Toolkit: actie tegen bloeddadels van Albert Heijn!

CLICK HERE FOR THE ENGLISH VERSION OF THIS TOOLKIT

Terwijl er meer dan 30.000 mensen in Gaza zijn vermoord, verkoopt Albert Heijn Israëlische dadels. Hiermee steunt Albert Heijn de Israëlische oorlogskas en de genocide tegen Palestijnen. Sitin4Palestine NL roept daarom op: demonstreer bij Albert Heijns in het hele land. Albert Heijn, stop de verkoop van bloeddadels. Medemensen, kom in actie tegen de genocide in Gaza en boycot bloeddadels!

Tijdens de Ramadan roepen wij op om op zoveel mogelijk plekken te demonstreren. We doen dit op zaterdagen om 11 uur, 16, 23, 30 maart en 6 april. Organiseer ook een actie bij een Albert Heijn in jouw buurt! Als jij deze toolkit leest ben jij waarschijnlijk iemand die lokaal een actie gaat opzetten. Heel erg bedankt hiervoor! We geven je in deze toolkit praktische tips & achtergrondinformatie.

1: Achtergrondinformatie

Wie zijn wij?

Wij zijn Sitin4Palestine NL, een groep activisten door het hele land die de afgelopen maanden sit-ins organiseerden op treinstations. We hebben zo luid van ons laten horen. Maar nu is het tijd om druk uit te oefenen op de bedrijven die de genocide mogelijk maken!

Waarom boycotten?

Een economische boycott is een beproefd recept tegen Apartheid. Vanaf de jaren zestig ontstond er in Nederland een sterke beweging tegen het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime, zie bijvoorbeeld deze > krachtige poster. In 2005 kwamen 171 maatschappelijke organisaties uit Palestina tot een gezamenlijke oproep tot boycot, desinvesteringen en sancties (BDS) tegen Israël. De oproep tot boycot geldt voor Israëlische producten, bedrijven en instellingen, niet voor individuen.

Boycotten is een manier waarop heel veel gewone mensen samen druk uit kunnen oefenen op het Israëlische Apartheidsregime. Iedereen kan eraan meedoen! Een boycot van 1 bedrijf of product kan ook druk uitoefenen op anderen, waardoor steeds meer bedrijven de banden met Israël verbreken en uiteindelijk de oorlogseconomie verzwakt wordt. Ook is de BDS campagne een politiek signaal aan de samenleving en aan de politiek, waarmee we onze krachtige afkeer van apartheid, bezetting en genocide zichtbaar maken.

Waarom dadels en waarom Albert Heijn?

Er zijn natuurlijk een heleboel producten en bedrijven die het Apartheidsregime steunen. Maar het is super belangrijk om met gerichte campagnes te beginnen, om heel veel druk op enkele bedrijven uit te oefenen in plaats van heel weinig druk op heel veel bedrijven.

De Albert Heijn is de grootste supermarktketen van Nederland. Er was al eerder ophef, omdat Albert Heijn dadels uit bezet gebied verkocht onder het label Israël in plaats van Palestina. Er zijn honderden vestigingen door het land en iedere supermarktlocatie bepaalt zelf van wat ze in de schappen zetten. Iedere bedrijfsleider / eigenaar kan dus zelf bepalen om geen bloeddadels meer te verkopen! Door ons te richten op één bedrijf willen we gericht druk zetten en overwinningen boeken.

Albert Heijn verkoopt al heel lang producten uit de Apartheidsstaat, vooral groente en fruit. Terwijl toegang tot water voor veel Palestijnen in historisch Palestina bewust door Israël wordt afgeknepen, heeft de Israelische agri-industrie vrij toegang. De export van Israelische dadels is hiervan een belangrijk - en symbolisch - voorbeeld. Voor de kolonisatie werden dadels door Palestijnen verbouwd.

BDS Nederland voert ieder jaar tijdens de Ramadan campagne tegen deze bloeddadels waar wij op aanhaken. Zij hebben een campagne-pagina opgezet met meer informatie over alle Israelische dadels die er in Nederlandse supermarkten te vinden zijn. Albert Heijn verkoopt veel dadels van het merk King Solomon, maar ook veel van de medjoul dadels van het huismerk komen uit Israël. Voor nu richten we ons uitsluitend op de dadels. Als het is gelukt om deze uit zoveel mogelijk supermarkten te weren, kunnen we ons daarna gaan richten op bijvoorbeeld avocado’s, aardappelen of granaatappels uit Israël. Of op andere bedrijven!

2: Actie!

In elk geval tijdens de Ramadan worden er iedere zaterdag door heel Nederland acties georganiseerd bij Albert Heijn filialen. Doe jij mee in jouw stad of dorp? Een actie organiseren is makkelijker dan het klinkt! Het fijne is dat een actie zo uitgebreid of simpel kan zijn als voor jou mogelijk is. Heb je niet zoveel tijd maar wil je wel graag bijdragen? Dan kan een actie simpelweg een half uurtje samenkomen zijn voor de Albert Heijn, met een aantal protest bordjes en flyers. Meer tijd en ruimte? Pak dan uit door sprekers uit te nodigen, grote banners te maken en megafoons mee te nemen. We roepen op om jouw actie op een zaterdag om 11 uur te plannen, op 16, 23, 30 maart of 6 april. Maar als je dan echt niet kunt, of als je nog vaker in actie wil komen, kan een ander moment natuurlijk ook. Probeer vooral een tijdstip te kiezen waarop het druk is bij de winkel.

In dit document volgt een lijst met bouwstenen die je kunt gebruiken om jouw actie mee in te vullen. Een actie hoeft niet ingewikkeld te zijn om impactvol te zijn: kies wat voor jou mogelijk is om druk te zetten op Albert Heijn’s bloeddadels!

Stappenplan

Voordat de acties door kunnen gaan moet er van alles gebeuren! Hier een klein overzicht van de belangrijkste dingen.

Meld je actie aan en ga in de Signal groep

Meld je actie aan via ons formulier. Zo houden wij overzicht van waar er acties zullen zijn en kunnen we je toevoegen aan de Signal groep. Om met elkaar te kunnen overleggen, spullen te delen etc is er een Signal groep voor organisatoren. Signal is een app zoals Whatsapp, maar met meer oog voor privacy. Als je je aanmeldt via het formulier kun je ook je telefoonnummer opgeven, dan zetten we je in de groep! Het handigste is als er per locatie maximaal 1 persoon in de groep gaat. Is er iets fout gegaan? Stuur ons een bericht op instagram @sitin4palestine of mail naar  sit-in_for_palestine_nl@riseup.net.

Zoek mede organisatoren

Samen is beter dan alleen, dus vraag eens rond of er in je omgeving mensen zijn die willen helpen met het voorbereiden van de actie! Stuur bijvoorbeeld een vraag rond in een whatsappgroep of benader mensen waarvan je weet dat ze Palestina steunen.

Zoek een filiaal waar bloeddadels verkocht worden

Allereerst: check of de Albert Heijn in jouw buurt dadels verkoopt uit Israël. Zo niet, super! Dan is een protestactie hier niet nodig en kun je kijken of er andere AH supermarkten in de buurt zijn. Zo ja: tijd voor actie!

Brief sturen

In de week van 18 maart 2024 zullen we Albert Heijn landelijk een open brief sturen waarin we van ze vragen de Israelische dadels uit de schappen te halen. We moedigen activisten aan om deze brief lokaal ook voor de protesten door te sturen aan lokale vestigingen. Je vindt een kortere voorbeeldbrief in bijlage 2, onderaan deze toolkit. Als ze niet voor ons protest laten weten dat de dadels uit de schappen gehaald zijn, kun je het protest doorzetten. Verspil geen tijd aan het maken van afspraken over overleg. Zo moeilijk is het niet om geen bloeddadels te verkopen!

Regel flyers!

Er zijn flyers ontworpen voor deze actie. Heb je ze snel nodig? Bedenk hoeveel je er ongeveer nodig hebt en print de flyers bij een drukkerij in de buurt of via websites zoals drukzo.nl of drukwerkdeal.nl. Duurt het nog even voordat je actie plaatsvindt? Dan zijn er misschien al flyers van acties in jouw regio. Check in de Signal groep of iemand flyers naar je kan sturen.

Bestellen. Je kunt het materiaal ook bestellen op de webshop leeslinks.nl. Hier staan de flyers en hier de stickers. Hiervoor betaal je alleen de verzendkosten. Als je het materiaal voor donderdag 12.00 besteld, heb je het voor de acties zaterdag in huis.

Invulling actie

Het allerbelangrijkste: zorg dat er minstens 2 mensen zijn die flyers uitdelen en voorbijgangers vragen om ook bloeddadels te boycotten! Als je met meer mensen bent en wat meer druk wilt zetten, dan kan dat bijvoorbeeld op de volgende manieren:

 • Hou toespraken over de genocide in Palestina en de medeplichtigheid van Albert Heijn en/of schreeuw leuzen. Hier is een lijstje met leuzen. Benadruk vooral dat mensen de bloeddadels van Albert Heijn moeten boycotten natuurlijk! Je kunt een megafoon meenemen om het geluid te versterken, of boxen als je echt een grote actie doet. Je kunt ook Palestijnse verzetsmuziek afspelen.
 • Bordjes en banners: hiermee zorg je dat ook bezoekers die liever niet het gesprek aangaan zien waarom je er bent, en het zorgt ervoor dat je met 1 foto duidelijk kan maken waar het om gaat. Zorg er dus voor dat de hoofdboodschap duidelijk is, bijvoorbeeld met deze teksten:
 • Boycot Israelische bloeddadels
 • Boycott genocide: boycott bloeddadels
 • Albert Heijn, stop financieren van genocide
 • Je kunt ook burgerlijke ongehoorzaamheid doen, demonstreren door acties te doen die niet helemaal mogen. Er zijn bijvoorbeeld stickers die je zelf op Israelische producten kunt plakken. Er zijn ook acties geweest waarbij mensen alle Israelische producten in een winkelwagen laadden en ergens in een hoek achterlieten. Je kunt dan bij een medewerker uitleggen wat je hebt gedaan en waarom.

(Optioneel) meld de actie bij de gemeente

Demonstreren is een grondrecht. Je hoeft dus geen toestemming te hebben voor een demonstratie. Gemeenten vragen vaak wel om een ‘kennisgeving’ te doen van tevoren. Het voordeel van het doen van een kennisgeving is dat je alles van tevoren overlegt en dus minder risico loopt op gedoe tijdens de demonstratie. Het nadeel is dat het erg veel tijd kan kosten, en dat de gemeente beperkingen op kan leggen. Ze kunnen bijvoorbeeld vragen om niet te veel lawaai te maken, of ver van de ingang van de winkel te gaan staan, waardoor je het publiek niet meer goed kan bereiken.

Kijk op de website van je gemeente hoe demonstraties aangemeld moeten worden: via de telefoon, via e-mail of met een formulier? Wat voor informatie moet je aanleveren? Hoe ver van tevoren moet de aanmelding gedaan worden? Meld de demonstratie aan op de aangegeven manier. Laat het ons weten als de gemeente moeilijk doet!

Promotie en pers

Natuurlijk bereik je de winkelbezoekers tijdens jouw actie. Maar door een persbericht te sturen, of een bericht te plaatsen op sociale media, zorg je ervoor dat je nog meer mensen bereikt.

Je kan de afbeeldingen op sitin4palestine uiteraard ook gebruiken. Deel de oproep om bloeddadels te boycotten en naar jouw actie te komen zoveel mogelijk, bijvoorbeeld op je eigen sociale media en in Whatsappgroepen.

Daarnaast kun je een persbericht sturen. Vooral lokale en regionale media besteden graag aandacht aan lokale gebeurtenissen en acties, dus grote kans dat het opgepikt wordt! Google de media in jouw regio en kijk of je een e-mailadres kunt vinden voor persberichten. Onderaan deze toolkit vind je een voorbeeld-persbericht, dit kun je aanpassen met de info van jouw actie en versturen. Bedenk van tevoren of je ook zelf met de media wilt spreken.

Zorg ervoor dat er iemand is die foto’s maakt, of dat met een hele dure camera is of gewoon een smartphone. Die kun je achteraf opsturen naar media, of zelf op sociale media plaatsen.

Ordedienst / sfeerbeheer

Ben je van plan om een grote demonstratie te organiseren, dan is het ook belangrijk om een ordedienst of sfeerbeheer te regelen. Dit zijn mensen met reflecterende hesjes die flyers uitdelen en eventueel ingrijpen als er boze Zionisten langs komen. Ook is het handig om het contact met politie door één of twee woordvoerders vanuit het team sfeerbeheer te laten lopen. De ordedienst is er om de-escalerend op te treden, maar is niet eindverantwoordelijk voor de veiligheid, dat is de politie. Mocht je je onprettig of onveilig voelen tijdens de actie, weet dan dat je altijd de politie kunt bellen of aanspreken en dat zij verplicht zijn jou te helpen in geval van nood.

Zoals je vast al weet, zijn er ook mensen die Israël hartstochtelijk verdedigen en zelfs geweld willen gebruiken tegen Palestina demonstranten. Dit kan behoorlijk bedreigend zijn, maar het kan ook dat mensen je willen provoceren om de Palestina beweging in een kwaad daglicht te zetten. Bedenk van tevoren hoe je hiermee omgaat: is er iemand die goed een rustig en deëscalerend gesprek kan voeren, zonder zelf boos te worden? Bel je de politie, en zo ja, wanneer? De kans dat er een gevaarlijke situatie ontstaat is klein, maar de kans dat je mensen tegenkomt die het met je oneens zijn is behoorlijk groot. Weet dat je niet verplicht bent om met mensen te praten, en altijd aan kunt geven dat je het gesprek wilt beëindigen. Uiteindelijk ligt de macht bij de bedrijven en politici, dus laten we daar onze woede zoveel mogelijk op richten!

Checklist

 • Zoek een aantal teamgenoten om de actie samen te organiseren
 • Zoek een Albert Heijn filiaal dat dadels uit Israël verkoopt
 • Kies een datum en tijd. Meerdere acties kan natuurlijk ook!
 • Meld je actie aan via het formulier & ga in de Signal groep
 • Stuur een mail naar de filiaalmanager / eigenaar en verzoek om geen bloeddadels meer te verkopen (zie bijlage onderaan voor voorbeeldbrief)
 • Print de flyers
 • (Optioneel) dien een kennisgeving in bij de gemeente
 • Promoot de actie op sociale media en in je eigen netwerk
 • Stuur een persbericht naar lokale & regionale media (zie voorbeeld onderaan)
 • (Optioneel) regel een ordedienst als je een grotere actie organiseert
 • (Optioneel) maak een programma: benader sprekers of muzikanten, of zoek muziek uit
 • (Optioneel) maak bordjes en banners
 • Regel een fotograaf of filmer die je actie vastlegt - dat kan natuurlijk ook gewoon met telefoon! Deel foto’s van je actie in de Signal groep of de Telegram groep voor foto en video.
 • Bespreek van tevoren met het organisatieteam hoe je omgaat met eventuele tegenstanders

Bijlage 1: voorbeeld persbericht

Boycot bloeddadels - actie bij Albert Heijn in [naam plaats]

[Datum, plaats] - Op [datum] wordt er een actie georganiseerd in [naam stad]. Terwijl er meer dan 30.000 mensen in Gaza zijn vermoord, verkoopt Albert Heijn Israelische dadels. Hiermee steunt Albert Heijn de Israelische oorlogskas en de genocide tegen Palestijnen.

De demonstranten roepen Albert Heijn op om te stoppen met de verkoop van bloeddadels, en roepen het winkelend publiek op: boycot bloeddadels! [Eventueel kun je hier toevoegen hoe de actie er precies uit zal zien, bijvoorbeeld dat er spreker komen of dat er flyers uitgedeeld zullen worden].

Locatie: [precieze adres]

Datum, tijd: [datum, tijd]

De actie is onderdeel van een landelijke oproep om te demonstreren bij Albert Heijn filialen en bloeddadels te boycotten. De boycot is een initiatief van BDS Nederland, de actie wordt georganiseerd door Sitin4Palestine.

Organisator [naam] legt uit waarom hij/zij/hen deze actie organiseert:

"[3-5 zinnen]".

U bent van harte uitgenodigd om op [datum] verslag te komen doen van de actie.

Contactinformatie:

[naam] / [mail] / [telefoonnummer]

Bijlage 2: voorbeeldbrief filiaalmanager

Brief aan Albert Heijn – Staak de verkoop van Israëlische bloeddadels!

Geachte Albert Heijn [adres van het filiaal],

Wij zijn geschokt in de Albert Heijn winkels Israëlische bloeddadels aan te treffen. Terwijl er meer dan 30.000 mensen in Gaza zijn vermoord, blijft Albert Heijn deze dadels verkopen. Hiermee steunt Albert Heijn de Israëlische oorlogskas en de genocide tegen Palestijnen.

Sitin4Palestine NL roept daarom op: demonstreer bij Albert Heijns in het hele land. Albert Heijn, staak de verkoop van bloeddadels. Medemensen, kom in actie tegen de genocide in Gaza en boycot bloeddadels!

Ook in uw winkel worden Israëlische bloeddadels verkocht. U bent blijkbaar onvoldoende doordrongen van het feit dat dit een vorm van medeplichtigheid betreft aan de genocide in Gaza. Wij gaan er echter van uit dat u, nu wij u hier op hebben gewezen, de verkoop van Israëlische bloeddadels in uw supermarkt met spoed zal beëindigen.

In afwachting van uw reactie, en met vriendelijke groeten,

[naam]

Brief aan Albert Heijn landelijk – Staak de verkoop van Israëlische bloeddadels!

Beste directie van Albert Heijn,

We zijn diep geschokt door het aantreffen van Israelische dadels in Albert Heijn winkels door het hele land. Sinds 7 oktober heeft het Israelische leger ruim 30.000 Palestijnse burgers gedood, onder wie meer dan 14.000 kinderen (EuroMed Monitor). Israël weigert al maanden om voldoende humanitaire hulp toe te laten, waardoor honderdduizenden Gazanen getroffen worden door hongersnood. Deze hongersnood zou vandaag opgelost kunnen worden. Desondanks blijft Albert Heijn ook nu dadels verkopen waar het bloed van onschuldige mensen aankleeft.

Het Internationaal Gerechtshof (IGH) oordeelde in haar voorlopige uitspraak in januari dat het 'plausibel' is dat Israel een genocide pleegt in Gaza. Het IGH riep Israel ook op om alles in het werk te stellen genocide te voorkomen, maar de uitspraak wordt door het Apartheidsregime genegeerd. Twaalf prominente Israelische mensenrechtenorganisaties hebben de Israelische staat daarom beschuldigd van het niet naleven van de voorlopige voorzieningen opgelegd door het IGH.   

Door gewoon door te gaan met het verkopen van bloeddadels, spekt Albert Heijn indirect de Israelische oorlogskas en faciliteert het de genocide op de Palestijnen. In sommige gevallen gaat het om Israelische merken, zoals King Salomon, en in andere gevallen wordt de Israelische herkomst van de dadels verhuld zoals bij medjoul dadels van het huismerk. Door producten uit Israël in de schappen te zetten, naast dadels onder andere ook avocado’s en aardappelen, normaliseert Albert Heijn het imago van een staat die systematisch oorlogsmisdaden begaat en mensenrechten schendt.

Wij eisen een einde aan de medeplichtigheid aan genocide door de Albert Heijn. Een supermarkt waar veel Nederlanders hun boodschappen doen, werken of aandeelhouder zijn. Wij eisen dat alle Israelische producten uit de schappen worden gehaald zolang de genocide duurt en Palestina illegaal bezet wordt. Te beginnen met een einde aan de verkoop van bloeddadels.

Sitin4Palestine NL roept daarom in samenwerking met BDS Nederland op tot het organiseren van demonstraties voor de deuren van Albert Heijns door het land. Wij roepen onze achterban op om hun solidariteit met het Palestijnse volk zichtbaar te maken voor de deuren van de supermarkt. Samen zullen wij de komende weken de druk verder opvoeren door middel van acties. 

Nooit meer is nu, voor niemand.

In afwachting van uw reactie, en met vriendelijke en strijdbare groet,

Sitin4Palestine NL & BDS Nederland