
Frequently Asked Questions (FAQ) 

School-based Mental Health Screening Program and Grant  
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Contact Information 

Michelle Knight 
Utah State Board of Education 
Phone: (610) 844-7771 
Email: michelle.knight@schools.utah.gov  

Terrakay Bodily 
Utah State Board of Education 
Phone: (801) 538-7647 
Email: terrakay.bodily@schools.utah.gov   

Scott Eyre 
Utah Office of Substance Use and 
Mental Health 
Phone: (801) 450-2667 
Email: saeyre@utah.gov  

Shaleece Oldroyd 
Utah State Board of Education 
Phone: (801) 538-7640 
Email: shaleece.oldroyd@schools.utah.gov   
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Record of Determination 

1.​ Question: What is the Record of Determination and who should be filling it 
out? 

Answer: The Record of Determination must be filled out by the LEA 
Governing Board, a Representative of the Board, or the Superintendent. This 
form notifies USBE that the LEA will either participate in the screening 
program or not. If the LEA chooses to participate, then contact information 
for the screening program primary contact is required.  

2.​ Question: What needs to be done if the LEA determines at a later time that 
they want to implement a screener? 

Answer: According to USBE Rule R277-625, LEAs shall notify the 
Superintendent by July 1 if the LEA elects to be a “participating LEA” or a 
“non-participating LEA”.  

LEAs will need to utilize one of the approved mental health screeners OR 
receive approval from USBE for the screener that the LEA wants to 
implement. If LEAs want to implement a screener for the 2024-2025 school 
year, they will need to submit their Record of Determination before July 1, 
2024.  

3.​ Question: What does it mean to be a “participating Local Education Agency 
(LEA)”? 

Answer: In state statute 53F-2-522, the reference to “participating” LEA, 
means any LEA that is conducting a mental health screening (not conducting 
assessments or diagnoses). 

Back to Top 

 

Designing Implementation Plan 

1.​ Question: What constitutes a “school mental health screening program”? 

Answer: A “school mental health screening program” is a systematic process 
for utilizing approved screening tools to identify the possible presence of one 
of the “approved mental health conditions”. 
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2.​ Question: If we are a participating LEA, is there a requirement to screen all 
students? 

Answer: There is no requirement that you screen all students within your 
LEA. The decision is left up to the LEA on how they wish to operationalize the 
implementation of mental health screenings within their schools, meaning, 
they can choose if they want to offer screenings to specific grades or 
classrooms specific schools within the LEA, or the entire LEA. There is a 
requirement that LEAs annually notify all parents of students within the LEA 
that screening is available and parents can request their student to be 
screened. 

3.​ Question: Is there a timeline for when we can implement a Mental Health 
Screener? 

Answer: The timeline will be based on how you are implementing your 
program and how soon you can get people trained and receive parental 
consent. Training is required for one or more relevant staff in the LEA who 
administer a mental health screening before mental health screenings can 
begin. The training will be available via Canvas for relevant staff to complete 
at the beginning of each school year. 

4.​ Question: How will LEA’s identify students to be screened? 

Answer: LEAs are utilizing a variety of different methods to identify students 
to be screened. There is no requirement for how this will be done, it is up to 
the LEA to design this process. Some examples of how this is being done is to 
offer LEA-wide mental health screening nights, specific grades, or classes.  

5.​ Question: We are looking at some mental health screeners and are 
wondering if we were to use them, could we choose who we administer it to, 
either by referral or by grade band?  

Answer: Yes. LEAs may choose to administer mental health screening to 
specific grade levels as long as it is in line with the requirements in USBE Rule 
R277-625, and the relevant staff Administrators have attended the required 
training. All staff need to be in compliance with the requirements and trained 
on the process of how to conduct mental health screenings. Keep in mind the 
difference between screening and assessment. Universal screening is a 
process for those that you have not already identified as having areas of 
concern.   

Last updated: 5/31/2024​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​            3 

https://www.schools.utah.gov/file/b9589558-a7a7-4007-be43-6cdde608cd28


6.​ Question: If we refer a student to a community mental health agency for 
services or a contracted mental health professional, and they administer a 
screening tool, does that still require us to be considered a “participating 
LEA”? 

Answer: No. When the LEA refers a student for assessment or services, they 
are essentially making the determination that there is a mental health 
concern that requires action, which makes screening unnecessary. 

7.​ Question: What is the difference between screening, assessment, and 
diagnosis? 

Answer: 
Screening is a process for evaluating the possible presence of a particular 
problem and whether further action needs to be recommended to address 
the problem. 

Assessment is a process for defining the nature of a problem (including 
frequency, intensity, duration), determining a diagnosis, and developing 
specific recommendations for treatment of the problem or diagnosis. 

Diagnosis is the process of using assessment data to determine if the pattern 
of symptoms the person presents with is consistent with the diagnostic 
criteria for a specific mental health disorder set forth in an established 
classification system such as the DSM-5. 

8.​ Question: We are concerned about a specific student due to observable 
behaviors that indicate the possible presence of a mental health challenge. If 
we utilize a tool on the approved screening tools list to measure the 
student’s risk, is this considered a screening? 

Answer: When an LEA is made aware of a specific student who is exhibiting 
concerns, this falls outside the scope of the School-based Mental Health 
Screening Program. In this case, the tool would be used as part of an 
assessment. If the LEA is intervening with a student due to an infraction or 
because of identified behaviors/issues that are ongoing and/or chronic 
and/or increasing in frequency and duration, and the school has already 
determined that there is a need for some type of action, then this is 
considered an "assessment". The school has, in effect, already determined 
that there is an issue that needs to be addressed with the student, making 
screening unnecessary.  
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If you are intervening with a student because of intense behaviors that give 
reason to believe that the student poses a risk of danger to themselves or 
others and immediate action is required, then this would be considered 
"crisis intervention". Assessment and crisis intervention are not considered a 
part of the mental health screening process. 

Also excluded are students being assessed for a disability that may qualify 
them for IEP or section 504 services. 

9.​ Question: Is it correct that the screening is not seen as diagnostic, but for 
students at risk for such diagnosis? 

Answer: Yes, the purpose of the screening is to help identify students who 
may be experiencing symptoms associated with anxiety, depression, or 
suicidal ideation. 

10.​Question: We have a concern about screening students and then parents 
believing that the school is diagnosing the student, even if they specify that 
this is not a diagnosis. Some schools do not have access to readily available 
mental health providers that could provide follow-up. There is concern that 
this puts school counselors or others that deliver the message in a tough 
situation. 

Answer: Best practice indicates that before mental health screening takes 
place in schools, LEAs should have a plan for addressing any identified 
potential mental health concerns, as well as an identified process for 
connecting students and their families with established resources for 
support. There must be a process for following up with families to ensure 
that they understand the results of the screening. 

If an LEA does not have the capacity to provide the type of support and 
follow up that a student and family might need, please feel free to contact 
the USBE school-based mental health team and we can identify other options 
rather than mental health screening. Also, if a school would like some 
technical assistance about how to provide support and follow up, we are 
happy to provide assistance.  

Back to Top 
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Parent Consent 

1.​ Question: Do we need to get parental permission prior to administering a 
screener? 

Answer: Yes, according to USBE Rule R277-625-3 (10)(b)(i), the LEA needs to 
obtain prior written consent from the parent(s) for the screener within 8 
weeks prior to the administration of the mental health screener. 

2.​ Question: Do we need to get parental permission if we want to complete a 
mental health screener with an 18-year-old student? 

Answer: Yes. The statute requires parents to give consent for mental health 
screening, regardless of the age of the student. 

Back to Top 

Annual Training 

1.​ Question: What is the purpose of the required training? 

Answer: The required training will cover considerations for best practices, 
requirements for mental health screening, and discuss methods for 
implementation, including fidelity and data measures. 

2.​ Question: Who is considered a relevant person that must attend the yearly 
required training? 

Answer: USBE Rule R277-625 states that relevant staff are the individuals 
who will be administering a mental health screener. 

3.​ Question: There is confusion about the purpose and intent of the annual 
training that must be attended before completing a screening. Is that to learn 
about the approved list and the tools on it, a process for screening, or 
something else? 

Answer: The training is not to learn about the list of approved tools and 
specific tools will not be discussed in detail.  The training includes important 
definitions, requirements from state statute and board rule, and guidance 
for implementing a comprehensive screening program, including referral 
pathways for connecting students with services. The training is required 
annually to ensure new information and updates can be effectively 
communicated. 
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Mental Health Conditions & Screening Tools 

1.​ Question: What is the difference between a behavioral screener and mental 
health screener? Aren’t they coexisting? For example, a student may be using 
illegal substances (behavioral health) to manage their anxiety (mental 
health). Or a student may exhibit suicidal ideation (behavioral) as a symptom 
of depression (mental health). 

Answer: Behavioral health is an umbrella term that encompasses mental 
health and other issues. Specific behaviors can be understood as 
contributing risk factors for disruptions in either mental health or behavioral 
health. The statute 53F-2-522 provided the State Board of Education with the 
authority to make rules in regard to school-based mental health screening. 
Accordingly, as a part of the rule process, the Board narrowed the conditions 
that schools can screen to only include the specific mental health conditions 
of depression, anxiety, and suicidal ideation, because these areas were 
identified as the areas of greatest need through surveying LEAs across the 
state. 

2.​ Question: Does a mental health screening tool need to require active 
participation of the student (for example a question/ answer format)? 

Answer: The tools that are allowed for mental health screening can be found 
here. Some of the tools are teacher and parent reports which do not require 
the active participation of the student. 

3.​ Question: Can a school decide to do a behavioral health screener with their 
students without any oversight by USBE due to this mental health screening 
legislation? 

Answer: Right now, there is no USBE Rule that regulates behavioral health or 
risk screeners. If an LEA wants to implement a screener that screens for 
behavioral health concerns outside of anxiety, depression, and suicide 
ideation, it is recommended that LEAs work with their legal counsel to 
determine how to appropriately address issues such as parental consent and 
data privacy issues. However, behavioral health screeners that include 
questions specific to diagnosable mental health conditions such as anxiety, 
depression or suicidal ideation fall under this rule. If a screener includes  
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questions on anxiety, depression, or suicidal thoughts / behavior, LEAs may 
not utilize the tool unless it is on the Board approved mental health screener 
list. 

4.​ Question: If a tool is being used by educators to observe behaviors of 
students using an evidence-based checklist, is that considered a mental 
health screening?  

Answer: Observations of student behaviors are not considered mental 
health screenings. The tool is considered a “mental health screener” if the 
intended purpose of the tool is to effectively determine whether a student 
may have mental health conditions that require mental or behavioral health 
interventions. If the tool is a behavior monitoring and observation tool with a 
purpose to assist educators in determining what educational interventions a 
child may need based on their behaviors and/or there does not appear to be 
any aspect of the tool that identifies or attempts to identify mental health 
conditions and whether mental health interventions are required, then it is 
not considered a “mental health screener.” 

5.​ Question: If an LEA contracts with an outside provider or agency to conduct 
mental health screenings for students, does the provider / agency need to 
use a screener on the approved list of tools? 

Answer: If an LEA is contracting with a community mental health provider to 
implement a mental health screening program, then this would be 
considered a school-based mental health screening. The following indicators 
need to be considered and analyzed when determining whether a screening 
is a school-based mental health screening (rather than a community-based 
screening) and would therefore fall under the purview of USBE Rule 
R277-625. 

●​ The services are being provided through a contract and funding or 
resources are being provided by the school to provide/supplement the 
service. 

●​ The services are being provided at the school, with the knowledge, 
consent, and approval of the parent/guardian. 

●​ The service provider is providing information and records to the 
school regarding the results of the screening. 

When an LEA decides to contract with a mental health provider for these 
services, it is the responsibility of the LEA to provide clarity in the contract or 
MOU about how these services are to be provided and what requirements 
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the contractor must follow, including those established in USBE Rule. We 
realize that there are many other factors that need to be taken into 
consideration and this answer is not comprehensive for all situations. Due to 
the varying needs of LEAs and for the desire for consistency statewide on this 
issue, we ask that any LEA that has additional questions about this to contact 
USBE and allow the school-based mental health screening team to discuss 
the circumstances in detail, in order to assist the LEA and USBE in 
determining whether the situation falls within the purview of the statute and 
USBE Rule regarding school-based mental health screenings. 

6.​ Question: How is suicidal ideation a mental health condition, not a 
behavioral health condition? 

Answer: While suicidal ideation is not a diagnosable mental health condition, 
Board members chose to include this as one of the conditions for which to 
screen.  

Back to Top 

Funding 

1.​ Question: How much funding is associated with the Mental Health Screening 
Grant? 

Answer: The total amount for the grant appropriated by the Utah State 
legislature is $1,000,000. 90% is allocated as a formula grant, the 
participating LEAs will be funded based on the previous year’s average daily 
membership count. 10% will be provided as an additional allocation to LEAs 
that exhaust all funding. The 10% will be awarded based on a competitive 
process. Please contact the screening team if you exhaust all funds and want 
to apply for additional funding. 

2.​ Question: Can a computer program collect information during the screening 
process be funded with the grant? 

Answer: It depends; if the computer program you are referring to uses one 
of the screening tools on the approved list then it may be eligible. If it falls 
outside the approved conditions list (or the associated tools list) then it 
would not be eligible for funds. 

3.​ Question: What criteria should be used to determine what a “qualifying 
parent” is? 
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Answer: Utah Code Section 53F-2-522 states that a “qualifying parent” means 
a parent: of a participating student who, based on the results of a screening 
program, would benefit from resources that cannot be provided to the 
participating student by the school mental health professional in the school 
setting; and who qualifies for financial assistance to pay for the resources 
under rules made by the state board. 

R277-625 defines “qualifies for financial assistance” as: 
a.​ having a student who receives free or reduced lunch;  
b.​ as recommended by the local mental health authority, demonstrates 

need including being:   
i.​ Uninsured; 
ii.​ Underinsured; 
iii.​ ineligible for Medicaid to cover part or all of any recommended 

mental health treatments; or 
iv.​ demonstrates a high need for interventions based upon results 

of the LEA's mental health screener.  

4.​ Question: What are allowable uses of funds in this grant? 

Answer: There are two types of allowable uses of funds for this grant, 
applicants may apply for one or both types:  

●​ Type 1: Mental Health Screening Implementation  

○​ Allowable expenses for the Mental Health Screening Program 
include:  

■​ Salary, benefits, contracting, and materials. Funding 
restrictions include: incentives and travel 

●​ Type 2: Relevant Mental Health Services 

○​ Allowable expenses for the Mental Health Services Support 
include:  

■​ Reimbursement for qualifying parents for relevant mental 
health services as a result of screening. Funding 
restrictions include: inpatient services 

Back to Top  
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