Tasques de l’Ecoxarxa del Bages

A continuació hi ha una llista de tasques concretes necessàries pel bon funcionament de l’Ecoxarxa del Bages. Això és un document viu que pot anar canviant amb el temps.

La col·laboració amb el col·lectiu a través de la realització d’alguna d’aquestes tasques comporta no haver de pagar la quota en moneda social. Per convalidar la quota cal enviar un mail a horabages@gmail.com informant breument de la tasca realitzada.

Llista de tasques

Dinamització i difusió de l’Ecoxarxa

Acollida

Cada vegada que una persona o entitat s’apunta a l’ecoxarxa, és molt positiu fer-hi un contacte directe. I si es creu convenient, quedar amb ells per explicar-los com funciona el programa, posar les ofertes i demandes corresponents, parlar quin podria ser el seu lloc dins el petit mercat de l’Ecoxarxa etc. Per altra banda també és convenient informar de com funciona l’Ecoxarxa a nivell organitzatiu, convidar a participar de les assemblees, i també els Mercats de l’Estraperlo.

Difusió a establiments

En aquest enllaç hi ha una llista d’establiments als que creiem que pot interessar l’Ecoxarxa. Es tracta d’anar a algun d’aquests establiments al que encara no hem anat per explicar-los l’ecoxarxa, seguint les indicacions del document en aquest altre enllaç. Actualitzar la llista amb el resultat de la trobada per evitar de repetir-nos. Pots recollir el material necessari en una carpeta (tríptic, butlletí, instruccions) en horari d’assemblees.

Punt d’Intercanvi

Ajudar un dimarts al PI

Fer comandes, endreçar prestatges, netejar, servir a la terrassa o ajudar a la persona dinamitzadora amb les tasques que convinguin un dimarts entre 18h i 21h al Punt d’Intercanvi.

Taller o activitat al PI

Fes un concert, una representació, una classe oberta, un taller un dimarts a la tarda al Punt d’Intercanvi.

Mercat de l’Estraperlo

Vermut als mercats

En alguns mercats de l’estraperlo, quan va bé amb el programa, fem un vermut des de l’Ecoxarxa per així fer ambient i fer també alguns guanys pel pot comú. Es tracta de portar un fugó, oli i una paella prou gran o una fregidora i fer patates braves. La salsa s’ha de dur feta de casa. Els materials es poden comprar al PI. També comprar un parell de garrafetes de vermut i tenir gots i gel i vendre vermuts. Això és només una idea, però es pot innovar tant com faci falta.

Punt d’informació als mercats

Muntar una parada als mercats de l’estraperlo amb tríptics, butlletins, adhesius, i tot el material de difusió possible de l’Ecoxarxa (i si convé de moviments socials afins com pot ser l’Ateneu La Sèquia o la Xarxa d’Economia Solidària). Dur el panell informatiu de l’Ecoxarxa. Durant el mercat, rebre i informar sobre l’ecoxarxa a qui ho demani. SI és possible, procurar-se connexió a internet i donar d’alta directament a qui vulgui inscriure’s, i ensenyar com funciona el programa, o almenys donar les quatre pistes per a que puguin fer-ho sense problemes des de casa.

També fer de punt de canvi d’euros, per qui vulgui adquirir hores per euros.

Taller a l’estraperlo

Tens alguna habilitat que pot ser d’interès a la resta de la xarxa i que pot fer atraure gent al mercat de l’estraperlo? Podem muntar un taller durant el mercat de manera que puguis compartir aquest coneixement o activitat de manera pràctica.

Disseny de cartell

Disseny d’un cartell del Mercat de l’Estraperlo. Al cartell hi ha de figurar el nom de Mercat de l’Estraperlo, el logo de l’Ecoxarxa del Bages i de les entitats col·laboradores en funció de cada mercat, el lloc, el tema del dia (si és que n’hi ha) i el programa, amb l’hora de començar, acabar, dinar i altres activitats.

Nota: Sol haver-hi poc temps des que hi ha totes les activitats lligades fins al mercat, així que cal ser ràpid per a que el disseny del cartell no faci esperar la difusió. Es recomana començar a fer-lo fins i tot abans de tenir-ho tot lligat per així poder-lo enviar per esmenes abans de publicar-lo, per minimitzar les errades.

Difusió de cartells

Portar a imprimir cartells pel proper mercat de l’estraperlo i repartir-los per diferents llocs. Uns 15 o 20 cartells en mida A3 és suficient. Es poden repartir per llocs amb concurrència de públic: A Manresa es poden deixar al Kursaal, al bars com l’Alzina, el Moe’s i el Toni’s, la biblioteca del Casino, l’Ateneu La Sèquia, etc. També es poden repartir a altres pobles del Bages (Ateneus de Sallent, Avinyó, Artés, Moià etc) i els llocs on es cregui convenient.

Difusió entre paradistes

Tenim una llista dels i les estraperlistes habituals. La tasca consisteix en contactar personalment amb tots o aquells paradistes que consideris que poden voler venir al següent mercat, per convidar-los i confirmar la seva assistència. Hem  vist que això fa augmentar força la participació als mercats.

Difusió en digital

Publicar el mercat de l’estraperlo a diferents agendes de mitjans de comunicació:

I altres mitjans propis:

Nota: Sol haver-hi poc temps des de que hi ha el cartell i el text de convocatòria llestos fins que hi ha el mercat, així que cal anar ràpid a fer la difusió per a que tingui sentit.

Assemblees

Convocatòria assemblees

Un dissabte de cada mes fem l’assemblea de l’Ecoxarxa del Bages. És convenient enviar un correu electrònic per la llista de correu durant la setmana anterior a l’assemblea per avisar de l’assemblea i per adjuntar-hi l’ordre del dia i si convé la documentació necessària. L’ordre del dia s’haurà de definir a l’assemblea anterior o per la comissió dinamitzadora.

La tasca consisteix en recollir els punts de l’ordre del dia i convocar l’assemblea.

Acta assemblees

Prendre nota de les decisions i informacions que es duen a terme durant les assemblees i enviar-ho a la llista de correu per a que pugui consultar-ho tothom.

Guarderia assemblees

Durant les assemblees o altre actes, es pot cuidar dels fills de les ecoxarxistes que vulguin assistir a l’assemblea per facilitar a aquelles persones que tenen cura d’infants poder participar plenament de les assemblees.

Butlletins

Portada butlletí

Fer una portada (i contraportada) artística ben xula per el següent butlletí de l’Ecoxarxa. Sol ser un A4 dividit en dos (una part la portada, i l’altra la contraportada). Cal mirar butlletins anteriors per saber quin número de butlletí és i també el text que ha de figurar-hi.

Creació i impressió butlletins

Crear i imprimir 50 butlletins (portada en color, pàgines interiors en blanc i negre, tot en paper reciclat), doblar-los i grapar-los.

Nota: Per instruccions sobre com fer l’arxiu dels butlletins parlar amb l’Esteve. Per gapar-los amb una grapadora petita convencional hem comprovat que va bé primer doblar-los, posar grapar-ho damunt un parell de cartrons, i doblegar les dues potes de les grapes després.

Ateneu popular La Sèquia

Torn a l’Ateneu

Cada dos o tres mesos ens toca cuidar un divendres tarda-vespre de l’Ateneu popular La Sèquia. Es tracta de muntar-hi alguna activitat senzilla (com pot ser passi de documental, una petita xerrada o tertúlia) i ocupar-se de l’acte i d’obrir l’Ateneu i d’estar a la barra i mantenir l’espai en condicions.

Manteniment Ateneu

Cada dos o tres mesos ens toca fer jornada de treball i neteja a l’Ateneu, i a vegades també n’organitzem d’extres nosaltres per a millorar el PI i el pati per on hi entrem. Assisteix-hi i, encara millor, responsabilitza’t de saber quines son les tasques més prioritàries i assegura’t que tindrem el material necessari per realitzar-les amb la màxima eficàcia i comoditat.

Consideracions