Program hösten 2017

Föreningen Jazz i Piteå fortsätter succén med att förlägga konserter med proffsmusiker till 2 KÖK Acusticum. Tillgången till mat och bar känns viktig för den fullödiga jazzupplevelsen. En konsert förläggs till Framnäs folkhögskola och en till Kaleido. Riktiga höjdare under våren var konserterna med Rigmor Gustafsson och Vivian Buczek.

Välkommen till våra konserter!

Vi ger dig den totala jazzupplevelsen.

----------------------------

Bernt Rosengren Quartet och Christina Gustafsson
Söndag 17 sept. kl. 16.00 

2 KÖK Acusticum

IMG_4485XL.jpgChristina Gustafsson  

Foto: Sune Andersson

Bernt 1 photo Kenneth Sandelin.jpgBernt Rosengren Quartet.

Foto: Kenneth Sandelin

Bernt Rosengren tenorsax, Stefan Gustafsson piano, Hans Backenroth bas, Bengt Stark trummor och Christina Gustafsson sång

Bernt Rosengren räknas som en av de största inom jazz någonsin. Han har genom åren jobbat med Lars Gullin och Don Cherry m.fl. Han har erhållit fem stycken ” Gyllene skivor”- något som ingen annan svensk musiker uppnått.

Stefan Gustafsson studerade både piano och trumpet vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Stefan är en lyhörd och driven pianist som spelat med Nisse Sandström och Gunnar Sandström m.fl.

Hans Backenroth är en av Skandinaviens främsta basister och har jobbat med Monica Zetterlund, Arne Domnérus, Putte Wickman, Clark Terry, Toots Thielemans m.fl. Han återfinns på ca 150 CD-skivor.
Bengt Stark hör till eliten av våra jazztrumslagare och har spelat med bl.a. Kenny Drew, Horace Parlan och Clark Terry.

Christina Gustafsson är etablerad på den svenska jazzscenen och en av våra mest hyllade jazzsångerskor. Tillsammans med Rigmor Gustafsson tilldelades Christina 2012 års Anita O´Day pris med motiveringen: ” Rigmor och Christina Gustafsson tillhör eliten av Europas jazzsångerskor..”

----------------------------

NBB och Knower
Söndag 24 sept. kl 16.00

Black Box Acusticum
300-dpi-knower-2015-pic-11.jpg

Knower. Foto: Pressbild

Norrbotten Big Band och Los Angeles-duon KNOWER bestående av trummisen Louis Cole och sångerskan Genevieve Artadi.

Båda har en stabil jazzbakgrund, så de vet vad de ger sig in på i ett samarbete med NBB och en inspirerande fusion av pop, funk, jazz, electronica och häftiga beats. Joakim Milder kan utlova en föreställning snarare än en konsert. Genevieve Artadi är en fantastisk sångerska och Louis Cole är en briljant trummis. Dessutom är Louis utbildad i filmmusik och båda jobbar med animationer, grafik och filmer som de projicerar på dukar under sina konserter. Så det här blir en upplevelse för många sinnen.

----------------------------

Elisabeth Kontamanou Group
Söndag 8 okt. kl. 15.00

2 KÖK Acusticum
Elisabeth Kontamanou bild.jpg

Elisabeth Kontamanou

Elisabeth Kontamanou sång, Anders Ekholm sax, Pelle Karlström piano, Christian Paulin bas och Janne Kullhammar trummor

Hans-Erik Bergman – Sundsvalls Tidning skriver om Elisabeth Kontamanou:” Jag hade inte en susning om vem Elisabeth Kontamaou var och var hon hörde hemma sångmässigt. Hon har sina rötter i Frankrike och Afrika, men har efter 10 år i New York fått en stor kärlek för den amerikanska jazztraditionen, vilket hon visar i en rad klassiker. Hon beskrivs med en röst lika själfull som Sarah Vaughan, mjuk, och fyllig som Dianne Reeves och med samma intensiva glöd som Nina Simone.


----------------------------

Per Ödberg Quartet
Fredag 13 okt. kl. 18.00

Aulan Framnäs folkhögskola

Per Ödberg gitarr , Danne Johansson trumpet och flygelhorn, Christian Sundeqvist trummor och Arne ”Basse” Hagström bas.


Bandledaren Per Ödberg frilansar som musiker, låtskrivare, producent, inspelningstekniker och pedagog. Han är uppvuxen i Luleå men bor i Göteborg sedan 10 år. Han har studerat på musikhögskolorna både i Piteå och Göteborg. Han har jobbat med musiker som Robert Nordmark, Pierre Swärd, Jan Allan och Ewan Svensson för att nämna några band. Henrik Bergkvist skriver 2010 i Norra Skåne: ” Det här är en kille som kommer att swinga sig in i den svenska jazzens finrum.” NSD:” Hans läckra spel, läckra originalkompositioner och hantering av standards får en att vilja trilla av stolen flera gånger under kvällens jazzkonsert.”

Dan Johansson är bosatt i Luleå, medlem och solist i Norrbotten Big Band. Han har bl.a. jobbat med Magnus Lindgrens Radiojazzgrupp, Visby Storband och Håkan Broströms New Places Orchestra.

Christian Sundeqvist bor i Uppsala och försörjer sig som frilansande musiker. Han har bl.a. spelat med Kjell Öhman five.

Arne ”Basse” Hagström bor i Öjebyn och är numera ledare för Musikhögskolan i Piteås kandidatutbildning i Jazz. Han har studerat på Framnäs folkhögskola, Studiomusikerlinjen i Piteå, New York och Los Angeles. Han spelade i många år med vibrafonisten Arno Gullberg . Han har även spelat med Kjell Öhman, Marianne Racine-Granvik och ROXY storband. Låtmaterialet som gruppen spelar är genomgående högklassigt och
varierat.

 


----------------------------

Norrbotten Big Band och Sgt. Pepper´s Lonely Hearts Club Band
Söndag 29 okt. kl. 16.00

Black Box Acusticum
django-bates-foto-ben-knabe.jpg

Django Bates  Foto Ben Knabe

Norrbotten Big Band med Django Bates keyboard och sång, Peter Bruun trummor och sång, Martin Dahl sång och gitarr, Jonas Westergaard elbas och sång. Stuart Hall gitarr, violin och diverse stråkinstrument.

Många minns exakt var de befann sig, när de för allra första gången hörde Beatles Sgt. Pepper´s Lonely Hearts Club Band spelas. Året var 1967 och ett skivsläpp av Beatles fick västvärldens ungdomar att stanna upp. Nu har det gått femtio år sedan releasen och under året kommer vi förmodligen att få höra både nya tolkningar och hyllningar till denna musikaliska milstolpe. En av dem som nu ger sig i kast med Sgt. Pepper är Django Bates, en av förgrundsgestalterna i den brittiska jazzrenässansen som tog fart i slutet av 1980-talet. En multiinstrumentalist och kompositör som ” rör sig mellan olika genrer lika egensinnigt som en ekorre hoppar bland skogens grenar”, som en recensent skrev efter hans framträdande tillsammans med Norrbotten Big Band på Kulturens hus 2013. Det är med spänning vi ser fram emot resultatet av Bates möte med Beatles klassiker – genredefinitioner har aldrig hindrat honom.


----------------------------

Danne Johansson Group
Söndag 5 nov. kl. 16.00

2 KÖK Acusticum
Danne Johansson.jpg

Danne Johansson

Danne Johansson trumpet och flygelhorn, Magnus Dölerud sax, Torbjörn Gulz piano, Palle Danielsson bas och Kristian Leth trummor

I denna grupp samlas fem musiker vars vägar under åren korsats i en rad olika konstellationer. Nu sammanstrålar de för att skapa en svensk / dansk grupp med en mängd rutin. Med dessa musiker följer en lång lista av samlade project och ensembler, från Keith Jarretts Europeiska kvartett, via Fredrik Norén Band till en mängd av Sveriges och Danmarks mest framstående storband, ensembler och internationella samarbeten. Vi kan därför bjuda på en fin repertoar med en väl avvägd mix av nyskriven och äldre musik. Allt framfört i ett kommunikativt, kreativt, rytmiskt och melodiskt flöde.

Dan Johansson spelar trumpet / flygelhorn i Norrbotten Big Band och är en mycket väletablerad jazzmusiker som har spelat / spelar med den svenska och den internationella jazzeliten.

Magnus Dölerud blev redan under sina studier på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm medlem i legendariska Fredrik Norén Band, vilketkom att bli en viktig utgångspunkt de kommande åren med konserter över hela Sverige och en turné till USA.

Torbjörn Gulz har sedan början av 90-talet varit en av våra mest anlitade pianister. Han startade karriären i Fredrik Norén Band, vilket ledde till turnéer i Europa, Asien och USA. Han är en mycket uppskattad lärare på Musikhögskolan.

Palle Danielsson är en av våra internationellt mest kända musiker och en svensk legendar. Från karriärstarten i Stockholm i början av 60-talet och framåt har Palle spelat med flera av jazzens riktigt stora musiker som Bobo Stensson, Michael Petrucciani, Charles Lloyd, Bill Evans och Tomasz Stanko och har varit medlem i legendariska Keith Jarrett European Quartet.

Kristian Leth har under de senaste tjugo åren hörts i ett flertal projekt och konstellationer, bl.a. tillsammans med Jacob Fisher. Under flitigt turnerande i USA, Asien och Europa har Kristian spelat tillsammans med Eric Alexander, Benny Golson, Tim Hagens och Dave O´Higgins.


----------------------------

ECAROH
Söndag 19 nov. kl. 16.00

2 KÖK Acusticum
Ecaroh bild.jpg

Ecaroh

Nils Jansson trumpet, Fredrik Lindborg tenorsax, Carl Orrje piano, Kenji Rabson bas och Daniel Fredriksson trummor

Några pressklipp från Bangen Jazz och Bluesfestival 2015: ”Bangens bästa inslag var den fenomenala gruppen Ecaroh. Horace baklänges. Alltså en hyllning till pianisten Horace Silver (1928-2014). Somsig bör inledde gruppen med just Silvers komposition Ecaroh. Ur den digra kompositionsfloran finns en hel del att välja av. Vi fick höra Senior Blues, Strollin´,Tokyo Blues och den snabba 608. I Nils Janssons fina trumpetsolon märktes faktiskt influenser av Kenny Dorham och kompet smälte bra in. Horace Silver skulle nog ha blivit glad om han hört sina kompositioner så här briljant framförda. ”-Orkesterjournalen
”Nästa höjdare blev gruppen Ecaroh som spelar budskapsjazz i pianisten och kompositören Horace Silvers femtio-sextiotals idiom. Det är en stilart som fortfarande tilltalar och inspirerar såväl musiker som spisare. Vilket gäng! Gruppen var ytterst inkörd i Horace musik men hade en egen profil i de många solon som presenterades. De var inga epigoner. Tvärt om hade solisterna en skarp profil som gör gruppen till en av landets företrädare för stilsorten. Rader av högklassiska solon ekade ut i tältet till publikens stora förtjusning. I konserten ingick bland annat teman som ”Ecaroh”,” Filthy Mc Nasty”, Strollin´”, ”Room 608”, samt Silvers vackra ballad ”Peace ” där Kenji Rabson var i fullt focus, där publiken visade stor uppskattning. Det gäller också hela bandet som svarade för en av festivalens jazzmässigaste inslag. Kallar det gärna fullkornsjazz.” Göran Olsson / Gävle Dagblad

----------------------------

Leon Falk Satchmo Tribute
Söndag 26 nov. kl. 14.00

Kaleido
Louis-Armstrong.jpg

Louis Armstrong

Leon Falk trombon och sång, Erik Tengholm trumpet och kornett, Adam Falk klarinett, Uno Dvärby banjo och Sara Karkkonen piano

Leon Satchmo Tribute är en djupdykning i Louis Armstrongs musikaliska värld – en av 1900-talets absolut mest betydelsefulla musiker. Med samma klassiska ”Hot Five”- sättning som i de legendariska studiosessionerna på 20-talet har Leon Falk Satchmo Tribute med noggrannhet tagit sig an Louis Armstrongs musikaliska arv och framför musiken med känsla och liv.

Trumpetaren och kornettisten Erik Tengholm är en ”rising star” inom både den moderna och den klassiska jazzen och behärskar den unika spelstil som vi förknippar med Louis Armstrong.

http://leonfalk.se/satchmo

----------------------------

Norrbotten Big Band och Composer in Residence Outi Tarkiainen
Söndag 26 nov. kl. 16.00

Black Box Acusticum
outi-1-sigel-thumbnail.jpg

Outi Tarkiainen

Rovaniemibördiga Outi Tarkiainen har studerat både jazz och klassisk komposition vid Sibeliusakademin, i Miami och vid Guildhall School i London. Hon har samarbetat med många orkestrar i olika musikaliska sammanhang.
Tarkiainen har redan jobbat med Norrbotten Big Band vid två tillfällen och 2013 gav man ut den gemensamma skivan ”Into the Woodland Silence” som fick ett mer än utmärkt mottagande av både publik och recensenter. Och under 2017 är det dags för ny ljuv musik för nu återkommer Outi som huskompositör, Composer in Residence.

----------------------------

Elisabeth Melander & JazzAppear

Söndag 3 dec. kl. 14.00

Kaleido

EM.jpg

Elisabeth Melander

Elisabeth Melander sång, Anders Bergcranz trumpet och flygelhorn, Inge Petersson Lindbäck tenor-och sopransax. Håkan Rydin piano, Göran Schelin bas och Lars Beijbom trummor.

Elisabeth Melander, en av Sveriges stora jazzröster är tillbaka på jazzscenen i en efterlängtad comeback. Här tillsammans med några av landets främsta musiker. Vi möter inte bara en sångerska med sitt komp utan en komplett jazzgrupp där rösten också är ett viktigt instrument. Elisabeths själfullhet, hennes varma uttryck och känsla tillsammans med en unik improvisationskonst präglar gruppen JazzAppear - där spontanitet, samspel och glädje samsas. Redan för 30 år sedan startade hon upp den första utbildningen för jazzsångerskor i Sverige, där flera av dagens aktuella sångerskor är fostrade. I rollen som lektor i sång på Musikhögskolan i Malmö har hon nyligen startat upp en jazzutbildning för sångare vid National Music Academy i Hanoi med fortsättning i Ho Chi Minh City, Vietnam. Håkan Rydin – piano har en imponerande meritlista och har spelat med storheter som Thad Jones, Red Mitchell, Etta Cameron och Arne Domnerus. Mest känd har han nog ändå blivit som ledare för den legendariska Malmökvartetten Nexus.

Göran Schelin är en efterfrågad basist, kompositör och bandledare. Aktiv musiker sedan 30 år, som har gjort turnéer både i Sverige och utomlands.

Lars Beijbom är en gedigen arrangör, kompositör, producent och trumslagare. Efter studier på Berklee i USA kom han till Stockholm hösten 1975 och inledde direkt ett samarbete med Red Mitchell. Senare har han arbetat med bl.a. Dionne Warwick och Dee Dee Bridgewater. Anders Bergcranz är en av vårt lands främsta trumpetare med hela världen som arena, både som gästsolist och med egna grupper. 2007 fick han Orkesterjournalens ”Gyllene skiva” och Sveriges Radios pris ”Jazzkatten” för årets bästa svenska jazzmusiker.

Inge Petersson Lindbäck – tenor / sopransax- är mest känd som musiker och flitigt lanserad solist i Tolvan Big Band, där han har varit med sedan 1987 och sedan dess orkestern trogen.