Zicht op wind van Madelon Hooykaas is een recente aanwinst voor de beeldencollectie van Rotterdam. Een robuuste roestvrijstalen sculptuur helt als een boegbeeld over het water van de Zevenhuizerplas in Nesselande.
Het werk is gemaakt door de internationaal gelauwerde kunstenaar en filmmaker Madelon Hooykaas (1942). Als een van de pioniers op het gebied van videokunst, voor lange tijd in nauwe samenwerking met de Schotse kunstenaar Elsa Stansfield (1945-2004), heeft ze een omvangrijk oeuvre ontwikkeld. Het werk, waarin heden en verleden, water en licht terugkerende thema’s zijn, is opgenomen in collecties van onder meer Stedelijk Museum Amsterdam, Museum of Modern Art in New York en Tate Britain in London. Hooykaas ging in gesprek met Marjolein Geraedts over haar kunstenaarschap en over het kunstwerk Zicht op wind. Het interview geeft een beeld van een gepassioneerd kunstenaar die tot op de dag van vandaag actief is.
Dit kunstproject in Nesselande kent een lange geschiedenis. Kun je daar iets over vertellen?
Elsa Stansfield en ik zijn met dit project begonnen in 2002, toen Nesselande nog een polder was. Vanaf de middeleeuwen was dit een moerassig veengebied dat door de eeuwen heen door de mens in cultuur is gebracht. Door turfwinning en vervening ontstonden grote plassen met daaromheen polders. Toen wij de opdracht kregen om in het kader van de percentageregeling een kunstwerk te maken voor deze plek, was de aanleg van Nesselande pas net opgestart – er woonde nog bijna niemand. Juist omdat dit gebied nog zo’n lege plek was, vonden we het belangrijk dat er in een vroeg stadium al een kunstenaar aanwezig zou zijn. Na een uitgebreide onderzoeksperiode kwamen we met het voorstel om een sculptuur te maken aan het water, waar tegelijkertijd ook een kunstenaar kan werken. Destijds durfde destijds niemand het aan om ons voorstel te ontwikkelen; er moest natuurlijk ook een organisatie voor worden opgetuigd.
Elsa en ik hebben zelf ook vaak als artist-in-residence gewerkt, in Banff, in San Francisco, in IJsland, over de hele wereld. Dat was altijd erg inspirerend, voor onszelf, maar ook voor de omgeving. Het waren de lokale bewoners met wie je in contact kwam en aan wie je je werk presenteerde.
Madelon Hooykaas, ’Zicht op wind’, 2023
Het uiteindelijke ontwerp is een windwijzer. Hoe ben je tot het ontwerp voor dit kunstwerk gekomen?
Ik vond het erg belangrijk om een kunstwerk te maken dat site-specific is, speciaal voor Nesselande is ontworpen. Dat deden Elsa en ik overigens al vanaf de jaren zeventig; we maakten environments en installaties die te maken hadden met de geografische, culturele of maatschappelijke plek – of dat nou in de natuur was of in een kunstinstelling. Met dit nieuwe kunstwerk wilden we verwijzen naar het feit dat de wijk Nesselande 5,5 meter onder zeeniveau ligt. Het is daarmee een van de laagst gelegen plekken in Nederland. Wij zagen graag dat de toekomstige bewoners zich daar bewust van zouden worden. Daarom duidt de blauwe lichtring het Normaal Amsterdams Peil aan. Ondanks dat het water op en neer gaat, blijft het NAP gelijk. Twintig jaar later is het een soort profetische boodschap geworden; in deze tijd zijn er veel meer mensen bezig met het klimaat – hoewel we ons als maatschappij er destijds al veel bewuster mee om hadden moeten gaan. Ik ben erg blij dat het werk er uiteindelijk is gekomen.
Niet alleen het zeeniveau, maar ook de wind speelt een grote rol op deze plek.
Tijdens mijn bezoeken aan Nesselande viel me op dat er altijd veel windsurfers op de Zevenhuizerplas waren. Omdat voor hen de windrichting natuurlijk essentieel is, wilde ik een werk maken dat de wind zichtbaar maakt. Toen heb ik het idee van de windvaan uitgewerkt. Dankzij de geelgroene fosforescerende verf gloeit de windvaan ’s avonds na.
In het verleden hebben Elsa en ik veel met wind gewerkt. Zo hebben we in 1984 Compass gemaakt, een windinstallatie op het Stedelijk Museum Amsterdam, voor de eerste grote tentoonstelling van videokunst in Europa: The Luminous Image. Op het dak van het Stedelijk Museum hebben we een windvaan geplaatst met een camera erbij die is verbonden met vier beeldschermen die elk in een hoek van de museumzaal staan – verwijzend naar de vier richtingen van een kompas. Elke monitor toont bestaande beelden en geluiden uit de natuur, maar worden abrupt weggeduwd zodra de windvaan boven op het dak gaat ronddraaien.
Hier op tafel ligt een kopie van een prent van Wassily Kandinsky. Heeft dit werk je geïnspireerd?
Als jong meisje in Rotterdam was ik gefascineerd door Lyrisches (1911), een schilderij van een paard met ruiter dat in Museum Boijmans Van Beuningen hing. Later heb ik me in het werk van Kandinsky verdiept; hij is nog steeds een van mijn favoriete kunstenaars. In het Centre Pompidou in Metz zag ik deze prent van Kandinsky, die vond ik meteen heel mooi. De morsetekens en de mysterie die ze uitstralen waren inspirerend. Kunst en spiritualiteit waren dan ook erg belangrijk voor hem, het onzichtbare. Het zijn thema’s waar ik zelf ook veel mee bezig ben.
Wassily Kandinsky, prent, collectie Centre Pompidou
Ik zie Zicht op wind op die plek als een baken, dat verleden en heden markeert. Heb je dat ook zo bedoeld?
Ja, zo kun je het zeker zien. Maar ik vind het ook belangrijk dat mensen hun eigen interpretatie geven aan het kunstwerk. Er hebben in de afgelopen twintig jaar zoveel ontwikkelingen plaatsgevonden op deze plek. Toen we aan het project begonnen waren er alleen weilanden, geen strand en zo. Langzaam maar zeker zagen we hoe zo’n gebied vorm krijgt. Speciaal voor dit bouwproject is de bestaande plas in grootte verdubbeld, dat was erg spannend om te zien. En natuurlijk kwamen er huizen, winkels, een metro, et cetera. Inmiddels is deze plek in Nesselande uitgegroeid tot een toplocatie met een prachtig uitzicht.
Toch gaat het werk ook over iets onzichtbaars, namelijk de wind. Daarmee is het kunstwerk niet zozeer het object zelf, maar de wind – zodra je die wind voelt of hoort. Kun je iets vertellen over die gelaagdheid?
De wind is natuurlijk iets onzichtbaars, dat probeer ik dan juist zichtbaar te maken. Die dubbele laag zit ook in het fundament van het kunstwerk, dat in verbinding staat met het water en verwijst naar het NAP dat vaststaat. Maar op die stevige basis is de windvaan altijd in beweging. Die constante verandering komt ook terug in onze sculptuur Abri (1995), een soort ‘schotelantenne’ op het duin bij Wijk aan Zee. Als je in de schelp gaat zitten, hoor je telkens weer andere geluiden van de zee, de branding, het strand, de wind, en van mensen, vogels en boten – en de stilte.
Stansfield/Hooykaas, ‘Abri’, 1993, Wijk aan Zee
Inmiddels zijn fotografie en video van artistieke kunstvorm getransformeerd tot middelen die voor iedereen toegankelijk zijn. Dagelijks worden we overspoeld door duizenden (digitale) beelden. Hoe kijk jij als pionier van de videokunst naar deze ontwikkeling?
Door de digitalisering van media maakt iedereen tegenwoordig foto’s en video’s, ook lijkt iedereen te kunnen schrijven. Op dit moment werken kunstenaars in veel verschillende media en doen van alles ernaast: zo doen ze performances en maken ze tentoonstellingen. Misschien is dat in deze tijd ook wel nodig om financieel het hoofd boven water te houden. Wat me opvalt is dat heel veel werk gaat over een enkel thema, terwijl ik juist de combinatie van vorm en onderwerp boeiend vind: hoe is een kunstwerk gemaakt? In de praktijk van Stansfield/Hooykaas is video heel sculpturaal. Veel van onze werken zijn environments, omdat er veel verschillende dingen bij elkaar komen. Daardoor is er niet één point of view richting het scherm, je kunt erdoorheen lopen en het werk op verschillende manieren ervaren door middel van geluid, video, sculptuur en fotografie.
Hoe werd jullie pionierswerk ontvangen in de begindagen van de videokunst?
Het werken met video was totaal niet geaccepteerd in Nederland. In recensies werd vaak de verwachting uitgesproken dat videokunst binnen een jaar wel zou overwaaien. Gelukkig hebben Elsa en ik ook veel buiten Nederland kunnen werken. In die begintijd was het lastig, omdat het medium geen geschiedenis had. Het was heel spannend om nieuwe dingen te proberen. Maar na afloop van onze tentoonstelling in de Londense Whitechapel Gallery in 1976 met drie video’s en fotografie, raakte kunstcentrum De Appel in Amsterdam ook geïnteresseerd. Zo gaat dat in Nederland: je moet eerst worden opgepikt in het buitenland voordat je hier wordt gewaardeerd. In de huidige tijd is er vrijwel geen tentoonstelling waar geen video in zit, en ook galeries hebben video overgenomen in de vorm van limited editions – videokunst heeft nu veel commerciëler karakter dan in de begintijd.
De laatste jaren zijn er enkele opvallende ontwikkelingen gaande in de kunstwereld, met name de opmars van vrouwen en de vorming van kunstenaarscollectieven. Zo bestond de hoofdtentoonstelling van de meest recente Biënnale van Venetië enkel uit vrouwen, en op de Documenta stond de kracht van het kunstcollectief centraal.
Toen Elsa en ik samen werk gingen maken, bestonden er nog vrijwel geen samenwerkingen. Tegenwoordig werkt iedereen samen, iedereen zit in een artist collective. In onze tijd begreep niemand wat dat betekende. Wij kregen altijd de vraag: ‘wat doe jij en wat doet de ander?’ Om die reden was het ook lastig om subsidie aan te vragen, terwijl samenwerking tegenwoordig juist een voorwaarde lijkt te zijn om in aanmerking te komen voor subsidie.
Later, tijdens de feministische golf, was het werk van Stansfield/Hooykaas erg gewild voor tentoonstellingen omdat dat goed stond voor subsidieaanvragen. Daar waren we lang niet altijd even blij mee, omdat ons werk inhoudelijk geen feministisch karakter heeft. Ons werk ging niet direct over de persoon achter de kunstenaar, wat tegenwoordig veel meer een tendens is. Kunst gaat tegenwoordig niet zozeer over het werk zelf, maar over de persoon, over wie het maakt en over de achtergrond van de kunstenaar. Er heeft een grote verschuiving plaatsgevonden van universeel naar individueel. Wat mij opvalt is dat er tegenwoordig vaak van bovenaf wordt geregisseerd welke soort kunst er in tentoonstellingen is te zien, er wordt actief beleid op gemaakt. Ikzelf geef de voorkeur aan een meer organische werkwijze.
Stansfield/Hooykaas, ‘Compass’, 1984, Stedelijk Museum, Amsterdam
Zijn er jonge kunstenaars uit de huidige generatie die je volgt?
Er zijn altijd jonge kunstenaars die interessante dingen doen. Ze hebben nieuwe ideeën en een frisse blik, dat moet zich allemaal nog uitkristalliseren. Wanneer ik workshops geef op de kunstacademie, raad ik jonge kunstenaars aan om eens terug te kijken op de vroege videokunst. Vaak roepen ze dan uit dat je op die manier nooit iets nieuws kunt doen. Daarop zeg ik dan dat het niet gaat over of iets nieuw is, maar over jouw interpretatie. Ik heb daar heel specifieke ideeën over: een kunstwerk bestaat pas als het in de wereld is. Daarmee bedoel ik te zeggen dat het voor mij enorm belangrijk is dát het werk in de wereld komt. Ik ben geen kunstenaar die tien schilderijen maakt en daar elke dag in haar atelier mee bezig is. Ik doe veel onderzoek en heb veel ideeën die ik op een bepaald moment ga uitwerken.
Stansfield/Hooykaas heeft door de jaren heen tientallen werken gemaakt, veelal in video, een medium dat tegenwoordig erg kwetsbaar is. Op welke manieren kan het publiek jullie oeuvre bekijken?
Elsa en ik zijn beiden niet het type kunstenaar dat in een boekje bijhoudt welke werken we precies maakten. Na haar overlijden in 2004 voelde ik me erg verantwoordelijk voor het werk, en heb adviezen gevraagd aan mensen uit de kunstwereld, waarna het idee ontstond om het werk te inventariseren. Een stagiaire van de UvA-master Preservation and Presentation of the Moving Image heeft me anderhalf jaar lang geassisteerd met de inventarisatie van de werken die Elsa en ik tot 2004 hebben gemaakt.
Ook heb ik in 2010 het boek Revealing the Invisible gemaakt, en in 2012 een stichting opgericht met het idee om een aantal sleutelwerken naar musea of verzamelaars te laten gaan zodat het werk te zien blijft. Zo heeft de Tate Gallery in 2018 een van onze werken aangekocht; het duurde maar liefst vijf jaar om dat voor elkaar te krijgen. Ook hebben The Gallery of Modern Art, Glasgow, het Bonnefantenmuseum in Maastricht en Muhka in Antwerpen ons werk in hun collecties. Er zijn echter nog steeds veel kunstwerken die technisch up to date gemaakt moeten worden, omdat ze destijds met de eerste computers zijn gemaakt. Tot slot zijn er plannen voor tentoonstellingen met MIMA in Middlesbrough en Kettle’s Yard in Cambridge. Er is op dit moment veel belangstelling voor mijn werk in Groot-Brittannië.
Madelon Hooykaas en Louis Andriessen, ‘Alles is rond’, 2019-2020, Centraal Museum, Utrecht
Waar ben je op dit moment mee bezig?
In september is een nieuw boek, The Artist as Explorer, uitgekomen bij Jap Sam Books. In mijn vorige publicatie, Revealing the Invisible, schreven tien auteurs uit de wetenschap, kunst, spiritualiteit over het werk van Stansfield/Hooykaas. Voor de nieuwe publicatie heb ik enkele auteurs gevraagd te schrijven over specifiek mijn eigen werk. Dat idee voelde goed, omdat ik de periode voorafgaand aan mijn samenwerking met Elsa wat meer wil uitlichten. Ik woonde toen in Parijs, Brussel, Londen en New York, en heb toen hoofdzakelijk met fotografie gewerkt. Toch besteedt het boek ook aandacht aan mijn huidige werk, zodat er een goede balans is tussen het verleden en het nu.
Waarnaar verwijst de titel The Artist as Explorer?
Het idee van de kunstenaar als ontdekker past erg bij me, ik doe onderzoek op verschillende niveaus. Zo was ik in september 2022 artist-in-residence bij Maison Dora Maar in de Provence. Daar heb ik allerlei projecten gedaan: ik maak opnamen, doe onderzoek en ik spreek met allerlei mensen. Daarna laat ik het wat rusten, waarna van alles bij elkaar komt. Op dat moment komt het kunstwerk pas de wereld in.
Publicatiedatum: 30/11/2023
Kunstlerhaus Bethanien Berlin
Flying Time (single channel) by Stansfield/Hooykaas
From the Archive Videos from 50 Years of Künstlerhaus Bethanien 24.05. – 16.06.2024
https://www.bethanien.de/en/exhibitions/from-the-archive/
| ||||||||||||
Museum of Memory VII te zien in Museum Arnhem Van 28 april t/m 18 augustus 2024 https://www.museumarnhem.nl/nl/tentoonstellingen/museum-of-memory
|
https://www.kettlesyard.cam.ac.uk/whats-on/film-screening-ink-on-film-8-12-23/
An evening with Madelon Hooykaas, one of the most important video pioneers in Europe. From 1972, she worked intensively with the Scottish artist Elsa Stansfield (1945-2004) as the internationally renowned partnership Stansfield/Hooykaas. She has developed a comprehensive artistic practice related to her art and research through photography, film, video, installation and interactive and performance art. Recurring themes are physical and human landscapes, water and light, memory and presence, loss and abstraction, and minimalism and formalism. Hooykaas’ works are in included in many important international art collections.
Madelon Hooykaas will introduce a selection of six films, ranging from early 16mm films she made with Elsa Stansfield in the seventies, until the première of Rhizome, a film made in 2023. This work is also on show in the exhibition "Resonance" at Oud Amelisweerd (through Nov. 12).
Making New Worlds: Li Yuan-chia & Friends has been organised by Kettle’s Yard with the Paul Mellon Centre for Studies in British Art, London.
|
Kettle’s Yard, Castle Street Cambridge CB3 0AQ |
mail@kettlesyard.cam.ac.uk
+44 (0)1223 748 100
De Mr.Motley Podcast over het werk van Madelon Hooykaas is te beluisteren via deze link:
KUNST IS LANG: Madelon Hooykaas - Mister Motley
Deze week is Madelon Hooykaas te gast bij Kunst is Lang. Madelon behoort, als onderdeel van een kunstenaarsduo met de in 2004 overleden Elsa Stansfield, tot de video-pioniers van de vorige eeuw. Maar ook voor en na hun samenwerking maakte Madelon vele foto- en videowerken, waaruit een grote interesse in spiritualiteit en de natuur blijkt. Zo werd ze als eerste westerse vrouwelijke fotograaf binnengelaten in een Japans zenklooster en filmt ze overal ter wereld patronen en bewegingen in de natuur die haar opvallen. Madelon toont nu werk in Landhuis Oud Amelisweerd, en recent verscheen een monografie van haar werk, onder de titel The Artist as Explorer.
De monografie The artist as Explorer is hier te bestellen.
Op 24 oktober vindt in Eye een avond met Madelon Hooykaas plaats, met zes korte films en video’s, een Q&A door kunsthistoricus en curator Jacqueline Grandjean, en de presentatie van The Artist as Explorer.
Op dinsdagavond 24 oktober 2023 in het kader van EYE ON ART ‘Madelon Hooykaas – The Artist as Explorer’ worden in het EYE Filmmuseum in Amsterdam een aantal vroege films en recente video’s gemaakt door Madelon Hooykaas vertoond, waaronder de Nederlandse première ‘As Above so Below’ en het meest recente werk ‘Rhizome’ (2023).
Eye on Art begint om 19.15 en zal worden afgesloten met een interview van Jacqueline Grandjean met Madelon Hooykaas.
Hierbij de link om tickets te reserveren:
https://www.eyefilm.nl/nl/whats-on/madelon-hooykaas-the-artist-as-explorer/1116138?show=1116206
| An extensive monograph on the work of Madelon Hooykaas
| An interactive publication with QR codes giving access to a selection of Hooykaas' works
An archetypical explorer is deemed to be someone who pushes boundaries and embraces unexpected discoveries. Dedicated to art as her form of expression, Dutch artist Madelon Hooykaas has spent the past sixty years exploring new lands, cultures, aesthetics, and experimenting with multimedia. Her practice is shaped by contemplation, reflection, and a curiosity for and connection with different cultures and beliefs. Moreover, her strong convictions surrounding Nature and humanity’s stewardship role in preserving it, as well as pertaining to certain non-Western philosophies which support a balance between the human experience and the natural world, underlie her creative oeuvre.
‘The works make visible and palpable that which is present, but not always tangible. It is in this way that her art deepens our experience of the world. Time itself is investigated, real and experienced time, or energy as being at the basis of everything. It creates, but can also destroy. Energy refers to human energy too, in creation, the generation of new ideas, exchange and interaction. In this respect, Madelon Hooykaas’ installations allude to both reality and the individual within it, to the world as well as the production of reality and consciousness.’ - Kitty Zijlman (Professor Emiritus Contemporary Art History and Theory/World Art Sudies at Leiden University)
Madelon Hooykaas (1942) is one of the first visual artists to start using video as an artistic medium. From 1972, she worked intensively with the Scottish visual artist Elsa Stansfield (1945-2004). Under the name Hooykaas/Stansfield, they built an impressive oeuvre that is also known for the ecological issues they wove into their work early on. Hooykaas' works are included in important collections of Stedelijk Museum Amsterdam, Centraal Museum Utrecht, Museum of Modern Art New York and Tate Britain London.
Hier is de link om het prachtige boek te bestellen:
https://japsambooks.myshopify.com/products/the-artist-as-explorer-madelon-hooykaas
SOLO EXHIBITION RESONANCE AND BOOK PRESENTATION
The presentation of my book ’The Artist as Explorer’ published by Jap Sam Books will be on Sunday afternoon 24th of September 2023 at 3 pm at the country house Oud Amelisweerd in Bunnik.(only by invitation)
At the same time the installation Wheel of Life and the soundscape Echo can be experienced at the ground floor of the country house. Also the video Resonance and the first screening of the video Rhizome (2023) will be shown at the attic of Landhuis Oud Amelisweerd.
Madelon Hooykaas is a visual artist, photographer, and filmmaker. In her recent installations and videos, ecology serves as her starting point. Throughout her extensive career, she has developed a personal visual language of nature often characterized by light, shadow, and reflection.
In her works Wheel of Life, Echo, and Resonance, she explores the principle of radar and the nocturnal flight of bats. Fascinated by the underground communication of trees, she created her most recent video work, Rhizome.
Her pieces have the ability to evoke both silence and questions. She combines contemporary digital technology with her personal poetic visual language, frequently creating her own soundscapes and soundtracks.
Each work is an exploration of how the human and the superhuman are interconnected. Madelon Hooykaas’ works make visible and palpable what is present but not always tangible. Her installations and videos encourage repeated viewing, thus experiencing the deeper layers.
Madelon Hooykaas (1942) was one of the first visual artists to utilize video as an artistic medium. Starting in 1972, she collaborated closely with Scottish visual artist Elsa Stansfield (1945-2004). Operating under the name Hooykaas/Stansfield, they built an impressive body of work that is also known for addressing ecological issues they integrated early on. Hooykaas’ works are included in significant collections, including the Stedelijk Museum Amsterdam, Centraal Museum Utrecht, Museum of Modern Art New York, and Tate Britain London.
Communal Enthusiasm, 75 years Jan van Eyck Academy with Flying Time at the Jan van Eyck Academy, Maastricht (NL), September 15- December 2023
https://www.janvaneyck.nl/calendar/communal-enthusiasm
Met werk van: Appie Drielsma, Raul Marroquin, Pieter Defesche, Silvia Baltus, C. Poerwadi, Ryan Gander, Megan Francis Sullivan, Alexandra Phillips, John Körmeling, Ruud Kuijer, Ben Brack, Wiel Arets & Wim van den Bergh, Harry Buckinx, Rudolf Bikkers, Knut Flatin, Bert de Hoog, Ron Bernstein, Hardi, Cedar Lewisohn, Rod Summers, Niek Hendrix, Servie Janssen, Gottfried Hundsbichler, Zohny Maguib, Linda Pollack, Petran Vermeulen, Geoffrey Salmon, Romy Finke, Dario D’Aronco, Imogen Stidworthy, Parasite 2.0, Margriet Thissen, Albert Troost, Yumiko Yoneda, Marine Kaiser, Orla Barry, Hooykaas/Stansfield, William PARS Graatsma, Navine G. Dossos, Lukas Smits, Andrea Éva Győri, Jo Frenken, Aleksander Johan Andreassen, Kristina Sedlerova-Villanen, Norbert Grunschel, Helga Paetzold.
People Powered: Stories from the River Tees with Horizontal Flow at MIMA, Middlesbrough (UK), July 22, 2023-January 7, 2024
https://mima.art/exhibition/people-powered-stories-from-the-river-tees/
Horizontal Flow (1977) by Stansfield/Hooykaas
video and script images and panting at MIMA , Middlesbrough (UK)
Making New Worlds: Li Yuan -Chia and friends with several works by Madelon Hooykaas and Elsa Stansfield at Kettle’s Yard, Cambridge (UK), November 11, 2023- February 18, 2024
https://www.kettlesyard.co.uk/events/making-new-worlds-li-yuan-chia-and-friends/
The Four Corners of My Room (1975) silkscreen
from a unique Polaroid work from 1971
Still from No self (2019) by Madelon Hooykaas
100 Jahre alternatives Kino in den Niederlanden in Filmkollectiv Frankfurt
Freitag, 12. bis Sonntag, 14. Mai 2023, Kino des DFF
with Daydreams by Elsa Stansfield and Madelon Hooykaas,
music Delia Derbyshire.
https://www.filmkollektiv-frankfurt.de/veranstaltungen/alternatives-kino-niederlande
The Look of Sound
8 till 10 May 2023 , Mannheim, Germany
About Bridges (1975) by Elsa Stansfield and Madelon Hooykaas
Music by Delia Derbyshire
May 8 at 8 pm with Q & A with Madelon Hooykaas
https://the-look-of-sound.de/programm/
Madelon Hooykaas is a Dutch visual artist, photographer and filmmaker with a long and international career. Her video and photographic work often establishes pure relationships with nature and explores scientific principles and forces of nature. She has developed a comprehensive artistic practice related to her art and research through photography, film, installation and video, and interactive and performance art and text. Recurring themes are physical and human landscapes, water and light, memory and presence, loss and abstraction, and minimalism and formalism. Hooykaas has been working with photography since the 1960s and was one of the first visual artists to use video as an artistic medium. From the 1970s, Hooykaas worked closely with the Scottish visual artist Elsa Stansfield (1945-2004). Stansfield/Hooykaas gained fame as European video pioneers. Hooykaas’ work is part of important museum collections, including Stedelijk Museum Amsterdam, Museum of Modern Art New York, Tate Gallery London and National Gallery of Canada Ottawa.
In residency
Sep 2022
Scored by Delia Derbyshire. Het leven in een druppel water, scored by Alberta Balsam In collaboration with RE:VIVE, Eye Filmmuseum & Buma Music In Motion.
Thursday August 4TH 17:45 - 18:15h / Aan het IJ / EYE Filmmuseum - Cinema 2 DEKMANTEL FESTIVAL
Aan het IJ / Thu / 17:45 - 18:15h / Aan het IJ / EYE Filmmuseum - Cinema
LIMA Presents: Barbara London
Wednesday, 11 May at LAB111, Amsterdam
Start: 19.30
LIMA is happy to present long-time MoMA curator Barbara London to talk about her book ‘Video Art/The First Fifty Years' and present recent works from the LIMA collection.
On Wednesday, 11 May, LIMA welcomes New York-based curator and writer Barbara London. During this program she will have a conversation with Karen Archey, curator contemporary art at the Stedelijk Museum, on her work with video art at the Museum of Modern Art in New York and her book ‘Video Art/The First Fifty Years’ (2020). This will be the first time her extensive book on video art will be presented in the Netherlands. In addition London has selected new works from LIMA’s distribution collection that will be screened.
The selected works include P-9830 by Michiel van Bakel, 2020, Section/Intersection 1 by Seoungho Cho, 2021, UNINVITED by Nye Thompson & UBERMORGEN.COM, 2021, Er is een geest van mij by Mateo Vega, 2021, and In the footsteps of Li Yuan-chia & Delia Derbyshire by Madelon Hooykaas, 2020.
68th International Short Film Festival Oberhausen takes place both on-site and online this year after two online editions due to COVID. The first part of the festival will present the International and German Online Competitions exclusively online from 30 April to 3 May. The onsite festival will unfold from 4 to 9 May with a programme of over 550 productions from 70 countries.
LUX will be presenting a selection of works distributed by LUX at the Distributors' Screening, an opportunity to delve into programmes curated by artists' moving image distributors around the world.
Selected works in the LUX Distributors' Screening on 7 May, 5PM (CET):
In the Footsteps of Li Yuan-Chia & Delia Derbyshire by Madelon Hooykaas / ZZZ by
Lucy Clout / Folds by Keira Greene / PHX [X is for Xylonite] by Frances Scott / On Venus by P. Staff / Me Myself and I by Stephen Dwoskin / The Rebirth of Sacred Cow Mixtape Trailer by Hardeep Pandhal
https://www.kurzfilmtage.de/en/festival/programme/#t23699
GROUP EXHIBITION MALTA.
VALLETTA CONTEMPORARY
28th April 2022 to 25th June 2022
META-LANDSCAPES
Representations and Perceptions
Curated by Chris Meigh-Andrews
Installation view of Meta-Landscapes: Representations and Perceptions (2022) featuring work by Norbert Francis Attard (left) and Madelon Hooykaas (right)
Participating artists: Norbert Francis Attard (MT), Vince Briffa (MT), Robert Cahen (FR), peter campus (USA), Terry Flaxton (UK), Gary Hill (USA), Madelon Hooykaas (NL), Beryl Korot (USA), Chris Meigh-Andrews (UK), Michael Snow (CA), Yeoul Son (KR), and Steina Vasulka (IS/USA).
SOLO EXHIBITION IN MUSEUM RIJSWIJK .IN THE NETHERLANDS 24 APRIL-12 JUNE 2022
https://museumrijswijk.nl/english.php
Coventry Cathedral: March 4 2022 showing UK premiere of In the footsteps of Li Yan-chia and Delia Derbyshire
March 6 2022 showing and a talk ‘About Bridges and One of these days’ with Madelon Hooykaas.
https://issuu.com/thetinmusicandarts/docs/deliaphonic_programme_onlinev2
Film over Wheel of Life on view bij:https://www.machineryofme.nl/archief/madelon-hooykaas-1
PODCAST over de tentoonstelling ‘Wheel of Life’ in de Machinery of Me in Arnhem
Nog te zien tot t/m 19 december 2021 https://www.machineryofme.nl/
https://open.spotify.com/episode/2HS83rfQwF2Ob5Scf4iESG
INTERVIEW BIJ METROPOLIS M ON LINE November 2021
MADELON HOOYKAAS CV 2021-2012
Madelon Hooykaas is known as a pioneer in the field of video and video installations. Between 1972 and 2004 she collaborated with Elsa Stansfield as the internationally renowned partnership Stansfield/Hooykaas. She has developed a comprehensive artistic practice related to her art and research through photography, film, installation and video, and interactive and performance art and text. Recurring themes are physical and human landscapes, water and light, memory and presence, loss and abstraction, and minimalism and formalism.
SOLO EXHIBITIONS AND PERFORMANCE
2021 ‘Wheel of Life, Echo, Resonance’ at the Machinery of Me, Arnhem.NL.
three commissioned works Oktober 3 -December 19, 2021 https://www.machineryofme.nl/
2019
Centraal Museum, Alles is rond,(Everything is round) two channel video- installation with an electronic composition by Louis Andriessen. Commission by the Centraal Museum and now part of the collection. September 5th 20219-January 20, 2020.
Manchester Art Gallery, UK. ‘In the footsteps of’ performance with moving image, drawing and voice by Madelon and with live (electronic) sound and voice by Caro C. March 6th.2019.
2018
Thresholdartspace, Perth, Scotland ‘Virtual Walls / Real Walls II’. First solo exhibition in the UK of the Dutch video art pioneer with performance with audio/video projection and live drawing, and Q &A. Curated by Laura Leuzzi and Iliyana Nedkova, 14 May – 26 Jul 2018
SCOTTY, Projektraum für zeitgenössische Kunstund experimentelle Medien, Berlin,
Virtual Walls / Real Walls I’. A performance with audio/video projection and live drawing, February 23, 2018.
2017
Nachtelijke dwaling #12 (nightly wandering # 12) Performance with audio/video projection and live drawing “Virtual Wall II”, and artist talk, 21 December, Oude Kerk, Amsterdam,NL
“Labyrinth of Lines” audio/video installation with photos printed on linen,19 October -12 November and performance with audio/video projection and live drawing “Grid” 19 October and artist talk with Bart Rutten Museum of Contemporary Art, Mu hka, Antwerp, Belgium
Performance with audio/video projection and live drawing “Virtual Walls I” 28 September Archivio Emily Harvey, Venice, Italia
2015
Installation ‘Seeing the dark’ and performance ‘Grid’ with live drawing, Experimental Intermedia in New York, 13 March 2015
2014
INSPIRATION AND TRANSFORMATION by Madelon Hooykaas , Netherlands’ video pioneer from the 70's till now, Sunday 1st of June 2014 at 19:00-21:00 (screening, performance and artist talk) Sakaiki (Yotsuya sanchome/ Tokyo)
Artist in Focus, European Buddhist Film Festival, EYE, Amsterdam. 3-5 October 2014 with Seeing in the dark, English version, Haiku, the art of the present moment, Mount Analogue
2012
Transformation/Inspiration exhibition by Madelon Hooykaas and Keiko Sato
JapanMuseum SieboldHuis, Leiden, 16 September tot 25 November
Reflection, works by Stansfield/Hooykaas and Madelon Hooykaas at Locus Solus, Antwerp, 20 October-17 November 2012
GROUP EXHIBITIONS
2020
De Oude Kerk, NL The World After: Conversation Pieces,19 September -3 January 2021
2019
De Ketelfactory, Schiedam,’ NL, STIL’ 10 JAAR 26 January-14 July 2019
2018
Manchester Art Gallery, Manchester, UK, Speech Acts, Reflection-Imagination-Repetition, with Point in Time ,May 2018-22 April 2019
Museum Gouda, Vrouwen van Museum Gouda, May 13 2018-January 27 2019
2017
Gallery of Modern Art, Glasgow, Please Turn Us On part II with “What’s it to you” by Stansfield/Hooykaas, 8th April – 31st May 2017
2016
The 1980s. Today’s Beginnings? an alternative view on the 1980s with work by Stansfield/Hooykaas, Van Abbe Museum, Eindhoven, The Netherlands,
16.04-25-09.2016
Gallery of Modern Art, Glasgow, Please Turn Us On, Gallery 3, 28 July 2016- 22 January
‘Reports from the Year of the Monkey’, exhibition of work by Madelon Hooykaas, Saskia Janssen and Emily Bates at Punt WG, Amsterdam. Opening Saturday April 30 from 5-7 pm with a performance with Grid by Madelon Hooykaas
2015
Collection exhibition Contemporary Art with video-installation ‘See through lines’ (1978) Bonnefanten Museum, Maastricht, The Netherlands 30-01 till 20-09- 2015
Lincoln Centre of Performing Arts Library, New York, presentation two video works, 19 March 2015
Pratt Institute Lecture with showing of video works, New York, 11 March 2015
365 Zeit-An-Sagen im Lichtjahr, Ruine der Kunste, Berlin, 6 September-31 December 2015
Museum for Religious Art exhibition ‘Meditation’ with: Mount Analogue and “Light’ made in commission for the Chapel 3 October 2015-3 January 2016
2014
NRW-Forum Düsseldorf ‘The Invisible force behind materiality in media art’ met ‘The Force behind its movement’ door Stansfield/Hooykaas, 5 april-8 August 2014
2013:
Video ‘The Museum of Memory VII’ (1987) door Stansfield/Hooykaas at the Intermedia Museum Wolf Kahlen in Berlin on 3 February 2013
Exhibition ‘Duo Denken’ with 5 works by Stansfield/Hooykaas, Landgoed Anningahof, Zwolle, NL from 12 October till 16 November 2013
2012.
'The tree. In nature, culture and religion', with website ‘Wishing tree’ Museum of Religious Art, Uden, The Netherlands, June 16- November 11, 2012
Biennale de Quebec with Hearing Voices by Stansfield/Hooykaas, l'Espace 400e in Quebec City from May 3 till June 3 curated by Nicole Gingras.
Ives ensemble with ‘Video Void’ in the Church the Duif, Amsterdam, March 25,
Broadcast films:
Dharma Nectar, bijen en boeddhisme in Vietnam, (Bees and Buddhism in Vietnam.) single channel video, Dutch and Viernamese, sound, 30 min. 6 December, 2020, NPO2
Buddha to be, a portrait of Sister Chân Không. single channel video, Dutch and English, sound, 30 min. Broadcast: 8 April 2018, 15.50 NPO2
Holy Isle, a Buddhist sanctuary in Scotland, single channel video, Dutch and English, sound, 30 min. Broadcast: 6 November 2016, 15:30 NPO2
Zij die zien in het donker/ Seeing in the dark, 2014, single channel video, Dutch and English, sound, 30’ Broadcast: 28 September 2014, NPO 2
SCREENINGS
2021
International Film Festival Rotterdam, In the Footsteps of Li Yuan Chia and Delia Derbyshire’ World Premiere June 3rd, 2021, 8 min, colour and sound by Carpo C.
2020
Experimental Film and Video Art Stranglovefestival, UK ’No Self’ (60 sec.) 21 June
2019
Internationale Kurzfilmtage Oberhausen 2019, Memory Traces, Re:location (1999) by Stansfield/Hooykaas, 3 May 2019
2018
What you see is what you get, Tuesday, February 13, 7 pm @ Anthology Film Archives New York, Flaherty NYC programmed by Almudena Escobar López &
Herb Shellenberger. About Bridges by Stansfield /Hooykaas 1975, NL,16mm, 22 min
The Galway Arts Centre Galway, Ireland, Connecting The invisible (6 January)
Galatea Gallery, Boston, USA, Connecting The invisible, (March 24)
Gallery Sitka, Fitchburg, USA, Connecting The invisible, (20 October)
2017
Video BOX, ‘REVEALING THE INVISIBLE ‘video works by Stansfield/Hooykaas and Madelon Hooykaas, Curated by Darija Šimunović, from Intermedia art institute at Haus der Universitat, Schadowplatz 14,40212 Dusseldorf, Germany 23 November 2017
Nicosia, Cyprus, D.I.Y. [Dutch It Yourself]—Experimental Film in The Netherlands Images and Views of Alternative Cinema, Saturday, June 17, 2017. Presented in collaboration with the EYE Filmmuseum (Amsterdam). With Daydreams (1972) by Stansfield/Hooykaas
BFI, London July 12, 2017, Tribute to Delia Derbyshireon the occasion of Delia’s 80th birthday! Overbruggen/About Bridges (1975) by Stansfield/Hooykaas
Medrar for Contemporary Art, Cairo, Egypt. August 24, 2017 Wheel of Life
2016
Iran, Isfahan, Aknoon Gallery, November 18-29 with Connecting The invisible
Kazakhstan, Almaty, Tengri Umai Art-Gallery, September 22th, Connecting The invisible
Argentina, Corientes - Play, Semana de Videoarte (September 16-27) Wheel of Life
Lithuania, "Kaunas in Art", Cinema Center Romuva and Gallery POST(September-October) Connecting The invisible
Iran, Tehran - Azad Art Gallery (August 19-21) Connecting The invisible
Argentina, Museo de la Mujer (10th June) (FEMALE)
Senegal, Dak'Art Biennale, (May 3-June 10) (FEMALE)
Puerto-Ricco, Area Lugar de Proyectos (March 5, 2016) (FEMALE)
Delia Derbyshire day on January 17th at Home in Manchester, UK Showing of the film ‘One of these days’ (1973) by Stansfield/Hooykaas and Q & A with Madelon Hooykaas
Rome Media Art festival presents a screening by EWVA European Women's Video Art in the 70s and 80s. With ‘Split Seconds by Stansfield/Hooykaas. 13-17 April, MAXXI National Museum of the 21st Century Arts, Rome
2015
Galleria Huuto - space Pikkujätkä, Helsinki, Finland, 15 June-5 July
Espacio Puerta, Bilbao, Spain, with Connecting the Invisible, 10 June
Dokukino, Zagreb, Croatia, with Connecting the Invisible, 30 May
Mamia Bretesche Gallery, Paris, France, 4-11 April
Le Cube, Issy Les Moulineaux, France, with Connecting the Invisible, 2 April
Palais des Beaux Arts, Lille, France, with Connecting the Invisible, 14 April
2014
Les Ateliers Sahm, Brazzaville, Congo, November 14-15 met ‘Wheel of Life’
Associazione Culturale Khorakhanè Abano, Italy, "So Far, So Good ‘, August 16th,
Biennale of contemporary Art, Institut Français, Dakar, Senegal, ‘Wheel of Life’ May 10th -17th
French Institut, Mauritius - April 28th
Nod Art-Centre, Prague, Czech Republic, March 6-18, ‘Wheel of Life’
2013
Center for Contemporary Art, Riga, Latvia, March 4 to March 8, with ‘Wheel of Life’
Essex Art Center, Lawrence, MA, USA February 12th, with ‘Wheel of Life’
Centre for Contemporary Art Ujazdowski Castle Warsaw, Poland, February 4 with ‘Wheel of Life’
2012
Mexico, Veracruz, with Wheel of Life
National Art-Centre of Mexico, Mexico, 6 March to 30 March, (Wheel of Life)
Casa Talavera, Mexico City, Mexico, May 9-16-23-30 and June 6-13, (Wheel of Life)
Casa Internationale Delle Donne, Roma, Italy, 19 March (Wheel of Life)
Recent works
Collections
Amsterdam Medical Center (AMC), Amsterdam, NL , Museum of Modern Art, Arnhem, NL
Museum Gouda, Gouda, NL, Netherlands Office for the Fine Arts, The Hague, NL
Stedelijk Museum, Amsterdam, NL Bonnefanten Museum, Maastricht,NL, Bibliothèque Cantonale, Lausanne, CH Kunsthaus, Zürich, CH, Kunsthalle zu Kiel, Kiel, D, Neuer Berliner Kunstverein, Berlin, DStädtische Galerie im Lenbachhaus, München, D, Städtische Kunstmuseum, Bonn, DZ.K.M. Karlsruhe, D, Centre Pompidou, Paris, FR, Bibliothèque Nationale, Paris, FR Mu hka, Antwerp, B, Arnolfini Gallery, Bristol, GB, Arts Council of Great Britain, London, GB Donnell Media Library, New York, US, Museum of Modern Art, New York, US ,Gallery of Modern Art, Glasgow, Scotland, Scottish National Gallery of Modern Art, Edinburgh, Scotland, Treshold Art Space, Perth, Scotland, Tate Britain, London, GB
The film In the footsteps of Li Yuan-chia & Delia Derbyshire has been selected for the program of the 25th Ji.hlava International Documentary Film Festival, the largest festival of creative documentary in Central and Eastern Europe which will take place from October 26 to 31, 2021 in Jihlava, Czech Republic.
On Wednesday October 20, it is an in-person screening, in a cultural space called La Pascasia in the city of Medellin, Colombia with the films:
Madelon Hooykaas - In the footsteps of Li Yuan-chia & Delia Derbyshire
Madelon Hooykaas - To be or not to bee
Three new works by Madelon Hooykaas commissioned by The Machinery of Me in Arnhem
Opening ‘Wheel of Life’ by Madelon Hooykaas on October 2nd at 3 pm at the https://www.machineryofme.nl/
All welcome by booking through the website
Madelon Hooykaas (Maartensdijk, 1942) is a Dutch visual artist, photographer and filmmaker. Her video and photographic work often establishes pure relations with nature and explores scientific principles and natural forces. She combines contemporary technology with the use of natural materials.
Madelon Hooykaas has been working with the medium of photography since the 1960s and was one of the first visual artists to start using video as an artistic medium. She has built up an impressive oeuvre in this field. From the seventies, Hooykaas worked intensively with the Scottish visual artist Elsa Stansfield (1945-2004). As an artist duo, under the name Stansfield/Hooykaas, they realised their first video installations from 1975 onwards and gained fame as European video pioneers.
Hooykaas' work is part of important Dutch museum collections (including 15 leading works in the collection of Stedelijk Museum Amsterdam) and is included in the collections of the Museum of Modern Art (MoMA) New York, Tate Gallery London and National Gallery of Canada, among others.
For Machinery of Me Hooykaas produced three new artworks that are presented simultaneously in the two presentation spaces. The concept underlying the artworks establishes a link between the local ecology and the history of the location.
OPEN
Every Sunday from 12.00 to 17.00.
The exhibition has been made possible by contributions from the Mondriaan Fund, the Province of Gelderland and the Municipality of Arnhem.
http://ileana.com.au/stansfield-hooykaas/
ILEANA Contemporary Art
897b Brunswick St
4005 New Farm
Australia
Opening hours during exhibition:
Wed – Sat 11.30am – 6pm
(or by appointment)
En via npostart met onderstaande link:
augustus 2020
In The World After nodigen we kunstenaars uit om te reageren op vragen over het Antropoceen na de corona crisis. Dit project is geïnspireerd op de tentoonstelling Poems for Earthlings van Adrián Villar Rojas. Meer informatie over het project en de andere kunstenaars bijdragen zijn te vinden op de overzichtspagina. The World After is een initiatief van de Oude Kerk in samenwerking met mister Motley.
The World After #14
Madelon Hooykaas, To Be Or Not To Bee, 2020
https://www.youtube.com/watch?v=6zDGeppj-Gs
Madelon Hooykaas staat bekend als pionier op het gebied van video en video-installaties. Tussen 1972 en 2004 werkte ze samen met Elsa Stansfield als het internationaal gerenommeerde partnerschap Stansfield/Hooykaas. Ze heeft een alomvattende artistieke praktijk ontwikkeld met betrekking tot haar kunst en onderzoek door middel van fotografie, film, installatie en video, en interactieve- en performancekunst. Terugkerende thema’s zijn fysieke en menselijke landschappen, water en licht, herinnering en aanwezigheid, verlies en abstractie, en minimalisme en formalisme. In 2017 ontwikkelde ze de performance Virtual Walls II voor het programma Nachtelijke Dwalingen van de Oude Kerk.
Voor The World After maakte ze een korte film waarin bijen centraal staan, naar aanleiding van een nieuwsbericht over onverklaarbare massale bijensterfte in Noord-Italië – dezelfde regio die zwaar werd getroffen door de corona crisis. Hooykaas doet al langer artistiek onderzoek naar bijen. Ze verwijst naar een aan Einstein toegeschreven voorspelling: als de bijen uitsterven, moet de mensheid zich flink zorgen gaan maken. We weten dat bijen essentieel zijn voor cycli in de natuur. Waarom wordt er dan zo weinig gedaan om ze te beschermen?
In The World After we invite artists to respond to questions about the Anthropocene after the Coronavirus pandemic. This project is inspired by the exhibition Poems for Earthlings by Adrián Villar Rojas. More information about the project and other artist contributions can be found on our overview page. The World After is initiated by the Oude Kerk in collaboration with mister Motley.
The World After #14
Madelon Hooykaas, To Be Or Not To Bee, 2020
https://www.youtube.com/watch?v=6zDGeppj-Gs
Madelon Hooykaas is known as a pioneer in the field of video and video installations. Between 1972 and 2004 she collaborated with Elsa Stansfield as the internationally renowned partnership Stansfield/Hooykaas. She has developed a comprehensive artistic practice related to her art and research through photography, film, installation and video, and interactive and performance art. Recurring themes are physical and human landscapes, water and light, memory and presence, loss and abstraction, and minimalism and formalism. In 2017 she developed the performance Virtual Walls II for the program Nachtelijke Dwalingen van de Oude Kerk.
For The World After she made a short film that focuses on bees, in response to a news item about unexplained mass mortality of bees in northern Italy – the same region severely affected by the corona crisis. Hooykaas has been doing artistic research on bees for some time now. She refers to a prediction attributed to Einstein: if the bees die out, then humanity must start to worry. We know that bees are essential for cycles in nature. Why, then, do we do so little to protect them?
Experimental Film and Video Art at www.stranglovefestival.com.
Premiere of the video ’No Self’ (60 sec.) by Madelon Hooykaas
This video shows different parts of myself: the artist, the filmmaker,
the writer and the shaman and my Buddhist belief that there is No Self.
ON LINE first from June 22 till 29 and now
· https://www.strangelovefestival.com/experimental-films
Experimental film has a long and complex history, emerging during the inception of film technologies during the end of the 19th century and growing up in parallel with the more dominant forms of narrative and documentary. Whilst drawing on both these traditions, experimental film-makers and artists also sought to establish their own unique techniques and tropes, firmly rejecting what might be perceived as literary forms, in favour of the poetic and rhythmic potential of the medium as well as exploring the possibilities of abstraction and non-representation and the expression of alternative political ideologies.
Video art emerged much later, towards the middle of the twentieth century, initially as a direct response to television as a ubiquitous and dominant influence on the domestic landscape. Early work in the genre by artists centred on the rejection of conventional broadcast television and included efforts to create radical alternatives to the one-way diffusion of information and propaganda by governments and large corporations. During the 1970‘s and 80‘s, as television technology developed to include methods for the recording and editing of the video signal, artists and media activists took up the increasingly accessible and affordable equipment to explore the capabilities and potential of this electronic medium beyond the broadcast domain to alternative venues, including galleries and museums.
As video technologies and techniques improved to approach the flexibility and capabilities of film- especially once it became possible to process the video image digitally, the two forms have increasingly merged, sharing approaches and cross- fertilising two formerly distinct but related genres into what for many is now perhaps more accurately characterised as time based-media.
Chris Meigh-Andrews, May 2020
Programme 11: Experimental Film
Artists included in this selection: Andrew Demirjian (USA), Robert Cahen (France), Narsica Hirsch (Argentina) and Ruben Guzman (Argentina) Tessa Garland (UK), Masayuki Kwai (Japan), Vince Briffa (Malta), Madelon Hooykaas (Netherlands), Jacques Perconte (France), Stuart Moore & Kayla Parker (UK), Visual Brains (Sei Kazama & Ohtsue Hatsune) (Japan), Terry Flaxton (UK).
CANCELLED Gallery Talk Nam June Paik
with Madelon Hooykaas (EN)
Gallery talks — 6 May 2020
The exhibition Nam June Paik – The Future is Now gives an overview of the work of Nam June Paik (1932, Korea - US, 2006), one of the most visionary and influential pioneers of early video art. His work is multidisciplinary, experimental, innovative and playful, and of great influence to the generations that followed him. Paik was early to recognize the future impact of mass media and coined the term ‘electronic highway’, thus predicting the future of communication in the internet age. As Paik related art to technology, and East to West, he reflected on the influence of technology on globalization, and with that on our daily lives.
Location: Stedelijk Museum, Amsterdam
Time: 6 May 2020, 4 pm until 5 pm
Main language:English
This edition of the Gallery Talks series provides a unique opportunity to hear different perspectives on the work of Nam June Paik. Madelon Hooykaas is an artist who approaches Paik from her perspective.
ABOUT MADELON HOOYKAAS
Visual artist Madelon Hooykaas (born Maartensdijk, 1942) is known for her enduring and pioneering experimentation in contemporary art. Since the 1960s, Hooykaas has developed a rigorous artistic practice and visual research in photography and film, installation and video, interactive and performance art. Her works revolve around the recurring themes of physical and human landscapes, water and light, memory and mindfulness, loss and abstraction, minimalism and formalism.
Hooykaas has collaborated with several well-known composers and musicians like Delia Derbyshire, Louis Andriessen, Frances-Marie Uitti and Ab Baars, to create films and video installations. From 1972 to 2004 Hooykaas collaborated with Elsa Stansfield (born Glasgow, 1945 - Amsterdam 2004) under the widely acclaimed artistic partnership Stansfield/Hooykaas. They worked at the forefront of video and video environments/installations as a new art form and went on to exhibit internationally. Their work is in many prestigious public and private collections across Europe and the USA including the Tate, London; M HKA, Antwerp; GoMA, Glasgow; MoMA, New York and Stedelijk Museum, Amsterdam. Hooykaas lives and works in Amsterdam.
23rd November at 2:00 pm - 3:30 pm 2019
At Glasgow Women’s Library, , 23 Landressy Street,Glasgow, G40 1BP Scotland |
https://womenslibrary.org.uk/event/pioneering-women-in-video-art/
European Women’s Video Art (EWVA)
This book is the main output of the Arts and Humanities Research Council funded research project 'EWVA European Women's Video Art in the 70s and 80s' which focused on the under-researched area of women artists' early video experimentation in the 1970s and 1980s within Europe. The research project consisted of the Principal Investigator, Professor Elaine Shemilt (DJCAD, University of Dundee), the Co-investigators Dr Laura Leuzzi and Professor Stephen Partridge.
Preface and Foreword from Laura Mulvey (feminist writer/filmmaker and inventor of the term ‘the male gaze’) and eminent theorist Professor Siegfried Zielinski
The book retraces some of the stories of early women artists' video experimentation in Europe, and their achievements, and will feature chapters on some fundamental case studies of European women artists' early video artworks to the benefit of academia and the general public. The book aims to contribute to reassess women artists’ involvement in early video art in strengthening their profiles and identities within the art historical canon.
Authors include: Jon Blackwood, Maeve Connolly, Cinzia Cremona, Sean Cubitt, Malcolm Dickson, Catherine Elwes, Slavko Kacunko, Marika Kuzmic, Laura Leuzzi, Adam Lockhart, Stephen Partridge, Lorella Scacco, Elaine Shemilt, Emile Shemilt. The volume will include chapters on themes and trends in early women artists' video in Europe including self-portraiture (Leuzzi), traces and the apparatus (Partridge), closed-circuit video (Kacunko), Nature/Urban (Lockhart), romance and eroticism (Cremona) and motherhood (Elwes).About Stansfield/Hooykaas, European video pioneers (Dickson)
Artists cited:
Abramovic , Marina; Ackerman, Chantal; Anderson, Laurie; Beban, Breda; Birnbaum, Dara; Borsari, Anna Valeria; Carlisle, Anne; Carnevale, Fulvia; Chicago, Judy; Cremona, Cinzia; Crilly, Anne; Dick, Vivienne; Dragan, Nusa; Elwes, Catherine; Fabyc, Deej; Finn-Kelcey, Rose; Fisher, Jean; Fowler, Joan; Frank Grahamsdaughter, Antonie; Freed, Hermine; Frenzel, Hanna; Goddard, Judith; González, Marisa; Gruber, Bettina; Gustowska, Izabella; Hakola, Marikki; Harkin, Margo; Hegarty, Frances; Heske, Marianne; Hiller, Susan; Hoover, Nan; Hooykaas, Madelon; Horn, Rebecca; Ikam, Catherine; Ivekovic, Sanja; Fabyc, Deej; Fisher, Jean; Fowler, Joan; Garrard, Rose; Keane, Tina; Kelly, Mary; Krikorian, Tamara; Kubisch, Christina; Kuchta, Klára; Les Reines Prochaines; Lindgren Cavallin, Katarina; Marangoni, Federica; Mathis, Muda; Meynell, Katharine; Natalia LL; O’Kelly, Alanna; Olesen, Muriel; Ono, Yoko; Pane, Gina; Parker, Jane; Pezold, Friederieke; Pipilotti Rist; Rhodes, Lis; Rosenbach, Ulrike; Schouten, Lydia; Soltau, Annegret; Stansfield, Elsa; Tallentire, Anne; Urch, Marion; Vasulka, Woody & Steina; Vedder, Maria; Wennberg, Teresa.
STRANDSTOEL (2001)
Collectie MUSEUM BEELDEN AAN ZEE, SCHEVENINGEN
Hoogste terras, Strandstoel door Hooykaas/Stansfield, aluminium en koper.
VANAF OKTOBER 2019
Een strandstoel van kopergaas, die op het hoogste terras van het Scheveningse museum Beelden aan Zee staat opgesteld, is met de opening gericht naar de zee. Het object, een kunstwerk dat bijna niet te onderscheiden is van een 'normale' strandstoel, is pas af als het gebruikt wordt. De bezoeker moet erop gaan zitten. Niet alleen ervaar je dan het omgevingsgeluid als anders, maar de andere toeschouwers zien het beeld pas dan in zijn geheel, met de silhouet van een persoon erin. Het beeld is van de hand van Madelon Hooykaas (1942) en de Schotse Elsa Stansfield (1945-2004). Beide kunstenaars kunnen buigen op een bijzonder rijke loopbaan. Samen hebben zij de videokunst en de conceptuele objectkunst tot een zeer hoog niveau weten te brengen.
Madelon Hooykaas werkte in de jaren zeventig als fotograaf en filmer. Zij is een 'product' van werkperioden in Parijs en Londen, Brussel en New York, en ze studeerde aan de Ealing School of Arts in Londen. Uiteindelijk koos zij Amsterdam als uitvalsbasis. In 1972 ontstond het kunstenaarsduo Stansfield/Hooykaas. Video-environments, video sculpturen, fotografie, audio-installaties: het pionierende duo was niet bang voor technisch en conceptueel complexe kunstwerken. In 1987 namen zij deel aan de Documenta in Kassel. Hun baanbrekende werk mondde uit in internationale en nationale tentoonstellingen en lauwerkransen, waaronder de Judith Leysterprijs in 1996. Na het overlijden van Stansfield zette Madelon Hooykaas haar eigen kunstenaarschap voort met films en perfomances en het schrijven van diverse boeken.
Hooykaas stelde zich ten doel het resterende deel van het oeuvre van Stansfield/Hooykaas onder te brengen wat onder andere resulteerde in aankopen door de Tate Gallery in Londen en het Stedelijk Museum in Amsterdam. De strandstoel diende in oorspronkelijke staat gerestaureerd te worden. En Madelon Hooykaas achtte De Strandstoel bij uitstek geschikt voor museum Beelden aan Zee. Het is een werk dat past binnen een groep van andere objecten ontworpen voor de openbare ruimte waarvan de belangrijkste is getiteld: Field Free Space (2001) in Nieuw-Weerdinge (Emmen). Deze metalen constructie, waarin de bezoeker kan plaatsnemen, is gebouwd in de buurt van hoogspanningsmasten. Het ‘huisje’ is gebaseerd op het principe van de kooi van Faraday; de koperen constructie zorgt ervoor dat blikseminslag, elektriciteit en radiogolven worden afgeleid naar de aarde zonder dat de personen binnenin de kooi kunnen worden geraakt door straling.
De Scheveningse Strandstoel is een afgeleide van de Faradaykooi in Drenthe, met als extra effect dat een bepaalde afscherming van licht en de vervorming van geluid de wereld om de toeschouwer heen een nieuwe ervaring geeft.
Book Launch Tate Modern ,London September 24th at 7 pm
https://www.tate.org.uk/whats-on/tate-modern/talk/european-womens-video-art-70s-and-80s.
Deze editie van Centraal Laat staat in teken van mode en muziek. 5 september om 17 uur 2019 in het Centraal Museum in Utrecht.
Centraal Laat is hét nieuwe avond concept van het Centraal Museum. Elke eerste donderdag van de maand kun je jezelf tot in de late uren verliezen in performances, muziek, lezingen en andere culturele happenings in en rond het gebouw. Verwacht samenwerkingen met zowel Utrechts lokale vaandeldragers als haar meest verfrissende culturele nieuwkomers.
In deze editie van Centraal Laat worden de deuren opengezet voor muziekfestival Gaudeamus. Onder het blokkenschema lees je meer over de verschillende programmaonderdelen.
Alles is rond preview
Tijdens Centraal Laat krijg je een preview van het nieuwe werk van internationaal vermaarde componist Louis Andriessen en kunstenaar Madelon Hooykaas. Alles is rond is een video-installatie, waarin Andriessen en Hooykaas de relatie tussen Utrecht en zijn natuur en het universum verkennen. Lees hier meer.
Q&A Madelon Hooykaas
Aansluitend aan de preview van Alles is rond zal artistiek directeur Bart Rutten Hooykaas interviewen over het bijzondere werk.
Let op: de Q&A is op inloop, vol = vol.
Video installation by Madelon Hooykaas with a composition by Louis Andriessen and Malu Peeters.
In 'Everything is Round', Madelon Hooykaas and Louis Andriessen explore the relationship between the city of Utrecht, the nature it contains, and the surrounding universe. Both artists grew up in Utrecht; with this installation, they are revisiting the city of their childhood years.
In her video, Hooykaas alternates detailed footage of natural beauty in the city with images of the universe. The latter images were created with the support of Sonnenborgh Museum and Observatory, and are accompanied by the first-ever electronic composition by Andriessen and Peeters.
The art work is part of a series of works commissioned by Centraal Museum Utrecht, with the goal of letting visitors view the city through the eyes of an artist. The production of the video installation and composition was made possible by a generous contribution by the Mondriaan Fonds. Gaudeamus Muziekweek contributed to the creation of the composition. The work will be part of Centraal Museum’s permanent collection.
'Everything is Round’ will be on display from 8 September till January19, 2020.
A preview of the work is offered as part of the Centraal Laat programme on 5 September.
The Issue 12 of British Art Studies is out.
You can read it online here: http://www.britishartstudies.ac.uk/issues/issue-index/issue-12.
There are two very good articles where the work of Stansfield/Hooykaas is mentioned.
Cumbrian Cosmopolitanisms:
Li Yuan-chia and Friends
https://www.britishartstudies.ac.uk/issues/issue-index/issue-12/cumbrian-cosmopolitanisms
Whatever Happened to Delia Derbyshire?
Delia Derbyshire, Visual Art, and the Myth of her Post-BBC Activity
https://www.britishartstudies.ac.uk/issues/issue-index/issue-12/whatever-happened-delia-derbyshire
Fr. 03.05. 20:00 – 21:30 Uhr
Internationale Kurzfilmtage Oberhausen 2019
mit einer Einführung von Dr. Renate Buschmann und Darija
Šimunović, M.A.
Adnan Softić: Ground Control (1999−2009), 12:33 Min.
Adela Jušić: The Sniper (2007), 4:00 Min.
Robert Cahen: Juste le Temps (1983), 12:40 Min.
Doplgenger: Beneath a Starless Sky as Dark and Thick (2015), 15:20 Min.
Madelon Hooykaas / Elsa Stansfield: Re:location (1999), 15.47 Min.
RE:LOCATION(1999)
‘Stilte’ (deel van de serie ‘Deep listening’), een audio werk van Madelon Hooykaas berust op het idee dat stilte niet bestaat.
Als assistent tijdens een workshop in 2012 van Pauline Oliveros (1932-2016), een componiste die veel met deep listening heeft gewerkt, is het idee ontstaan om een aantal geluidswerken te gaan ontwikkelen. In 2003 maakten Stansfield/Hooykaas het videowerk ‘Deep Looking’ en daaraan is ook gerelateerd het fenomeen deep listening, met aandacht luisteren.
Als men luistert naar ‘Stilte’ hoort men de magnetische deeltjes van de draaiende audiotape en om deze te horen moet men diep en met aandacht luisteren.
DE KETELFACTORY,Schiedam,’STIL’ 10 JAAR
26 januari-14 juli 2019
https://www.deketelfactory.nl/en/tentoonstelling/now/
‘Stilte’(2019) deel van de serie ‘Deep listening’
‘IN THE FOOTSTEPS (OF LI YUAN-CHIA & DELIA DERBYSHIRE)’
Still from video “in the footsteps’ image: Madelon Hooykaas
A new performance commission at Manchester Art Gallery by
Madelon Hooykaas (visual artist/ filmmaker) & Caro C (composer/sound artist)
Part of the exhibition: Speech Acts: Reflection- Imagination-Repetition
Performance to be premiered on Wed 6th March 2019 at 7 pm as part of LYC symposium March 6-7 2019 at Manchester Art Gallery.
http://manchesterartgallery.org/exhibitions-and-events/exhibition/speech-acts/
A collaborative performance by Madelon Hooykaas and Caro C inspired by
Li Yuan Chia and Delia Derbyshire.
Madelon Hooykaas - Moving image with live drawing & voice
Caro C - Live sound & music (piano, voice and electronics)
With a post-performance Q&A hosted by Dr David Butler (University of Manchester, Senior Lecturer in Drama and Screen Studies and lead researcher of Delia Derbyshire Archive).
This commission has been supported by LYC Foundation.
Here is the teaser of the performance:
Artist info
Madelon Hooykaas is a pioneer of European video art and an internationally recognised visual artist, filmmaker and performance artist based in Amsterdam, NL.
Caro C is an (electronic music) composer based in Manchester, UK. Caro is also instigator and project manager of Delia Derbyshire Day, a charitable organisation centered around the archive of Delia Derbyshire held at John Rylands Library in Manchester, UK.
Delia Derbyshire (1937-2001) was a pioneer of electronic music in UK whose most famous work is her iconic realization of the original Dr Who theme in 1963.
Li Yuan-chia (1929-1994) was a Chinese visual artist and founder of the LYC Museum in Cumbria (1971-1982).
http://carocsound.com/ https://deliaderbyshireday.com/ http://lycfoundation.org
NEWS / WORKS IN PROGRESS
2018
Manchester Art Gallery 24 May 2018-22 April 2019
MUSEUM GOUDA EXHIBITION 13 MAY 2018- 27 JANUARY 2019
Catalogue on line line:Read More
May 14th 2018 from 6-8 pm
VIRTUAL WALLS | REAL WALLS
Madelon Hooykaas
First solo exhibition in the UK of the Dutch video art pioneer
Curated by Laura Leuzzi and Iliyana Nedkova
#MadelonHooykaas #Thresholdartspace @HorsecrossPerth
14 May – 26 Jul 2018
Admission free | Donations welcome
Madelon Hooykaas (born Maartensdijk, 1942) ought to be acknowledged as one of the most representative visual artists in Europe for her enduring and pioneering experimentation in contemporary art. Since the 1960s, Hooykaas has developed a rigorous artistic practice and visual research in photography and film, installation and video, interactive and performance art. Her works revolve around the recurring themes of physical and human landscapes, water and light, memory and mindfulness, loss and abstraction, minimalism and formalism.
This first solo exhibition in the UK brings to Perth her new performative drawing projects and her latest films and videos with a fine selection of works now acquired for the museum collection of contemporary art here at Threshold artspace.
The exhibition takes its title from Hooykaas’ latest performance Virtual Walls | Real Walls (2017-18). After its successful iterations in Venice, Amsterdam and Berlin, the performance arrives to Perth to question our perceptions of walls as barriers and symbols of both confinement and unification. Hooykaas’ project traces virtual walls as a form of ‘civic acupuncture’ in an attempt to cure and protect cities and stimulate regeneration.
From 1972 to 2004 Hooykaas collaborated with Elsa Stansfield (born Glasgow, 1945, died Amsterdam 2004) under the widely acclaimed artistic partnership Stansfield/Hooykaas. They worked at the forefront of video and video environments/installations as a new art form and went on to exhibit internationally. Their work is in many prestigious public and private collections across Europe and the USA including the Tate, London; MuHKA, Antwerp; GOMA, Glasgow, MOMA, New York and now Threshold artspace, Perth. Hooykaas lives and works in Amsterdam.
SCREENINGS 2018
- USA, Fitchburg, Gallery Sitka (20 October) (FEMALE)
- USA - Galatea Gallery in Boston (March 24) (FEMALE)
- Ireland, Galway, the Galway Arts Centre (6 January) (FEMALE)
Persbericht
Uitzending zondag 8 april 2018, 15.50 uur NPO2
Link: https://npo.nl/KN_1698457
Buddha to be
Een portret van Sister Chân Không.
Een film van Madelon Hooykaas | 30 minuten
Filmmaker Madelon Hooykaas kreeg toestemming om een portret van de boeddhistische geëngageerde non en vredesactivist Sister Chân Không te filmen tijdens een verblijf in Plum Village in Frankrijk.
Sister Chân Không is geboren in Vietnam en werkt al vanaf de jaren zeventig samen met Thich Nhat Hanh (Thay) om het boeddhistische gedachtegoed over te brengen naar het Westen. Als oudste non in Plum Village speelt zij nu een prominente rol als spiritueel leider sinds Thay na een hersenbloeding niet langer actief is. Ze zet zich in voor een leven in aandacht en probeert in de maatschappij sociale verbetering mogelijk te maken.
Aan de hand van unieke foto’s uit het leven van deze Boeddhiste spreekt Sister Chân Không over haar tijd in Vietnam, waar ze als jonge vrouw zich inzette om hongerige kinderen in achterstandswijken te helpen en hoe de oorlog aanleiding werd voor haar vredeswerk. Nadat zij samen met Thay deel heeft genomen aan de Parijse Vredesbespreking over de oorlog in Vietnam, worden ze beiden verbannen uit Vietnam en mogen ze pas na 39 jaar weer terugkeren naar hun geboorteland. Hierop vestigen zij zich in Frankrijk waar ze het eerste kleine retraitecentrum ‘Sweet Potatoes’ opzetten, maar wanneer dit al snel te klein blijkt, naar Zuid-Frankrijk verhuizen waar ze het grote en populaire centrum Plum Village oprichten.
De uitzending van de film valt bijna samen met Sister Chân Khôngs tachtigste verjaardag op 9 april.
Productie, regie, camera en geluid: Madelon Hooykaas in opdracht van De Boeddhistische Blik van KRO-NCRV ©2018
SCOTTY, BERLIN
VIRTUAL WALLS / REAL WALLS
A performance with audio/video projection and live drawing
by the Dutch artist Madelon Hooykaas
Friday, February 23, 2018, 7 pm
The performance sequence started on September 28 2017 in Venice and continued on December 21 in Amsterdam.
The subject of the performances ‘Virtual Walls’ is the upset balance between the numbers of tourists and the residents of both cities.
With the event ‘Real Walls’ at the project space Scotty, the artist is questioning the function of walls nowadays. Are walls to protect ourselves from outside dangers or are they there also to stop our own aggression? And are we creating with the current refuge problem a new Fort Europa?
For Berlin, where a wall played such a prominent role for a long time, this performance will be even more relevant and I hope that the public becomes more conscious of walls around the world at the present moment.
Madelon Hooykaas is an international known visual artist, performer and film maker based in Amsterdam. She worked in collaboration with the Scottish artist Elsa Stansfield from 1972 until 2004 when Elsa unexpected died. They are known as European video pioneers and their work is in the collection of mayor museum as Moma New York, Tate Gallery, London, Stedelijk Museum, Amsterdam. They participated in many solo and group exhibitions around the world, in New York, Montreal, Tokyo, and Sydney.
Since 2007 Madelon continues the work under her own name.
Documentation on Vimeo
Scotty
Oranienstrasse 46, D 10969 Berlin
U-Bahnhof Moritzplatz
www.scotty-enterprises.de • www.facebook.com/ScottyProjectSpaceBerlin
What you see is what you get
Tuesday, February 13, 7 pm @ Anthology Film Archives New York
Flaherty NYC programmed by Almudena Escobar López & Herb Shellenberger
ABOUT BRIDGES
Elsa Stansfield & Madelon Hooykaas
(1975, Netherlands, 16mm, 22 min)
“It all begins with how you feel on a bridge… You see how other people are busy and how you experience it yourself and so it becomes something about people.” The artist Marian Plug speaks to filmmakers Stansfield/Hooykaas while composing her large and intricate silk screen “The Bridge.” After filming the many different types of bridges around Amsterdam, they interview workers who clean, paint and repair the bridges. Anchored by a buoyant electronic soundtrack by British composer Delia Derbyshire (known for her groundbreaking work with the BBC Radiophonic Workshop), the filmmakers brought Derbyshire to Amsterdam for the shoot, so that they might create ideas together and so that she could experience the rhythms of the city. The film explores different ideas of work, connection and positioning: a bridge means something different to a builder, an architect or someone walking over it.
(Image: source Collection EYE Filmmuseum)
(Photo: Elsa and Madelon in front of the video sculpture “Turning Point.”)
FILMMAKERS: Elsa Stansfield (1945-2004) and Madelon Hooykaas (1942) are a Scottish-Dutch artist duo who began an intense collaboration between London and Amsterdam in 1972. Their wide-ranging work in film, video, installation, photography, sound and other media has been exhibited in many major museum and has earned them the reputation as pioneers of European video art. A short list of solo exhibitions includes Whitechapel Gallery (London, 1976), The Kitchen (New York, 1980), CCA (Glasgow, 2010) and most recently M HKA (Antwerp, 2017), where their video installation Labyrinth of Lines (1978) was reconstructed. Labyrinth of Lines is one of several works made in collaboration with British sound artist Delia Derbyshire, including About Bridges (1975) which has been restored by EYE Filmmuseum, Amsterdam. Today, Hooykaas continues a prolific output of work in many different media.
2017
21 December 2017 at 8 PM OUDE KERK, AMSTERDAM, THE NETHERLANDS
Performance with live drawing and video projection ‘VIRTUAL WALLS II’
by Madelon Hooykaas
Investigation about the upset balance between the numbers of tourists and the residents in the centre of Amsterdam
Followed by an artist talk with Madelon Hooykaas moderated by
Jacqueline Grandjean, director of the Oude Kerk
Oude kerk Oudekerksplein 23, 1012 GX Amsterdam, The Netherlands
https://oudekerk.nl/en/programma/nachtelijke-dwaling-12-with-madelon-hooykaas/
Documentation of performance:
https://www.youtube.com/watch?v=Mk8bZzPAjR8&feature=youtu.be
Artist talk in Dutch:
https://www.youtube.com/watch?v=SWjXd3UenMg&feature=youtu.be
‘VIRTUAL WALLS II’ by Madelon Hooykaas
Performance with live drawing and audio/video projection
‘VIRTUAL WALLS I’ by Madelon Hooykaas
28 September 2017 AT 6 PM VENICE, ITALY
Performance with live drawing and audo/video projection
Telescope with stand
Investigation about the balance between the amount of tourists in relation to the number of inhabitants in Venice
Archivio Emily Harvey, San Polo 387, I-30125 Venezia, Italy
First of a series of one year performances starting in Venice
‘VIRTUAL WALLS I’ by Madelon Hooykaas Performance with live drawing and audio/video projection. Telescope with stand
Documentation on Vimeo
ARTIST-IN-RESIDENCE AT THE EMILY HARVEY FOUNDATION IN VENICE SEPTEMBER 2017
19 October 2017 at 7 PM ANTWERP, BELGIUM
Opening at M HKA, Museum of Contemporary Art Antwerp at INBOX Re-installation of ‘LABYRINTH OF LINES’ by Stansfield/Hooykaas
https://www.muhka.be/en/programme/detail/1075-inbox-madelon-hooykaas
Artist talk in Dutch with Madelon Hooykaas moderated by Bart Rutten at 19.00
Performative drawing with video ‘GRID’ by Madelon Hooykaas at 19.45
https://www.youtube.com/watch?v=CVkQ_S5WGI4&feature=youtu.be
Exhibition till 12 November 2017
M HKA, Leuvenstraat 32, 2000 Antwerp, Belgium
LABYRINTH OF LINES’ by Stansfield/Hooykaas
23 November 2017 at 7-8.30 PM DUSSELDORF, GERMANY
Video BOX, ‘REVEALING THE INVISIBLE ‘video works by Stansfield/Hooykaas and Madelon Hooykaas,
Curated by Darija Šimunović, M.A.from Intermedia art institute
at Haus der Universitat, Schadowplatz 14,40212 Dusseldorf, Germany
GALLERY OF MODERN ART, GLASGOW
Please Turn Us On part II
8th April – 31st May 2017
Carole Roussopoulos
Heather Phillipson
Stansfield/Hooykaas
Susan Mogul
Please Turn Us On pt II continues the dialogue between early video art and international countercultures. Stansfield/Hooykaas’ What’s It To You (1975) and Heather Phillipson’s You Can Use Your Smartphone (2014) remain from Please Turn Us On pt I and are accompanied by two works exploring video technology’s importance to radical feminist groups in the early 1970s.
What’s It To You? is a pioneering work by artist duo Elsa Stansfield and Madelon Hooykaas. Made in Glasgow, using the Third Eye Centre’s video equipment, What’s It To You? allowed the local community to directly respond to this groundbreaking technology.
Original photographs and archive materials from the project offer insight into artists’ approach to early video. Alongside are two politically engaged and unconventional films whose relevance in the political climate of 2017 should not be underestimated.
Carole Roussopoulos’s Le F.H.A.R. (1971) and Susan Mogul’s Feminist Studio Workshop Videoletter (1975) explore how important social and political groups grabbed hold of video tech to capture, chronicle and share their message.
The commission by British artist Heather Phillipson questions the place of countercultures in the 21st century and how the normalisation of video recording has affected the contemporary society.
SCREENINGS 2017
Nicosia, Cyprus, D.I.Y. [Dutch It Yourself]—Experimental Film in The Netherlands2017 Images and Views of Alternative Cinema, Nicosia, Cyprus at the Weaving Mill on Saturday, June 17, 2017. Presented in collaboration with the EYE Filmmuseum (Amsterdam). With Daydreams (1972) by Stansfield/Hooykaas
BFI, London July 12, 2017, Tribute to Delia Derbyshireon the occasion of Delia’s 80th birthday!Overbruggen/About Bridges (1975) by Stansfield/Hooykaas
Medrar for Contemporary Art, Cairo, Egypt. August 24, 2017 Wheel of Life
Ethiopia, Addis Ababa, Addis Video Art Festival (Dec 24 - January 3 2018) (FEMALE)
Ireland, Burren College of Art, Ballyvaughan Co. Clare Ireland (FEMALE) (October 4th)
Argentina, Corientes - Play, Semana de Videoarte (22-29 September) (FEMALE)
2016
Holy Isle, een boeddhistisch heiligdom in Schotland.
Uitzending: 6 november 2016, 15:30 op NPO2
Herhaling: 12 november 2016, 07:55 op NPO2
Scenario en regie: Madelon Hooykaas
De film:
https://www.npo.nl/holy-isle/06-11-2016/KN_1683625
Holy Isle is een uniek klein ‘heilig’ eiland dat ligt aan de westkust van Schotland.
Madelon Hooykaas filmde een poëtische impressie van het eiland waar
spiritualiteit en ecologie op een natuurlijke wijze samen gaan.
Bekijk de trailer:
https://www.youtube.com/watch?v=3pCGgcCI72E
Lama Yeshe Rinpoche, de abt van Holy Isle, vertelt over zijn droom om van dit eiland een heilige plek te maken. Niet alleen voor boeddhisten, maar ook voor een interreligieuze gemeenschap.
Sinds 1992 is het eiland in bezit van de Rokpa Trust, een organisatie die behoort tot de Kagyu school van het Tibetaans boeddhisme. Madelon Hooykaas is zelf boeddhist en kreeg de gelegenheid om deze film te realiseren.
De film toont een poëtische impressie van het eiland: de bijzondere dieren die er leven en de inheemse bomen die speciaal geplant zijn. Lama Yeshe Rinpoche en de boeddhistische non Ani Lhamo vertellen over hun visie voor het eiland. Op het eiland worden ook cursussen gegeven en boeddhistisch retraites georganiseerd. Maar iedereen is welkom op het eiland. Tot slot zegt Lama Yeshe: “Mijn boodschap voor de wereld is: maak de geest beter en daarmee ook de wereld.”
Holy Isle is een productie van de boeddhistische stroming bij de KRO-NCRV.
Scenario en regie: Madelon Hooykaas
Gallery Of Modern Art, Glasgow
PLEASE TURN US ON/ GALLERY 3
28 July 2016- 22 January 2017
Arthur Ginsberg with Video Free America
Heather Phillipson
Stansfield/Hooykaas
Videofreex
Please Turn Us On places Glasgow at the centre of a dialogue between early video art and international counterculture. Stansfield/Hooykaas’ What’s It To You? is presented in direct conversation with three other projects that play on themes explored in this seminal, Glasgow-made work.
Elsa Stansfield (b. Glasgow, 1945, d. Amsterdam, 2004) and Madelon Hooykaas (b. Maartensdijk, 1942) worked at the genesis of time-based practice, with the pair quick to realise the potential of video as an art form and as a communication tool. Shown at Glasgow’s The Third Eye Centre for a week in 1975,
What’s It To You? was the first installation of its kind ever to be seen in Glasgow. During its original showing the work combined recorded and live film with photography and text. It was truly an interactive work, with audience engagement at its very core. The public’s changing responses to being filmed and questioned gave the work a different meaning with each viewing.
What’s It To You? (1975) by Stansfield/Hooykaas
Using a combination of media to offer multiple readings of the work became a staple throughout Stansfield/Hooykaas’ rich career. Keen not to have the authoritative voice within their work, rather they attempted to use new video tape technology to break down social hierarchies and democratise the act of looking at and making artworks. It was through these means that What’s It To You? put Glasgow in communication with other counterculture movements across the globe.
Similarly dynamic projects were taking place across America. In Greetings from Lanesville Videofreex brought their brand of guerrilla broadcasting to Upstate New York. Their Lanesville TV was the first localised, pirate television station in the world. It featured interviews with the rural community, audience phone-ins and dramatic news reports. Videofreex helped to create a portrait of the local community, made by the local community. This happened at a time of great social and political turmoil, when many people didn’t feel like their attitudes were being fairly represented by traditional media. Lanesville TV offered a much-needed alternative voice and paved the way for modern, user-generated broadcasting.
As Stansfield/Hooykaas and Videofreex worked with our shared public experiences, The Continuing Story of Carel and Ferd anticipated the camera’s ability to enter into the most personal parts of our lives. Between 1970 and 1972 director Arthur Ginsberg filmed the not-so-average daily lives of soon-to-be-wed Carel Rowe and Ferd Eggan. This precursor to reality television documents the couple’s changing desires and the drastic evolution of their relationship while living their lives in front of the camera. It is an early warning about the risks of living too close to an electronic medium.
Running through the exhibition is a new commission by London-based artist Heather Phillipson, bringing the issues raised by Stansfield/Hooykaas, Videofreex and Arthur Ginsberg into the contemporary. By focusing the historical elements of Please Turn Us On through her work, Phillipson suggests that despite the current ubiquitousness of personal filming equipment our understanding of its consequences hasn’t developed all that much in the last four decades.
2016
‘Reports from the Year of the Monkey’
exhibition of work by Madelon Hooykaas, Saskia Janssen and Emily Bates at Punt WG, Amsterdam.
Opening Saturday April 30 from 5-7 pm with a performance by Madelon Hooykaas
http://puntwg.nl/reports-from-the-year-of-the-monkey/
Here is the link to my performative drawing with the video projection of Grid.
https://www.youtube.com/watch?v=KWJEyyZ-6FM&spfreload=10
Rome Media Art festival presents a screening by EWVA European Women's Video Art in the 70s and 80s. With ‘Split Seconds by Stansfield/Hooykaas.
http://ewva.ac.uk/media-art-rome-2016.html
Media Art Festival, Roma
13-17 April 2016
MAXXI National Museum of the 21st Century Arts, Rome
EWVA will be participating at the Media Art Festival in Rome. This takes the form of a screening programme held at MAXXI National Museum of the 21st Century Arts, Rome.
The selection includes artworks by some of the most influential European women artists who were video pioneers in the 1970s and 1980s. A broad range of topics and approaches to video will be shown. These include experimentation exploring the possibilities of the medium, video installation, multi-media and performance. Featured artists: Anna Valeria Borsari, Antonie Frank Grahamsdaughter, Madelon Hooykaas, Živa Kraus, Federica Marangoni, Elaine Shemilt, Annegret Soltau, Elsa Stansfield
Curated by Laura Leuzzi Technical support by Adam Lockhart
Van Abbe Museum, Eindhoven, The Netherlands
The 1980s. Today’s Beginnings? an alternative view on the 1980s
16.04-25-09.2016
with work by Stansfield/Hooykaas
DELIA DERBYSHIRE DAY ON JANUARY 17TH 2016 AT HOME IN MANCHESTER, UK
Showing of the film ‘One of these days’(1973) by Stansfield/Hooykaas
and Q & A by Madelon Hooykaas
SREENINGS 2016
Iran, Isfahan, Aknoon Gallery, November 18-29 with Connecting The invisible
Kazakhstan, Almaty, Tengri Umai Art-Gallery, September 22th (FEMALE)
Argentina, Corientes - Play, Semana de Videoarte (September 16-27) (PREO)
Lithuania, "Kaunas in Art", Cinema Center Romuva and Gallery POST(September-October) (FEMALE)
Iran, Tehran - Azad Art Gallery (August 19-21) (FEMALE)
Argentina, Museo de la Mujer (10th June) (FEMALE)
Senegal, Dak'Art Biennale, (May 3-June 10) (FEMALE)
Puerto-Ricco, Area Lugar de Proyectos (March 5, 2016) (FEMALE)
EYE in Belgrad: Dutch postwar experimental avantgarde
6 December 2016
Restored Dutch experimental films from the EYE collection will receive international attention at the Belgrade Alternative Film/Video festival, running from the 7th until the 11th of December.
EYE curator Simona MonizzaI will present a program with a selection of films from the period 1966 – 1994.
Tulips Wim van der Linden/Wim T. Schippers 1966, 3 min 16mm
Birds Frans Zwartjes 1968 5 min 35 mm
Daydreams Elsa Stansfield/Madelon Hooykaas 1972 8 min 16mm
Touring Holland by Bicycle Paul de Nooijer/Jerry Musser 1981 3 min 16mm
Case of the Spiral Staircase Karin Wiertz/Jacques Verbeek 1981 3 min 35mm
Song for Four Hands Barbara Meter 1970 4 min 16mm
Rubbish, Matthijn Seip 1972 13 min 16mm
Re-Action in A Noud Heerkens 1979 5 min 16mm
Oblique Maarten Visser 1980 3 min 35mm
Space Modulation Bart Vegter 1994 1 min 16mm
#3, Joost Rekveld 1994 4 min 16mm
Ruby is the One Earth and Fire 1970 3 min 35mm
2015
Premiere of ‘LIGHT’, a special commissioned video installation for the Chapel next to the Museum of Religious Art in Uden on October 3,2015.
Exhibition “MEDITATION” at the Museum till February 6,2016
Artist-in residence at the Emily Harvey Foundation in Venice from August 27 till September 25 2015
Screenings:
Galleria Huuto - space Pikkujätkä, Helsinki, Finland, 15 June-5 July (groep)
Espacio Puerta, Bilbao, Spain, with Connecting the Invisible, 10 June
Dokukino , Zagreb, Croatia, with Connecting the Invisible, 30 May
Mamia Bretesche Gallery, Paris, France, 4-11 April
Le Cube , Issy Les Moulineaux, France, with Connecting the Invisible, 2 April
Palais des Beaux Arts, Lille, France, with Connecting the Invisible, 14 April
Podcast van de BOSrtv in het Nederlands met Madelon Hooykaas 24 juni 2015
Niet beschikbaar
PERSBERICHT
‘De kunst van het opnieuw beginnen’
Madelon Hooykaas en Dorothea Franck
juni 2015
Beeldend kunstenaar Madelon Hooykaas vroeg filosoof en schrijver Dorothea Franck van gedachten te wisselen over ‘opnieuw beginnen.’ Beiden zijn op een punt aangekomen om opnieuw te beginnen, maar kan dat eigenlijk wel? De geest is geen onbeschreven blad en de tijd is een verzamelaar.
Wat doet er écht toe als je opnieuw wilt beginnen, vroegen zij zich af. Met aandacht leven, nieuwsgierig blijven, je bewust zijn van wat het leven je aanreikt en daar ‘ja’ tegen zeggen.
Hooykaas en Franck schrijven over durven veranderen, reislust, boeddhisme en reflectie, over verwondering en beeldende kunst, en over het geluk van de kijker en de rijkdom van je dagen.
‘Madelon Hooykaas heeft aan de ene kant een gevoeligheid en verfijnde waarneming en aan de
andere kant een heldere doortastende en aardse manier van werken’
Dorothea Franck
Madelon Hooykaas (1942) is een internationaal bekend beeldend kunstenaar en filmmaker, die van 1972-2004 samenwerkte Elsa Stansfield. Hun werk bevindt zich onder meer in de collecties van het Stedelijk Museum Amsterdam en het MoMA in New York. Eerder verscheen over hun oeuvre ‘Revealing the Invisible – The Art of Stansfield/Hooykaas’ bij Uitgeverij de Buitenkant.
https://www.uitgeverijdebuitenkant.nl/boekgeschiedenis/#243
‘Dorothea Franck is een origineel denker met een avontuurlijke geest en zij schrijft fascinerende beschouwingen.’
Madelon Hooykaas
Dorothea Franck (1948) schrijft over filosofie, poëzie, literatuur en de beeldende kunsten. Zij doceerde algemene taalwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en semiotiek aan de afdeling ‘Beeld en Geluid’ van het Conservatorium in Den Haag. Zij schreef diverse diepgaande essays over beeldend kunstenaars.
Madelon Hooykaas en Dorothea Franck
‘De kunst van het opnieuw beginnen’
Uitgeverij de Buitenkant, Amsterdam
140 pagina’s met kleurenafbeeldingen, genaaid gebrocheerd
ISBN 978 94 90913 /€14,50
Trefwoorden
Filosofie, Beeldende kunst, Derde levensfase
GESIGNEERDE BOEKEN BESTELLEN BIJ: MADELONH@EURONET.NL
2015
EI MARCH 2015 PERFORMANCE SERIES
The Forty-first Anniversary of EI performances at 224 Centre Street, The Forty-sixth Anniversary of the Founding of Experimental Intermedia, the Forty-sixth Anniversary of the 224 Centre Street loft, and, The Twenty-fifth Annual Festival with no fancy name, Part Two (or B), Phill Niblock, curator
Friday March 13 at 9 pm
at Experimental Intermedia, 224 Centre Street at Grand, Third Floor, N Y 10013
212 431 5127, 431 6430
Madelon Hooykaas (the Netherlands)
This evening will consist of live drawing in combination with video projection and sound of several new works.
The second part will be a dual screen piece of my newest project about blind female shamans in Japan.
My work deals with the relation between nature, spirituality and the invisible.
http://www.experimentalintermedia.org/concerts/15/march15.shtml
Live drawing performance with a video projection of ‘GRID’(2015)
at EI MARCH 2015 PERFORMANCE SERIES
Meet the Maker: Madelon Hooykaas
A presentation of new work by independent media artist Madelon Hooykaas.
Thursday March 19 at 6.30 pm
New York Public Library for the Performing Arts,
Dorothy and Lewis B. Cullman Center,
Third Floor Screening Room
40 Lincoln Center Plaza (66th street)
New York, NY, 10023
http://www.nypl.org/events/programs/2015/03/19/meet-maker-madelon-hooykaas
Collectieopstelling hedendaagse kunst Bonnefanten Museum Maastricht. NL
30.01.2015 – 20.09.2015
In deze bijzondere verzameling met bijna veertig hedendaagse kunstwerken is een aantal nieuwe aanwinsten te zien die nog niet eerder werden getoond. Onder deze nieuwe aanwinsten schitteren topstukken als een spectaculair wandtapijt van Grayson Perry, een sculptuur van Michael Dean, een video-installatie van Stansfield/Hooykaas en een schilderij van Bob Eikelboom.
Stansfield/Hooykaas – See through lines
See through lines (1978) is een video environment van het kunstenaarsduo Stansfield/Hooykaas. Vanaf 1972 werkten de Schotse Elsa Stansfield en de Nederlandse Madelon Hooykaas samen aan projecten met een spirituele inslag waarin hedendaagse technologie zoals film, audio en video een relatie aangaat met natuurkrachten en aardse materialen zoals zand, glas en koper. Onder de naam Stansfield/Hooykaas realiseerden zij vanaf 1975 hun eerste video-installaties en verwierven grote bekendheid als Europese videopioniers. Tijdens hun 32-jarige samenwerking creëerden Stansfield/Hooykaas ruim honderdvijftig kunstwerken. Bijzonder is dat er een link is naar de Maastrichtse Van Eyck waar Elsa Stansfield in de jaren tachtig hoofd van de videoafdeling was. Dit werk werd verworven door middel van een schenking.
2014
Buddhist Film Festival Europe
October 4th at 15.00 at the EYE Filmmuseum in Amsterdam
Seeing in the Dark
In search of the last blind shamans in Japan (English version)
https://www.youtube.com/watch?v=YZSShI2nzwk
Part of the new series Artist in Focus: Madelon Hooykaas Revealing the Invisible
One of the meanings of the word shaman is “those who see in the dark”. In the North East of Japan they are called itako’s. Consulting an itako is a deeply rooted tradition in the Japanese culture. People use shamans to find answers to questions about life, to heal body and mind and to communicate with the deceased. Traditionally blind people followed this vocation as a life’s mission. Filmmaker Madelon Hooykaas, herself a practicing shaman travelled to Japan to visit blind female shamans. They have a space for consultation at the Buddhist temple Bodai-ji at mount Osore, literally “the Mountain of Fear”. The mountain, surrounded by boiling sulphur springs and mud is traditionally the place where the souls of the deceased would go. Unique images of sessions and conversations with the shamans are shown. Right at this spot a monument was erected for the people who lost their lives during the tsunami of 2011 and the need to consult a shaman still exists here.
Director/producer/camera: Madelon Hooykaas – Assistant/translator: Miyuki Okuyama – Editor: Geert Braam – Music: Ab Baars – Commissioning editor BOS: Laetitia Schoofs – With: Take Nakamura, Miyou Ogasawara, Hiroko Matsuda, Narumi Shuun – a Buddhist Broadcasting Foundation production
Zij die zien in het donker (30 min)
Op zoek naar de laatste blinde sjamanen in Japan
Regie:Madelon Hooykaas
Zondag 28 september, 14:00 uur op NPO2
https://www.npostart.nl/zij-die-zien-in-het-donker/28-09-2014/VPWON_1217753
Filmmaker Madelon Hooykaas bespeurt onder westerlingen een toenemende interesse in het sjamanisme. Zelf is zij sinds enige tijd ook een praktiserende sjamaan. Ze reist af naar Japan om enkele blinde vrouwelijke sjamanen te bezoeken en krijgt uiteindelijk toestemming om een sessie met deze vrouwen te filmen.
Eén van de betekenissen van het woord sjamaan is ‘zij die zien in het donker.’ In het Noordoosten van Japan worden zij itako’s genoemd. Het raadplegen van een itako is diep geworteld in de Japanse cultuur.
Een sjamaan is er voor levensvragen, het helen van lichaam en geest en voor het communiceren met
overledenen.
Traditioneel waren het vooral blinde mensen die deze roeping als levensmissie oppakten.
Blindheid betekende in arme rurale gemeenschappen weinig toekomstperspectief. Sjamanisme
was voor blinde mensen een van de weinige mogelijkheden om toch een belangrijke
maatschappelijke rol te spelen. In de provincie Aomori in het Noordoosten van Japan bezoekt
Madelon de enige twee oude blinde vrouwelijke sjamanen die nog praktiseren.
De Japanners geloven dat de zielen van de overleden naar de berg Osore gaan, letterlijk ‘de
berg van de angst’. Deze gedoofde vulkaan in de noordelijkste punt van het centrale eiland
Honshu is omgeven door kokende bronnen van zwavel en modder. Van oudsher hebben de
itako’s een vaste ruimte voor consulten in de boeddhistische tempel Bodai-ji op de berg Osore.
De film toont unieke beelden van sessies en gesprekken met deze sjamanen. De interviews
geven de achtergrond weer waarom deze vrouwen sjamaan zijn geworden. De film maakt ook
duidelijk waarom juist op de berg Osore een monument is opgericht voor de overledenen van de
tsunami in 2011, en laat zien dat er nog steeds behoefte is een sjamaan te raadplegen.
TOKYO
INSPIRATION AND TRANSFORMATION by Madelon Hooykaas
Netherlands’ video pioneer from the 70's till now
Date: Sunday 1st of June 2014 at 19:00-21:00
(screening, performance and artist talk)
entrance fee:1500yen with 1 drink
Venue: Sakaiki (Yotsuya sanchome/ Tokyo)
http://sakaiki.modalbeats.com/
Retrospective video art screening and artist talk by Madelon Hooykaas.
Also she will make a short live performance by using video screening and action drawing.
https://www.facebook.com/events/631440863606625/?fref
Düsseldorf
If you happen to be in Düsseldorf, Germany between April 5th - August 8th
for the Quadriennale Düsseldorf 2014 with the title ’BEYOND TOMORROW’
there will be several exhibitions to be seen.
One of the exhibitions is called ‘The Invisible force behind’
materiality in media art’ at the NRW-Forum Düsseldorf organized by Inter
media art institute.
The title of this exhibition is inspired by the well-known video work
‘The Force behind its movement’ (1984) by Stansfield/Hooykaas, which can be
viewed there.
Screenings:
Center For Contemporary Art, Riga, Latvia, March 4 to March 8 with ‘Wheel of Life’(groep)
Essex Art Center, Lawrence, MA, USA February 12th, screening of Wheel of Life’(groep)
Centre for Contemporary Art Ujazdowski Castle Warsaw, Poland, February 4 met Wheel of Life’(groep)
2013
Berlin
Video viewing ‘The Museum of Memory VII’ (1987) by Stansfield/Hooykaas at museum Wolf Kahlen in Berlin on February 3, 2013
Landgoed Anningahof, Zwolle,NL
Exhibition ‘Duo Denken’
with works by Stansfield/Hooykaas and other ‘duos’
from Oktober 12 till November 16, 2013
2012
U wordt uitgenodigd voor de opening van de tentoonstelling
Zaterdag 20 oktober 2012
17 - 19 uur
Marcel Schroeten kunstverzamelaar spreekt een woord
Pourbusstraat 14
Antwerpen
De tentoonstelling is geopend
Vrijdag en zaterdag 14 - 18 uur
20 oktober - 17 november 2012
‘Transformation/Inspiration’ exhibition’ by Madelon Hooykaas & Keiko Sato
from September 16 till November 25, 2012
in JapanMuseum SieboldHuis in Leiden, The Netherlands
New website for the Wishing Tree
Deze heet nu voor de Nederlandse versie: http://www.wishingtree.nl
And for the English version: http://www.wishing-tree.net
The website is part of the exhibition:
'The tree. In nature, culture and religion', Museum of Religious Art, Uden, The Netherlands, June 16- November 11, 2012
The website is commissioned by the Museum of Religious Art, Uden, the Netherlands with the financial support of the Innovation Fund for Culture of the Municipality of Uden
Advice and production: Madelon Hooykaas
Technical support: Jaap van der Kreeft, Toxus
Idea and design are partly realised through an earlier initiative of the Wishing Tree website made for the Center for Art and Technology at Northwestern University. January - May, 2002
Concept: Stansfield/Hooykaas
Realisation: Rodrigo Cadiz and Brian Sarfatty in collaboration with Stansfield/Hooykaas
Special thanks to: Annette Barbier, Marlena Novak, Heiner Holtappels and Gaby Wijers
AUDIO SCULPTURE HEARING VOICES AT BIENNALE DE QUEBEC
AUDIO SCULPTURE HEARING VOICES AT BIENNALE DE QUEBEC The audio sculpture "Hearing Voices II' (1994) by Stansfield/Hooykaas has been selected for the Biennale de Quebec/ MANIFESTATION INTERNATIONALE D'ART DE QUÉBEC. The exhibition will be at l'Espace 400e in Quebec City from May 3 till June 3 2012 curated by Nicole Gingras.
http://www.manifdart.org/manif6/en/lieu-central
IVES ENSEMBLE AND NIMK AT 'DE DUIF' AMSTERDAM - MARCH 25TH
MARCH 25, 2012
'DE DUIF', AMSTERDAM
On Sunday March 25th, the Ives Ensemble performs for the third time in De Duif, the famous church in Amsterdam. This time two Dutch premieres of the English composer Laurence Crane.
Laurence Crane (geb. 1961) - Ethiopian Distance Runners (2009) (20’)
Laurence Crane (geb. 1961) - Piano Quintet (2011) (25’)
https://ives-ensemble.nl/2012/03/madelon-hooykaas-ik-heb-cage-ontmoet/
From the NIMk collection, the fascinating work 'Video Void' by Stansfield/Hooykaas will be screened. The concert with music by Laurence Crane and the videowork by Stansfield/Hooykaas will take place on Sunday 25th of March at 16:00 hours in De Duif, Prinsengracht 754 in Amsterdam. Entrance is 5 Euro
MOVING IMAGES, INSPIRED VIDEO ART, 3RD BIENNALE
JUNE 12 - JULY 3, 2011
GROTE- OF LEBUINUSKERK, KLEINE POOT 7, DEVENTER (NL)
MARINA ABRAMOVIC, YAEL BARTANA, KÖKEN ERGUN,
HOOYKAAS / STANSFIELD, JEROEN KOOIJMANS, ARENT WEEVERS,
GUIDO VAN DER WERVE
OPENING HOURS
From the 12th of June until the 3rd of July 2011,
daily from 11am - 5pm,
also on Sundays and on holidays.
On Friday the 17th of June the exhibition closes at 1pm.
Admission is free.
OPENING
Thursday the 16th of June at 7.30 pm.
Hadassah de Boer (TV-presenter) will interview people from
different religious traditions about their choice of a video artwork.
Exhibition Tv as…Temporary Stedelijk Museum 2 Amsterdam March 3-May 15 2011
On March 3, 2011 The Tempory Stedelijk 2 opened with among others the exhibition TV as… curated by Bart Rutten. https://www.stedelijk.nl/en/exhibitions/tv-as
In this exhibition the medium television is shown on different levels. The audio-video installation 'Shadow Pictures…..from the Museum of Memory II(1986) by Stansfield/Hooykaas is also shown here.
Acquired for the collection of the Stedelijk Museum in 2011.
Review in Artforum March 2011 of the two exhibitions by Stansfield /Hooykaas in Glasgow, Scotland
Nieuwe publicatie over tentoonstelling van Stansfield/Hooykaas bij de KetelFactory,Schiedam
De nieuwe publicatie 'Revealing the Invisible' over de tentoonstelling
van Stansfield/Hooykaas is verkrijgbaar bij: http://www.ketelfactory.nl
https://www.deketelfactory.nl/videoportretten/kunstenaar/madelon-hooykaas/
Book "Revealing the Invisible, The Art of Stansfield/Hooykaas from Different Perspectives
'The work of Stansfield/Hooykaas is a celebration of the movement or flow of life. […]
In fact it is the miracle we experience every day and that we rarely stop and think about.'
Janneke Wesseling (in 'Revealing the Invisible')
Elsa Stansfield and Madelon Hooykaas are pioneering multi¬media artists who experimented with
the very latest audio¬visual technologies and innovations. Their films, sculptures and installations
are about space and time: the cycle of the seasons, the tides, and natural elements such as radio
waves and magnetic fields. In nearly all their work they explicitly refer to the earth and nature.
The two artists believe that technology and science are not at odds with art, but are a part of it.
In 11 essays, international authors reflect on the work of Stansfield/Hooykaas. The duo's oeuvre
comprises 150 works; its many layers intrigue the viewer.
Art historians, scientists, philosophers and artists discuss Stansfield/Hooykaas' work from varying
and unexpected angles, making 'Revealing the Invisible' a unique voyage of sensory discovery.
Edited by Madelon Hooykaas and Claire van Putten
11 essays / 336 pages / incl. DVD (60 minutes)
richly illustrated / full colour / cloth binding
Design by Hansje van Halem
Published by De Buitenkant, Amsterdam, nl, 2010
ISBN 978 94 90913 03 8
http://www.uitgeverijdebuitenkant.nl/grafisch_ontwerpen/#197
Revealing the Invisible
The Art of Stansfield/Hooykaas from Different Perspectives
CCA 27th Nov 2010 - 29th Jan 2011
Tues - Sat: 11am - 6pm - Closed Sun + Mon
Admittance is free
Private view: Fri 26th November 7-9pm
CCA, 350 Sauchiehall St. Glasgow, G2 3JD
Street Level Photoworks 27th Nov 2010 - 30th Jan 2011
Tues - Sat: 10am - 5pm - Sun: 12noon - 5pm
Admittance is free
Private view: Sat 27th November 3-5pm
Exhibition tour with artist Sat 27th Nov, 2pm : Free
Street Level, Trongate 103, Glasgow G1 5HD
Lecture by Madelon Hooykaas Friday 26th Nov 11am - 12:45pm
at The Glasgow Film Theatre, 12 Rose Street Glasgow, G3 6RB,
as part of Glasgow School of Art’s Friday Event Lecture Series.
Image above: Re:vision, 2005, video still.
‘Revealing the Invisible’ is a major exhibition and retrospective focusing on the art
of the seminal visual arts duo Stansfield / Hooykaas in a series of video, sculpture,
photography and sound works from the 70s to recently completed works hosted across
Street Level Photoworks and CCA. The artists are considered pioneers in the field of
video art with their work influencing many multimedia artists today.
In their installations they developed unique associative principles between images,
words and sound. Their work is about space and time: the tides, the cycle of seasons
and natural elements of physics such as radio waves and magnetic fields. In addition,
they use video and photography, combined with materials like stone, aluminium, glass,
phosphorus and water. In almost all their work, they refer explicitly to the earth and
nature, and spirituality is part of their life philosophy. Although Elsa Stansfield died
unexpectedly in 2004, Hooykaas has continued their oeuvre in new work, some of
which is included in ‘Revealing the Invisible’.
Further Information on the Artists
Elsa Stansfield (Glasgow, 1945) and Madelon Hooykaas (Maartensdijk, 1942) began their artistic collaboration in the early-seventies. The background of both artists included film and photography, subjects which eventually led them into the making of video tapes and installations. Their first video works were of a distinctly conceptual nature, whereby the investigation of characteristics of the - at that time - new artists’ medium, played a prominent role. Their work places strong emphasis on factors such as ‘time’(its passing/duration) and ‘space’. Countless journeys form the initial inspiration for new works. Recurring subjects are natural phenomena and the elements.
The year 1975 marked the beginning of their productive partnership with video in an exhibition
‘What’s It To You’, a two screen installation made for the Third Eye Centre (now CCA) in Glasgow. Their final installation as a living collaboration was at Centrespace at Dundee Contemporary Arts in 2004 where they exhibited ‘Day for Night’, the results of a residency at the Visual Research Centre.
After the death of Stansfield in 2004, Hooykaas continues to create visual work in the spirit of their collaboration.
The practice of Stansfield / Hooykaas is very well known internationally and their works have been exhibited in Sydney (Biennale),Kassel (Documenta) and London (Whitechapel Gallery), and their work is included in the collections of the Stedelijk Museum (Amsterdam) and the Museum of Modern Art (MoMA) in New York.
A richly illustrated book highlighting their work has been produced to coincide with the exhibition - “Revealing the Invisible - The Art of Stansfield / Hooykaas from Different Perspectives”, published by De Buitenkant, Amsterdam, and includes 11 international authors.
The book is in English and is available at Street Level and Aye Aye Books at CCA.
For details of accompanying events at both venues please visit:
www.streetlevelphotoworks.org :
Zazen NU het boek
Het dagelijks leven in een Japans zenklooster
Madelon Hooykaas en Nico Tydeman
Na bijna veertig jaar keert beeldend kunstenaar Madelon Hooykaas terug naar een Japans zenklooster. In het traditionele Soto-Zen trainingsklooster Bukkoku-ji in Obama neemt zij deel aan het dagelijks leven en mag zij foto’s maken en filmen. Het boek geeft een beeld van haar ervaringen in het klooster, aan de hand van unieke verstilde foto’s en persoonlijke dagboekaantekeningen.
Nico Tydeman schetst in zijn essay ‘Laboratorium van de Geest’ de historische ontwikkeling van het zenklooster. Bij de transmissie van China naar Japan speelt Dogen Zenji (1200 – 1253), de grondlegger van de Soto school, een cruciale rol. Teksten van hem zijn bij de foto’s geplaatst. De monniken van Bukkoku-ji leven nog steeds volgens het monastieke model van Dogen.
Een boek dat inzicht en verdieping geeft in zen. Een uniek verslag in woord en beeld van een verblijf in een traditioneel Japans zenklooster.
Madelon Hooykaas (1942) is een internationaal bekende beeldend kunstenaar, zenboeddhist en auteur van het unieke fotoboek ZAZEN uit 1971.
Bijna veertig jaar later keert zij terug naar een Japans zenklooster en doet verslag in woord en beeld.
Nico Tydeman (1942) is zenleraar, geestelijk leider van Kanzeon Sangha met groepen in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht en auteur van enkele boeken over zen. Hij verbleef in 1986 drie weken in Bukkoku-ji, een Soto trainings klooster in Obama, Japan.
Zazen nu
Het dagelijks leven in een Japans zenklooster
Door: Madelon Hooykaas en Nico Tydeman
ISBN: 97890 202 03813
Geïllustreerd Prijs: € 34,90
Blz.: 160
gebonden
Uitgeverij Ankh Hermes, Deventer
HET PAD
Een vreemdeling in een Japans zenklooster
Uitzenddatum: Zondag 4-4-2010 13:30 - 14:00 ned. 2
Herhaling: Zaterdag 10-4-2010 09:50 - 10:20 ned. 2
Het tweede deel van het tweeluik over Japanse zenkloosters gemaakt door Madelon Hooykaas, beeldend kunstenaar en boeddhist.
Dit deel speelt zich af in Sogen-ji, een Rinzai trainingsklooster in Okayama, Japan. Het is een van de weinige zenkloosters
in Japan waar westerlingen worden toegelaten om een training te volgen. In dit persoonlijke verslag van haar verblijf volgen we het dagelijks
leven in het klooster. We ontmoeten Tom, een jonge Nederlander die een jaar in dit klooster traint. Harada Shodo Roshi, abt en zenmeester van Sogen-ji
licht toe waarom dit klooster er vooral ook is voor vreemdelingen.
Regie/productie/camera/geluid: Madelon Hooykaas
Met: Harada Shodo Roshi, Priscilla Daichi Storandt, Tom van Dijk, Sylvia Arkilanian
Eindredactie: Babeth M. VanLoo
Montage/mixage: Geert Braam
Met dank aan: Sister Jina, Plumvillage, France; De Nederlandse Ambassade, Tokyo
© 2010 een Boeddhistische Omroep Stichting productie
https://www.youtube.com/watch?v=g8DxcCOXyws
ZAZEN NU
het dagelijks leven in een Japans zenklooster
Uitzenddatum: Zondag 1-11-2009 13:00 - 13:30 ned. 2
Herhaling: Zaterdag 7-11-2009 09:50 - 10:20 ned. 2
Beeldend kunstenaar, filmmaker en zenboeddhist Madelon Hooykaas verbleef in 1970 enige tijd in een Japans zenklooster. Ze was de eerste Westerse
vrouw die toegelaten werd in dat klooster en kreeg uiteindelijk ook toestemming om daar foto’s te maken. Dit resulteerde in 1971 in het fotoboek Zazen,
gepubliceerd in Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten. Bijna veertig jaar later keert zij terug naar Japan en doet een filmisch verslag van haar
ervaringen tijdens het verblijf in Bukkoku-ji, een Soto-Zen trainingsklooster in Obama. In deze unieke film neemt de kijker deel aan het dagelijks leven in dit
traditionele klooster. Bij de verschillende onderdelen van de film zijn teksten geplaatst van Dogen Zenji (1200-1253), de grondlegger van de Soto-zenschool.
Abt en zenmeester van dit klooster Roshi Harada Tangen, die al 85 jaar is, geeft zijn visie op het leven: “You and me not seperate, everything is one, only one root.”
In Mei 2010 verschijnt bij uitgeverij Ankh-Hermes het boek Zazen Nu met foto’s en dagboekaantekeningen van Madelon Hooykaas, een essay van Nico Tydeman
en teksten van Dogen Zenji.
Regie/Productie/Camera/Geluid: Madelon Hooykaas
Met: , de monniken en nonnen van Bukkoku-ji, Obama, Japan
Eindredactie: Babeth M. VanLoo
Montage/Mixage: Geert Braam
Teksten: Dogen Zenji
Fragment: “Portret van een fotografe”(NOS) van L. Steenbergen (1972)
Kalligrafie: Roshi Harada Shodo
Met dank aan: Roshi Sama Harada Tangen, Somyo-san, de monniken en nonnen van
Bukkoku-ji, Obama, Japan, Nico Tydeman, Belenda Yamakawa, Rumiko Hagiwara
© 2009 een Boeddhistische Omroep Stichting productie
https://www.youtube.com/watch?v=kxM-LTWIGKg
ASCENT
A dance performance by Leine & Roebana touring in the Netherlands from January 14 till March 27, 2009.
Premiered in Breda, The Netherlands on January14, 2009
Light object/stage set by Madelon Hooykaas
See : http://www.leineroebana.com