iNapló.hu | mindenNapiNapló / 1967 / augusztus / napok:

01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |


1967. augusztus

Összeállította: Egri-Borbás Bernadett, 2016.

A hónap első napján zajlik az élet az USA haditengerészetén. Az első compiler program elkészítőjét, a korábban már nyugdíjazott Grace Murray Hoppert (“The Grand Old Lady of Software”) reaktiválva kijelentik, hogy “A nők azért lesznek rendkívül jó programozók, mert van kitartásuk, és mindig a dolgok végére járnak." A csapat feladata a COBOL nyelv különböző változataiak összehangolása volt. Ugyanezen a napon faji zavargások törnek ki Washington D.C - ben.

Néhány nappal később, augusztus 3 - án megerősítik az amerikai csapatokat Vietnámban, és Kína két amerikai repülőgépet lő le területe fölött, habár ezt csak augusztus 23 - án jelentik be. A vietnámi háborúban fellép az amerikai tengerészgyalogság, új hadműveletet kezd a Que Son Völgyben.

A zenei élet is több újdonságról számolhat be. Augusztus 5 - én adja ki első albumát a Pink Floyd együttes, amelynek címe The Piper at The Gates of Dawn. Az együttes két évvel korábban, Cambridge - ben alakult. Komplex művészetet alkottak, nem csupán zenét. Gondolatgazdag szövegeikről, művészi magaslatokban kidolgozott albumaikról és semmi mással össze nem hasonlítható koncertjeikről váltak ismertté. 13 - án pedig először lép fel a Fleetwood Mac a Windsor Jazz and Blues Fesztiválon. A hónap végére is jut esemény, augusztus 27 - én a Beatles menedzserét - Brian Epsteint holtan találják hálószobájában. Az együttes volt az egyik legnagyobb hatású és legsikeresebb angol beatzenekar. A menedzser halála után pár évvel később - 1970 - ben - fel is oszlik, pedig a Beatmánia csak 1963 - ban vette kezdetét Nagy - Britanniában. Leghíresebb számaik közül néhány: Yesterday, Hard day’s night, Let it be, Help, Hey Jude, Lucky in the sky with diamonds, Revolution...
        A hónap 6. napján, Budapesten pedig meghal
Áprily Lajos (született Jékely Lajos), magyar, József Attila - díjas költő. műfordító.  Ezen a napon nyílik meg az István Király Múzeumban, Székesfehérváron Ország Lili kiállítása, amit Németh Lajos nyit meg. Másnap letartóztatják Kovács Bálint református lelkészt, a Keresztyén Ifjúsági Egyesületek Nemzeti Szövetsége korábbi titkárát.
        Sűrűsödnek a programok 20 - án, a budapesti Erkel Színházban megrendezére kerül a II. Táncdalfesztivál döntője. A díjazások a következők:

  1. Toldy Mária - Rövid az élet, Zalatnay Sarolta - Nem várok holnapig
  2. Aradszky László - Annál az első ügyetlen csóknál,
    Poór Péter - Utánam a vízözön, Szécsi Pál - Csak egy tánc volt
  3. Ambrus Kyri - Nappalok és éjszakák, Fenyvesi Gabi - Ádám, hol vagy?

Ezen kívül kiosztják az előadói - , hangszerelői - a KISZ, és közönségdíjat is. Ugyanezen a napon Rómában felavatják a Szent Istvánról elnevezett magyar katolikus zarándokházat.

Aztán augusztus 22 - én nemzetközi konferencia kezdődik szintén Budapesten, a Magyar Történelmi Társulat fennállásának 100. évfordulója alkalmából, és az ünnepi ülések egészen 25 - ig tartanak. A magyar kulturális élet utolsó mozzanataként a hónapban bemutatják augusztus 24 - én Oláh Gábor A Múmia közbeszól című filmjét.

Ez az év több filmklasszikust tudhat magáénak. 1967 - ben készült el Lev Tolsztoj Anna Kareninájának filmváltozata. Alekszandr Zarhi filmrendező két részes alkotását eredetileg televíziós sugárzásra szánták, de a mozivásznon is hatalmas sikere volt. A filmet népszerűsítette maga a regény, illetve, hogy a színészgárda a kor legnépszerűbbjeiből állt össze. Ebben az évben még vászonra került két klasszikus irodalmi mű is: magyarországon a Hamlet, és  Pier Paolo Pasolini rendezésében az Oidipusz király. A másik fontos mű a Bonnie és Clyde, amelyben Arthur Penn az 1930 - as évek hírhedt bűnözőpárosáról rendezett filmet. Magyarországra csak az 1970 - es évek végén jutott el, a budapesti Filmmúzeum műsorára tűzve. Harmadikként A dzsungel könyvét fontos kiemelni, amely Rudyard Kipling műve alapján készült el, Walt Disney 19. filmalkotásaként.

Több fontosabb mérföldkőröl is beszámolhat még 1967 augusztusa: 28 - án az NDK - ban bevezetik az ötnapos munkahetet, 29 - én pedig megtörténik az első afrikai amerikai tag beiktatása a legfelsőbb bíróságba Thurgood Marshall személyében Amerikában.

Amerika a zenéiről is méltán beszámolhat a hatvanas években, nem csak különböző hadszíntéreinek történéseiről. A The Doors 1965 - ben alakult Los Angelesben. Arculatát Jim Morrison lázadó személyisége határozta meg, költői vénájából nem csak dalszövegek, hanem versek is születtek. 1967 - ben két albumukat is kiadták: az elsőt The Doors néven, ezen található az addigra már ismert Light my fire című daluk. Év végén érkezett a második album a Strange Days, erről a People are strange és a Love me two times váltak ismertebbé. A Doors előadóművészetéből árad Jim Morrison emblematikus személyisége: egyszerre vad, lírai, mély, misztikus és titokzatos.

Havilapszemle

Alföld

18. évf. 8. sz. / 1967

Voznyeszenszkij, Andrej Andrejevics: Lettországi vázlat, Éjszaka, Az anyák elárvulnak, Feljegyzés J. Janickaja, Majakovszkij egykori gépírónője számára, Haljatok meg időben... (versek, Boda István fordításai), Párizs rímek nélkül, Goya (versek, Oravecz Imre fordításai)

Horgas Béla: Népdalok (vers)

Niklai Ádám: Szerda, Estéli epigramma, Egykorú biztató, Utóirat (versek)

Börcsök Mária: Mint a kígyó, Elindulok (versek)

Solymár József: Kopaszhegy (kisregény, I. rész)

Simonyi Imre: Jókedvem van, Amikor elmentél : V. H.-nak : (versek)

Neményi László: Mit mondjak még? (vers)

Kiss Benedek: Januári Nap, Nagyapám (versek)

Berencsy Sándor: Otthon maradt termékeny lányok (vers)

Kapusi Imre: Megváltóm légy, Fájdalmas vers, Anita (versek)

Békési Gyula: Delelő, Szép-jegyeim, Még nem elég (versek)

Lengyel Péter: Margit-híd, budai hídfő (elbeszélés)

Kiss Tamás: Prága tornyai, A csillag ágai, Néma táj : Hermann Ottó szellemének, Két part között, Kocsi suhan (versek)

Pál József: Mint sebről a vart, Mi marad? : Rákosy Gergelynek  (versek)

Ténagy Sándor:Vacsorafőzés, Megfogom, Van remény (versek)

Bihari Sándor: Őszi levelezőlap, A számlák, az idézések (versek)

NÉPMŰVELÉS : VITA AZ ÍZLÉS, MŰVÉSZET ÉS VILÁGNÉZET PROBLÉMÁIRÓL

N. Sándor László: Mit tehet az iskola?

Tar Károly: A pedagógusok színházi kultúrájáról

Rajk András: Az ízléstelenség veszedelmes!

ESZMECSERE

Petrikás Árpád: Társadalom - nevelés - iskola

Molnár László: Párbeszéd és realitás : Beszámoló egy nemzetközi szociológiai szemináriumról

MŰVÉSZET

László Gyula: Medgyessy-múzeum ( A kortársak Medgyessyről, 2. közlemény)

Pálfy István: Az Orosz-Szovjet Dráma Hete

Szíj Rezső: Würtz Ádám kiállítása Debrecenben

KÖNYVEK KÖZT

Forgács Józsefné: Szakonyi Károly novellái

Fülöp László: Hermann István: A polgári dekadencia problémái

Kurucz Gyula: Kolozsvári Grandpierre Emil: Eljegyzés mai módra

Juhász Béla: Simonyi Imre: Ne sírjatok

Stenczer Ferenc: Vészi Endre: Aranyszoba

Simon Zoltán: B. Nagy László tanulmányai: A teremtés kezdetén

Gondos Ernő: Gyertyán Ervin: Művészet és szubjektivitás

Benkő Ákos: Egri Péter: Hemingway

AZ ALFÖLD KÉPCSARNOKA

Szíj Rezső: Szurcsik János

KÉPEK

Würtz Ádám rézkarcai

Szurcsik János művei

Tilless Béla: Anya (krétarajz)

Demjén Attila: Szentiványi Lajos

Blahos Rudolf: Szőlőhegy

Napra pontos események listája

augusztus 1. – Faji zavargások törnek ki Washington, D.C.-ben

augusztus 1. Az USA haditengerészete reaktiválja az egy évvel korábban nyugdíjba vonult Grace Murray Hoppert („The Grand Old Lady of Software”), az első compiler program elkészítőjét, a „bug” szó kitalálóját. Az acélkemény, ám nőket szívesen alkalmazó 61 éves korvettkapitány csapatának („A nők azért lesznek rendkívül jó programozók, mert van kitartásuk, és mindig a dolgok végére járnak.") feladata a COBOL nyelv különböző változatainak összehangolása volt.

augusztus 2. – Megalakul a Trabzonspor török futballcsapat.

augusztus 3. Megerősítik az amerikai csapatokat Vietnamban.

augusztus 5. – A Pink Floyd kiadja első albumát  The Piper at the Gates of Dawn címmel

augusztus 6.- szeptember 15. - István Király Múzeum, Székesfehérvár, Ország Lili kiállítása, megnyitja: Németh Lajos.

augusztus 6. – Pulzárt fedez fel Jocelyn Bell and Antony Hewish.

augusztus 7. Letartóztatják Kovács Bálint ref. lelkészt, a Keresztyén Ifjúsági Egyesületek Nemzeti Szövetsége egykori tikárát. Meghal Áprily Lajos költő, műfordító.

augusztus 8. Dzsakartában Indonézia, a Fülöp-szigetek, Malajzia, Thaiföld és Szingapur részvételével megalakul a Délkelet-ázsiai Nemzetek Társulása (ASEAN).

augusztus 9. – Vietnami háború – az amerikai tengerészgyalogság új hadműveletet kezd a Que Son Völgyben.

augusztus 12. A csehszlovákiai Új Szó elsőként közöl részletet Fábry Zoltán 1946-ban írott, A vádlott megszólal c. memorandumából.

augusztus 13. – A Fleetwood Mac első fellépése a Windsor Jazz and Blues Fesztiválon.

augusztus 15. – Angliában betiltják a partmenti hajókról sugárzott kalózrádiózást, de a Radio Caroline a tiltás ellenére tovább működik.

augusztus 19. – 36 keletnémet elítéltet vesz át Nyugat-Németország

augusztus 20. Rómában felavatják a Szent Istvánról elnevezett magyar katolikus zarándokházat. A bp-i Erkel Színházban megrendezik a II. Táncdalfesztivál döntőjét. 1968. augusztus 20. Első díjat nyer Toldy Mária („Rövid az élet”) és Zalatnay Sarolta („Nem várok holnapig”); második díjat Aradszky László („Annál az első ügyetlen csóknál”), Poór Péter („Utánam a vízözön”) és Szécsi Pál („Csak egy tánc volt”); harmadik díjat Ambrus Kyri („Nappalok és éjszakák”) és Fenyvesi Gabi (Ádám, hol vagy?”). Előadói díjat kap Ambrus Kyri, Korda György, Aradszky László, Toldy Máriaés Zalatnay Sarolta; hangszerelői díjat Körmendi Vilmos, Bágya András és Presser Gábor, KISZ-különdíjat Dobos Attila, közönségdíjat Kovács József.

augusztus 21. Fegyverszünet Kongóban, Kína két amerikai repülőgépet lőtt le területe felett.

augusztus 22. Nemzetközi konferencia kezdődik Bp-en a Magyar Történelmi Társulat fennállásának 100. évfordulója alkalmából.

augusztus 23. Kína bejelenti, hogy területe fölött augusztus 3-án két amerikai repülőgépet lőtt le.

augusztus 24. Bemutatják Oláh Gábor A múmia közbeszól c. filmjét.

augusztus 25. megyilkolják George Lincoln Rockwell neonáci mozgalomvezetőt Arlingtonban

augusztus 27. A Beatles menedzserét Brian Epsteint holtan találják hálószobájában.

augusztus 28. Az NDK-ban bevezetik az ötnapos munkahetet.

augusztus 29. – A Szökevény (The Fugitive) című TV-sorozat záróepizódját sugározza az amerikai ABC csatorna. A sorozat alapján készült a Szökevény c. film 1993-ban Harrison Ford főszereplésével. A sorozat zárórészét 78 millióan nézték, ez volt az egyik legnézetteb műsor az amerikai TV történetében.

augusztus 30. – Thurgood Marshall beiktatása a legfelsőbb bíróság első afrikai amerikai tagjaként


Napra pontos gyűjtések

01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |


01 |vissza a lap tetejére

02 |vissza a lap tetejére


03 |vissza a lap tetejére

csütörtök

Kivonat a napisajtó híreiből (forrás Népszava)

Valamennyi arab ország részvételéért folytatódik a khartoumi értekezlet. Rudnyánszky István az MTI tudosítója jelenti Khartoumiból: szerda hajnalban megérkezett a szudáni fővárosba Blutefika algériai külügyminiszter is, és ezzel lehetővé vált a külügyminiszteri értekezlet érdemi munkájának megkezdése.

        Minden francia szakszervezeti központ fellép a kormány antiszociális intézkedései ellen. Elutasítóan fogadták a kormány hétfő este bejelentett intézkedéseit a társadalombiztosítás reformjairól és a dolgozóknak a vállalatok fejlesztésében való érdekeltté tételéről.

        Az MSZMP Központ Bizottságának meghívására érkezett és tett látogatást a Dán Kommunista Párt Küldöttsége Knud Jespersennek párterlnök vezetésével. A delegáció eszmecserét folytatott Kádár Jánossal, Biszku Bélával és más vezetőkkel is. A két párt vezetői áttekintették a nemzetközi politikai problémákat és a nemzetközi kommunista mozgalom időszerű kérdéseit.

        Kállai Gyula fogadta a belga parlament elnökeit. Először dr. Beresztóczy Miklós országgyűlési alelnök vezetésével megtekintették a Parlament épületét, majd a delegációs teremben fogadta őket és a nagyköveteket Kállai Gyula.

        A tanácsok eredményesen segítik a fiatalokat. A budapesti KISZ bizottság a fiatalok helyzetével foglalkozó jelentés megvitatása során növekvő hatékonyságot állapított meg a nevelési - és oktatási területeken. A fővárosi tanács sokat tett a fiatal házasok segítése érdekében is. A beruházásokat 58 millió forinttal támogatták: bölcsőde, óvoda, iskola, utak és üzletek építése formájában. Nem csak a köznevelésben, hanem a helytörténetben is fontos lépések történtek; 118 utcanevet nyilvánítottak védetté a fővárosban.

        A hét filmjei címet 4 mű is elnyerte: Don Gabriel, Rondó, A tolvaj és a Két emelet boldogság. Mind különböző nemzetiségű, és mind más - és más miatt említendő. Akad köztük klasszikus, feldolgozás, rendezői remekelés, és barvúros színészi alakítás.

        Az Állami Népi Együttes folytatja munkáját, külföldi szereplései és nyári pihenője után Magyarországon belül - a Balaton környékén és a Margit - szigeten többek között. A Muzsikáló tájak és a Magyar Képekben című előadásaik mellett dolgoznak egy újabbon, amelyet előreláthatólag tavasszal mutatnak be Fehér István az együttes igazgatójának elmondása alapján.

        Üde színfolt a kulturális téren az Építők Műszaki Klubjának úgynevezett Espresso Színpada, ahol nem várt sikereket értek el az eddig megrendezett pódiumestek. Ismétlésre kerülnek az eddigi legnépszerűbbek, és hat új darab is műsorra kerül majd,

        Elindult egy városfejlesztési program a sok mindent megélt és túlélt Baján. A tárgyalások régóta zajlanak, a tervekből több is elkészült már, de azt minden alkalommal szem előtt tartják, hogy a fejlődés és fejlesztés mellett fontos a város arculatát, történelmiségét is megőrizni. Apróbb dolgokban is látni már a változást. Ami viszont nagyobb horderejű az a város központjának bővítése; ez már régóta a lakosság óhaja. Erről most megegyeztek a felsőbb szervekkel, szakemberekkel is. A másik nagy célpontja a programnak a kereskedelem - és turizmus lesz, amelyet fejleszteni kíván.

        A világ minden tájáról tudósítanak zavargásokról, tüntetésekről, lövöldözésekről. Pl.         több amerikai városban is zajlanak az összetűzések:a legtöbb esetben a négerek és a fehérek közötti konfliktus jellemző, a zavargások emberáldozatot is követeltek.

        Lövöldözésre került a sor az izraeli és a jordániai erők között a tűzszüneti vonalban, ahol a felek a másikat vádolták a tüzelés megindításával. A békeszerződésekről való tárgyalások folyamatban vannak.

        Összecsaptak és több órás fegyveres harcot vívtak egymással a kongói hadsereg és a fehér zsoldosok.

        November 7 - én Győr - Salgótarján döntőt láthat a Népstadion remélhetőleg teltházas közönsége, már az elődöntőkre is tízezres tömeg volt kíváncsi. Eközben szorgalmasan készülnek a magyar kajak - kenu versenyzők a Duisburgban megrendezett EB-ra.

Összeállította: Egri-Borbás Bernadett, 2016.


04 |vissza a lap tetejére

05 |vissza a lap tetejére

06 |vissza a lap tetejére

07 |vissza a lap tetejére


08 |vissza a lap tetejére

Kedd

Napi hírek (összeállította a korabeli sajtóból: Nagy Roland, 2014.)

Izrael annexiós tervei ellen tüntettek Jeruzsálem arab negyedében. Folytatódnak a tisztogatások Indonézia hadseregében, letartóztatták Sastroamidjojo volt kormányfőt. Detroiti rendőröket helyeztek vád alá, akiket négerek meggyilkolásával vádolnak. LinPiao ágyú nélküli polgárháborúnak minősítette a kínai állapotokat. A 22 évvel ezelőtti amerikai atomtámadások áldozataira emlékeztek Hirosimában és Nagaszakiban.Duvalier diktátor folytatja ellenfelei leszámolását Haitiben, újabb 325 letartóztatás és 18 kivégzés. Országszerte járt hatalmas károkkal a vihar, folynak a helyreállítások.

Nyolc magyar versenyző is van a világranglistán atlétikából. Befejeződtek a pánamerikai játékok, 171-ből 120 aranyérmet az Egyesült Államok vihetett haza. Azerbajdzsán válogatottja 3:0-ra győzte le Bakuban a csepeli férfi röplabdacsapatot.

Elhunyt Áprily Lajos, költő és műfordító, a Magyar Írók Szövetsége saját halottjának tekinti. Országos Képzőművészeti tárlat nyílt Debrecenben. Közel 17 új filmalkotás került a mozikba augusztusban, többek közt láthatjuk Oláh Gábor A múmia közbeszól filmjét is.


09 |vissza a lap tetejére

10 |vissza a lap tetejére

11 |vissza a lap tetejére

12 |vissza a lap tetejére

13 |vissza a lap tetejére

14 |vissza a lap tetejére

15 |vissza a lap tetejére

16 |vissza a lap tetejére

17 |vissza a lap tetejére

18 |vissza a lap tetejére

19 |vissza a lap tetejére

20 |vissza a lap tetejére

21 |vissza a lap tetejére

22 |vissza a lap tetejére

23 |vissza a lap tetejére

24 |vissza a lap tetejére

25 |vissza a lap tetejére

26 |vissza a lap tetejére

27 |vissza a lap tetejére

28 |vissza a lap tetejére

29 |vissza a lap tetejére

30 |vissza a lap tetejére

31 |vissza a lap tetejére


iNapló.hu | mindenNapiNapló | vissza a lap tetejére |kronológiai források