HÍRFOLYAM:

2017.07.04. 11:08 - A napokban sok dián javítgattam, főleg csak megjelenést érintő dolgokat. A logisztikus regresszió pdf-ét viszont kiegészítettem többhelyütt magyarázatokkal.

2017.01.31. 15:19 - MA elsősök!

Az órarendi ütközések megoldása érdekében a Módszertani készségfejlesztés csütörtöki kurzusa CSAK FEJLŐDÉSESEKNEK lesz megnyitva. Az emiatt kialakuló létszámbeli egyenlőtlenségek mérséklése érdekében a szerdára jelentkezettek NEM JÁRHATNAK BE csütörtökön.

Kérlek, ezt vegyétek figyelembe a kurzusjelentkezéskor, és ne keressetek ilyen tárgyú kérésekkel, mert el fogom őket utasítani.

2016.11.28 13:50 - A félév során felkerültek az új kurzushoz tartozó, részletesebb, jobban érthető tananyagok alapfogalmak, adattisztítás, lineáris és logisztikus regresszió témakörben. Bekerült az anyagba a dummy változók használata, a mediáló és moderáló hatások elemzése.

2016.09.12. 15:36 - Az idei "Módszertani készségfejlesztés..." kurzusokhoz az azokat hallgatóknak hozzáférést biztosítottam (a jelszó a Neptun-kódotok), ha nem működik a belépés, kérlek, jelezzétek!

2016.08.25. 20:22 - Az oldal elköltözött a régi címéről, és mostantól a stathelp.hu címen lesz elérhető. Szerkezetileg is megújult, remélem így könnyebben lesz majd böngészhető:) Ha valaki technikai problémába ütközik (pl. nem működő linkek sajnos előfordulhatnak), kérem, jelezze nekem!

2016.04.22. 17:54 - Egyszempontos ANOVÁhoz feltettem egy flowchartot. egyszempontos_anova_flowchart.pdf

2015.11.07. 13:47 - Elkészült a többszempontos ANOVA output-tengerén átvezető flowchart első draftja. Az ANOVA bekezdés alatt találjátok!

a

2015.10.08. 11:38 Elkészült a regresszió feltételeinek ellenőrzésén végigvezető flowchart: regresszio_flowchart.pdf

2015.09.24. 23:12 - Egy ideje ígérem a central limit theorem demostrációját. Íme: central_limit_theorem.xlsx

2015.07.28. 19:05 - Az új félévre való készülésben átnéztem a legtöbb diát, ahol tudtam, próbáltam egyértelműsíteni, szinte minden diasor változott.

Felkerült egy új diasor a többszempontos ANOVA elemzésekkel kapcsolatban.

Bővült a StatQuize kérdésanyaga

Felkerültek videók, melyeken egy-egy példafájlon az adatok megtisztításától az eredmények leírásáig minden lépésen végigmegyek. Egyelőre a nempara próbákhoz került négy ilyen videó

2015.02.14. 12:01 - A téli szünetben felkerült pár kiegészítő anyag, ami segíthet a munkátok során.

A változótípusokról szóló pdf segít eligazodni az elnevezések között: mi az hogy "legalább intervallumskála típusú", "folytonos", "dichotóm", "kategoriális", stb. A pdf-et az adatfeldolgozásnál találjátok.

A adatfeldolgozás flowchart végigvezet azokon a lépéseken, melyeket az adatok beolvasása után, de a tesztek elvégzése előtt szoktunk megtenni. A pdf-et az adatfeldolgozásnál találjátok

A tesztválasztókról már írtam, a tananyagok tetején találjátok.

Végül egy pdf a tesztek eredményeinek APA formátumú közléséről, amit a tananyagoknál találtok

                       

2014.11.23. 17:39 - Kijavítottam egy csomó apróságot és egyértelműbbé tettem egy másik csomót az adatfeldolgozás, korreláció, t-próba és anova ppt-ken. A t-próba és anova ppt-ket, mivel nagyon hosszúak voltak, kettészedtem parametrikus és nem parametrikus részre.

2014.11.23. 16:02 - Újabb fun mindenkinek. Három cheatsheet a helyes statisztika kiválasztásához. Megtaláljátok a tananyagok rész legtetején.

2014.11.19. 20:06 - Felkerült a StatQuiz, amely a zh-ra segít felkészülni. A kérdések bővülni fognak az elkövetkező hetekben.

2014.10.16. 21:05 - Az excel kezdő gyakorlat második részére jelentkezni itt lehet: http://goo.gl/forms/MgXziok4N7

2014.10.07. 13:33 - Több új videó is felkerült és frissült a pdf

2014.10.07. 00:58 - Új videó került fel a szűrésről

2014.10.05. 23:47 - Új videó került fel a szóráshomogenitásról

2014.10.04. 14:45 - EXCEL GYAKORLAT

Műhelymunka vagy diplomamunka írása során tapasztalhattátok vagy tapasztalni fogjátok, hogy egy kísérlet adatainak SPSS számára emészthető formátumba való rendezése, az adatok adott feltételek szerinti kiválogatása, hibás értékek megtalálása, fordított itemek megforgatása mind-mind olyan feladat, melyeket, ha kézzel végeztek, órákba is telhetnek. Excellel viszont egy-két okos ötlet és függvény felhasználásával sokszor pillanatok alatt megoldhatóak!

Szeretnénk indítani egy kezdő és egy haladó Excel gyakorlatot, ahol megtanulhatjátok az Excel gyakorlati alkalmazását. Mindkettő gyakorlat 2-3 alkalom hosszúságú lesz. A részvétel nem kötelező, számonkérések nem lesznek, rengeteg példa, gyakorlás, ppt és videó tutorial valamint lelkes oktatók annál inkább!

Ha szívesen tanulnál excel használatot, jelezd, melyik lehetséges időpontokban érsz rá: http://doodle.com/eayk6zu4fq8her37 

A jelentkezéssel még nem kötelezted el magad, de kérlek, csak akkor jelentkezz, ha látsz rá esélyt, hogy tényleg eljössz!

KEZDŐ EXCEL:

Teljesen az alapoktól indulnánk: abszolút és relatív hivatkozás, függvények írásának mikéntje, ÁTLAG(), SZUM(), SZÓRÁS() és más "leíró statisztikai" függvények, HA(), ÉS(), VAGY(), DARABTELI() és hasonló "feltételekhez" kapcsolódó függvények, adatok beolvasása, sorbarendezés, szövegkezelés, itemek megforgatása, grafikonok készítése...

Ha a kezdő Excel gyakorlat érdekel, kérlek jelezd a doodle pool-on, a négy lehetséges időpontból melyik alkalmakkor tudnál eljönni!

(Akik előző félévekben hozzám jártam statgyakra, azoknak a kezdő gyakorlat anyaga már ismerős lesz, de ha szeretnétek gyakorolni, szívesen várlak titeket is. A haladó gyakorlaton viszont olyan dolgokról tanulunk majd, ami nem volt része a statgyak tananyagnak)

HALADÓ EXCEL:

Érdekesebb függvények, például INDIREKT() vagy tömbfüggvények használata, összetettebb feltételek alkalmazása, az Excel programozható felületével, a MAKRÓKKAL való megismerkedés (és az ehhez szükséges programozási alapok elsajátítása). A haladó gyakorlatra való jelentkezésnek nem feltétele a kezdő gyakorlat, az ott átbeszélt függvények ismerete azonban elengedhetetlen.

A haladó gyakorlatot valamikor az őszi szünet után, a kezdő gyakorlat befejeztével szeretnénk megtartani. Ez november első vagy második hetét jelenti majd valószínűleg. Ha érdekelne a haladó gyakorlat, kérlek jelezd ezt a doodle pool-on!

2014.07.30. 0:37 - Nem ajánlott böngésző: Internet Explorer alatt nem működik tökéletesen az oldal, de