun je vanuit het startbericht naar een antwoord in de draad navigeren. De grijze pijltjes aan de rechterkant van je scherm zijn bedoeld om naar het volgende of vorige bericht in de draad te bladeren, en met het streepjes-knopje daaronder kun je direct terug naar de berichtenindex (handig als je smartphone geen (fysieke) ‘terug’-knop heeft). Onderaan het bericht vind je nog twee knoppen met een pijltje terug: de witte knop is bedoeld om berichten te delen (op social media) en met de oranje knop kun je antwoorden op een bericht. Omdat je niet ingelogd bent word je bij het indrukken van de antwoorden-knop eerst naar het loginscherm gestuurd (je moet namelijk wel ingelogd zijn wil je een bericht kunnen versturen).

De smartphone-weergave als je ingelogd bent

In de header worden nu ook het offtopic-forum en het notificatiebelletje getoond (alleen zichtbaar indien je notificaties hebt ingeschakeld en al notificaties ontvangen hebt). Bovenaan de berichtenindex is de loginknop vervangen door knoppen voor het aanmaken van een nieuw bericht (nieuwe draad) en een oranje knop (met vinkje) om alle (ongelezen) berichten in dit subforum als gelezen te markeren.

Als je het menu opent zijn de koppelingen naar de registratiepagina en de loginpagina verdwenen. In plaats daarvan zijn er andere opties bijgekomen, je kunt nu via het menu je PB’s en je favorieten bekijken en je instellingen en je profiel raadplegen of aanpassen én er is een koppeling om uit te loggen.

Wanneer je een bericht geopend hebt zie je nu ook de knoppen voor toevoegen aan je favorieten (het sterretje), je abonneren op de draad (het belletje), rapporteren van het bericht (het vlaggetje, via het pijltje kun je in een dropdownmenu de reden uitkiezen) en voor bericht nomineren voor de forumwiki (het lampje). Verder staat er ook een knop voor het doen van een ‘bedankje’ (het duimpje).

De tablet-weergave

De weergave op tablets is in grote lijnen hetzelfde als op smartphones, alleen is er vaak meer ruimte beschikbaar waardoor er nu wél weer tekst naast een aantal knoppen staat.

Hieronder een overzicht van hoe het eruit ziet als je niet ingelogd bent:

En dit is een overzicht van hoe het er uit ziet als je wel ingelogd bent:

Weergave op mobiele apparaten aanpassen

Er zijn enkele opties om de weergave op mobiele apparaten enigszins aan te passen:

Venster indelen in 2 panelen

Indien je op je tablet (of smartphone) toch liever gebruik wilt maken van de desktop-weergave met 2 panelen, dan kun je deze inschakelen door op op het ‘dual-pane’-knopje te drukken, deze is in de smartphone-weergave en in de tablet-weergave bovenaan de berichtenindex te vinden, rechts van de nieuw bericht en ‘markeer als gelezen’ knoppen (als je ingelogd bent) of de rode login-knop (indien je niet ingelogd bent).

Draden tonen op mobiele apparaten

Voor ingelogde gebruikers is het ook mogelijk om de draden te tonen op mobiele apparaten. Deze optie kan ingeschakeld worden via de instellingen.

Enkele veelvoorkomende ‘problemen’

Hieronder volgen enkele zaken die sinds de lancering van het forum vaak naar voren zijn gekomen.

"Help, ik kan niet inloggen met mijn account!"

Lees het gedeelte over inloggen nog eens door. Daarin staat vermeld wat je moet doen als inloggen niet lukt omdat je je wachtwoord vergeten bent of als inloggen niet lukt doordat je wachtwoord bij de update van het forum veranderd is.

NB: als je account op inactief staat (bijvoorbeeld omdat je account nog niet geactiveerd is of omdat je in het verleden bent gebanned) dan kun je helemaal niet inloggen.

“Dat wachtwoord resetten is me allemaal teveel gedoe, ik maak wel een nieuw account aan”

Voordat je een nieuw (extra) account aanmaakt bedenk dan wel dat je met een nieuw account niet direct het forum op kunt om berichten te posten. Om onder andere misbruik door spambots en het omzeilen van bans te voorkomen moet elk nieuw account eerst door het forumbeheer geactiveerd worden alvorens het op het forum gebruikt kan worden.
Bedenk verder ook dat als je kiest voor een nieuw account je niet meer bij je oude PB’s en favorieten kunt. Eventuele nuttige informatie die je daarin bewaard had zul je dan opnieuw moeten opzoeken en verzamelen.

"Ik mis het rechterscherm en de links naar ensembles"

Het niet tonen van de rechterpagina met linkjes naar de ensembles was met opzet voorzien voor de mobiele weergave. Op kleine schermen was het vaak lastig navigeren met de oude forumopzet, vandaar dat hier is gekozen om een andere weergave te gebruiken. Het rechterscherm en de linkjes naar ensembles zijn in de smartphone en tablet weergaves wel te benaderen via het menu (via het item ‘Links’).

Als je op de computer het welkomstscherm mist: zorg ervoor dat het venster van je browser het volledige scherm bedekt en zet hulpmiddelen als (tekst)zoom en toolbars aan de zijkant van je venster (bijvoorbeeld voor je bladwijzers/favorieten/bookmarks) uit. Dat zou moeten helpen, er vanuitgaande dat je schermresolutie wel breder is dan 1200px.

Ook is het mogelijk om in bepaalde gevallen handmatig de 2-panelen indeling (met het rechterscherm) in te schakelen. Als deze optie voor jou beschikbaar is (dit hangt af van de breedte van het venster waarin je Weerwoord bekijkt) is zie je bovenaan de berichtenindex een extra knop staan rechts van de nieuw bericht en ‘markeer als gelezen’ knoppen (als je ingelogd bent) of de rode login-knop (indien je niet ingelogd bent).

"Ik mis de preview functie van het oude forum bij het opstellen van een bericht"

Het is ons bekend dat de preview functie van het oude forum door sommigen gemist wordt. We hebben deze functie inderdaad niet ingebouwd in het nieuwe forum zoals het nu is (gedurende de ontwikkelfase is een preview functie wel besproken). Echter, gezien het feit dat we nu een andere editor (WYSIWYG) hebben (met dus een soort van preview ingebakken), hebben we de prioriteit bij andere functionaliteit gelegd. Qua opmaak van je bericht kun je een groot deel al 'previewen' in de berichten-editor (WYSIWYG). Bovendien kun je berichten altijd nog achteraf bijwerken als iets toch niet helemaal naar je wens is (net zoals wanneer een een tik- of spelfout in je bericht ontdekt).

Als er veel behoefte aan is kunnen we nog kijken of we het nog in een latere update toe kunnen voegen. Wel kunnen we nu nog niks beloven aangaande wanneer dit toegevoegd wordt, de preview functionaliteit moet namelijk eerst nog helemaal opnieuw ontwikkeld worden.

“Als ik een animated GIF upload werkt ie niet als het bericht gepubliceerd is”

Het uploaden en invoegen via alleen het uploadvakje werkt helaas niet geheel correct (staat bij ons genoteerd als bug). Het is echter wel mogelijk om toch een animated gif werkend in je bericht te krijgen: de truc is om niet alleen maar de animated gif in het upload-vakje te uploaden, maar daarna zelf handmatig in je bericht in te voegen. Hiervoor gebruik je de 'kopieer url'-optie (staat onder de 'thumbnail' van je geuploade afbeelding) en vervolgens kun je de gekopieerde url gebruiken via de optie 'afbeelding invoegen/bewerken' (als bron plakken). Dan heb je als het goed is een werkende animated gif in je bericht geplakt en zie je de animated gif ook werkend ín je invoerveld moeten.
Voor een voorbeeld van het resultaat, zie:
Re: Even upload animated gif testen.

Als extra verduidelijking is hieronder nog even het upload-proces en de benodigde handelingen weergegeven met screenshots:

“Ik wil graag een video delen op het forum, kan ik die hier uploaden?”


Het uploaden van filmpjes (of andere media zoals audio) naar Weerwoord is niet mogelijk. Als je een eigen filmpje wilt delen op en met het forum dan zul je hem zelf elders moeten uploaden (bijv op YouTube of Vimeo). Vervolgens kun je hier de
link delen in je bericht of de video embedden in je bericht.