Ohje kerhotarkkailijoille

Kerhotarkkailu on uusi, mutta kaivattu lisä OEK:n toimintaan. Kerhotarkkailun lajivastaavat ovat Pietu Niinimäki jalkapallo, Ilkka Ukkola salibandy ja Pekka Kemi jäälajit.  

Tarkkailutoiminta toimii siten, että tuomarit pyytävät lajivastaavilta tarkkailijaa määrättyyn otteluunsa. Kerhotarkkailijan tehtävä on pyrkiä saamaan tarkkailija tuomarille vapaaehtoiseksi ilmoittautuneilta kerhotarkkailijoilta. Sopivan kerhotarkkailijan löydyttyä ottelua homma jatkuu tämän ohjeen avulla sutjakkaasti.

Kerhotarkkailun idea lyhyesti

Kerhotarkkailun kantava ajatus on auttaa erotuomaria kehittymään. Samalla viedään viestiä, että erotuomaritoiminta on yhteisöllistä eikä yksittäisiä otteluita, joista maksetaan palkkio ja sen jälkeen homma on ohi. Kerhotarkkailijalla tärkeintä on löytää onnistumisia, hyviä suorituksia ja kertoa niistä erotuomarille. Toissijaista on etsiä virheitä. Erotuomarin toiminnassa huomatuissa heikkouksissa on hyvä ensiksi syventyä perusasioihin, liikkumiseen ja suuriin sääntöjen virhetulkintoihin. Viimeisenä kerhotarkkailijan tulee puuttua pikkurillin asentoihin ja muuhun otteluissa menestymisen kannalta toissijaisiin asioihin.

Tarkkailun tärkein hetki on keskustelu ottelun jälkeen! Kirjallinen palaute on viesti paitsi tuomarille itselleen myös lajiliitolle, kerholle ja muille erotuomarin urakehitykseen vaikuttaville tahoille.

Ohje palauteohjelmasta kerhotarkkailijoille

Lähtökohta kirjalliseen palautteeseen on vaivattomuus tarkkailijalle, joka on jo käyttänyt vapaa-aikaansa pelin seuraamiseen. Tunnukset palautelomakkeeseen saa kerhotarkkailun lajivastaavalta ja kerhotarkkailulomake löytyy kuvan mukaisesti kerhon www-sivuilta. Sivu on suojattu salasanalla, koska avoin palaute oletettavasti on harvemmin erotuomaria kehittävää. Jos kerhotarkkailijalla on gmail-osoite hänet voi lisätä käyttäjäksi eikä hän tarvitse yleistä OEK:n käyttäjätunnusta vaan hän pääsee kirjautumaan sivuille omilla gmail- tunnuksillaan.

Palautelomakkeen täyttäminen

1. kuva: Palautelomakkeessa on ensin valittava laji, jota on tarkkaillut. Listassa ovat kaikki OEK:n lajit

2. kuva:  Varsinaisessa lomakkeessa kysytään tarkkailijan nimi, ottelun päivämäärä, erotuomariston nimi, ottelutiedot.

3. kuva: Kirjoita lyhyt kuvaus ottelun jälkeisestä keskustelusta. Valitse valikosta kuinka tuomari mielestäsi ottelusta selviytyi: Erinomaisesti, Hyvin, Tyydyttävästi, Huonosti. Halutessaan lopuksi voi jättää palautetta kohdassa terveisiä OEK:lle.

4. kuva: Jos olet arvioinut, että tuomari on selvinnyt ottelusta huonosti, lomakkeeseen tulee vielä kohta kuinka tarkkailijan mielestä OEK voisi auttaa erotuomaria menestymään harrastuksessaan paremmin.  

 

Lopuksi paina Submit- nappia, joka lähettää lomakkeen. Lomake on lähtenyt kun esiin tulee kiitos-sivu.Tähän päättyy kerhotarkkailijan hommat, mutta kerhotarkkailun lajivastaava jatkaa vielä hetken.

Lopussa kiitos seisoo!

Kerhotarkkailun lajivastaavat auttavat mielellään kysymyksissänne yhdessä allekirjoittaneen kanssa.

Iso kiitos, että olet ilmoittautunut kerhotarkkailijan tehtävään. Paikallisesti on äärimmäisen kiitollista, että olette lähteneet mukaan kehittämään tuomaritoimintaa omalla korvaamattomalla panoksella.

Simo Kivari