Program våren 2018

Välkommen till våra konserter!

Vi ger dig den totala jazzupplevelsen.

----------------------------

Gällivare Hot Five

Lördag 20 jan. kl. 14.00

Kaleido

Gällivare Hot Five

Kicki Enqvist sång, Tommy Lakso gitarr, Lars-Erik Sundqvist gitarr, Dan Engman gitarr och Gert Dahlström kontrabas

Gällivare Hot Five spelar musik i Django Reinharts anda. Gruppen har funnits i 36 år. Första mötet skedde i Gällivare Folkets Hus, Blodiga yxan, våren 1981. Då träffades Lars-Erik Sundqvist, Tommy Lakso, Marcus Falk och Dan Engman vid ett musikcafé. Efter en snabb repetition i köks-regionerna framfördes ett par låtar á la Franska Hotkvintetten. Sommaren 2014 blev gruppen inbjuden att spela vid Festival Django Reinhart de Samois-sur- Seine. Franska Hotkvintetten blandade det romska musikarvet vars rötter fanns i Indien och arabländerna, med franska chansons och amerikansk jazz till en musikstil som aldrig tidigare hörts. Denna musikstil kallas numera Gypsy-jazz eller Manouche och anses vara den enda jazzform som uppstått i Europa. Gällivare Hot Five strävar efter att spela musik i samma anda som Franska Hotkvintetten. Liksom förebilderna tar man därför även in samtida låtar och ”hottar till” dessa. Gällivare Hot Five är därmed inte renodlade traditionsbärare utan vårdar snarare traditionen att spela bra samtida musik på ett sätt som fungerar i en typisk hotkvintett. Allteftersom åren gått har gruppen förändrats både vad gäller namn, medlemmar och instrumentation.

----------------------------

Northern Light Kielse Combo
Tisdag den 23 jan. kl. 19.00

Kaleido

Alexandra Lipinski sång, Wojciech Lipinski gitarr, Tommy Lakso gitarr, Johan Tegheim piano, Hugo Löf kontrabas och Benjamin Andersson trummor.

Repertoaren består av jazzstandards och någon duolåt av våra polska vänner.

----------------------------

Norrbotten Big Band och Kristin Amparo

Fredag 2 feb. kl. 19.00

Acusticum Black Box

Kristin Amparo

Om musikern Kristin Amparo har det bland annat sagts att hon är det närmaste Sverige kommit Ella Fitzgerald och Amy Winehouse i en och samma person – inget dåligt omdöme för en ung sångerska med framtiden för sig. Med sin mångfacetterade musikalitet står hon medvetet över alla genregränser och rör sig gärna fritt – från jazz, blues och soul till punk, hip hop och house och hon brinner ständigt för nya musikaliska möten och utmaningar. Norrbotten Big Band har hon samarbetat med tidigare. Till samarbetet med Norrbotten Big Band kommer Kristin Amparo bland annat att komponera ny musik som arrangeras för storband av Joakim Milder.

----------------------------

Jan Lundberg Septett

Lördag 10 feb. kl. 14.00

Kaleido

Jan Lundberg Septett

Jan Lundberg tenorsaxofon, Amanda Clarin trumpet och sång, Erik Holmström vibrafon, Joakim Toft gitarr, Johan Tegheim piano, Roger Stenberg bas och Ulf Degerman trummor

Jan Lundberg septett spelar svängig och melodisk klassisk jazz från jazzens guldålder.


----------------------------

Framnäs jazzlinje och Dans och Musikskolan

Lördag 3 mars kl. 14.00

Kaleido

Nyinsatt konsert på Kaleido

Märta Dahlström sång
Kajsa Lindberg piano
Hugo Löf kontrabas
Benjamin Andersson trummor

----------------------------

Bohuslän Big Band & Rigmor Gustafsson

Söndag 4 mars kl. 16.00

Acusticum Black Box

Bohuslän Big Band och Rigmor Gustafsson

A worldclass jazz orchestra är ett uttryck som ofta hörs från musiker, solister, kompositörer och dirigenter som gästat Bohuslän Big Band och dess ensembleform som värnar om traditioner samtidigt som den tänjer på de kreativa gränserna och som inte räds någonting i musikens värld. Med en väl avvägd balans mellan tradition och nytänkande ligger bandet i framkant och har en fantastiskt renommé världen över. I denna produktion som är ett utbyte mellan Norrbotten Big Band och Bohuslän Big Band presenterar man en älskad sångsolist i form av Rigmor Gustafsson. Rigmor är idag en av de ledande jazzvokalisterna i Europa och har släppt nio skivor varav tre sålt guld. Nu ser vi fram emot att höra henne i detta spännande samarbete med Bohuslän Big Band.

 


----------------------------

The Paterson Project

Söndag 11 mars kl. 15.00

2 KÖK Acusticum

Ben Paterson

Ben Paterson piano och sång, Erik Söderlind gitarr och Neal Miner bas

Den amerikanska pianisten Ben Paterson kommer till Sverige för en turné. Tillsammans med den hyllade svenska jazzgitarristen Erik Söderlind och New York-basisten Neal Miner bildar han trion The Paterson Project. ”Vi har ett brett musikaliskt anslag och knyter samman Bob Dylans låtskatt med den jazztradition som Nat King Cole och Oscar Peterson står för. Dessutom framför vi eget material”, berättar gitarristen Erik Söderlind. Nat King Cole och Oscar Peterson blev stilbildande i det avskalade trioformatet. Uppbackad av en gitarrist och en basist framträdde derasgenialitet tydligt. Både musiken och musikerna fick ett friare och personligare uttryck. Erik Söderlind och Ben Paterson har turnerat tillsammans tidigare. Beslutet att ta triokonceptet vidare föddes när Erik var i New York förra året och medverkade på en inspelning där Ben visade att han inte bara är en fantastisk pianist utan även en utmärkt sångare. Det är inte bara Erik Söderlind som har kopplingar till Sverige. Ben Paterson har svenskt påbrå. Hans mamma kommer från det lilla samhället Kälarne i Jämtland.


----------------------------

Tia Fuller Quartet

Lördag 24 mars kl. 15.00

Acusticum Black Box

Tia Fuller

Tia Fuller altsax, Mimi Jones kontrabas, Shamie Royston piano och Joe Dyson trummor

Tia Fuller är kanske mest känd för den breda allmänheten som saxofonist med popartisten Beyoncé. Men faktum är att hon för det mesta sysslar med jazzmusik både som musiker och bandledare samt som professor i jazz vid Berklee School of Music i Boston. Tia Fuller har spelat över hela världen med sin egen kvartett men även som medlem i grupper ledda av t.ex. Esperanza Spalding, Dianne Reeves, Geri Allen, Joe Faddis m.fl. Mimmi Jones är en av de mest efterfrågade unga basisterna i branschen med en egen gryende karriär som bandledare. Shamie Royston är äldre syster till Tia och leder sin egen trio som fått fin kritik för sin skiva ” Portraits ” i amerikanska Jazztimes. Hon spelar med kraft och energi. Joe Dyson är gruppens ende manlige medlem och han härstammar från New Orleans. Ytterligare en i raden av fantastiska trumslagare från denna jazzens födelsestad. Joe har spelat med bl.a. Nicholas Payton, Donald Harrison, Lonnie Smith samt ChristianScott.


----------------------------

Staffan Öberg Nonet

Söndag 8 april kl. 15.00

Acusticum Black Box

Staffan Öberg Nonette

Staffan Öberg barytonsax, Henrik Blommé alt. Petri Kivimäki tenorsax, Lars-Göran Uhlander altsax, Eva Henriksson trumpet, Eilert Thulin trumpet och flygelhorn, Mikael Elofsson trombon, Thomas Olsson piano, Jan Östlund bas och Sten Öberg trummor

Gunnar Wiklund skriver: ” Det är bara att konstatera att det här är Umeås jazzmusikaliska flaggskepp. Ensemblespelet är ”spot on”, de sex blåsarna andas som en sammanhållen organism och Jan Östlunds bas och Sten Öbergs trummor har ett mäktigt driv som ger trygghet och inspiration. Det lyser om bandet och med sådan spelglädje vågar vi hoppas på fler högtidsstunder i framtiden.” Gruppen håller fast vid musik av Miles Davis, John Coltrane, Charles Mingus och Wayne Shorter. Dessutom en del fina standardlåtar och några egna kompositioner.

----------------------------

Norrbotten Big Band och Vein ” Symphonic Bebop”

Fredag 20 april kl. 19.00

Acusticum Black Box

Vein

Michael Arbenz piano, Thomas Lähns bas och Florian Arbenz trummor

Att tänja på musikaliska gränser är inte sällan ett tema när det kommer till Norrbotten Big Band och dess samarbeten med artister och musiker från hela världen, något inte minst årets program vittnar om. När storbandet nu slår sig samman med den schweiziska jazztrion VEIN för en konsertturné vänder man sig gemensamt åt ett litet ovanligare håll i sammanhanget, nämligen till konstmusiken, och plockar upp musik av bland annat Maurice Ravel och bjuder på en härlig musikmix. I den första delen presenteras musik av den schweiziska jazztrion VEIN, som låtit höra om sig för sin förbluffande musikaliska samhörighet och sina intressanta arrangemang och kompositioner. VEIN har med sig ett arrangemang för storband och pianotrio av Maurice Ravels välkända Boléro. I den andra delen av konserten med Norrbotten Big Band och konstnärlige ledaren Joachim Milder bidrar de å sin sida med ett arrangemang av Arnold Schönbergs kammarsymfoni, arrangerad för storband och pianotrio. Förutom de klassiska inslagen fullbordas konserterna av ny musik komponerad av musikerna både i Norrbotten Big Band och i VEIN.

----------------------------

Ungdomssektionen 

Arrangemang någon gång i maj med

utdelning av Jazz i Piteå:s stipendium.

----------------------------

Badhusparken och PDOL

Två konserter i Badhusparken i juli med lokala band och ev. en

konsert under PDOL.