Regulament de înscriere și participare a profesorilor STEM la

„Festivalul Science on Stage România 2023”

        Science on Stage România invită profesorii STEM din învățământul primar, gimnazial și liceal să participe cu proiecte la Festivalul Science on Stage România din acest an, care va avea loc la Cluj-Napoca, în perioada 29 – 30 septembrie.

        

        Fiecare proiect va fi înscris pentru participare prin intermediul FORMULARULUI DE ÎNSCRIERE care trebuie trimis până la data de 15 iunie 2023.

        

        În Formularul de înscriere vor fi furnizate și încărcate documente care vizează:

 1. Descrierea proiectului STEM (științe experimentale - fizică, chimie, biologie, astronomie, științe ale pământului, matematică, tehnologie, ...) care trebuie să fie unul inovator, atractiv și care se dorește a fi prezentat la festival;

! Proiectul poate viza diverse aspecte ale predării disciplinelor științifice: învățarea, proiectarea și experimentarea de trasee și/sau materiale educaționale, inovare educațională, conectarea activității de la clasă cu experiența zilnică, experimente propuse și sub formă de joc sau spectacol, contribuția noilor tehnologii informaționale la predarea științelor experimentale;

!! „Umbrela” sub care trebuie să se găsească toate proiectele este învățarea bazată pe investigație (IBL – Inquiry Based Learning) este.

        !!! Proiectul trebuie să aparțină la una din următoarele secțiuni:

 • STEM pentru cei mai tineri: proiecte de promovare a STEM în ciclul primar;
 • Educație STEM pentru Dezvoltare Durabilă: Proiecte care contribuie la atingerea celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă;
 • Tehnologii digitale în educația STEM: Proiecte de programare, educație digitală, TIC, Big Data, inteligență artificială, realitate virtuală etc.
 • Diversitate în predarea STEM: proiecte care reflectă eterogenitatea și diversitatea societății noastre, de ex. metode de predare care implică elevi cu diferite niveluri de învățare sau care provin din medii culturale diferite.)
 • STEAM în educație: proiecte care combină știința naturii cu alte discipline, de ex. știință, tehnologie, inginerie sau matematică cu arte, muzică, sport, istorie etc.
 • Experimente cu costuri reduse în educația STEM: proiecte cu costuri de implementare reduse.
 1. Activitatea cadrului didactic care propune proiectul

Proiectele trimise și înscrise vor intra într-un proces de selecție națională care are ca scop final desemnarea delegației care va reprezenta România la European Science on Stage Festival de la Turku, Finlanda, 12-15 august 2024 

Selecția națională se va  desfășura în două faze: 

 1. Selecția inițială – dintre proiectele înscrise prin intermediul FORMULARULUI DE ÎNSCRIERE se vor alege 30 proiecte pentru a fi prezentate în cadrul Festivalului Național Science on Stage România, de la Cluj-Napoca, 29–30 septembrie 2023.

Termene limită pentru:

 • trimiterea de către cadrele didactice a propunerilor de proiecte prin intermediul formularului: 15 iunie 2023
 • afișarea listei cu proiectele care vor intra în concurs, la faza a doua de selecție: 15 iulie 2023
 • confirmarea participării la faza a doua prin intermediul unui formular google care va fi transmis odată cu afișarea listei: 23 iulie 2023
 • afișarea listei finale cu proiectele care vor intra în concurs, la faza a doua de selecție: 28 iulie 2023 (în cazul neconfirmării participării unor persoane selectate, lista se va completa cu participanți aflați în lista de așteptare).

 1. Selecția finală – dintre proiectele participante la Festivalul Național Science on Stage România (29-30 septembrie), vor fi alese 7 proiecte pentru a fi prezentate în cadrul European Science on Stage Festival Turku, Finlanda, 12-15 august 2024.

Autorii celor 30 de proiecte selectate vor participa la evenimentul național, care va avea loc la Cluj-Napoca, în perioada 29 - 30 septembrie 2023.

Fiecare proiect participant va fi expus în cadrul  unui stand, care va dispune de o masă, un panou pentru poster și un prelungitor pentru alimentarea electrică.

Programul Festivalului Național Science on Stage România:

Prima zi: 29 septembrie 2023 (orele 12 - 18)

 • Pregătirea standurilor
 • Deschiderea oficială
 • Prezentarea și jurizarea proiectelor

A doua zi: 30 septembrie 2023 (orele 10-18)[1]

 • Expunerea proiectelor la stand, pentru publicul larg, în cadrul evenimentului Noaptea Cercetătorilor ReCoNnect Cluj-Napoca 2023
 • Anunțarea rezultatelor și premierea participanților
 • Întâlnire și dialog cu profesorii participanți la Festivalul Science on Stage RO
 • Participare la activitățile Noaptea Cercetătorilor ReCoNnect Cluj-Napoca 2023

În urma festivalului național se va face desemnarea oficială a delegaților României la festivalul internațional - European Science on Stage Festival de la Turku, Finlanda, care va avea loc în perioada 12-15 august 2024. 

Cine se poate înscrie pentru selecția națională? (implicit participare la Festivalul național Science on Stage România)

 • Profesorii de la orice nivel școlar sau experți în predare și comunicare științifică ce lucrează cu elevii -

Care sunt condițiile de înscriere?

 1. Elaborarea unui proiect STEM ținând cont de următoarele considerente promovate de Science on Stage ca fiind esențiale pentru obținerea unui proiect ideal:
 • este elaborat de profesori pentru profesori,
 • promovează învățarea bazată pe investigare,
 • are o mare relevanță pentru viața de zi cu zi,
 • poate fi realizat cu cheltuieli rezonabile,
 • promovează educația pentru dezvoltare durabilă, 
 • stimulează interesul elevilor pentru știință.
 1. Trimiterea FORMULARULUI DE ÎNSCRIERE care conține toate câmpurile necesare furnizării informațiilor și încărcării tuturor materialelor solicitate.

Care sunt condițiile de participare la Festivalul Național Science on Stage România?

 1. Selecția proiectului, realizată de către Comitetul Național de Coordonare al Science on Stage România (NSC România), pe baza informațiilor trimise de aplicant. Se va ține cont de următoarele criterii de evaluare (nu se admit contestații):

• Caracterul inovator al proiectului;

• Corectitudinea și studiul aprofundat al conținutului științific;

• Originalitatea și eficacitatea comunicativă;

• Caracterul multidisciplinar;

• Respectarea metodelor didactice bazate pe investigație (IBL).

 1. Confirmarea participării celui selectat prin acceptarea condițiilor de desfășurare a festivalului.

Care sunt condițiile de participare la European Science on Stage Festival?

 1. Selecția proiectului de către juriul format din cadre didactice universitare și preuniversitare, pe baza prezentării proiectului în cadrul Festivalului Național Science on Stage România.  
 2. Confirmarea participării celui selectat prin acceptarea condițiilor de desfășurare a festivalului european.

De reținut

 1. Proiectul poate fi elaborat și de un grup de profesori, dar în formularul de înscriere trebuie să fie menționată o singură persoană de contact.
 2. Prezentarea proiectului care va fi inclusă în formularul de înscriere trebuie să conțină obligatoriu:
 • disciplina predată de profesorul aplicant;
 • titlul proiectului;
 • secțiunea  la care se înscrie proiectul (una din cele 6 secțiuni ale Festivalului Science on Stage menționate anterior)
 • un rezumat în limba engleză;
 • menționarea conținuturilor/contribuțiilor inovatoare;
 • descrierea clară și precisă a proiectului;
 • indicarea persoanei care, în cazul selecției proiectului, îl va prezenta în cadrul evenimentului național (în limba română), precum și al celui care îl va prezenta în context internațional, în Finlanda (în limba engleză);
 • Prezentarea poate fi însoțită de materiale foto/video, care permit evaluarea proiectului în cel mai complet mod posibil.
 1. În formularul de înscriere va fi încărcat obligatoriu și un CV, elaborat în format Europass, al profesorului aplicant;
 2. Pentru Festivalul Science on Stage România vor fi selectate 30 de proiecte iar pentru Festivalul European de la Turku (Finlanda) 7 proiecte; În caz de egalitate, vor avea prioritate proiectele prezentate de cei care nu au participat la edițiile anterioare ale festivalului european Science on Stage. Selecția va avea în vedere și asigurarea reprezentativității tuturor temelor SonS și a nivelurilor de învățământ pentru componența delegației României.

Taxe și cheltuieli 

 1. Realizarea proiectului și tot ceea ce ține de prezentarea acestuia este responsabilitatea, inclusiv financiară, a aplicanților, cadrelor didactice care înscriu proiectul. 
 2. Science on Stage România va oferi cazare la Cluj-Napoca (maximum două nopți) pentru participarea la evenimentul național al unui delegat/proiect, însoțit de maxim 2 elevi (în limita fondurilor disponibile). Detaliile privind cheltuielile acoperite pentru fiecare participant vor fi comunicate din timp, astfel încât acestea să fie cunoscute până la data limită de confirmare a participării, după selecția inițială.
 3. În cazul proiectelor selectate pentru festivalul internațional, cheltuielile aferente participării delegației la European Science on Stage Festival (cazare, masă) vor fi acoperite de organizatorii europeni, dar cheltuielile de călătorie vor fi suportate de către participanți. 

Toate informațiile referitoare la festivalul european din 2024 precum și la edițiile trecute sunt  disponibile pe site-ul www.science-on-stage.eu

.


[1] Toate activitățile celei de-a doua zi (30 septembrie) se vor derula în cadrul evenimentului Noaptea Cercetătorilor ReCoNnect Cluj-Napoca, 2023