Vuokratuottolaskurin käyttötarkoitus

Vuokratuottolaskurin tarkoituksena on tarjota työpöytäselaimelle ja mobiililaitteille soveltuva helppokäyttöinen laskuri, jolla käyttäjä voi laskea sijoitusasunnon vuokratuoton. Laskurilla on myös mahdollisuus arvioida mahdollisten tulevien remonttien vaikutusta vuokratuottoon.

 

Vuokratuotto.fi ottaa mielellään vastaan palautetta laskurin kehittämiseksi. Palautteen voi jättää sivun ylälaidasta kohdasta ”Ota yhteyttä tai anna palautetta”.

Tietosuoja

Vuokratuotto.fi ei kerää mitään henkilötietoja. Mikäli käyttäjä haluaa lähettää tekemänsä laskelman sähköpostilla, vuokratuotto.fi tallentaa käyttäjän tekemän laskelman tietokantaan. Tallennetut tiedot sisältävät ainoastaaan ne tiedot, mitkä käyttäjä on laskuriin syöttänyt laskelman tekemiseksi ja sen edelleen lähettämiseksi.

 

Pikaohje

Vuokratuoton perustiedot

Perustiedot osion tiedot ovat pakollisia tietoja vuokratuottoprosentin laskemiseksi. Syöttämällä tiedot kenttiin (Velaton hinta, Hoitovastike, Vuokra, Asunnon koko ja Varainsiirtovero), laskuri laskee automaattisesti vuokratuottoprosentin ruudun alalaidan kiinteään palkkiin. Painamalla “Laske”-nappia, laskuri laskee vuokratuottoprosentin lisäksi rahoituslaskelmat.

Perustiedoissa valinnaisia kenttiä ovat kohteen kuvaus, osoite/paikkakunta sekä linkki kohteeseen. Nämä kentät ovat hyödyllisiä täydentää silloin, kun käyttäjä haluaa jakaa laskelman kolmannelle osapuolelle.

Mikäli vuokratuottoprosentti on 5 % tai yli, laskuri ilmoittaa tuloksen vihreällä värillä. Jos vuokratuottoprosentti on alle 5 %, laskuri ilmoittaa tuloksen punaisella värillä. Yleisesti asuntosijoittajan kannalta tavoiteltavana vuokratuottoprosenttina pidetään yli 5 % vuokratuottoa.

Remontit (avautuu klikkaamalla)

Tässä kohdassa käyttäjä voi arvioida mahdollisten tulevien remonttien kustannusvaikutusta vuokratuottoon ”täppäämällä” remontin kohdalla olevan laatikon. Remonttikohtaisina oletuskustannuksina on käytetty Suomessa keskimääräisiä remonttikustannuksia. Remonttien kustannusten hinnat vaihtelevat Suomessa alueellisesti (esim. pääkaupunkiseutu). Käyttäjä voi muuttaa remontin neliömääräistä kustannusta antamalla syöttämällä remonttikohtaiseen kenttään oman arvion. Laskuri päivittää automaattisesti vuokratuottoprosenttia kun remontin kustannusta muutetaan.

 

Rahoitus (avautuu klikkaamalla)

Rahoitus kohdassa käyttäjä voi arvioida eri rahoitusehtojen vaikutusta kassavirtalaskelmaan. Syöttämällä tiedot rahoitus osion kenttiin ja painamalla “Laske” nappia vuokratuottolaskuri laskee kassavirtalaskelmat ja ruutu siirtyy “Rahoituslaskelmat” kohtaan, jossa tiedot esitetään sekä graafeina että numeerisesti.

Rahoitusvastikkeen kirjanpitokäsittelyä (tuloutettu/rahastoitu) kysytään tässä osiossa sen vuoksi, että sillä asuntosijoittajan kannalta keskeinen verotuksellinen merkitys. Tuloutettava rahoitusvastike voidaan kokonaisuudessaan vähentää vuokratulon verotuksessa, paitsi jos asunnon omistaja maksaa rahoitusvastiketta kertaeränä pois juuri ennen asunnon myyntiä. Tällaisen kertaerän voi vähentää vain hankintamenona. Rahastoitava rahoitusvastike ei ole vähennyskelpoinen edes koron osuudelta ja sen voi vähentää vain hankintamenona luovutusvoitosta. Lisätietoja verotusmenettelystä löytyy verottajan sivuilta.

Laskuri laskee pankkilainan annuiteettilainana. Annuiteettilainassa lainaa maksetaan takaisin samansuuruisina maksuerinä, jotka sisältävät sekä lainapääoman lyhennyksen että korkokulut. Jos lainan viitekorko muuttuu, maksuerän suuruus muuttuu, mutta laina-aika pysyy muuttumattomana.

Vuokratuottolaskelma

Vuokratuottolaskelmassa esitetään vuokratuottoprosentin lisäksi muut keskeiset avainluvut kuten esimerkiksi neliökohtainen asunnon hinta, vuokra ja hoitovastike. Tässä osiossa ei pysty muuttamaan esitettyjä tietoja vaan tiedot lasketaan yllä syötettyjen arvojen pohjalta.

Rahoituslaskelmat

Rahoituslaskelmat kohdassa esitetään asuntosijoittajan kannalta muita tärkeitä avainlukuja kuvioineen kuten esimerkiksi kassavirtalaskelmat.

Kuvio 1. näyttää ensimmäisen vuoden kassavirran brutto- ja nettomääräisenä. Bruttomääräinen kassavirrassa lasketaan yhteen yhden vuoden vuokratulo, josta vähennetään ensimmäisen vuoden kulut. Nettomääräisessä laskelmassa tulosta vähennetään myös pääomaverot.  Mikäli kassavirta on miinuksella, tarkoittaa tämä sitä, että sijoittajan on laitettava vuosittain tätä summaa vastaavan määrän omaa rahaa kattaakseen sijoituksesta aiheutuvat kulut.

Kriittisellä korkopisteellä alussa tarkoitetaan sitä korkoa (viitekorko + marginaali), jolla  vuokratuotto ei enää riitä kattamaan korkokuluja ja sijoitus alkaa tekemään tappiota. Kriittinen korkopiste muuttuu lainan määrän pienentyessä.

Oman pääoman tuotolla tarkoitetaan sitä tuottoa, jonka sijoittaja saa sijoittamalleen omalle pääomalle. Mikäli omaa pääomaa ei ole käytetty, vaan sijoitus tehdään 100% velkavivulla, tällöin laskuri jättää tämän kohdan tyhjäksi.

Kassavirta / 1. kk

Kuukausittaisessa kassavirtalaskelmassa on esitetty laskelma josta käy ilmi paljonko asuntosijoittajan täytyy laittaa kuukausittain omaa rahaa kattaakseen sijoituksesta aiheutuvat kulut. Mikäli brutto- /nettokassavirran arvo on negatiivinen, tällöin lukema näytetään punaisella taustalla. Vastaavasti positiivinen arvo näytetään vihreällä joka myös tarkoittaa sitä, että asuntosijoittajalle jää kuukaudessa tämän summan verran kuukaudessa rahaa käteen kaikkien kulujen jälkeen.

Ensimmäisen vuoden kassavirtalaskelma on täysin vastaava kuin kuukausittain kassavirtalaskelma mutta tässä tulot ja kulut on laskettu kumulatiivisesti ensimmäisen vuoden ajalta.

Lähetä laskelma sähköpostilla tai jaa Twitterissä

Käyttäjä voi lähettää tekemänsä laskelman tällä toiminnallisuudella. Syöttämällä tiedot vaadittuihin kenttiin ja painamalla “Laske” -nappia käyttäjälle aktivoituu tumman siniseksi “Lähetä laskelma sähköpostilla tai jaa Twitterissä” -nappi.

Laskelman jako sähköpostitse

Painamalla “Lähetä laskelma sähköpostilla tai jaa Twitterissä” -nappia, käyttäjälle avautuu ikkuna, jossa pakollisena tietona kysytään laskelman vastaanottajan sähköpostiosoitetta sekä turvakoodi. Valinnaisena käyttäjä voi lisätä viestiin kohteen osoitteen, paikkakunnan sekä lisätä viestin vastaanottajalle. Viestin vastaanottaja saa käyttäjän lähettämän viestin joka sisältää linkin vuokratuottolaskelmaan.

Laskelman jako Twitterissä

Painamalla “Lähetä laskelma sähköpostilla tai jaa Twitterissä” -nappia, käyttäjälle avautuu edellä kuvattu ikkuna, jonka alaosassa on “Tweet”-nappi, jota painamalla on mahdollista jakaa laskelma omalla henkilökohtaisella Twitter-tilillä. “Tweet”-napin painalluksesta avautuu ikkuna twiitin kirjoitukseen, jossa oletuksena on laskelman vuokratuottoprosentti, velatonhinta, asunnon koko sekä linkki vuokratuottolaskelmaan. Käyttäjällä on mahdollisuus vielä tässä vaiheessa muokata twiittiä. “Twiittaa” -napista twiitti julkaistaan käyttäjän Twitter-tilillä.

Laskelma tallentuu vuokratuotto.fi palveluun. Tallennettu laskelma on ainoastaan nähtävissä laskelman linkin vastaanottajalla sekä tarvittaessa palvelun ylläpidolla.

Vuokratuottolaskurissa käytetyt laskentakaavat:

Oma pääoma tuotto % = ( (vuokra * 12) - ( pankkilainan korko - (hoitovastike * 12) ) ) / oma pääoma * 100

 

Vuokratuotto = ( 12 * (vuokra - hoitovastike) / (velaton hinta + varainsiirtovero + remontit) ) * 100

 

Annuiteettilainan kk erä = K * q^n * ( (1 - q) / (1 - q^n) ) ,

 

jossa;

K = lainamäärä, q = 1 + (1/12) * (korko / 100)

n = lainaerien määrä (kk)

 

Kriittinen korkopiste alussa = 12 * 100 * (vuokra - hoitovastike) / vieras pääoma

Vastuuvapauslauseke

Vuokratuottolaskurin tarkoitus on toimia suuntaa-antavana apuvälineenä käyttäjän sijoituspäätöksen tukemiseksi. Vuokratuottolaskurissa voi esiintyä teknisiä virheitä ja mahdollisesti kirjoitusvirheitä tai muun tyyppistä epätarkkuutta. Vuokratuotto.fi ei takaa vuokratuottolaskurin virheettömyydestä eikä vastaa minkäänlaisista virheistä, kuluista tai vahingoista laskurin käyttäjälle tai kolmannelle osapuolelle, jotka saattavat johtua vuokratuottolaskurin käytöstä.

Vuokratuotto.fi pidättää oikeuden tehdä muutoksia vuokratuottolaskuriin.