iNapló.hu | mindenNapiNapló / 1966 / június / napok:

01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |


1966. június

Összeállította: Millich Dóra (2014.)

1966. június elsején  közzéteszik a 16/1966. számú kormányrendeletet a családi pótlék kiterjesztéséről; 100 ezerrel több termelőszövetkezeti tag kap családi pótlékot és egyéb társadalombiztosítási szolgáltatást.

Kádár János és Gáspár Sándor, a SZOT főtitkára nem hivatalos látogatásra Jugoszláviába utazik. Bemutatják Mészáros Gyula Az első esztendő c. filmjét.

Befejeződik a CSKP XIII. kongresszusa. — A reformerek nyomására határozatot hoznak az új gazdaságirányítási rendszerről, a szocialista demokrácia és a demokratikus centralizmus elmélyítéséről. A szlovák várakozások ellenére nem foglalkoznak a cseh–szlovák államjogi viszony újrarendezésével, s nem kerülnek a pártkongresszus elé a nemzetiségi modell tökéletesítésére kidolgozott javaslatok sem. — Lőrincz Gyula, a Csemadok elnöke kemény hangú felszólalásban bírálja a nemzetiségi politika gyakorlati hiányosságait.

Kínában meghirdetik a kulturális forradalmat. A kulturális forradalom a  Kínai Kommunista Párt terrorja volt, amely 1966-tól 1976-ig tartott Kínában. A forradalom áldozatai a renitens és potenciálisan renitens párttagokon kívül a gazdaság, az oktatás és a kulturális intézmények tisztségviselői voltak. Az állítólagos cél a kínai társadalomnak a „burzsoá” befolyásoktól való „megtisztítása” volt.

A magyar labdarúgó-válogatott 3-1-re (Farkas 44’, Bene 45’, 65’ - Kuhn 67’) legyőzte Svájc csapatát a Népstadionban 35 ezer szurkoló előtt.

A Gemini 9A vízreszállt. A Gemini–9A az amerikai Gemini-program hetedik emberes űrrepülése volt. 19 embert szállító űrhajó volt. Személyzete: Thomas Stafford (parancsnok), Eugene Cernan (pilóta); tartalék személyzete: James Lovell (parancsnok), Edwin Aldrin (pilóta).

Megjelent a Beatles Paperback Writer című dala az azonos című kislemezen. A dal az Egyesült Királyságban, az Amerikai Egyesült Államokban, az NSZK-ban és Ausztráliában is első lett a listákon. Ez volt a zenekar első kislemeze, melynek témája nem érintette a szerelmet. Az amerikai Billboard listáját két hétig vezette, de nem megszakítás nélkül (Frank Sinatra Strangers in the Night című dala miatt). A Paperback Writer volt az egyik utolsó új dal, amit a Beatles koncerten előadott, az 1966-os turnén szerepelt.

Június 16.-án debütált  "Rowan & Martin Show," az NBC-TV-n és a vártnál sokkal nagyobb sikert aratott.

Átadják az M7-es autópálya Törökbálint és Martonvásár közötti szakaszát ezzel is

könnyítve a magyarországi közlekedést

Hondurasban az Alma hurrikán szörnyű pusztítást végzett és több mint 50 ember halt meg ebben a szörnyű tragédiában

Az országgyűlés jogi, igazgatási igazságügyi és kereskedelmi bizottságának ülésén

 megtárgyalták a népgazdaság harmadik 5 éves tervéről szóló törvény javaslat alapján a tanácsok előtt álló feladatokat amelyekről dr. Maróti János, a Minisztertanács Tanácsszervek Osztályának helyettes vezetője tájékoztatta a bizottságot.

Az olasz dolgozók újabb nagy sztrájkhulláma kezdődött meg az olasz gazdasági élet

három kulcsszektorában.  Hírügynökségi jelentések szerint Amszterdam utcáin szerda este 8 órától éjfélig újból heves tüntetések voltak

Ötnapos hivatalos látogatásra az NDK-ba érkezik Kádár János és Kállai Gyula, az Minisztertanács elnöke. Kulturális küldöttség látogat a Szovjetunióba Ilku Pál művelődésügyi miniszter vezetésével. A felek az 1966–1970. évekre szóló kulturális és tudományos távlati együttműködési tervről tárgyalnak. Kilenc szocialista ország művelődésügyi minisztere Moszkvában kétnapos tanácskozást tart a felsőoktatásról és a szakemberképzésről.

Egy szöszi szerelme: 16 éven felülieknek magyarul beszélő csehszlovák film bemutatása a magyar mozikban. Bemutatják Huszárik Zoltán Elégia c. rövidfilmjét.

Budapesten a Szentendrei úton megkezdi működését a szovjet segítséggel létesített első házgyár. A paneltechnológia elterjesztésétől a lakáshiány megoldását remélik. Az avatóünnepségen jelen van Trautmann Rezső építésügyi miniszter, Sarlós István, a Fővárosi Tanács VB Elnöke és Fjodor Tyitov budapesti szovjet nagykövet. A Varsói Szerződés tagállamainak külügyminiszterei Moszkvában tanácskoznak.

Franz Muhri, a KB elnöke vezetésével négynapos látogatásra Budapestre érkezik az Osztrák Kommunista Párt küldöttsége. Charles de Gaulle francia köztársasági elnök tíznapos hivatalos látogatásra a Szovjetunióba utazik. A francia elnök felszólítja Európa népeit, hogy közösen munkálkodjanak az enyhülés érdekében.

Az Egyesült Államokban bemutatták a Nem félünk a farkastól (Who's Afraid of Virginia Woolf?) c. filmet Richard Burton és Elizabeth Taylor főszereplésével, Mike Nichols rendezésében. Az alkotást 13 kategóriában jelölték Oscar-díjra, ezek közül ötöt meg is nyert. (legjobb operatőr: Haskell Wexler, legjobb női mellékszereplő: Sandy Dennis, legjobb jelmeztervezés: Irene Sharaff, legjobb női alakítás: Elizabeth Taylor, legjobb díszlet: Richard Sylbert, George James Hopkins)            

Svájcban a Bázeli városi kantonban engedélyezik a nők választójogát.

Meghal Járdányi Pál Kossuth-díjas zeneszerző és népzenekutató, a magyar népzenei örökség típusrendjének kidolgozója.

Megrendezték az 1966-os magyar öttusabajnokságot . A viadalt Balczó András nyerte meg, akinek ez volt a ötödik egyéni bajnoki címe. A csapatversenyt a Bp. Honvéd nyerte.

Havilap - szemle

Alföld (XVII. évfolyam. 6. szám)

Gábor Zoltán: Munkásvonat, Vázlat, Nyárban, Vacogó csőrű, Lehullik… (versek)

Darázs Endre: Szépség, Tűzfal (versek)

Juhos Sándor: Nem vagy már…, Villanyoltás, Vasárnapi minatűr (versek)

Pap Károlyné: A Taygetos hegyén (elbeszélés 1. rész)

Lévay Botond: Bevárlak, Eurüdiké, De rerum natura (versek)

Gergely Ágnes: Almaszedő öregasszony, Bivalyok között (versek)

Weber László: Ültek, álltak feküdtek (elbeszélés)

Kónya Lajos: Szerény szavak magamról, Március tizenhatodika, reggel (versek)

Fodor András: Álom, A tudat harácsolása (versek)

Szabó Lőrinc: Kínod: szabályok dialektikája (vers)

Kabdebó Lóránt: Szabó Lőrinc verséről

ESZMECSERE

Fehér Ottó: A filozófiai és matematikai általánosításokról a kísérletes orvostudományban

Bencsik István: A tudomány fejlődése és a mezőgazdaság

TANULMÁNY

Juhász Géza: Bánk bán a mai színpadon

Fülöp László: A vidéki irodalmi élet kérdései

NÉPMŰVELÉS

Szabó Klára - Békés Ferenc: Az Olcsó Könyvtártól a zsebkönyvig

Gombás Bálint: Könyvkiadásunk és könyvterjesztésünk III. ötéves tervének margójára

Turóczy József: A falusi könyvterjesztés eredményei és problémái

MŰVÉSZET

Szíj Rezső: A debreceni tavaszi kiállítás és problémái

Tóth Ervin: Csohány Kálmán grafikáiról

Kovács Gyula: A II. formalkid kiállítás képei

KÖNYVEK KÖZT

Dersi Tamás: Fiatal irodalom

Simon Zoltán: Mozaik kritikák (Mészöly Miklós, Egry Irén, Marguerite Duras, Fekete Gyula könyvei)

Fodor András: Békési Gyula: Hazatalálni

Takács Péter: Szakonyi Károly: Férfiak

Kardos Pál: Éder Zoltán: Babits a katedrán

HÓNAPRÓL HÓNAPRA

Jenei Ilona: Folyóiratok olvasása közben

Veress József: Filmkrónika

Bényei József: Képernyő

AZ ALFÖLD KÉPCSARNOKA

Szíj József: Zilahy György                 borítón

KÉPEK

Móré Mihály: Június (linómetszet)        borítón

Holló László rajza                         borítón

Zilahy György két rajza                 borítón

Szentiványi Lajos rajza                borítón

Kálmánchei Zoltán rajza

Móré Mihály: Zene (linómetszet)

Velényi Rudolf linómetszete

Szabó László linómetszete

Égerházi Imre linómetszete

Oldrich Brezansky (Csehszlovákia) rajza

Zilahy György rajza

Józsa János rajza

Cseh István rajza

Szilágyi Elek rajza

Új Írás - (6. évf., 1968. május) (összeállította: Áldorfai Gergő)

Vers: Pass Lajos: Anyám miért csak,Serföző Simon: Kiáltottam, Kalász Márton: Elégia, Ténagy Sándor: Hálám hordozói, Garai Gábor: Gyerekkorom sárkányai vers, Váci Mihály: Versek, Sinka István: Ibolya-szakállán  ős messzeség fénylett

Novella/Regény:Nádas Péter: A pince, Hernádi Gyula: Kiáltás, Kolozsvári Grandpierre Emil: Konkrét történet, Lengyel József: Széljegyzetek a regényírásról, Cseres Tibor: Fekete Rózsa regény II. rész, Lelkes István: A magyar fotóművészet útja

Körkép: Szántó Tibor: Emlékezés Kner Imrére, Gergely Mihály: Korunk kimondandó szavai Jegyzetek a nemzetközi rádiójáték fesztiválról

Szemle:Ernyey Gyula: Az „Architektúra” sorozat köszöntése, Fejes György: Három könyv századunk három zeneszerzőjéről, Fenyő István Vas István: Földalatti nap Darázs Endre Hét új könyvről tömören, Tóth János: Olvasás közben (Bertha Bulcsu: Füstkutyák, és Hámori Ottó: A második reggel c.kötetéről 

Napra pontos események

1966. június 1. Magyarországon a családi pótlék rendszerét kiterjesztik a tsz-tagokra is. 2400 ember tüntettet a Fehérház előtt az emberi jogokért

1966. június 2. Kádár János és Gáspár Sándor, a SZOT főtitkára nem hivatalos látogatásra Jugoszláviába utazik. Bemutatják Mészáros Gyula Az első esztendő c. filmjét.

1966. június 4. Kínában meghirdetik a kulturális forradalmat. Befejeződik a CSKP XIII. kongresszusa.  Hondurasban az Alma hurrikán 51 ember halálát okozta.

1966. június 5. A magyar labdarúgó-válogatott 3-1-re legyőzte Svájc csapatát a Népstadionban.

1966. június 3-6. A Gemini 9A az űrben.

1966. június 6. James Meredith aktivistát a Fehér Mesterlövész megsebesíti.

1966. június 10. Megjelent a Beatles Paperback Writer c. dala az azonos című kislemezen.

1966. június 13. Ötnapos hivatalos látogatásra az NDK-ba érkezik Kádár János és Kállai Gyula, az Minisztertanács elnöke.

1966. június 13-14.  Kulturális küldöttség látogat a Szovjetunióba Ilku Pál művelődésügyi miniszter vezetésével. Moszkvában 9 szocialista ország művelődésügyi minisztere kétnapos tanácskozást tart a felsőoktatásról és a szakemberképzésről.

1966. június 16. Egy szöszi szerelme (csehszlovák) film adása a magyar mozikban. Bemutatják Huszárik Zoltán Elégia c. rövidfilmjét. "Rowan & Martin Show," debütált az NBC-TV-n

1966. június 17. Átadják az M7-es autópálya Törökbálint és Martonvásár közötti szakaszát

1966. június 18. Megkezdi működését az első budapesti „házgyár”. A Varsói Szerződés tagállamainak külügyminiszterei Moszkvában tanácskoznak.

1966. június 20. Franz Muhri, a KB elnöke vezetésével négynapos látogatásra Budapestre érkezik az Osztrák Kommunista Párt küldöttsége. Charles de Gaulle francia köztársasági elnök tíznapos hivatalos látogatásra a Szovjetunióba utazik.

1966. június 22. Az Egyesült Államokban bemutatták a Nem félünk a farkastól c. filmet Richard Burton és Elizabeth Taylor főszereplésével, Mike Nichols rendezésében.

1966. június 25. Dmitri Shostakovitch's 13th Symphony premierje Leningrádban

1966. június 26. Svájcban a Bázeli városi kantonban engedélyezik a nők választójogát.

1966. június 29. Meghal Járdányi Pál Kossuth-díjas zeneszerző és népzenekutató.

1966. június 26-30. Megrendezték az 1966-os magyar öttusabajnokságot. 

1966. június 30. A Beatles megérkezik Tokyoba hogy megkezdjék a turnéjukat


Napra pontos gyűjtések

01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |


01 |vissza a lap tetejére

02 |vissza a lap tetejére

03 |vissza a lap tetejére

04 |vissza a lap tetejére

05 |vissza a lap tetejére

06 |vissza a lap tetejére

07 |vissza a lap tetejére

08 |vissza a lap tetejére

09 |vissza a lap tetejére

10 |vissza a lap tetejére

11 |vissza a lap tetejére

12 |vissza a lap tetejére


13 |vissza a lap tetejére

Magyaroszág (politikai- és hetilap) 111. évfolyam 25. szám, megjelent: június 13., hétfő

Címlap témái:

USA: Újra forró nyár

Moszkva: választás után

Tudósítás San Domingoból

Kína: “Kulturális forradalom”

Belgium NATO-központ?

Lakások és lakók

Országos étlap

Gyógyítás sötétben

Szovjetunió: választás után

Majdnem 100%-os résztvétel mellett, gyakorlatilag az összes jelöltek “befutásával” zárultak a szovjet parlamenti választások. A jelölőgyűlések egyik érdekes eredménye volt, hogy 1517 képviselőjelölt közé 992 olyan személy került, aki eddig még nem volt a Szovjetunió Legfelső Tanácsának küldötte. Az új szovjet parlament legidősebb tagja Vorosilov, aki február 4-én lett 85 éves.

Lakások és lakók

Budapest új lakótelepeire a lakók 6,8%-a életveszélyes, 23,4%-a egészségtelen lakásból, 25,8%-a albérletből, 26,8%-a zsúfolt tömeglakásokból kapott beutalást, 20,8%-nak nem volt önálló lakása - a lakótelepi lakások 6,4%-a pedig népgazdasági érdekből történt áthelyezés révén jutott a bérlők birtokába.

Gyorsírás: Egy perc: 500 szótag

18 ezren tanultak gyorsírást ebben az iskolai évben Magyarországon. Az 500 szótagos sebességet hárman érték el: Milos Matula (Csehszlovákia), Fenyvesi Mária (Magyarország), Sorsa Vekko (Finnország). Az 1966. évi magyar gyorsíróbajnoki versenyt dr. Baczony László és Fenyvesi Mária nyerték 450 szótagos fokon az első és a második díjat.

Országos étlap

A magyar emberek átlagosan 6760 Ft értékű bolti és piaci ételt ettek meg 1964-ben. Ez napi 3240 kalória tápérték (pl.: Franciaország: 2910 kal./nap, NSZK: 2970 kal./nap). Megbukott a tablettás táplálkozás.

Gyógyítás sötétben

A Központi Stasztikai Hivatal az 1965. évi adatai szerint az orvosok 2,4%-a röntgenológus. 1945-1964 között az orvosok 5%-a volt röntgenológus. Sokan elhagyták a pályát, más orvosi szakterületen vállaltak munkát. Jelenleg 531 orvos dolgozik röntgen-munkakörben, ebből 442 szakorvos, de közülük 40%-a már nyugdíjas korú. Közügy: Ki várja majd holnap és holnapután a röntgenszobákba belépő gyógyulást kereső betegeket?


14 |vissza a lap tetejére

15 |vissza a lap tetejére


16 |vissza a lap tetejére

Csütörtök

Népszava kivonat

Belföld

Az országgyűlés jogi, igazgatási igazságügyi és kereskedelmi bizottságának ülésén megtárgyalták a népgazdaság harmadik 5 éves tervéről szóló törvény javaslat alapján a tanácsok előtt álló feladatokat amelyekről dr. Maróti János, a Minisztertanács Tanácsszervek Osztályának helyettes vezetője tájékoztatta a bizottságot. Enyhült a munkaerőhiány megnőtt az építőmunka becsülete.

Külföld

Saigonban folytatódnak a buddhista tüntetések, Az olasz dolgozók újabb nagy sztrájkhulláma kezdődött meg az olasz gazdasági élet három kulcsszektorában.  Hírügynökségi jelentések szerint Amszterdam utcáin szerda este 8 órától éjfélig újból heves tüntetések voltak. A Cape Kennedy-i rakétakísérleti telepen az amerikai légierő óriási méretű Titán-3. típusú rakétájának segítségével egyszerre nyolc műholdat bocsátottak fel az űrbe. Franciaország rakétáit is elköltöztetik az NSZK-ból

Kultúra

Mozi: Vanina Vanini Stendhal regények  színes olasz-francia filmváltozata Rendezte Roberto Rossellini,A Legszebb NDK magyarué beszélő filmvigjáték ,Egy szöszi szerelme Különleges film különleges élmény 16++++ rendezte Milos Forman

Programok

Erkel Színház Pillangókisasszony, Nemzeti Színház Két nő közt, Katona József Színház Magadra kiálts!


17 |vissza a lap tetejére


18 |vissza a lap tetejére

Megkezdi működését az első budapesti "házgyár". A paneltechnológia elterjesztésétől a lakáshiány megoldását remélik.


19 |vissza a lap tetejére

20 |vissza a lap tetejére

21 |vissza a lap tetejére

22 |vissza a lap tetejére

23 |vissza a lap tetejére

24 |vissza a lap tetejére

25 |vissza a lap tetejére

26 |vissza a lap tetejére

27 |vissza a lap tetejére

28 |vissza a lap tetejére

29 |vissza a lap tetejére

30 |vissza a lap tetejére

31 |vissza a lap tetejére


iNapló.hu | mindenNapiNapló | vissza a lap tetejére |kronológiai források