.

Γράψτε μας τη γνώμη σας, τις απόψεις σας τις ερωτήσεις ή τις διαφωνίες σας σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών και τη διδασκαλία του γενικά ή στο σχολείο σας που αφορά την Α’ Γυμνασίου. Με σκοπό να συμβάλλουμε σε μία σύγχρονη, πραγματικά ρεαλιστική διδασκαλία του πνευματικού πλούτου που μας χαρίζει η Ορθόδοξη Χριστιανική Διδασκαλία και τη συμβολή της στην διαμόρφωση μιας γνήσια Θεανθρώπινης δυνάμει και κατά χάριν προσωπικότητας

Τα περιεχόμενα θα μπορείτε να τα εμπλουτίζετε περισσότερο μέσα από την ιστοσελίδα που έφτιαξαν οι μαθητές μας στο μάθημα της Μελέτης της Αγίας Γραφής, Παλαιά Διαθήκη, Καινή Διαθήκη και της Εκκλησιαστικής Ιστορίας στη διεύθυνση : www.2gympsilkalym.wordpress.com  : “ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ :  ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΥΜΝΟΥ”

Δείτε και τις ιστοσελίδες των τμημάτων της Α’ Γυμνασίου του σχολείου μας για να βοηθείτε και στις ... λεπτομέρειες!

http://a1-2ogymnasiokalymnou.blogspot.gr/

http://a2-2ogymnasiokalymnou.blogspot.gr/

http://a3-2ogymnasiokalymnou.blogspot.gr/

https://tackk.com/1u9683

Εισαγωγή στην Παλαιά Διαθήκη – 1ο Μάθημα

Η Αγία Γραφή μιλά για … την Αγία Γραφή!

http://padlet.com/wall/hyidgxnjfu

Ποιμένας μου ο Κύριος και δε θα στερηθώ.

Σε πράσινα λιβάδια με αναπαύει,

με πάει σε νερά δροσιστικά.

Ανανεώνει τη ζωή μου,

στο σωστό δρόμο με οδηγεί

για να δοξάσει τ’ όνομά του.

Αν πορευτώ μες σε θανατερό σκοτάδι,

κακό κανένα δε φοβάμαι,

γιατί μαζί μου, Κύριε είσ’ εσύ,

η γκλίτσα και το ρόπαλό σου

μου δίνουν σιγουριά.

Ψαλμός 22

Να ξέρετε ότι όσα γράφτηκαν στις Γραφές έχουν γραφτεί για να µας διδάσκουν… Ρωµ 15, 4

Αφού ο Θεός, τα παλιά χρόνια, µίλησε στους προπάτορες πολλές φορές και µε ποικίλους τρόπους µέσω των προφητών, σ’ αυτούς εδώ τους έσχατους  καιρούς µίλησε σ’ εµάς µέσω του Υιού (του).            Εβρ 1, 1

Άκουσα προσεκτικά τα λόγια σου. Κάθε σου λέξη ήταν για µένα χαρά και ευτυχία στην καρδιά µου, γιατί εγώ ανήκω σ’ εσένα, Κύριε του σύµπαντος.   Εβρ 1, 1

Ο λόγος του Θεού είναι ζωντανός και δραστικός*…  Εβρ 4, 12

Οι Πατέρες της Εκκλησίας ερμηνεύουν την Αγία Γραφή

Ας καταφύγουµε στον όµορφο παράδεισο των Γραφών…

Ας µην το κάνουµε όµως επιπόλαια, αλλά µε προθυµία και επιµονή…

Αν διαβάσουµε µια δυο φορές και δεν καταλάβουµε αυτά που διαβάζουµε, ας µην αποθαρρυνθούµε, αλλά ας επιµείνουµε και ας ρωτήσουµε. (Άγ. Ιωάννης ο ∆αµασκηνός PG 94, 1176)

Ερωτήσεις κατανόησης του μαθήματος

http://flashcards.educationlabs.com/Default.aspx?page=Create#/Play

Ποια είναι τα δύο µεγάλα µέρη της Αγίας Γραφής;

Παλαιά Διαθήκη (47 βιβλία – Νόμος, Αγιόγραφα, Προφητικά) και Καινή Διαθήκη (27 βιβλία)

Τι σημαίνει Διαθήκη;

Συμφωνία μεταξύ του Θεού και του ανθρώπινου γένους (πρώτα με τον Αβραάμ, μετά τον ισραηλιτικό λαό και με τους ανθρώπους που βαφτίζονται στο όνομα της Αγίας Τριάδος και ζουν ορθοδόξως.

Στη Βίβλο η λέξη «διαθήκη» έχει την έννοια της συµφωνίας του Θεού µε τους ανθρώπους. Τα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης µιλούν για την παλαιότερη συµφωνία που έκλεισε ο Θεός µ’ ένα λαό, τον Ισραήλ, πριν τον ερχοµό του Χριστού στον κόσµο. Τα βιβλία της Καινής Διαθήκης κάνουν λόγο για τη νεότερη συµφωνία και σχέση που πραγµατοποίησε ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός µε όλους τους ανθρώπους.

Τι ακριβώς είναι ο Κανόνας και πώς συντέθηκε;

Η λέξη κανών στα ελληνικά σηµαίνει το εργαλείο µε το οποίο ελέγχεται η ευθυγράµµιση µιας επιφάνειας ή µιας γραµµής. Άλλωστε κανόνα λέµε και το χάρακα. Σηµαίνει επίσης ό,τι χρησιµοποιείται ως πρότυπο για την εκτέλεση ενός έργου.

Επειδή η χριστιανική Εκκλησία από πολύ νωρίς συνειδητοποίησε τη σηµασία αυτών των κειµένων για τους πιστούς, φρόντισε να τα διαφυλάξει. Έτσι, ύστερα από µακροχρόνιες συζητήσεις συνέθεσε γύρω στον 3ο αι. µ.Χ. έναν «κλειστό» κατάλογο των βιβλίων της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης, στον οποίο δηλαδή κανείς δεν µπορεί να αφαιρέσει ή να προσθέσει κάτι. Η συλλογή αυτών των 76 βιβλίων αποτελεί τον Κανόνα της Αγίας Γραφής.

Για ποιους λόγους διαβάζουν οι σύγχρονοι άνθρωποι την Αγία Γραφή;

Πολλοί είναι οι λόγοι για τους οποίους οι σύγχρονοι άνθρωποι διαβάζουν την Αγία Γραφή. Οι επιστήµονες (θεολόγοι, φιλόλογοι, ιστορικοί, αρχαιολόγοι κ.ά.) για να την ερµηνεύσουν και να αντλήσουν απ’ αυτήν χρήσιµα στοιχεία για τις επιστήµες. Άλλοι διαβάζουν τα γοητευτικά κείµενά της για ευχαρίστηση. Πολλοί αναγνώστες ψάχνουν στις σελίδες της απαντήσεις για το Θεό, το νόηµα της ζωής και τον προορισµό του κόσµου. Τη θεωρούν οδηγό και στήριγµα στη ζωή τους.

Όλοι αυτοί οι αναγνώστες της Αγίας Γραφής φυσικά δεν είναι µόνο χριστιανοί. Πολλοί πιστοί και άλλων θρησκειών (µουσουλµάνοι, εβραίοι, ινδουϊστές*κ.ά.) θεωρούν τη Βίβλο ένα σπουδαίο βιβλίο που το σέβονται και το µελετούν. Ποια είναι η θέση της Βίβλου στον παγκόσµιο πολιτισµό;

Για ποιους λαούς αποτελεί η Αγία Γραφή την κοινή πολιτιστική τους κληρονοµιά; Τι εννοούµε µ’ αυτό;

Τα γεγονότα της Παλαιάς Διαθήκης εκτυλίσσονται στην περιοχή που ονομάζεται Μέση Ανατολή. Οι χώρες που βρίσκονται σήμερα εκεί είναι το Ιράκ, το Ιράν, η Συρία, ο Λίβανος, το Ισραήλ, η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος. Όπως διαπιστώνουμε στο χάρτη 1, τα ποτάμια χάριζαν ευφορία στην περιοχή. Μπορούμε μάλιστα να παρατηρήσουμε ένα καταπράσινο τόξο που εκτείνεται από την εκβολή των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη (στον Περσικό Κόλπο) και φτάνει έως την κοιλάδα του Νείλου (στην Αίγυπτο). Σ’ αυτή την εύφορη περιοχή δημιουργήθηκαν οι πρώτοι οικισμοί, επινοήθηκε η γραφή και ο τροχός και άνθισαν μερικοί από τους σπουδαιότερους πολιτισμούς του κόσμου. Σήμερα, οι αρχαιολογικοί τους χώροι έχουν ενταχθεί στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco*και οι θησαυροί τους κοσμούν μουσεία σ’ όλο τον κόσμο.

Πότε µπορούµε να πούµε πως η µελέτη της Αγίας Γραφής είναι ιδιαίτερα σηµαντική;

Για τους χριστιανούς όλου του κόσµου η Βίβλος είναι το ιερό τους βιβλίο. Ας δούµε γιατί: Μια έκφραση που συχνά χρησιµοποιούν γι’ αυτήν είναι: ο λόγος του Θεού. Τι σηµαίνει όµως αυτό; Ποιος και γιατί «λέει», «µιλάει» µέσα σ’ αυτά τα κείµενα;

Μπορούµε να σχηµατίσουµε µια πρώτη ιδέα αν σκεφτούµε πότε και γιατί µιλούν οι άνθρωποι ο ένας στον άλλο στην καθηµερινή ζωή: Όταν θέλουν να εκφράσουν τις σκέψεις τους, να επικοινωνήσουν µε τους άλλους κι έτσι να κάνουν καλύτερες τις σχέσεις τους. Για µια επικοινωνία µιλούν και τα βιβλία της Αγίας Γραφής: τη «συνοµιλία» και τη σχέση του Θεού µε τους ανθρώπους. ∆ηλαδή από τη µια µεριά ο Θεός αναζητά µε αγάπη τον άνθρωπο µέσα στην καθηµερινή του ζωή, του δείχνει την αλήθεια, τον στηρίζει, τον θεραπεύει από το κακό. Από την άλλη ο άνθρωπος προσπαθεί να καταλάβει τις ενέργειες του Θεού, να ανταποκριθεί θετικά και να αλλάξει τη ζωή του βελτιώνοντας έτσι και τον κόσµο ολόκληρο. Αυτή η σχέση του Θεού µε τους ανθρώπους είναι γεµάτη περιπέτειες. Κι αυτήν ακριβώς τη σχέση περιγράφουν οι συγγραφείς της Αγίας Γραφής στα κείµενά τους (όπως θα δούµε στα επόµενα µαθήµατα) µε πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Έτσι µπορούµε να λέµε ότι για τους χριστιανούς η Αγία Γραφή είναι ο «λόγος του Θεού», δοσµένος όµως µε τα «λόγια των ανθρώπων» (= των συγγραφέων).

Τώρα ίσως µπορούµε να καταλάβουµε γιατί οι χριστιανοί τη θεωρούν το ιερό τους βιβλίο. Το σεβασµό τους τον δείχνουν µε πολλούς τρόπους: την τοποθετούν στην Αγία Τράπεζα των ναών, διαβάζουν αποσπάσµατά της στη Θεία Λειτουργία*, αλλά και σ’ όλες τις Ιερές Ακολουθίες*, τη φυλάσσουν στο σπίτι τους και τη µελετούν.

Όλα αυτά βέβαια έχουν νόηµα, όταν, διαβάζοντας τα βιβλικά κείµενα, έχουµε την ευκαιρία να σκεφτόµαστε, να ρωτάµε, να συζητάµε. Τότε µπορούµε να ανακαλύπτουµε τη σχέση τους µε τη ζωή, τη δική µας και του κόσµου ολόκληρου. Κι ας µην ξεχνάµε: για µια τέτοια ανακάλυψη χρειάζεται προσπάθεια, χρόνος και υποµονή!

Ποια είναι η θέση της Βίβλου στον παγκόσμιο πολιτισμό;Όποιο µουσείο κι αν επισκεφτούµε στην Ελλάδα, στην Ευρώπη αλλά και σ’ όλο τον κόσµο, θα διαπιστώσουµε ότι πολλοί ζωγράφοι και γλύπτες έχουν εµπνευστεί από τις ιστορίες και τα πρόσωπα της Βίβλου. Το ίδιο ισχύει και για άλλα είδη τέχνης: τη λογοτεχνία, τη µουσική, το θέατρο, τον κινηµατογράφο. H µεγάλη επίδραση της Βίβλου στην τέχνη συνεχίζεται και στις µέρες µας. Πράγµατι, δύσκολα µπορεί να βρεθεί κείµενο που εµπνέει τόσο βαθιά και τόσους πολλούς καλλιτέχνες σε όλη την υφήλιο*!

Εκτός από την τέχνη και τα µνηµεία πολιτισµού η Βίβλος έχει επηρεάσει και την καθηµερινή ζωή και συµπεριφορά των ανθρώπων, κυρίως των χριστιανών: τις γιορτές και τα έθιµά τους, το πώς πιστεύουν και λατρεύουν το Θεό, πώς αντιµετωπίζουν το συνάνθρωπό τους και τον κόσµο, πώς φέρονται στις απλές αλλά και στις κρίσιµες στιγµές της ζωής τους κ.ά. ∆ίκαια, λοιπόν, µπορούµε να ισχυριστούµε ότι η Βίβλος βρίσκεται στο κέντρο του πολιτισµού και της ζωής των ανθρώπων στη διάρκεια όλων των αιώνων µετά τη Γέννηση του Χριστού. Αυτό ισχύει για τους λαούς της Ευρώπης αλλά και όλων των χριστιανικών χωρών του κόσµου. Έτσι, η Αγία Γραφή µπορεί να θεωρηθεί όχι µόνον κοινή πολιτιστική τους κληρονοµιά αλλά και πηγή του πολιτισµού τους.

Όλα αυτά σηµαίνουν ότι όποιος θέλει να κατανοήσει τη θρησκεία, τον πολιτισµό και την ιστορία της πατρίδας του, αλλά και πολλών χωρών του κόσµου, χρειάζεται να γνωρίσει το συναρπαστικό* κόσµο της Αγίας Γραφής.

http://prezi.com/jqq2zmxppb-y/?utm_campaign=share&utm_medium=copy

Μιλώντας για τον Θεό με ανθρώπινα λόγια (εισαγωγή), εν. 3. Συγγραφείς της Αγίας Γραφής

Κατερίνα Μακαρούνα, Ελένη Λαζαρή, Σεβαστή Καρδούλια, Ειρήνη Κουτελά, Βαγγελίτσα Κουφού, Α2, ομάδα “Στρουμφάκια”:

Οι συγγραφείς της Παλαιάς Διαθήκης έγραφαν με τη γλώσσα που μιλούσαν. Στα κείμενά τους σκοπό έχουν να εκφράσουν τις θεόπνευστες αλήθειες όσο καλύτερα γινόταν. Οι άνθρωποι της Ανατολής αγαπούσαν πολύ τις ιστορίες και μερικές που γνώριζαν από παλαιότερους ή συνέθεταν εκείνοι και τις χρησιμοποιούσαν στην Αγία Γραφή. Τα ιδιαίτερα χαρίσματά τους τούς βοηθούσαν να “χτίζουν” τα κείμενά τους. Ένα από αυτά ήταν και η φαντασία. Συνήθως παρουσίαζαν τον Θεό σαν ποιμένα. Αυτό είναι το πιο συνηθισμένο στοιχείο για μας αλλά και για τους παλαιούς ανθρώπους. Άλλοτε τον παρουσιάζουν να μιλάει, να θυμώνει, αλλά και να μαλώνει τους ανθρώπους σαν ένα αυστηρό πατέρα που νοιάζεται για τα παιδιά του. Η παρουσίασή του σαν άνθρωπο, του Θεού, ονομάζεται “ανθρωπομορφισμός”. Άρα η Παλαιά Διαθήκη είναι ένα βιβλίο θεόπνευστο αλλά και έργο ανθρώπινο.

http://prezi.com/jqq2zmxppb-y/?utm_campaign=share&utm_medium=copy

                

Ασκήσεις στην τάξη:

1. Αντιστοίχιση

           Α                                                                                 Β

1. Η Παλαιά Διαθήκη είναι έργο...                  α.    κατανοητό σε όλους

2. Ήθελαν να γίνει .......                             β.    θεόπνευστο και ανθρώπινο

3. Προσπαθούσαν να την κάνουν             γ.    ιστορίες, εικόνες, σύμβολα,

   κατανοητή με .....                                           ανθρωπομορφισμούς

(Ιεραπόστολοι : Νομική Σουλούνια)

4. Η Αγία Γραφή είναι                              δ.    τα γεγονότα της ιστορίας του      

                                                                          Ισραηλιτικού λαού

5. Ο Θεός είναι ...........                               ε.    κυρίαρχος όλου του κόσμου

6.  Τους έδειξε ποιο είναι .........                  στ.  θεόπνευστο βιβλίο

7. Φανέρωσε τα ........                                  ζ.   το καλό και το κακό

(Μιχάλης Λαζαρής, ομάδα Bad Boys!)

8. Παλαιά Διαθήκη                                  η.  κυρίαρχος όλου του κόσμου

9. Θεός                                                      θ.  φανέρωσε αλήθειες στους ανθρώπους

10. Θεός                                                   ι.  βιβλίο θεόπνευστο

11. θεόπνευστεες αλήθειες                     ια. αλήθειες που φανέρωσε ο Θεός

                                                                      σταδιακά στα γεγονότα της ιστορίας

                                                                      του ισραηλιτικού λαού.

12, βίβλος                                                ιβ. κτηνοτρόφοι και μετά αγρότες

13.  Ιουδαίοι, Ισραηλίτες, Εβραίοι        ιγ.  εμπνευσμένο από το Θεό και γραμμένο

                                                                      από τους ανθρώπους

14. θεόπνευστο έργο                             ιδ.  Αγία Γραφή

1α. Ζωγραφίστε δύο από τις εικόνες που σας έρχονται στο μυαλό όταν διαβάζετε το δεύτερο κείμενο του βιβλίου στην ενότητα αυτή.

2. Ερωτήσεις:

    α.  Τι εννοούμε όταν λέμε ότι η Αγία Γραφή είναι θεόπνευστο βιβλίο;

    β.  Υπήρχαν άνθρωποι από αυτόν τον λαό που πίστεψαν βαθειά στον Θεό;  

    γ.  Κράτησαν μόνο για τον εαυτό τους όσα γνώριζαν για τον Θεό; Αν όχι, τί

         έκαναν;

3. Διάλεξε τη σωστή απάντηση:

α. Οι συγγραφείς της Παλαιάς Διαθήκης έγραφαν με :

     ι. τη δική τους γλώσσα     ιι.  διαφορετική γλώσσα,   ιιι.  με όλες τις γλώσσες

β. Σκέψου άλλες περιπτώσεις στις οποίες χρησιμοποιούνται οι λέξεις : έμπνευση, εμπνέομαι,

     ι.  στη ζωγραφική,       ιι.  στη μουσική,   ιιι. στα μαθήματα

4. Συμπλήρωση κειμένου :

Ανήκαν σε ένα λαό ..................... καταγωγής, που είναι γνωστός με τα ονόματα ................., ............................. , ................................... και ζούσαν σε μια εποχή πολύ διαφορετική από τη σημερινή. Όλα στη ζωή ήταν διαφορετικά : αλλιώς ........................, .............................., ......................, ............................. . Ανάμεσα σε αυτό το λαό βρέθηκαν κάποιοι άνθρωποι που πίστευαν ...................... . Όλη τους τη ζωή έγιναν μάτια και αυτιά που έβλεπαν και άκουγαν τις .................................. και τις αναγνωρίζουν μέσω της ........................................ .

(Τα σπίρτα: Μαρία Λουλουδιά, Σταμάτης Λυράς, Γιάννης Μούγκρος, Άννα Κώστα).

Συχνά ακούμε να λέγεται ότι η ........................., άρα και η ............................, είναι ένα βιβλίο θεόπνευστο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο Θεός “....................” από τον ουρανό ή ψιθύρισε “...............................” κάποιων ανθρώπων. Τους φανέρωσε ........................................ που μόνοι τους οι .......................... δεν μπορούσαν να καταλάβουν: όιι ο Θεός είναι ένας και .......................... όλου του ...................... . Όλα αυτά είναι οι θεόπνευστες αλήθειες που ο Θεός φανέρωσε σταδιακά στα γεγονότα της ιστορίας του ............................ .................... .

(Ιεραποστολή : Νομική Κούρου, Α2) : Οι συγγραφείς της ............................... έγραφαν όπως είναι φυσικό και γλώσσα που μιλούσαν και χρησιμοποιούσαν  της ....................................   της εποχής τους. Πάντα ως κύριο σκοπό είχαν να εκφράσουν στα κείμενά τους τις .................................. αλήθειες όσο καλύτερα γινόταν. Ζωντανές ....................... από τις .................... του τόπου τους από την καθημερινή ζωή που δύσκολα ξεχνιούνται. Άλλοτε πάλι παρουσίαζαν, το ............................. να μιλάει, να θυμώνει, να μαλώνει τους ανθρώπους όπως ένας αυστηρός πατέρας που όμως ..................................... για το ............................ του και θέλει να του βάλει μυαλό.  (Θεό, εκφράσεις, θεόπνευστες, παραδόσεις, παλαιά Διαθήκη, παιδί, γνώσεις, νοιάζεται).

5. Σωστό - Λάθος:

α. Οι συγγραφείς έγραφαν σε ξένη γλώσσα.          Σ               Λ

β. Οι άνθρωποι εκείνης της εποχής και ιδιαίτερα οι ανατολίτες αγαπούσαν πολύ τις ιστορίες.¨                                                             Σ              Λ

γ. Τα ιδιαίτερα χαρίσματα των συγγραφέων εκείνης της εποχής ήταν ευφυΐα, ευαισθησία και φαντασία.                                       Σ                 Λ

δ. Οι συγγραφείς παρουσίαζαν τον Θεό σαν ήρωα.  Σ             Λ

ε. Ο Θεός μερικές φορές παρουσιαζόταν σαν άνθρωπος από τους συγγραφείς Σ Λ  

στ. Με τις εικόνες, τα σύμβολα και τις ανθρωπομορφικές εκφράσεις καταλάβαιναν οι άνθρωποι ο ένας τον άλλον, εκείνη την εποχή της Παλαιάς Διαθήκης.                                                              Σ                  Λ

Σχεδιάγραμμα του μαθήματος για τη Δημιουργία του Κόσμου (23/11/2012)

Δοκιμάσαμε κι εμείς το πρόγραμμα του popplet=mindmap και φτιάξαμε το δικό μας σχεδιάγραμμα. Μάθαμε το μάθημα μέσα σε μισή ώρα!!! Οι  μαθητές του Α2, Λαζαρή Ελένη, Στέλιος, Μιχάλης, Νικόλας και Νομική Σουλούνια, Βαγγελίτσα Κουφού, Μούγκρος Ιωάννης, του Α3 Φραζή Μαρία, Χατζηδάκη Χάρη, Ψαρά Σαββίνας, Ροδίτη Μιχάλη. Περιμένουμε και τους άλλους μαθητές που ετοιμάζουν τα δικά τους!

Ελένη Λαζαρή, Α2, Ένα ερωτηματολόγιο για την δημιουργία του κόσμου

https://docs.google.com/presentation/d/16Kz23D368sjWibRuLX8bz2v8niMiC985JBA_Rqu8JXQ/edit#slide=id.p

Αγγελική Εργά, Α1 (Ομάδα “Άγγελοι”): Ερωτηματολόγιο

Μιλώντας για το Θεό με ανθρώπινα λόγια:

1. Απαντήστε στις ερωτήσεις: α. Με τί μπορούσαν οι άνθρωποι τότε να καταλάβουν καλύτερα το νόημα των βιβλικών διηγήσεων;

   β. Τι είχαν ως κύριο σκοπό οι συγγραφείς της Παλαιάς Διαθήκης;

   γ. Ποιος λαός αγαπούσε πολύ τις ιστορίες της Παλαιάς Διαθήκης;

2. Συμπληρώστε τα κενά:

   α) Τα ιδιαίτερα χαρίσματά τους (ευφυΐα, ευαισθησία, φαντασία) τούς βοηθούσαν να χτίζουν με ................. τα ............... τους χρησιμοποιώντας κατάλληλες .................. και ...................... .

   β)Παρουσιάζουν το ............... ως ............. δηλαδή βοσκό.

   γ) Η Παλαιά Διαθήκη είναι ένα βιβλίο .............. αλλά και έργο ...................

3. Αντιστοιχίστε τςι λέξεις της στήλης Α με τις λέξεις της στήλης Β

        Α                           Β

α. συγγραφείς                1. θεόπνευστες αλήθειες

β. ανθρωπομορφικές           2. ποιμένα, βοσκό

γ. Θεό                       3. οι εκφράσεις που ο Θεός

                                παρουσιάζεται ως άνθρωπος

α............ β............. γ...............

Η Αγία Γραφή και τα μέρη της, συλλογική εργασία του Α1 (2013)

                                                           

Από τους μαθητές:  Καμπουράκης Νικόλαος, Α1,

http://flashcards.educationlabs.com/Default.aspx?page=Home#/Play/?deckid=17876

                

Μελέτη της Αγίας Γραφής, συλλογική εργασία του Α1 (2013)

                                                           

Μελέτη της Αγίας Γραφής, Παλαιας Διαθήκης από τους μαθητές του Α1, Καμπουράκη Νικόλαου, Καρδούλια Ανδρέα, Αμπελα Νικόλαου, Κελεμπέση Μανόλη, Αθανασίου Μανόλη Παίξετε μαζί μας!

http://flashcards.educationlabs.com/Default.aspx?page=Home#/YourDecks

                

Η Αγία Γραφή και το περιεχόμενό της, συλλογική εργασία του A1, Α3 (2013)

                                                           

http://flashcards.educationlabs.com/Default.aspx?page=Home#/Play/?deckid=17878

Από τους : Χριστίνα Αλεξανδράκη, Γλυνατση Λευτέρη, Χαραμή Αλεξανδρο, Καραγεωργίου Σάββα μαθητές του Α1

Κων/νο Τσιούγκαρη, Ειρήνη Σδρέγα, Αγνή Φερμάνη, Σωτήρης Χρυσοχού, Χαραλάμπη Κοκώνα, Χριστοφή Μανόλη, Τσέρο Δημήτρη, Ειρήνη Τσάταρου, Ειρήνη Σιδερή, Συριώτη Δέσποινα, μαθητες του Α3

                

Η δημιουργία του ανθρώπου – Κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν

                                                           

Ο άνθρωπος συνεργάτης του Θεού

Η Δημιουργία του ανθρώπου

και η ευλογία από το Θεό

Π ριν από πάρα πολλά χρόνια, τα ωραία και θαυμαστά που στολίζουν τη γη μας δεν υπήρχαν. Ούτε η ατέλειωτη ομορφιά τ’ ουρανού, ούτε ο ήλιος που χαρίζει φως και ζεστασιά, ούτε τα χρώματα και οι μυρωδιές των λουλουδιών, ούτε η απεραντοσύνη της θάλασσας, ούτε τα ζώα της στεριάς και της θάλασσας και τα πουλιά. Σκοτάδι και παγωνιά ήταν παντού.

Η δημιουργία όλων αυτών, που μας δίνουν χαρά και ζωή κράτησε πολύ καιρό. Αυτό τον όμορφο κι ευλογημένο κόσμο ο Θεός τον ετοίμασε με αγάπη για τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος είναι το τελευταίο δημιούργημα του Θεού. Το σώμα του το έφτιαξε από το χώμα της γης. Γι’ αυτό τον ονόμασε Αδάμ, δηλαδή χωματένιο. Αλλά δε σταμάτησε εκεί. Φύσηξε στο πρόσωπό του τη θεϊκή πνοή , για να μπορεί ο άνθρωπος να τον ακούει και να του μιλά. Για να μπορούν οι άνθρωποι να επικοινωνούν και να συνεργάζονται.

Όμως, για να μην είναι μόνος ο Αδάμ στην πλάση, ο Θεός αποφάσισε να του δώσει συντροφιά. Από την πλευρά του Αδάμ δημιούργησε τη γυναίκα που ονομάστηκε Εύα, δηλαδή ζωή. Ο Αδάμ χάρηκε πολύ, όταν αντίκρισε την Εύα. Οι δυο τους λέγονται πρωτόπλαστοι και έγιναν η πρώτη οικογένεια. Ο Θεός τους ευλόγησε, ώστε να προοδεύουν, να συνεργάζονται και να φροντίζουν όλη τη δημιουργία.

Μαθαίνω τις λέξεις

πνοή: Ανάσα. Είναι η ανάσα της ζωής που έδωσε ο Θεός στον άνθρωπο.

Η ζωή και η ευθύνη

του ανθρώπου στον Παράδεισο

Ο Θεός από αγάπη προς τον άνθρωπο τού παραχώρησε το ομορφότερο μέρος της γης, τον κήπο της Εδέμ. Ήταν ένα πανέμορφο μέρος με σκιερά καρποφόρα δέντρα, όμορφα λουλούδια που μοσχοβολούσαν και όλων των ειδών τα ζώα που ζούσαν ήσυχα. Ποτάμια και ρυάκια διέσχιζαν τον Παράδεισο των πρωτοπλάστων. Όλα τα αγαθά της γης ήταν στη διάθεσή τους.

Η Δημιουργία του ανθρώπου σε σχεδιάγραμμα – Α’ Γυμνασίου (2013)

                                                 

Στο πρόγραμμα http://www.bubbl.us.com

άνθρωπο κάνοντάς τον συνεργάτη του στη φροντίδα του κόσμου.

                

Μελετη της Αγίας Γραφής – Σχέση της με τους χριστιανούς (2013

                                                           

Μια παρουσίαση – παιχνίδι : Μελέτη στην Παλαια Διαθήκη, κεφ.1-2 από τους : Νικόλα Σαρούκο, Παντελή Φράγκο, Ειρήνη Σκυλλα, Χατζηδάκης Σαββας, Γιαννης Χαραμής, Μιχάλης Τρικοίλης, Α1

http://flashcards.educationlabs.com/Default.aspx#/Play/?deckid=17943

                

Σχέση της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης – σχέση της Παλαιάς Διαθήκης και των χριστιανών

                                                           

Μια παρουσίαση παιχνίδι από τη Χαρούλα Πατέλλη, Α2 και του Γιώργου Πεταλά, Α2

http://flashcards.educationlabs.com/Default.aspx#/Play/?deckid=17965

Απολαύστε την!

                

Άσκηση στην τάξη για την κατανόηση της σχέσης της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης μέσα από την προσευχή και τη λατρεία

                                                           

Συνδυάστε το περιεχόμενο της σελίδας του βιβλίου σας 15 :

 ”ο Θεός φανερώθηκε στον κόσµο για να σώσει τους ανθρώπους• δηλαδή να τους φανερώσει την αλήθεια, να τους θεραπεύσει από το κακό και να δώσει αληθινό νόηµα στη ζωή τους. Αυτή η φανέρωση (= Αποκάλυψη) έγινε για πρώτη φορά στα πολύ παλιά χρόνια σ’ έναν άνθρωπο, τον Αβραάµ. Μ’ αυτόν ο Θεός έκλεισε την πρώτη συµφωνία σωτηρίας (= ∆ιαθήκη). Στη συνέχεια η ∆ιαθήκη κλείστηκε όχι µόνο µε τον Αβραάµ και τους απογόνους του, αλλά και µ’ όλο το λαό που προήλθε απ’ αυτούς, τον Ισραήλ (= Παλαιά ∆ιαθήκη). Στον Ισραήλ ο Θεός έδωσε τις µεγάλες υποσχέσεις για τη σωτηρία των ανθρώπων. Και µε τον Ισραήλ προετοίµασε τον κόσµο να δεχτεί και να καταλάβει το Χριστό. Όλη αυτή η µακραίωνη πορεία και προετοιµασία περιγράφεται στα βιβλία της Παλαιάς ∆ιαθήκης, απ’ όπου προέρχονται τα φετινά µας µαθήµατα.

Μέσα στον ισραηλιτικό λαό γεννήθηκε και έζησε και ο Ιησούς Χριστός. Ο Χριστός έκλεισε µια νέα συµφωνία σωτηρίας µε τους ανθρώπους (= Καινή ∆ιαθήκη). Όχι πια µόνο µε τον ισραηλιτικό λαό,

αλλά µε όλους τους λαούς της γης. Έτσι, η υπόσχεση του Θεού στον Αβραάµ για τη σωτηρία του κόσµου εκπληρώθηκε και η Παλαιά ∆ιαθήκη ολοκληρώθηκε…. Η Παλαιά ∆ιαθήκη «φωτίστηκε» από τη διδασκαλία του και τη ζωή του αλλιώς. Γι’ αυτό οι χριστιανοί µπόρεσαν να ανακαλύψουν στην Παλαιά ∆ιαθήκη καινούριες αλήθειες και µηνύµατα (πέρα απ’ αυτές που αναγνωρίζει ο Ιουδαϊσµός).

Ως χριστιανικό βιβλίο, λοιπόν, η Παλαιά ∆ιαθήκη κατέχει σηµαντική θέση στη λατρεία της Εκκλησίας. Στις ακολουθίες διαβάζονται κείµενά της. Πολλοί ύµνοι αναφέρονται σε πρόσωπα και γεγονότα που βρίσκουµε στις σελίδες της. Στην εικονογράφηση των ναών συναντάµε πολλά θέµατά της”.

και το κείμενο της προσευχής :

 Χριστέ, το φως το αληθινόν,

το φωτίζον και αγιάζον πάντα άνθρωπον ερχόμενον εις τον κόσμον, σημειωθήτω εφ’ ημάς το φως του προσώπου Σου, ίνα εν αυτώ οψώμεθα φως το απρόσιτον. Και κατεύθυνον τα διαβήματα ημών προς εργασίαν των εντολών Σου. Πρεσβείαις της παναχράντου Σου μητρός και πάντων Σου των Αγίων. Αμήν.

 Μετάφραση – Ερμηνεία

 Χριστέ, το φως το αληθινόν = Χριστέ, Εσύ που είσαι το αληθινό (Το πνευματικό) φως το φωτίζον και αγιάζον = Το οποίο φωτίζει και αγιάζει πάντα άνθρωπον ερχόμενον εις τον κόσμον = Τον κάθε άνθρωπο που έρχεται στον κόσμο. σημειωθήτω εφ’ ημάς το φως του προσώπου Σου = Ας σημειωθεί πάνω μας το φως του προσώπου Σου (Ας φωτίσει τις ψυχές μας το δικό Σου Θεϊκό φως)

ίνα εν αυτώ οψόμεθα φως το απρόσιτον = ώστε μέσα σ’ αυτό να δούμε το άφθαρτο, το απλησίαστο φως (ώστε φωτισμένοι απ’ αυτό να μπορέσουμε να δούμε τον ίδιο το Θεό). Και κατεύθυνον τα διαβήματα ημών = Και καθοδήγησε τις ενέργειες μας (δηλ. τις πράξεις μας, τις σκέψεις και τις επιθυμίες μας)

προς εργασίαν των εντολών Σου = Για την εκτέλεση (εφαρμογή ) των εντολών Σου Πρεσβείαις της παναχράντου Σου μητρός = Με τις πρεσβείες (δηλ. τις προσευχές) της πανάχραντης (δηλ. πάναγνης, πεντακάθαρης) μητέρας Σου

και πάντων Σου των Αγίων= Και όλων Σου των αγίων. Αμήν”.

  Ποια κοινά σημεία έχουν τα δύο κείμενα; Βοηθάει η προσευχή στην κατανόηση του περιεχομένου του βιβλίου; Με ποιο τρόπο; Απαντήστε με σχόλια.

                

Οι συγγραφείς της Παλαιάς Διαθήκης – Ο κόσμος στην Παλαιά Διαθήκη (2013)

                                                           

Μια παρουσίαση παιχνίδι : Μελετη Παλαιας Διαθήκης, από τους μαθητές του Α1, Μαρία Εργά, Μανόλης Κελεμπέσης, Βαμβουκάς Σάββας, Καρύδης Λευτέρης, Χριστίνα Αλεξανδράκη, Ανδρέας Καρδούλιας, Νικόλας Αμπελάς, Σταυρούλα Δούκη, Γκινάϊ Χρύσα

http://flashcards.educationlabs.com/Default.aspx#/Play/?deckid=17945

                

Συγγραφείς της Παλαιάς Διαθήκης, κεφ. 3ο, Εισαγωγή στην Παλαιά Διαθήκη (2013)

                                                           

http://flashcards.educationlabs.com/Default.aspx#/Play/?deckid=18033

Μια παρουσίαση παιχνίδι από τις μαθήτριες του Α2 : Κικούς Λαρίσα, Δαρκαδάκη Αφροδίτη, Κουφάκη Νομική.

                

Η Δημιουργία του κόσμου – ιστορίες δημιουργίας του κόσμου μέσα στις θρησκείες (2013)

                                                           

http://alliotikathriskeytika.blogspot.gr/2012/03/blog-post_5419.html

                

Τρισδιάστατο ταξίδι στο σύμπαν!!!!!

                                                           

Μ΄ άρεσε τόσο πολύ που δεν μπόρεσα να αντισταθώ! Σας το μεταφέρω. Συγχαρητήρια στην κυρία Αλμπανάκη που βρίσκει τόσο υπέροχα κι ενδιαφέροντα μέσα για να καταλάβουμε το μάθημα των θρησκευτικών με τον πιο συναρπαστικό τρόπο και την κυρία Έλενα Αθανασίου που τα ανακαλύπτει με τέτοιο ζήλο. Τις ευχαριστούμε θερμά και τις δυο!

Συνδυάστε το στη διδακτική με τη διήγηση της δημιουργίας. Ένα μοναδικό ταξίδι στο σύμπαν…

 

Αναδημοσίευση: http://albanaki.blogspot.gr/2013/04/blog-post_2410.html

Read more: http://alliotikathriskeytika.blogspot.com/2013/04/blog-post_285.html#ixzz2SiQS4Fpg

                

Πίστη και επιστήμη: οι θησαυροί του χιονιού – Το μεγαλείο του Θεού μέσα από το “θαύμα” της επιστήμης!

                                                           

Ο Κέπλερ ήταν ο πρώτος που παρατήρησε πως οι νιφάδες του χιονιού έχουν έξι πλευρές.

Δε γνώριζε, βέβαια, πως η κάθε μια τους είναι διαφορετική από τις άλλες.

Πράγματι, η νιφάδα σχηματίζεται από συνένωση μορίων νερού.

Με τα 1018 μόρια νερού που περιέχει, λοιπόν, οι δυνατοί συνδυασμοί τοποθέτησης των μορίων ξεπερνούν σε αριθμό τη φαντασία μας.

Υπολογίζοντας στατιστικά, καμία από τις νιφάδες που έχουν πέσει πάνω στη φλούδα της γης μας δεν έχει το ίδιο ακριβώς σχήμα με κάποια άλλη.

Κι αν μια νιφάδα ζυγίζει μόνο ένα εκατομμυριοστό του γραμμαρίου, τότε πάλι με υπολογισμούς θεωρείτε πως η μάζα του χιονιού που έχει πέσει ανά τις χιλιετίες πάνω στη γη είναι πενήντα φορές μεγαλύτερη από τη μάζα της.

 

Πόσο αξιοπερίεργο!.

Θα σχολιάσουν κάποιοι.

Πόσο αξιοθαύμαστο!.

Θα πουν κάποιοι άλλοι.

Πόσο δυνατές μαρτυρίες της δημιουργίας του ζωντανού Θεού, θα πουν κάποιοι τρίτοι.

Όλοι μένουν εκστατικοί μπροστά στα θαύματα του Κυρίου, μα λίγοι αναγνωρίζουν, λιγότεροι ευχαριστούν και ακόμη λιγότεροι παραδίδουν τη ζωή τους στον άπειρο Θεό.

Στο Θεό που μας διεκδικεί, γιατί με μεράκι μας έπλασε, δεν είπε κι έγινε για τον άνθρωπο, μα έσκυψε και πήρε λάσπη και φύσηξε το Πνεύμα Του πάνω σ’αυτόν.

Στον Θεό , που με απόλυτη τελειότητα έφτιαξε τους μηχανισμούς και τους νόμους  του σύμπαντος και μας έβαλε μέσα σε αυτό.

Πέρα από το θαυμασμό για την υπέροχη φύση που μας περιβάλει, αξίζει να αναζητήσουμε τον Μοναδικό, τον Άγιο Κύριο.

Να γνωριστούμε προσωπικά μαζι Του, να γονατίσει η καρδιά μας στο Γολγοθά, να γίνουμε οι λυτρωμένοι του Ιησού Χριστού, οι μαθητές, οι φίλοι του.

Πηγή: http://otheosmethimon.pblogs.gr/2011/05/oi-thysayroi-toy-hionioy.html
Αναδημοσίευση: http://nzals.blogspot.gr  και  http://alliotikathriskeytika.blogspot.gr/2013/08/

                

Το ξέρεις το γονίδιο της γενναιοδωρίας;

                                                           

Συγκλονιστικό! Το πήρα από την ιστοσελίδα της κυρίας Έλενας Αθανασίου, όπως και τα προηγούμενα άρθρα μας, ελλείψει εργασιών των μαθητών μας, αλλά και γιατί με την συνεχή της και αδιάκοπη εργασία μας διδάσκει με ευχάριστο και συνετό τρόπο. Την ευχαριστούμε ακόμη μια φορά πάρα πολύ! (http://alliotikathriskeytika.blogspot.gr/2013/08/)

Ισχυρίζονται λοιπόν οι επιστήμονες πως αυτό το γονίδιο είναι υπεύθυνο για την γενναιοδωρία και τα αλτρουιστικά αισθήματα, που διακοσμούν τον χαρακτήρα μας.

Το γονίδιο λοιπόν αυτό είναι πολύ σημαντικό επειδή επιτρέπει μια ορμόνη, που λέγεται αργινινη βασοπρεσίνη να ενεργήσει στα εγκεφαλικά μας κύτταρα. Αυτή η συγκεκριμένη ορμόνη “ενεργοποιείται” κάθε φορά που έχουμε σχέσεις με τους γονείς και γενικά με ανθρώπους που αγαπάμε.

Μου φάνηκε…ενδιαφέρον…να το μοιραστώ μαζί σας, επειδή η επιστήμη, παρόλες τις γεωπολιτικές και κάθε είδους αναταράξεις γύρω μας, εκείνη ατάραχη με ζήλο αποκαλύπτει γωνίες κρυφές της γνώσης που αφορούν στη ζωή.

Τις επιπτώσεις των ανακαλύψεων όμως αυτών κάθε φορά, εμείς πρέπει να τις επαληθεύσουμε ή όχι.

Τι θα κάνουμε με την γενναιοδωρία μας και το ενδιαφέρον μας για εκείνους που αγαπάμε, τώρα που ξέρουμε πως αυτό είναι ζήτημα γονιδιακό;;;;Πηγή: http://www.dkaravasilis.gr

                

Δημιουργία του κόσμου και αγάπη του Θεού

                                                           

Ο Πατέρας που νοιάζεται για όλους

Ε ίδαμε στο προηγούμενο μάθημα πως ο Θεός είναι γεμάτος αγάπη για τον άνθρωπο και τη φύση. Έδωσε το δώρο της ζωής σε εμάς τους ανθρώπους αλλά και σε όλα όσα υπάρχουν γύρω μας, στο φυσικό και ζωικό περιβάλλον. Είναι πατέρας μας, αφού νοιάζεται για μας, μας αγαπάει και μας φροντίζει όπως ο γονιός φροντίζει τα παιδιά του. Σε μια ομιλία του ο Χριστός είχε πει: «Κοιτάξτε τα πουλιά, που αν και δε σπέρνουν, ούτε θερίζουν βρίσκουν πάντα τροφή για να φάνε. Εσείς δεν αξίζετε περισσότερο από τα πουλιά;».

Ας δείξουμε την αγάπη μας

Είναι καλό να αγαπάμε και να σεβόμαστε όχι μόνο τους συνανθρώπους μας, αλλά και όλα τα δημιουργήματα του Θεού. Τα δέντρα, τα ζώα, τα πουλιά έχουν ανάγκη από την αγάπη και την προστασία μας. Ας δείχνουμε λοιπόν σε όλους και σε όλα την αγάπη μας! Για να μπορούμε να ελπίζουμε πως η φύση δε θα καταστραφεί ποτέ και η γη θα γίνει ένα όμορφο σπίτι, στο οποίο θα ζουν αρμονικά όλα τα πλάσματα του κόσμου μας!

Μαθαίνω τις λέξεις

περιβάλλον: Οτιδήποτε βρίσκεται γύρω μας.

αρμονικά: Να έχουμε μεταξύ μας σχέσεις αγάπης και συνεργασίας.

Συζητώ μέσα στην τάξη

Στο σχολείο μας περνάμε τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Φροντίζουμε να διατηρείται ο χώρος μας καθαρός;

Προτείνουμε μερικούς τρόπους φροντίδας της αίθουσάς μας, της αυλής μας, του δάσους της περιοχής, της παραλίας που βρίσκεται κοντά μας.

Κάθε γράμμα του αλφαβήτου κι ένα λουλούδι ή ένα ζώο

Φτιάχνουμε ένα ή δυο στιχάκια για όσα γράμματα θέλουμε. Διαβάζουμε στην τάξη τα ποιήματά μας. Να μερικά παραδείγματα:

Α:

Παντρεύτηκε η άνοιξη τον άγριο χειμώνα

κι ο ήλιος δώρο έστειλε μια ρόδινη Ανεμώνα!

Β:

Βγήκε βόλτα η Βιολέτα, βγήκε κι ο Βασιλικός

μοσκομύρισε ο κόσμος γέμισε δροσιά και φως.

(«Η Αλφαβήτα των λουλουδιών», Ζ. Βαλάση)

 

Με λίγα λόγια

 • Ο Θεός νοιάζεται για όλα τα δημιουργήματά του, όπως νοιάζονται οι γονείς για τα παιδιά τους.
 • Αγαπάμε και σεβόμαστε τους συνανθρώπους μας, γιατί είμαστε όλοι αδέλφια στη μεγάλη οικογένεια του Θεού.
 • Αγαπάμε και σεβόμαστε το περιβάλλον μας.

Με μία φράση

Όταν ο άνθρωπος αγαπάει και σέβεται όλα τα δημιουργήματα του Θεού, τότε ζει αρμονικά μαζί τους και είναι χαρούμενος.

                

Ποια λέξη είναι σωστό να χρησιμοποιούμε όταν μιλάμε για τον κόσμο μας : “Δημιουργία” ή “Περιβάλλον” και γιατί;

                                                           

Κωνσταντίνος Τσ., Α3 : ” Προτιμώ τη λέξη δημιουργία γιατί δίνει περισσότερο σημασία στο ότι ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο. Η λέξη “περιβάλλον” ταιριάζει μόνο σε συνδυασμό με τη δημιουργία. Η λέξη “δημιουργία” μου θυμίζει ότι ο Θεός με αγάπη δημιούργησε έναν όμορφο κόσμο”.Βαγγελίτσα Σ., Α3 :  “Προτιμώ τη λέξη “Δημιουργία” γιατί πιστεύω ότι είναι πιο κατάλληλη για να εξηγήσω το πώς έγινε ο κόσμος, γιατί μας αναφέρει την πραγματική αλήθεια για τη Δημιουργία του κόσμου, ότι κάποιος υπάρχει που τον έφτιαξε”.

Δέσποινα Σ., Α3 : Προτιμώ τη λέξη “Δημιουργία” γιατί σημαίνει ότι ο Θεός την δημιούργησε και σκέφτομαι το Θεό όποτε σκέφτομαι τον κόσμο σαν δημιουργία. Ενώ η λέξη “περιβάλλον” ουσιαστικά δεν σημαίνει τίποτε, μόνο ότι υπάρχουν γύρω μου πράγματα”.

Αλέξανδρος Χ., Α1: ” Προτιμώ τη λέξη “Δημιουργία” γιατί εξηγεί καλύτερα ότι ο Θεός ξεκίνησε να κατασκευάζει ό,τι υπάρχει γύρω μου΄”.

Πόπη Ρ., Νικόλας Σ., Χρύσα Γκ., Α3 : “Θα προτιμούσα τη λέξη “Δημιουργία” διότι ο Θεός δημιούργησε τα πάντα”.

Σωτήρης Χρ., Α3 : “Πιστεύω ότι η καταλληλότερη λέξη είναι η δημιουργία γιατί όταν θέλουμε να περιγράψουμε το πώς έγινε ο κόσμος λέμε για τη δημιουργία του από τον Θεό. Το περιβάλλον είναι ένα από τα αγαθά που μας χάρισε ο Θεός, περικλείει μόνο ό,τι βρίσκεται γύρω μου”.

Ειρήνη Κουφάκη, Α1, Χριστίνα Αλ., Α1 : Η δημιουργία είναι σωστότερη λέξη γιατί έτσι εκφράζουμε σωστότερα το πώς έγινε ο κόσμος.

Λαρίσα Κ., Α3 : Θα διάλεγα τη λέξη “Δημιουργία” σαν πιο κατάλληλη, γιατί όταν ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο έφτιαξε καλλιτέχνημα, στολίδι, δείχνει δηλαδή τη φροντίδα και την αγάπη του κατασκευαστή του κόσμου, του Θεού.

Αφροδίτη Δ., Αλέξανδρος Χ., Σάββας Β., Νικόλας Αμπ., Σάββας Κ., Λευτέρης Γλ., Α1 : θα διάλεγα τη λέξη “Δημιουργία” επειδή δημιουργία σημαίνει ότι κάποιος φτιάχνει κάτι. έτσι ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο, τον ουρανό, τη γη, τους ανθρώπους, τα αστέρια τη θάλασσα, πολύ πολύ ωραία. Με λογική και αγάπη. Περιβάλλον σημαίνει απλώς ότι βλέπω γύρω μου.

Μανόλης Αθ., Α1 : “Θα χρησιμοποιούσα τη λέξη “Δημιουργία” γιατί είμαι χριστιανός και πιστεύω ότι ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο. Η λέξη “περιβάλλον” δεν θυμίζει τίποτε για δημιουργό, ούτε για το σκοπό  που φτιάχτηκε ο κόσμος, για να ζουμε δηλαδή μέσα στην αγάπη του Θεού.

Γιώργος Π., Α2 : Προτιμώ τη λέξη “δημιουργία” επειδή μου δίνει να καταλάβω την ακρίβεια που έβαλε ο Θεός έτσι ώστε να δημιουργήσει όλα τα καλά και κανένα κακό, δηλαδή τους ανθρώπους, τα ζώα, το νερό, που αποτελούν το περιβάλλον. Άρα το περιβάλλον δεν θα υπήρχε αν δεν το είχε δημιουργήσει ο Θεός.

                Τι γνωρίζουμε για τη δημιουργία του Κόσμου

                                                           

 Πώς δημιουργήθηκε ο Κόσμος; Πάντα οι άνθρωποι ζητούσαν να το μάθουν και οι απαντήσεις προέρχονταν από όλες τις πλευρές: από τη θρησκεία, την παράδοση, τη φιλοσοφία, το μυστικισμό και την επιστήμη.

Παρόλο που αυτό δεν φαίνεται σαν πρόβλημα που επιδέχεται επιστημονική μέτρηση, έχει οδηγήσει τους επιστήμονες να δημιουργήσουν λύσεις με συναρπαστικές ιδέες και παρατηρήσεις: το Big Bang, την έννοια του πληθωρισμού, το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου αποτελείται από σκοτεινή ύλη και σκοτεινή ενέργεια που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε, και πολλές άλλες ιδέες.

Φυσικά οι επιστήμονες δεν μπορούν να ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν την οριστική αλήθεια. Αλλά μπορούμε να προσεγγίσουμε το θέμα από επιστημονική άποψη και να δούμε τι μπορούμε να ανακαλύψουμε. Πώς γίνεται αυτό; Κατ ‘αρχάς, να κοιτάξουμε τα δεδομένα. Χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία, έχουμε πολύ περισσότερες πληροφορίες από ό,τι είχαν οι άνθρωποι τα προηγούμενα χρόνια, στην ίδια ερώτηση. Τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε επιστημονικές μεθόδους και τεχνικές για την ανάλυση των δεδομένων, να τα οργανώσουμε με ένα συνεκτικό τρόπο και να προσπαθήσουμε να εξάγουμε μια απάντηση. Αυτή η διαδικασία και τα κύρια πορίσματά της περιγράφονται παρακάτω.

Η ιδέα της δημιουργίας προσλαμβάνει μια ιδιαίτερη και συγκεκριμένη έννοια στο επιστημονικό πλαίσιο, και δεν πρέπει να συγχέεται με την έννοια της “δημιουργίας εκ του μηδενός» που συναντάμε στη μεταφυσική ή σε μονοθεϊστικές θεολογίες. Στη στενή και πιο συχνή χρησιμοποιούμενη έννοια της, σημαίνει τις προδιαγραφές που πρέπει να υπήρχαν στο σύμπαν στον αρχικό χρόνο, μαζί με τους νόμους της φυσικής οι οποίοι έχουν εξελιχθεί από αυτή την αρχική κατάσταση μέχρι σήμερα.

Η αρχική κατάσταση μπορεί να είναι ή μπορεί να μην είναι κατά προσέγγιση κλασική ή κβαντική και οι νόμοι της εξέλιξης μπορεί να περιλαμβάνουν εξισώσεις της κβαντομηχανικής ή της κλασικής φυσικής.

Μερικές φορές ο προσδιορισμός της αρχικής κατάστασης είναι μόνο στατιστικός, που επιλέγεται από κάποιο σύνολο καταστάσεων με μία καθορισμένη πιθανότητα. Στην περίπτωση αυτή, η ιδέα μιας αρχικής κατάστασης αντικαθίσταται από ένα σύνολο πιθανών αρχικών καταστάσεων και η κατανομή πιθανοτήτων σε αυτόν. Ακόμα και όταν ο Stephen Hawking περιγράφει τη δημιουργία του Σύμπαντος από το “τίποτα” η διαδικασία περιλαμβάνει τον προσδιορισμό ορισμένων αρχικών συνθηκών για την κβαντική κυματοσυνάρτηση.

Έτσι, προκειμένου να συζητήσουμε για τη δημιουργία, χρειαζόμαστε να εξετάσουμε ποιές μπορεί να ήταν οι αρχικές συνθήκες. Έτσι, η επιστημονική έννοια της «Δημιουργίας» είναι στην πραγματικότητα μια μαθηματική περιγραφή με εξισώσεις και αρχικές συνθήκες μιας «φυσικής αρχής» ή μια «εμφάνιση από κάτι».

Το σύμπαν σήμερα

Επειδή θέλουμε να γνωρίζουμε αν το σύμπαν είχε μια αρχή και αν ναι, πώς ξεκίνησε το σύμπαν, θα βοηθούσε να κατασκευάσουμε μια εικόνα του πρώιμου σύμπαντος – πώς θα ήταν στις πρώτες – πρώτες στιγμές του; Το καταφέρνουμε εξετάζοντας το σύμπαν σήμερα. Γνωρίζουμε πολλά για τους νόμους της φύσης σήμερα, και έχουμε πολλές ενδείξεις ότι δεν έχουν αλλάξει στη διάρκεια της ζωής του σύμπαντος. Έτσι, μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε για να κατασκευάσουμε μια εικόνα του πρώιμου σύμπαντος.

Μπορούμε να δούμε το σύμπαν σήμερα – το περιεχόμενο, το μέγεθος καθώς και την ανάπτυξη του – και να προσπαθήσουμε να κάνουμε μια προέκταση προς τα πίσω. Ένας άλλος συμπληρωματικός τρόπος μάθησης σχετικά με την κατάσταση του σύμπαντος στις πρώτες στιγμές βασίζεται στη θεωρία σχετικότητας του Αϊνστάιν. Αυτή η θεωρία μας λέει ότι το φως που έρχεται έπρεπε να ταξιδέψει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι, το φως που παρατηρούμε σήμερα από απομακρυσμένες πηγές εκπέμφθηκε όταν το Σύμπαν ήταν πολύ νεότερο, κι έτσι προσφέρει πληροφορίες για μια στιγμή που πολύ καιρό πριν.

Όταν κοιτάξετε τον κόσμο σήμερα, τι θα βρείτε; Ξεκινάμε με το τι μπορούμε να δούμε. Αποδεικνύεται ότι δεν μπορούμε να δούμε πολλά! Πολύ μικρό μέρος του σύμπαντος είναι η ορατή ύλη, στην πραγματικότητα, περίπου πέντε τοις εκατό μόνο. Αυτή αποτελείται από αστέρια και αέρια (κυρίως υδρογόνου), όλα συνδέονται μεταξύ τους με τη βαρύτητα μέσα σε γαλαξίες. Οι γαλαξίες επίσης συνδέονται μεταξύ τους, οργανωμένοι σε ομάδες.

Κλίμακες μήκους στο Σύμπαν

 • Μια χρήσιμη μονάδα είναι η απόσταση παρσέκ, η οποία είναι η τυπική απόσταση μεταξύ των άστρων.
 • 1pc = 3,26 έτη φωτός – περίπου 30 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα.
 • τυπικό μέγεθος γαλαξία: 10 Kiloparsec, ή 30.000 έτη φωτός.
 • απόσταση μεταξύ των γαλαξιών: 500 Kpc, ή περίπου 1,5 εκατομμύρια έτη φωτός.
 • απόσταση από το πλησιέστερο γαλαξιακό σμήνος: 20 Mpc (εκατομμύρια παρσέκ)
 • μέγεθος του ορατού σύμπαντος: 10 Gpc (1 gigaparsec είναι ένα δισεκατομμύριο παρσέκ), περίπου 30 δισεκατομμύρια έτη φωτός.
 • Η πυκνότητα του είναι μόνο 1,4×10-29 gr/cm3

Τα αστέρια είναι σφαιρικά σώματα που αποτελούνται κυρίως από υδρογόνο. Ένα αστέρι εκπέμπει φως, επειδή έχει ένα φυσικό πυρηνικό αντιδραστήρα μέσα του, που καίει με σταθερή “καύση” το υδρογόνο. Υπάρχουν περίπου εκατό δισεκατομμύρια αστέρια σε έναν γαλαξία, και εκατοντάδες δισεκατομμύρια γαλαξίες στο ορατό σύμπαν – που έχουν συνολικά 10.000.000.000.000.000.000.000 άστρα. Οι γαλαξίες περιστρέφονται με μια εκπληκτική ταχύτητα, μία πλήρη περιστροφή κάθε εκατό εκατομμύρια χρόνια.

Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολύ περισσότερα αστέρια από τους κόκκους της άμμου στις ακτές μας!

 • Το μέσο μέγεθος ενός κόκκου άμμου είναι 1 mm. έτσι υπάρχουν ένα δισεκατομμύριο κόκκοι άμμου ανά τετραγωνικό μέτρο.
 • Σε ένα χιλιόμετρο θαλάσσιας ακτής υπάρχουν περίπου δέκα χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα – δηλαδή περίπου 1013 κόκκους άμμου.
 • Η χώρα μας έχει εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα αιγιαλού – 1017 κόκκους της άμμου! Το νούμερο αυτό είναι επτά τάξεις μεγέθους (ένα εκατομμύριο φορές) μικρότερο από το ποσό των αστεριών στον ουρανό.

Τι άλλο περιέχει το Σύμπαν;

Αν η ορατή ύλη είναι περίπου το 5% του σύμπαντος μόνο, τι άλλο υπάρχει; Περίπου το ένα τέταρτο του είναι αόρατη ύλη, και γι ‘αυτό ονομάζεται «σκοτεινή ύλη», μέσα και γύρω από τους γαλαξίες και τα σμήνη. Υπάρχει περίπου έξι φορές περισσότερη σκοτεινή ύλη από την ορατή ύλη! Αλλά πώς ξέρουμε ότι είναι εκεί έξω; Η σκοτεινή ύλη ασκεί βαρυτική δύναμη πάνω στην ορατή ύλη. Μπορούμε να το δούμε αυτό με δύο τρόπους.

 Πρώτον, μετράμε την ταχύτητα περιστροφής των άστρων και από αυτήν γίνεται εκτίμηση της κεντρομόλου δύναμης και από αυτή η ποσότητα της ύλης που ασκεί αυτή η δύναμη.

Δεύτερον, «παρατηρούμε» σμήνη γαλαξιών. Ένα παράδειγμα ενός διάσημου σμήνους γαλαξιών είναι το σμήνος του Περσέα. Πώς μπορούμε να σχεδιάσουμε την σκοτεινή ύλη σε ένα σμήνος γαλαξιών; Χαράζοντας τις κατάλληλες ταχύτητες των μεμονωμένων γαλαξιών και άστρων, κοιτάζοντας τον χάρτη της θερμοκρασίας, αναλύοντας τον βαρυτικό εστιασμό και από την ανακατασκευή των συγκρούσεων. Καταλήγουμε έτσι στο συμπέρασμα ότι σε σμήνη γαλαξιών, επίσης, υπάρχει περίπου πέντε φορές περισσότερη σκοτεινή ύλη από την ορατή ύλη.

Μέχρι στιγμής μετρήσαμε περίπου 5% ορατή ύλη και στη συνέχεια άλλο ένα 25% σκοτεινή ύλη – και το υπόλοιπο είναι πράγματι κάτι άγνωστο. Αυτό το υπόλοιπο συστατικό του σύμπαντος το λέμε “σκοτεινή ενέργεια”, και κατανέμεται ομοιόμορφα σε ολόκληρο το σύμπαν. Πως το ξέρουμε; Αυτή είναι μια μακρά και συναρπαστική ιστορία, και δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Πώς συμπεριφέρεται το σύμπαν;

Μέχρι ώρα έχουμε περιγράψει τι περιέχει το σύμπαν. Η επόμενη ερώτηση είναι: Τι κάνει;

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ακούσει ότι διαστέλλεται. Οι άνθρωποι ρωτούν συχνά: Σε τι επεκτείνεται; Μια δημοφιλής εξήγηση είναι ότι το σύμπαν είναι ένα είδος μπαλονιού.

 Σχεδιάζουμε αστέρια στην επιφάνεια του μπαλονιού, και καθώς το φυσάμε βλέπουμε τα άστρα σε μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ τους. Αλλά το μπαλόνι επεκτείνεται στον περιβάλλοντα αέρα. Το σύμπαν, ωστόσο, δεν έχει περιβάλλοντα αέρα. Τα πάντα είναι εκεί μέσα. Έτσι, σε ό,τι αφορά την διαστολή, η σωστή απάντηση είναι ότι επεκτείνεται στο τίποτα. Δεν υπάρχει κανείς έξω από το σύμπαν να βλέπει ότι γίνεται ολοένα και πιο μεγάλο. Αντίθετα, η επέκταση μπορεί να θεωρηθεί ως μία επαναβαθμονόμηση (recalibration) της απόστασης. Αυτή ήταν η μεγάλη ανακάλυψη του Άλμπερτ Αϊνστάιν το 1907 που οδήγησε στην γενική θεωρία της σχετικότητας, η οποία ολοκληρώθηκε 10 χρόνια αργότερα.

Φανταστείτε ένα πλέγμα. Πείτε ότι οι γραμμές του πλέγματος απέχουν ένα εκατοστό.. Τώρα σχεδιάστε δύο αστέρια το καθένα σε μια γραμμή του πλέγματος και ανάμεσα τους μία γραμμή πλέγματος. Έτσι, τα αστέρια απέχουν δύο εκατοστά. Τώρα κάποιος με ένα μαγικό ραβδί αλλάζουν σιγά-σιγά τις γραμμές του πλέγματος ώστε τώρα να απέχουν ένα μέτρο μεταξύ τους. Τα αστέρια βρίσκονται ακόμη στις ίδιες γραμμές του πλέγματος. Αυτά δεν έχουν μετακινηθεί με σχέση με το δίκτυο, και δεν έχουν μετακινηθεί προς τα έξω στο εξωτερικό διάστημα. Αλλά είναι πλέον εκατό φορές πιο μακριά, μόνο και μόνο επειδή το μέτρο της απόστασης μεταξύ τους έχει αυξηθεί.

Πώς ξέρουμε ότι το σύμπαν διαστέλλεται;

Οι γαλαξίες εκπέμπουν φως σε διάφορα χρώματα. Όσο πιο κόκκινο είναι το φως, τόσο μεγαλύτερο είναι το μήκος κύματος του και τόσο χαμηλότερη συχνότητα έχει. Από την άλλη πλευρά το μπλε φως έχει μικρότερο μήκος κύματος και υψηλότερη συχνότητα. Θεωρούμε ότι οι γραμμές εκπομπής των αερίων από μακρινούς γαλαξίες μετατοπίζονται προς το ερυθρό άκρο της συχνότητας.

Ο Νόμος του Hubble, που ανακαλύφθηκε από τον Edwin Hubble το 1929, μας λέει ότι όσο πιο μακριά από μας έρχεται το φως ενός γαλαξία ή ενός σμήνους γαλαξιών τόσο μεγαλύτερη είναι μετατόπιση του μήκους κύματος προς το ερυθρό άκρο του φάσματος. Ο νόμος σχετίζεται με την “ψευδή ταχύτητα” που απομακρύνεται από μας ένας γαλαξίας: C*Z = H0*D, όπου c είναι η ταχύτητα του φωτός και z η μετατόπιση προς το ερυθρό, έτσι το γινόμενο c*z δίνει την “ψευδή ταχύτητα”. Η ταχύτητα είναι λοιπόν πλαστή, διότι δεν είναι οι γαλαξίες που κινούνται, όπως τα αστέρια στο παραπάνω πλέγμα δεν κινούνται αλλά επεκτείνεται το δίκτυο. Η σταθερά του Hubble H0 είναι μια σταθερά αναλογικότητας σε μονάδες 1/sec (η συνηθισμένη μονάδα για την σταθερά Hubble είναι 1 (km/s)/Mpc, έτσι μας δίνει την ταχύτητα του γαλαξία σε km/s αν η απόσταση του είναι megaparsec ή 3.09×1019 km), και d είναι η απόσταση από μας έως το αντικείμενο. Ο τύπος αυτός σημαίνει ότι η μετατόπιση προς το ερυθρό z είναι ανάλογη με την απόσταση: από όσο πιο μακριά έρχεται το φως που εκπέμπει το αντικείμενο, τόσο πιο κόκκινο εμφανίζεται το τελευταίο. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να πούμε, ότι αν οι γαλαξίες φαίνονται πιο ερυθροί τότε στην πραγματικότητα βρίσκονται πιο μακριά

Η ανακάλυψη του διαστελλόμενου σύμπαντος

 • Ο Ρώσος Alexander Friedmann ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε ότι οι κοσμολογικές λύσεις στις εξισώσεις του Αϊνστάιν εξαρτώνται από τον χρόνο και κατανόησε ότι σε κάποιες από αυτές, φαίνεται το σύμπαν να δημιουργήθηκε σε κάποια στιγμή του χρόνου κατά το παρελθόν. Στην πρώτη δημοσίευση του 1922 υπολόγισε στην πραγματικότητα την ηλικία του σύμπαντος και διαπίστωσε ότι είναι περίπου 10 δισεκατομμύρια χρόνια, ένα εκπληκτικά ακριβή αριθμό. Είναι σαφές ότι Friedmann κατανόησε τη σχέση μεταξύ της ηλικίας του σύμπαντος και του ρυθμού επέκτασης του. Αν κάποιος μεταφράσει την ηλικία των 10 δισεκατομμυρίων ετών σε ένα ρυθμό επέκτασης τότε παίρνει έναν αριθμό που είναι πολύ πιο κοντά στη σωστή τιμή που έδωσε ο Lemaître και αργότερα ο Hubble.
 • Το 1927 ο βέλγος ιερέας και κοσμολόγος Georges Lemaître, ενώ αναζητούσε έναν τρόπο να συνδυάσει το στατικό σύμπαν του Αϊνστάιν με το άδειο διαστελλόμενο σύμπαν του Ολλανδού αστρονόμου Willem deSitter, ανακάλυψε ανεξάρτητα τις λύσεις του Φρήντμαν, και για ένα συγκεκριμένο μοντέλο ήταν σε θέση να χρησιμοποιεί τις ερυθρές μετατοπίσεις και τις γνωστές αποστάσεις των νεφελωμάτων για να πάρει στη συνέχεια τη σχέση που θα γινόταν αργότερα γνωστός ως «νόμος του Hubble». Ο Λεμέτρ μαζί με τον George Gamow έδωσε έμφαση στην έννοια της «φυσικής αρχής» του σύμπαντος.
 • Μερικές φορές υποστηρίζεται ότι η ανακάλυψη του διαστελλόμενου σύμπαντος από τους Φρήντμαν και Λεμέτρ δεν έγινε τόσο γνωστή, για «κοινωνιολογικούς λόγους», γιατί δεν ήταν τόσο γνωστοί όσο πιο διάσημοι επιστήμονες, σαν τον Arthur Eddington, τον Αϊνστάιν ή τον deSitter, ή επειδή τα πρωτότυπα έργα τους είναι γραμμένα σε λιγότερο γνωστές γλώσσες. Χωρίς να υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες σχετικά με αυτό το θέμα, αυτό το επιχείρημα είναι ανεπαρκές, επειδή το επιστημονικό έργο και των δύο ήταν γνωστό στους κορυφαίους κοσμολόγους. Η απλούστερη και καλύτερη εξήγηση είναι ότι οι συνεισφορές των Φρήντμαν και Λεμέτρ στην κοσμολογία δεν ήταν οι κύριες συνεισφορές στο να προωθηθεί η ανάπτυξη της ιδέας της διαστολής του σύμπαντος.

Ξεκινήσαμε να παρατηρούμε το σημερινό σύμπαν ως βάση για να ψάξουμε για την αρχή του. Τι γνωρίζουμε; Είδαμε τι το σύμπαν περιέχει: 5% της ορατής ύλης, άλλο 1/4 σκοτεινή ύλη και το υπόλοιπο είναι κάτι που δεν γνωρίζουμε, αλλά που ονομάζουμε σκοτεινή ενέργεια. Γνωρίζουμε επίσης ότι επεκτείνεται. Και γνωρίζουμε αρκετά για την ορατή ύλη. Με βάση όσα γνωρίζουμε για το σύμπαν, οι επιστήμονες έχουν περισσότερες από μία προτάσεις για το πώς ξεκίνησε.

Το καυτό Big Bang

Το μοντέλο του καυτού Big Bang για το σύμπαν προτείνει ότι σε παλαιότερες εποχές το σύμπαν ήταν καυτό και πυκνό. Καθώς κοιτάμε πίσω στο χρόνο βλέπουμε δύο σημαντικές αλλαγές:

Πρώτον, η διαστολή αραιώνει τα πράγματα. Καθώς το σύμπαν διαστέλλεται, επειδή δεν δημιουργείται νέα ύλη, η πυκνότητα της ύλης γίνεται μικρότερη. Έτσι, η πυκνότητα της ύλης στον πρώτο καιρό ήταν μεγαλύτερη.

Δεύτερον: Καθώς επεκτείνεται το σύμπαν ψύχεται. Η θερμοκρασία είναι ένα μέτρο της μέσης ταχύτητας των σωματιδίων. Τώρα φανταστείτε δύο σωματίδια (θα μπορούσαν να είναι δύο μόρια αερίου ή ακόμα και ολόκληροι γαλαξίες) που δεν είναι πλέον σε κατάσταση ηρεμίας, αλλά κινούνται με μια ορισμένη ταχύτητα. Επειδή το δίκτυο (που αναφέραμε πιο πάνω για να εξηγήσουμε την διαστολή) διαστέλλεται, καλύπτουν λιγότερα σημεία του δικτύου την ίδια στιγμή απ’ ό,τι αν δεν υπήρχε διαστολή. Αυτό σημαίνει ότι η ταχύτητά τους μειώνεται και κατά συνέπεια και η θερμοκρασία τους. Έτσι, το σύμπαν ήταν κάποτε θερμότερο.

Ποιά απόδειξη υπάρχει για το μοντέλο του καυτού Big Bang; Υπάρχουν τρία σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία. Το πρώτο, που μόλις συζητήσαμε, είναι η διαστολή του σύμπαντος. Μια άλλη σημαντική ένδειξη είναι η ύπαρξη μιας ομοιόμορφης εξασθενημένης ακτινοβολίας όπου έχουμε δει. Είναι η Κοσμική Ακτινοβολία Υποβάθρου και έχει δώσει δύο βραβεία Νόμπελ: Το 1978 στους αστρονόμους Arno Penzias και Robert Wilson, οι οποίοι την ανακάλυψαν, και το 2006 στους John Mather και George Smoot, οι οποίοι ανέλυσαν τις παρατηρήσεις της ακτινοβολίας και διαπίστωσαν ότι επιβεβαιώνει πολλές πτυχές της θεωρίας του Big Bang. Η τρίτη απόδειξη αφορά τη δημιουργία των στοιχείων: την πυρηνοσύνθεση.

Κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου

Όπου και να κοιτάξουν οι αστρονόμοι ανιχνεύουν ένα ενιαίο υπόβαθρο της ακτινοβολίας. Αυτή η ακτινοβολία υποβάθρου είναι ένα κατάλοιπο της εποχής εκείνης που το σύμπαν ήταν πολύ θερμότερο. Οι Mather και Smoot που ανέλυσαν τα δεδομένα από τον δορυφόρο COBE έδειξαν ότι η ακτινοβολία έχει ένα φάσμα σαν του μέλανος σώματος, κι έτσι το φάσμα εξαρτάται μόνο από τη θερμοκρασία, και η οποία σήμερα είναι μόλις 2,7 βαθμούς πάνω από το απόλυτο μηδέν. Αυτό ταιριάζει με την εικόνα του πρώιμου σύμπαντος ως ένα λαμπερό σώμα που έχει ψυχθεί. Επιπλέον, βρήκαν μικρές σχετικά αποκλίσεις της θερμοκρασίας από τόπο σε τόπο, περίπου 1/100. 000 από τη μέση θερμοκρασία. Αυτές οι αποκλίσεις δίνουν ενδείξεις για το πώς άρχισαν να σχηματίζονται οι γαλαξίες και τα σμήνη των γαλαξιών από ένα σχεδόν ομοιόμορφο σύμπαν.

 Το μοντέλο του Big Bang υποστηρίζει ότι το σύμπαν ήταν θερμότερο και στο παρελθόν, έτσι η ίδια η ακτινοβολία έπρεπε να είναι θερμότερη κατά το παρελθόν. Πρόσφατα, έχει γίνει δυνατό να επιβεβαιωθεί ότι όντως η ακτινοβολία ήταν θερμότερη κατά το παρελθόν! Σε παλαιότερες εποχές, η ακτινοβολία ήταν αρκετά θερμή ώστε να διεγείρει τα άτομα του άνθρακα, με τρόπους που η ψυχρότερη ακτινοβολία δεν μπορεί. Τα διεγερμένα άτομα φωτίζονται από το φως μιας ισχυρής απομακρυσμένης πηγής, το οποίο απορροφούν σε μια χαρακτηριστική συχνότητα, δίνοντας έτσι την ευκαιρία να υπάρχουν συγκεκριμένες γραμμές απορρόφησης στο παρατηρούμενο φως. Μόλις φτιάχτηκαν αρκετά ισχυρά τηλεσκόπια, εντοπίστηκαν οι γραμμές αυτές, παρέχοντας μια περιζήτητη απόδειξη.

Δημιουργία των στοιχείων (πυρηνοσύνθεση)

Όταν η θερμοκρασία του σύμπαντος ήταν 10 δισεκατομμύρια βαθμούς περιείχε μια καυτή σούπα από νετρόνια, πρωτόνια, ηλεκτρόνια, ποζιτρόνια, φωτόνια και νετρίνα. Μετά από τρία περίπου λεπτά ψύχθηκε τόσο που άρχισε να σχηματίζεται το υδρογόνο, μετά το «βαρύ ύδωρ» (δευτέριο), το ήλιο καθώς και μια πολύ μικρή ποσότητα λιθίου.

Αυτή η διαδικασία ονομάζεται “πυρηνοσύνθεση στο Big Bang”. Αυτή συζητήθηκε για πρώτη φορά σε μια δημοσίευση από τους Ralph Alpher, Hans Bethe και George Gamow το 1948, ενώ αργότερα βελτιώθηκε και τελειοποιήθηκε. Με τις απλές εκτιμήσεις τους υπολόγισαν τη σχετική αναλογία του ηλίου προς  το υδρογόνο. Επειδή το υδρογόνο έχει ένα πρωτόνιο και το ήλιο έχει δύο πρωτόνια και δύο νετρόνια, ο λόγος της πυκνότητας καθορίζεται από την αναλογία του αριθμού των νετρονίων σε πρωτόνια τη στιγμή που το ήλιο μπορούσε να δημιουργηθεί. Βάζοντας τις γνωστές ιδιότητες των πρωτονίων και των νετρονίων παίρνουμε την πρόβλεψη της θεωρίας του Big Bang: 25% ήλιο. Η πρόβλεψη αυτή επαληθεύεται με μεγάλο βαθμό ακρίβειας!

Όλα τα βαρύτερα στοιχεία, τα οποία περιλαμβάνουν μεγαλύτερο αριθμό πρωτονίων και νετρονίων από το ήλιο, δεν θα μπορούσαν να έχουν δημιουργηθεί από την κοσμική σούπα γιατί η πυκνότητα και η θερμοκρασία της μέχρι τότε ήταν πολύ μικρή για να διευκολυνθεί η δημιουργία τους. Έτσι πρέπει να έχουν δημιουργηθεί από πυρηνική σύντηξη από τα ελαφρύτερα στοιχεία στους πυρήνες των άστρων, όπως γίνεται στον ήλιο μας, όπου οι θερμοκρασίες και οι πυκνότητες είναι αρκετά υψηλές. Όλη η ορατή ύλη στο σύμπαν είναι φτιαγμένη από τις ουσίες που φτιάχτηκαν στα άστρα. Ακόμα και εμείς οι ίδιοι είμαστε φτιαγμένοι από αστρόσκονη!

Ανασυγκρότηση του πρώιμου σύμπαντος σε επιταχυντές

Ένας άλλος τρόπος για να πάρουμε μια ιδέα του πρώιμου σύμπαντος είναι να προσπαθήσουμε να καθορίσουμε τους νόμους της φυσικής που ήταν υπεύθυνοι για την εξέλιξη του σύμπαντος σε πρώιμες εποχές, δηλαδή να αναδημιουργήσουμε τις συνθήκες που πιστεύουμε ότι υπήρχαν τότε στους επιταχυντές, και να δούμε τι συμβαίνει.

Οι επιταχυντές είναι τεράστιες μηχανές που μπορούν να συντρίψουν μερικά εκατοντάδες σωματίδια μαζί με τεράστιες ταχύτητες, που θα μας επιτρέψουν να πραγματοποιήσουμε το όνειρό μας, τουλάχιστον εν μέρει.

Πληθωρισμός

Το καυτό μοντέλο του Big Bang υποστηρίζει ότι το σύμπαν ήταν κάποτε καυτό, πυκνό και ομαλό. Από αυτή την υπόθεση με τη χρήση των γνωστών νόμων της φυσικής μπορούμε να ανακατασκευάσει την ανάπτυξη του σύμπαντος που βλέπουμε σήμερα.

Αλλά υπάρχουν μερικά ενδιαφέροντα ερωτήματα. Πρώτον, γιατί ήταν το αρχέγονο Σύμπαν τόσο ομαλό; Στην πραγματικότητα, φαίνεται να είναι πολύ ομαλό, στο βαθμό που ακόμα και σημεία στο χώρο τα οποία είναι πολύ μακριά το ένα από το άλλο και δεν υπάρχει περίπτωση να είχαν έρθει ποτέ σε επαφή μεταξύ τους, ώστε να έχουν αλληλεπιδράσει και να αλληλο-επηρεαστεί έχουν την ίδια θερμοκρασία. Δεύτερον, γιατί είναι τόσο παλιό; Και τρίτον, γιατί είναι καυτό;

Το αποδεκτό πρότυπο για να εξηγήσουμε την αρχική κατάσταση του σύμπαντος στο μοντέλο του καυτού Big Bang είναι ο κοσμικός πληθωρισμός. Η ιδέα αυτή είναι ότι το πολύ πρώιμο σύμπαν έχει υποβληθεί σε μια μάλλον μακρά περίοδο επιταχυνόμενης διαστολής κάνοντας την τελική ακτίνα του σύμπαντος μεγαλύτερη κατά έναν παράγοντα σχετικά με την ακτίνα του ηλεκτρόνιου ~ 1025 από την αρχική ακτίνα.

Η ιδέα του πληθωρισμού εκφράστηκε πιο καθαρά από τον Alan Guth το 1982. Από τις εξισώσεις του Αϊνστάιν γνωρίζουμε ότι για να εισέλθει σε αυτήν την φάση της επιταχυνόμενης διαστολής, το σύμπαν πρέπει να είναι γεμάτο με κάποια σταθερή και υψηλή ενεργειακή πυκνότητα κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής.

Γνωρίζουμε ότι το σύμπαν σήμερα υποβάλλεται σε μια φάση επιταχυνόμενης διαστολής (θυμηθείτε την σκοτεινή ενέργεια) έτσι ώστε αυτές οι δύο εποχές να είναι από ενεργειακή άποψη δυνατές.

Η επιταχυνόμενη διαστολή είχε πολλές επιπτώσεις. Πρώτον, είχε επίπτωση πάνω στην εξομάλυνση. Φανταστείτε μια μικρή διαταραχή ενός επίπεδου σύμπαντος. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι μια ‘κηλίδα’ από ελαφρά πυκνότερη ακτινοβολία. Τώρα, όταν το σύμπαν διαστέλλεται με έναν τρόπο που ο όγκος του αυξάνεται εκθετικά, ώστε η πυκνότητα της ύλης να μειώνεται εκθετικά, στη συνέχεια και οι διαφορές στην πυκνότητα της ύλης επίσης μειώνονται εκθετικά. Έτσι, η ίδια η διαστολή λειτουργεί σαν ένα ηλεκτρικό σίδερο, που ισιώνει (εξομαλύνει) ένα τσαλακωμένο κομμάτι ύφασμα μέχρι να γίνει επίπεδο παντού.

Το δεύτερο αποτέλεσμα της επιταχυνόμενης διαστολής είναι να επιτρέψει σε σημεία, που σήμερα είναι πολύ μακριά στον χώρο, να είχαν αιτιώδεις αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους κατά το παρελθόν (να αλληλοεπιδρούσαν δηλαδή). Για παράδειγμα, πάρτε δύο σημεία στο πλέγμα (που αναφέραμε πριν) και την ‘κηλίδα’ της ελαφρώς πυκνότερης ακτινοβολίας που διαστέλλεται ανάμεσα σε όλη την έκταση μεταξύ των δύο σημείων. Καθώς το σύμπαν διαστέλλεται και αυτά τα σημεία αυξάνουν την απόσταση τους από την κηλίδα, όπως και την μεταξύ τους απόσταση, όμως στο μεταξύ το φως διέρχεται από μια πολύ μεγαλύτερη περιοχή του χώρου από ό,τι πριν. Αν η διαστολή του χώρου επιταχύνθηκε (με ταχύτητα πάνω από αυτήν του φωτός), τα δύο άκρα της κηλίδας θα φαίνεται ότι είναι πολύ μακριά το ένα από το άλλο (πιο μακριά και από την απόσταση που μπορεί να διαδοθεί το φως), ώστε να μπορέσει το φως να διαδοθεί από το ένα άκρο της κηλίδας στο άλλο.

Η επιτάχυνση αυξάνει την ηλικία: ένα σφαιρικό σύμπαν μικρού μεγέθους συνήθως θα έτεινε να καταρρεύσει (προς μια μαύρη τρύπα) σε ένα μικρό χρονικό διάστημα. Αν υπέστη αμέσως μετά το Big Bang μια μακρά περίοδο πληθωρισμού, το μέγεθός του θα είχε αυξηθεί εκθετικά, όπως και ο χρόνος που θα χρειαζόταν για να καταρρεύσει.

Η επιτάχυνση θερμαίνει: Μετά το τέλος της εποχής του πληθωρισμού, η ενέργεια της διαστολής μετατρέπεται σε καυτή ύλη. Έτσι, όλη η ύλη στο σύμπαν δημιουργήθηκε τότε, καθώς και η δομή του.

Η επιτάχυνση κρύβει το παρελθόν: Η ταχύτατη διαστολή δημιουργεί ένα αιτιώδη φράγμα – ένα ορίζοντα ανάμεσα στο μέλλον (σήμερα) και στις παλιές εποχές προτού ξεκινήσει ο πληθωρισμός. Ένας παρατηρητής στο μέλλον βλέπει μόνο μια πολύ ομοιόμορφη πύρινη μπάλα, με την θερμοκρασία της να μειώνεται με το χρόνο.

Οι μικρές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας σε αυτή την πύρινη μπάλα προέρχονται από τις κβαντικές διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια του πληθωρισμού. Αυτές οι μικροσκοπικές διαταραχές αποτελούν τους σπόρους οι οποίες αργότερα ενισχύθηκαν από τη βαρύτητα και γέννησαν τους γαλαξίες και τα σμήνη των γαλαξιών που παρατηρούμε στο σύμπαν.

Μπορούμε να αποδείξουμε ότι έγινε ο πληθωρισμός; Είναι δύσκολο και ίσως αδύνατο. Ο πληθωρισμός είναι ένα παράδειγμα. Για να είμαστε σε θέση να αποδείξουμε ή να αποκλείσουμε τον πληθωρισμό, χρειαζόμαστε συγκεκριμένες προβλέψεις που μπορεί να ελεγχθούν από πείραμα και θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι αυτές οι προβλέψεις δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας διαφορετικής θεωρία.

Οι γενικές προβλέψεις του πληθωρισμού έχουν ήδη επαληθευθεί από το πείραμα, δηλαδή ότι υπάρχει ένα χωρικά επίπεδο σύμπαν και ένα συγκεκριμένο φάσμα της αρχέγονης κοσμικής ακτινοβολίας. Μήπως όμως θα πούμε ότι ο πληθωρισμός είναι λάθος, εάν διαπιστωθεί στις μελλοντικές παρατηρήσεις ότι η χωρική καμπυλότητα του Σύμπαντος είναι μικρή αλλά όχι μηδενική; Ή αν το φάσμα διαπιστώσει ότι το σύμπαν δεν είναι ακριβώς επίπεδο;

Η απάντηση είναι όχι, γιατί υπάρχουν μοντέλα του πληθωρισμού που κάνουν τέτοιες προβλέψεις.

Ειδικές προβλέψεις που προέρχονται από συγκεκριμένα μοντέλα του πληθωρισμού

Αυτές είναι περίπλοκες και μερικές φορές έχουν επικαλυπτόμενες προβλέψεις, έτσι ώστε ακόμη και αν αποκλειστεί ο πληθωρισμός ως περιγραφή της φύσης οι άλλες θα εξακολουθήσουν να επιβιώνουν.

Μια άλλη επιπλοκή στο ζήτημα αυτό είναι ότι ο πληθωρισμός δεν έχει μια πραγματική ανταγωνιστική θεωρία, που να μπορεί να κάνει προβλέψεις για όλες τις πτυχές της κοσμολογίας που ο πληθωρισμός μπορεί. Όλοι οι ανταγωνιστές αυτού του τύπου που υπήρχαν κάποτε απέτυχαν όταν οι μετρήσεις έγιναν με μεγαλύτερη ακρίβεια. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές λύσεις για κάθε ειδική πτυχή που προβλέπει ο πληθωρισμός.

Η αρχική ανωμαλία του Big Bang

Οι λύσεις των εξισώσεων της γενικής σχετικότητας του Αϊνστάιν έχουν την ιδιότητα ότι κάθε μοντέλο του σύμπαντος δείχνει πως φαίνεται πίσω στον χρόνο, έτσι το σύμπαν φτάνει σε ένα σημείο όπου οι εξισώσεις δεν ισχύουν πλέον. Αυτή την εποχή την λέμε «αρχική ανωμαλία”. Μερικές φορές αναφέρεται κι ως η ανωμαλία του “Big Bang” ή απλά το «Big Bang». Ο όρος “big bang” έχει ως στόχο να δημιουργήσει μια εικόνα μιας Μεγάλης ‘Έκρηξης που ξεκίνησε σε ένα σημείο. Ωστόσο, η εικόνα αυτή είναι παραπλανητική.

Η σωστή αντίληψη της ανωμαλίας (ή μοναδικότητας) του Big Bang θα πρέπει να είναι μια έκρηξη που συνέβη ταυτόχρονα σε κάθε χωρικό σημείο στο σύμπαν.

Όταν εξερράγη, το ίδιο το σύμπαν θα μπορούσε να ήταν πολύ μεγάλο ή ακόμα και άπειρο. Αυτό δεν είναι κατ ‘ανάγκην συρρικνωμένο σε ένα μόνο σημείο. Αντίθετα με ό,τι συνήθως συμβαίνει ο ρυθμός της διαστολή ή της συστολής μπορεί να γίνει τόσο μεγάλος, ώστε οι εξισώσεις του Αϊνστάιν χάνουν την εγκυρότητα τους. Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι ο Κόσμος γίνεται τόσο ανισοτροπικός που οι εξισώσεις του Αϊνστάιν δεν μπορούν πλέον να τον περιγράψουν. Με τεχνικούς όρους, οι εξισώσεις που διέπουν την εξέλιξη του δεν ισχύουν, επειδή η καμπυλότητα του σύμπαντος γίνεται άπειρη.

Αν την εποχή της αρχικής ανωμαλίας ακολούθησε η εποχή του κοσμικού πληθωρισμού τότε αυτή η εποχή είναι κρυμμένη από εμάς, όπως οι μελλοντικοί παρατηρητές θα έχουν έναν ορίζοντα που δημιουργήθηκε λόγω της επιταχυνόμενης διαστολής.

Έτσι, αυτή τη φάση θα είναι πολύ δύσκολο να την εξετάσουν ή ακόμα και να αποδείξουν οι επιστήμονες ότι πράγματι υπήρχε. Αυτό βεβαίως δεν έχει σταματήσει τους θεωρητικούς φυσικούς να εικάζουν σχετικά με τις ιδιότητες του. Η έλλειψη των δεδομένων μπορεί ακόμη και να τους έχει ενθαρρύνει να κάνουν ακόμα περισσότερες εικασίες.

Για αυτό το ζήτημα υπάρχουν κάποιες διαφορετικές ιδέες. Η πρώτη οφείλεται στον Stephen Hawking.

Κβαντικό σύμπαν:

Στην κβαντική θεωρία, η πιθανότητα ένα σωματίδιο να καταλήγει σε ένα ορισμένο σημείο υπολογίζεται αθροίζοντας όλες τις πιθανές διαδρομές του. Το σωματίδιο πηγαίνει μέσα από όλες τα πιθανά μονοπάτια ταυτόχρονα. Ο Stephen Hawking υποστήριξε στη δεκαετία του 1980 ότι αυτό ισχύει και για το σύμπαν ως ένα σύνολο: αυτό επίσης πρέπει να έχει εξελιχθεί μέσα από πολλές ταυτόχρονες ιστορίες. Ο Κόσμος που βλέπουμε σήμερα είναι ένα άθροισμα μέσω όλων αυτών των ιστοριών. Έτσι, συμβαίνουν όλες οι ιστορίες, αλλά μερικές από αυτές εξουδετερώνονται και άλλες προστίθενται μαζί, οπότε το σύμπαν που βλέπουμε είναι η υπέρθεση όλων των ιστοριών που δεν έχουν εξουδετερωθεί.

Προ Big Bang

Η τυπική θεωρία του Big Bang λέει ότι στην αρχή οι αποστάσεις ήταν μηδενικές και πριν από αυτό δεν υπήρχε τίποτα. Επίσης, ο ίδιος ο χρόνος δεν έχει καμία σημασία ως έννοια πριν γίνει το Big Bang. Πιο εξελιγμένα μοντέλα τα οποία λαμβάνουν υπόψη τα κβαντικά φαινόμενα και τη χρήση στοιχείων από τη θεωρία χορδών υποστηρίζουν ότι τα γεγονότα πρέπει να έχουν αρχίσει σε μια ορισμένη απόσταση μεταξύ τους.

Τα μοντέλα αυτά οδηγούν στο ενδεχόμενο ενός σύμπαντος πριν από το big bang. Σε τέτοια μοντέλα επίσης υπήρξε μια Μεγάλη Έκρηξη, αλλά δεν ήταν αυτή η αρχή των πάντων, αλλά μόνο η μετάβαση, που μοιάζει με μια ισχυρή έκρηξη.

Στο μακρινό παρελθόν, σύμφωνα με ένα μοντέλο που προτάθηκε από τον Gabriele Veneziano σε 1991, το σύμπαν ήταν σχεδόν άδειο, και δυνάμεις όπως η βαρύτητα ήταν πολύ ασθενείς. Αυτές ενισχύθηκαν σταδιακά και η ύλη άρχισε τότε να συγκεντρώνεται μαζί. Σε μερικά σημεία η συσσώρευση έγινε τόσο πυκνή που σχηματίστηκε μια μαύρη τρύπα. Στο εσωτερικό της η πυκνότητα της ύλης αυξήθηκε στο μέγιστο δυνατόν, και στη συνέχεια προκλήθηκαν κβαντικά φαινόμενα που με ένα ριμπάουντ οδήγησαν σε ένα big bang. Έξω από τη μαύρη τρύπα, όπου η ύλη ήταν τελείως αποκομμένη από την ύλη στο εσωτερικό της, άρχισαν να σχηματίζονται άλλες μαύρες τρύπες – που η καθεμία από αυτές οδήγησε σε ένα ξεχωριστό σύμπαν.

Αν η φάση του big bang δεν ακολουθήθηκε από τον κοσμικό πληθωρισμό τότε μπορεί να παρατηρηθεί ακόμα και σήμερα μια ξεχωριστή υπογραφή της έκρηξης: ένα υπόβαθρο της βαρυτικής ακτινοβολίας παρόμοιο με το υπόβαθρο της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας μικροκυμάτων.

Εκπυρωτικό σύμπαν

Ένα άλλο μοντέλο του σύμπαντος ονομάζεται εκπυρωτικό μοντέλο. Εκπύρωση σημαίνει μια ξαφνική έκρηξη φλόγας. Αυτό το μοντέλο προτείνει ότι το σύμπαν στην αρχή του δεν ήταν καυτό και πυκνό, αλλά ψυχρό και σχεδόν άδειο. Τότε έγινε μια σύγκρουση, μια “ξαφνική έκρηξη φλόγας”, ως αποτέλεσμα της οποίας έγινε καυτό και ξεκίνησε να επεκτείνεται. Αυτή η σύγκρουση ήταν μια σύγκρουση δύο διαφορετικών τριών διαστάσεων κόσμων που κινούνται σε ένα χώρο με μία επιπλέον διάσταση (4-d). Η κινητική ενέργεια κατά την σύγκρουση μετατράπηκε σε ηλεκτρόνια, φωτόνια και άλλα στοιχειώδη σωματίδια, τα οποία περιορίστηκαν σε τρεις διαστάσεις. H θερμοκρασία μετά τη σύγκρουση ήταν πεπερασμένη, οπότε δεν υπήρχε ανωμαλία (singularity) στην πραγματικότητα. Αυτό το μοντέλο βασίζεται στις ιδέες που σήμερα είναι τεκμηριωμένες από τη θεωρία χορδών, αλλά έχει πολλά εννοιολογικά και τεχνικά προβλήματα.

Άλλες εξηγήσεις

Τα παραπάνω είναι ορισμένες επιστημονικές εξηγήσεις για τη δημιουργία του κόσμου. Αλλά υπάρχουν εξηγήσεις κι έξω από την επιστήμη. Μία ενδιαφέρουσα πιθανότητα είναι ότι απλά δεν υπάρχει καμία εξήγηση. Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε την δημιουργία γιατί δεν υπάρχει σαφής λόγος για να φτιαχτεί. Αυτός απλά υπάρχει. Δεν είναι και τόσο παράξενο όσο ακούγεται. Είναι απολύτως λογικό να νομίζουμε ότι δεν υπάρχει πάντα μια αιτία για ένα γεγονός! Οι λογικοί άνθρωποι μπορεί να μην σκέφτονται έτσι – αλλά εξακολουθεί κι αυτή να είναι μια πιθανότητα. Ίσως κάτι συμβαίνει μόνο και μόνο επειδή υπάρχει.

Μια άλλη δυνατότητα, που ονομάζεται Ανθρωπική Αρχή, είναι ότι το σύμπαν είναι αυτό που είναι γιατί αυτό είναι το πιο κατάλληλο για να υπάρχει ανθρώπινη ζωή. Όπως επισημάνθηκε από τον Robert Dicke το 1961, η ηλικία του σύμπαντος δεν μπορεί να είναι τυχαία. Αν ήταν μεγαλύτερη ή μικρότερη δεν θα ήμασταν εδώ για να το δούμε. Ο όρος «Ανθρωπική Αρχή» επινοήθηκε το 1973 από τον Brandon Carter, και διατυπώθηκε σε δύο εκδόσεις: Η ασθενής ανθρωπική αρχή λέει ότι τα φυσικά και κοσμολογικά γεγονότα δεν είναι όλα εξίσου πιθανά, αλλά ότι παίρνουν ειδικές τιμές που τις παρατηρούμε, μόνο και μόνο επειδή αυτές οι τιμές οδηγούν σε έναν κόσμο όπου είναι δυνατή η ζωή. Η ισχυρή ανθρωπική αρχή υποστηρίζει ότι ο Κόσμος πρέπει να είναι τέτοιος ώστε να οδηγεί στην ύπαρξη παρατηρητών σε αυτόν.

Μπορεί να μας φαίνεται σαν θρησκευτική ιδέα, αλλά η παραπάνω άποψη είναι επιστημονική: βασίζεται στις τιμές των παρατηρούμενων φυσικών ποσοτήτων, σε συνδυασμό με μια ορισμένη άποψη στην κβαντομηχανική η οποία υποστηρίζει ότι η κατάρρευση της κυματοσυνάρτησης σε μια διαπιστωμένη τιμή, οφείλεται στην αλληλεπίδραση με έναν παρατηρητή.

Οι επικριτές επισημαίνουν ότι, επειδή δεν είναι μια διαψεύσιμη ιδέα (σύμφωνα με τον Popper), δεν ανήκει στην πραγματική επιστήμη. Μια άλλη κριτική είναι ότι η ανθρωπική “αρχή” δεν είναι στην πραγματικότητα μια επιστημονική αρχή.

Μια επιστημονική αρχή θα μπορούσε να οριστεί ως ένας γενικός νόμος από τον οποίο μπορεί να προκύψουν οι ειδικοί νόμοι της φύσης, με τη μορφή μαθηματικών εξισώσεων σε καθορισμένες περιστάσεις. Ένα διάσημο παράδειγμα στη φυσική είναι η αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg. Στο σημείο αυτό, αν δούμε τη χρήση της λέξης “αρχή” στο πλαίσιο αυτό είναι παραπλανητική, όπως θα εξηγήσουμε παρακάτω. Ίσως ένας πιο κατάλληλος όρος θα ήταν “ανθρωπικές συνθήκες”.

Το Σύμπαν υποστηρίζει τη ζωή;

Η ιδέα πάνω στην οποία βασίζεται η ανθρωπική αρχή είναι ότι είναι δυνατόν να περιορίσουμε κάποιες θεωρίες και μοντέλα του σύμπαντος, με την απαίτηση αυτά να προβλέπουν συνθήκες για την ύπαρξη της «ζωής». Δηλαδή, η Ανθρωπική Αρχή λέει ότι το σύμπαν φτιάχτηκε έτσι ώστε να μπορεί να υπάρχει η ζωή. Αυτή η άποψη έχει μερικές βασικές δυσκολίες. Πρώτον, απαιτεί έναν λειτουργικό ορισμό της “ζωής”. Κι αυτό επιστημονικά είναι μια πολύ περίπλοκη υπόθεση. Έτσι, μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές ποιά από τα συστατικά και τις παραμέτρους της είναι ουσιαστικής σημασίας για τη “ζωή”. Στις περισσότερες αναλύσεις στη φυσική η “ζωή” αντικαθίσταται με ένα πολύ απλούστερο όρο, που συμφωνείται να είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να σχηματιστεί η ζωή που γνωρίζουμε, και χωρίς κανένα λόγο για την πιθανή ύπαρξη και άλλων μορφών ζωής.

Η ιδέα των περιοριστικών θεωριών για τα σύμπαντα με την a posteriori απαίτηση το σύμπαν που υποστηρίζουν να οδηγεί στην στήριξη της ζωής, είναι χρήσιμη μόνο σε περιπτώσεις στις οποίες η «ζωή» είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί, που σημαίνει ότι στο μεγαλύτερο μέρος του διαστήματος δεν μπορεί να σχηματιστεί “ζωή”. Η ιδέα ότι η ζωή είναι απίθανη απαιτεί, εκτός από έναν ορισμό της ζωής, κάποια ιδέα για την πιθανότητα να προκύψει κάθε μορφή ζωής, κάτι που βέβαια είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο θέμα.

Ακόμη και στις περιπτώσεις για τις οποίες η «ζωή» αποτελεί μια πιθανότητα, αυτή είναι δυνατή στατιστικά, έτσι ώστε η διαδικασία του σχηματισμού της ζωής να είναι στατιστική υπόθεση. Αυτό σημαίνει ότι για τις ίδιες τιμές των παραμέτρων η ζωή θα σχηματιστεί σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ σε άλλες περιπτώσεις δεν θα σχηματιστεί.

Ακολούθως, φυσικά, υπάρχουν εξηγήσεις που δίδονται από στοχαστές άλλων τομέων της ανθρώπινης σκέψης: από τη θρησκεία, τη φιλοσοφία, το μυστικισμό. Η επιστήμη δεν έχει ρόλο να προτείνει μια οριστική απάντηση, αλλά να διερευνήσει το θέμα με επιστημονικές μεθόδους και εργαλεία. Οι εικασίες και οι ιδέες για τη δημιουργία του Κόσμου μπορεί να ελεγχθούν από πειράματα: με αστρονομικές παρατηρήσεις και αναδημιουργία, για παράδειγμα, σε πειράματα επιταχυντών. Η επιστήμη προσφέρει μια αληθινή δυνατότητα να προσεγγίσουμε μια απάντηση, αλλά δεν έχουμε ακόμη ιδέα αν η απόλυτη απάντηση μπορεί ποτέ να βρεθεί.

των Ram Brustein και Judy Kupferman

Πηγή

Read more: http://alliotikathriskeytika.blogspot.com/2013/09/blog-post_5914.html#ixzz2fnZITNGA

Είναι πάρα πολύ ωραίο να είσαι ζωντανός διότι έχεις την  δυνατότητα να αισθάνεσαι, να χαίρεσαι τη ζωή, να τη ζεις όπως θες και να δημιουργείς. Είναι πολύ ωραίο να μπορείς να τα κάνεις όλα αυτά και το κυριότερο να να έχεις επαφή με τους άλλους ανθρώπους. Γιατί αν  ο άνθρωπος δεν επικοινωνεί με τους συνανθρώπους του , για να μοιραστεί ,για να γελάσει, για να προβληματιστεί , η ζωή δεν θα ήταν όμορφη όπως είναι τώρα. (Καλλιόπη-Σαββίνα Ξ., Α2)

                

Οικολογικά θέματα – Η φύση κι εγώ (Video)

                                                           

Για πολλούς, η προστασία του περιβάλλοντος είναι πρωτίστως ζήτημα ηθικής. Για άλλους, η προστασία του είναι μία καθαρά διαχειριστική ανάγκη που στοχεύει στη διατήρηση των προς εκμετάλλευση φυσικών πόρων. Όποια άποψη και αν ασπαστεί κανείς, η πραγματικότητα είναι πως το περιβάλλον, σαν άθροισμα των φυσικών πόρων, ως λειτουργικό σύνολο και πηγή μη-οικονομικών υπηρεσιών προς τους ανθρώπους, στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη και δραστηριότητα. Η προστασία και ορθολογική διαχείρισή του, αποτελεί αναγκαία και ικανή συνθήκη για τη διατήρηση της ευημερίας και της οικονομικής ανάπτυξης.

Το παρακάτω βίτεο πρόκειται για μια μη εμπορική, μη διαφημιστική προσπάθεια από τους http://www.sanctuaryasia.com/ και https://www.facebook.com/sanctuaryasi …, για να δοθεί έμφαση στο γεγονός ότι οι ηγέτες του κόσμου, οι ανεύθυνες εταιρείες και οι ανόητοι «καταναλωτές» αποτελούν το συνδυασμό που μπορεί να καταστρέψει τη ζωή πάνω στη γη. Είναι αφιερωμένο σε όλους εκείνους που έπεσαν μαχόμενοι για τον πλανήτη και σε εκείνουν οι οποίοι δίνουν μάχη σήμερα για το σκοπό αυτό.

Η μόνη πολιτικά ορθή ερώτηση που οφείλουμε να θέσουμε σοβαρά και να απαντήσουμε με ειλικρίνεια είναι αν μπορεί η κοινωνία και η οικονομία να αντέξει το μακροπρόθεσμο κόστος της μη προστασίας της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων. Όπως πλέον προβλέπει το σύνολο σχεδόν της αμερόληπτης επιστημονικής κοινότητας, στο εγγύς μέλλον οι οικονομικές επιπτώσεις της περιβαλλοντικής υποβάθμισης θα είναι καταστροφικές.

Παρακολούθησε το βίντεο, σκέψου και νιώσε.

Πηγή

Αναδημοσίευση:  http://albanaki.blogspot.gr/2013/09/blog-post_6838.html

Read more: http://alliotikathriskeytika.blogspot.com/2013/09/video.html#ixzz2fngM6pqt

                

Η διήγηση της Δημιουργίας του κόσμου στους διάφορους πολιτισμούς – εργασίες των μαθητών της Α’ Γυμνασίου

                                                           

http://padlet.com/wall/ozicke3v0w

                

Η δημιουργία του κόσμου – σχεδιάγραμμα από τον Α.Ν., Α1

                                                           

http://popplet.com/app/#/1326499

                

Δημιουργία του κόσμου – σχεδιάγραμμα από τους μαθητές της Α’ Γυμνασίου

                                                           

σε παρουσίαση prezi.com. Απολαύστε την!

http://prezi.com/hdq1enyqol8u/present/?auth_key=v3tec7q&follow=3ltef4mrufgm&kw=present-hdq1enyqol8u&rc=ref-54217455

 

                

Διηγήσεις για την δημιουργία του κόσμου στους διάφορους πολιτισμούς

                                                           

http://padlet.com/wall/9rj0owfdzr

Η δημιουργία του ανθρώπου σε σχεδιάγραμμα – Α’ Γυμνασίου

                                                           

Στο πρόγραμμα http://www.bubbl.us.com

                

Δημιουργία του ανθρώπου – Γιατί αδικώ τον σύντροφό μου όταν παντρεύομαι έγκυος; Δημιουργία του ανθρώπου – καλλιέργεια του ερωτικού συναισθήματος

                                                           

Κείμενο αφόρμησης : ΕΞΩΓΑΜΟ, ΕΝΑ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ : “Ένα στα πέντε παιδιά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας είναι εξώγαμο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε η Στατιστική Υπηρεσία της Κοινότητας Eurostat, η οποία εδρεύει στο Λουξεμβούργο. Αναλογικά, σύμφωνα με την έρευνα, στην Κοινότητα, αυτοί που παίρνουν διαζύγιο είναι περισσότεροι από αυτούς που παντρεύονται. Η έρευνα έδειξε ότι όλο και περισσότερες γυναίκες αποφασίζουν να αποκτήσουν παιδί χωρίς γάμο και ακόμα ότι παρά το γεγονότος ότι οι γυναίκες αποτελούν το 51,1% του πληθυσμού της Κοινότητας, εν τούτοις αντιπροσωπεύουν το 41% στην αγορά εργασίας των χωρών μελών. Όσον αφορά τη γονιμότητα, αυτή  έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο, το 1992, 1,48% παιδιά ανά γυναίκα, ενώ το 1980 το ποσοστό έφτασε στο 9%. Πρώτη στη λίστα η Δανία, με δεύτερη και Τρίτη τη Βρετανία και τη Γαλλία. Η Ιταλία με 6,8% και η Ελλάδα με 2,5% είναι οι τελευταίες στις γεννήσεις εξώγαμων παιδιών”.

Η συζήτηση που έγινε στην ομάδα Ανωτέρου Κατηχητικού του Αγίου Θεολόγου την χρονιά που  πέρασε είναι η εξής :

ΟΜΑΔΑΡΧΙΣΣΑ : Γιατί μια γυναίκα επιλέγει να φέρει στον κόσμο ένα παιδί χωρίς να επιτελέσει γάμο;

ΕΦΗΒΗ1: Γιατί φοβάται τη δέσμευση, τις ευθύνες, τις κοινωνικές και οικονομικές επιβαρύνσεις

ΕΦΗΒΗ2 Γιατί δεν έχει μάθει να εμπιστεύεται και να αγαπά.

ΟΜΑΔΑΡΧΙΣΣΑ : Ο γάμος είναι ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή μας. Προλαβαίνουν να γνωριστούν μέσα στο γάμο ο νέος και η νέα, όταν η κοπέλα βιάζεται να παντρευτεί για να κατοχυρώσει το παιδί της να είναι νόμιμο σύμφωνα με τα  υπάρχοντα ήθη της ελληνικής κοινωνίας;

ΕΦΗΒΗ3: Δεν προλαβαίνουν να γνωριστούν με τον άντρα της σε φυσιολογικές συνθήκες, με ηρεμία, με συμβίωση χωρίς άμεσες ευθύνες και υποχρεώσεις.

                    ΕΦΗΒΟΣ1 : Δεν προλαβαίνουν να μάθουν τις συνήθειες ο ένας του άλλου, τον χαρακτήρα τους, τα ενδιαφέροντά τους.

ΟΜΑΔΑΡΧΙΣΣΑ : Είναι κατάλληλος χρόνος η περίοδος της εγκυμοσύνης για να γνωριστούν δύο άνθρωποι και να δημιουργήσουν μια υγιή αγαπητική σχέση;

ΕΦΗΒΟΣ2 : Όχι.

ΟΜΑΔΑΡΧΙΣΣΑ : Γιατί;

ΕΦΗΒΟΣ3 : Η εγκυμοσύνη έχω ακούσει ότι δημιουργεί μέσα στο σώμα της γυναίκας αντικρουόμενες ορμόνες, δημιουργούν μέσα της πόλεμο συναισθημάτων, προκαλούν μια αλλαγή στην ψυχοσύνθεση της γυναίκας.

ΕΦΗΒΟΣ4 : Έχω ακούσει εγκύους με ανασφάλειες, να φοβούνται για τη ζωή τους, για τη ζωή του παιδιού τους, τί δυσκολίες θα αντιμετωπίσουν στη γέννα, να τρομοκρατούνται από πριν για τον πόνο που θα νιώσουν στη γέννα, από αυτά που ακούνε από άλλες γυναίκες που γέννησαν, βασανίζεται από άγνοια και αγωνίες πολλές και διαφορετικών ειδών φόβους.

ΕΦΗΒΗ4 : Νιώθει μελαγχολία που βλέπει το σώμα της να αλλάζει, να χοντραίνει, να “ασχημαίνει”, δεν μπορεί να φάει, να κοιμηθεί, να κινηθεί λόγω εγκυμοσύνης, φοβάται ότι δεν αρέσει πια στον άντρα της.

ΕΦΗΒΗ5 :  Η μητέρα μου έλεγε πώς αναρωτιόταν συνέχεια τις δυσκολίες που θα αντιμετώπιζε για να μας μεγαλώσει.

ΟΜΑΔΑΡΧΙΣΣΑ : Πολύ ενδιαφέροντα είναι όσα λέτε και δείχνουν ότι έχετε προβληματιστεί ήδη για το θέμα και τις προεκτάσεις του. Αλήθεια, όταν η γυναίκα βρίσκεται σε τέτοια αναστάτωση πώς νομίζετε ότι θα αισθάνεται ο άντρας της;

ΕΦΗΒΟΣ5 : Όταν ο άνδρας της δεν την έχει γνωρίσει ως άνθρωπο πριν η γυναίκα του μείνει έγκυος, και την γνωρίσει μέσα στην περίοδο της εγκυμοσύνης νομίζω θα τρομάξει, θα παραξηγείται κάθε του κίνηση, σκέψη, πράξη του από τη γυναίκα του και δεν θα έχει οπλιστεί με την πεποίθηση ότι η εγκυμοσύνη δημιουργεί όλες τις συμπεριφορές της αυτές.

           ΕΦΗΒΟΣ4 : Αν δεν έχει ετοιμαστεί κατάλληλα να γίνει σύζυγος και πατέρας , θα νομίσει ο άντρας πως ο χαρακτήρας της γυναίκας του ήταν άσχημος πριν καν γνωριστούν κι εκείνος δεν το πρόσεξε από την αρχή. Θα νοιώσει απογοήτευση, φόβο, απογοήτευση. Αυτό θα ένιωθα εγώ, γιατί θα περίμενα αγάπη, κατανόηση, στοργή και ζεστασιά από εκείνη, να με βοηθήσει να ζήσω μαζί της την εγκυμοσύνη, όχι να επωμιστώ τις παράξενες συμπεριφορές της.

ΟΜΑΔΑΡΧΙΣΣΑ : Μπορεί λέτε να επιβιώσει και να καλλιεργηθεί ένας σωστός γάμος με τέτοιες συνθήκες ζωής;

ΕΦΗΒΗ1 : Όχι! Μετά από πολλές προσπάθειες που θα κάνει ο άντρας να καταλάβει τη γυναίκα του χωρίς αποτέλεσμα ή θα βαρεθεί και θα φύγει, ή θα μείνει για χάρητου παιδιού αλλά δεν θα εμπιστεύεται και δεν θα βοηθά ψυχολογικά τη γυναίκα του, αφού είναι πληγωμένος και η σχέση τους θα έχει πληγεί καίρια! Θα χρειαστεί τρομακτική προσπάθεια και βοήθεια από τους γονείς του ζευγαριού, τον πνευματικό ή όποιους εμπιστεύεται το ζευγάρι, αν θέλουν να σώσουν το γάμο τους και να τον κάνουν σωστό…

ΟΜΑΔΑΡΧΙΣΣΑ : Ποια σειρά ακολουθεί η γνωριμία των νέων σήμερα σε μια πορεία προς τον γάμο;

ΕΦΗΒΟΣ2 : Σήμερα οι νέοι πρώτα γνωρίζονται σωματικά, με ολοκληρωμένες γενετήσιες σχέσεις, μετά αν νομίζουν πως ερωτεύτηκαν προχωράνε σε γάμο, χωρίς να έχει γίνει αγάπη ο έρωτάς τους αυτός. Δεν ξέρουν πώς να δοκιμάσουν τα αισθήματά τους αν είναι υγιή και σωστά, κι αν θα αντέξουν στον χρόνο. Λειτουργούν παρορμητικά.

ΟΜΑΔΑΡΧΙΣΣΑ : Τη βρίσκεται σωστή αυτή την πορεία προς το γάμο των σύγχρονων νέων;

ΕΦΗΒΟΣ1 : Όχι! Στην Εκκλησία μαθαίνουμε ότι ο Θεός μάς έβαλε μέσα μας έναν τρόπο να καλλιεργήσουμε το ερωτικό μας συναίσθημα σωστά.

ΕΦΗΒΗ2 : Πρώτα νομίζω πως οι νέοι αγαπούν τον Θεό, τη Δημιουργία, τους ανθρώπους και δείχνουν έμπρακτα την αγάπη τους και το ενδιαφέρον τους για το Θεό, τη δημιουργία και το συνάνθρωπό τους. Μαθαίνουν να τους αρέσεις το ωραίο, να συντονίζουν τα χέρια, το μυαλό και την καρδιά τους σε κάθε τους εργασία ώστε να αποδίδουν τον εαυτό τους σε κάθε τους δραστηριότητα

ΟΜΑΔΑΡΧΙΣΣΑ : Πολύ ωραία σκέψη! Ποιος άλλος θέλει να συμπληρώσει κάτι;

ΕΦΗΒΗ3 : Όταν αγαπώ με τον τρόπο που μας είπε η συμμαθήτριά μας, τότε κάποια στιγμή γνωρίζουμε κάποιον που ξεχωρίζουμε από όλους τους ανθρώπους, με υποκειμενικά δικά μας κριτήρια για το ποιος είναι ο ωραιότερος για μας άνδρας ή γυναίκα, με τα χαρακτηριστικά που αρέσουν σε μας, ψυχικά και σωματικά. Γι αυτό είναι υποκειμενικά τα κριτήριά μας και χρειάζεται προσοχή να μη βιαστούμε να προχωρήσουμε γιατί πρώτη φορά ερωτευόμαστε, δηλαδή βγαίνουμε από την κατάσταση του εγώ μας και ανοιγόμαστε στον άλλον, σκεφτόμαστε με το “εσύ”.

ΟΜΑΔΑΡΧΙΣΣΑ : Χαίρομαι που ακούω τόσο γόνιμες και ενδιαφέρουσες σκέψεις. Πολύ ωραία το έθεσες ότι πρέπει να προσέχουμε την ώρα που ξεχωρίζουμε τον υποτιθέμενο σύντροφό μας για πρώτη φορά. Ο έρωτας έχει μέσα του την παρόρμηση να ενωθούν τα αγαπώμενα πρόσωπα σωματικά και πνευματικά. Είναι δυνατόν να γίνει αυτό αμέσως με την πρώτη φορά που θα συναντήσουμε κάποιον που μας ενδιαφέρει; Πώς θα το αντιμετωπίσουμε το πρώτο ερωτικό σκίρτημα της καρδιάς μας; Θα το πούμε σε όλους, να διαλαλήσουμε την αγάπη μας;

             ΕΦΗΒΗ4 : Νομίζω   πως δεν είναι συνετό να το πούμε σε όλους, ούτε στους φίλους μας γιατί είναι κι εκείνοι στην ίδια ηλικία πιθανόν με μας και θα εκθέσουμε το πρόσωπο που νομίζουμε πως αγαπάμε. Ούτε στον καλύτερό μας φίλο το λέμε γιατί κι εκείνος δεν μπορεί να μας βοηθήσει με πείρα σωστή και πιθανόν να μας δείξει λανθασμένους τρόπους συμπεριφοράς. Έτσι νομίζω πως προστατεύουμε από σχόλια, ειρωνείες και λάθη το αγαπώμενο πρόσωπο, τους εαυτούς μας και την αγάπη μας που είναι πολύ σοβαρή και ιερή υπόθεση για την καρδιά μας και δεν μπορούμε να την εκθέτουμε σε κάθε άσχετο ή κακόβουλο άνθρωπο.

ΕΦΗΒΟΣ5 : Νομίζω ότι αφού είναι υποκειμενικό το πρώτο μας ερωτικό σκίρτημα δεν θα πρέπει να το πούμε ούτε στο πρόσωπο που μας ενδιαφέρει για να το προστατέψουμε από οποιεσδήποτε σκέψεις και από τη δική μας ανωριμότητα σε περίπτωση που δεν είναι σοβαρό και δεν συνεχίσουμε να νιώθουμε το ίδιο γι αυτό μετά από ένα ορισμένο διάστημα. Άρα δοκιμάζουμε την καρδιά μας για τη σοβαρότητα του αισθήματός μας και κρατάμε μέσα μας το ενδιαφέρον μας ενισχύοντας το με προσευχή και προσοχή. Όταν θα δοκιμάσουμε τον εαυτό μας και είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να αναλάβουμε τις ευθύνες του έρωτά μας σχετικά με τον εαυτό μας και τον άνθρωπο που αγαπούμε, τότε μόνο το λέμε. Και αν κι εκείνος συμφωνεί και θέλει να προχωρήσουμε τότε μόνο με συνέπεια και σοβαρότητα προχωράμε στην πορεία μας προς τον γάμο.

ΕΦΗΒΟΣ1 : Εγώ θα το συζητούσα μόνο με τον πνευματικό μου ένα τόσο σοβαρό θέμα, κι εκείνος θα με βοηθήσει να καλλιεργήσω σωστά το ερωτικό μου συναίσθημα και να καταλάβω αν θα έχει διάρκεια ή όχι.

ΕΦΗΒΟΣ2 : Εγώ θέλω να ρωτήσω τί θα συμβεί αν δεν περιμένω και θελήσω να δημιουργήσω σχέση με κάποιον, να τα φτιάξω;

ΕΦΗΒΗ3 : Νομίζω πως κινδυνεύω να καταστρέψω την καρδιά μου, το μυαλό μου, το σώμα μου και γενικά τη ζωή μου αν τα φτιάξω, δηλαδή έχω ολοκληρωμένες σχέσεις με κάποιον όταν δεν είμαι έτοιμη. Πρώτον μπορεί να κάνω με την ανωριμότητά μου κάποιο παλικάρι να σιχαθεί τις γυναίκες και με την πίκρα του να κακομεταχειριστεί κορίτσια που δεν θα φταίνε, επειδή εγώ θα είμαι αδιάφορη για τα συναισθήματα που πιθανόν αναπτύξει την ώρα που εγώ περνάω τον καιρό μου ή κοροϊδεύω για να έχω κι εγώ αγόρι και να μην με κοροϊδεύουν οι άλλοι. Επίσης, ακόμα κι αν έχω αγαθές προθέσεις, όταν είμαι μαθήτρια και μείνω έγκυος, δεν θα θέλω τις ευθύνες του παιδιού. Αν το σκοτώσω κάνω φόνο, και κάνω συνεργό και τον πατέρα του αθέλητου παιδιού μου, επίσης καταστρέφω το σώμα μου και πιθανόν να μην μπορέσω να κάνω παιδί αργότερα. Αν πάλι αναλάβω τις ευθύνες μου στο παιδί, θα χάσω τις ευκαιρίες να ζήσω καταξιωμένη επαγγελματικά, κοινωνικά, οικογενειακά και προσωπικά αφού θα μου λείπουν προσόντα κι εφόδια που δεν θα προλαβαίνω λόγω των ευθυνών να αναπληρώσω. Κι έτσι θα κανω δυστυχισμένους και το παιδί και τον σύντροφό μου. Άρα νομίζω πως πρέπει να προσέχω να αναλάβω τις ευθύνες του έρωτα όταν θα μπορώ να τις αντιμετωπίσω μέσα στο γάμο, προφανώς μετά τις σπουδές μου κι όταν ίσως έχω εμπειρία εργασίας.

ΟΜΑΔΑΡΧΙΣΣΑ : Είμαι συγκινημένη για την ωριμότητα με την οποία εκφράζετε τόσο σοβαρές σκέψεις για ένα τόσο σημαντικό θέμα. Όμως θα ήθελα να ρωτήσω … Πού κολλάει ο γάμος; γιατί πρέπει να παντρευτώ οπωσδήποτε όταν ερωτευτώ ; Γιατί πρέπει να είμαι αγνός στο γάμο ή παρθένα, όπως λένε, στα κορίτσια;

ΕΦΗΒΟΣ1 : Μας είπατε όταν μας μιλούσατε για τη δημιουργία του κόσμου ότι ο Θεός δημιούργησε πρώτα έναν υπέροχο κήπο τον παράδεισο κι όταν δημιούργησε τον άνθρωπο, ανδρα και γυναίκα, δημιούργησε έναν ακόμα πιο όμορφο κήπο και τους έβαλε να ζουν ευτυχισμένοι. Άρα για να δημιουργήσουμε καρπούς της αγάπης μας, τα παιδιά μας, θα πρέπει κι εμείς να δημιουργήσουμε δύο παράδεισους. Ο ένας είναι η καρδιά των δύο νέων να είναι αγνή και ο δεύτερος παράδεισος, να κορμιά μας να είναι αγνά και καθαρά, για να έχουμε “δοχείο” τη μήτρα που θα φέρει το παιδί μας στον κόσμο, άγιο, αφού θα φέρουμε “θεανθρώπους κατά χάριν” στον κόσμο. Έτσι δεν είπατε ότι όταν βαφτιζόμαστε γινόμαστε “θεοί κατά χάριν”; “παιδιά του Θεού;”

ΟΜΑΔΑΡΧΙΣΣΑ :  Υπέροχη σκέψη! Σας ευχαριστώ θερμά. Σήμερα εσείς με διδάξατε με τις ωραίες και σοβαρές σας σκέψεις να είμαι αισιόδοξη για την κοινωνία που θα δημιουργήσετε. Με τέτοιες σκέψεις θα είναι καλύτερη από αυτή που σας παραδίδουμε: Μακάρι να μας διδάσκετε πάντα έτσι παιδιά μου. Θα ξανασυναντηθούμε την άλλη Κυριακή και θα τα ξαναπούμε. Εις οδόν ειρήνης!

Η δημιουργία του ανθρώπου σε εννοιολογικό χάρτη!

                                                           

από τους μαθητές του Β1 εδώ : https://bubbl.us/

                

103ός ψαλμός του Δαβίδ -

ο ψαλμός που υμνεί τη Δημιουργία του κόσμου

της Χαρούλας Π., Α2

1) μέρος 1ο : στίχοι 1-4 : Αναφέρεται στη δημιουργία της πρώτης και δεύτερης ημέρας αρχίζοντας από το φως και το ουράνιο στερέωμα.

2) μέρος 2ο: στίχοι 5-18 : Υμνείται το έργο της δημιουργίας της τρίτης ημέρας, αναφέροντας τον χωρισμό των υδάτων και της ξηράς. Από τις πηγές ποτίζεται η γη και παράγεται η τροφή για τα ζώα και τον άνθρωπο.

3) μέρος 3ο: στίχοι 19-23 : Είναι η δημιουργία της τέταρτης ημέρας, η δημιουργία του ήλιου και της σελήνης.

4) μέρος 4ο : στίχοι 24-30 : Επανέρχεται πάλι στη θάλασσα και μιλάει για τα έργα της δημιουργίας της πέμπτης και έκτης ημέρας, εκδηλώνοντας τον θαυμασμό του για τα υδρόβια ζώα.

5) μέρος 5ο : στίχοι 31-35 : Αποτελούν μεγαλειώδη δοξολογία στο όνομα του Θεού - Δημιουργού.

2. Καλλιόπη - Σαββίνα Ξ. - Ευδοκία Ν., Αλέξανδρος Κ. - Μιχάλης Λ.

    Θέμα Εργασίας : α) Ψάξτε στο διαδίκτυο ή σε περιοδικά/ βιβλία να βρείτε ανθρώπους

  που ζούν δημιουργικά χρησιμοποιώντας τα χαρίσματά τους όχι μόνο για τον εαυτό τους. (google : καλοί Σαμαρείτες σήμερα) και αναφέρετε δύο τουλάχιστον παραδείγματα γράφοντας μία σελίδα για κάθε παράδειγμα. β) Παρουσιάστε μια σκηνή ή εικόνα με θέμα «Είναι ωραίο να είσαι ζωντανός ».

 Από την Καλλιόπη - Σαββίνα Ξ., Α2

Μοίρες Κρήτης - Επιχείρηση Έρευνας Αγνοουμένου

Μια μεγάλη επιχείρηση στήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην περιοχή των Καλών Λιμένων του Δήμου Φαιστού για την ανεύρεση του 49χρονου Γ. Τ. ο οποίος αγνοείται από την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου το βράδυ.

Ο 49χρονος από την Πόμπια πήγε στους Καλούς Λιμένες και έβγαλε στη στεριά το σκάφος του καθώς είχε ενημερωθεί για τις κακές καιρικές συνθήκες που θα επικρατούσαν. Όπως όλα δείχνουν πήρε από το αυτοκίνητο του τα σύνεργα του ψαρέματος και κινήθηκε στη βραχώδη ακτή κοντά στην εκκλησία του Αγίου Παύλου, προκειμένου να ψαρέψει από τη στεριά. Έκτοτε όμως τα ίχνη του χάθηκαν.

Η οικογένεια του, δεν μπορούσε να τον εντοπίσει το βράδυ της Τετάρτης στο κινητό του τηλέφωνο, ενημέρωσε τις Αρχές και οι έρευνες ξεκίνησαν.

Οι έρευνες

Για τη διεξαγωγή ερευνών προς τον εντοπισμό του 49χρονου, επιστρατεύτηκαν από την ξηρά περιπολικά οχήματα του Λιμενικού και στελέχη του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου, Εθελοντές του Σώματος Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Μοιρών, συνδράμοντας στις έρευνες της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΜΑΚ. Επίσης πραγματοποιήθηκε έρευνα από θαλάσσης με πλοία και δύτες αλλά και με ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, χωρίς, ωστόσο, αποτέλεσμα.

Ομάδες Έρευνας του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Μοιρών ήταν παρόντες και τις τρεις μέρες (Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο 7, 8 και 9 Νοεμβρίου αντίστοιχα) που διεξήχθησαν οι έρευνες σαρώνοντας την δύσβατη, λόγω των απότομων βράχων, ακτογραμμή μεταξύ Καλών Λιμένων και Αγιοφάραγγου για τον εντοπισμού του 49χρονου.

Την πρώτη ημέρα ερευνών, Πέμπτη 7 Νοέμβρη, την περιοχή από το σημείο που φέρεται να είχε πάει για ψάρεμα ο 49χρονος, χτένισαν από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα δύο ομάδες 15 Εθελοντών Σαμαρειτών έως και το Αγιοφάραγγο. Τις επόμενες δύο μέρες ομάδα 6 Εθελοντών Σαμαρειτών επανέλαβε την διαδρομή από στεριάς, όπως και την ακτογραμμή από την περιοχή Καραβόβρυση έως και Χρυσόστομο.

Ιεράπετρα - Πυρκαγιά σε χωματερή

Παρασκευή 01 Νοέ 2013

Την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ιεράπετρας κινητοποιήθηκε για άλλη μία φορά, όταν πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 14:00 η ώρα, σε χώρο κοντά στο φράγμα Μπραμιανών, όπου είχαν συγκεντρωθεί απορρίμματα (υπολείμματα καλλιεργειών). Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο τελικά, αφού μαζί με τους Σαμαρείτες, την εθελοντική ομάδα «Λέσχη Φίλων Τετρακίνησης» Ιεράπετρας, τη νεοσύστατη Εθελοντική Ομάδα Πυροπροστασίας Κάτω Χωριού και την τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία έδωσαν μάχη και 8 πυροσβεστικά οχήματα με 16 άνδρες, από τον Άγιο Νικόλαο, τη Βιάννο και τη Σητεία.

Λόγω της εξέλιξης της πυρκαγιάς, αρχικά, ζητήθηκε εναέριο μέσο, το οποίο αργότερα ακυρώθηκε αφού η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο. Μάλιστα, ζητήθηκε κι έσπευσε μηχάνημα από το δήμο Ιεράπετρας, προκειμένου τα απορρίμματα να απλωθούν και να γίνει η πλήρης κατάσβεσή τους.

Παρουσίαση, Εικονογραφία (δημιουργία ανθρώπου), Κεφάλαιο Ε’, 26. “Ποιήσωμεν άνθρωπον κατ’εικόνα ημετέραν καί καθ’ομοίωσιν”: η δημιουργία του ανθρώπου

                                                           

http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-A109/355/2385,9142/extras/html/eisagogi_en26_eisagogiki_parousiasi_popup.htm

http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-A109/355/2385,9142/extras/html/kef6_en26_dhmiourgia_anthropou_popup.htm

                

Ομαδοσυνεργατική μέθοδος διδασκαλίας – ομάδα 2η – Α2

                                                           

2. Καλλιόπη – Σαββίνα Ξ. – Ευδοκία Ν., Αλέξανδρος Κ. – Μιχάλης Λ.         Θέμα Εργασίας : α) Ψάξτε στο διαδίκτυο ή σε περιοδικά/ βιβλία να βρείτε ανθρώπους  που ζούν δημιουργικά χρησιμοποιώντας τα χαρίσματά τους όχι μόνο για τον εαυτό τους. (google : καλοί Σαμαρείτες σήμερα) και αναφέρετε δύο τουλάχιστον παραδείγματα γράφοντας μία σελίδα για κάθε παράδειγμα.

 Από την Καλλιόπη – Σαββίνα Ξ., Α2

Μοίρες Κρήτης – Επιχείρηση Έρευνας Αγνοουμένου

Μια μεγάλη επιχείρηση στήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην περιοχή των Καλών Λιμένων του Δήμου Φαιστού για την ανεύρεση του 49χρονου Γ. Τ. ο οποίος αγνοείται από την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου το βράδυ.

Ο 49χρονος από την Πόμπια πήγε στους Καλούς Λιμένες και έβγαλε στη στεριά το σκάφος του καθώς είχε ενημερωθεί για τις κακές καιρικές συνθήκες που θα επικρατούσαν. Όπως όλα δείχνουν πήρε από το αυτοκίνητο του τα σύνεργα του ψαρέματος και κινήθηκε στη βραχώδη ακτή κοντά στην εκκλησία του Αγίου Παύλου, προκειμένου να ψαρέψει από τη στεριά. Έκτοτε όμως τα ίχνη του χάθηκαν.

Η οικογένεια του, δεν μπορούσε να τον εντοπίσει το βράδυ της Τετάρτης στο κινητό του τηλέφωνο, ενημέρωσε τις Αρχές και οι έρευνες ξεκίνησαν.

Οι έρευνες

Για τη διεξαγωγή ερευνών προς τον εντοπισμό του 49χρονου, επιστρατεύτηκαν από την ξηρά περιπολικά οχήματα του Λιμενικού και στελέχη του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου, Εθελοντές του Σώματος Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Μοιρών, συνδράμοντας στις έρευνες της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΜΑΚ. Επίσης πραγματοποιήθηκε έρευνα από θαλάσσης με πλοία και δύτες αλλά και με ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, χωρίς, ωστόσο, αποτέλεσμα.

Ομάδες Έρευνας του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Μοιρών ήταν παρόντες και τις τρεις μέρες (Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο 7, 8 και 9 Νοεμβρίου αντίστοιχα) που διεξήχθησαν οι έρευνες σαρώνοντας την δύσβατη, λόγω των απότομων βράχων, ακτογραμμή μεταξύ Καλών Λιμένων και Αγιοφάραγγου για τον εντοπισμού του 49χρονου.

Την πρώτη ημέρα ερευνών, Πέμπτη 7 Νοέμβρη, την περιοχή από το σημείο που φέρεται να είχε πάει για ψάρεμα ο 49χρονος, χτένισαν από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα δύο ομάδες 15 Εθελοντών Σαμαρειτών έως και το Αγιοφάραγγο. Τις επόμενες δύο μέρες ομάδα 6 Εθελοντών Σαμαρειτών επανέλαβε την διαδρομή από στεριάς, όπως και την ακτογραμμή από την περιοχή Καραβόβρυση έως και Χρυσόστομο.

Ιεράπετρα – Πυρκαγιά σε χωματερή

Παρασκευή 01 Νοέ 2013

 Την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ιεράπετρας κινητοποιήθηκε για άλλη μία φορά, όταν πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 14:00 η ώρα, σε χώρο κοντά στο φράγμα Μπραμιανών, όπου είχαν συγκεντρωθεί απορρίμματα (υπολείμματα καλλιεργειών). Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο τελικά, αφού μαζί με τους Σαμαρείτες, την εθελοντική ομάδα «Λέσχη Φίλων Τετρακίνησης» Ιεράπετρας, τη νεοσύστατη Εθελοντική Ομάδα Πυροπροστασίας Κάτω Χωριού και την τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία έδωσαν μάχη και 8 πυροσβεστικά οχήματα με 16 άνδρες, από τον Άγιο Νικόλαο, τη Βιάννο και τη Σητεία.

Λόγω της εξέλιξης της πυρκαγιάς, αρχικά, ζητήθηκε εναέριο μέσο, το οποίο αργότερα ακυρώθηκε αφού η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο. Μάλιστα, ζητήθηκε κι έσπευσε μηχάνημα από το δήμο Ιεράπετρας, προκειμένου τα απορρίμματα να απλωθούν και να γίνει η πλήρης κατάσβεσή τους.

                

10.Ο άνθρωπος στο αρχικό του μεγαλείο (Δραστηριότητες)

                                                           

Δες την εισαγωγική παρουσίαση του μαθήματος

 

Δημιούργησε τον εννοιολογικό χάρτη πατώντας πάνω στις προτάσεις

 Αλήθεια, έχεις πάει στην Καπέλα Σιξτίνα;

 Συμπλήρωσε το παζλ προκειμένου να δεις την ερμηνεία του κειμένου της Γένεσης

Λύσε το σταυρόλεξο

Και για το τέλος το γνωστό , επαναληπτικό, κουίζ

 

Πηγή:http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-B126/498/3244,13168/

Read more: http://alliotikathriskeytika.blogspot.com/2013/11/10.html#ixzz2kTEsEvqN

                β) Τι σκέψεις και συναισθήματα προκαλούν η δημιουργία του ανθρώπου και του κόσμου στον σύγχρονο άνθρωπο;

 

  Τα συναισθήματα και οι σκέψεις που προκαλούν η δημιουργία του κόσμου και του ανθρώπου στον σύγχρονο άνθρωπο είναι πολλά.

  Μερικά από αυτά είναι :

α) το δέος που νιώθει όταν βλέπει πόσο τέλεια δημιούργησε ο Θεός τον κόσμο και τον άνθρωπο,αλλά και η ταπείνωση που αισθάνεται απέναντί Του για όλα τα καλά που του πρόσφερε.

 β) Όταν ο άνθρωπος συνειδητοποιήσει τη θεϊκή του προέλευση και τις ευεργεσίες του Θεού, η ψυχή του γεμίζει από ευγνωμοσύνη και ευτυχία και θέλει να δοξάσει και να ευχαριστήσει το Δημιουργό του. Η δοξολογία του Θεού μπορεί να πραγματοποιηθεί στην κάθε στιγμή της ανθρώπινης ζωής. Η μεγαλύτερη όμως ευκαιρία δίνεται μέσα από τα μυστήρια και τις ακολουθίες της εκκλησίας μας.

 γ) Οι σκέψεις που κάνει ο σύγχρονος άνθρωπος αφορούν στην ευθύνη που δημιουργείται μέσα του για την καλή και σωστή συμπεριφορά που πρέπει να έχει απέναντι στους συνανθρώπους του, προς το σύντροφο της ζωής του, στη φύση ολόκληρη και στα πλάσματά της αλλά κυρίως προς τον εαυτό του. Πώς δηλαδή να γίνεται ολοένα και καλύτερος, χρησιμοποιώντας τα ψυχικά χαρίσματα του κατ' εικόναν για να φτάσει στο καθ' ομοίωσην.  

 Ειρήνη Σκ.,Καλλιόπη Ρ.,Μαρία Χρ.

Πτώση του ανθρώπου – Συνέπειες προπατορικού αμαρτήματος – 1

                                                           

http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-A109/355/2385,9142/extras/html/eisagogi_en27_eisagogiki_parousiasi_popup.htm

                

Πτώση του ανθρώπου – Συνέπειες του προπατορικού αμαρτήματος

                                                           

http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-A109/355/2385,9142/extras/html/kef6_en27_cross_amartia_popup.htm 

                

Τα στάδια της αμαρτίας σε … κινούμενα σχέδια!

                                                           

Δυστυχώς ακόμα με λατινικούς χαρακτήρες…

http://Pixton.com/ic:uaaecc77

                

Το προπατορικό αμάρτημα και οι συνέπειές του σε … κινούμενα σχέδια!

                                                           

http://Pixton.com/ic:2zuxvviv

δυστυχώς ακόμα στα … αγγλικά!

Νομική Σουλούνια – Αδάμ και Εύα – Το προπατορικό αμάρτημα (παρουσίαση)

https://docs.google.com/presentation/d/16Kz23D368sjWibRuLX8bz2v8niMiC985JBA_Rqu8JXQ/pub?start=false&loop=false&delayms=3000

Νομική Σουλούνια – Αδάμ και Εύα – Το προπατορικό αμάρτημα

        ο θεός είπε στον Αδάμ και στην Εύα

    -    Σας αφήνω να φάτε από όλα τα δέντρα του κήπου όμως δεν πρέπει να φάτε από αυτό

Καθώς ο θεός αποχωρούσε ένα φίδι πετάχτηκε μπροστά στην Εύα

το φίδι ρώτησε την Εύα

- άκουσα καλά ?

Η Εύα ρώτησε

- πιο πράγμα ?

το φίδι είπε

- ότι ο Θεός  δεν σας αφήνει να φάτε από αυτό το δένδρο.

- Ναι !

- Ψέματα σας είπε, άμα φάτε από αυτό το δένδρο θα γίνεται θεοί σαν και αυτόν !

- Αλήθεια ?

- Ναι !

ΤΟΤΕ Η ΕΥΑ ΕΦΑΓΕ ΤΟ ΜΗΛΟ           Όμως η Εύα έπεισε και τον Αδάμ να φάει.

ΞΑΦΝΙΚΑ ΟΙ ΔΥΟ ΤΟΥΣ ΕΧΑΣΑΝ ΚΑΘΕ ΨΥΧΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΗ  ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ  ΔΙΑΘΕΣΗ

ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ!

Ο  θεός έψαξε να τους βρει, αφού είχαν κρυφθεί, φώναξε τον Αδάμ και ρώτησε:

- Φάγατε το μήλο που σας είπα να μην φάτε ?

πετάχτηκε ο Αδάμ και είπε πως η Εύα φταίει   (πρώτη ευκαιρία να μετανοήσει)

Τότε ο θεός απάντησε

- Όμως τώρα θα χάσετε τα πάντα που σας έδωσα

πετάχτηκε ο Αδάμ και είπε πως το δημιούργημα που έφτιαξε φταίει (δεύτερη ευκαιρία

να μετανοήσει)

όμως δεν μετανοήσανε……

  ΕΤΣΙ Η ΕΥΑ ΚΑΙ Ο ΑΔΑΜ ΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ

Γιαχαλή Αναστασία (Α1) – Το προπατορικό αμάρτημα σε comix!

        http://www.makebeliefscomix.com/Comix/?comix_id=36883368C862992

Νομική Αργυροπούλου, Α1, Το προπατορικό αμάρτημα σε … comix!

                        http://www.makebeliefscomix.com/Comix/?comix_id=6766060C862465

Αγγελική Εργά, Α1, Το προπατορικό αμάρτημα σε … comix!

http://www.makebeliefscomix.com/Comix/?comix_id=14626659C865857

Ελευθερία Γκιννή, Α1, Το προπατορικό αμάρτημα σε … comix!


http://www.makebeliefscomix.com/Comix/?comix_id=10611457C867885

Μακαρούνα Κατερίνα, Α2, Το προπατορικό αμάρτημα σε … comix!

http://www.makebeliefscomix.com/Comix/?comix_id=7390322C872091
http://www.makebeliefscomix.com/Comix/?comix_id=5446236C872122
http://www.makebeliefscomix.com/Comix/?comix_id=16174675C872130
σε ... συνέχειες!

Σάββας Κοσσάρης, Το προπατορικό αμάρτημα σε … comix!

http://www.makebeliefscomix.com/Comix/?comix_id=99093048C880917

Νικόλας Σουλούνιας – Μια παρουσίαση του προπατορικού αμαρτήματος

https://docs.google.com/presentation/d/16Kz23D368sjWibRuLX8bz2v8niMiC9

Νομική Σουλούνια, Α2, Το προπατορικό αμάρτημα σε … comix!

                        
Σε ... συνέχειες!
http://www.makebeliefscomix.com/Comix/?comix_id=41977106C881431
http://www.makebeliefscomix.com/Comix/?comix_id=49810614C885157
http://www.makebeliefscomix.com/Comix/?comix_id=15895932C885180
Γιάννης Μούγκρος, Α2, Τα πρώτα στάδια της αμαρτίας σε … comix!        Πώς ξεκινά η αμαρτία;  δείτε τα πρώτα της στάδια στο κόμικς, δυστυχώς με λατινικό αλφάβητο… ακόμα!

http://www.makebeliefscomix.com/Comix/?comix_id=69565815C871922

Στέλιος Λαζαρής, Α2, Ερωτηματολόγιο για την δημιουργία του κόσμου

                        

https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?fromEmail=true&formkey=dDVKZXh3QV9YR2RsUXBoTlZ3VDZzVGc6MQ

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΠΑΤΟΡΙΚΟΥ ΑΜΑΡΤΗΜΑΤΟΣ

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ Η ΕΚΤΗ ΚΑΙ Η ΕΒΔΟΜΗ ΜΕΡΑ

1ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ

2 ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ

3 ΤΡΙΤΗ ΜΕΡΑ

4ΤΕΤΑΡΤΗ ΜΕΡΑ

5 ΠΕΜΠΤΗ ΜΕΡΑ

Δημιουργήθηκε η μερα η νυχτα και τα αστερια

Δημιουργησε τον ουρανο

δημιουργησε τον ανθρωπο

ειπε να συκγεντρωθουν ολα τα νερα ετσι και εγινε

τοποθετησε ψαρια και πουλια που θα ζουν σε αυτη

δημιουργησε τα ζωα ερπετα,θηρια ολα τα ειδη ζωων

στην αρχη ο θεος δημιουργησε τα ουρανια σωματα και τα αστερια

Επιστημη και αγια γραφη δεν συγκρουονται

Σκοπος της Π.Δ ειναι να εκφραζειτην πιστη οτι ο θεος εδωε τα παντα στη ζωη

Στο τελος της δημιουργιας ο θεος κατευθειαν ξεκουραστηκε

Σχεσεις μεταξυ αντρων και γυναικων στη σημερινη εποχη ειναι ιδιες με την εποχη στην οποια δημιουργηθηκαν

Προσεξτε τη δημιουργια της γυναικας.Για τι ειδους σχεση προοριζει ο θεος τον αντρα και την γυναικα?Την αναγνωριζουμε αυτη τη σχεση στα σημερινα χρονια

Λαζαρής Μιχάλης, Α2, Ερωτηματολόγιο με θέμα “Η δημιουργία του κόσμου και οι συνέπειες του προπατορικού αμαρτήματος, Κάϊν και Άβελ”

                        

https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?fromEmail=true&formkey=dFNMTU8xbXFaSjBjSkRiVHF6anpkbVE6MQ

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΠΑΤΟΡΙΚΟΥ ΑΜΑΡΤΗΜΑΤΟΣ

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ Η ΕΚΤΗ ΚΑΙ Η ΕΒΔΟΜΗ ΜΕΡΑ

1ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ

2 ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ

3 ΤΡΙΤΗ ΜΕΡΑ

4ΤΕΤΑΡΤΗ ΜΕΡΑ

5 ΠΕΜΠΤΗ ΜΕΡΑ

Δημιουργηθηκε η μερα η νυχτα και τα αστερια

Δημιουργησε τον ουρανο

δημιουργησε τον ανθρωπο

ειπε να συκγεντρωθουν ολα τα νερα ετσι και εγινε

τοποθετησε ψαρια και πουλια που θα ζουν σε αυτη

δημιουργησε τα ζωα ερπετα,θηρια ολα τα ειδη ζωων

στην αρχη ο θεος δημιουργησε τα ουρανια σωματα και τα αστερια

Επιστημη και αγια γραφη δεν συγκρουονται

Σκοπος της Π.Δ ειναι να εκφραζειτην πιστη οτι ο θεος εδωσε τα παντα στη ζωη

Στο τελος της δημιουργιας ο θεος κατευθειαν ξεκουραστηκε

Σχεσεις μεταξυ αντρων και γυναικων στη σημερινη εποχη ειναι ιδιες με την εποχη στην οποια δημιουργηθηκαν

Προσεξτε τη δημιουργια της γυναικας.Για τι ειδους σχεση προοριζει ο θεος τον αντρα και την γυναικα?Την αναγνωριζουμε αυτη τη σχεση στα σημερινα χρονια

Νομική Αργυροπούλου, Α1 – Συνέπειες της αμαρτίας – Κάϊν και Άβελ σε … comix!

http://www.makebeliefscomix.com/Comix/?comix_id=10202019C876367

Προσεξτε τη δημιουργια της γυναικας.Για τι ειδους σχεση προοριζει ο θεος τον αντρα και την γυναικα?Την αναγνωριζουμε αυτη τη σχεση στα σημερινα χρονια

Νομική Αργυροπούλου, Α1 – Συνέπειες της αμαρτίας – Κάϊν και Άβελ σε … comix!

                        

http://www.makebeliefscomix.com/Comix/?comix_id=10202019C876367

http://www.makebeliefscomix.com/Comix/?comix_id=18164922C879803

Ελευθερία Γκιννή, Α1, Βαβέλ

        
http://www.makebeliefscomix.com/Comix/?comix_id=7989477C884146

Αναστασία Γιαχαλή, Α1, Βαβέλ

http://www.makebeliefscomix.com/Comix/?comix_id=0C885841

Η Κακοποίηση της γυναίκας μέσα από τη διαφήμιση και την άνιση αντιμετώπισή της στη σύγχρονη κοινωνία

Ο όρος κακοποίηση περιγράφει όχι μόνο τη σωματική βία αλλά και την  ψυχολογική.

Κακοποίηση είναι η συστηματική προσπάθεια να ταπεινωθεί το άτομο.

Δημιουργείται,  δηλαδή,  ατμόσφαιρα μόνιμης απειλής στο χώρο που ζει,  ώστε να υποταχθεί στη θέληση του δράστη.

Η ψυχολογική βία αφορά κυρίως, ταπείνωση, διαστροφικές συμπεριφορές, απαγωγή παιδιών, παρενόχληση, διωγμό, κ.λπ.

Στη συντριπτική πλειονότητα η κακοποίηση αφορά γυναίκες.  Αυτό φαίνεται στην παρακάτω διαφήμιση :

Η σωματική βία στο ζευγάρι δεν εμφανίζεται από τη μια μέρα στην άλλη.

Πολύ πριν από αυτήν υπάρχει μια κλιμάκωση επιθετικής συμπεριφοράς και εκφοβισμών.  Η χειρότερη μορφή βίας είναι η καλυμμένη βία.  Κι αν οι γυναίκες δε “φεύγουν” από μια τέτοια σχέση είναι γιατί έχουν παγιδευτεί σ’  ένα σχήμα ψυχολογικής καταδυνάστευσης.

Η κακοποίηση και η άνιση αντιμετώπιση της γυναίκας σε σχέση με τον άνδρα είναι μία  από τις πολύ σοβαρές  συνέπειες  του προπατορικού αμαρτήματος.

Ελένη Λαζαρή, Α2

Η κακοποίηση της γυναίκας ως συνέπεια του προπατορικού αμαρτήματος

Σε όλο τον κόσμο ακούμε συχνά  να αναφέρεται η κακοποίηση των γυναικών. Καθημερινά συμβαίνουν τέτοια περιστατικά κακοποίησης λόγω ακραίας συμπεριφοράς των αντρών και επειδή τίθεται θέμα ανισότητας των φύλων. Ενάντια σ’  αυτή την ιδεολογία έχουν δημιουργηθεί οργανώσεις προστασίας των γυναικών και ενημέρωσης του κοινού μέσα από διαφημίσεις που προβάλλονται στην οθόνη της τηλεόρασης και του υπολογιστή μας.

Μία από τις διαφημίσεις που μας συγκλονίζει σήμερα είναι αυτή που θα περιγράψω: Μια γυναίκα, χτυπημένη με ελαφρύ σημάδι στο πρόσωπο, από τον άντρα της λέει ότι είναι “η τελευταία φορά”. Στη συνέχεια την βλέπουμε να εμφανίζεται όλο και πιο βαριά χτυπημένη και να επαναλαμβάνει αυτή τη φράση. Μέχρι που τη βλέπουμε να μην αντέχει άλλο και να τηλεφωνεί για βοήθεια. Σκοπός αυτής της διαφήμισης είναι να ενημερώσει τις γυναίκες για την ύπαρξη μιας οργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και υποστηριζόμενη από την Εθνική Ισότητα των φύλων για την βοήθεια που μπορούν να βρουν εκεί. Έτσι, με βάση τα παραπάνω έχει δημιουργηθεί η Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, η οποία εορτάζεται στις 25 Νοεμβρίου. Συμπεραίνουμε, λοιπόν, όπως αναφέρεται στο μάθημα των θρησκευτικών, ότι η άρνηση της θεϊκής αγάπης, έφερε και την απώλεια της αγάπης μεταξύ των ανθρώπων και επηρέασε όλες τις άλλες σχέσεις τους με αποτέλεσμα οι χαρές της ζωής, όπως είναι η συζυγική σχέση, να γίνονται πόνος, καταπίεση και βάσανο.                            Νομική Σουλούνια, Α2.                          

Η κακοποίηση της γυναίκας ως συνέπεια του προπατορικού αμαρτήματος

                        

Σήμερα έχει χαθεί ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια καθώς και οι αρχές της ελευθερίας του προσώπου. Ο Θεός έκανε τον άνδρα και τη γυναίκα, τα δύο φύλα, ίσους. Όμως σήμερα οι γυναίκες  εξαναγκάζονται στην πορνεία κυρίως σε χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες ή είναι σε έσχατη φτώχεια. Οι γυναίκες αγοράζονται σαν δούλες ή πράγματα από άντρες με ελάχιστη κάποιες φορές πληρωμή και κακοποιούνται φρικτά. Αυτή είναι μια από τις χειρότερες συνέπειες του προπατορικού αμαρτήματος όπως εμφανίζεται σήμερα.                                                                   Νικόλας Σουλούνιας, Α2

Η κακοποίηση της γυναίκας στη διαφήμιση, ως συνέπεια του προπατορικού αμαρτήματος

                        

Το οικογενειακό δίκαιο εκσυγχρονίστηκε και προσαρμόστηκε στη συνταγματική επιταγή της αρχής της ισότητας των φύλων. Παρά τον εκσυγχρονισμό του οικογενειακού δικαίου, πολλές διαφημίσεις είτε μειώνουν τις γυναίκες, παρουσιάζοντάς τες ξανθές και ανόητες, είτε προβάλουν μια γυναίκα υπεράνθρωπο, σύντροφο δυναμική, μητέρα υπομονετική, ελκυστική, πάντα στην τρίχα αλλά και ναζιάρα. Η γυναίκα υπεράνθρωπος είναι ικανή να μεταλλάσσεται για τις ανάγκες κάθε στιγμής και συνδυάζει παραδοσιακά  χαρακτηριστικά με την εικόνα της επιθυμητής γυναίκας από τους άνδρες. Αυτή είναι συνέπεια του προπατορικού αμαρτήματος.

Σεβαστή Καρδούλια, Α2

Η κακοποίηση της γυναίκας ως συνέπεια του προπατορικού αμαρτήματος

                        

Στην εποχή μας η σχέση ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες έχει διαταραχθεί, με αποτέλεσμα είτε να αναφερόμαστε σε σχέσεις ανταγωνισμού, είτε είναι σχέσεις εκμετάλλευσης, είτε σχέση όπου ο άντρας και η γυναίκα χάνουν τον αυτοσεβασμό τους και γίνονται αντικείμενα ηδονής. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι μία πολύ γνωστή διαφήμιση: Μια γνωστή φίρμα καφέδων για να προβάλλει την ποικιλία γεύσεων του καφέ τις προσωποποιεί χρησιμοποιώντας γυναίκες που προσφέρουν το κάθε είδος καφέ σε έναν κύριο, προσπαθώντας να τον προκαλέσουν με το ανάλογο στυλ. Όταν την βλέπει κανείς αυτή τη διαφήμιση ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες φανερώνει τις σχέσεις μεταξύ τους ότι είναι επιφανειακές και επιπόλαιες. Είναι ένα είδος κακοποίησης της γυναίκας και φανερά βλέπουμε μια συνέπεια του προπατορικού αμαρτήματος.   Ειρήνη Κουτελλά, Α2

Η κακοποίηση της γυναίκας στη διαφήμιση, ως συνέπεια του προπατορικού αμαρτήματος

                        

Σε πολλές διαφημίσεις διακρίνεται η διαταραχή ανάμεσα στα ζευγάρια στο γάμο ή  σε εικόνες γάμου. Πολλές φορές υπάρχει κάποιο αίσιο τέλος διαφημίζοντας διάφορα προϊόντα. Σε κάποιες τηλεοπτικές σειρές ωστόσο οι οικογένειες φανερώνονται σαν σχέσεις προσώπων που διαφωνούν, μαλώνουν, υποτιμούν ο ένας τον άλλο. Πολλά νέα ζευγάρια αλλοιώνουν με τις σχέσεις τους σε τηλεοπτικές σειρές τη σχέση που ο Θεός δώρησε στο ανθρώπινο ζευγάρι, κοινωνίας, αγάπης και σεβασμού των προσώπων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να μεγαλώνουν με προβλήματα, η αγωγή με τα άσχημα παραδείγματα αποτυγχάνει να κοινωνικοποιήσει τους νέους και μεγαλώνουν με στάσεις ζωής που τους δημιουργούν προβλήματα. Αυτή είναι συνέπεια του προπατορικού αμαρτήματος.

Άννα Κώστα, Α2                         

Η κακοποίηση της γυναίκας στη διαφήμιση, ως συνέπεια του προπατορικού αμαρτήματος

                        

Μια νέα γυναίκα μπαίνει στο γραφείο ενός άνδρα. Πρόκειται περί στελέχους με πολλές περγαμηνές αν κρίνουμε από τα κορνιζαρισμένα έγγραφα στον τοίχο του. Εκείνη τον κοιτάζει με ένα αινιγματικό και εξεταστικό βλέμμα από πάνω μέχρι κάτω, τον πλησιάζει σε απόσταση αναπνοής και του λέει: “Μην κουνηθείς!”. Στη συνέχεια σκύβει και φ. Εμείς ως θεατές τη τάνει να να σκέκεται στα γόνατα βλέπουμε να βρίσκεται ακριβώς στο ύψος των γεννητικών οργάνων του άνδρα. Κι εκεί που υποθέτουμε ότι θα συμβεί κάτι σεξουαλικό, αφού αυτό αφήνει να εννοηθεί μέχρι εκείνη τη στιγμή η όλη σκηνοθεσία, η γυναίκα ισιώνει το μπατζάκι του παντελονιού του άνδρα λέγοντάς του λάγνα: “Σ΄ έφτιαξα για τώρα,αλλά πρέπει να το τελειώσουμε στο σπίτι μου!”. Αμέσως μετά φεύγει κι ακούμε τον αφηγητή να λέει: “Ραπτομηχανή Singer. Εύκολη και γρήγορη. Singer : Κόβει και ράβει στο σπίτι”. Πρόκειται για διαφήμιση ραπτομηχανής εν έτει 2012 στην Ελλάδα. Η σεξουαλική χρησιμοποίηση της γυναίκας στην διαφήμιση υποβιβάζει το πρόσωπο της γυναίκας που ο Θεός το προόρισε σε συνεργασία με το ανδρικό πρόσωπο να γίνει συνδημιουργός Θεανθρώπων κατά χάριν, των παιδιών της που οφείλει να τα βοηθήσει να μοιάσουν στον Θεό. Αυτή είναι μια συνέπεια του προπατορικού αμαρτήματος.

Μακαρούνα Κατερίνα, Α2

Κακοποίηση της ανθρώπινης εικόνας της γυναίκας ως συνέπεια του προπατορικού αμαρτήματος

Οι μορφές βίας κατά των γυναικών

Εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως πέφτουν θύματα βίας με αποτέλεσμα τον σωματικό ή ψυχολογικό τραυματισμό τους ή ακόμα και τον θάνατο. Η βία εμφανίζεται σε πολλές μορφές : από την ενδοοικογενειακή βία και τους βιασμούς μέχρι τους γάμους μικρών κοριτσιών και τις κλειτοριδεκτομές. Όλα αποτελούν παραβίαση των Θεμελιωδών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τα είδη βίας  κατά των γυνακών, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών: Ενδοοικογενειακή βία. Η βία κατά των γυναικών στον οικογενειακό κύκλο εμφανίζεται τόσο στις υπανάπτυκτες όσο και στις αναπτυγμένες χώρες. Οι γυναίκες αυτές αντιμετωπίζουν συνήθως το ζήτημα σαν προσωπικό και το κρύβουν από τους γείτονες, τη κοινωνία και την πολιτεία. Ωστόσο πολλές φορές αυτά τα ζητήματα καταλήγουν σε τραγωδίες. Στις ΗΠΑ, μια γυναίκα κακοποιείται κάθε 18 λεπτά, ενώ το 22-35% των νέων γυναικών που μπαίνουν στα επείγοντα των νοσοκομείων είναι θύματα βίας. Στο Περού το 70% όλων των εγκλημάτων συμπεριλαμβάνουν κακοποίηση γυναικών από τους συζύγους τους.

Παραδοσιακές πρακτικές. Σε πολλές χώρες οι γυναίκες πέφτουν θύματα των παραδόσεων και των εθίμων της χώρας τους.

Ακρωτηριασμοί γεννετικών οργάνων. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 85 με 115 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες έχουν υποστεί κάπιοου είδους  ακρωτηριασμό των γενετικών τους οργάνων και υποφέρουν από τις παρενέργειες στην υγεία τους.

Προτιμήσεις σε γιους. Κορίτσια πέφτουν θύματα βίας πριν καν γεννηθούν καθώς σε πολλές χώρες καθώς οι γονείς προσφεύγουν σε εκτρώσεις μόλις μάθουν ότι το έμβρυο είναι κορίτσι. Στην Ινδία τις αντιδράσεις ων γυναικων προκάλεσε διαφήμιση κλινικών άμβλωσης που έλεγε ότι “είναι καλύτερο να ξοδέψεις 38 δολλάρια τώρα για να βάλεις τέλος σε ένα έμβρυο παρά 3.800 δολάρια αργότερα για την προίκα της”.

Θέματα προίκας και πρόωρου γάμου. Στην Ινδία περίπου πέντε γυναίκες την ημέρα (σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία ) δέχονται επιθέσεις με οξέα για θέματα προίκας. Ο πρόωρος γάμος, που συνήθως γίνεται χωρίς την συγκατάθεση ενός κοριτσιού και στη συνέχεια οι πολλαπλές εγκυμοσύνες και γέννες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, ακόμη και τον θάνατο.

Βία στην κοινωνία. Βιασμοί. Στις ΗΠΑ τα επίσημα στοιχεία εμφανίζουν ότι μια γυναίκα πέφτει θύμα βιασμού κάθε έξι λεπτά. Σεξουαλικές επιθέσεις από το σύζυγο στη γυναίκα δεν αποτελεί καν έγκλημα.

Σεξουαλική παρενόχληση. Η σεξουαλική παρενόχληση παρατηρείται συχνότερα στο χώρο εργασίας.

Κακοποίηση της γυναίκας στη διαφήμιση

Η κακοποίηση γυναικών στις διαφημίσεις είναι ένα πρόβημα που επικρατεί στις μέρες μας. Πιο συγκεκριμένα, στις διαφημίσεις βάζουν όμορφες και σχεδόν ή και κάποιες φορές γυμνές γυναίκες, ώστε να δελεάσουν τους αγοραστές να το αγοράσουν. Δεν δίνουμε σημασία για το αν θα μας χρησιμεύσει το προϊόν ή  όχι, αλλά για το περιεχόμενο της διαφήμισης.

Ένα παράδειγμα είναι η διαφήμιση “άγγελοι του Κωτσόβολου”. Έβαλαν τρεις κοπέλες, εντελώς γυμνές με μόνο ένα σκουφί χριστουγεννιάτικο για να διαφημίσουν διάφορες συσκευές.

Εγώ πιστεύω πως αυτό πρέπει να σταματήσει γιατί δεν δείχνει την σωστή εικόνα της γυναίκας, όπως την δημιούργησε ο Θεός, ισότιμη, ισάξια, συγκροτημένη και με μέλλον να θεωθεί προσωπικότητα, παράδειγμα προς μίμηση, αλλά προβάλλει γυναίκες χωρίς ήθος, χωρίς σκέψη που το μόνο που χρησιμεύουν είναι σαν εργαλεία πόθου, κατανάλωσης και εκμετάλλευσης, δηλαδή να κακοποιούνται ως συνέπεια του προπατορικού αμαρτήματος, επειδή δεν κατάφεραν να μάθουν από την πίστη μας πόσο αληθινά αξίζουν.

από τον Νικόλα Αμπ., Α1

Κακοποίηση της ανθρώπινης εικόνας του παιδιού στα σήριαλ της τηλεόρασης ως συνέπεια του προπατορικού αμαρτήματος

του Σάββα -Σταμάτη Καρ., Α1

Στα σήριαλ που βλέπουμε στην τηλεόραση σήμερα υπάρχει κακοποίηση της ανθρώπινης εικόνας του παιδιού. Παράδειγμα, στο σήριαλ “Ευτυχισμένοι μαζί” ο “Θανάσης” δεν συμπεριφέρεται σωστά, δηλαδή πειράζει τα άλλα παιδιά, βρίζει και φέρνεται με αγένεια και αναίδεια. Επίσης, ο μεγαλύτερος γιός του Γιάννη Μπέζου στο σήριαλ έχει κάνει σχέση με την κόρη της γυναίκας του, της μητριάς του δηλαδή, πράγμα που δεν είναι ηθικά σωστό. Πρέπει τα σήριαλ να προβάλλουν ηθικά και συγκροτημένα πρόσωπα για να μπορούμε να τα μιμηθούμε κι όχι να χαλάει τις προσωπικότητες που δημούργησε με αγάπη και σύνεση ο Δημιουργός μας.

Σε πολλές ταινίες προβάλλουν τα παιδιά ως ζωηρά κάνοντας ζημιές στα σπίτια και να τσακώνονται με τα αδέλφια τους, ακόμη να ενοχλούν και άλλους ανθρώπους. Αυτό εδώ κακοποιεί την εικόνα των παιδιών δείχνοντας ένα πάρα πολύ κακό παράδειγμα στα υπόλοιπα παιδιά, δείχνει επίσης και τη λάθος διαπαιδαγώγηση των παιδιών για τους γονείς. Αυτό οφείλεται γιατί δεν μαθαίνουμε την αξία του ανθρώπινου προσώπου όπως το δημιούργησε ο Θεός, με σεβασμό, υπακοή σε σωστά πλαίσια στους μεγαλυτέρους που μας αγαπούν, γνώση του σωστού και ηθικού.

Μανόλης Αθ., Α1

Προτάσεις για να λύσουμε το πρόβλημα της κακοποίησης των παιδιών μέσω των προγραμμάτων της τηλεόρασης

του Γιώργου Π., Α2

Συνέπειες του προπατορικού αμαρτήματος σήμερα

Ειρήνη Κ. - Λαρίσα Κ.

Ο Θεός έφτιαξε τον άνθρωπο με τον όρο να Τον εμπιστεύεται και να μείνει υπάκουος για να μην γνωρίσει ποτέ την αμαρτία. Όταν όμως η Εύα δεν πρόσεχε στον Θεό και άκουσε το φίδι, έφαγε τον καρπό, δηλαδή απομακρύνθηκε με τη θέλησή της από το θέλημα του Θεού τότε ο Θεός, για να μην μείνει το κακό αθάνατο, τους έβγαλε από τον Παράδεισο, όπου βρισκόταν το δένδρο με τους καρπούς της ζωής. Μετά από πολλά χρόνια ο Θεός βλέποντας την μεγάλη αμαρτία των ανθρώπων είπε στον Νώε να φτιάξει ένα πλοίο, όπου θα βάλει την οικογένειά του και ένα ζευγάρι από όλα τα ζώα της γης, γιατί θα έρριχνε νερό να πνίξει τους αμαρτωλούς και να καθαρίσει την γη από την αμαρτία τους.

Στον σύγχρονο άνθρωπο μπορούν να προκληθούν συναισθήματα και σκέψεις που πηγάζουν από τη δημιουργία του κόσμου από το Θεό.  Δηλαδή να σκέπτεται και να αισθάνεται δέος για τις αρμονικές σχέσεις με το Θεό, το συνάνθρωπο και τη φύση που ζούσαν οι Πρωτόπλαστοι άνθρωποι. Ο Θεός έπλασε τον άντρα και τη γυναίκα ισότιμους για να ζήσουν αγαπημένοι ως σύντροφοι και να φροντίζουν τη φύση.

Στό σύγχρονο άνθρωπο, όμως, δεν υπάρχει τόση αγάπη που θα έπρεπε να έχει με τον ή την σύντροφό του και δεν συνεργάζονται όπως πρέπει και χωρίς τσακωμούς. Ο σύγχρονος άνθρωπος δεν αναλαμβάνει πια την ευθύνη της δημιουργίας να την προσέχει αλλά την καταστρέφει.

Όμως υπάρχουν και άνθρωποι που θέλουν να ζήσουν με το θέλημα του Θεού και να κάνουν τον κόσμο καλύτερο για να φύγει όλη η αμαρτία που υπάρχει και να γίνει πάλι ο κόσμος Παράδεισος.

Η κακοποίηση της γυναίκας στις διαφημίσεις ως συνέπειες του προπατορικού αμαρτήματος

της Χαρούλας Π., Α2

Η γυναίκα κακοποιείται συστηματικά στις διαφημίσεις, γιατί προβάλλεται συνεχώς ως σεξιστικό μοντέλο. Οι γυναίκες στις διαφημίσεις συνήθως είναι καλλίγραμμες, ψηλές, όμορφες χωρίς κανένα ψεγάδι, αλλά συνήθως ημίγυμνες και προκλητικές. Αυτό αποσκοπεί στον σκανδαλισμό των ανδρών και στη ζηλοφθονία του μεγαλύτερου μέρους του γυναικείου πληθυσμού. Έτσι η γυναίκα υποτιμάται, χωρίς να δίνεται αξία στο μυαλό της, στα πνευματικά-ψυχικά χαρίσματά της. Προβάλλεται μόνο ως αντικείμενο πόθου, με χαμηλή νοημοσύνη κάνοντας χαζοχαρούμενα πράγματα ή λέγοντας κοινότοπες ανοησίες. Αυτό οφείλεται στο χωρισμό του ανθρώπου από το θέλημα του Θεού με συνέπεια να μην σέβεται ως ισότιμη την γυναίκα που πλάστηκε να είναι άξια σύντροφος του ανδρός σε όλες του τις δραστηριότητες πνευματικές, ψυχικές και υλικές.

Προτάσεις προς τα κανάλια για να μην κακοποιούν την ανθρώπινη εικόνα της γυναίκας:

1. Να μην δείχνουν γυμνές γυναίκες.

2. Να μην προβάλλουν προκλητικά ντυμένες γυναίκες.

3. Να μην προβάλλουν τη χαζή αλλά όμορφη γυναίκα σαν πρότυπο.

4. Να μην προβάλλουν σκηνές βίας κατά των γυναικών.

5. Να μην προβάλλουν κουτσομπολιά με θέμα τη ζωή γυναικών από την show business”.

6. Να μη σχολιάζουν την προσωπική ζωή δημοσίων προσώπων.

7. Να μην δείχνουν ερωτικές σκηνές.

8. Να προβάλλουν χαρισματούχες γυναίκες που συμβάλλουν στην καλλιτέρευση της κοινωνίας.

Η κακοποίηση της ανθρώπινης εικόνας της γυναίκας μέσα στις ειδήσεις ως συνέπεια του προπατορικού αμαρτήματος

Η κακοποίηση των γυναικών μεταδίδεται μέσα από τις ειδήσεις, γιατί αναγκάζονται να ντύνονται προκλητικά για να πετύχουν περισσότερη τηλεθέαση. Κάποιοι πρόσφατα έβαλαν να λέει τον καιρό μια όμορφε κοπέλα που να ντύνεται με κοντές φούστες, να κάνει διάφορες προκλητικές κινήσεις, να μιλάει με υπονοούμενα και να παρασύρει τους τηλεθεατές να συμμετέχουν στις προκλήσεις της. Πιστεύουμε ότι οι γυναίκες αυτές δεν κάνουν πράγματα που κακοποιούν την ανθρώπινη εικόνα τους, την αξιοπρέπειά τους δηλαδή, τον αυτοσεβασμό τους, την διάθεσή τους να τις παραδεχτούν ως πρόσωπα που αξίζουν την εκτίμηση των συνανθρώπων τους, αλλά αναγκάζονται για οικονομικούς λόγους, για να μη χάσουν τη δουλειά τους και δεν μπορούν να ζήσουν.

Λύσεις που προτείνουμε για να σταματήσει η κακοποίηση της ανθρώπινης εικόνας της γυναίκας είναι : α) να βλέπουμε ειδήσεις σε σοβαρά κανάλια, για να μην ενισχύουμε τα νούμερα τηλεθέασης στα κανάλια που κακοποιούν τις γυναίκες, β) να διαμαρτυρηθούμε κάνοντας τηλέφωνα, σχόλια, αναφορές, καταγγελίες δημόσιες ή σε κοινωνικά δίκτυα προκειμένου να ακουστεί και η σωστή γνώμη για το σεβασμό του ανθρώπινου προσώπου, που θέλει μέσα από την αξιοπρέπεια και την ελευθερία έκφρασης της σωστής γνώμης για τον άνθρωπο, να έχει αληθινή σχέση με τον μόνο που σέβεται την ανθρώπινη εικόνα που δημιούργησε, δηλαδή τον Τριαδικό Θεό.

Πανορμίτης Μ., Θεόκτιστος Μ., Μαριάννα Π., Αρχοντούλα Λ., Α2.

Η κακοποίηση των παιδιών στα σήριαλς ως συνέπεια του προπατορικού αμαρτήματος

Στις μέρες μας η κακοποίηση παιδιών στο κόσμο μας είναι τόσο συχνή που φαίνεται η κατάχρησή της στα σήριας της τηλεόρασης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μπορούμε εύκολα να εντοπίσουμε σε ένα κωμικό σήριαλ το “Ευτυχισμένοι μαζί”. Σ΄ αυτήν την οικογένεια ο πατέρας Διονύσης μαλώνει τους γιους του με σφαλιάρες και απειλές. Επίσης στο στόχαστρο είναι ο σκανταλιάρης σε υψηλό βαθμό Θανάσης. Ο πατέρας του μοιράζει σφαλιάρες και τον απειλεί ότι θα του δώσει να φάει όχι μόνο ένα αλλά όλα τα … σκουπάκια της γειτονιάς! Έτσι, λοιπόν, τον απομονώνει και τον πείθει να συμβιβαστεί με τους όρους του αλλιώς…

Παράδειγμα παιδικής κακοποίησης εντοπίσαμε και στο σήριαλ : “Καφέ της Χαράς”. Σε ένα μικρό χωριό ένας δήμαρχος προσπαθεί να αφήσει … οπισθοδρομικούς τους κατοίκους του. Ο μικρός γιος του ο Μανωλάκης προσπαθεί να γίνει μοντέρνος αλλά ο αυστηρός πατέρας του του φωνάζει συνέχεια ενώ δεν του δίνει ουσιαστική αγωγή αλλά επικεντρώνει επιφανειακά τη μόρφωση του γιου του στην παπαγαλία γεωγραφικών γνώσεων χωρίς ουσία, δηλαδή ερωτήσεις σχετικά με νομούς και  πρωτεύουσες νομών της Ελλάδας!!! Επίσης, απειλεί όλα τα παιδιά του χωριού ότι αν παραβούν τις εντολές του, στα αγόρια θα βάζει ταμπέλα με τίτλο “είμαι τεντυμπόϋ”! και θα τριγυρνάμε έτσι στο χωριό, ενώ τα κορίτσια θα τα κουρεύει ολόκληρα σαν γλόμπους και θα κυκλοφορούν επίσης έτσι, όπως στο μεσαίωνα.

Η υποτίμηση των παιδιών ξεκινάει από την διακοπή των σχέσεων με τον Θεό και τους συνανθρώπους μας, γιατί ο Θεός αγαπά τα πλάσματά Του και δεν τα δυναστεύει με παράλογες εντολές, αλλά με συμβουλές που τα βοηθάν να Του μοιάσουν.

Αυτή η εργασία έγινε από την ομάδα της τάξης Α3 : Σωτήρη Χρ., Κωνσταντίνου Τσ., Γιάννη Χ., Ειρήνη Σκ.

Κακοποίηση της ανθρώπινης εικόνας του παιδιού ως συνέπεια του προπατορικού αμαρτήματος

του Σάββα Χ., Α3

Παιδική Κακοποίηση

Το φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης : πρόκειται για ένα ζήτημα, οι συνέπειες του οποίου έχουν διάρκεια και επηρεάζουν και τη μετέπειτα ζωή του παιδιού, μετατρέποντάς το σε ένα ενήλικα που αντιμετωπίζει δυσκολίες σε διάφορες σημαντικές πτυχές της ζωής του. Δημιουργεί άτομα με έντονα προβλήματα στις προχωπικές τους σχέσεις, τα οποία δυσκολεύονται να αγαπήσουν και να εμπιστευτούν, έχουν τάση προς καταχρήσεις, εμφανίζουν αγχώδεις διαταραχές, προβλήματα προσαρμοστικότητας και κατάθλιψη. Επίσης, οι άνθρωποι που υπέστησαν κακοποίηση όταν ήταν παιδιά ενδέχεται να προβούν οι ίδιοι σε κακοποίηση παιδιών όταν ενηλικιωθούν.

                                                      Είδη κακοποίησης

Σωματική κακοποίηση : Περιλαμβάνει κάθε είδους τραυματισμούς ή κακώσεις διαφορετικής σοβαρότητας και συχνά διαφορετικών ηλικιών, που δεν οφείλονται σε ατυχήματα. Η κάκωση μπορεί να είναι μια ή πολλές, παρατηρούνται δε συχνότερα στο κεφάλι  και στα άκρα του παιδιού, δηλαδή στα ακάλυπτα μέρη του σώματός του. Οι επαγγελματίες υγείας οφείλουν, ακόμα και με την παραμικρή υποψία να εξετάζουν με προσοχή όλο το σώμα του παιδιού.

Ψυχολογική κακοποίηση :  Η ψυχολογική κακοποίηση ενός παιδιού μπορεί να περιλαμβάνει πράξεις και συμπεριφορές οι οποίες εμπεριέχουν απόρριψη, εκβιασμό, απομόνωση, εκμετάλλευση, υποτίμηση, συναισθηματική απροσφορότητα, όπως και κοινωνικά αποκλίνουσες πράξεις.

Παραμέληση : Ως παραμέληση θεωρείται  το φαινόμενο σύμφωνα με το οποίο η διατροφή, ιατρική φροντίδα, η ένδυση, η στέγαση, η σχολική  φοίτηση ή η παρακολούθηση  που παρέχεται στο παιδί είναι έντονα ανεπαρκής ή ακατάλληλη σε βαθμό τέτοιο ώστε να παραβλέπεται ή να τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η υγεία και η ανάπτυξή του. Ένα παιδί είναι παραμελημένο εάν αφεθεί χωρίς φροντίδα  για μικρά χρονικά διαστήματα ή εάν εγκαταλειφθεί.

Στα πλαίσια της παραμέλησης εντάσσεται και η ανεπάρκεια της αύξησης ή δυστροφία μη οργανικής αιτιολογίας. Λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών αναφέρεται ως ξεχωριστή κατηγορία.

18/01/2013 -  Ποιά έννοια έχουν οι λέξεις που γράφονται παρακάτω:

α) Αποκάλυψη : Αποκάλυψη είναι η φανέρωση του Θεού για την ύπαρξή του στον άνθρωπο (Σκεύος Κουλλιάς, Α2). Είναι η εμφάνιση του Θεού στον άνθρωπο για να τον σώσει από τις αμαρτίες του (Λαζαρής Μιχάλης, Α2). Φανερώθηκε ο Θεός στους ανθρώπους και συγκεκριμένα στον Αβραάμ (Αγγελική Εργά, Νομική Σουλούνια, Α2). Ο Θεός αποκαλύφθηκε στο λαό του Ισραήλ και τους είπε κάποιες αλήθειες που δεν μπορούσαν μόνοι τους να καταλάβουν (Στέλιος Λαζαρής, Α2). Η φανέρωση του Θεού στον Αβραάμ, με τον οποίο έκλεισε μια συμφωνία για τη σωτηρία του κόσμου (Παλαιά Διαθήκη) (Αργυροπούλου Νομική, Α1). Η φανέρωση της αλήθειας στους ανθρώπους από τον Θεό (Ροδίτης Θέμελης, Α3)

β) Πίστη : Σημαίνει την αγάπη του ανθρώπου στον Θεό (Σκεύος Κουλλιάς, Α2). Είναι η αγάπη που έχουμε εμείς για τον απόλυτο Θεό (Μιχάλης Λαζαρής, Α2). Πίστη θα πει να αφοσιωνόμαστε στον Θεό με όλα τα ψυχικά χαρίσματα που μας χάρισε (Σουλούνια Νομική, Α2). Πίστη θα πει να πιστεύουμε για πάντα στον Θεό με σώμα και ψυχή (Λαζαρή Ελένη, Α2). Ο άνθρωπος αγαπάει τον Θεό (Σεβαστή Καρδούλια, Α2). Μπορώ να έχω εμπιστοσύνη στον Θεό (Παντελής Μαμουζέλλος, Α2). Να αγαπάμε τον Θεό (Μαχμούντ Πανορμίτης, Α2). Σημαίνει να αγαπάς το Θεό και  να το νιώθεις, όχι να το λες μόνο (Νομική Αργυροπούλου, Α1). Να πιστεύουμε στο Θεό με όλη μας την ψυχή, σαν τον Αβραάμ, που αφιέρωσε το παιδί του στο Θεό και αποφάσισε να κάνει τη θυσία του γιου του στο Θεό (Φανερούλα Ζαχαρίου, Α1). Να προσπαθούμε να είμαστε μαζί με τον Θεό (Ειρήνη Καρακατσάνη, Α1). Εννοούμε την Αγάπη που έχουν οι άνθρωποι στον Θεό και κάνουν το θέλημά Του (Τρικοίλης Δημήτριος, Α3). Η εμπιστοσύνη που έχουμε στον Θεό (Χατζηδάκης Χάρης, Α3). Η υπακοή και η αγάπη προς τον Θεό (Ροδίτης Μιχάλης, Α3). Η αφοσίωση σε έναν Θεό (Φράγκος Μανόλης, Α3).

γ) Ευλογία : Ευλογία του Θεού στην Παλαιά Διαθήκη σημαίνει ότι ο Θεός προσφέρει ένα δώρο ζωής στους ανθρώπους. (Ειρήνη Κουτελλά, Α2) Αυτός  που εμπιστεύεται τον άλλον (Σταμάτης Λυράς, Α2). Είναι η ευχή του Θεού (Αναστασία Γιαχαλή, Α1). Σημαίνει ότι έδωσε την ευχή του στα ζώα, τους ανθρώπους και όλα τα δημιουργήματά του ώστε να μείνουν τέλεια και καλά, όπως τα δημιούργησε (Νομική Αργυροπούλου, Α1).

δ) Επαγγελία θα πει υπόσχεση. Υπόσχεση σωτηρίας έδωσε  ο Θεός στους ανθρώπους (Νομική Σουλούνια, Α2). Ο λόγος που έδωσε ο Θεός στους ανθρώπους ότι θα τους σώσει (Νικόλας Σουλούνιας, Α2).

ε) Διαθήκη : Είναι η συμφωνία που έκανε ο Θεός με τους ανθρώπους (Ειρήνη Κουτελλά, Μιχαλίτσα Κουφού, Νομική Σουλούνια, Μαχμούντ Πανορμίτης, Α2).

                

Προσχέδιο διαγωνίσματος Α’ Τριμήνου της Α’ Γυμνασίου – 2013

                                  

                        

Ένα προσχέδιο διαγωνίσματος Α Τριμήνου 2013- Α΄ Γυμνασίου1

Σελ. 13 :  α) Τι σημαίνει “Διαθήκη” στην Αγία Γραφή και β) τί είναι ο “Κανών”;

α) Στη Βίβλο η λέξη «διαθήκη» έχει την έννοια της συµφωνίας του Θεού µε τους ανθρώπους. Τα βιβλία της Παλαιάς ∆ιαθήκης µιλούν για την παλαιότερη συµφωνία που έκλεισε ο Θεός µ’ ένα λαό, τον Ισραήλ, πριν τον ερχοµό του Χριστού στον κόσµο. Τα βιβλία της Καινής ∆ιαθήκης κάνουν λόγο για τη νεότερη συµφωνία και σχέση που πραγµατοποίησε ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός µε όλους τους ανθρώπους.

β ) Επειδή η χριστιανική Εκκλησία από πολύ νωρίς συνειδητοποίησε τη σηµασία αυτών των κειµένων για τους πιστούς, φρόντισε να τα διαφυλάξει. Έτσι, ύστερα από µακροχρόνιες συζητήσεις συνέθεσε γύρω στον 3ο αι. µ.Χ. έναν «κλειστό» κατάλογο των βιβλίων της Παλαιάς και της Καινής ∆ιαθήκης, στον οποίο δηλαδή κανείς δεν µπορεί να αφαιρέσει ή να προσθέσει κάτι. Η συλλογή αυτών των 76 βιβλίων αποτελεί τον Κανόνα της Αγίας Γραφής.

Σελ. 14:   Σε πόσες και ποιες κατηγορίες χωρίζονται τα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης; Σε ποια γλώσσα γράφτηκαν;

Τα 49 βιβλία της Παλαιάς ∆ιαθήκης χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: ιστορικά, ποιητικά-διδακτικά και προφητικά. Οι συγγραφείς της Παλαιάς ∆ιαθήκης έγραψαν τα κείµενά τους στη µητρική τους γλώσσα που ήταν τα εβραϊκά. Υπάρχουν όµως και κάποια γραµµένα στα ελληνικά.

Σελ. 15:  Τι σημαίνει “αποκάλυψη”; Ποιος τί σε ποιον αποκάλυψε; Γιατί η Παλαιά Διαθήκη έχει ιδιαίτερη σημασία για τους χριστιανούς; Ποια θέση έχει στη χριστιανική λατρεία η Παλαιά Διαθήκη;

Ο Θεός φανερώθηκε στον κόσµο για να σώσει τους ανθρώπους• δηλαδή να τους φανερώσει την αλήθεια, να τους θεραπεύσει από το κακό και να δώσει αληθινό νόηµα στη ζωή τους. Αυτή η φανέρωση (= Αποκάλυψη) έγινε για πρώτη φορά στα πολύ παλιά χρόνια σ’ έναν άνθρωπο, τον Αβραάµ. Μ’ αυτόν ο Θεός έκλεισε την πρώτη συµφωνία σωτηρίας (= ∆ιαθήκη). Στη συνέχεια η ∆ιαθήκη κλείστηκε όχι µόνο µε τον Αβραάµ και τους απογόνους του, αλλά και µ’ όλο το λαό που προήλθε απ’ αυτούς, τον Ισραήλ (= Παλαιά ∆ιαθήκη). Στον Ισραήλ ο Θεός έδωσε τις µεγάλες υποσχέσεις για τη σωτηρία των ανθρώπων. Και µε τον Ισραήλ προετοίµασε τον κόσµο να δεχτεί και να καταλάβει το Χριστό. Όλη αυτή η µακραίωνη πορεία και προετοιµασία περιγράφεται στα βιβλία της Παλαιάς ∆ιαθήκης, απ’ όπου προέρχονται τα φετινά µας µαθήµατα. Μέσα στον ισραηλιτικό λαό γεννήθηκε και έζησε και ο Ιησούς Χριστός. Ο Χριστός έκλεισε µια νέα συµφωνία σωτηρίας µε τους ανθρώπους (= Καινή ∆ιαθήκη). Όχι πια µόνο µε τον ισραηλιτικό λαό, αλλά µε όλους τους λαούς της γης. Έτσι, η υπόσχεση του Θεού στον Αβραάµ για τη σωτηρία του κόσµου εκπληρώθηκε και η Παλαιά ∆ιαθήκη ολοκληρώθηκε.Όταν ο Χριστός ήρθε στη γή η Παλαιά ∆ιαθήκη «φωτίστηκε» από τη διδασκαλία του και τη ζωή του αλλιώς. Γι’ αυτό οι χριστιανοί µπόρεσαν να ανακαλύψουν στην Παλαιά ∆ιαθήκη καινούριες αλήθειες και µηνύµατα (πέρα απ’ αυτές που αναγνωρίζει ο Ιουδαϊσµός).

Ως χριστιανικό βιβλίο, λοιπόν, η Παλαιά ∆ιαθήκη κατέχει σηµαντική θέση στη λατρεία της Εκκλησίας. Στις ακολουθίες διαβάζονται κείµενά της. Πολλοί ύµνοι αναφέρονται σε πρόσωπα και γεγονότα που βρίσκουµε στις σελίδες της. Στην εικονογράφηση των ναών συναντάµε πολλά θέµατά της.

Σελ. 18: Τι σημαίνει η λέξη “θεόπνευστο βιβλίο”;

ο Θεός ενέπνευσε τους ανθρώπους; Εννοούµε ότι µίλησε στις καρδιές τους, εκεί όπου ο άνθρωπος παίρνει ελεύθερα αποφάσεις και τίποτε δε µπορεί να του επιβληθεί µε τη βία. Τους φανέρωσε (= αποκάλυψε) αλήθειες που µόνοι τους οι άνθρωποι δεν θα µπορούσαν να καταλάβουν: ότι ο Θεός είναι ένας και κυρίαρχος όλου του κόσµου• ποιο είναι το καλό και το κακό• πώς να φέρονται ο ένας στον άλλο• πώς να φροντίζουν την πλάση όλη• ποιος είναι ο προορισµός των ανθρώπων και του κόσµου. Και το πιο σπουδαίο: µε ποιον τρόπο ο άνθρωπος σχετίζεται µε το Θεό. Όλα αυτά είναι οι θεόπνευστες αλήθειες που ο Θεός φανέρωνε σταδιακά στα γεγονότα της ιστορίας του ισραηλιτικού λαού.

Σελ. 19: Μιλώντας για το Θεό με ανθρώπινα λόγια! με σύμβολα και εικόνες, με  ανθρωπομορφικές εκφράσεις μεταδίδουν τις θεόπνευστες αλήθειες). Τι θα πει “ανθρωπομορφικές εκφράσεις;

σελ. 128 : Οι συγγραφείς της Παλαιάς Διαθήκης :

Σελ. 130: α) Η ιστορία της Γενέσεως και η ερμηνεία της δημιουργίας του κόσμου από τον Θεό. – Θεολογικές αλήθειες (σ. 132). β) Ποιον όρο  προτιμώ : Δημιουργία ή Περιβάλλον και γιατί; γ) Τι σημαίνει “καλά λίαν”; δ) Τι σημαίνει σταδιακή δημιουργία; Έχει σχέση με την εξέλιξη;

α) θεολογικές αλήθειες στο κείμενο της δημιουργίας (παρ. α’):

Αντιστοιχίστε τις θεολογικές αλήθειες με τους στίχους του κειμένου της Γένεσης * Αντστοιχίστε τις σειρές με τις στήλες

1 είπε ο Θεός και έγινε

2 ο Θεός είδε ότι ήταν καλό

3 ευλόγησε και καθαγίασε ο Θεός

4 επτά μέρες της Δημιουργίας

Ο Θεός είδε τα δημιουργήματά του και ήταν όλα πάρα πολύ καλά  [3]

Έτσι λοιπόν δημιουργήθηκαν σταδιακά ο ουρανός και η γή σε επτά ημέρες  [4]

Την έβδομη ημέρα την ευλόγησε και την καθαγίασε, γιατί αυτήν την ημέρα ολοκλήρωσε τη δημιουργία του και αναπαύθηκε  [2]

Είπε ο Θεός : “να γίνει φως”. Κι έγινε φως  [1]

β) Προτιμώ τη λέξη δημιουργία γιατί δίνει περισσότερο σημασία στο ότι ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο. Η λέξη “περιβάλλον” ταιριάζει μόνο σε συνδυασμό με τη δημιουργία. Η λέξη “δημιουργία” μου θυμίζει ότι ο Θεός με αγάπη δημιούργησε έναν όμορφο κόσμο. Ενώ η λέξη “περιβάλλον” ουσιαστικά δεν σημαίνει τίποτε, μόνο ότι υπάρχουν γύρω μου πράγματα”.

γ) Ο Θεός τονίζει συνεχώς ότι όλα τα δημιουργήματά Του είναι “καλά λίαν”, πολύ ωραία, χρήσιμα. Το κακό δεν το δημιούργησε ο Θεός. Δεν υπήρχε το κακό στην αρχή της δημιουργίας.

δ) Στην Γένεση αναφέρεται συνεχώς ότι τα ζώα και τα φυτά δημιουργήθηκαν “κατά γένος και καθ’ ομοιότητα”, “σπείρον σπέρμα κατά γένος και καθ’ ομοιότητα”. Δηλαδή δεν θα αλλάζει ποτέ το γένος ενός φυτού ή ζώου. Δεν μπορεί ένας πίθηκος να γίνει άνθρωπος, ούτε ένα άλογο να γεννήσει γάϊδαρο. Επίσης τα ζώα δημιουργήθηκαν τέλεια και ικανά να ζήσουν από μόνα τους (άρα η κότα έκανε το αυγό και όχι το αυγό την κότα!). Σταδιακή δημιουργία σημαίνει ότι άλλα είδη δημιουργήθηκαν πρώτα, άλλα έπειτα, αλλά ποτέ δεν άλλαξε ένα είδος σε ένα άλλο. Δεν έχει επομένως σχέση με την εξέλιξη όπως την εννοούν οι διάφορες θεωρίες.

Σελ. 131:  Σχέση επιστήμης και θεολογίας = συνεργάζονται αρμονικά.

Σελ. 134-135 : α, β, δ : Η Δημιουργία του Ανθρώπου από τον Θεό. α) Τι σημαίνει : “κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν”; Ποιο είναι το τριπλό αξίωμα του Χριστού που είχε ο Αδάμ και η Εύα μέσα στον παράδεισο; Από πού προέρχεται; β) Ποια σημασία έχει η δημιουργία ανδρός και γυναικός; Ποια η θέση της γυναίκας στην δημιουργία του ανθρώπου; Πού φαίνεται στο κείμενο; (Ιερολογία του Γάμου)

α) Τι θα πει να είσαι «άνθρωπος»; Σύμφωνα με τη διήγηση της Γενέσεως είμαστε τα μόνα πλάσματα που δημιουργηθήκαμε ως εικόνα του Θεού. Μόνο εμείς δηλαδή μπορούμε να συνειδητοποιούμε τη σημασία της ζωής: Να αναγνωρίζουμε ότι μας χαρίστηκε για να την κάνουμε ολοένα και καλύτερη• να τη μοιραζόμαστε με τους συνανθρώπους μας και με τα άλλα ζωντανά πλάσματα · να συναισθανόμαστε την ομορφιά της · να επιλέγουμε ελεύθερα ποιους δρόμους θα ακολουθήσουμε · να καταλαβαίνουμε ότι ο πραγματικός προορισμός του ανθρώπου είναι να σχετιστεί με το Θεό και να του μοιάσει όσο γίνεται περισσότερο. Ο άνθρωπος δέχτηκε το κατ’ εικόνα τα ψυχικά χαρίσματα που αναφέρονται παραπάνω σαν δώρο από τον Θεό. Δηλαδή, όπως η εικόνα του Θεού, ο Θεάνθρωπος Χριστός, έτσι κι ο άνθρωπος, η εικόνα του Θεανθρώπου Χριστού, είναι Βασιλεύς Κυρίαρχος στην Δημιουργία με έργο και ευθύνη του να “εργάζεται και να την φυλάσσει” από κάθε κακό, καταστροφή, πλεονεξία. Να είναι Διδάσκαλος (ονόμασε τα ζώα με σοφία και διδάσκει με αυτόν τον τρόπο τις ιδιότητες του κάθε πλάσματος), Αρχιερεύς (είπε τα λόγια της ιερολογίας του μυστηρίου του γάμου του, που λέει η εκκλησία σήμερα). Αυτά τα χαρίσματα σήμερα τα παίρνουμε με τα μυστήρια του Βαπτίσματος και του Χρίσματος και γι αυτό λέμε ότι ο άνθρωπος έχει σαν δώρο του το “τριπλό αξίωμα του Χριστού“.

Αντιστοιχίστε τις ανθρωπομορφικές εκφράσεις με τις θεολογικές αλήθειες του κειμένου της Γένεσης * Αντιστοιχίστε τις σειρές με τις στήλες που ταιριάζουν – Η μία στήλη ταιριάζει σε δυο σειρές

1. Ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο με χώμα και νερό

2 Ο Θεός φύσηξε στο πρόσωπο του ανθρώπου

3 Ο Θεός έβαλε τον άνθρωπο μέσα στον κήπο

Ο Θεός δημιουργεί τον άνθρωπο ως “εικόνα” και “ομοίωσή” του, του δίνει δηλαδή ένα σπουδαίο προορισμό  [2]

Ο άνθρωπος αναλαμβάνει την ευθύνη του κόσμου ως συνεργάτης του Θεού [3]

Οι άνθρωποι, άντρας και γυναίκα, πλάθονται ισότιμοι, για να ζήσουν ως σύντροφοι και συνεργάτες  [3]

Φυσική ζωή για τους ανθρώπους σημαίνει αρμονικές σχέσεις με το Θεό, το συνάνθρωπο και τον κόσμο ολόκληρο.  [1]

β) http://www.bubbl.us.com

Σελ. 139 – 140 : Η πτώση του ανθρώπου – συνέπειες του προπατορικού αμαρτήματος – Πρωτευαγγέλιο – Στάδια της αμαρτίας και θεραπεία τους.

α)Τι ονομάζουμε προπατορικό αμάρτημα ;

Η Παλαιά Διαθήκη στην προσπάθεια να περιγράψει τις σχέσεις των ανθρώπων με το Θεό και μεταξύ τους χρησιμοποιεί την εικόνα ενός ζευγαριού. Επειδή τους παρουσιάζει ως κοινούς προγόνους όλων των ανθρώπων (= προπάτορες), γι’ αυτό και η αποτυχία τους να αναπτύξουν μια αγαθή σχέση με το Θεό ονομάζεται προπατορικό αμάρτημα.

α1) Η λέξη “αμαρτία” σημαίνει : * Μία μόνο απάντηση

 • 1 “Η γυναίκα που μου έδωσες, εκείνη μου πρόσφερε ένα καρπό και τον έφαγα”, Το φίδι με εξαπάτησε και έφαγα
 • 2 Η γυναίκα είδε τους καρπούς… και πήρε από τοςυ καρπούς και έφαγε και έδωσε και στον άντρα της που ήταν μαζί της, και εφαγε κι αυτός”
 • 3 “Κάποιος από τους απογόνους της γυναίκας θα συντρίψει τον διάβολο και το θάνατο και θα ελευθερώσει τον άνθρωπο από το κακό και το θάνατο
 • Τότε άνοιξαν τα μάτια και των δύο και διαπίστωσαν ότι ήταν γυμνοί.
 • 5 Από όλα τα δέντρα του κήπου μπορείς να τρως. Από το δέντρο όμως της γνώσης του καλού και του κακού να μην φας. Γιατί την ίδια μέρα που θα φας απ’ αυτό, εξάπαντος θα γίνεις θνητός
 • Ο άνθρωπος πλάστηκε ελεύθερος να αποφασίζει πού θα βασίσει τη ζωή του και να γνωρίζει τιςσυνέπειες των επιλογών του  [4]
 • Μιλάμε για αμαρτία και πτώση του ανθρώπου, όταν οι άνθρωποι αποφασίζουν να διακόψουν τη σχέση τους με τον ίδιο τους τον Δημιουργό και να βασίσουν τη ζωή τους αποκλειστικά στις δικές τους δυνάμεις  [2]
 • Με την αμαρτία ο άνθρωπος αρνείται την αγάπη του Θεού  [1]
 • Με την απομάκρυνση των ανθρώπων από την πηγή της ζωής χαλούν όλες τους οι σχέσεις : με τον συνάνθρωπο, τη φύση και τον ίδιο τον εαυτό τους.[4]
 • Ο Θεός δεν εγκαταλείπει τον άνθρωπο που σφάλλει, αλλά συνεχίζει να του προσφέρει ελπίδα σωτηρίας.  [3]
 • 1. όραση
 • 2. αφή
 • 3. όσφρηση
 • 4. ακοή
 • 5. γεύση
 • και έφαγε  [5]
 • φάνταζαν νόστιμοι και κέντριζαν μέσα της την επιθυμία να τους δοκιμάσει  [3]
 • Πήρε λοιπόν τους καρπούς  [2]
 • Η γυναίκα είδε τους καρπούς του δέντρου που ήταν ωραίοι, φάνταζαν νόστιμοι και κέντριζαν μέσα της την επιθυμία να τους δοκιμάσει  [1]
 • Είπε το φίδι στη γυναίκα : “Αλήθεια…καλό και το κακό”  [4]
 • 1 Κάϊν και Άβελ
 • 2 Κατακλυσμός
 • 3 Σύγχιση των γλωσσών, Βαβέλ
 • Επειδή θέλησαν να φτιάξουν ένα πύργο που να φτάνει στο Θεό, συγχίστηκαν οι γλώσσες τους και δεν καταλάβαιναν ο ένας τον άλλο. Έτσι χωρίστηκαν τα έθνη [3]
 • Οι άνθρωποι έγιναν πολύ κακοί κι ο Θεός αποφάσισε να πλημμυρίσει τη γη για να εξαλείψει την αμαρτία τους και να μην συνεχιστεί το κακό. Σώθηκε μόνο ο Ν  [2]
 • Ο Κάϊν πρόσφερε ανάρμοστη θυσία στο Θεό, και επειδή ο Θεός δεν την δέχτηκε, ζήλεψε τον αδελφό του Άβελ, που η θυσία του ήταν αρεστή στο Θεό, και τον σκότωσε. Έτσι ο άνθρωπος αντίκρυσε για πρώτη φορά και τον σωματικό εκτός από τον ψυχικό θάνατο.  [1]

                

Διαγώνισμα Α’ Τριμήνου 2013 της Α’ Γυμνασίου

                                                           

Διαγώνισμα Α’ Τριμήνου της Α΄ Γυμνασίου – Λύσεις

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ  Α’  ΤΡΙΜΗΝΟΥ – ΛΥΣΕΙΣ (2013 )

1. Τι σημαίνουν οι παρακάτω  ανθρωπομορφικές εκφράσεις και τα σύμβολα; Αντιστοιχίστε τους αριθμούς με τα γράμματα και γράψτε δίπλα σε κάθε αριθμό το γράμμα που αντιστοιχεί. Ένα γράμμα αντιστοιχεί σε δύο αριθμούς.

                           Α                                                                                                  Β

 1. Είπε ο Θεός και έγινε …[c]….
 2. Οι επτά ημέρες της Δημιουργίας   …[b]
 3. Ο Θεός είδε ότι όλα ήταν καλά λίαν  …[a]..
 4. Ευλόγησε και καθαγίασε   …[a]...

a)          Έδωσε αξία και μοναδικότητα σε κάθε δημιούργημά Του Βεβαιώνεται η ιδιαίτερη φροντίδα, πρόνοια και αγάπη του Θεού για τη δημιουργίαb)         Στην αντιστοίχιση των ημερών της Δημιουργίας και των αιώνων της επιστήμης βρίσκουμε τη συνεργασία της Θεολογίας και της Επιστήμης στην διδασκαλία περί του ποιος και γιατί  (Θεολογία) και του πώς και πότε (επιστήμη) δημιουργήθηκε ο κόσμος.

c)          Ανάμεσα στην εντολή και στην πράξη της δημιουργίας δεν υπήρξε χρόνος. Έγιναν αμέσως.

2. α) Τι σημαίνει : “κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν”; β) Ποια σημασία έχει η δημιουργία ανδρός και γυναικός; Ποια η θέση της γυναίκας στην δημιουργία του ανθρώπου; Πού φαίνεται στο κείμενο;

α) Σύμφωνα με τη διήγηση της Γενέσεως είμαστε τα μόνα πλάσματα που δημιουργηθήκαμε ως εικόνα του Θεού. Μόνο εμείς δηλαδή μπορούμε να συνειδητοποιούμε τη σημασία της ζωής: Να αναγνωρίζουμε ότι μας χαρίστηκε για να την κάνουμε ολοένα και καλύτερη• να τη μοιραζόμαστε με τους συνανθρώπους μας και με τα άλλα ζωντανά πλάσματα · να συναισθανόμαστε την ομορφιά της · να επιλέγουμε ελεύθερα ποιους δρόμους θα ακολουθήσουμε · να καταλαβαίνουμε ότι ο πραγματικός προορισμός του ανθρώπου είναι να σχετιστεί με το Θεό και να του μοιάσει όσο γίνεται περισσότερο. Ο άνθρωπος δέχτηκε το κατ’ εικόνα τα ψυχικά χαρίσματα που αναφέρονται παραπάνω σαν δώρο από τον Θεό. Δηλαδή, όπως η εικόνα του Θεού, ο Θεάνθρωπος Χριστός, έτσι κι ο άνθρωπος, η εικόνα του Θεανθρώπου Χριστού, είναι Βασιλεύς Κυρίαρχος στην Δημιουργία με έργο και ευθύνη του να “εργάζεται και να την φυλάσσει” από κάθε κακό, καταστροφή, πλεονεξία. Να είναι Διδάσκαλος (ονόμασε τα ζώα με σοφία και διδάσκει με αυτόν τον τρόπο τις ιδιότητες του κάθε πλάσματος), Αρχιερεύς (είπε τα λόγια της ιερολογίας του μυστηρίου του γάμου του, που λέει η εκκλησία σήμερα). Αυτά τα χαρίσματα σήμερα τα παίρνουμε με τα μυστήρια του Βαπτίσματος και του Χρίσματος και γι αυτό λέμε ότι ο άνθρωπος έχει σαν δώρο του το “τριπλό αξίωμα του Χριστού“.

Καθ’ ομοίωσιν. Όταν αξιοποιούμε τα χαρίσματα που μας έδωσε ο Θεός δώρο με το «κατ’ εικόνα», τότε καταφέρνουμε να μοιάσουμε στον Θεό, να φτάσουμε δηλαδή στη θέωση. Είναι κάτι που πρέπει να το κατακτήσουμε με αγώνες και θυσίες μετά την πτώση.

β) Ο Θεός δημιουργεί την Εύα=γυναίκα ισότιμη και ισάξια με τον άνδρα. Την δημιουργεί από την πλευρά του Αδάμ για να τον βοηθά, δηλαδή για να έχει μαζί της αγαπητική κοινωνία προσώπων, να κυριαρχούν μαζί στην δημιουργία με έργο τους να την φροντίζουν και να γίνουν συνδημιουργοί ανθρώπων που θα έχουν σκοπό τους να φτάσουν στη θέωση. Ο Αδάμ δείχνει πόσο μεγάλη είναι η αξία της γυναίκας με τα λόγια του : «αυτή είναι οστό από τα οστά μου και σάρκα από τη σάρκα μου, εξ αιτίας αυτής ο άνθρωπος θα αφήνει τους γονείς του και θα γίνεται ένα με τη σύντροφό του. Αυτά τα λόγια ακούγονται στο ορθόδοξο μυστήριο του γάμου.

3.α) Αντιστοιχίστε τις ανθρωπομορφικές εκφράσεις με τις θεολογικές αλήθειες του κειμένου της Γένεσης  Αντιστοιχίστε τις σειρές με τις στήλες που ταιριάζουν – Μία στήλη ταιριάζει σε δυο σειρές. Βάλτε ένα [ν] εκεί που διασταυρώνονται κάθετα και οριζόντια οι προτάσεις που ταιριάζουν.

1. Ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο με χώμα και νερό

2 Ο Θεός φύσηξε στο πρόσωπο του ανθρώπου

3 Ο Θεός έβαλε τον άνθρωπο μέσα στον κήπο

Οι άνθρωποι, άντρας και γυναίκα, πλάθονται ισότιμοι, για να ζήσουν ως σύντροφοι και συνεργάτες

 [ν]

Ο Θεός δημιουργεί τον άνθρωπο ως “εικόνα” και “ομοίωσή” του, του δίνει δηλαδή ένα σπουδαίο προορισμό

[ν]

Ο άνθρωπος αναλαμβάνει την ευθύνη του κόσμου ως συνεργάτης του Θεού

[ν]

Φυσική ζωή γι&alpha