Napló.hu | mindenNapiNapló / 1960 / május / napok:

01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |


1960. május

Összeállította: Krekk Zsanett (2013)

Az év májusának első napján kirobbant Egyesül Államok és SZU közötti konfliktus kiemelkedő, a hónap egészén visszaköszönő esemény. A Szovjetunió fölött lelőnek egy U–2 típusú amerikai felderítő repülőgépet és elfogják pilótáját, Francis Gary Powerst. A felek közti kommunikáció nehezen vezetett eredményre. A párizsi csúcstalálkozó már nyitónapján összeomlik, mivel Eisenhower nem hajlandó formálisan elnézést kérni az U–2-es incidensért. Amerika később  elismerte, hogy katonai felderítést hajtott végre a repülőgép, viszont ezt a Szovjetunió általi kémkedésekkel indokolta. Németország volt náci vezetői közül Adolf Eichmann SS-alezredest és Theodor Oberländer pártvezetőt elfogják, háborús bűneik miatt eljárás indul ellenük, majd kivégzik őket. Angliában atomfegyverek elleni mozgalom indul, melynek keretében követelik Anglia NATO-ból val kilépését.

Magyarországon elfogadják az 1961–1965. évekre szóló hosszúlejáratú áruforgalmi megállapodást a Szovjetunióval. A kultúra területét érintő események egyike a Budapesti Természettudományi Múzeum expedíciója, mely során a magyar tudósok és vadászok a múzeum elpusztult anyagának részbeni pótlására tartózkodtak Tanganyikában több hónapig. Ez év májusában az Elnöki Tanács kitünteti a 325. évfordulóját ünneplő Eötvös Loránd Tudományegyetemet a Magyar Vörös Zászló Érdemrendjével. A fővárosban jelentős lépések történnek a betegellátás javítása érdekében. Először Budán majd a főváros egész területén járóberegeket kezelő szakcsoportokat szerveznek. A légi- és vasútközlekedésben jelentős előrelépés történik. Elindult a Malév első közvetlen járata, melynek köszönhetően lehetőség nyílik kijevi leszállás nélkül Budapestről Moszkvába történő utazásra. Emellett a MÁV a kötelező vasúti helyfoglalást nemzetközi viszonylatban először vezeti be. A Budapest–Berlin között közlekedő Hungária gyorsvonaton a helyjegy ára 3 Ft-ba kerül.

Az űrkutatás történteben ebben a hónapban juttatták a Bajkonuri űrrepülőtér indítóállomásról egy Vosztok–L típusú hordozórakétával a Szputnyik-4 technológia műholdat Föld körüli körpályára. A kutatás célja a űrhajók fő rendszereinek viselkedése, illetve a biztonságos visszatérés lehetőségének vizsgálata volt. Emellett jelentős hatású esemény az USS Triton teljesítménye, az amerikai haditengerészet egyik legmodernebb nukleáris tengeralattjáró új világrekordot állít fel, 60 nap alatt kerüli meg a Földet a felszínre merülés nélkül.

Négy héten keresztül vezeti Elvis Presley "Stuck on You" című dala az Egyesült Államok zenei toplistáját, amit a hónap végén az öt héten át dobogós The Everly Brothers zenekar "Cathy's Clown" veszi át a szerepet.

Ez év májusában mutatják be a The Crack in the Mirror című filmet az Egyesült Államokban. Főszerepben Orson Welles, Juliette Gréco és Bradford Dillman. Itthon Herskó János Két emelet boldogság című filmje kerül a vászonra, Kaló Flórián, Domján Edit, Garas Dezső és Törőcsik Mari szereplésében. Forgatókönyvírók Bencsik Imre és Herskó János.

1960 májusában látott napvilágot Doug Hutchison színész, akit a Halálsoron című filmből, valamint az X-Akták, Lost és 24 nagysikerű sorozatokból ismerhetünk, valamint Anne Parillaud francia színésznő (Nikita), Jean Michel Jarre felesége. A zeneipar egyik emblematikus figurája Bono, a U2 frontembere mellett Paul McCreesh angol karmester is e hónapban született.

Elhunyt Ábrahám Pál operettszerző, Borisz Borisz Paszternak Nobel-díjas orosz író, valamint Jurij Alesa orosz regényíró, a sporttörténet tekintve pedig Harry Schell (Henry O'Reilly Schell) amerikai autóversenyző.

Napra pontos események

május 1. Életbe lép az új Polgári Törvénykönyv.  U2-incidens: A Szovjetunió területe fölött lelőnek egy U-2-es típusú amerikai kémrepülőgépet.        Menetrendszerű gyorsjárati autóbuszjárat indul a Vörösmarty tér és a Ferihegyi repülőtér között.                                         

május 2. Elvis Presley "Stuck on You" című dala dobogós az Egyesült Államok zenei toplistáján.

május 3. Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) megalakulása. A Fantasztikusok című musical első bemutatója New York-ban, mely az off-Broadway-n rekorder előadás, a világ legtöbbet játszott darabja, 42 éven át 17 ezerszer játszák New Yorkban.

május 4. A.J. Liebling kihirdeti a Liebling Törvényt a The New Yorker magazinban: „A sajtószabadság csak azok számára biztosított, akiknek van.“

május 5. A Budapesti Természettudományi Múzeum expedíciójaként a magyar tudósok és vadászok a múzeum elpusztult anyagának részbeni pótlására több hónapig tartózkodtak Tanganyikában. Az értékes zsákmányok megérkeznek Budapestre.

május 6. Meghal Ábrahám Pál magyar zeneszerző. Megszületik Anne Parillaud francia színésznő (Nikita), Jean Michel Jarre felesége

május 7. Kliment Vorosilov marsall utódaként Leonyid Brezsnyevet választják a Szovjetunió Legfőbb Tanácsa Elnökségének elnökévé.

május 8. Megszületett Eric Brittingham amerikai basszus gitáros. (Cinderella, Naked Beggars).

május 9. Az amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Hatóság (FDA vagy USFDA) bejelentette, hogy jóváhagyja a Searle cég Enovid nevű gyógyszerének forgalmazását, így ez a világon elsőként engedélyezett szájonát szedhető fogamzásgátló szere.

május 10. Megszületik Bono (Paul David Hewson), a U2 zenekar frontembere. Az USS Triton, az amerikai haditengerészet egyik legmodernebb nukleáris tengeralattjáró új világrekordot állít fel, 60 nap alatt kerüli meg a Földet felmerülés nélkül.

május 11. A Moszad Argentínában elfogja és Jeruzsálembe szállítja Adolf Eichmann SS-alezredest, a második világháború idején az európai és a magyarországi  zsidóság deportálásának fő szervezőjét. Eisenhower amerikai elnök sajtóértekezleti nyilatkozata, melyben kifejti, hogy alkalommal rendelt el kémrepülést.

május 12. Ünnepi közgyűlést rendeznek az ELTE-n az egyetem fennállásának 325. évfordulója alkalmából. Új táncjáték bemutatása az Operaházban. Szabó Ferenc, Kossuth-díjas zeneszerzõ Ludas Matyi történetét dolgozta fel. Berlinben tárgyalásra ült össze a NDK Legfelsõ Bírósága az Oberländer-per kapcsán, a volt bonni miniszter nem jelent meg a tárgyaláson, háborús bűnei következményeként halálra ítélik. Megjelenik John Rex az “Atomfegyvermentes Angliát!” című röpirata.

május 13. Felavatják a zagyvapálfalvai (Nógrád m.) üveggyárat. A világ 7. legmagasabb, Dhaulagiri hegycsúcs (tszf. 8167m) első megmászása. Elhunyt Harry Schell (Henry O'Reilly Schell) amerikai autóversenyző

május 14. Megalakul a Kenyai Afrikai Kongresszusi Párt, amikor 3 párt belép a háborúba.

május 15. A Szputnyik-4 Szovjetunió általi pályára állítása a Bajkonuri űrrepülőtér indítóállomásról,  Vosztok–L típusú hordozórakétával.

május 16. Theodore H. Maiman megalkotja az első lézert. Párizsi csúcstalálkozó nyitó- és egyben zárónapja, Hruscsov Eisenhowert bocsánatkérésre szólítja fel, aki azonban megtagadja azt, és nem hajlandó formálisan elnézést kérni az U–2-es incidensért.

május 17. Révész Géza honvédelmi minisztert felmentik, majd moszkvai nagykövetté nevezik ki. Utóda a tartalékos alezredesből altábornaggyá előléptetett Czinege Lajos.

május 18. Megszületik Bíró József erdélyi-magyar színész, egyetemi tanár.

május 19. Az egykori német gyarmat, Togo, francia gyámsági terület elnyerte függetlenségét. A francia, brit és amerikai külügyminiszter jelentést tesz az Észak-atlanti Tanácsnak arról, hogy a párizsi csúcsértekezletet – amelyen a Szovjetunió is részt vett – 16-án feloszlatták.

május 20. Bemutatják Herskó János Két emelet boldogság című filmjét, Kaló Flórián, Domján Edit, Garas Dezső és Törőcsik Mari szereplésében. Forgatókönyvírók Bencsik Imre és Herskó János. A japán rendőrség eltávolítja a Japán Országgyűlés szocialista tagjait, majd következő ülésén jóváhagyja a amerikai-japán védelmi szerződést.

május 21. Megszületett Jeffrey Downer sorozatgyilkos, aki 1978 és 1991 között 17 férfit gyilkolt meg.

május 22. A Richter-skála szerinti 9,5-ös földrengés rázza meg Chilét, az ezáltal létrejött 25 méter magas szökőár (cunami) mintegy 6 000 ember halálát okozza.

május 23. The Everly Brothers zenekar "Cathy's Clown" című dala dobogós az Egyesült Államok zenei toplistáján. Ben Gurion izraeli miniszterelnök bejelenti, Adolf Eichmann volt SS-vezetőt korábbi elfogását.

május 24. Megszületett Paul McCreesh angol karmester.

május 25. Elindult a Malév első IL–18-as típussal közlekedő közvetlen járata – kijevi leszállás nélkül – Budapest–Moszkva között.                 

május 26. Magyarország válogatottja 2:0 arányban gyõzött Anglia ellen Albert Flórián találatainak köszönhetően. Hruscsov berlini látogatása. Megszületik Doug Hutchison (Halálsoron, X-Akták, Lost, 24).

május 27. (május 20-27.) A szocialista országok kommunista és munkáspártjainak bukaresti tanácskozása. Egy szenátusi meghallgatáson Herter külügyminiszter elismeri, hogy nem hoztak döntést az U–2-es missziók felfüggesztéséről.

május 28. Az Amerikai Sejtbiológiai Társaság megalapítása. Érsekújvárott megrendezik az V. Országos Dal- és Táncünnepélyt.

május 29. A MÁV a kötelező vasúti helyfoglalást nemzetközi viszonylatban először vezeti be. A Budapest–Berlin között közlekedő Hungária gyorsvonaton a helyjegy ára 3 Ft. (Forrás: Történelmi Tár)                                

május 30. Meghal Borisz Paszternak orosz-szovjet író, az 1958. évi irodalmi Nobel-díj kitüntetettje. Indianapolis 500-on győztes Jim Rathmann (Watson Offenhauser). A Legfelsőbb Bíróság kimondja, hogy gépkocsivezető szakmunkásnak (nem pedig segédmunkásnak) minősül az, aki középfokú tanfolyamot végzett és sikeres vizsgát tett. (Forrás: Történelmi Tár)

május 31. Az MSZMP Politikai Bizottsága megtárgyalja a közlekedés műszaki színvonaláról szóló előterjesztést. (Forrás: Történelmi Tár)

Havilap - szemle

Kortárs (IV. évf. 5. sz., 1960. május 13.)

Kun Béláné: Itáliában (könyvrészlet)

Keszthelyi Zoltán: Tavaszban mosakodó asszony; Megálmodtam (versek)

Ladányi Mihály: Ó, szülőföld... (vers)

Dobozy Imre: Szegénysor (elbeszélés)

Simor András: Küzdelem (vers)

Szokolov, Nikolaj: Mit hoz ma nékem az életem? (vers - Csuka Zoltán fordítása)

Szabó István: Minden olyan, mint régen (elbeszélés)

Maróti Lajos: Férfikor; Harminc felé (versek)

Kalász Márton: Csönd; Berzsenyi olvasása után (versek)

Buda Ferenc: Égő virágénekek; Akácvirág; Ecetfaló... (versek)

Tamás Attila: Egy illúzió búcsúztatása

Csuka Zoltán: Remény; Egy Hamlet-előadás ürügyén (versek)

Donga György: Cinke-dal (vers)

Darázs Endre: Szabadság; Példázat (versek)

Kopré József: Kép helyett...; Elgondolom (versek)

Sánta Ferenc: Nácik (elbeszélés)

T. Nagy Sándor: Gesztenyesütők (vers)

Somlyó György: Bessenyei; Michelangelo; Hernando de Magellanes; Kommunista kiáltvány (versek)

Czine Mihály: Bródy Sándor novellái

Csanády János: Küzdj tovább; Áttört ég (versek)

Lysohorsky, Óndra: Ének a vörös mákról (vers - fordította Monoszlóy M. Dezső)

Thurzó Gábor: Leningrádi éjszakák (kisregény - második rész)

G. Szabó László: Ami végre megillet... (vers)  

 

SZOCIALISTA ÖRÖKSÉGÜNK

Gondos Ernő: Barta Lajos (1910-1912)

MAGYAR VALÓSÁG

Szeberényi Lehel: Mindenféle egy utitarisznyából

Tóth Sándor: Meditáció egy körkérdés felett

 

DOKUMENTUM

Botka Ferenc: Majakovszkij halálának magyarországi sajtóvisszhangja

NAPLÓ

Koczkás Sándor: Igazságok és tévedések

Fekete Gyula: "Akribia" vagy "Csillagszemű"?

GLOSSZA

"Az jó hírért s névért"

Mozivízió vagy hamis vízió?

Élvezhetetlenek?

JEGYZET

E. Fehér Pál: Az Alföld két esztendeje

SZEMLE

Diószegi András: Az ifjúság szimfóniája

E. Fehér Pál: Stilizáció és magatartás

Juhász Béla: Simon István: Februári szivárvány

Juhász Mária: Mátyás Ferenc: Kegyetlen idill

Horváth Zsigmond: Molnár Géza: Márta

Fábián Katalin: Wéber Antal: A magyar regény kezdetei

KRÓNIKA

Molnár István: A szovjet filmművészet "új hulláma"

Hermann István: Szabó Magda drámája a Jókai Színházban

Ungvári Tamás: A Háború és béke Piscator feldolgozásában

Pogány Ö. Gábor: A Kukriniksziek az Ernst-Múzeumban

Árkádia

Berény Róbert: (rajz)

Bozsó János: (rajzok)

Petrilla István: (rajzok)

        Würtz Ádám: (illusztrációk)


Napra pontos gyűjtések

01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |


01 |vissza a lap tetejére

02 |vissza a lap tetejére

03 |vissza a lap tetejére

04 |vissza a lap tetejére

05 |vissza a lap tetejére

06 |vissza a lap tetejére

07 |vissza a lap tetejére

08 |vissza a lap tetejére

09 |vissza a lap tetejére


10 |vissza a lap tetejére

Kronológia

Az USS Triton nukleáris tengeralattjáró elsőként kerüli meg a Földet felmerülés nélkül.

Hírek a napi sajtóból - kivonat (Forrás: Népszabadság)

Nigériai diákok tüntetése Londonban. A nigériai vezetők Londonban az angol gyarmatügyi minisztériumban megkezdték tárgyalásaikat hazájuk függetlenségének utolsó részleteiről. A tanácskozások megkezdődésének hírére nigériai diákok tüntettek a gyarmatügyi minisztérium épülete előtt.

Megkezdődik a Nemzetközi Vadászati Tanácsnak a svájci Lausanne-ban tartandó tanácskozása.

Elhunyt Dr. Vásárhelyi Ferenc újságíró.

Felgyújtotta a Beethoven-ház egyik szobáját Botho von Steegen 60 éves bonni lakos. A tűz következtében sok értékes bútor és a zeneszerző több kézirata is megsemmisült.

Nemzeti Színház: Othello

Operaház: Anyegin

Hunyadi Szabina gyűjtése (2010.)


11 |vissza a lap tetejére

12 |vissza a lap tetejére


13 |vissza a lap tetejére

Sajtószemle

Forrás: Népszabadság

Hruscsov bejelenti, hogy a Biztonsági Tanács elé terjesztik a U-2 repülőgép behatolásának ügyét. Kérdésessé válik az amerikai elnök szerepe az ügyben, kiderül, hogy a tervezett berepülésről volt szó. A kommunista párttitkár május 14-i párizsi látogatása kapcsán elmondja, hogy a nemzetközi feszültség enyhítése nemcsak az ország,  hanem  az egész világ érdeke. Az U-2 incidens kapcsán az Egyesült Államok kém- és felderítő programjára terelődik a figyelem, mely  a szovjet érvelés igazságát támasztja alá.

Olaszország és Magyarország közötti kereskedelmi kapcsolatok jelentős mértékben fejlődnek. A kiviteli áruk nagy részét mezőgazdasági cikkek teszik ki, valamint tégla, ablaküveget, herendi porcelán, szőnyegek. Olaszországi importjaink: textilipari nyersanyagok, gépek és citrom.

Angliában május 12-én megjelenik John Rex, leedsi egyetemi előadó röpirata, az “Atomfegyvermentes Angliát!” Egyre több támogatót szerez a mozgalom, melynek tagjai azért küzdenek,  Anglia egyoldalúan mondjon le az atomfegyverekről, valamint a szerző Anglia kilépését követeli a NATO-ból.

Nemzetközi nőtalálkozót szerveztek Koppenhágában. A nők egyenjogúságáért vívott küzdelmek után megfogalmazódott azon álláspont, mely szerint kialakult egy új nőtípus, amely egyszerre helyt áll az anyaság terén, valamint a munka, gazdasági és politika életben is önálló, önmaga választ hivatást és élettársat.

        Hruscsov és Brezsnyev táviratozik Kádár Jánosnak, Dobi Istvánnak és Münnich Ferencnek, a fasizmus feletti győzelem 15. évfordulója alkalmából küldött üdvözletükért.

A Minisztertanács tudomásul vette a Szovjetunió és Magyarország között kötött, 1961–1965. évekre szóló hosszúlejáratú áruforgalmi megállapodás májusi aláírását.

Az Elnöki Tanács kitünteti a 325. évfordulóját ünneplő Eötvös Loránd Tudományegyetemet a Magyar Vörös Zászló Érdemrendjével.

A fővárosi RÖLTEX-ben új taneszköz bevezetésével kísérleteznek, magnefotonra veszik a tanulók előadásait, beszélgetéseiket a vevőkkel, majd az iskolában ezeket leforgatják, így alkalom adódik a helytelen kiszolgálások visszahallgatására, felismerésére. (Szemelvények: Nők Lapja)

A betegellátás javítása érdekében kollektív háziorvosi ellátást biztosítanak. Először Budán majd a főváros egész területén járóberegeket kezelő szakcsoportokat szerveznek, aminek segítségével a továbbiakban a szakorvosokra hárul a kórházi ágy szerzése, nem pedig a betegre. Ezenkívül a kórházakból való kikerülést követően is a háziorvos feladata  a beteg ellátása. A fővárosi tanács végrehajtó bizottsága arra kéri a lakosságot, hogy ne ismételjenek meg vizsgálatokat, és ne igényeljenek a szükségleteiket meghaladó mennyiségű gyógyszert.

        Megrendezik a zenepedagógusok első országos konferenciáját a Fészek klubban. A felszabadulás előtti évtizedek hagyományait, Bartók és Kodály munkásságának szerepét tárgyalják, valamint cél a párt művelődés politikája és a zenepedagógia összehangolása.

        A Magvető Kiadó által kiadott Keszthelyi Zoltán Visszatért évek verses kötetében három cikluson keresztül vonultatja líráit, valamint könyve egy verses színjátékot is tartalmaz.

A nyilasok áldozatául esett, sanyarú sorú Cserepes István festő, grafikus emlékkiállítása az Ernst Múzeumban. Néhány alkotása: Anya gyerekkel, Zokogó férfi, Kék madár (mozaik ) Nagyváradi téli képsorozat.

A Katona József Színházban a Ványa bácsi, a Madács Színházban a Vihar és Petőfi Színház Svejk című előadások láthatók.

Körmöczi Zsuzsa teniszezőnő Haydonnal szembeni római győzelmének nemzetközi visszhangja van, hírt közöl a Guardian és a Daily Mail. Kötött- és szabadfogású birkozó verseny selejtezőin szerepelnek szovjet, lengyel, francia, svéd, finn,  osztrák, valamint hazai versenyzők. A magyar sakkválogatott olaszországi vendégszereplésen vesz részt.

Készítette: Krekk Zsanett (2013)


14 |vissza a lap tetejére

15 |vissza a lap tetejére

16 |vissza a lap tetejére

17 |vissza a lap tetejére

18 |vissza a lap tetejére

19 |vissza a lap tetejére

20 |vissza a lap tetejére

21 |vissza a lap tetejére


22 |vissza a lap tetejére

vasárnap

Kronológia

"Az 1960. május 22-én Chilében pusztító földrengés volt a Végső csapás nevű dokumentumfilm és az amerikai geológiai intézet (USGS) MMS-skála szerint megadott adatai alapján a világ legerősebb mért földmozgása, noha más források a négy évvel későbbi alaszkai földrengés mögé sorolják. A legsúlyosabban Valdivia és Puerto Montt körüli területet érintő, 9,5-ös magnitúdójú rengés következtében meginduló cunamik az amerikai kontinens nyugati partvidéke mellett végigsöpörtek az egész Csendes-óceánon."

Forrás: Index.hu/Tegnapi újság  2009.05.22.

Hírek a napi sajtóból - kivonat (Forrás: Népszabadság)

A Kínai Népköztársaság városaiban több mint 10 millió ember tüntetett a Szovjetuniónak az amerikai provokációkkal szemben tanúsított magatartása mellett, és a csúcsértekezletnek amerikai részről történt szabotálása ellen.

Dr. Münnich Ferenc, a forradalmi munkás-paraszt kormány elnöke fogadta a hazánkba érkező Finn újságíró-küldöttséget.

TV: 17:20: A Magyarország-Anglia válogatott labdarúgó-mérkőzés közvetítése a Népstadionból.

Hunyadi Szabina gyűjtése (2010.)


23 |vissza a lap tetejére

24 |vissza a lap tetejére

25 |vissza a lap tetejére

26 |vissza a lap tetejére

27 |vissza a lap tetejére

28 |vissza a lap tetejére

29 |vissza a lap tetejére

30 |vissza a lap tetejére

31 |vissza a lap tetejére


iNapló.hu | mindenNapiNapló | vissza a lap tetejére |kronológiai források