iNapló.hu | mindenNapiNapló / 1964 / június / napok:

01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |


1964. június

Összeállította: Gáspár Anita (2014.)

A kenyai Köztársaságban megtörtént az elnöki beiktatás. Dél-Koreában 10.000 diák tüntetett. Fellőtték az első szovjet távközlési műholdat a Molniya-1 No.2.-t. A Rolling Stones együttes Amerikában lépett fel. A Billboard magazine Hot 100-nál lista vezető volt a The Dixie Cups-tól a “Chapel of Love”. NDK és a Szovjetunió 20 éves kölcsönös segítségnyújtási és együttműködési szerződést kötött. Harkins tábornok utóda a MACV élén William Westmoreland lett.

Genfben befejeződik az ENSZ világkereskedelmi és gazdaságfejlesztési konferenciája. Legurultak a gyár futószalagjáról az SR 4-1 típusszámmal ellátott Spatz motor első darabjai. A Taça das Nações labdarúgó tornát Brazíliában tartják, hogy megünnepeljék az 50. évfordulóját a Brazil Labdarúgó Szövetségnek, a végén Argentína győz. Jugoszláviában szabályozzák a Moravát.

Magyarország és Csehszlovákia között megindul a menetrend szerinti autóbuszforgalom. Sopron városfejlesztési tervéről írtak a Természettudományi Közlönyben. Magyarország és Kanada felvette egymással a diplomáciai kapcsolatot. Érszűkületes betegek új vizsgálati módszereiről publikáltak. Megemlékeztek Galilei születésének 400. évfordulójára. A Magyar Iskolatelevízió megkezdte működését. Fináczy Ernő egyetemes neveléstörténetének módszeréről írtak. “Magyarország munkaerő-helyzete és a munkaerő-gazdálkodás feladatairól” és  “A szocialista világrendszer- a világforradalmi folyamat döntő tényezője” címmel írtak a Társadalmi Szemlében. Szinai Miklós: Károlyi Mihály válogatott írásai-ról kritika, ismertető jelent meg. Az erdő című havi lapban írtak a Karácsonyfa termelésünk tartamosságának biztosításáról és  a Hosszúsínesítés az erdei vasutakon címmel. A Velencei-tavi vízvizsgálatok közegészségügyi értékeléséről írtak a Hidrológia Közlönyben.

A társulat utolsó előadást a Lear királlyal zárja Nemzeti Színház eddigi épületében. A Budavári Palotában kap otthont a legújabbkori Történeti Múzeum. Korunk című lapban Furdek Mátyás és Ráduly Jenő: Munkaerőgazdálkodás a kollektív gazdaságokban címmel publikált. Szintén ugyanebben a lapban Tóth István 5 francia költő versét fordította le, köztük pl. Guillevic, Eugène: Bölcsesség c. versét.  A Muzsika című folyóiratban beszélgettek a zenéről Magyar Imre professzorral. Benjamin Britten Budapesten járt. Három egyfelvonásos balettet játszottak Szegeden. Kritika jelent meg Pándi Marianne: Gardelli a pécsi filharmónikusokkal c. munkájáról. Ötven éves lett a székesfehérvári Zeneiskola. Zászlós Levente versei és Menyhárt József fametszetei megjelentek az Alföld című folyóiratban.

Havi lapszemle

Alföld 1964. 15. évf. 6.sz.

Cseres Tibor: "Fenn az égen száll egy sas" (Elbeszélés, 1. rész)

Kertész László: Koponyám alatt (vers)

Zászlós Levente: Dzsessz (vers), Ars poetica (vers), Kapualjban (vers)

Marconnay Tibor: Shakespeare 73. szonettjére (vers)

Zám Tibor: Piros ultimó (elbeszélés)

Stetka Éva: Engesztelés (vers), Reggel (vers)

Ébli Katalin: Dal (vers)

Gál Sándor: Nem fáj többé (vers)

Szeberényi Lehel: Rókavadászat (elbeszélés)

Szilágyi Miklós: Mindenkiért! (vers), Bulgáriai emlék (vers)

Pap Károlyné: Niobék (vers)

Orbán Ottó: A névtelen (vers)

ESZMECSERE:

Durkó Mátyás: Népművelő gondok.

Kiss Sándor: Szexuálerkölcs és moralizálás : Hozzászólás Forgács Józsefné: "A pedagógus szemével a szexuáletikai vitáról" c. tanulmányához.

MŰHELY

Fülöp László: A "Téli éjszaka" (József Attila versének elemzése).

MŰVÉSZET

Pálfy István: Gondolatok egy Shakespeare-bemutatón (A III. Richárd a Csokonai Színházban) : [Shakespeare, William drámájának bemutatójáról]

Hoppál Mihály: A korszerű filmművészet sodrásában (Jegyzetek a Sodrásban c. filmről)

Bőgel József: A debreceni és Hajdú megyei képzőművészek III. tavaszi tárlatáról

Bán Imre: Holló László kiállítása a Kossuth Egyetemen

Dankó Imre: A VII. Alföldi tárlat Gyulán

MŰVÉSZET : AZ ALFÖLD KÉPCSARNOKA

Szíj Rezső: Somos Miklós

KÖNYVEK KÖZT

Bakó Endre: Galambos Lajos: Keserű lapu

Stetka Éva: Székely Magda: Kőtábla

Maros László: Marconnay Tibor: Sugaras őszi nap

Barla Gyula: Görgey Gábor: Délkör

HÓNAPRÓL HÓNAPRA

Boda István: Folyóiratok olvasása közben

Pákozdy Ferenc: Két annáles a vásárhelyi gimnáziumból

KÉPEK

Somos Miklós: rajzai

Menyhárt József: fametszetei

Velényi Rudolf: rajzai

Félegyházi László: Önarckép, Kislány-portré

Gonda Zoltán: linómetszete és rajza

Napi események

jún. 1. Kenyatta, Jomo-nak elnöki beiktatása történt a Kenyai Köztársaságban és létre hozzák a kenyai légierőt.

jún. 2. Shastri, Lal Bahadur-t kinevezték India miniszterelnökévé.

jún. 3. Dél-koreai elnök Park Chung Hee kijelenti a statáriumot Szöulban, miután 10.000 tüntető diák legyőzte a rendőrséget. Megszületett James Purefoy , angol színész. Meghalt (75) Frans Eemil Sillanpää Nobel-díjas finn író.

jún. 4. Az első szovjet távközlési műholdat a Molniya-1 No.2 fellőtték az űrbe.

jún. 5. A mély-óceáni kutatási merülő DSV Alvin megbízást kapott az Egyesült Államok Haditengerészetétől.

jún. 6. A Rolling Stones az Egyesült Államokban debütált a The Hollywood Palace-on. A Billboard magazine Hot 100-nál lista vezető volt a The Dixie Cups-tól a “Chapel of Love”.

jún. 7. A Taça das Nações labdarúgó tornát Brazíliában tartják, hogy megünnepeljék az 50. évfordulóját a Brazil Labdarúgó Szövetségnek, a végén Argentína győz.

Meghalt: Violet Attlee, grófnő (68), (a brit miniszterelnök Clement Attlee felesége volt) és Charlie Llewellyn (87) első nem fehér dél-afrikai krikett játékos.

jún. 8. Megszületett Fabrizio Cassol belga szaxofonos.

jún. 9. Budapestre érkezik Georges Marchais, a KB titkára vezetésével az FKP öttagú küldöttsége. Egy amerikai szövetségi bíróság Kansas-ben a 28 éves George John Gessner-t  katonaszökevényként elítélték, mert  az Egyesült Államok titkait továbbította a Szovjetuniónak.

Meghalt: Max Aitken (85) a kanadai születésű lapkiadó és politikus.

jún. 10. Péter János külügyminiszter hivatalos látogatásra Bukarestbe érkezik. Megalakul az Országos Liturgikus Tanács a  katolikus püspöki kar határozata alapján.

jún. 11. Magyarország és Kanada nagyköveti szinten felveszi a diplomáciai kapcsolatot egymással. Görögország nem hajlandó közvetlen tárgyalásokra Törökországgal. A kölni Németországban Walter Seifert megtámadja egy lángszóróval a diákokat és a tanárokat egy általános iskolában, megölve 10 főt és megsebesítve 21 főt .

jún. 12. NDK és a Szovjetunió 20 éves kölcsönös segítségnyújtási és együttműködési szerződést köt. Dél-Afrikában a legfelsőbb bíróság életfogytiglani börtönre ítéli Nelson Mandelát.

jún. 13. Megszületett: Kathy Burke angol színésznő, humorista, drámaíró és színházi rendező, Londonban.  A Billboard magazine Hot 100-nál lista vezető volt a The Dixie Cups-tól a “Chapel of Love”.

jún. 14. 1964 Belga Nagydíj motoros verseny tartott a Circuit de Spa-Francorchamps, Jim Clark  nyerte meg.

jún. 15. Az első rövid- és televíziósfilm-fesztivált Miskolcon rendezték meg. Genfben befejeződik az ENSZ világkereskedelmi és gazdaságfejlesztési konferenciája. Megszületett: Courteney Cox amerikai színésznő és Michael Laudrup dán labdarúgó és igazgató. A 2000-es sorozat gyorsvasút autók üzembe helyezték a Chicago "L" vasúti rendszerben.

jún. 16. Keith Bennett 12 éveset elrabolja Myra Hindley és Ian Brady. Bennett eltűnt, útban a nagyanyja háza felé Longsight-ban.

jún. 17. A rendőrség keresni kezdi a 12 éves Keith Bennett-et, aki eltűnt az előző este. A mostohaapa Jimmy Johnson lesz a gyanúsított. A labdarúgó Európai Nemzetek Kupáján a döntőbe jutásért Magyarország csapata hosszabbítás után 2:1-es vereséget szenved a Spanyolország csapatától.

jún. 18. Szovjet vezető, Nyikita Hruscsov érkezik Koppenhágában, a kurzus egy öt napos hivatalos látogatást tett Dániában. Meghalt: Giorgio Morandi (73) olasz festő.

jún. 19. Megkezdi működését a Nyíregyházi Konzervgyár. Amerikai szenátor Edward Kennedy (32) és a szenátor Birch Bayh (36) súlyosan megsérült, mert egy magánrepülőgép lezuhant a Southampton-ban Massachusetts, a pilóta meghalt.

jún. 20. A labdarúgó Európai Nemzetek Kupájában a 3. helyért játszott mérkőzésen a magyar válogatott,  3:1 arányban győzött Dánia ellen. Egy tajvani légitársaság által működtetett repülőgép lezuhant Shenkang falu közelében Tajvan-on, megölve 57 embert a fedélzeten.  A Billboard magazine Hot 100-nál lista vezető volt a The Dixie Cups-tól a “Chapel of Love”.

jún. 21. Törvényerejű rendelettel kibővítik a népi ellenőrzés feladatait és jogkörét. Spanyolország megveri  Szovjetuniót 2-1-re így megnyerte az 1964 Európai Nemzetek Kupá-t. Dán sakk nagymester Bent Larsen lett az első az Amszterdanban tartott Chess Interzonal-án.

jún. 22. Megszületett: Dan Brown, amerikai szerző

jún. 23. Amerikai elnök Lyndon Johnson Mississippin  tölti a napot és beszélt a helyi tisztviselőkkel.  A második tesztmérkőzés sorozat Anglia és Ausztrália között Lord's Cricket Ground-on döntetlen ellenére Anglia nyer 210 ponttal.

jún. 24. A 1964 Inter-Cities Fairs Cup Final győztese Real Zaragoza.

jún. 25. A holdfogyatkozás látható a Dél-Amerikában és Afrikában. Meghalt: Princess Auguste bajor , (89); Gerrit Rietveld (76) holland építész és designer.

jún. 26. Moise Tshombe visszatér a Kongói Demokratikus Köztársaság száműzetéséből Spanyolországba.

jún. 27. A Budavári Palotában kap otthont a legújabbkori Történeti Múzeum.

“Billboard Hot 100”-as listán az első dal “ A World without love” Peter és Gordon-tól.

jún. 28. Utolsó előadást a Lear királlyal zárja Nemzeti Színház eddigi épületében a társulat. Az új évadot már a Petőfi Színházban kezdik. Malcolm X sajtótájékoztatón a harlemi Hotel Terézia-ban jelneti be az új projektet Organization of Afro-American Unity-. Ausztrál gőzmozdony 3801 megteszi non-stop a Sydney és Newcastle távot.

jún. 29. Magyarország és Csehszlovákia között megindul a menetrend szerinti autóbuszforgalom. Megszületett Stephen Alan Rubin a Denveri kórházban. A Manx Rádió megkezdi a műsorszolgáltatást Douglas-ban.

jún. 30. Befejeződött a rendszeresen megrendezett gőzmozdony szolgáltatásnak a keskeny nyomtávú White Pass és Yukon Route között.


Napra pontos gyűjtések

01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |


01 |vissza a lap tetejére

hétfő

Kronológia:

Ezen a napon született David Rudman producer, és Ismail Darbar indiai zeneszerző.

Hírek a napi sajtóból - kivonat (Forrás: Népszabadság)

Mohammed Juszuf afgán miniszterelnök Szovjetunióba utazott, Hruscsov miniszterelnök fogadta. A Lengyel Népköztársaság főügyészsége terhelő bizonyítékokat bocsátott a bonni igazságügyi szervek rendelkezésére Krüger volt nyugatnémet miniszter ellen. Életbelépett az Európai Gazdasági Közösség és 18 afrikai állam tavaly júliusban aláírt társulási szerződése. Moszkvában aláírták a Szovjet-Amerikai konzuli egyezményt. Adolf Schärf osztrák elnök háromnapos hivatalos látogatására Oslóba érkezett. Szolidaritási értekezletet rendeztek Uruguayban a forradalmi Kuba védelmére. Kisiklott New York és Miami között közlekedő Ezüst Meteor Express 15 kocsija.

Belpolitika

A Román Népköztársaság Nagy Nemzetgyűlésének küldöttsége Budapesten. Szalal elnök elutazott hazánkból. A munka Vörös Zászló Érdemrendjével tüntették ki dr. Harrer Ferencet. A Népköztársaság Elnöki Tanácsa dr. Juhász Miklós Kossuth-díjas egyetemi tanárnak 60. születésnapja alkalmából a Munka Érdemrend arany fokozatát adományozta. Tizenhét ország képviseletével megkezdődött a Kossuth Klubban a nemzetközi testnevelési konferencia. Megkezdődött a Nemzetközi Építész Szövetség ipari építészeti szemináriuma Budapesten.

Kultúra

Poór Bertalan Kossuth-díjas festőművész 40 új grafikájából nyílik tárlat szerdán a Dürer Teremben. Az ünnepi könyvhét keretein belül bemutatták Louis Aragon válogatott verseit. Vándor Kórus hangversenye a Zeneakadémián, Révész László az együttes vezető karnagya. Lassan a végéhez közeledik az OIRT rádiójáték-fesztivál. A római Collegium Hungaricumban ma nyílik meg Gink Károly fotóművész tárlata a Kulturális Kapcsolatok Intézetének a rendezésében. A könyvtári építészet és berendezés kérdéseiről tartottak országos munkaértekezlet a Nemzeti Múzeumban. Oláh Gábor költőnek mellszobrot állíttat szülővárosa, Debrecen. Idén először szenvedett vereséget a Ferencváros labdarugó csapata a Vasas ellen (2:1).

Érdekességek

A Föld lakosságának száma meghaladta a 3,1 milliárd főt. Legurultak a gyár futószalagjáról az SR 4-1 típusszámmal ellátott Spatz motor első darabjai. Szovjet tudósok a Kuril-szigeteken tanulmányozzák a földkérget, az itt szerzett adatok nagy jelentőségűek lehetnek a gyakori földrengéssel sújtott Japán számára is. Takarékos megye címet nyert Borsod, ahol a családok 80%-a rendelkezik takarékbetétkönyvvel. Megkezdődött a szóbeli érettségi. Patyolat-szalon nyílt a fővárosban.

Programok

Fővárosi Nagycirkusz: a Holland Nagycirkusz vendégjátéka

Operaház: Cosi fan tutte

TV műsor:  17:45 Diplomaosztás előtt. Iparművészeti főiskolások diplomamunkái. 18:45 Az orvos válaszol  19:45 Napi jegyzetünk.


02 |vissza a lap tetejére

03 |vissza a lap tetejére

04 |vissza a lap tetejére

05 |vissza a lap tetejére

06 |vissza a lap tetejére

07 |vissza a lap tetejére

08 |vissza a lap tetejére

09 |vissza a lap tetejére

10 |vissza a lap tetejére

11 |vissza a lap tetejére

12 |vissza a lap tetejére

13 |vissza a lap tetejére

14 |vissza a lap tetejére

15 |vissza a lap tetejére

16 |vissza a lap tetejére

17 |vissza a lap tetejére

18 |vissza a lap tetejére

19 |vissza a lap tetejére

20 |vissza a lap tetejére

21 |vissza a lap tetejére

22 |vissza a lap tetejére

23 |vissza a lap tetejére

24 |vissza a lap tetejére

25 |vissza a lap tetejére


26 |vissza a lap tetejére

péntek

Kronológia

Moise Tshombe visszatér a Kongói Demokratikus Köztársaság száműzetéséből Spanyolországba.

Sajtószemle (forrás: Népszava)

Belpolitika:

A Postatörvény és a belkereskedelem került napi rendre az országgyűlésen. Elsősorban a modern hírközlés kérdéseit szabályozta.

Hírek:

Vízbetörés volt a tatabányai bányában. Péterfy Sándor utcai kórházban bővült a diétás étlap.  

Külpolitika:

Béremelések történtek Romániában.

Programok:

Operaházi előadás: Szerelmi bájital.

Kis Színpad: Lovagias ügy

Sport: (forrás: Népsport)

Budapesten kerékpáros pályabajnokság döntője volt. Országos vidéki felnőtt bajnokságot teniszben Szentesen rendezték, az Országos felnőtt és ifjúsági úszóbajnokságot pedig a nemzeti Sportuszodában. Bornemissza ifjúsági emlékverseny selejtezőit rendezték meg ökölvívásban. Vasas Izzó atlétikai serdülő és gyermekversenye zajlott le Budapesten. Súlyemelő Európa Bajnokságon Nagy Róbert 2. lett.

Időjárás:

25 °C volt a napi hőmérséklet. Napsütéses órák száma 15 óra, légnyomás 752 mm, felhőzet 51%.

TV műsor: 

“The Villains” c. film sorozatának “ I love you” epizódja 55 perces volt.

Zene:

Megjelent a Beatles "A Hard Day's Night" albuma.


27 |vissza a lap tetejére

28 |vissza a lap tetejére

29 |vissza a lap tetejére

30 |vissza a lap tetejére

31 |vissza a lap tetejére


iNapló.hu | mindenNapiNapló | vissza a lap tetejére |kronológiai források