Published using Google Docs
Fitxa INF 2_ Diccionaris
Updated automatically every 5 minutes

L’ús del diccionari virtual

 

Una de les principals necessitats que tenen els estudiants del segle XXI és saber aprofitar els recursos que la xarxa d’Internet els ofereix. Quan escrius directament a l’ordinador, pots aprofitar aquests recursos de la xarxa per resoldre dubtes i problemes que et van sorgint. En aquest sentit, una de les eines que són molt útils són els diccionaris virtuals.        

 

Els diccionaris virtuals ens poden assistir tal com ho fan els diccionaris de paper amb l’avantatge que no cal moure’s de davant de la pantalla. Ara practicaràs algunes d’aquestes utilitats a partir d’algunes frases (o aforismes) interessants sobre la saviesa i altres aspectes humans.

 

En primer lloc, obre un document al teu processador de textos (Microsoft Word o similar), posa-hi el  títol Exercicis amb diccionaris virtuals i fes les 6 activitats que et proposem a continuació.

 

1. Recerca del significat d’un mot

 

a) Copia en el document que has obert els dos aforismes següents:

 

·         Cap home docte ha dit que un canvi d’opinió és inconstància. [Ciceró]

·     Ningú no està lliure de dir bajanades, l’únic que és greu és dir-les emfàticament. [Michel de Montaigne]

                

b) Obre el navegador d’internet i connecta’t a la pàgina del Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC): http://dlc.iec.cat/ 

 

                c) Cerca el significat dels 4 mots subratllats i copia’ls al teu document.

 

                d) Ara obre la pàgina del Diccionari Didac de català: http://www.grec.net/cgibin/esc00.pgm Aquest diccionari presenta unes definicions amb un llenguatge més entenedor però és menys complet. Torna a buscar les quatre paraules subratllades i anota les definicions. Quin problema has tingut? Com el podries resoldre?

 

                e) Torna al diccionari de l’IEC i busca la paraula greu. Es tracta d’una paraula polisèmica. Copia al teu document l’accepció de la paraula greu emprada a la frase de Michel de Montaigne.

 

2. Recerca de la categoria lèxica d’un mot

 

a)          Copia els dos aforismes següents:

 

·         Tot discurs adulador amaga un verí. [Publili Siri]

·         Cap mortal no és savi a totes hores. (Plini)

 

b) Busca totes les paraules d’aquests aforismes al diccionari i anota’n la categoria lèxica que ens indica (substantiu, verb, adjectiu...)

 

3. Recerca de l’ortografia correcta d’una paraula

 

a) A continuació tens quatre aforismes més. Quan els copiïs al teu document pensa que hi has d’afegir 7 accents i has de completar els espais en blanc amb les consonants b, v, s o ç.  Si et cal, consulta els diccionaris que s’han presentat anteriorment.

 

·         Ningu no pot ser sa...i amb l’estomac ...uit. [G. Eliot]

·         La ...eritat és util  a qui l’escolta, però desa....antatjosa a qui la diu perque el fa odios. [B. Pascal]

·         La ignorancia és la mare de la maldat, de l’en....eja, de la ira i de tota la resta de ....icis i pecats, per grans que siguin. [Galileu Galilei]

·         El neci és incapa…. de reconeixer la seva necie…..a. (Apuleu)

                

4. Diccionari multilingüe GREC.CAT

 

a)          Copia el següent aforisme en castellà:

 

·         La hostilidad del sabio es mejor que la amistad del tonto. [Aby Ubayd]

                

b) Tradueix-lo al català. Assegura’t de la traducció d’algunes paraules a través del diccionari multilingüe http://www.grec.cat/cgibin/mlt00.pgm

Per fer-ho, escriu la paraula en castellà al cercador i feu un clic a “castellà”.

 

c) Podeu saber com es diuen aquestes paraules en diferents llengües si feu un clic a la paraula proposada en català. Anoteu-ne algun exemple al vostre document.

 

5. Anagrames

 

                a) Un anagrama és un mot que empra les mateixes lletres que el mot original. L’IEC posa a la vostra disposició una eina per trobar-los automàticament: http://www.dilc.org/anagrames.asp

 

                b) Connecta-t’hi i busca anagrames del teu nom, dels teus cognoms i de la teva localitat. Anota’ls al teu document.

 

6.  Per acabar

Anota l’adreça de tots aquests diccionaris al final del document i desa’l a la teva carpeta D:DADES.

Envia una còpia d’aquest document per correu electrònic al teu professor, fent constar el nom dels dos alumnes que hi han participat.