Stap uit je comfortzone

Uit je comfortzone stappen is iets doen wat je normaal niet doet. Er was eens een man die in de zestiger jaren het volgende dacht: er zijn zoveel christenen die in landen leven waar ze verdrukt worden om hun geloof. Ik wil hen zo graag helpen! Hij ging in zijn eentje, in zijn Volkswagen Kever, naar die landen met bijbels en andere christelijke lectuur. Als hij zou worden gepakt in zo’n land met die materialen, dan riskeerde hij een gevangenisstraf of erger…. Hij was in zijn eentje in zo’n enorm land. Nu is hij directeur van ‘Open Doors’, een organisatie die miljoenen bijbels smokkelt in verschillende landen in de wereld. Het is een enorme organisatie geworden. Anne van der Bijl.

Waarom zou je zoiets nu doen, uit je comfortzone stappen? Vandaag kijken we naar een man in de bijbel die ook iets deed wat ie normaalgesproken niet deed. Deze man heet Jonathan. Een jonge man, zoon van een koning, Saul. We gaan zien wat hem bewoog. Tijmen gaat voor ons het verhaal lezen.

1 Sam. 14:1-15.

Soms hoor je wat iemand van plan is en dan denk je bij jezelf: doe dat nou niet?! Dat is dwaas! Dat is dom! Nou, zo zou je ook kunnen reageren op Jonathan, de zoon van Saul. Jonathan is waarschijnlijk wel opgevoed met militaire strategieën. Dat is gebruikelijk voor koningszonen. Maar de strategie die hij hier kiest is gewoon dwaas en erg buiten zijn comfortzone. Laten we eens even kijken naar zijn aanvalsplan.

De plaats waar zich dit alles afspeelt is ongeveer tien kilometer ten noorden van Jeruzalem, Michmas. Kaartje.

Stand van zaken: 600 soldaten rondom Saul (met nog een duizend of twee tot zijn beschikking elders) en de Filistijnen hebben 3000 wagens, 6000 ruiters en ontelbaar veel voetvolk….

Jonathan gaat in het verborgen de strijd aan. Niemand wist ervan, lezen we in vers 3. Dom, want geen versterking als het moeilijk wordt…. Hij neemt zijn wapendrager mee, een man zonder naam, maar heel dapper!

Jonathan heeft een zwaard en in heel Israël was nog maar één ander zwaard te vinden (bij Saul). De Filistijnen hadden het op de één of andere manier voor elkaar gekregen dat de Israëlieten geen ijzer konden bewerken…. En dan het volgende:

Een plan dat totaal dwaas is en zeer buiten je comfortzone. Waarom doet Jonathan dit? Ik zie twee redenen die volgens mij allebei nodig zijn om iets te doen wat buiten je comfortzone ligt.

Ten eerste: Jonathan heeft een ongekend vertrouwen in God. De Heer kan evengoed door weinigen verlossen als door velen. Voor God is niets onmogelijk. Let op dat Jonathan geen garanties had van Gods ingrijpen. Hij zegt tegen zijn wapendrager: Misschien…. Zal de Here ingrijpen en ons verlossen. Er is geen garantie, enkel een diep vertrouwen in de Heer en Zijn macht.

Ten tweede: Hij verlangde verlossing. Voor wie? Voor zijn volk! Hij kon het niet langer aanzien hoe zijn volk, Gods uitverkoren volk, zo werd vernederd door de Filistijnen, die onbesnedenen! Hij was de zoon van de koning en liet hiermee zien dat hij een betere koning zou kunnen zijn dan Saul, die vooral aan zichzelf dacht…. Hij had hart voor zijn volk!

Zo zie je twee ingrediënten die Jonathan ertoe brachten om uit zijn comfortzone te stappen en iets te doen wat hij normaal niet deed: vertrouwen op God en passie voor mensen in nood.

Dit zijn natuurlijk enorme prestaties van echte geloofshelden. Mensen die zich door God geroepen wisten om gekke dingen te doen die geen mens bedenkt van zichzelf. Maar hoe zit het met ons? Dit zijn zulke grote verhalen, dat kan ik toch niet!? Nee, misschien niet. Misschien zul jij nooit iets doen wat de krantenkoppen haalt of waarvan iedereen juichend staat te springen…. Maar dat betekent niet dat er geen dingen zijn jij niet kunt doen om uit je comfortzone te stappen. Nagellakkende Tijn. Een jongetje met een hersentumor. Hij wil graag €100,- ophalen met nagels lakken voor Serious Request van 3FM rond Kerst, het glazen huis. Dat doe je toch niet?! Een sprong in het diepe. Uiteindelijk wordt het meer dan 2,5 miljoen euro. Op zich helemaal niet erg uit zijn comfortzone, maar hij moest het toch maar even doen…. Of wat ik gisteren ergens las: een jongetje dat een instagram acount opent en de eerste paar reacties zijn negatief…. Matthijs Nauta. Zijn oudere zus springt in en zegt: Twitter show me your power! Je comfortzone uitstappen begint met kleine stapjes. Denk niet meteen te groot, maar begin klein. De jongeren hebben een filmpje gemaakt met tien voorbeelden van uit je comfortzone stappen.

Er zijn er nog tientallen te bedenken, maar waar het begint is: heb je passie voor mensen en heb jij vertrouwen op God? Passie voor mensen? Zie jij mensen staan en wat ze nodig hebben? denk niet meteen te groot, maar begin klein: een appje sturen naar iemand, een kaartje, een bemoedigend woord, een compliment, we hebben ze gezien op het filmpje net. Maar denk ook aan geld geven voor een goed doel, een keer een tuin van onkruid verlossen bij een oudere uit de kerk, ramen lappen bij iemand van de gemeente, enz. Een daad van barmhartigheid. Zie je het? Zie je mensen staan en heb je er oog voor?! Of ben je zo druk met jezelf en zie je enkel jezelf? Of ben je vooral bezig met de angst om het te doen, de leeuwen en beren op de weg…. Hou van mensen!

Dit is al een hele start, als je passie voor mensen hebt. Maar dat tweede is van nog groter belang. Want vandaag horen we succes verhalen…. Maar niet alles wordt meteen een succes. Je zult er voor moeten knokken om trouw te zijn, door te zetten, jezelf af en toe een schop onder je kont verkopen.  Vertrouw je God dat Hij je helpen zal?! Vertrouw jij erop dat Hij werkelijk de allergrootste is, de almachtige? Is Hij werkelijk nabij om jou te helpen? Hoe is jouw omgang met de Here Jezus? Ken je Hem werkelijk? Misschien ben je vertrouwd met alle vaktaal in de kerk ‘Jezus is voor mijn zonden gestorven, God is het allerbelangrijkste in je leven, het draait om God en niet om jezelf’, je zingt misschien zelfs wel alles mee, maar hoe zit het werkelijk in je hart? Heb je jezelf wel eens echt overgegeven aan Hem? Misschien schuif je het al lange tijd voor je uit? Misschien heb je het idee dat er eerst iets moet gebeuren? Misschien heb je bepaalde verwachtingen als je het doet van jezelf of van anderen? Niemand kan voorspellen wat er gebeurt als jij je leven geeft aan Jezus. Misschien…. Maar ik kan je dit zeggen: je zult geen spijt hebben als je je aan Hem overgeeft. Als jij uit je comfortzonde stapt, dan stap je de wereld in waar de magic happens. Dan kan God zijn kracht laten zien.