Program våren 2019 Jazz i Piteå
Välkommen till våra konserter.

Vi ger dig den totala jazzupplevelsen.

Jazz i Piteå har Årsmöte söndag den 3 mars på Acusticum  kl. 17.00 direkt efter konserten ”Baritone Rhapsody”. Välkommen!

----------------------------

Håkan Broström ”Blues Transfusion” med Kiralina Salandy
Lördag den 26 jan.
Kaleido kl. 19.30

Förband från Högskolan kl. 18.45


       

Håkan Broström altsaxofon och tenorsaxofon, Leo Lindberg orgel, Max Schulz gitarr, Chris Montgomery trummor och Kiralina Salandy sång

I ”New Blues Transfusion” söker Schulz och Broström rötterna i 60-talets orgeljazz och hardbop tillsammans med den drivna trumslagaren Chris Montgomery och det unga stjärnskottet Leo Lindberg på hammondorgel.Som sångerska ingår Kiralina Salandy i gruppen.Det blir orgeldriven själfull blues uppblandad med hardbopens flyhänta improvisationer i en repertoar präglad och inspirerad av Horace Silver, Wayne Shorter och John Coltrane samt även repertoar från Nancy Wilson, Etta James och Nina Simone m.fl.
http://hakanbrostrom.com/projects/blues%20transfusion.html

----------------------------

Norrbotten Big Band & Vivian Buczek ”A Woman´s Voice”
Torsdag den 31 jan. kl. 19.00
Studio Acusticum Black Box


Dynamisk, närvarande, spontan – och med glimten i ögat. Så beskriver hon sig själv, en av de absolut bästa jazzrösterna som vi länge velat presentera för publiken här i Norrbotten. Vivian Buczek är en hyllad sångerska i Sverige och utomlands. Hon har rötter i Polen men är uppvuxen i Malmö och hon äger scenen med en ödmjuk självklarhet oavsett vad hon tar sig an. Musiken i den här produktionen, döpt till ”A Woman´s Voice ”, utgår från hennes eget perspektiv på livet. Här får vi guldkorn från hennes senaste två skivor ”Curiosity” och ”Ella lives”, som hyllar några av Vivians stora förebilder, jazzikoner som Ella Fitzgerald, Shirley Horn, Monica Zetterlund, Nina Simone, Wayne Shorter med flera. Allt detta varvas med egna kompositioner i starka arrangemang av rytmsäkra pianisten / kontrabasisten och kompositören Martin Sjöstedt som också leder bandet. Sjöstedt är bekant för storbandet sedan tidigare då han genom åren återkommande gästat på kontrabas och även spelat med jazzeliten runt om i världen.

----------------------------

Jerker Johansson Band med Kicki Enqvist
Lördag den 2 feb. kl. 13.30
Verandan Piteå Stadshotell


Jerker Johansson Kvartett har spelat ihop sedan 1981. Ca tio år senare anslöt sig Kicki Enqvist till bandet under en Estlandsturné. Då bildades Jerker Johansson Band med Kicki Enqvist. Bandet har framträtt på jazzklubbar och festivaler i och utanför länet och landet. På repertoaren hittar man såväl svenska visor som amerikanska jazzstandards samt eget material. Kicki Enqvist, sångerska/kompositör/textförfattare. Jazzsångerska som stått på scen i många sammanhang. Stadigt återkommande gäst hos oss. Hoppas det fortsätter så. Tommy Lakso flyhänt gitarrist med världen som arbetsfält. Arrangerar och komponerar. Jerker Johansson, trummor. Kulturprofil från Gällivare med jazzen i blodet. Flitigt anlitad trummis. Gert Dahlström svängig kontrabasist som spelat med många artister i olika konstellationer. Tomas Henriksson tenorsaxofonist från Gällivare spelade senast i Polen och Italien.

----------------------------

Tre Tenorer
Lördag den 16 feb. kl. 14.00
Kaleido

Leif Larsson, Peter Lindqvist och Henrik Blommé tenorsaxar, Jonas Andersson piano, Sune Wiklund bas och arrangemang och Carl-Erik Schwartz trummor.

”Att lyssna på inledningslåten ”Four Brothers” är som att höra en miniupplaga av Woody Hermans orkester med mustiga sax-stämmor och svängigt komp. Solisterna håller sig i trakterna av originalbröderna Stan Getz, Zoot Sims och Herbie Stewart. Till allmän glädje följer ”Early Autumn”. Nu börjar alla bli varma i kläderna, solona blir vassare och blåsarnas skilda personligheter framträder. Lindqvist är den rörligaste och mest välformulerade, Blomme den busigaste med en fot i röjar-bluesen. Kapellmästare Larsson står förankrad i en tradition som utgår från Coleman Hawkins. Vi ska inte glömma pianisten Carlsson, som aldrig är svarslös. Flyhänta, stabilt byggda solon rinner ur hans fingrar. Herrar Wiklund och Schwartz är pålitligheten själv och den förstnämndes arrangemang är en fröjd att lyssna till”.
Recension av Gunnar Wiklund i ”Folkbladet-Facebook” 2018-11-02

----------------------------

Klas Toresson med Daniel Svensson Trio
Lördag den 23 feb. kl. 19.30
Kaleido


Klas Toresson med Daniel Svensson Trio är en ny svensk jazzgrupp bestående av fyra framstående musiker från Stockholm. Med den numera ovanliga sättningen tenorsax, gitarr, piano och kontrabas infinner sig ett särskilt varmt och energiskt sväng när dessa musiker möts. Tillsammans tolkar de låtar från swing-och beboprepertoaren. Kvartetten har hämtat inspiration från bl.a. grupper som Stan Getz with Oscar Petersen trio. Klas Toresson är verksam med sin egen kvartett och trio och med band som Glenn Miller Orchestra. Lisa Björänge Quintet, Blue House Jazz Orchestra. Claes Jansson, Peter Asplund Big Band, Kustbandet och Vocation. Klas spel präglas av fin ton, fantastiskt sväng och mycket värme. Gitarristen Daniel Svensson har ett sound med rötter i swing bebop och cooljazz. Han är i dag verksam både med sin egen kvartett och med musiker som Jan Allan, Georg Riedel, Gunnel Mauritzson, Per Thornberg, Island Östlund och Erik Palmberg. Pianisten Leo Lindberg har trots sina unga år spelat med de flesta svenska framstående musiker och gjort uppskattade turnéer både i Sverige och utomlands. Leo har spelat med bl.a. Bernt Rosengren, Nisse Sandström, Amanda Sedgwick och kanadensaren Grant Stewart. Niklas Fernqvist turnerar flitigt både i Sverige och runt om i världen. Niklas har spelat med bl.a. Isabella Lundgren, Karin Hammar, Vivian Buczek, Klas Lindqvist och Lina Nyberg.

----------------------------

Musik Västernorrland presenterar ”Baritone Rhapsody”
Söndag den 3 mars
Studio Acusticum Två Kök kl. 15.00

Förband från Framnäs kl. 14.15 i foajén

Joan Chamorro barytonsax, Fredrik Carlqvist tenorsax, Fredrik Lindborg barytonsax och basklarinett, Joan Mar Sauque trumpet, Joan Codina trombon, Daniel Tilling piano, Martin Sjöstedt kontrabas och Daniel Fredriksson trummor.

Välkomna till en hyllning av jazzens barytonsaxofonister!
Joan Chamorro från Barcelona är musikalisk ledare för detta project. Han är en strålande barytonsaxofonist och har samlat musik till ett program av kända representanter för instrumentet som Harry Carney, Gerry Mulligan, Lars Gullin, Pepper Adams, Serge Chaloff bland andra. I spännande arrangemang får vi en musikalisk resa med barytonsaxen och dess utövare i focus. Förutom att associeras med kända orkestrar ledda av Duke Ellington, Thad Jones och Woody Herman m.fl. har baryton-saxofonen haft en något undanskymd roll som soloinstrument i mindre band. Lite märkligt kan tyckas trots ovan nämnda stjärnor och instrumentets personliga klang.

Jazz i Piteå har Årsmöte söndag den 3 mars på Acusticum  kl. 17.00 direkt efter konserten ”Baritone Rhapsody”. Välkommen!

----------------------------

Norrbotten Big Band & Samuel Ljungblahd
Fredag den 8 mars kl. 19.00
Studio Acusticum Black Box


”I grund och botten blir det härlig gospel. Svängigt, glatt och medryckande. Jag jobbar mycket med att få publiken till att vara delaktig. Jag vill få människor att sjunga med och känna att de gör konserten tillsammans med oss som står på scenen. Det ska finnas något för alla i repertoaren. Först då är jag nöjd.” Det är fina ord som kommer från Sveriges allra största gospelröst – Samuel Ljungblahd. Efter sitt framträdande vid prins Carl-Philip och prinsessan Sofias bröllop 2015 har efterfrågan efter Ljungblahds varma person och stora röst fullkomligt exploderat och han ger idag konserter världen över.

----------------------------

Jazz på verandan
Lördag den 23 mars kl. 13.30
Piteå Stadshotell

----------------------------

Norrbotten Big Band med Mikael Augustsson & Gustavo Bergalli ”Quilombo (Kilombo)!
Fredag den 12 april kl.19.00
Studio Acusticum Black Box


Här får vi möta landet Argentina i ett exklusivt program där influenser från den argentinska folkmusiken och tangon blandas med klassiker av de största inom latinsk jazz. Det spanska ordet quilombo betyder i folkmun ungefär kalabalik eller maxade känslor – något som är lite hetsigt, intensivt och rörigt. Ett uttryck som passar bra in på programmet som eftertraktade bandoneonisten Mikael Augustsson och svensk-argentinske världstrumpetaren Gustavo Bergalli presenterar. Nya infallsvinklar och spännande tolkningar som kombineras med styrkan i Norrbotten Big Band genomsyrar hela programmet i skräddarsydda arrangemang av Mikael Augustsson och Joakim Milder

----------------------------

Ungdomssektionens arrangemang
Lördag den 27 april
Kaleido kl.?