Vraag en Antwoord.

Heeft u vragen? Stuur ze naar ons op door hier te klikken. Indien U informatie wenst over de verkrijgbaarheid van onderdelen e.d., wilt U dan ook even uw woonplaats vermelden? Te vaak krijg ik specifieke vragen over verkrijgbaarheid van artikelen, en wil ook deze vragen graag beantwoorden.

Uitleg van deze pagina

Op deze pagina worden vragen behandeld uit de dagelijkse praktijk van mijn beroep. Doordat er met allerlei kreten wordt gewerkt, worden dingen vaak onduidelijker dan dat ze in werkelijkheid zijn. Vaak zijn deze uitdrukkingen niet eens uit het vakjargon afkomstig, maar worden deze uit commerciële oogpunten "ontwikkeld".


LCD reparaties

Inmiddels zult u gemerkt hebben dat wij platte televisies en monitoren repareren. Ook hier repareren we weer regelmatig tot op componentenniveau. Dat wil zeggen dat wij onderdelen vervangen in plaats van hele, vaak dure, modules.


Computerschoonmaak

Bij computers is het verstandig om deze af en toe eens te laten schoonmaken. Door de ventilatoren is de computer, ongewild, een luchtreiniger, de stof uit de lucht slaat neer in de computer. Hierdoor loopt het koelend vermogen langzaam terug, en zal de computer minder snel reageren, en de ventilatoren zullen wat vaker en sneller gaan draaien.

Als je dit overkomt, is het tijd om de computer goed schoon te laten maken. En als de computer dan toch schoongemaakt wordt, vraag dan ook of de software opgeschoond kan worden. Vooral het populaire Windows kan vervuild raken door gebruik.


Digitale Televisie.

Op dit moment is in de diverse Europese landen digitale televisie, DVB, ingevoerd, en zijn de analoge uitzendingen voorbij. Het eerste land dat de digitalisering volledig invoerde was Luxemburg in juli 2006, gevolgd door Nederland in december 2006.

Vanaf 2017 wordt, in navolging van de kabel en satelliet, in Europa op de terrestrische zenders high-definition(HD) ingevoerd. Over een paar jaar zal ook Digitenne deze stap gaan maken.

DVB staat voor Digital Video Broadcast, terwijl de letters S voor satelliet, C voor Cable en T voor Terrestic staan. Groot voordeel van dit systeem is dat het digitaal is. Dit betekent dat het signaal alleen uit de waardes 0 en 1 bestaan( het signaal is er of niet). Als de ontvanger bv. Het een waarde 0,8 zou ontvangen, weet deze zeker dat het aan de andere kant een 1 geweest moet zijn. Door nog een paar controlebits uit te zenden, kunnen we ook nog controleren of er geen delen van het signaal zijn weggevallen( dit systeem kennen we al van de CD- speler).

Nu even een klein stukje theorie.

Als je toch digitaal( dus rekenkundig) bezig bent, kun je ook compressie gaan toepassen, om bandbreedte te besparen. Met de huidige technieken is het mogelijk om te comprimeren zonder al te veel verlies. Zo kunnen we meerdere programma's op een zender kwijt. Omdat dit gebeurt door middel van MPEG(2), kun je spreken van DVD- kwaliteit. In de toekomst is het zelfs mogelijk om met meerdere kanalen geluid te gaan uitzenden. Net als bij de DVD- speler, hoef je, bij breedbeelduitzendingen, geen balken aan de boven- en onderkant van het beeld te zetten. Omdat het beeld in de ontvanger zelf gegenereerd wordt, kun je de ontvanger zelf het beeld in het juiste formaat laten zetten. Het resultaat is een breedbeelduitzending in volledige resolutie.

Omdat er in puls code modulatie uitgezonden wordt, kun je meerdere zenders op dezelfde frequentie laten uitzenden. Hierdoor maakt het niets meer uit of je 1 of 12 zendmasten hebt staan, ze nemen geen extra frequentieruimte in. Als U de frequentielijst van Digitenne opvraagt, zult U merken dat de zender Haarlem exact dezelfde frequenties gebruikt als de zenders in Zaanstad en Amsterdam.

Meer informatie over Digitenne kunt U vinden op www.kpn.com. Over digitale televisie over het algemeen kunt U terecht op www.dvb.org .

In België zijn de digitale uitzendingen een feit en is het analoge tijdperk voorbij. In de ether is de zender Sporza alleen via dit systeem te ontvangen. Deze zender is ook in grote delen van Nederlands Limburg en Brabant te ontvangen.

Ook in Duitsland zijn de analoge zenders uitgeschakeld. Als u daar TV wilt zien moet u een digitale ontvanger meenemen.Voor Duitsland moet uw ontvanger wel geschikt zijn voor VHF3 ontvangst en de nieuwe H.265 norm voor de ontvangst van de HD-uitzendingen.

Let op: sommige ontvangers uit Nederland zijn gelocked. Hiermee kunt u alleen uitzendingen van Digitenne ontvangen. Om deze ontvangers in het buitenland te mogen gebruiken, dient u een code hiervoor aan te vragen bij de klantenservice van KPN. Nederland is een van de weinige landen in Europa waar betaald moet worden om commerciële televisie te ontvangen. U zult merken dat u in de meeste Europese landen gratis naar de lokale commerciële televisie kunt kijken.


TFT, Plasma,Oled of beeldbuis?

U staat misschien voor de aanschaf van een nieuwe televisie. Waren het vroeger teletekst en/ of stereo de keuzemogelijkheden, tegenwoordig kunnen we ook de manier van weergave kiezen. Naast de oude vertrouwde beeldbuis, bestaan ook TFT( een verder ontwikkeld LCD), Oled( niet te verwarren met het veel verkochte LCD met LED-verlichting), Plasma en niet te vergeten projectie.

Dat de beeldbuis nog steeds verkocht wordt heeft de beeldbuis te danken aan de degelijkheid, relatief laag energieverbruik en lange levensduur. Een beeldbuis die 10 jaar speelt zonder problemen is geen uitzondering. Naar mate de beeldbuis veroudert, zal deze gelijkmatig verzwakken.

Het plasmascherm is vooral populair in de grotere formaten. Iedere pixel heeft zijn eigen elektrode. Het nadeel hiervan is dat tijdens het leven de ene pixel sneller slijt dan de andere, vooral daar waar een zenderlogo is te zien. Dit verschijnsel is beter bekend als inbranden. Een ander nadeel is het hoge stroomverbruik, die snel tot 1KW kan oplopen. Inmiddels zijn de meeste fabrikanten gestopt met het produceren van plasma.

TFT moet de vervanger gaan worden van de beeldbuis, en later ook het plasmascherm. Het principe is simpel. Achter het scherm bevindt zich een lichtbron. De vloeibare kristallen laten, onder invloed van een elektrische spanning, licht door. Het probleem van dit scherm is het uitvallen van de pixels, waardoor een pixel het licht niet meer juist doorlaat. Dit kan zich uiten door een of meerdere gekleurder of zwarte stippen. Hoewel LCD op zich zuinig is met stroom, de lichtbron is minder spaarzaam. Hierdoor verbruikt een goedkoop TFT scherm gemiddeld ca. 50% meer dan een conventionele televisie. De duurdere televisies verbruiken hetzelfde, of zelfs minder dan vergelijkbare beeldbuistoestellen. Door voortschrijdende techniek zal dit probleem in de toekomst nog minder gaan voorkomen. Doordat er gebruik wordt gemaakt van één lichtbron, zal er geen sprake zijn ongelijkmatig inbranden. Helaas wil er wel eens pixeluitval voorkomen.

Redelijk nieuw is de toepassing van LEDs. Het voordeel van dit scherm is een gemiddeld lager verbruik. Het nadeel van deze schermen is wederom het inbranden. De LED heeft gemiddeld een levensduur van rond de 50.000 uur.

Projectie is handig in half verduisterde ruimten die grote schermen nodig hebben. Dit systeem maakt meestal gebruik van een felle lamp, een LCD- schermpje en een lens. Het principe is het beste te vergelijken met een diaprojector.

Zowel TFT als plasma veroorzaken meer storing dan een beeldbuis. Bij TFT wordt dit vooral veroorzaakt door het schakelen van de lichtbron, bij plasma door de gasontladingen in het scherm zelf. Dit kan storing geven op de ontvangst van de TV-zenders. Remedie hierbij is vooral het gebruik van goed afgeschermde kabels. Hierbij moet u denken aan dubbel afgeschermde coax en HF-dichte coaxpluggen. Deze zijn verkrijgbaar bij de speciaalzaken.


Firmware

Op internet worden diverse softwareversies aangeboden voor digitale ontvangers. Hou er rekening mee dat gebruik van deze software onmiddellijk het einde van de garantie op uw ontvanger betekent. Verder hoeft de aangeboden software niet actueel te zijn, immers uw ontvanger krijgt regelmatig via antenne of satelliet updates van de software."Mijn" merk is verdwenen, wat nu?

Op dit moment zijn er diverse merken, die geheel of gedeeltelijk stoppen met de verkoop van hun audio visuele producten of al gestopt zijn(o.a. Blaupunkt, Telefunken, Saba, Thomson en Amstrad). Indien de verkoop stopt, hoeft er voor de consument niets aan de hand te zijn, als U producten van zo'n merk heeft. Het is gebruikelijk, dat onderdelen minimaal 5 jaar na dato leverbaar blijven. Verder is het zo dat, indien het een Europees merk betreft, de onderdelen vaak bij een externe fabrikant gemaakt worden( zoals b.v. Telefunken, Philips (Elonco), ITT Semi-conductors, Motorola en SGS-Thomson), die zijn eigen voorraad heeft. In dit geval is het wel belangrijk dat het toestel bij een vakman met een eigen technische dienst is gekocht. Hij kan, mocht de technische dienst van een merk wegvallen, U vaak gewoon verder helpen.


Nog een hint tot slot. Vraag naar de servicevoorwaarden en reparatietarieven. Het is namelijk vaak zo, dat in de aanschafprijs een bedrag zit verwerkt voor een stuk service. Als het ene bedrijf vijftig tot honderd euro meer vraagt dan zijn concurrent, vraag rustig om uitleg. Er bestaan namelijk nog steeds bedrijven, die Uw apparatuur nog gratis aan huis komen bezorgen, uitleggen en demonstreren. Vooral na de garantie kunnen diverse reparatievoorwaarden vele voordelen opleveren.

Als voorbeeld staan de reparatietarieven van Sonel Centraal Radiohuis op deze pagina. Bij dit bedrijf is het mogelijk, om zelf Uw servicepakket te kiezen.

Terug naar Hoofdinhoud