Program våren 2020

----------------------------

Drei Trocaderos

måndag den 13 jan. kl. 19.00

Kaleido

----------------------------

Erik Palmberg med Karin Hammar

Lördag den 1 feb. kl. 19.00

Studio Acusticum Black Box

Erik Palmberg och Karin Hammar

Erik Palmberg trumpet o flygelhorn, Karin Hammar trombon, Anton Dromberg piano, Niklas Wennström kontrabas och Sebastian Voegler trummor.

Erik Palmberg Quartet featuring Karin Hammar gjorde sin första konsert tillsammans på Stockholm jazzfestival i oktober 2018. Detta var en riktig fullträff. Orkesterjournalen skrev:” Erik Palmberg satte det avskalade, melodiskt lyriska i focus. Palmberg är mycket av en traditionsbärare med sina musikaliska rötter i den mjukare delen av neobopen och han har en koncentrerad, återhållsam och respektfull spelstil.” ” Musiken har en luftig, lyrisk, nordisk touch.” Gruppen spelar utvalda standards och ett par kompositioner som Karin har arrangerat.  Med i gruppen är de fenomenala musikerna Anton Dromberg, piano, nyutexaminerad från Kungliga musikaliska högskolan i Stockholm, och en av de mest spännande jazzpianisterna i Sverige. Niklas Wennström, kontrabas, var med i Fredrik Norén Band och spelar regelbundet med Sveriges jazzelit. Sebastian Voegler, trummor, har spelat med de flesta på den svenska jazzscenen men även internationellt. Utbildad i New York och hörs numera ofta med Agnas bröderna m.fl.

----------------------------

”Broadway”  Norrbotten Big Band med Ellen Andersson 

Fredag den 7 feb. kl. 19.00

Studio Acusticum Black Box

EllenAndersson. Foto Satu Knape.

Säg Broadway och tanken för oss genast till New Yorks storstadsmyller med pulserande gatuliv och blinkande neonskyltar. I över ett sekel har gatan fått ge namn till världens största teaterdistrikt, där inte minst oändligt många älskade musikaler har mött sin publik i framgångsrika uppsättningar.Nu möts jazzsångerskan Ellen Andersson, dirigenten och arrangören Mats Hålling och Norrbotten Big Band för att gemensamt hylla och framföra sina tolkningar av den musikskatt Broadway skänkt oss och som inspirerat jazzmusiker i alla tider. På kort tid har Ellen Andersson etablerat sig som en av de mest framgångsrika jazzsångerskorna i Sverige. Debutalbumet ”I´ll Be Seeing You” utropades 2017 till årets bästa svenska jazzutgåva av Orkesterjournalen och belönades med deras pris Gyllene skivan.

----------------------------

Claire Martin med Martin Sjöstedt Trio

Söndag den 9 feb. kl. 15.00

Studio Acusticum Två Kök

Claire Martin

Claire Martin sång, Martin Sjöstedt piano, Daniel Fredriksson trummor och Niklas Fernqvist basfiol

Uppsalafödde pianisten och arrangören Martin Sjöstedt leder trion bestående av basisten Niklas Fernqvist och trumslagaren Daniel Fredriksson.Martin, en av Sveriges mest talangfulla och omtalade jazzmusiker, har skapat fantasirika nya arrangemang av samtida material exklusivt för Claire Martin. Claire blev professionell sångerska vid 19-års ålder och två år senare förverkligade hon sin dröm om att sjunga på Ronnie Scott´s legendariska jazz klubb i Soho, London. Claire har släppt 20 album. Jazz Times skriver:” Claire tillhör de fyra-fem bästa kvinnliga vokalisterna på planeten.”

Samarbetspart: Musik Västernorrland

----------------------------

Åsa Granlund Jonsson Band

Lördag den 22 feb. kl 13.30-15.00

Fuori (Piteå Stadshotell)

Åsa Granlund Jonsson

Åsa Granlund Jonsson sång,

Mattias Jonsson trumpet och piano, Åke Östman gitarr,

Anders ”Löwis” Löfgren bas, Sören Holmberg trummor

Bandet bjuder på en blandning av standards, eget material

och kända pop-pårlor i jazziga arrangemang

----------------------------

Charlie Parker med HCJO (High Coast Jazz Orchestra)

Söndag 1 mars kl. 15.00

Studio Acusticum Black Box

Dick Oatts.

Fredrik Norén, Hans Bergfors, Lars Pettersson, Lisa Tejde, trumpeter, Kaori Shimizu, Lenart Ödberg, Maggan Sjölander, tromboner, Jan Magnefors, Ulf Ödberg, Mats Bäck, Kjell Norberg, saxofoner, Tom Eddye Nordén kontrabas, Ion Baciu, piano och Per Nordgren gitarr.

HCJO är denna turné toppad med ett par unga jazzmusiker med anknytning till Norrland. Lars Ullberg från Piteå spelar första trombon, Isac Åberg från Skorped spelar trumpet och Henrik Gad uppvuxen i Härnösand numera professionell i Vänersborg spelar tenorsax. Som grädde på moset en av våra bästa yngre trumslagare, bördig från Kalmar numera boendes i Göteborg, Adam Ross. Altsaxofonisten Charlie Parker skulle ha fyllt 100 år 2020. Han dog dock 35 år gammal år 1955, totalt utbränd. Doktorn trodde att han var 65 år. Få jazzmusiker har påverkat utvecklingen av jazzmusiken så mycket som denna gigant. Han var en av förgrundsfigurerna i skapandet av be-bop jazzen och spelade med bl.a. Dizzy Gillespie, Thelonius Monk, Bud Powell, men framför allt var han solist som på egen hand kunde skapa magi. HCJO , Västernorrlands eget storband, firar minnet av Parker genom att tillsammans med solisten Dick Oatts från USA spela musik som förknippas med Parker, antingen som kompositören eller som artisten Charlie Parker. Saxofonisten Dick Oatts är en av vår tids största jazzmusiker med världen som arbetsfält. Samarbetspart: Musik Västernorrland

----------------------------

Drums

Lördag den 7 mars kl. 13.30 – 15.00

Fuori, Piteå Stadshotell

Drums

Gruppen Drums består av Jerry Winblad von Walter, som trakterar flöjt och saxofon. Jerry är en speleman som spelar med stor glädje och fin ton i sina instrument. Den fantastiska sångerskan Kicki Enquist har framträtt i många olika jazzkonstellationer och har erfarenhet av att stå på scen i många olika sammanhang. Johan Tegheim, en mångsidig musiker, spelar i många sammanhang såväl trummor som piano. I gruppen Drums återfinns han vid pianot.Gert Dahlström spelar på sin kontrabas med sväng och pondus.

----------------------------

Kurt Rosenwinkel Standars Trio

Söndag den 15 mars kl. 15.00

Studio Acusticum Två Kök

Kurt RosenWinkel

Kurt Rosenwinkel gitarr, Dario Deidda elbas och Mark Withfield Jr. trummor.

Kurt Rosenwinkel som är född 1970  i USA har en 25-årig karriär inom jazzen. På hans lista över spelkamrater finner vi Brad Meldau, Brian Blade, Mark Turner, Joshua Redman, Chris Potter, Joe Henderson, Paul Montian och Gary Burton. Rosenwinkel är formad inom den rika och djupa jazztraditionen. Han har som ingen annan gitarrist efter hans inträde utvecklat jazzgitarrspelet till nya höjder. I trion hittar vi den nya spännande elbasisten Dario Deidda från Italien samt Mark Withfield Jr. från USA på trummor, bägge två i världsklass. Delikat triojazz på högsta internationella nivå.

Samarbetspart:  Musik Västernorrland

----------------------------

Tonbruket

(INSTÄLLT)

Fredag den 20 mars kl. 19.00

Studio Acusticum Black Box

Dan Berglund bas, Johan Lindström gitarr och pedal steel, Martin Hederos piano, keyboards och violin och Andreas Werliin trummor.

Tonbruket rör sig in i sitt tionde år som band med att släppa sitt femte studioalbum under hösten 2019. De har vunnit Grammis för årets jazz för alla deras tidigare fyra studioalbum trots att deras musik är en svårbeskriven blandning av en massa genrer. Med medlemmar med bakgrund i band som bland annat E.S.T., Wildbirds and Peacedrums och The Soundtrack of our Lives reser musiken från jazz, folk, rock, world och tillbaka igen. Det femte albumet med titeln ”Masters of Fog” släpps av ACT Music hösten 2019.

----------------------------

Danne Johansson Kvartett med Svante Lindqvist

(INSTÄLLT)

Lördag den 21 mars kl. 13.30 – 15.00

Fuori, Piteå Stadshotell

Dan Johansson. Svante Lindqvist

Dan Johansson trumpet, Tommy Lakso gitarr, Jerker Johansson trummor och Hanz de Ward kontrabas

Dan Johansson anses vara en av Sveriges främsta jazztrumpetare i dag och är fast medlem i Norrbotten Big Band. Malmbergssonen Svante Lindqvist började sin musikaliska bana med fiollektioner hos Carl (Kalle) Lagerqvist, gruvarbetare och violinist. Som riksspelman, författare och filosofie hedersdoktor vid Luleå Tekniska Universitet fyller han med sin mångsidighet hela rummet och trollbinder åhörarna från första stund.

----------------------------

Stockholm Swing All Stars

(INSTÄLLT)

Lördag den 28 mars kl.19.00

Kaleido

Stockholm Swing All Stars

Karl Olandersson trumpet och sång, Klas Lindqvist altsaxofon och klarinett, Fredrik Lindborg tenorsaxofon, klarinett och basklarinett, Dicken Hedrenius trombon, Daniel Tilling piano, Göran Lind kontrabas och Mattias Puttonen trummor.

Tanken var att bilda ett band som lanserade de allra bästa jazz och swingmusikerna i Stockholm. De fyra blåsarna i främre raden spelar en viktig roll i bandet. Med skickligt skrivna arrangemang, huvudsakligen av Klas Lindqvist och Fredrik Lindborg, kan bandet spela mjukt som en liten grupp och sekunder senare explodera i ett storbands fortissimo. Rytmsektionen ger bandet en gungande grund för solon och ensemble.Medlemmarna i Stockholm Swing All Stars rankas bland de bästa på deras område i Sverige. Bandet spelar swing och jazz lämplig för både konserter och för dans. De spelar ofta på lindy hop och andra danstillställningar liksom även i konserthallar. Stockholm Swing All Stars har gett ut fem album och en DVD. Det senast utgivna albumet.”In The Spirit of Duke Ellington”, släpptes i september 2018. De turnerar i hela Skandinavien och fyller regelbundet Stockholms konserthus och Göteborgs konserthus.

----------------------------

Norrbotten Big Band med Micke Holm och Stefan Gunnarsson

(INSTÄLLT)

Fredag den 3 april  kl. 19.00

Studio Acusticum

Micke Holm och Stefan Gunnarsson

Micke Holm gick rakt från fabriksgolvet i Munksund in i TV4:as talangstudio där han gjorde rent hus med konkurrenterna. I själva verket är Micke Holm en erfaren sångare efter över 20 år och otaliga turnéer och framträdanden, bland annat med bandet Storstryk från Piteå. Egentligen skulle man kunna säga något liknande om Stefan Gunnarsson, multimusiker av rang och erfaren som få när han 2006 satte sig vid pianot i tv-succén ”Så ska det låta”, en uppgift han tog sig an under inte mindre än fem år. Nu slår de båda sig samman med Norrbotten Big Band för en konsertturné som det kommer att slå gnistor om. Starten skedde med två utsålda konserter under Festspelen i Piteå och fortsätter 2020 med turné i länet där Gunnarsson och Holm får visa upp sin musikaliska mångsidighet i låtar de själva väljer tillsammans med storbandet. Det är med andra ord bäddat för en lustfylld succé.