Program hösten  2018  Jazz i Piteå

Välkommen till våra konserter!
Vi ger dig den totala jazzupplevelsen.

----------------------------

Ullberg & Falk

Söndag 16 sept. kl. 14.00
Kaleido

Lars Ullberg trombon, Hannes Falk Junestav trombon, Britta Virves piano, Johan Tengholm kontrabas och Magnus Jonasson trummor.

Lars Ullberg kommer från Piteå och studerar trombon på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Han och hans kollega Hannes Falk Junestav har satt ihop ett tributeband till ” The Great Kai & JJ, som var en jazzgrupp inom genren swing på 50- och 60- talet med trombonisterna Kai Winding och Jay Jay Johnson som frontmän. De kommer att spela både deras arrangemang och egna kompositioner i samma anda.

----------------------------

Norrbotten Big Band & Sofia Jannok

Fredag 21 sept. kl. 19.00

Acusticum stora salen

Sofia Jannok

Tyvärr så blev konserten inställd.

----------------------------

Bengan Jansson Trio

Lördag 29 sept. kl. 14.00

Kaleido

Bengan Jansson

Bengan Jansson dragspel, Rickard Sandström gitarr och Arne Eriksson kontrabas.

Denna trio spelar en salig blandning av jazz, swing, folkmusik och visor typ Allan Edwall och Ronny Eriksson. Det svänger hejdlöst. Det är med Bengan som med den bortgångne bastitanen Niels-Henning Örsted-Pedersen på sin tid. Han gör det omöjliga möjligt med sitt dragspel. En virtuos är en virtuos! Rickard Sandström är som klippt och skuren för uppgiften i en trio som den här. Han är en effektiv och lyhörd ackompanjatör och tillika en driven solist med fantasi och idérikedom i fingrarna. Arne Eriksson har sting i kompet med linjära basgångar det svänger om.

---------------------------- 

Samuel Muntlin Kvartett 

Söndag 7 okt.  kl. 14.00

Kaleido

Samuel Muntlin Kvartett

Samuel Muntlin saxofon, Filip Ekestubbe piano, Niklas Fernqvist kontrabas och Hannes Sigfridsson trummor.

Saxofonisten Samuel Muntlin jobbar som frilansande musiker och kompositör. Efter sin examen från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm har Samuel jobbat bland annat som orkesterledare på Astrid Lindgrens värld, släppt skiva med sitt eget 16-mannaband ”Samuel Muntlin Group” samt en duo-skiva med kollegan Simon Löfstedt. I Samuel Muntlin kvartett har han med sig några av Sveriges främsta jazzmusiker. Tillsammans skapar de ett lekfullt samspel och en glädjande sväng. Missa inte när denna lovordade kvartett besöker jazzklubben med deras nyutgivna skiva till försäljning! Här bjuds ni på kompositioner av Samuel själv och tolkningar av deras favoriter bland jazzstandards.

----------------------------

Ida Sand

Söndag 21 okt. kl. 15.00

Acusticum Black Box

Ida Sand

Ida Sand, sång och piano (Född och uppvuxen i Norrfjärden), Henrik Jansson, gitarr, Lars ”Larry” Danielsson elbas och Per Lindvall, trummor.

Tre år har gått sedan Ida Sand släppte sin hyllade Neil Young-tribute och nu är hon aktuell med sin femte skiva på ACT/Naxos. Det är ett soul-och funkdoftande projekt som Ida skapat tillsammans med musikervännerna Per Lindvall (tr), Lars ”Larry” Danielsson (bas), Henrik Jansson (git), Jesper Nordenström (org/keys), Magnus Lindgren (sax), och Ola Gustafsson (git) under tre dagars inspelning på anrika Atlantis Studio i Stockholm. Allt under ledning av producenten och trombonisten Nils Landgren. På denna platta samsas låtar av t.ex. The Meters, Al Green, Ray Charles tillsammans med Idas egna kompositioner. Resultatet blir en puttrande och krängande R´n B-gryta som kommer att få kvällen att koka.

” ……. samma konstnärliga nivå som, säg Nina Simone och Norah Jones”

(Bengt Eriksson / Lira)

”…….. innerligt och vackert med inneboende kraft och styrka. Jag bara gapar…….svårt att sluta lyssna…..”

(Jan Gradvall / DI)

----------------------------

Norrbotten Big Band & Träd av ljus

Fredag 26 okt. kl. 19.00

Acusticum Black Box

Lyöstraini

Träd av ljus, Lyöstraini  på älvdalsmål. Så heter den trio tonkonstnärerna Lena Willemark, Anders Jormin och Karin Nakagawa från Japan bildade 2013 och som några år senare belönades med en svensk Grammis för sin kritikerrosade CD-skiva ”Trees of light”. De tre har en minst sagt skiftande musikalisk bakgrund. Lena Willemark med sina rötter i den folkliga älvdalstraditionen, Karin Nakagawa i den klassiska japanska traditionen – hon är en av de främsta artisterna på den 25-strängade konsertkoton, ett mycket gammalt instrument sällan hört utanför Japan – och Anders Jormin, omtalad komponist och kontrabasist med världsrykte inom den samtida improvisationsmusiken.

I det här programmet tar de ytterligare steg in i ett spännande och ovanligt musikaliskt samarbete. Det är sannolikt första gången någonsin en japansk koto delar scen med ett jazzigt storband.

Konserten är uppdelad i två avdelningar. I den första komponerar Anders Jormin två orkesterverk direkt för Norrbotten Big Band. Tanken är okonventionell storbandsmusik med en liten ensembles inkännande lyssnande och de enskilda musikernas egenartade klangfärger.I den andra delen möter Lyöstraini ( kontrabas, koto, röst och violin) Norrbotten Big Band i musik som arrangeras och komponeras av Anders Jormin.

----------------------------

Karl Olandersson Kvartett

Söndag 28 okt kl. 15.00

2 KÖK Acusticum

Karl Olandersson. Fotograf Linn Segolsson

Karl Olandersson, trumpet och sång, Magnus Hjort, piano, Martin Sjöstedt kontrabas och Daniel Fredriksson, trummor.

Karl Olandersson, en av Sveriges främsta jazztrumpetare, har  inspirerats av jazzhistoriens alla trumpetgiganter från Armstrong till Marsalis men ändå hittat ett personligt sätt att uttrycka sig på som präglas av spontanitet, god teknik, distinkt rytmik och harmonik, stor dynamisk spännvidd och ett uttrycksfullt sound. Konserten kommer att innehålla låtar från den nya skivan ”Simple As That”, som släpptes i oktober 2017 med låtar av Olandersson och tolkningar av låtar från The American Songbook.

Trion som Karl omger sig med tillhör landets absolut främsta jazzmusiker och publiken kan se fram emot en färgstark, svängig och omväxlande konsert med ett tätt musikaliskt samspel.

----------------------------

Norrbotten Big Band & Göran Strandberg

Fredag 16 nov. kl. 19.00

Acusticum Black Box

Göran Strandberg                                                                     

Norrbotten Big Bands huskompositör 2018 heter Göran Strandberg som är en namnkunnig veteran inom svensk jazz som pianist, kompositör och arrangör. Under ett års tid ska han nu samarbeta med bandet  och lära känna musikerna och deras möjligheter, något som ska resultera i en konsert. Tillvägagångssättet är unikt inom jazzområdet, men för Norrbotten Big Band börjar det bli en vana – Göran Strandberg blir den femte kompositören i ordningen som får uppdraget. Göran Strandberg är en välkänd pianist från flera olika konstellationer genom åren. Han ingick bland annat i Red Mitchells legendariska grupp ”Communication” och har samarbetat med musiker som Lee Konitz, Dexter Gordon, Art Farmer. Helen Merril, Bernt Rosengren och Clark Terry.  1990 började han som pianist i Stockholm Jazz Orchestra och där fick han också möjlighet att komponera och arrangera musik för bandet.

----------------------------

Norrbotten Big Band & Soulful December

Fredag 7 dec. kl. 19.00

Acusticum Stora salen

Rigmor Gustafsson

Sångerskan och Luleåbon Britta Bergström, som hela sommaren synts i Allsång på Skansen med Sanna Nielsen samlar i denna konsert med Norrbotten Big Band ett skönt gäng med artister.

Britta Bergström säger: ” Det har varit en dröm att få göra denna konsert med Eric Gadd som gäst och i år kunde han till vår stora glädje. Det är mycket fina sångstämmor och blåsarrangemang som vi ska få framföra denna kväll. ”  Eric firar dessutom 30 år som artist. Rigmor Gustafsson har ju etablerat sig som en av våra stora jazzsångerskor , som turnerar runt om i Europa varv på varv. Som vanligt blir det solonummer med NBB men även spännande möten med de andra artisterna på scenen. Elly Eve är en av frontvokalisterna i soulkollektivet Blacknuss i Stockholm. Det är en underbar tjej med utstrålning starkare än solen och stämband av guld. Britta och Elly delar också en förkärlek till gospelmusiken.